فهرست مطالب

ارمغان دانش - سال بیست و هشتم شماره 5 (پیاپی 160، آذر و دی 1402)

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و هشتم شماره 5 (پیاپی 160، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا حسین پور، سعادت محرابی، شکوفه نیکوئی، شیروان سلامی نیا، محمدباقر جهانتاب، چمران ذکریا نژاد کاسگری * صفحات 591-604
    زمینه و هدف

    آپاندیسیت شایع ترین وضعیت جراحی اورژانسی است. از عوارض پس از جراحی آپاندکتومی می توان به عوارض پوستی، عفونت، درد پس از عمل و فتق و انسداد اشاره کرد. بین جراحان بر سر بستن صفاق بعد از عمل های جراحی شکمی تفاوت نظر وجود دارد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و تاثیرترمیم یا عدم ترمیم پریتوین بر عوارض پس از آپاندکتومی باز بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه کارآزمایی بالینی می باشد که در سال 13991398در بیمارستان شهید بهشتی یاسوج بر روی 126 نفر از بیماران مراجعه کننده که شرایط ورود به مطالعه جهت انجام جراحی آپاندکتومی به روش باز را داشتند، انجام گرفت. در این مطالعه تصادفی سازی به روش سیستماتیک انجام گرفت. مشاهدات بالینی و پیگیری بیماران یک هفته، سه ماه و شش ماه پس از عمل جراحی انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس، تی تست و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از 126 نفر کاندید برای عمل جراحی آپاندکتومی، 60 نفر مرد و 66 نفر زن بودند. در این میان 64(8/50 درصد) نفر تحت عمل جراحی همراه با ترمیم پریتوین و 62 نفر(2/49 درصد) تحت جراحی بدون ترمیم پریتوین قرار گرفتند. میانگین سنی این جمعیت 82/13±88/26 سال بود و در محدوده بین 5 تا 65 سال قرار داشت .نتایج نشان داد که هم در گروه با ترمیم پریتوین و هم در گروه بدون ترمیم پریتوین، 62 نفر(9/69 درصد) بدون عفونت و 2 نفر(1/3 درصد) همراه با تخلیه چرکی، علایم عفونت وعفونت محل جراحی(SSI) بودند. هم چنین در گروه با ترمیم پریتوین، 42 نفر(6/65 درصد) بدون درد، 16 نفر(0/25 درصد) میزان درد خفیف و 6 نفر(4/9 درصد) میزان درد متوسط داشتند. در گروه عدم ترمیم پریتوین 50 نفر(6/80 درصد) بدون درد، 11 نفر (7/17 درصد) درد خفیف و 1 نفر(6/1 درصد) درد متوسط داشتند. بین دو گروه عمل جراحی آپاندکتومی با ترمیم پریتوین و بدون ترمیم پریتوین، در وجود عفونت، فتق و انسداد و هم چنین شدت درد اختلاف معنی داری مشاهده نشد(076/0=p)، اما وجود درد در بیماران بدون ترمیم پریتوین به طور معنی داری کمتر بود(044/0=p).

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که استفاده از دو برش جراحی پریتوین باز و پریتوین بسته در عمل جراحی آپاندکتومی در مولفه های عفونت محل زخم تفاوت معنی داری باهم نداشتند، مولفه فتق اینسیژنال بعد از یک سال مشاهده نشد، هم چنین در مقایسه مولفه درد پس از عمل مشاهده شد که درد در گروه پریتوین باز کمتر است، لذا در بیماران با تشخیص آپاندیسیت پیشنهاد می شود از روش جراحی آپاندکتومی بدون ترمیم پریتوین استفاده شود.

    کلیدواژگان: آپاندکتومی، ترمیم پریتوئن، آپاندیس، صفاق، عوارض پس از جراحی
  • فاطمه مدرسی فرد، مجید برزگر *، محسن ضمیر، علی کامکار صفحات 605-620
    زمینه و هدف

    حمله حاد بیماری های همه گیر علاوه بر خطر جسمی، اثرات نامطلوب روان شناختی جدی را در افرادجامعه ایجاد می کند. از همه مهم تر، بازماندگان کوید 19که ترس برای بقا را تجربه کرده اند، در برابر بروز علایم استرس پس از سانحه آسیب پذیر هستند. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت در استرس پس از سانحه، رشد پس از آسیب و مطالعه تغییرات حجم هیپوکمپ و آمیگدالا در بیماران بهبود یافته مبتلا به ویروس کرونا بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه کارآزمایی بالینی می باشد که در سال 1400 در بازه زمانی یک ساله در شهر شیراز انجام شد. جامعه آماری شامل 60 نفر از بیماران مبتلا به سویه دلتا(کوید19) با تشخیص علایم اختلال استرس پس از سانحه شهر شیراز با سابقه بستری هستند که به روش هدف مند از افراد جامعه انتخاب شدند. کل بیماران به دو گروه آزمایشی شفقت درمانی(40 نفر) و کنترل(20 نفر) تقسیم شدند. افراد منتخب با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای بر اساس تحصیلات، سن، ازدواج و مدت بیماری در دو گروه همتاسازی شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر عبارت بود از؛ پرسشنامه رشد و تکامل پس آسیبی تدسچی و کال هون، پرسشنامه اختلال استرس پس از ضربه پی سی ال 5. داده های تصویربرداری مغزی با استفاده از یک اسکنر ام آرآی تی وان 5/1 استاندارد 18 کانالی به دست آمد. تصاویر ساختاری مغز(هیپوکمپ و جسم آمیگدالوییدیوم) در صفحه تاجی مایل با استفاده از ضخامت 3 میلی متر مربع بدون هیچ شکافی و با استفاده از توالی بازیابی وارونگی تی وان و وضوح بالا به دست آمدند.داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کواریانس چند متغیره، کواریانس تک متغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان دادند، روان درمانی شفقت بر خود، بر رشد پس از آسیب(548/62F= ،001/0>p) و کاهش استرس پس از سانحه (335/103F= ،001/0>p) تاثیر معنی داری دارد. هم چنین حجم هیپوکامپ و آمیگدالای گروه شفقت درمانی در مرحله پس از آزمون افزایش یافته است(995/21F= ، 001/0>p). به عبارتی درمان متمرکز بر شفقت به صورت آنلاین بر اندازه حجم آمیگدالا و هیپوکامپ تاثیر معنی داری دارد.

