فهرست مطالب

ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها - سال سوم شماره 2 (تابستان 1394)

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال سوم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اصیل پژوهشی
  • محمدرضا مسعودی نژاد، مجتبی صیادی، رابعه حسینی، احسان آقایانی صفحات 77-82
    سابقه و هدف
    استفاده از افزودنی های مختلف حاوی ترکیبات سرب در تولید لوله های ترموپلاستیک و رشد فزاینده استفاده از این مواد در تاسیسات لوله کشی منازل و سیستم توزیع آب، نگرانی نشت فلزاتی مانند سرب را به آب آشامیدنی افزایش داده است. سرب از فلزات نوروتوکسیک است. این پژوهش باهدف بررسی احتمال آلودگی آب، ناشی از نشت سرب از لوله های ترموپلاستیک در شبکه های آب رسانی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه از دو لوله پلی وینیل کلراید سخت و یک لوله پلی اتیلن، ساخت کارخانه های داخل کشور، به طول 50 سانتیمتر استفاده گردید. تاثیر pH، قلیائیت، نسبت جرمی کلرور بر سولفات، جامدات محلول و درجه حرارت آب بر لوله های ترموپلاستیک بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که تاثیر پارامترها بر لوله UPVC1 منجر به نشتی کمتر از استانداردها گردید. در لوله پلی اتیلن از پارامترهای pH و جامدات محلول نشتی بیش از استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست امریکا اندازه گیری شد. در لوله UPVC2 از غلظت های مختلف pH، نسبت جرمی کلرور بر سولفات و دما نشتی بیش از استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست امریکا و رهنمود سازمان جهانی بهداشت و استاندارد ملی اندازه گیری شد. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد سرب اندازه گیری شده ناشی از تاثیر پارامترها بر لوله ها با سطح اطمینان%95 تفاوت معنی داری داشت (p<05/0).
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش لوله های ترموپلاستیک در آب رسانی و تاثیر پارامترهای شیمیایی آب بر رهاسازی سرب در این لوله ها، نظارت مسئولین بر کارخانه های تولیدکننده لوله های ترموپلاستیک برای حفظ سلامت جامعه ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: آب، سرب، لوله پلی اتیلن، لوله پلی وینیل کلراید سخت، نشت فلزات
  • منیره مجلسی، علی خالویی، محسن مهدی پور رابری صفحات 83-90
    سابقه و هدف
    رعایت استانداردهای ایمنی قبل از شروع و راه اندازی هر کار بسیار ضروری است. تمامی فرایندهایی که در آزمایشگاه های تشخیص طبی انجام می پذیرند همراه با مخاطرات می باشند. کارکنان آزمایشگاه های تشخیص طبی همواره در معرض انواع خطرات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی می باشند. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت رعایت استانداردهای ایمنی در آزمایشگاه های تشخیص طبی بخش خصوصی و دولتی کرمان در سال 1393 در بخش های ایمنی انبار، ایمنی تجهیزات و ارگونومی این آزمایشگاه ها می باشد.
    روش بررسی
    طی این پژوهش آزمایشگاه های تشخیص طبی 4 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان و 21 آزمایشگاه خصوصی سطح شهر کرمان موردبررسی قرار گرفت و اطلاعات لازم با استفاده از پرسشنامه های استاندارد با روش مصاحبه و مشاهده گردآوری گردید. داده ها با استفاده از روش های آماری تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در 25 آزمایشگاه موردمطالعه شهر کرمان درصد رعایت مولفه های ایمنی در بخش ایمنی انبار، تجهیزات و ارگونومی متفاوت بوده به طوری که میانگین و انحراف معیار نمره کسب شده در بخش ایمنی انبار آزمایشگاه های تشخیص طبی 9/6± 3/24 بود. میانگین و انحراف معیار ایمنی انبار در آزمایشگاه های دولتی 4/5± 7/15 و آزمایشگاه های خصوصی 9/5± 9/25 بود. هیچ کدام از آزمایشگاه های دولتی دارای ایمنی مطلوب نبودند. میانگین و انحراف معیار ایمنی تجهیزات در آزمایشگاه های دولتی 7/1± 25/11 و آزمایشگاه های خصوصی 1/2± 0/4 بود. میانگین و انحراف معیار استانداردهای ارگونومی در آزمایشگاه های دولتی 3/1± 5/3 و آزمایشگاه های خصوصی 6/1± 0/4 بود.
    نتیجه گیری
    وضعیت رعایت استانداردهای ایمنی در آزمایشگاه های موردمطالعه از وضعیت مطلوبی برخوردار نبوده و تا رسیدن به وضعیت مطلوب بایستی با استفاده از روش های مدرن مدیریت ایمنی در جهت ارتقای ایمنی در بخش های گوناگون آزمایشگاه ها اقدام نمود.
    کلیدواژگان: استاندارد ایمنی، آزمایشگاه تشخیص طبی، ارگونومی، ایمنی تجهیزات، ایمنی انبار
  • یاسر صحرانورد، لیلا امیدی، معصومه کرمی، صبا کلانتری* صفحات 91-96
    سابقه و هدف

