اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت در استرس پس از سانحه، رشد پس از آسیب و مطالعه تغییرات حجم هیپوکمپ و آمیگدالا در بیماران بهبود یافته مبتلا به ویروس کرونا

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

حمله حاد بیماری های همه گیر علاوه بر خطر جسمی، اثرات نامطلوب روان شناختی جدی را در افرادجامعه ایجاد می کند. از همه مهم تر، بازماندگان کوید 19که ترس برای بقا را تجربه کرده اند، در برابر بروز علایم استرس پس از سانحه آسیب پذیر هستند. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت در استرس پس از سانحه، رشد پس از آسیب و مطالعه تغییرات حجم هیپوکمپ و آمیگدالا در بیماران بهبود یافته مبتلا به ویروس کرونا بود.

روش بررسی

این یک مطالعه کارآزمایی بالینی می باشد که در سال 1400 در بازه زمانی یک ساله در شهر شیراز انجام شد. جامعه آماری شامل 60 نفر از بیماران مبتلا به سویه دلتا(کوید19) با تشخیص علایم اختلال استرس پس از سانحه شهر شیراز با سابقه بستری هستند که به روش هدف مند از افراد جامعه انتخاب شدند. کل بیماران به دو گروه آزمایشی شفقت درمانی(40 نفر) و کنترل(20 نفر) تقسیم شدند. افراد منتخب با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای بر اساس تحصیلات، سن، ازدواج و مدت بیماری در دو گروه همتاسازی شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر عبارت بود از؛ پرسشنامه رشد و تکامل پس آسیبی تدسچی و کال هون، پرسشنامه اختلال استرس پس از ضربه پی سی ال 5. داده های تصویربرداری مغزی با استفاده از یک اسکنر ام آرآی تی وان 5/1 استاندارد 18 کانالی به دست آمد. تصاویر ساختاری مغز(هیپوکمپ و جسم آمیگدالوییدیوم) در صفحه تاجی مایل با استفاده از ضخامت 3 میلی متر مربع بدون هیچ شکافی و با استفاده از توالی بازیابی وارونگی تی وان و وضوح بالا به دست آمدند.داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کواریانس چند متغیره، کواریانس تک متغیره تجزیه و تحلیل شدند.

یافته ها

نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان دادند، روان درمانی شفقت بر خود، بر رشد پس از آسیب(548/62F= ،001/0>p) و کاهش استرس پس از سانحه (335/103F= ،001/0>p) تاثیر معنی داری دارد. هم چنین حجم هیپوکامپ و آمیگدالای گروه شفقت درمانی در مرحله پس از آزمون افزایش یافته است(995/21F= ، 001/0>p). به عبارتی درمان متمرکز بر شفقت به صورت آنلاین بر اندازه حجم آمیگدالا و هیپوکامپ تاثیر معنی داری دارد.

نتیجه گیری

مداخلات روانی اجتماعی که نشخوار فکری آگاهانه تر و سازمان یافته تر درباره همه گیری را ترویج می کند و رشد پس آسیبی را در پاسخ به رویدادهای آسیب زای قبلی افزایش می دهد و می تواند به تسهیل تغییرات روانشناختی مثبت مرتبط با همه گیری کووید19در بیماران پساکرونایی کمک کند و هم چنین برنامه ریزی راهبردهای روان درمانی در بحران ها از طریق تله مدیسین و خدمات آنلاین مورد توجه قرار گیرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
605 تا 620
لینک کوتاه:
magiran.com/p2648873 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!