فهرست مطالب

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 83 (خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه آقابابایی*، رزگار محمدی صفحات 1-16
    مقدمه

    سندرم پیش از قاعدگی، یکی از مهم ترین مشکلات بالینی در علم بیماری های زنان است. اهمیت این سندرم به دلیل شیوع بیشتر آن در دختران جوان نیازمند مطالعه ای عمیق تر و یافتن تجارب خود این افراد می باشد.

    روش کار

    مطالعه کیفی حاضر با رویکرد پدیدارشناسی بود. جامعه مورد مطالعه، دختران دارای سندرم پیش از قاعدگی بودند که 10 نفر به روش نمونه گیری هدفمند از بین آن ها انتخاب شد. زمان پژوهش در طول سال های1400-1399 بود. نمونه گیری تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت. تحلیل داده ها با طرح روش توصیفی کولایزی بود.

    یافته ها

    در این مطالعه 4 مضمون اصلی و 12 مضمون فرعی شناسایی شد که عبارت بودند از: تجربه نشانگان سندرم (تجربه الگوهای رفتار، هیجانی و شناختی، تجربه بدنی سندرم، تجربه زمانی سندرم، ادراک نشانگان براساس قاعدگی و کنترل یا عدم کنترل نشانگان سندرم)، تجربه بعد فرهنگی- اجتماعی سندرم (پذیرش یا عدم پذیرش بافت فرهنگی-اجتماعی و نگاه جنسیتی به سندرم)، استراتژی های سازگاری با تجربه سندرم (بازنگری به تجربه سندرم، پذیرش یا عدم پذیرش سندرم و معنایابی از سندرم) و ادراک اهمیت بعد ارتباطی در سندرم (تمایل به تنهایی و عدم برقراری ارتباط با دیگران و اهمیت تجارب ارتباطی).

     نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه می تواند تلویحات کاربردی و بالینی بسیاری را در ارتباط با دختران مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی ارایه بدهد و همچنین این تجربه پدیده ای چند بعدی و چند جانبه است.

    کلیدواژگان: سندرم پیش از قاعدگی، دختران مجرد، تجربه زیسته، مطالعه پدیدارشناسانه
  • سپیده مرادی، مسعود فلاحی خشکناب*، ابوالفضل ره گوی، محسن واحدی صفحات 17-27
    مقدمه

    در راستای کاهش استرس و اضطراب ناشی از شیوع بیماری کووید- 19، متغیر روان شناختی سودمند و اثربخشی همچون تاب آوری، می تواند نقش سازگارانه ایفا کند. همچنین، ارتباط درمانی یک ارتباط معنی دار و هدفمند بین پرستار و بیمار در جهت حل مشکلات بیمار و ایجاد واکنش های سازگارانه می باشد.

    روش

    در یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد، با استفاده از پرسشنامه های اضطراب کرونا و تاب آوری کونور و دیویدسون، 60 نفر از بیماران واجد شرایط و تخصیص تصادفی در گروه مداخله و شاهد (30 نفر)، مراحل ارتباط درمانی مبتنی بر نظریه پپلاو (آشنایی، شناسایی، بهره برداری برنامه ریزی مراقبتی و ارزشیابی و اختتام) با هماهنگی قبلی و با توجه به برنامه درمانی بیماران کرونایی انجام شد. اطلاعات از طریق آزمون های آماری پارامتری و ناپارامتری با استفاده از نرم افزار نسخه ی 22 spss تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین شاخص اضطراب کرونا در گروه مداخله، از 21/0±95/1، به 11/0±68/1 بعد از مداخله کاهش یافت. همچنین میانگین شاخص تاب آوری در گروه مداخله، از 46/0±93/1، به 28/0±34/2 بعد از مداخله افزایش یافت که نتایج آزمون تی زوجی نشان دهنده اختلاف آماری معناداری قبل و بعد در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد است (001/0>p). بر اساس نتایج آزمون تحلیل کوواریانس، اختلاف شاخص اضطراب کرونا و تاب آوری، بین دو گروه مداخله و کنترل در مرحله بعد از مداخله از لحاظ آماری معنادار بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه با تاثیر مدل ارتباط درمانی مبتنی بر نظریه پپلاو بر اضطراب و تاب آوری، انجام مداخلات آموزشی جهت استفاده بیماران مبتلا به بیماری های مزمن و مراقبین از روش ارتباط درمانی و همچنین کاربرد نتایج روش ارتباط درمانی مبتنی بر روش پپلاو جهت استفاده بحران ها و اپیدمی های پیش رو توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارتباط درمانی، نظریه پپلاو، اضطراب کرونا، تاب آوری
  • طاهره نوری، راشن عبداللهی*، کوثر فهیمی صفحات 28-40
    مقدمه