    شاغلین ممکن است در معرض مواجهه با پرتوهای غیریونیزان تابش شده از خورشید یا منابع مصنوعی مانند لامپ های مخصوص یا جوشکاری با قوس الکتریکی باشند. سوختگی پوست، تسریع در پیری پوست، کاتاراکت، سوختگی شبکیه، جهش ژنی و آثار نامطلوب بر سیستم ایمنی انسان ازجمله دلایل نگرانی در هنگام مواجهه با این پرتوها هستند. هدف مطالعه بررسی میزان مواجهه شاغلین صنعت مس با پرتوهای فروسرخ و فرابنفش و اثربخشی تجهیزات حفاظت چشمی مورداستفاده در گروه های شغلی موردمطالعه می باشد.

    روش بررسی

    در این بررسی مقادیر تابش هر یک از پرتوهای فروسرخ و فرابنفش در واحدهای دارای مواجهه در دو وضعیت عدم استفاده و در هنگام استفاده از تجهیزات حفاظتی چشم در مجتمع مس سرچشمه اندازه گیری گردید. جهت بررسی تغییر مقادیر تابش هر یک از پرتوها، اندازه گیری ها با استفاده از رادیومتر دیجیتالی هاگنر به صورت 8 بار در ماه و در ساعات متفاوت روز و در ارتفاع 5/1 متری از سطح زمین و به مدت یک سال انجام شد.

    یافته ها

    میانگین تابش پرتو فرابنفش بر اساس ماه های مختلف سال در واحد تعمیرگاهی معدن 29/0، واحد ذوب 25/0 و واحد تعمیرگاهی مهندسی 08/0 میلی وات بر سانتی متر مربع بود. همچنین میانگین تابش پرتو فروسرخ در بخش کنورتر در واحد ذوب 96/5، بخش ریخته گری در واحد مهندسی 60/2 و بخش آسارکو در واحد پالایشگاه نیز 87/1 میلی وات بر سانتی متر مربع بود. نتایج مطالعه نشان داد که تجهیزات حفاظت چشمی به طور معنی دار سبب کاهش میانگین مواجهه شاغلین با پرتوهای فرابنفش و فروسرخ می شوند (p< 0/001).

    نتیجه گیری

    تجهیزات حفاظت چشم به طور موثری میزان مواجهه شاغلین با پرتوهای فرابنفش و فروسرخ را کاهش می دهند.

    کلیدواژگان: فروسرخ، فرابنفش، پرتوها، تجهیزات حفاظت چشمی
  • وحید منصف، پیمان اسدی، سیده معصومه ملکی ضیابری * صفحات 97-102
    سابقه و هدف

    حوادث رانندگی یکی از معضلات مهم بهداشتی است که سلامت انسان ها را به خطر می اندازد. لذا بر آن شدیم تا به بررسی مرگ ومیر ناشی از این حوادث در استان گیلان در طی سال های 91-90 بپردازیم.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که با بررسی 1620 مورد مرگ ومیر ناشی از تصادفات رانندگی در گیلان در طی سال های 1391-1390 صورت گرفته است. برای همه افراد چک لیستی شامل متغیرهای جنس، فصل و ماه تصادف، محل فوت (صحنه حادثه، حین انتقال، بیمارستان، منزل)، محل تصادف (داخل شهر، خارج شهر، جاده روستایی)، علت فوت (ضربه به سر، خونریزی، شکستگی متعدد، سوختگی) تهیه شده و داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 19 و آزمون های آماری chi square تجزیه وتحلیل شدند و سطح معنی دار بودن 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بررسی ها نشان داد از کل متوفیان این دو سال که 1620 مورد بود،291 مورد (18 درصد) زن و 1329 مورد (82 درصد) مرد بود. بیشترین تصادفات در جاده های برون شهری با 1147 مورد (8/07 درصد) اتفاق افتاده بود. بیشترین موارد فوت شدگان با 864 مورد (3/53 درصد) در محل تصادف اتفاق افتاده بود و بیشترین علت فوت با 941 مورد (1/58 درصد) براثر ضربه به سر بود. بیشترین فصل تصادفات نیز با 458 مورد (3/28 درصد) در فصل پاییز و در ماه مهر با 170 مورد (5/10 درصد) اتفاق افتاده بود.