    نتیجه گیری

    مداخلات روانی اجتماعی که نشخوار فکری آگاهانه تر و سازمان یافته تر درباره همه گیری را ترویج می کند و رشد پس آسیبی را در پاسخ به رویدادهای آسیب زای قبلی افزایش می دهد و می تواند به تسهیل تغییرات روانشناختی مثبت مرتبط با همه گیری کووید19در بیماران پساکرونایی کمک کند و هم چنین برنامه ریزی راهبردهای روان درمانی در بحران ها از طریق تله مدیسین و خدمات آنلاین مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کوید19، شفقت درمانی، رشد پس آسیبی، هیپوکمپ، آمیگدال
  • کوروش نگین تاجی، محسن فروزان فر، مجتبی جعفرنیا، امیر قنبری * صفحات 621-637
    زمینه و هدف

    پرگنونولون به عنوان پیش ساز سایر هورمون های استروییدی عمل می کند و اثر خود را به عنوان یک مولکول ضدالتهابی برای حفظ هموستاز ایمنی در شرایط مختلف التهابی اعمال می کند. در این بیماری ها کاهش سطح پرگنونولون مشاهده شده است که بر نقش آن در محافظت عصبی و بازسازی عصبی و نقش ضد التهابی آن تاکید دارد، بنابراین هدف از این مطالعه، تعیین و توانمندی پرگنونولون در تکثیر سلول های بنیادی عصبی موشی و کاستن نشانگرهای التهابی و اکسیدانی پس از القای التهاب با لیپوپلی ساکارید در شرایط آزمایشگاهی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 1399 در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد، سلول های بنیادی عصبی از برجستگی های گانگلیونی خارجی مغز جنین 14 روزه موش سوری به روش استاندارد تهیه گردید. زنده مانی سلول ها به روش MTT و به دنبال تیمار با غلظت های 1، 2، 5، 10 و 15 میکرومولار پرگنونولون و تیمار توام پرگنونولون با مدل التهابی لیپوپلی ساکارید(LPS) انجام شد. هم چنین تعداد نوروسفرها و سلول های مشتق از نوروسفرها در شرایط استاندارد انکوبه شد و پس از 5 روز شمارش گردید. محیط رویی سلول ها برداشته و به روش الیزا میزان نشانگرهای اکسیدانی و آنتی اکسیدانی MDA, NO FRAP, و نشانگرهای التهابی IL6وTNFα اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که زنده مانی سلول های بنیادی عصبی به وسیله LPS کاهش معنی داری نسبت به گروه کنترل نشان داد در حالی که پرگنونولون باعث افزایش معنی دار این سلول ها نسبت به گروه کنترل گردید و غلظت 10 میکرومولار بیشترین زنده مانی را نشان داد (01/0p<)، هم چنین در تیمار توام LPS و پرگنونولون با غلظت 10 میکرومولار، تعداد نوروسفرها و سلول های منتج ازنورسفرها از آن به صورت معنی دار نسبت به گروه LPS افزایش یافت(به ترتیب 001/0p< و 0001/0p< و0001/0p<). پرگنونولون به صورت معنی داری میزان NO حاصل از التهاب ایجاد شده LPS را نسبت به گروه کنترل کاهش داد(0001/0p<)، به علاوه کاهش معنی دار میزان NO در تیمار توام پرگنونولون و LPS در غلظت ها مختلف نسبت به گروه LPS مشاهده گردید(0001/0p<). از سوی دیگر این نورواسترویید به صورت تنها و هم چنین توام با LPS باعث کاهش معنی دار سطح IL-6 نسبت به گروه LPS گردید(0001/0p<) و تیمار با غلظت 15 میکرومولار پرگنونولون میزان TNF-α را به صورت معنی داری کاهش داد(0001/0p<).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پرگنونولون با اثر بر فاکتورهای التهابی می تواند تکثیر سلول های بنیادی عصبی را در شرایط ایجاد التهاب افزایش دهد، هم چنین می تواند میزان نشانگرهای التهابی و اکسیدانی در مدل التهابی محیط کشت کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سلول بنیادی عصبی، نورواستروئید، پرگنونولون، مدل التهاب، لیپوپلی ساکارید، استرس اکسیداتیو
  • مصطفی کاظمی، احمد عبدی *، جواد مهربانی، علیرضا براری صفحات 638-654
    زمینه و هدف

    بیماری کبد چرب غیرالکلی(NAFLD) یکی از علل اصلی بیماری مزمن کبدی در سراسر جهان است. نشان داده شده که اختلال در عملکرد میتوکندری ارتباط نزدیکی با NAFLD دارد. لذا هدف از این پژوهش تعیین و بررسی اثر تمرین تناوبی و امگا 3 بر بیوژنز میتوکندری بافت کبدی موش های کبد چرب غیرالکلی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 1401 در دانشگاه آزاد آمل انجام شد، 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با میانگین وزنی 82/7 ± 98/156 گرم در پنج گروه کنترل سالم(CN)، بیمار(NAFLD)، بیمار تمرین(TRNAF)، بیمار مکمل(SUPNAF) و بیمار تمرین مکمل(TRSUPNAF) قرار گرفتند. گروه های مکمل، طی دوره مداخله روزانه 1 گرم امگا3(به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) را به صورت خوراکی دریافت کردند. برنامه تمرین تناوبی شامل دویدن روی تردمیل با سرعت 2814 متر در دقیقه، پنج روز هفته به مدت هشت هفته اجرا شد. میزان بیان گیرنده فعال کننده تکثیر پروکسی زوم گاما هم فعال ساز1 آلفا، فاکتورهای تنفسی هسته ای 1، فاکتور رونویسی A میتوکندری و سیرتویین 3 به روش ریل تایم پی سی آر اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    القای کبد چرب غیر الکلی باعث کاهش بیان گیرنده فعال کننده تکثیر پروکسی زوم گاما هم فعال ساز1 آلفا، فاکتورهای تنفسی هسته ای 1، فاکتور رونویسی A میتوکندری و سیرتویین 3 شد (0001/0=p). بیان گیرنده فعال کننده تکثیر پروکسی زوم گاما هم فعال ساز1 آلفا، فاکتورهای تنفسی هسته ای-1، فاکتور رونویسی A میتوکندری و سیرتویین 3 در گروه های بیمار تمرین (به ترتیب؛ 041/0=p، 048/0=p، 043/0=p و 035/0=p)، بیمار مکمل (به ترتیب؛ 044/0=p، 042/0=p، 037/0=p و 033/0=p) و بیمار تمرین مکمل (به ترتیب؛ 0001/0=p، 0001/0=p، 0001/0=p و 0001/0=p) نسبت به بیمار و هم چنین بیمار تمرین مکمل نسبت به گروه بیمار تمرین (به ترتیب؛ 041/0=p، 040/0=p، 039/0=p و 043/0=p) و بیمار مکمل (به ترتیب؛ 038/0=p، 046/0=p، 046/0=p و 045/0=p) افزایش معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    داده های حاضر نشان داد که تمرین ورزشی و هم چنین امگا3 در شرایط NAFLD قادر به تعدیل بیوژنز میتوکندری از طریق افزایش در ژن های موثر در این مسیر است. هم چنین ترکیب فعالیت ورزشی تناوبی و مکمل سازی امگا3 دارای اثرات هم افزایی بوده است.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، امگا3، بیوژنز میتوکندری و کبد چرب غیر الکلی
  • سیده راضیه ذاکریان زاده، قادر زاده باقری *، علیرضا مارد پور صفحات 655-672
    زمینه و هدف

