شیوع استفاده از لنزهای تماسی و میزان آگاهی مربوط به آن ها در دانش آموزان دبیرستان های دخترانه تهران

چکیده:
هدف
تعیین شیوع استفاده از انواع لنزهای تماسی و میزان آگاهی عمومی مربوط به آن ها در دانش آموزان دبیرستان های دخترانه تهران و تعیین میزان آگاهی اختصاصی استفاده کنندگان از لنزهای تماسی در این جمعیت.
روش پژوهش: مطالعه به صورت توصیفی، مقطعی در سال 1379 بر روی 1664 دانش آموز دختر از 22 دبیرستان تصادفی و چندمرحله ای از بین دبیرستان های دولتی و غیرانتفاعی مناطق نوزده گانه تهران انتخاب شده بودند، از طریق پرکردن پرسش نامه در مورد استفاده از لنز تماسی، بین شروع استفاده، علت استفاده، نوع لنز مصرفی، منبع تهیه لنز، نحوه استفاده از لنز و نحوه مراقبت بهداشتی از لنز و ظرف لنز انجام شد. استفاده کنندگان از لنز، بسته به علت استفاده به دو گروه زیبایی (صرفا به منظور زیبایی) و درمانی- زیبایی (شامل عیوب انکساری با سایر علل درمانی با یا بدون هدف زیبایی) تقسیم شدند.
یافته ها
شیوع استفاده از انواع لنزهای تماسی 16.5 درصد بود که حدود 81.8 درصد مصرف کنندگان، صرفا به منظور زیبایی و 18.2 درصد به علل درمانی - زیبایی از لنز تماسی استفاده می کردند. شیوع استفاده از لنز تماسی در 36 درصد موارد، پیش از 14 سالگی بود و در 50 درصد موارد، حداقل یک بار از لنز فرد دیگر استفاده شده بود. میزان آگاهی عمومی دانش آموزان در زمینه لنزهای تماسی، در بیش تر موارد، ضعیف یا ناچیز بود و میزان آگاهی با عوارض جدی لنز تماسی نیز در کل، در 42.9 درصد افراد خوب بود. مصرف کنندگان لنز از نظر میزان این آگاهی ها با غیرمصرف کنندگان لنز، تفاوت قابل توجهی نداشتند. تهیه لنز در گروه درمانی- زیبایی در 90 درصد موارد از طریق پزشک و 2 درصد موارد از طریق بوتیکی ها بود ولی در گروه زیبایی در 9.8 درصد از طریق پزشک و در 32 درصد موارد از طریق بوتیکی ها بود. شایع ترین نوع لنز مصرفی، لنز تماسی نرم (98 درصد) و براساس رنگ، لنز رنگی (84.3 درصد) بود. نحوه استفاده از لنز در 73.1 درصد موارد نامناسب یا بد بود ولی استفاده مناسب در گروه درمانی- زیبایی (42 درصد) بهتر از گروه زیبایی (23.6 درصد) بود. نحوه مراقبت پزشکی، در 30.9 درصد مصرف کنندگان (68 درصد در گروه درمانی- زیبایی و 22.7 درصد در گروه زیبایی) مناسب بود. نحوه مراقبت بهداشتی از لنز در 53.8 درصد موارد (62 درصد در گروه درمانی- زیبایی و 52 درصد در گروه زیبایی) مناسب بود نحوه مراقبت بهداشتی از ظرف لنز نیز در 16.4 درصد موارد (24 درصد در گروه درمانی- زیبایی و 4.7 درصد در گروه زیبایی) مناسب بود. میزان مراقبت بهداشتی از ظرف لنز در 16.4 درصد موارد (24 درصد در گروه درمانی - زیبایی و 4.7 درصد در گروه زیبایی) مناسب بود. میزان آگاهی اختصاصی مصرف کنندگان لنز در 46.6 درصد موارد (58 درصد در گروه درمانی- زیبایی و 44 درصد در گروه زیبایی) مناسب بود.
نتیجه گیری
شیوع استفاده از لنزهای تماسی در دانش آموزان دبیرستان های دخترانه تهران قابل توجه است و عمدتا به منظور زیبایی استفاده می شود. اکثر استفاده کنندگان، آگاهی لازم جهت چگونگی استفاده از لنز و نحوه تهیه و مراقبت بهداشتی آن را ندارند که بیانگر نیاز به برنامه ریزی صحیح آموزشی در این زمینه است.
زبان:
فارسی
صفحات:
3 تا 14
لینک کوتاه:
magiran.com/p481763 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!