    نتیجه گیری

    اکثر متوفیان حوادث ترافیکی را مردان تشکیل می دهند که نیازمند مداخلات لازم در جهت پیشگیری از این معظل است.

    کلیدواژگان: حوادث ترافیکی، مرگ ومیر، استان گیلان
  • محمد جواد جعفری، فائزه عباس گوهری، لیلا امیدی، سیدکامیار ایزدی، محمدحسین خوشگواه صفحات 103-110
    سابقه و هدف
    طراحی سیستم تهویه فرآیند پیچیده ای است. علاوه بر محاسبات وقت گیر برای هر شاخه، جهت متعادل سازی شاخه های موازی نیز نیاز به تکرار محاسبات است. طراحی هود، انتخاب قطر کانال و هواکش مناسب ازجمله مراحل طراحی می باشند که بروز خطا در هر مرحله منجر به کاهش عملکرد سیستم گشته و ممکن است هزینه های اضافی بر سیستم تحمیل نماید. همچنین در محاسبات دستی احتمال بروز خطا وجود دارد. در مطالعه حاضر برای طراحی و محاسبات سیستم های تهویه مکنده موضعی یک بسته نرم افزاری تهیه و اعتبار سنجی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ساخت ابزار، برنامه به زبان ویژوال بیسیک نوشته شد. اعتبارسنجی بسته نرم افزاری تهیه شده در دو بخش موردمطالعه قرار گرفت. در بخش نخست صحت کدهای تهیه شده موردبررسی قرار گرفت. در دومین بخش از اعتبارسنجی برنامه، نتایج محاسباتی آن موردمطالعه قرار گرفت. نتایج محاسبات هر بخش از برنامه با محاسبات دستی مسائل ساده، تمرینات حل شده در مراجع و نتایج حاصل از محاسبات با یک برنامه اعتباربخشی شده مقایسه گردید. جهت تحلیل آماری نتایج، نمودار بلند- آلتمن به کار گرفته شد.
    یافته ها
    در سیستم های با یک هود (اتصال کانال ها به صورت سری) بیشترین درصد اختلاف میان نتایج مشابه حاصل از برنامه تهیه شده و داده های ثبت شده در مراجع معتبر 72/1% و کمترین آن صفر درصد بود. در سیستم های مرکب یعنی سیستم هایی که کانال های آن به صورت سری- موازی بوده و بیش از یک هود دارند نیز بیشترین درصد اختلاف میان نتایج مشابه حاصل از این برنامه و داده های معتبر و برنامه های تاییدشده 77/1% درصد و کمترین آن صفر درصد بود. نتایج نمودار بلند- آلتمن نیز نشان داد که انحراف معیار نتایج حاصل از این برنامه در حل 38 قطعه کانال محاسبه شده برای فشار سرعت، فشار استاتیک و همچنین فشار کل در دامنه 01/0± درصد بوده است.
    نتیجه گیری
    برنامه تهیه شده ابزار معتبری برای طراحی سیستم تهویه مکنده موضعی است.
    کلیدواژگان: تهویه، طراحی، آلودگی هوا، نرم افزار
  • محمد مزینانی، معصومه وهابی شکرلو، سهیلا خداکریم، هما خیری، علی اصغر موسوی مهربان، رضوان زنده دل صفحات 111-116
    سابقه و هدف
    رزین ملامین فرمالدئید با کاربردهای بسیاری در صنعت و ازجمله در صنایع تولید ظروف ملامین مطرح می باشد. این رزین در صنایع ملامین سازی تحت فشار و دما فرمالدئید تولید می نماید. با توجه به خطراتی که تماس با فرمالدئید در سلامت انسان ها ایجاد می نماید مطالعه حاضر باهدف ارزشیابی مواجهه شغلی کارگران با فرمالدئید و ارزیابی خطر کمی جهت توجیه اقدامات کنترلی، انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی و مقطعی، بر روی 54 نفر از کارگران 4 کارگاه ملامین سازی شهر تهران (A،B،C،D) انجام شد. برای تعیین غلظت فرمالدئید در هوای تنفسی، میزان مواجهه تنفسی کارگران بر اساس روش 3500 موسسه ملی ایمنی و بهداشت شغلی آمریکا ارزیابی شد. پارامترهای شرایط جوی هوا شامل دما، فشار، سرعت جریان و رطوبت نسبی همزمان با نمونه برداری اندازه گیری گردید. ارزیابی خطر کمی با کمک اطلاعات ریسک تجمعی از سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا انجام شد. تجزیه وتحلیل یافته ها با نرم افزار آماری SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    میزان میانگین مواجهه شغلی با فرمالدئید در کارگران چهار کارگاه A، B، C و D به ترتیب برابر 033/0±094/0، 028/0±091/0، 015/0±048/0 و 049/0±121/0 برحسب پی پی ام بود. مواجهه شغلی ارتباط معنی دار و مثبتی را با دما P=0/035)) نشان داد. نتایج نشان داد بیشترین مواجهه با فرمالدئید در کارگاه های مختلف مربوط به پرس کاران و سپس سنگ زنان می باشد. بررسی ها مشخص کرد که میزان خطر بروز سرطان در مواجهه شغلی با فرمالدئید با استفاده از یافته های اطلاعات ریسک تجمعی در بین چهار کارگاه ملامین سازی ازلحاظ آماری معنی دار بود (200/0=P).
    نتیجه گیری
    مواجهه شغلی در تمامی کارگاه ها بیشتر از حد آستانه تماس شغلی وزن یافته زمانی (016/0 پی پی ام) پیشنهادشده توسط موسسه ملی ایمنی و بهداشت شغلی آمریکا و کمتر از حد آستانه تماس وزن یافته زمانی (75/0 پی پی ام) پیشنهادشده توسط سازمان ایمنی و بهداشت شغلی امریکا بود. نتایج ارزیابی مواجهه شغلی با فرمالدئید قابل قیاس با مطالعات سال های گذشته می باشد. پایش شغلی و ارزیابی خطر در این مطالعه مخاطرات شغلی در کارگران را یادآور می نماید. ازاین رو بررسی و کنترل شرایط محیط برای مدیریت خطر در سال های متوالی در کارگاه های یادشده توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: صنعت ملامین، فرمالدئید، پایش شغلی، ارزیابی خطر
  • حسین زارع، رجبعلی محمدزاده ادملایی*، احمد علیپور، مرتضی ترخان صفحات 117-126
    سابقه و هدف