    عوامل فردی و اجتماعی متفاوتی در بهزیستی، سلامت روان و عملکرد مطلوب تاثیرگذار است و مداخله موثر برای بهبود و ارتقای آنها ضروری به نظر می رسد، لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثر آموزش مبتنی بر روان شناسی مثبت(مدل پرما) بر جهت گیری آینده و خودکارآمدی دانش آموزان دختر بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با استفاده از روش پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود که در سال 14011400 انجام شد. در پژوهش حاضر گروه آزمایش تحت آموزش بسته پرما و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهر یاسوج در این سال بود. روش نمونه گیری، خوشه ای چند مرحله ای و ابزارهای مورد استفاده، پرسشنامه جهت گیری آینده است که ماگیو و همکاران، آن را طراحی کرده اند و مقیاس خودکارآمدی دانش آموزان موریس بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر پایه نتایج پژوهش، اثر مدل پرما بر جهت گیری آینده در گروه مداخله پرما و کنترل در پس آزمون معنی دلر و مثبت است، یعنی آموزش مبتنی بر روان شناسی مثبت به بهبود جهت گیری آینده و تاب آوری در پس آزمون منجر می شود. یافته ها هم چنین نشان داد که اثر آموزش مدل پرما بر خودکارآمدی دانش آموزان در پس آزمون معنی دار است، یعنی آموزش مبتنی بر روان شناسی مثبت به افزایش مولفه های شناختی، انگیزشی و فراشناختی خودکارآمدی منجر می شود(05/0p<).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، باید به فرآیندهای برنامه ریزی و اجرای مداخله و تلفیق هر دو ویژگی مثبت و منفی عملکرد انسان توجه بیشتری شود، چرا که آموزش و تمرین مبتنی بر روان شناسی مثبت متمرکز بر آگاهی، می تواند مبنای طراحی و اجرای بسیاری از مداخلات باشد.

    کلیدواژگان: روان شناسی مثبت گرا، مدل پرما، جهت گیری آینده، خودکارآمدی، دانش آموزان
  • سید محمدحسن عادل، علی کردونی، احمدرضا عصاره، محمدجواد محمد تقی زاده * صفحات 673-688
    زمینه و مقدمه

    مداخله عروق کرونر از راه پوست(PCI) یک راهبرد خونرسانی مجدد برای افزایش طول عمر و کسر جهشی در بیماران انفارکتوس میوکارد با بالا رفتن قطعهST (STEMI) است، لذا هدف از این مطالعه تعیین و ارزیابی کسر جهشی در بیماران با سکته حاد قلبی تحت مداخله عروق کرونر از راه پوست بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی می باشد که در سال 1401 در بیمارستان های گلستان و امام خمینی اهواز بر روی 176 بیمار انجام شد. بیمارانی که در 12ساعت اول تحت عمل آنژیوپلاستی قرار گرفتند(بدون دریافت داروی فیبرینولیتیک) و بیمارانی که طی 2412 ساعت پس از مراجعه تحت آنژیوپلاستی قرار گرفتند(بعد از دریافت داروی فیبرینولیتیک)، 40 روز پس از درمان، تمامی بیماران مورد ارزیابی مجدد قرار گرفتند. بیماران بر اساس نوع ضایعه، تعداد رگ درگیر، نوع رگ درگیر و محل ضایعه از نظر میزان افزایش کسر جهشی با هم مقایسه شدند. از آمار توصیفی جهت ارایه نمایش داده های کمی به صورت میانگین ± انحراف معیار و برای متغیر های کیفی به صورت درصد، جداول و نمودار ها استفاده شد. از تست کای اسکویر جهت مقایسه فراوانی در دو گروه استفاده گردید. جهت مقایسه میانگین در دو گروه از آزمون تی تست استفاده شد. برای مقایسه دو گروه مورد و کنترل از نظر فراوانی هر کدام از ژنوتیپ ها نسبت شانس محاسبه شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای، تی تست تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بیشترین نوع ضایعه تشخیص داده شده در بیماران از نوع B (4/61 درصد) بود و شایع ترین رگ درگیر در بیماران، شریان کرونری نزولی قدامی چپ(2/60 درصد) بود. شایع ترین ناحیه درگیر در بیماران مورد مطالعه، قدامی(8/56 درصد) تشخیص داده شد. تفاوت معنی داری در افزایش کسر جهشی بین دو گروه دیده نشد(2/0=p). تفاوت قابل ملاحظه ای میان کسر جهشی، 40 روز پس از درمان بر اساس ناحیه درگیر دیده شده(001/0>p)، به طوری که در ابتدای سکته قلبی و قبل از آنژیوپلاستی بیشترین و کمترین میزان سر جهشی، به ترتیب در بیماران با درگیری در ناحیه خلفی(9/5±2/46) و قدامی(4/6±2/32) بود، پس از آنژیوپلاستی بدون توجه به زمان بیشتریتن افزایش در کسر جهشی دوم(40 روز بعد از سکته قلبی) در بیماران بادارای انسداد شریان قدامی مشاهده شد. هم چنین بیشترین میزان کسر جهشی در بیماران با درگیری رگ شریان کرورنری راست(7±7/45) و کمترین میزان کسر جهشی در درگیری رگ کرونر نزولی قدامی چپ(4/6±4/32) دیده شد (001/0>p)، تفاوتی بین بیماران از نظر نوع ضایعه دیده نشد(2/0=p). تعداد رگ های درگیر تاثیری بر میزان EF پس از درمان نداشت(9/0=p) و هیچ ارتباط معنی داری بین اثر ریسک فاکتورها و میزان EF مشاهده نگردید(05/0<p).

    نتیجه گیری

    بر پایه نتایج حاصله از این مطالعه، شریان کرونری نزولی قدامی چپ و ناحیه قدامی بیشترین نواحی درگیر در بیماران انفارکتوس میوکارد با بالا رفتن قطعه ST می باشند که منجر به کاهش بیشتر کسر جهشی می شوند و هم چنین بعد از آنژیوپلاستی، افزایش بیشتری در کسر جهشی دوم(40 روز بعد از سکته قلبی) را تجربه می کنند.