    خانواده کادر درمانی در شرایط بحرانی کرونا ویروس آسیب های روانی بسیاری را تجربه می کنند. شناسایی و درمان شایع ترین آسیب های روانی خانواده کادر درمان و مکانیزم های دفاعی آنان می تواند به کاهش آسیب های روانی آنها کمک کند.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و با رویکرد کیفی و با روش پدیدارشناسی تفسیری انجام شد. نمونه های پژوهش با انتخاب 22  نفر از خانواده کادر درمان با بهره گیری از نمونه گیری گلوله برفی و هدفمند به حد اشباع رسید. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه تلفنی تصویری استفاده شد. تجزیه و تحلیل مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل مضمون براساس مدل براون و کلارک (2006) صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته های حاصل از مصاحبه ها در سه مضمون اصلی آسیب های روانی، مکانیزم های دفاعی بالغ و مکانیزم های دفاعی نابالغ استخراج و طبقه بندی شد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که خانواده کادر درمانی تحت تاثیر شرایط بحرانی کرونا ویروس، انواع آسیبهای روانی را تجربه کرده اند و با توجه به مکانیزم های دفاعی آنان می بایستی در این زمینه تمهیدات لازم به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: آسیب روانی، مکانیزم دفاعی، خانواده، کادر درمان، کرونا ویروس
  • مریم جعفری گل*، حسن ناوی پور، افسانه صدوقی اصل صفحات 41-49
    مقدمه

    پایبندی پرستاران به اخلاق مداری در مراقبت ضمن ارتقاء کیفیت مراقبت پرستاری، موجب افزایش رضایت بیماران می شود. هدف مطالعه حاضر تبیین اخلاق مداری در پرستاری مراقبت در منزل می باشد.

    روش

    مطالعه تحلیل محتوای کیفی از نوع قراردادی می باشد که در مراکز مراقبت در منزل شهر تهران در سال 1399 با نمونه گیری هدفمند  انجام شده است . 15 پرستار مراقبت در منزل به صورت هدفمندانتخاب شدند و داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند، فردی و عمیق جمع آوری شد . نمونه گیری تا اشباع داده ها ادامه داشته است. سپس تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوی قراردادی و بر اساس رویکرد ژانک (2009) انجام شده است.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها منجر به استخراج 187 کداولیه 23 زیر طبقه و 5 طبقه و یک مضمون اخلاق مداری در مراقبت در منزل شد که شامل پنج طبقه: تعهد در عملکرد اخلاقی، تصمیم گیری اخلاقی، احترام به حقوق بیمار، مراقبت بر اساس فرهنگ بیمار و حفظ استقلال بیمار می باشد.

    نتیجه گیری

    یافته مطالعه صلاحیت اخلاق مداری پرستاران مراقبت درمنزل می باشد که به عملکرد پرستاران کمک می کند تا بتوانند فعالیت حرفه ای خود را ارزیابی کرده و عملکرد خود را اصلاح یا ارتقاء دهند که نتیجه آن ارتقاء کیفیت مراقبت و افزایش رضایتمندی بیمار، خانواده آنان و پرستاران می باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق مداری، تحلیل محتوای، مراقبت در منزل، پرستار، مطالعه کیفی
  • مریم مختاری سه قلعه، منیژه نصیری زاده*، سید مهدی عبداللهی صفحات 50-59
    مقدمه