    صدمات ترافیکی و تصادفات نهمین عامل مرگ ومیر در جهان محسوب می شوند. رانندگان موتورسیکلت چیزی در حدود 14 درصد از کل مرگ ومیرهای ترافیکی جهان را به خود اختصاص داده اند. یکی از عوامل اصلی که سلامت موتورسواران را در حین رانندگی تهدید می کند عدم استفاده از تجهیزات ایمنی می باشد. پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی آموزش برنامه رانندگی ایمن بر استفاده از تجهیزات ایمنی رانندگان موتورسیکلت انجام شد.

    روش بررسی

    طرح پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه رانندگان موتورسیکلت شهرستان بابل بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 60 نفر انتخاب شدند که این تعداد به صورت تصادفی 30 نفر در گروه آزمایش و 30 نفر در گروه گواه قرار گرفتند. شرکت کنندگان پرسشنامه رفتار رانندگی راکبین موتورسوار را تکمیل کردند. برنامه آموزش رانندگی ایمن به مدت هشت هفته، 16 جلسه و 32 ساعت به گروه آزمایش آموزش داده شد و به گروه کنترل آموزش داده نشد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد بین نمرات استفاده از تجهیزات ایمنی رانندگان موتورسیکلت در پیش آزمون با پس آزمون و پیگری گروه آزمایش (767/4= F) تفاوت وجود داشت که در سطح(1000/0P<) معنی دار بود. این تفاوت در نمرات گروه کنترل مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    آموزش برنامه رانندگی ایمن، رفتار استفاده از تجهیزات ایمنی را در رانندگان موتورسیکلت بهبود بخشید. آموزش نقش مهمی در استفاده از تجهیزات ایمنی در بین موتورسواران دارد.