    کلیدواژگان: آنژیوپلاستی، کسر جهشی، انفارکتوس میوکارد
  • الهام حسینی، مریم شاه حسینی، پروانه افشاریان، فرشته مهرآئین *، مهناز اشرفی، رضا افلاطونیان صفحات 689-703
    زمینه و هدف

    در بین عوامل مهم تاثیرگذار در ناباروری زنان، اندومتریوز(با میزان شیوع تا 50 درصد در زنان نابارور) از جایگاه ویژه ای برخوردار است. اندومتریوز که به صورت حضور غدد و استرومای اندومتر خارج از بافت رحم شناخته می شود، باعث طیف وسیعی از اختلالات عملکردی در روند تکامل فولیکولی و تغییر در ریزمحیط فولیکولی می شود که در نهایت منجر به ایجاد تخمکی می گردد که از کیفیت مناسب جهت تشکیل جنین برخوردار نیست. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی تغییرات پس از ترجمه هیستون ها، سطح متیلاسیون DNA و میزان پروتیین ERβ در ژنوم سلول های کومولوس زنان نابارور مبتلا به اندومتریوز بود.

    روش بررسی

    این مطالعه، یک مطالعه مورد شاهدی می باشد که در سال 1394 در کلینیک درمان ناباروری پژوهشگاه رویان انجام شد. تعداد 24 بیمار در دو گروه مساوی تقسیم بندی شدند. سلول های کومولوس از 12 بیمار نابارور مبتلا به اندومتریوز و 12 خانم که علت ناباروری آنها فاکتور مردانه بود(به عنوان گروه کنترل) و تحت پروتکل های تحریک تخمک گذاری جهت تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم بودند، گرفته شد. استخراج کروماتین از سلول های کومولوس پس از تثبیت اتصال پروتیین های متصل به DNA و سپس لیز سلول ها و تهیه کروماتین محلول انجام شد. سطح اتصال و قرارگیری پروتیین MeCP2 (به عنوان مارک متیلاسیون DNA)، دو مارک اپی ژنتیکی مربوط به تغییرات هیستونی(H3K9me2 و H3K9ac) و پروتیین ERβبه کروماتین سلول های کومولوس، با استفاده از آنتی بادی های اولیه مربوطه، آنتی بادی ثانویه کانژوگه و از طریق تکنیک Nucleosome-ELISA بررسی گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری تی و لون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در گروه اندومتریوز، اتصال پروتیین MeCP2 به DNA در سطح معنی دار بالاتر از گروه کنترل بود. سطح دو مارک اپی ژنتیکی H3K9ac و H3K9me2 در کروماتین سلول های کومولوس گروه بیمار نسبت به گروه کنترل افزایش معنی دار نشان داد(05/0p<). هم چنین سطح افزایش یافته ای از اتصال پروتیینERβ به ژنوم بیماران نیز در مقایسه با گروه کنترل مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    تغییرات اپی ژنتیکی از نوع هیپراستیلاسیون و هیپرمتیلاسیون در سطح هیستون ها و هیپرمتیلاسیون DNA کل ژنوم سلول های کومولوس بیماران نابارور مبتلا به اندومتریوز، همراه با افزایش سطح اتصال پروتیین ERβ رخ داده است.

    کلیدواژگان: هیستون، متیلاسیون، استیلاسیون، رسپتور بتای استروژن، سلول کومولوس، اندومتریوز
  • فرزاد متولی حقی، رسول امین زاده گوهری، کامران اکبرزاده، احمدعلی عنایتی، امید دهقان، حسن نیکوکار، محمود فاضلی دینان، معصومه اسلامی فر، جمشید یزدانی چراتی، فرزانه صحرایی، نسیبه حسینی واسوکلایی * صفحات 704-715
    زمینه و هدف

    مگس ها به لحاظ ارتباط نزدیک با انسان قادر به انتقال مکانیکی بسیاری از عوامل بیماری زا و در نتیجه ایجاد بیماری های مختلف می باشند. شناخت و تعیین گونه ای مگس ها برای آگاهی از وضعیت موجود و برنامه ریزی برای کنترل آنها ضروری می باشد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی تنوع گونه ای و وفور نسبی مگس های مهم از نظر پزشکی در شهرستان فولادشهر اصفهان بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. نمونه برداری از فروردین تا اسفندماه سال 1398 به مدت یک سال و ماهیانه دوبار در ایستگاه های منتخب در شهرستان فولادشهر انجام شد. جمع آوری مگس های بالغ با استفاده از تور حشره گیری و استفاده از تله های بطری پلاستیکی مخروط وارونه انجام شد. به منظور تلاش برای به دست آوردن حداکثر تنوع گونه ای، نمونه برداری در چهارفصل و هر فصل شش نوبت به نحوی که دو بار در ماه و به تعداد یک بار در هر منطقه انجام شد. مکان نمونه گیری براساس نزدیکی به مکان های رشد و نمو مگس ها مانند اطراف بیمارستان، محل جمع آوری زباله، مراکز بهداشتی و درمانی و اماکن حیوانی با احتمال وجود مگس انتخاب شدند. متوسط دما، رطوبت و سرعت باد روزانه ثبت می شد. مگس ها پس از صید به آزمایشگاه منتقل و مونته شدند، سپس با استفاده از کلید تشخیص معتبر مورد شناسایی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری همبستگی اسپیرمن و رگرسیون GEE تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در نتیجه این مطالعه 6030 مگس از سه خانواده موسیده کالیفوریده و سارکوفاژیده صید شدند.بیشترین تعداد مگس متعلق به جنس موسکا دامستیکا(72 درصد) و سارکوفاگا اجپتیکا(08/0 درصد) کمترین فراوانی را داشتند. بیشترین وفور مگس ها در ماه تیر و کمترین مقدار به ترتیب در ماه های دی و بهمن در شهر فولادشهر مشاهده شد. نتایج همبستگی نشان داد که با کاهش مقدار رطوبت جمعیت گونه های مگس به تدریج افزایش می یابد(004/0p<) و هم چنین با افزایش دما میزان فراوانی جمعیت مگس ها نیز افزایش می یابد(0001/0p<).

    نتیجه گیری

    با توجه به وفور مگس ها در منطقه مورد مطالعه و با توجه به نقش بسیار مهم آنها در بهداشت منطقه، اتخاذ روش های مناسب جهت مدیریت منابع و استفاده از ظرفیت های موجود برای کنترل جمعیت مگس ها در منطقه مورد مطالعه، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مگس، موسیده، کالیفوریده، سارکوفاژیده، تنوع گونه ای
  • امیر امامی *، فاطمه جوانمردی، ندا پیربنیه صفحات 716-731
    زمینه و هدف

    بیماری کووید19 دارای علایم بالینی متعدد و متفاوتی در گروه های مختلف می باشد که این امر شناسایی علایم شایع در کودکان به عنوان ناقلین خاموش و شناسایی به موقع بیماران را در کنترل گسترش این بیماری پررنگ تر می نماید. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی شیوع علایم بالینی کووید 19 در کودکان بود.