    پرستاران به واسطه ی مسیولیت های متعدد حرفه ای و خانوادگی در معرض تعارض کار - خانواده قرار دارند که پیامدهای منفی زیادی بر زندگی آنان خواهد داشت . بررسی عوامل مرتبط با آن جهت برنامه ریزی های مناسب از اولویت های مدیران پرستاری است . مطالعه ی حاضر با هدف تعیین ارتباط شادکامی و خودکارآمدی با تعارض کار- خانواده در پرستاران بیمارستان های آموزشی بیرجند انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه ی حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی از نوع همبستگی بود که جامعه مورد مطالعه آن پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی بیرجند در نیمه دوم سال 1399 بودند . 160 نفر از پرستاران واجد شرایط از طریق نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند . جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک پرستاران، شادکامی آکسفورد، خودکارآمدی عمومی شرر و تعارض کار- خانواده کارلسون استفاده شد . داده ها با نرم افزار آماریSPSS نسخه ی19 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند .

    یافته ها

    در کل، 1/78% نمونه های مورد پژوهش زن،4/89% متاهل،8/88% کارشناسی با میانگین سنی55/5±69/35سال بودند . میانگین کل شادکامی (13/8 ± 51/37) در حد متوسط رو به پایین، خودکارآمدی (59/4±11/46) در حد متوسط و تعارض کار- خانواده (52/5 ±72/43) درحد متوسط بود . نتایج نشان داد که شادکامی و خودکارآمدی با تعارض کار- خانواده در پرستاران رابطه ی معنی دار و معکوس دارد ((001/0>p, 39/0=r) و (001/0>p, 26/0=r)).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که خودکارآمدی و شادکامی پرستاران بر میزان تعارض کار - خانواده ی آنان موثر بوده و می توان گفت که با افزایش خودکارآمدی و شادکامی پرستاران، میزان تعارض کار - خانواده ی آنان کاهش می یابد. لذا پیشنهاد می شود که با ارتقای خودکارآمدی و شادکامی پرستاران، زمینه کاهش عوارض تعارض کار - خانواده ی آنان را فراهم نمود .

    کلیدواژگان: شادکامی، خودکارآمدی، تعارض کار - خانواده، پرستار
  • داریوش رخ افروز، لیلا ممشلی، الهام رمضانپور، لیلا کلانی* صفحات 60-72
    مقدمه

    متخصصین با توجه به حساس و مهم بودن برنامه های آموزشی در ایفای بهتر نقش ها و وظایف و همچنین تحقق بخشیدن به اهداف و رسالت های آموزش عالی، انجام مطالعات متعدد برای بررسی و شناسایی نقاط ضعف و قوت برنامه آموزشی را ضروری می دانند.

    روش

    پس از جستجو در دانشگاه های معتبر جهان،  دانشکده پرستاری و مامایی گریفیث با توجه به اینکه رتبه دوم در جهان، رتبه اول در استرالیا برای رشته پرستاری  را در سال 2021، رتبه ی برتر  Excellence in Research Australia را در سال 2018 و در رتبه بندی شانگهای، رتبه دو را اخذ نموده، جهت مطالعه انتخاب گردید و پژوهش به شیوه توصیفی_ تطبیقی و در چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه با استفاده از الگوی بردی انجام شد.