    کلیدواژگان: رفتار رانندگان موتورسیکلت، برنامه رانندگی ایمن، تجهیزات ایمنی
  • میلاد احمدی مرزاله، میثم ناصری، کیومرث ناصری صفحات 127-34
    سابقه و هدف
    یکی از عوامل مهم در مهندسی ترافیک، ایمنی تردد عابرین پیاده است. بررسی پارامترهای موثر بر حاشیه ایمنی عابرین پیاده و ارتباط بین آن ها در شناسایی عوامل اصلی بروز حوادث مربوط به عابرین پیاده در خیابان های بدون علائم راهنمایی و رانندگی نقش مهمی دارد. این مقاله برخی فاکتورهای مرتبط با ایمنی عابرین پیاده و ارتباط بین آن ها را بررسی کرد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی - تحلیلی و بر اساس اطلاعات مشاهدهای صورت گرفت. برای این منظور ویدئوهایی از 56 عابر در خیابان مطهری تهران ضبط شد و مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 21 و روش رگرسیون خطی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از نرم افزار نشان داد که ضرایب اثرگذاری فاکتورهای مختلف شامل زمان انتظار قبل از حرکت با 78/0، تکرار نگاه کردن به وسایل نقلیه قبل و حین عبور با 58/0، زمان نگاه کردن به وسایل نقلیه قبل و بعد از عبور با 73/0 و زمان عبور با 29/0، بر حاشیه ایمنی عابرین پیاده تاثیر داشت.
    نتیجه گیری
    زمان انتظار عابرین قبل از عبور مهمترین عامل اثرگذار بر حاشیه ایمنی عابرین پیاده در خیابان های بدون علائم راهنمایی و رانندگی بود.
    کلیدواژگان: عابر پیاده، حاشیه ایمنی، خیابان های بدون علائم راهنمایی و رانندگی، وسایل نقلیه
  • طراحی ذاتا ایمن در ساخت پمپ بنزین های شهری
    سعید یاری صفحات 135-140
    سابقه و هدف
    ازجمله شبکه های گسترده حمل ونقل در ایران، شبکه توزیع فرآورده های نفتی اعم از بنزین است که در صورت بروز حادثه در این شبکه ها به علت وجود ماده خطرناک و بسیار قابل اشتعال بنزین حوادث جبران ناپذیر و بزرگی رخ خواهد داد. هدف این تحقیق ارزیابی طراحی ذاتا ایمن در ساخت پمپ بنزین های شهری شهرستان قزوین بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مقطعی ابتدا با بررسی اولیه شهرستان و شناسایی استانداردهای ایمنی در پمپ بنزین های شهری شهرستان قزوین اقدام به طراحی چک لیست ایمنی شد و با ابزارهای مشاهده، مصاحبه، ارزیابی و بازرسی ایمنی تکمیل گردید. سوالات وزن دهی شده و نمره کلی هر چک لیست به عنوان میزان طراحی ذاتا ایمن پمپ بنزین موردبررسی در نظر گرفته شد. شهرستان هدف شامل 9 پمپ بنزین بود که به صورت سرشماری موردبررسی قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS نسخه 20 و Excel و از روش آمار توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    میزان استفاده از روش های مختلف طراحی ذاتا ایمن در ساخت پمپ بنزین ها به ترتیب روش های دستورالعمل های ایمنی 81%، ایمنی ذاتی 1/63%، ایمنی غیرفعال 3/48% و ایمنی فعال 32% بیشترین کاربرد را داشتند. پس از وزن دهی سوالات و برآورد عدد ریسک تعداد 7 پمپ بنزین در گروه نامطلوب قرار گرفتند و باید در اولین فرصت نواقص آن ها برطرف شود و تعداد 2 پمپ بنزین در گروه نسبتا مطلوب قرار گرفتند و باید نواقص و عدم انطباق آن ها برطرف شود.
    نتیجه گیری
    جامعه موردبررسی بیشتر به ایمنی غیرفعال و کم هزینه گرایش داشت بنابراین پیشنهاد می شود که بررسی و بازرسی بیشتر سازمان های مسئول، افزایش استانداردها و اصول ایمنی قبل از صدور جواز و آموزش پرسنل در دستور کار مسئولان قرار بگیرد همچنین توصیه می شود که در این زمینه تحقیقات بیشتری صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: پمپ بنزین، ایمنی، طراحی ذاتا ایمن
|
  • Mohammadreza Massoudinejad, Mojtaba Saeadi, Rabia Hosseini, Ehsan Aghayani Pages 77-82
    Background And Objectives
    The use of various additives containing lead compounds in the production of thermoplastic tubes and the growing use of these materials in plumbing and water distribution systems, it has increased concern release metals like lead in drinking water. Lead is a neurotoxic metal. The aim of this study was evaluation of the probability of water pollution due to lead leaching of thermoplastic pipes in drinking water distribution networks.
    Materials And Methods
    In this study two un-plasticized polyvinyl chloride pipes (entitled UPVC 1, 2) and a polyethylene(PE) pipe were Investigated using locally manufactured pipes and with a length of 50 cm. the effects of pH, alkalinity, chloride /sulfate mass ratio, total dissolved solids and water temperature were studied on thermoplastic tubes.
    Results
    This study showed that the effect of the parameters on UPVC1 tubes were measured less than the standards. The release of lead in The PE pipe from the effect of pH and dissolved solids were measured over the standard (EPA). The release of lead in The UPVC2 pipes from of different concentrations of pH, chloride/sulfate mass ratio, temperature were measured over the standard (EPA) and guidelines (WHO) and national standards. Statistical analysis of the results showed that lead release of tubes are significant and have reliability in probability of 95% (p ≤ 0.05).
    Conclusion
    By attention to effect of chemical parameters on the release of lead and importance role of the thermoplastic pipes in distribution of water system, to protect the health of society, authorities’ surveillance is necessary on the thermoplastic pipe plants.
    Keywords: lead, polyethylene, release of metals, un, plasticized polyvinyl chloride pipes, water
  • Monireh Majlesi, Ali Khaloei, Mohsen Mehdipour Rabouri Pages 83-90
    Background And Objectives
    Compliance with safety standards before setting up a work is absolutely essential. All procedures being followed in a clinical laboratory entail potential risks. The Staff of a clinical laboratory are constantly exposed to a variety of physical, chemical, and biological risks. The purpose of this study was to evaluate the safety standards of clinical diagnostic laboratories, both the private and public ones, in Kerman city in 2014. The safety of warehouses, equipment, and ergonomics of the laboratories were evaluated.
    Materials And Methods
    Four clinical diagnostic laboratories of Kerman Medical Science University along with 21 private laboratories were evaluated and all the necessary information was obtained through interviews and observations. The information was then analyzed using statistical methods.
    Results
    The results revealed that in the 25 observed laboratories of Kerman city, the percentage of safety compliance components in the warehouse safety section, equipment and ergonomics were different as the obtained mean and deviation score of the warehouse safety in clinical diagnostic laboratories is 24/3 ± 6.9, whilethe obtained mean and deviation score of public laboratories is 15.7 ± 5.4, andthat of the private laboratories is 25.9 ± 5.9. None of the public laboratories had favorable safety. The obtained mean and deviation score of laboratory equipment safety in public laboratories is 11.2 ± 1.7 and private laboratories is 4.0 ± 2.1. The obtained mean and deviation score of the ergonomics standards in clinical laboratories is 3.9 ± 1.5, while it is 3.5 ± 1.3 for public laboratories and 4.0 ± 1.6 for private ones.
    Conclusion
    The safety standards in the observed laboratories were not desirable and thus, to promote safety in different parts, essential steps ought to be taken using the modern methods of safety management.
    Keywords: Safety standard, diagnostic laboratories, ergonomics, safety equipment, storage safety
  • Yaser Sahranavard, Leila Omidi, Masoumeh Karami, Saba Kalantary Pages 91-96
    Background And Objectives