    روش بررسی

    این مطالعه یک مطالعه مروری و متاآنالیز می باشد که بر اساس دستورالعمل پریزما انجام شد. شیوع علایم به عنوان فاکتورهای شناسایی کودکان مبتلا به کووید19 در بدو ورود به بیمارستان در فاصله زمانی سال های 1399 الی 1401 بررسی گردید. مقالات مورد استفاده در بانک های اطلاعاتی بین المللی و داخلی با استفاده از کلید واژه های؛ کودکان، اطفال، کووید19، علایم، علایم بالینی، تب، اسهال، استفراغ، نفس تنگی، سرفه، سردرد، تهوع، لرز، بدن درد، خستگی و بی حالی جستجو شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون ایگر برای بررسی خطای انتشار و ناهمگنی با استفاده از آزمون I2ارزیابی شد .

    یافته ها

    به منظور تعیین شیوع علایم بیماری کووید19 در کودکان، در مجموع 261 مقاله دریافت شد که در نهایت 21 مقاله در تجزیه و تحلیل در نظر گرفته شد. به طور کلی 2200 بیمار در این مطالعه بررسی شد. با توجه به نتایج، تب با شیوع کلی 47 درصد و فاصله اطمینان 95 درصد(50/50-96/38) بیشترین علامت و اسهال با شیوع کلی 69/6 درصد و فاصله اطمینان(05/8 - 42/5) کمترین میزان شیوع را داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه تب و سرفه دو علامت بارز بیماری کووید19 در کودکان هستند. با توجه به این که این دو علامت به عنوان علایم معمول در اغلب بیمار ی های کودکان نیز مطرح هستند، در دوران اپیدمی حاضر می بایستی که در شناسایی کودکان بیمار و یا آلوده مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: کووید19، فراتحلیل، کودکان، علایم
  • لیلا منظوری، زهرا هاشمی *، المیرا اژدهاکش، حسین نیکبخت، پرنیانی مجتبی صفحات 732-742
    زمینه و هدف

    پوسیدگی زودرس دندانی(Early Childhood Caries) یکی از مشکلات شایع بهداشتی است و فاکتورهای متعددی در شروع و پیشرفت آن نقش دارند که با بررسی آن ها و آموزش به موقع والدین، می توان نقش مهمی در کنترل این بیماری ایفا کرد. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی شیوع پوسیدگی های زودرس دوران کودکی و برخی عوامل مرتبط با آن، در کودکان 6 3 سال استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 1398 بود.

    روش بررسی

    این تحقیق یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی بود و 565 کودک 3 تا 6 ساله مهدکودک ها و مراکز پیش دبستانی شهرهای یاسوج، دهدشت و گچساران با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و وارد مطالعه شدند. تشخیص پوسیدگی وثیت آن به وسیله 3 نفر دانشجوی دندانپزشکی(هر شهر یک دندانپزشک)انجام شد. جمع آوری داده های دموگرافیک و عوامل مرتبط با پوسیدگی زود رس دندانی با استفاده از چک لیست انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر و رگوسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سنی کودکان 94/0+03/5 سال بود. 306 کودک پسر(2/54 درصد) و 259(8/45 درصد) دختر بودند. تقریبا 75 درصد از کودکان پوسیدگی زودرس دندانی داشتند و میانگین 69/3 ± 13/5 بود. بین پوسیدگی زودرس دندانی و وضعیت اشتغال مادران(0001/0p<)، وضعیت اشتغال پدران(0001/0p<)، زمان شروع مسواک زدن برای کودک(001/0=p)، انجام یا عدم انجام فلورایدتراپی(0001/0=p)، تعداد دفعات تغذیه باشیرینی جات در بین وعده های غذایی(04/0=p)، زمان اولین ویزیت دندانپزشکی(002/0=p) و تحصیلات مادران وجود داشت(01/0=p) ارتباط معنی دار آماری وجود داشت. بر اساس رگرسیون لجستیک، سن پدر(003/0=p، 24/104/1=OR ، CI95% 12/1=OR)، وضعیت انجام فلورایدتراپی(0001/0=p، 18/997/1=OR ، CI95% 26/4=OR) و شاخص. شاخص dmft(dدندانهای پوسیده،mپرشده وf هز دست رفته) (0001/0=p، 4/276/1=OR، CI95% 05/2=OR) پیش بینی کننده های پوسیدگی زودرس دندانی بودند.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به میزان شیوع بالای پوسیدگی های زودرس دوران کودکی در کودکان 63 سال، انجام مداخلات آموزشی به منظور افزایش آگاهی والدین در خصوص نحوه پیشگیری از پوسیدگی های زودرس دوران کودکی شامل استفاده ازوارنیش فلوراید، خمیردندان حاوی فلوراید،نحوه صحیح مسواک زدن تحت نظارت والدین، مشاوره رژیم غذایی،شیر دادن به کودک به طور مناسب و خوداری از بیش از حد شیر دادن به کودک در طول شب و اولین ملاقات دندان پزشکی کودک ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: شیوع، پوسیدگی زودرس دندانی، کودکان، ایران
|
  • R Hosseinpour, S Mehrabi, SK Nikooei, SH Salaminia, MB Jahantab, CH Zakaria Nezhad Kasgari * Pages 591-604
    Background & aim

    Appendicitis is the most common condition of emergency surgery. Complications after appendectomy include skin complications, infection, postoperative pain, hernia and obstruction. There is a difference of opinion among surgeons on peritoneal repair after abdominal surgery. Therefore, we aimed here to evaluate the effect of peritoneal repair versus non-repair in appendectomy patients in terms of postoperative complications.

    Methods

    The present clinical trial study that was conducted on 126 patients who underwent open appendectomy at Shahid Beheshti Hospital of Yasuj, Iran, from 2019 to 2020 who had the inclusion criteria. In the present study, randomization was performed systematically. Clinical observations and follow-up of patients was one week, three months and six months after surgery. After collecting and forming the data file in the computer, the information was analyzed using descriptive analytical statistics (including frequency distribution table, analysis of variance, T-test, chi-square) through SPSS software.

    Results

    Out of 126 candidates for appendectomy, 60 were male and 66 were female. Among them, 64 (50.8%) underwent surgery with peritoneal repair and 62 (49.2%) underwent surgery without peritoneal repair. The mean age of this population was 26.88 13 13.82 years and ranged from 5 to 65 years. The results indicated that in both the peritoneal repair and non-peritoneal repair groups, 62 patients (69.9%) had no infection and 2 patients (3.1%) had purulent drainage, symptoms of infection, and SSI. Moreover, in the group with peritoneal repair, 42 patients (65.6%) had moderate pain, 16 patients (25.0%) had mild pain and 6 patients (9.4%) had moderate pain. In the non-peritoneal repair group, 50 patients (80.6%) had no pain, 11 patients (17.7%) had mild pain and 1 patient (1.6%) had moderate pain. There was no marked difference between the two groups of appendectomy with peritoneal repair and without peritoneal repair, in the presence of infection, hernia and obstruction, as well as pain intensity, but the presence of pain in patients without peritoneal repair was significantly less.