    یافته ها

    مقایسه فلسفه، دورنما، رسالت هر دو کوریکولوم نشان داد که شباهتهایی با هم دارند و تفاوت فلسفه ها در این است که در ایران تاکید بر مرجعیت علمی، استقلال فراگیر، رویکرد جامع نگر و مشارکت در کار تیمی تاکید دارد ولی در گریفیث بر استفاده از رویکردهای تحقیقاتی پیشرو در جهان و همچنین بر توسعه مراقبت ایمن از نظر فرهنگی تاکید دارد. در دورنما در ایران تاکید بر به حداقل رساندن مرگ ومیر بیماران بدحال می باشد ولی در گریفیث تاکید بر افزایش شهرت بین المللی می باشد. رسالت در ایران تربیت دانش آموختگان جهت ارتقاء مراقبتهای پرستاری بیماران نیازمند مراقبت ویژه، کاهش مرگ و میر و استفاده از نظرات آنها در سیاستگذاری نظام سلامت می باشد ولی کوریکولوم دانشگاه گریفیث دارای رسالت نبود. جایگاه شغلی دانش آموختگان در ایران علاوه بر بخش های ویژه در مراکز غیر مرتبط دیگری لحاظ شده بود ولی در دانشگاه گریفیث بر بخش مراقبت ویژه تمرکز داشت. نحوه پذیرش دانشجو در ایران از طریق کنکور سراسری وزارت بهداشت به صورت روزانه و بین الملل انجام می گردد و نیازی به نمره معتبر زبان نیست در صورتی که در دانشگاه گریفیث نیازی به آزمون ورودی نمی باشد و فقط  سابقه کاری و نمره زبان آکادمیک مورد نیاز می باشد. شرایط ادامه تحصیل در ایران به صورتی می باشد که علاوه بر رشته پرستاری، پانزده رشته غیر مرتبط دیگر را هم می توان انتخاب کرد در صورتی که در گریفیث جهت ادامه تحصیل علاوه بر رشته دکترای پرستاری، کارشناسی ارشد پرستاری پیشرفته را هم می توانند انتخاب نمایند.

    بحث و نتیجه گیری

    وجود سابقه کار در بالین جهت پذیرش دانشجو، استفاده از مراقبت پرستاری مبتنی بر شواهد در بالین،  دور ه های پار ه وقت، برنامه ریزی برای دروسی با هدف تربیت هیات علمی و برگزاری کلا سهای آنلاین  میتواند به قوت برنامه آموزشی این دوره در ایران بیفزاید.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، کارشناسی ارشد، پرستاری مراقبت ویژه
  • فاطمه تقلیلی، نرگس ارسلانی، مریم احمدی، لادن ناصح، فاطمه مقدم، مسعود فلاحی خشکناب* صفحات 73-82
    مقدمه

    پرستاران نقش موثری در ارایه خدمات سلامت به جامعه ایفا می کنند. بنابراین برنامه های درسی این رشته  اهمیت ویژه ای دارد و بایستی  بصورت مستمر همسویی آن با نظام آموزشی و نیازهای جامعه مورد بازنگری قرار گیرد. لذا این پژوهش با هدف مقایسه تطبیقی برنامه درسی کارشناسی ارشد پرستاری داخلی- جراحی ایران و دانشگاه  پنسیلوانیا در آمریکا انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مروری تطبیقی می باشد که در سال 1401 انجام شد. ابتدا با توجه به رنکینگ دانشکده های پرستاری جهان، یک دانشگاه برتر با رنکینگ یک (دانشکده پرستاری پنسیلوانیا آمریکا) از طریق جست وجو در سایت QS.COM انتخاب شد، سپس اطلاعات موردنیاز جمع آوری شدند و با استفاده از الگوی بردی (Bereday) 4 مرحله ای مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد برنامه پرستاری ایران و دانشکده پرستاری پنسیلوانیا از وجوه اشتراک و تفاوتهایی برخوردارند.(در پنسیلوانیا نحوه پذیرش غیر متمرکز،با شرط معدل و سابقه و در ایران صرفا دارا بودن مدرک کارشناسی و شرکت در آزمون ورودی وزارت بهداشت است)، ماهیت رشته (در پنسیلوانیا با تاکید بر پرورش نیروی متخصص تصمیم گیرنده بالینی با توجه به فرهنگ و در ایران پرورش نیروی متخصص بالینی در امر مراقبت از بیماریهاست).چشم انداز(در پنسیلوانیا تغییر و تاثیر در بهبود کیفیت پرستاری و در ایران برتر بودن در سطح بین الملل است)محتوی دروس (در ایران و پنسیلوانیا محتوی دروس تا حد زیادی مشابه است اما درتعداد واحد متفاوت است).