    Workers may be exposed to non-ionizing radiation from sun or artificial sources such as some types of lamps and the arc-welding process. Skin burning, accelerating the skin aging, cataract, retinal burn, gene mutation, and adverse effects on human immune system are the other causes for concern. The objectives of this research are to determine the amount of workers’ exposure to ultraviolet and infrared radiations in different occupational groups and assessing the effectiveness of eye protection equipment on protection of workers against exposure to ultraviolet and infrared radiations inSarcheshmeh Copper Complex.

    Materials And Methods

    The amount of workers’ exposure to ultraviolet and infrared radiations in two conditions (using eye protection equipment and not use protective equipment) was investigated. For the purpose of measuring the amount of workers’ exposure, measurements were conducted using Hagner digital radiometer at 8 times during each month over a one year period.

    Results

    The average intensities of ultraviolet radiation according to different months in the mining workshop, smelting unit, and engineering workshop were 0.29, 0.25, and 0.08 MW/cm2, respectively. The average intensities of infrared radiation in the smelting unit, casting unit, and refinery unit were 5.96, 2.60, and 1.87 MW/cm2, respectively. The results of study indicated that eye protective equipment was significantly associated with decreases in the amount of workers’ exposure to ultraviolet and infrared radiations in these workplaces (p< 0.001).

    Conclusion

    Eye protective equipment is the effective barrier against workers’ exposure to ultraviolet and infrared radiations.