    Conclusion

    The results of the present study revealed that the appendectomy surgical methods, including open and closed peritoneum, did not indicate a significant difference for wound site infection. On the other hand, the amount of postoperative pain was lower in the open peritoneum group. Therefore, it is suggested to use appendectomy without peritoneal repair in patients with appendicitis.

    Keywords: Appendectomy, Peritoneal repair, Appendix, Peritoneum, Postoperative complications
  • F Modaresifard, M Barzegar *, SM Zamir, A Kamkar Pages 605-620
    Background & aim

    Acute attacks of epidemics and the physical risk have severe adverse psychological side-effects on post covid patients. Most importantly, COVID-19 survivors who experienced fear for survival are vulnerable to post-traumatic stress symptoms. The present study aimed to determine effectiveness of online compassion-focused therapy in reducing the severity of post-traumatic stress symptoms, increasing post-traumatic growth and studying the changes in hippocampus and amygdala volume in recovered patients infected with the corona virus in Shiraz and in It was done in 1401.

    Methods

    The present study was conducted between May 2021 and July 2022 among patients with delta variant COVID-19 in Fars province, Iran. The study’s statistical population included 40 patients with hospitalized history on delta variant (Covid-19) diagnosed with post-traumatic stress symptoms, who were purposefully sampled in two experimental groups (40 people) and control groups (20 people). The control group received standard treatment during this period. Inclusion criteria were not having specific mental disorders, being literate in reading and writing, suffering from corona disease. Exclusion criteria were not fully attending Psychotherapy classes, having a mental disorder. The participants responded to the Tedeschi and Calhoun's post-traumatic growth and development questionnaire, PCL-5 post-traumatic stress disorder questionnaire. The researchers measured the volumes of hippocampus and corpus amygdaloideum (amygdaloid body), The 1.5 T MRI was taken at oblique coronal plane using a section thickness of 3 mm without any gap. The researchers correspondingly investigated right-left volume differences for hippocampus and corpus amygdaloideum. For data analysis, multivariate analysis of covariance, univariate analysis of covariance, mean and standard deviation were used.

    Results

    it was indicated thatSelf-compassion psychotherapy had a significant effect on post traumatic growth (p<0.001, F=62.548) and reducing post-traumatic stress (F=103.335, p<0.001). Furthermore, the volume of the hippocampus and amygdala of the compassion therapy group increased in the post-test phase (F=21.995, p<0.001).

    Conclusion

    Psychosocial interventions that promote more informed and organized rumination about the pandemic and enhance posttraumatic growth in response to prior traumatic events can help facilitate positive psychological changes associated with the COVID-19 pandemic in post-chronic patients. slow down and also planning psychotherapy strategies in crises through telemedicine and online services should be taken into consideration.

    Keywords: covid-19, compassion-focused therapy, post traumatic growth, hippocampus, amygdala
  • K Negintaji, M Foroozanfar, M Jafarinia, A Ghanbari * Pages 621-637
    Background & aim

    Pregnenolone acts as a precursor to other steroid hormones and exerts its effect as an anti-inflammatory molecule to maintain immune homeostasis in various inflammatory conditions. In these diseases, a decrease in the level ofP has been observed, which emphasizes its role in neuroprotection and nerve regeneration and its anti-inflammatory role. Accordingly, the purpose of the present study was to determine the ability of Pregnenolone in the proliferation of mouse neural stem cells and reduce inflammatory and oxidant markers. of inducing inflammation with lipopolysaccharide in laboratory conditions.

    Methods

    In the present experimental study conducted at Yasuj University of Medical Sciences, neural stem cells (NSCs) were isolated from the embryonic cortex of E14 mice with standard protocol and incubated for 5 days. Subsequently, neurosphere formation and propagation for second passage the survival of the cells was done after pregnenolone combined treatment with lipopolysaccharide (LPS) inflammatory model. The number of neurospheres and cells derived from neurospheres were counted after 5 days of incubation in the inflammatory model. The supernatant of the cells was removed and the levels of oxidant and antioxidant markers MDA, NO FRAP, and inflammatory markers IL6 and TNFα were measured by ELISA method. Data were analyzed by one-way variance statistical method and Tukey's post hoc test.

    Results

    The results indicated that pregnenolone with its effect on inflammatory factors could increase the proliferation of neural stem cells in conditions of inflammation and the greatest effect was observed in the group treated with 10 μM dose of pregnenolone with an increase of 68% compared to the LPS group. On the other hand, it caused a decrease in the inflammatory factors TNF-α (12%) and IL-6 (30%) and oxidative stress factors including NO (38%) and MDA (20%) compared to the LPS group, as well as a significant increase FRAP was an antioxidant marker (P<0.0001) in the model of inflammation caused by LPS in the culture medium of mouse neural stem cells.

    Conclusion

    The results of the present study indicated that Pregnenolone, by affecting inflammatory factors, increased the proliferation of neural stem cells in the conditions of inflammation, and it was as well able to reduce the amount of inflammatory and oxidant markers in the inflammatory model of the culture medium.

    Keywords: Neural stem cell, Neurosteroid, pregnenolone, Inflammation model, lipopolysaccharide, Oxidative stress
  • M Kazemi, A Abdi *, J Mehrabani, A Barari Pages 638-654
    Background & aim

    Non-alcoholic fatty liver disease(NAFLD) is an important cause of chronic liver disease worldwide. Mitochondrial dysfunction has been proven to be closely associated with NAFLD. The aim of the present study is to investigate the effect of interval training and omega-3 on mitochondrial biogenesis in liver tissues of NAFLD rats.

    Methods

    In the experimental study conducted in 2022 at Amol Azad University, 40 male Wistar rats (mean weight 156.98±7.82) were divided into 5 groups: Control-Normal (CN), NAFLD, NAFLD-Training (TRNAF), NAFLD-Supplement (SUPNAF) and NAFLD-Training-Supplement (TRSUPNAF). The supplement groups received 1 g of Omega-3 (per kg of body weight) orally during the intervention period. Interval training program including running on treadmill with a speed of 14-28 meters per minute, was performed 5 days a week for eight weeks. The genes expression of Peroxisome proliferator-activated receptor-γ coactivator 1-α (PGC-1α), Nuclear respiratory factor 1 (Nrf1), Mitochondrial transcription factor A (Tfam) and Sirtuin 3 (SIRT3) were measured by Real Time PCR. Data were analyzed by one-way analysis of variance and Tukey post hoc test at the P<0.05.