    نتیجه گیری

    مقایسه برنامه درسی ایران و آمریکا نشان می دهد، کوریکولوم درسی آمریکا و ایران در محتوی درسی و اهداف بصورت کلی شباهتهایی دارد. اما در ماهیت رشته، رسالت، چشم انداز و نحوه پذیرش دانشجو نسبت به ایران برتریهایی دارد.
    کلمات کلیدی: آموزش پرستاری، برنامه درسی، دانشکده پرستاری، ایران ، آمریکا

    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، برنامه درسی، دانشکده پرستاری، ایران، آمریکا
  • حانیه حسنوندی، مریم رادمهر*، الهام داوری دولت آبادی صفحات 83-92
    مقدمه

    فرسودگی شغلی منجربه نتایج جسمی و روانشناختی نامناسب و نهایتا ترک شغل بخصوص در زمان بحران های سلامت جامعه و پاندمی بیماری های مسری همچون کرونا است .  از طرفی شیفت های چرخشی یکی از مهمترین  عواملی استرس زا در مشاغل با نوبت کاری است در این مشاغل سیکل خواب و بیداری تحت تاثیر قرار می گیرد و تیپ های شبانه روزی صبحگاهی / عصرگاهی که از ویژگی های فردی است ارتباط مستقیمی با این سیکل دارد

    روش کار

    این پژوهش به صورت مقطعی، از نوع همبستگی- توصیفی بود که تعداد 130 نفر از پرستاران شاغل در بخش های بیماران مبتلا به  کوید- 19  بیمارستان خرم آباد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و براساس معیار ورود به مطالعه واردشدند. شرکت کنندگان فرم اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه صبحگاهی- عصرگاهی (MEQ) پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلچ را تکمیل کردند داده های جمع آوری شده، توسط نرم افزار آماری SPSS، نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    اکثر نمونه ها زن و میانگین و انحراف معیار سنی آنان 60/8±75/36 سال  بود. نتایج نشان داد که میانگین نمره فراوانی و شدت فرسودگی در بعد خستگی هیجانی (به ترتیب 30/12±77/27 و 59/8±82/32) و در ابعادشخصیت زدایی (88/4±64/15 و 22/7±05/19)
    در حد بالا و در بعد موفقیت یا کامیابی شخصی 14/5±58/24 و 61/10±98/32) در حد متوسط بود.  نتایج ارتباط معناداری بین ابعاد فراوانی و شدت فرسودگی شغلی پرستاران با تیپ شبانه روزی آنان نشان نداد اما  میانگین امتیاز ابعاد فراوانی و شدت فرسودگی شغلی در پرستارانی که انطباق شیفت کاری و تیپ شبانه روزی نداشتند بطور معناداری بیشتر از پرستارانی بود که این انطباق را داشتند (P<0.05).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه پرستاران در بخش مراقبت از بیماران کرونا دارای سطح بالایی از فرسودگی شغلی بودند و  عدم انطباق نوبت کاری با تیپ شبانه روزی همراه با فرسودگی شغلی بیشتر در پرستاران بود. بنابراین پیشنهاد می شود در زمان  چینش نوبت کاری به انطباق تیپ شبانه روزی آنان بخصوص در بحرانهای سلامت جامعه و شیوع  پاندمی بیماری های خاص که همراه با افزایش فشار کاری پرستاران است توجه شود.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، نوبت کاری، سیکل شباته روزی، کوید 19
|
  • F. Aghababai*, R .Mohammadi Pages 1-16
    Introduction

    Premenstrual syndrome is one of the most important clinical problems in women's diseases. The significance of PMS due to its more prevalence in young girls requires a deeper study and finding their own experiences.

    method

    The present qualitative study was a phenomenological approach. The study population included premenstrual syndrome, 10 people were selected by targeted sampling method. Sampling continues until data saturation. The data analysis was designed with a descriptive study method.

    Results

    In this study, 4 main themes and 12 sub-themes were identified, which were: Symptomatic experience of the syndrome (experience of behavioral, emotional and cognitive patterns, physical experience of the syndrome, temporal experience of the syndrome, perception of menstrual syndrome and control or non-control of the syndrome). Experiencing the socio-cultural dimension of the syndrome (accepting or rejecting the socio-cultural context and gender perspective on the syndrome), coping strategies with the experience of the syndrome (reviewing the experience of the syndrome, accepting or not accepting the syndrome, and understanding the meaning of the syndrome). Syndrome (desire to be alone and not communicating with others and the importance of communication experiences).