    Keywords: Infrared, Ultraviolet, Radiations, Eye protective equipment
  • Vahid Monsef, Peyman Asadi, Seide Masoomeh Maleki Ziabari Pages 97-102
    Background And Objectives

    Nowadays one of the most important dangers that affect health promotion and developing in society is increasing of the traffic accidents. Traffic accidents one of the most causes of mortality due to trauma in the world and Iran. With regarding to increase of incidence of traffic accidents, we decided to assess the mortality due to traffic accidents in guilan province in 2011-2012.

    Materials And Methods

    in this descriptive cross sectional study the samples include all the people died due to traffic accidents in 2011-2012.Sampling method is numb ration. For each person a check list include sex, month of accidents occurrence, site of death (accidents site, in ambulance, hospital and the house), site of accidents(in the city, out of the city and the country road), cause of death(head trauma, bleeding, multiple trauma, burning and etc) and the city of accidents occurrence were recorded. Data was inserted in SPSS Ver 17 and analyzed.

    Results

    There was 1620 death due to traffic accidents in guilan province in 2011-2012. Among them 1329 (82%) were male and 291(18%) were female.1147 (70/8%) of all accidents occurred in the city road about the site of death864 (53/3%) in accidents site. Data about the cause of death showed that941 (58/1) of persons died due to head trauma. The most prevalent season of the accidents as autumn458 (28/3) and about the month of death mehr170 (10/5).

    Conclusion

    Results of this study showed that the most of death occurred in the months of season summer. With regarding to these subjects it was advised that educational prevention and the efforts of all the organs in traffic accidents will be noted.

    Keywords: Traffic accidents, Mortality, Iran
  • Mohammad Javad Jafari, Faezeh Abbas Gohari, Leila Omidi, Seed Kamyar Ezadi, Mohammad Hossein Khoshghovah Pages 103-110
    Background And Objectives
    Designing of a ventilation system is a complex process. In addition to the time consuming calculations of each branch, it requires iterative calculations for balancing parallel branches. Designing of a proper hood, selecting of appropriate duct diameters and choosing of suitable fan are designing processes in which the error may enforce to decrease the system performance and impose additional costs to the system. Error is likely in manual calculations. In present study, a software tool was developed and validated for local exhaust ventilation system design and calculations.
    Materials And Methods
    The program was written in Visual Basic. Validation of the software was carried out in two parts. The perfection of the provided codes was studied first. In the second part of the validation process, computational results were studied. For this purpose, the validation was conducted in three steps. The results of each part of the program were compared with the results of manual calculations for simple example, benchmark data, and the results obtained from a credited software program. The Bland-Altman analytical method was applied to statistically compare the overall results.
    Results
    The results revealed that in single hood ventilation systems where the ducts are connected in series, the maximum difference between similar results of the program and benchmark data was 1.27% and the least difference was 0 percent. In complex systems with more than one hood and parallel ducts, the maximum disparity between two similar results gained from this program and either benchmark data or a credited program was 1.77% while the minimum disparity was 0%. Bland-Altman analyses showed that standard deviation of the results from the application of this program to 38-duct pieces was in the range of ± 0.01% for velocity pressure, static pressure as well as total pressure.
    Conclusion
    The present software is a reliable tool for local exhaust ventilation design.
    Keywords: Ventilation, Design, Air pollution, Software
  • Mohammad Mazinani, Masoumeh Vahabi Shokrlou, Soheila Khodakarim, Homa Kheiry, Aliasghar Mosavi Mehraban, Rezvan Zendehdel Pages 111-116
    Background And Objectives
    Melamine formaldehyde resin is proposed as commercial material in the industry such as melamine dinnerware manufactures. Formaldehyde is produced under the pressure and temperature in this industry. Because of heath hurdle, the aim of this study was to conduct a thorough occupational monitoring of formaldehyde exposure in the dinnerware manufactures and quantitative risk assessment for control measuring.
    Materials And Methods
    54 workers from 4 melamine workshops (A, B, C, D) in Tehran were investigated) according to the NIOSH method No. 3500. Atmospheric condition including air temperature, pressure, the speed and relative humidity were measured. Quantitative risk assessment was conducted using the method of IRIS. Results were analyzed with SPSS statistical analysis software.
    Results
    Formaldehyde exposure in workers was evaluated 0.094 ± 0.033, 0.091 ± 0.028, 0.048 ± 0.015 and 0.121 ± 0.049 ppm in the A, B, C and D workshops, respectively. There are positive correlation between temperature and occupational exposure significantly. Pressing workers were exposed to maximum concentration of formaldehyde while grinding have minimum exposure. Result of risk assessment in the four melamine manufactures are different (P=0.002).
    Conclusion
    All workers exposure to formaldehyde are higher than the Time-weighted average TWA=0/016 ppm suggested by NIOSH and lower than the Time-weighted average TWA=0/75 ppm suggested by OSHA. The results of this study are comparable with other studies. Occupational monitoring and risk assessment remind occupational hazards of melamine dinnerware manufactures. Then, this study suggest further justify proceeding and engineering control measures.
    Keywords: melamine dinnerware industry, formaldehyde, occupational monitoring, risk assessment
  • Hossein Zare, Rajabali Mohammadzadeh Edmollaii, Ahmad Alipuor, Morteza Tarkhan Pages 117-126
    Background And Objectives