    Results

    Induction of NAFLD decreased the expression of PGC-1α, Nrf1, Tfam and SIRT3 (p=0.0001). The expression of PGC-1α, Nrf1, Tfam and SIRT3 was significantly increased in TRNAF (p=0.041, p=0.048, p=0.043 and p=0.035 respectively), SUPNAF (p=0.044, p=0.042, p=0.037 and p=0.033 respectively) and TRSUPNAF (respectively, p=0.0001, p=0.0001, p=0.0001 and p=0.0001) groups compared to NAFLD; and also, TRSUPNAF compared to TRNAF (p=0.041, p=0.040, p=0.039 and p=0.043 respectively) and SUPNAF (p=0.038, p=0.046, p=0.046 and p=0.045 respectively) group.

    Conclusion

    The results indicated that exercise training along with omega-3 in the condition of NAFLD was able to modulate mitochondrial biogenesis through an increase in the genes involved in this pathway. Moreover, the combination of Interval exercise training and Omega-3 supplementation has synergistic effects.

    Keywords: Exercise, Omega-3, Mitochondrial Biogenesis, Nonalcoholic fatty liver disease
  • SR Zakeryanzade, GH Zadehbagheri *, AR Maredpour Pages 655-672
    Background & aim

    Diverse individual and social factors have an effect on well-being, mental health and optimal performance; therefore, effective intervention seems necessary to improve and promote them. As a result, the purpose of the present study was to determine and investigate the effect of education based on positive psychology (PERMA model) on future orientation and self-efficacy of female students.

    Methods

    The present study used a semi-experimental design using pre-test, post-test and follow-up (one month after the post-test) with control group. The experimental group was instructed in the PERMA package, and the control group was placed on the waiting list. The statistical population of the present study were all the female students of high school of Yasuj, Iran, in the academic year of 2021-2022. The sampling method was multi-stage clusters and the tools used were the future orientation questionnaire by Maggio et al. (2016) and the Morris students' self-efficacy scale (2001). The collected data were analyzed using analysis of covariance statistical tests.

    Results

    The results indicated that the effect of the PERMA model on future orientation in the Perma intervention and control groups in the post-test was significant and positive; That is, education based on positive psychology leads to improvement of future orientation and resilience in the post-exam. The second finding of the present research revealed that the effect of PERMA model training on students' self-efficacy in the post-test was positive. That is to say, education based on positive psychology leads to an increase in cognitive, motivational and metacognitive components of self-efficacy (P<0/05).

    Conclusion

    The results indicated that more attention should be paid to the processes of planning and implementing intervention and combining both positive and negative characteristics of human performance. Therefore, training and practice based on positive psychology focused on awareness can establish the design and implementation of many interventions.

    Keywords: Positive psychology, PERMA Model, Future orientation, Self-efficacy, Students
  • SMH Adel, A Kardooni, A Assareh, MJ Mohammad Taghizadeh * Pages 673-688
    Background & aim

    Percutaneous coronary intervention (PCI) is a reperfusion strategy to increase survival and ejection fraction in patients with ST-elevation myocardial infarction (STEMI). Therefore, the aim of the present study was to determine and evaluate the ejection fraction in patients with acute myocardial infarction undergoing percutaneous coronary intervention.

    Methods

    This is a cross-sectional descriptive study that was conducted on 176 patients in Golestan and Imam Khomeini hospitals in Ahvaz in 2022. Patients who underwent angioplasty in the first 12 hours (without receiving fibrinolytic drug) and patients who underwent angioplasty within 12-24 hours after referral (after receiving fibrinolytic drug), 40 days after treatment, all Patients were reevaluated. Patients were compared based on the type of lesion, the number of involved vessels, the type of involved vessel and the location of the lesion in terms of the increase in ejection fraction. Descriptive statistics were used to present quantitative data in the form of mean ± standard deviation and for qualitative variables in the form of percentages, tables and graphs. Chi-square test was used to compare frequency in two groups. T-test was used to compare the mean in two groups. Odds ratio was calculated to compare two groups of case and control in terms of the frequency of each genotype. The collected data were analyzed using Chi-square and t-test.

    Results

    The most frequent type of lesion diagnosed in patients was type B (61.4%) and the most common vessel involved in patients was the left anterior descending coronary artery (60.2%). The most frequent area involved in the studied patients was diagnosed as anterior (56.8%). There was no significant difference in the increase of jump fraction between the two groups (p=0.2). A marked difference was seen between the ejection fraction, 40 days after treatment based on the involved area (p<0.001), so that at the beginning of the heart attack and before angioplasty, the highest and lowest amount of ejection fraction was observed in patients with involvement, respectively. It was in the posterior region (46.2±5.9) and anterior region (32.2±6.4), after angioplasty regardless of the time, the increase in the second ejection fraction (40 days after myocardial infarction) in patients with obstruction The anterior artery was observed. Correspondingly, the highest rate of ejection fraction was seen in patients with involvement of the right coronary artery (45.7±7) and the lowest amount of ejection fraction was seen in the involvement of the left anterior descending coronary artery (32.4±6.4) (p<0.001). No difference was seen between patients in terms of lesion type (p=0.2). The number of involved vessels had no effect on EF level after treatment (p=0.9) and no significant relationship was observed between the effect of risk factors and EF level (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, the left anterior descending coronary artery and the anterior region were the most involved areas in ST-segment elevation myocardial infarction patients, which led to a further decrease in the ejection fraction. Furthermore, after angioplasty, a greater increase in the second ejection fraction was observed (40 days after a heart attack).

    Keywords: angioplasty, ejection fraction, Percutaneous coronary intervention
  • E Hosseini, M Shahhosseini, P Afsharian, F Mehrayin *, M Ashrafi, R Aflatoonian Pages 689-703
    Background & aim

    Among the important factors affecting female infertility, endometriosis (with a prevalence rate of up to 50% in infertile women) has a special place. Endometriosis, which is known as the presence of endometrial glands and stroma outside the uterine tissue, causes a wide range of functional disorders in the process of follicular development and changes in the follicular microenvironment, which ultimately leads to the creation of an egg that is of suitable quality for the formation of The fetus does not have Therefore, the aim of the present study was to determine and investigate post-translational changes of histones, DNA methylation level and ERβ protein level in the genome of cumulus cells of infertile women with endometriosis.

    Methods

    The present case-control study was conducted at the infertility treatment clinic of Royan Research Institute in 2014. Twenty-four patients were divided into two equal groups. Cumulus cells were obtained from 12 infertile patients with endometriosis and 12 women with male factor infertility (as a control group) under ovulation stimulation protocols for intracytoplasmic sperm injection. Extraction of chromatin from cumulus cells was done after stabilization of DNA binding proteins and then cell lysis and preparation of soluble chromatin. The binding and incorporation levels of MeCP2 protein (as DNA methylation marker), two epigenetic markers related to histone modifications (H3K9me2 and H3K9ac), and ERβ protein to chromatin of cumulus cells were evaluated using the corresponding primary antibodies, secondary antibodies conjugated and Nucleosome-ELISA technique. Data were analyzed using independent t-test t and Levene's test.