    Conclusion

    The results of this study can provide many practical and clinical implications for girls with PMS and this experience is a multidimensional and multifaceted phenomenon.

    Keywords: Premenstrual Syndrome, Single Girls, Lived Experience, Phenomenological Study
  • S .Moradi, M .Fallahi-Khoshknab*, A .Rahgoi, M .Vahedi Pages 17-27
    Introduction

    In order to reduce the stress and anxiety caused by the spread of the Covid-19 disease, a beneficial and effective psychological variable such as resilience can play an adaptive role. Also, the therapeutic relationship is a meaningful and purposeful relationship between the nurse and the patient in order to solve the patient's problems and create adaptive responses.

    Purpose

    The main purpose of this research was to determine the effect of communication therapy based on Peplau's theory on the level of anxiety and resilience of patients admitted to the corona ward of Khatam Al Anbia Hospital in Tehran in 2022.

    Method

    In a semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group, using Corona anxiety questionnaires and Connor and Davidson resilience, 60 eligible patients and random allocation in the intervention and control group (30 people), therapeutic communication stages based on Peplau's theory (acquaintance, identification, utilization of care planning and evaluation and conclusion) with prior coordination And it was done according to the treatment plan of corona patients. The data was analyzed through parametric and non-parametric statistical tests using SPSS version 22 software.

    Findings

    The average index of corona anxiety in the intervention group, respectively, decreased from 1.95±0.21 to 1.6±0.11 after the intervention. Also, the average resilience index in the intervention group increased from 1.93±0.46 to 2.33±0.28 after the intervention, and the results of the paired t-test showed that in the intervention group, compared to the control group, the corona anxiety, and resilience in the post-intervention stage had a statistically significant decrease, and the difference before and after the intervention group was more than the control group. Based on the results of the analysis of covariance, the difference between the two intervention and control groups in the post-intervention phase was statistically significant.

    Conclusion

    Considering the impact of the communication therapy model based on Peplau's theory on anxiety and resilience, conducting educational interventions for the use of communication therapy by patients with chronic diseases and caregivers, as well as applying the results of communication therapy based on Peplau's method to The use of upcoming crises and epidemics is recommended.

    Keywords: Therapeutic Communication, Peplav's theory, Corona, Anxiety, Resilience
  • TAHEREH NOORI, Rashin Shinabdollahi*, Kosar Fahimi Pages 28-40
    Background

    The families of medical staff experience many psychological traumas in coronavirus crisis situations. Identifying and treating the most common family trauma's treatment staff and their defense mechanisms can help reduce their trauma.

    Method

    This research was conducted in terms of applied purpose and with a qualitative approach and interpretive phenomenological method. The research samples were saturated by selecting 22 members of the cadre family using targeted snowball sampling. Video telephone interviews were used to collect data. Interviews were analyzed using thematic analysis based on the model of Brown and Clark (2006).

    Results

     The findings of the interviews were extracted and classified into three main themes of psychological trauma, adult defense mechanisms and immature defense mechanisms.

    Conclusions

    Based on the findings of the study, it can be concluded that the family of medical staff under the influence of critical conditions of coronavirus, have experienced a variety of psychological damage and according to their defense mechanisms, the necessary measures should be taken in this regard

    Keywords: Psychological Injury, Defense Mechanism, Family, Treatment Staff, Coronavirus
  • Maryam Jafary Gol*, Hasan Navipour, Afsane Sadooghiasl Pages 41-49
    Introduction

    Adherence of home care nurses to ethics in care, while improving the quality of nursing care, also improves patient satisfaction. Therefore, nurses must have ethical in care competency. The purpose of this study is to explain of ethical competency in care at home.

    Methods

    The qualitative content analysis study is conventional that was conducted in home health care centers in Tehran in 2020, With purposive sampling, 15 home health care nurses were selected and data were collected using semi-structured individual and in-depth interviews, sampling continue to data saturation. Then, the analysis was performed by the method of conventional content analysis in accordance with Zhang's (2009) approach.