    Traffic injuries and accidents are the ninth fatality cause in the world. Motorcycle riders account for about 14% of all traffic fatalities in the world. One of the main factors that threaten the Motorcycle riders’ safety while, driving is not using safety equipment. The present study aimed to investigate effectiveness of training in safety riding program on Motorcycle rider use of safety equipment.

    Materials And Methods

    The research design was quasi-experimental with pretest-posttest and control group and the follow-up period. The study sample included all motorcycle riders city of Babol. Using simple random, sample of 60 randomly selected the number 30 assigned in the experimental group and 30 in the control group. Participants completed on Motorcycle Rider Behavior Questionnaire. Safety riding training program was taught for eight weeks, 16 sessions and 32 hours for the experimental group and the control group received no training. To analyze the data Multivariate analysis of covariance was used. SPSS version 21 was used for statistical analysis.

    Results

    The results showed that there were significant differences the use of safety equipment scores motorcycle rider at pre-test with post-test (F= 32/824, P=0/001) and follow- up (F= 12/692, P= 0/001 experimental group,This difference was not observed in the control group scores.

    Conclusion

    safety riding training program to improve the use of safety equipment on the Motorcycle rider. Safety riding training program plays an important role in the use of safety equipment among motorcyclists.

    Keywords: Motorcycle rider behavior, safety riding program, safety equipment
  • Milad Ahmadi Marzaleh, Maisam Naseri, Kiomars Naseri Pages 127-34
    Background And Objectives
    One of the most important factors in traffic engineering is pedestrian crossing safety. Investigating the parameters affecting the pedestrian’s safety margins and their relationship on the identifying the main causes of accidents relate to pedestrians on the streets without the traffic signs and driving has an important role. This article examine some of the factors related to the safety of pedestrians and the relationship between them.
    Materials And Methods
    For this purpose, the videos were recorded of 56 pedestrians, were evaluated. This study was cross - sectional and conducted on the basis of observational data. Data analysis was performed using SPSS 21 software and linear regression method.
    Results
    The results obtained from software has shown that the influence coefficients of various factors affecting pedestrian’s safety margin that include waiting time before moving with 0.78, repeat looking at the vehicles before and while crossing with 0.58, looking time at the vehicles before and after passing with 0.73 and passing time with 0.29
    Conclusion
    In this case study that has been done in Tehran Motahari street, “The pedestrians waiting time before passing “were determined as the most important factor affecting the pedestrians safetymargin on the streets without traffic signals.
    Keywords: pedestrians, safety margin, streets without traffic signs, vehicles
  • Inherent safety design in compose of urban gas station
    Saeed Yari Pages 135-140
    Background And Objectives
    Once of widespread transportation networks in Iran is distribution network of products oil inclusive benzine that in course of divulge accident in this networks will happen irrecoverable and extensive accidents owing to exist dangerous and extra inflammatory materials analogous benzine. Hence aim of this study inherent safety design in composes of urban gas Station in Qazvin city.
    Materials And Methods
    for achieve this cross sectional study in beginning with rudiment survey of Qazvin and standard safety in gas stations became adventurism design safety checklist which be complemented via observation, interview, assessment and audit safety. Then questions weighed and final score spot level of inherent safety design. For evaluation and analyze information utilized SPSS 20 and Excel software’s
    Results
    generally application deal of inherent safety design in composes of gas stations was marshal procedural method%81, inherent method% 63/1, passive method%48/3 and active method%32. As weighing question seven station perch in undesirable group at ought resolving halves in initial time and two stations perch in rather desirable group at ought resolving halves.
    Conclusion
    major of stations attitude procedural and inexpensive method, so suggest mostly inspection and survey of answerable organizations, increase standards and roots of safety before issuance justification and beatification of staff perch program of responsible, eke recommending more research in the field.
    Keywords: Gas station, safety, inherent safety design