    Results

    MeCP2 protein incorporation into DNA was significantly higher in the endometriosis group than in the control group. The level of two epigenetic marks H3K9ac and H3K9me2 in the chromatin of cumulus cells of the patient group showed a significant increase compared to the control group (P<0.05). In addition, an increased level of binding of ERβ protein to the genome was observed compared to the control group.

    Conclusion

    Epigenetic changes, including histone hyperacetylation and hypermethylation, and DNA hypermethylation of the whole genome of cumulus cells of patients with endometriosis had occurred, accompanied by an increase in the level of ERβ protein binding.

    Keywords: Histone, Methylation, Acetylation, Estrogen Receptor Beta, Cumulus Cells, Endometriosis
  • SF Motevali Haghi, R Aminzadeh Gohari, K Akbarzadeh, A Enayati, O Dehghan, SH Nikookar, M Fazeli-Dinan, M Eslamifar, J Yazdani-Charati, F Sahraee, N Hosseini Vasoukolaei * Pages 704-715
    Background & aim

    Due to their close connection with humans, flies are able to mechanically transmit many pathogenic agents and thus cause various diseases. Knowing and determining the species of flies is necessary to know the current situation and plan for their control. Therefore, the purpose of the present study was to determine and investigate the species diversity and relative abundance of medically important flies in Fouladshahr, Isfahan province.

    Methods

    The present study was of a descriptive-analytical type. Sampling was done from April to March 2018 for one year and twice a month in selected stations in Fouladshahr, Iran. The collection of adult flies was done using insect nets and using inverted cone plastic bottles traps. In order to try to obtain the maximum diversity of species, sampling was done in four seasons and six times in each season, twice a month and once in each region. The sampling location was selected based on the proximity to the places where flies grow and develop, such as around the hospital, garbage collection, health and treatment centers, and animal places with the possibility of flies. Daily average temperature, humidity and wind speed were recorded. After catching the flies, they were transported to the laboratory and mounted. A that point they were identified using a valid identification key. The collected data were analyzed using Spearman's correlation and GEE regression statistical tests.

    Results

    In the present study, 6030 flies from three species, Musidae, Calliphoridae and Sarcophagidae, were caught. The highest number of flies belonged to the species Musca domestica (72%) and Sarcophaga aegypti (0.08%) had the lowest frequency. The highest abundance of flies was in the month of July and the lowest amount was respectively in the months of January and February in Fouladshahr. Correlation results indicated that with the decrease in humidity, the population of flies increased (P˂0.004) and with the increase in temperature, the abundance of flies increased (P˂0.0001).

    Conclusion

    Considering the abundance of flies and their health importance in the study area, it seems necessary to adopt appropriate methods to manage resources and use existing capacities to control the population of flies in the study area.

    Keywords: Fly, Musidae, Calliphoridae, Sarcophagidae species diversity
  • A Emami *, F Javanmardi, N Pirbonyeh Pages 716-731
    Background & aim

    COVID-19 has numerous and diverse clinical symptoms in different groups, which highlights the identification of common symptoms in children as silent carriers and the timely identification of patients to control the spread of this disease. Therefore, the aim of the present study was to determine and investigate the prevalence of clinical symptoms of COVID-19-19 in children.

    Methods

    The present review and meta-analysis study was conducted according to PRISMA guidelines. The prevalence of symptoms as identification factors of children with COVID-19 at the time of arrival to the hospital between January 2020 and April 2022 was investigated. Articles used in international and domestic databases using the keywords "children", "children", "Covid-19", "symptoms", "clinical symptoms", "fever", "diarrhea", "vomiting" ", "shortness of breath", "cough", "headache", "nausea", "shivering", "body pain", "fatigue" and "malaise" were searched. The collected data were evaluated using the Egger test to check the diffusion error and heterogeneity using the I2 test.

    Results

    In order to determine the prevalence of symptoms of covid-19 in children, a total of 261 articles were received, and finally 21 articles were considered in the analysis. In general, 2200 patients were examined in the present study. According to the results, fever with an overall prevalence of 47% and a confidence interval of 95% (38.96-50.50) is the highest symptom and diarrhea with an overall prevalence of 6.69% and a confidence interval (5.42-8.05) is the lowest.

    Conclusion

    According to the results of the present study, fever and cough were two prominent symptoms of the covid-19 disease in children, and considering that these two symptoms are common symptoms in most children's diseases, during the current epidemic, it is necessary to identify sick children or be considered contaminated.

    Keywords: COVID-19, Meta-analysis, Pediatric, Symptoms
  • L Manzouri, Z Hashemi *, E Azhadahakosh, H Nikbakht, M Parniani Pages 732-742
    Background & aim

    Early childhood caries is one of the most common health problems, and numerous factors play a role in its onset and progression. Investigating these factors and providing timely training for parents can play an important role in controlling the disease. The present study aimed at determining the prevalence of early childhood caries and its related factors in children aged 3-6 years in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province in 2019.

    Methods

    In the present cross-sectional descriptive-analytical, 565 children aged 3 to 6 years from kindergartens and preschool centers in the cities of Yasuj, Dehdasht and Gachsaran located at Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province, Iran, were selected and included in the study using a multi-stage cluster random sampling method. The caries diagnosis was done by 3 dental students (one dentist in each city). Collecting demographic data and factors related to premature dental caries was done using a checklist. The collected data were analyzed using Chi-square statistical tests and logistic regression.

    Results

    Mean age of children was 5.03± 0.94. Out of 565 children, 306(54.2%) were boy and 259(45.8%) were girl. 75% of children had early childhood dental caries. Mean of dmft was 5.13 ± 3.69. There was a statistically significant relationship between early childhood dental caries and employment status of mothers (p<0.0001), and fathers (p<0.0001). Early childhood dental caries was less frequent in children whose mothers were housewives and more frequent in children with unemployed fathers. There was correspondingly a significant relationship between early childhood dental caries and the onset of brushing in a child (p = 0.001), doing or not failing to do fluoride therapy (p = 0.0001), frequency of feeding with sweets between meals (p = 0.04), the time of the first dental visit (p = 0.002), and mothers’ education (p = 0.01). In logistic regression analysis, it was indicated that the father’s age (OR = 1.12, CI95% OR = 1.04-1.24, p=0.003), fluoride therapy status (OR = 4.26, CI95% OR = 1.97-9.18, p=0.0001), and dmft (OR = 2.05, CI95% OR = 1.76-2.4, p=0.0001) were predictors of early childhood dental caries.

    Conclusion

    Considering the high prevalence of early childhood caries in children aged 3-6 years, conducting educational interventions to increase parents' awareness of how to prevent early childhood carries, including the use of fluoride varnish, toothpaste containing fluoride, the correct way to brush teeth under the supervision of parents, counseling Diet, proper feeding of the child and avoiding excessive feeding of the child during the night and the first dental visit of the child are necessary.

    Keywords: Prevalence, Early childhood caries, Children, Iran