    Findings

    Content analysis of the data led to the extraction of the 187 cods, 23 subcategories, 5 categories and one theme of ethics in home care that included five categories: Commitment in ethical practice, Ethical decision-making, Respect for patient rights, Care based on patient culture, and Maintaining patient autonomy.

    Conclusions

    The findings of the study is ethical competency of home health care nurses, which contributes to practice nurses can assess their professional activity and completed and refined your practice , That the  result is to improve the quality of care and increase patient, family and nurses satisfaction.

    Keywords: Ethics, l content analysis, Home health care, Nurse, qualitative study
  • Maryam Mokhtari, Manijeh Nasirizadeh*, Seyed Mehdi Abdollahi Pages 50-59
    Introduction

    Nurses are exposed to work-family conflict due to various professional and family responsibilities, which will have many negative consequences on their lives. Examining the related factors for proper planning is one of the priorities of nursing managers. The aim of this study was to determine investigating the relationship between happiness and self-efficacy with work-family conflict in nurses of Birjand teaching hospitals.

    Methods

    The present study was a cross-sectional descriptive- correlational study in which the studypopulation consisted of nurses working in Birjand teaching hospitals in the second half of 2020. 160 qualified nurses were included in the study through available sampling. To collect data, questionnaires include Nurses' demographic information;Oxford Happiness, Scherer's general self-efficacy and Carlson family-work conflict were used to collect data. Data were analyzed using SPSS software version 19 using descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    In total, 78.1% of the subjects were female, 89.4% were married, and 88.8% were undergraduates with a mean age of 35.69± 5.55 years. The mean of total happiness (37.51 8 8.13) was moderate to low, self-efficacy (46.11 4 4.59) was moderate and work-family conflict (43.72 52 5.52) was moderate. The results showed that happiness and self-efficacy had a significant and inverse relationship with work-family conflict in nurses (p <0.001, r = 0.39) and (r = 0.26, p <0.001). .

    Conclusion

    Findings of the present study showed that nurses 'self-efficacy and happiness are effective on the rate of work-family conflict and it can be said that with increasing nurses' self-efficacy and happiness, their work-family conflict rate decreases. Therefore, it is suggested that by promoting nurses' self-efficacy and happiness, they reduce the effects of work-family conflict.

    Keywords: Happiness, self-efficacy, work-family conflict, nurse
  • Dariush Rokhafroz, Leila Mamashli, Elham Ramezanpour, Leila Kalani* Pages 60-72
    Introduction

    Considering the sensitivity and importance of curriculum in better performance of roles and duties, as well as realizing the goals and missions of higher education, experts consider it necessary to conduct numerous studies to investigate and identify the weaknesses and strengths of the educational program.

    Goal: 

    The study was conducted with the aim of comparative comparison of the special care nursing master's program in Iran and Griffith University.

    Method

    After searching the prestigious universities of the world, Griffith School of Nursing and Midwifery, considering that the second rank in the world, the first rank in Australia for the field of nursing in 2021, the top rank of Excellence in Research Australia in 2018 and in the ranking Shanghai, ranked second, was selected for study, and the research was conducted in a descriptive-comparative manner and in four stages of description, interpretation, comparison, and comparison using the Brady model.

    Results

    Comparing the philosophy, vision, and mission of both curriculums showed that they have similarities and the difference between the philosophies is that in Iran it emphasizes on scientific authority, comprehensive independence, comprehensive approach and participation in team work, but in Griffiths it emphasizes the use of It emphasizes world-leading research approaches as well as the development of culturally safe care. In Iran, the emphasis is on minimizing the mortality of critically ill patients, but in Griffiths, the emphasis is on increasing international fame. The mission in Iran is to train graduates to improve nursing care for patients in need of special care, reduce mortality and use their opinions in health system policy making, but the curriculum of Griffith University did not have a mission. Other unrelated centers were included, but Griffith University focused on intensive care. The way of accepting students in Iran is through the national entrance examination of the Ministry of Health and it is done on a daily and international basis, and there is no need for a valid language score, while at Griffith University, there is no need for an entrance exam, and only work experience and an academic language score are required. be The conditions for continuing education in Iran are such that, in addition to nursing, fifteen other unrelated fields can be chosen, while in Griffiths, in addition to nursing doctorate, they can also choose advanced nursing master's degree. .

