پهنه بندی مناطق مناسب کشت گندم دیم در استان زنجان با استفاده از GIS

چکیده:
شناخت و درجه بندی پتانسیل تولید اراضی به منظور کشت گندم دیم، می تواند به نحوه بهره‎برداری بهینه از این منابع کمک شایانی بنماید. همچنین با شناسایی مناطق مستعد دیم و نحوه پراکنش آن ها در مناطق مختلف، می توان پتانسیل تولیدی اراضی را مشخص و با اعمال روش های مدیریتی مناسب حداکثر بهره برداری را به عمل آورد. در این مطالعه اطلاعات خاک و اراضی، توپوگرافی (شیب، جهت شیب و ارتفاع) و داده های هواشناسی (نوع اقلیم، متوسط بارندگی و متوسط دما) استان زنجان مطالعه شد. برای این منظور، لایه های اقلیمی، لایه شیب و خاک استان با استفاده از اطلاعات موجود، در محیط GIS به صورت بانک اطلاعاتی تهیه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. پس از تهیه لایه ها، با تلفیق نقشه های به دست آمده در محیط نرم افزار Ilwis3.2 و ArcGIS9.2، مناطق مختلف براساس استعدادشان برای کشت گندم دیم به مناطق کاملا مناسب (S1)، مناطق مناسب (S2)، مناطق با تناسب بحرانی یا ضعیف (S3) و مناطق نامناسب (N) پهنه بندی گردیدند.
نتایج به دست آمده نشان داد که از مجموع 2216400 هکتار اراضی استان، از نظر پهنه بندی کشت گندم دیم، 6/5 درصد اراضی دارای کیفیت مناسب (S2)، 3/ 48 درصد دارای تناسب ضعیف (S3)، 1/46 درصد نامناسب (N) و اراضی کاملا مناسب (S1) برای زراعت گندم دیم وجود ندارد. از کل مساحت فوق حدود 124000 هکتار دارای استعداد مناسب (S2) می باشد و این اراضی به ترتیب در شهرستان های خدابنده، ابهر، زنجان و ایجرود پراکنده می باشند و شهرستان طارم فاقد اراضی با کیفیت مناسب برای هدف پروژه است. بنابراین با عنایت به نتایج به دست آمده، مهمترین عامل محدودکننده تولید گندم دیم، کمبود رطوبت و سپس خصوصیات خاک است. شیب اراضی نیز به عنوان عامل محدودکننده، پس از دو فاکتور فوق در تولید گندم دیم در استان موثر می باشد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
81
لینک کوتاه:
magiran.com/p975555 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!