مروری بر چالش های اخلاقی و حقوقی کاربرد هوش مصنوعی در نظام سلامت
امروزه فناوری های هوش مصنوعی می توانند مزایای غیر قابل تصوری را به نظام سلامت ارائه دهند. در حالی که هوش مصنوعی ظرفیت قابل توجهی برای بهبود عملکرد نظام سلامت دارد، از سویی دیگر چالش هایی نیز به همراه دارد که گاهی منجر به آسیب در نظام سلامت می شود. از این رو هدف از پژوهش حاضر مروری بر چالش های اخلاقی و حقوقی همراه با کاربرد هوش مصنوعی در نظام سلامت است.
این مطالعه از نوع مروری است. برای جمع آوری اطلاعات از جستجوی شواهد در پایگاه های اطلاعاتی Web of Science, PubMed, Scopus و Google Scolar با استفاده از واژگان کلیدی هوش مصنوعی، اخلاق پزشکی، حقوق سلامت، مراقبت سلامت و کرامت انسانی استفاده شد.
ملاحظات اخلاقی:
در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
اساس یافته های پژوهش در خصوص چالش های اخلاقی می توان به اعتماد به هوش مصنوعی، نقض کرامت انسانی در هوش مصنوعی، رعایت اصل استقلال فردی و قواعد آن، هوش مصنوعی در تشخیص اتمام درمان و هوش مصنوعی و کارکرد احساسی اشاره نمود و چالش های حقوقی شامل استانداردسازی هوش مصنوعی در پزشکی، هوش مصنوعی و مسئولیت مدنی، هوش مصنوعی و ضمان پزشک، هوش مصنوعی و نقض محرمانگی داده ها و هوش مصنوعی و امنیت سایبری می باشند.
در استفاده از فناوری هایی هوش مصنوعی برای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی بایستی تصمیمات ما مبتنی بر احترام به کرامت انسانی و رعایت اصول اخلاقی و حقوقی و قواعد و مقررات باشد. هر فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی که برای استفاده در مراقبت های بهداشتی و درمانی و نظام سلامت در نظر گرفته می شود، باید کارآمد، ایمن، استاندارد و تنظیم شده باشد، چنین فناوری هایی تنها در صورتی می توانند کارآمد باشند که با نظارت و ارزشیابی در مراقبت های بهداشتی و درمانی پیاده سازی شوند.
-
خدمات عمومی رایگان، جلوه ای از مجازات جایگزین حبس؛ فرآورد عدالت ترمیمی در پرتو حقوق شهری
*، زهرا نوری
نشریه تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق، پاییز 1403 -
تراوایی حقوق سلامت و فناوری هوش مصنوعی
محمود عباسی*،
نشریه تحقیق و توسعه در حقوق عمومی، بهار و تابستان 1403