    Conclusion

    The presence of work experience in the hospital for admitting students, using evidence-based nursing care in the hospital, part-time courses, planning courses with the aim of training faculty and holding online classes can increase the strength of the educational program of this course in Iran.

    Keywords: Curriculum, Master of Science, critical Care Nursing
  • Fatemeh Taghlili, Narges Arsalani, Maryam Ahmadi, Ladan Naseh, Fatemeh Moghaddam, Masoud Fallahi-Khoshknab* Pages 73-82
    Introduction

    Nurses play an important role in providing health services to the community. Therefore, the curricula in this field are of particular importance and should be continuously revised in line with the educational system and the needs of society. Therefore, this study aimed to compare the MSc curriculum of Iranian Internal Surgery Nursing and The University of Pennsylvania in the United States.

    Methods

    This comparative review was conducted in 1401. First, according to the ranking of nursing faculties of the world, a top university ranking one (Pennsylvania Nursing School) was selected by searching the QS.COM site, and the required information was collected and compared using the 4-step Bereday model.

    Results

    The findings showed that The Iranian Nursing Program and the Pennsylvania School of Nursing have commonalities and differences. (In Pennsylvania, the method of decentralized admission, with the condition of average and background, and in Iran, merely having a bachelor's degree and participation in the entrance exam of the Ministry of Health), the nature of the field (in Pennsylvania, with an emphasis on the development of clinical decision-making experts according to culture, and in Iran, the development of clinical specialists in the field of disease care). It is international) The content of the courses (in Iran and Pennsylvania, the content of the lessons is largely the same, but varies in the number of units).

    Conclusion

    Comparing the U.S. and Iran curricula shows that the U.S.-Iran curriculum has similarities in the content of the curriculum and objectives in general. However, in the nature of the field, the mission, prospects, and the way students are accepted are superior to those in Iran.

    Keywords: Nursing Education, Curriculum, Nursing School, Iran, USA
  • Haniyeh Hasanvandi, Maryam Radmehr*, Elham Davaridolatabadi Pages 83-92
    Introduction

    Occupational burnout leads to inappropriate physical and psychological results and eventually leaving the job, especially during public health crises and pandemics of infectious diseases such as coronavirus disease 2019 (COVID-19). On the other hand, rotating shifts are considered as one of the most important stressful factors in jobs with shift work. The sleep-wake cycle is affected in these occupations, and there is a direct relationship between circadian rhythms (morning/evening) that are individual characteristics, with this cycle.

    methods

    This study is considered as a cross-sectional, correlational-descriptive research in which 130 nurses caring for COVID-19 patients in Khorram Abad Hospital were selected by convenience sampling method and included in the study based on the inclusion criteria. The participants completed the demographic information form, Morningness-Eveningness Questionnaire (MEQ) and The Maslach Burnout Inventory (MBI). The collected data were analyzed by SPSS version 16.0.

    Findings

    Most of the samples were female whose age average and standard deviation was 36.75±8.60 years. According to the results, the average score of the frequency and severity of burnout in the dimension of emotional exhaustion (27.77±12.30 and 32.82±8.59, respectively) and in the dimensions of depersonalization was (15.64±4.88 and 19.05±7.22 respectively) was in the high range and in the dimension of personal success (24.58±5.14 and 32.98±10.61) it was in the medium range. According to the results, no significant relationship was observed between the frequency and severity of burnout among nurses with their circadian type, but the mean score of the frequency and severity of occupational burnout among nurses who did not adapt to shift work and circadian rhythm was significantly higher than that of nurses who had this adaptation. (P<0.05).

    Conclusion

    In this study, nurses caring for COVID-19 patients had a high level of occupational burnout, and non-compliance of shift work with the circadian rhythm was associated with more occupational burnout in nurses. Therefore, it is suggested to pay attention to the adaptation of the day and night shifts of the nurses, especially in the public health crisis and the epidemic of certain diseases, which is accompanied by an increase in the work pressure of the nurses

    Keywords: Occupational Burnout, Shift Work, Circadian Rhythm, COVID-19