فهرست مطالب

Money & Economy - Volume:9 Issue: 2, Spring 2014

Journal of Money & Economy
Volume:9 Issue: 2, Spring 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/11/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد ولی پور پاشا*، عظم احمدیان صفحات 1-22
    این مقاله عوامل تعیین کننده سودآوری در شبکه بانکی ایران را در دوره زمانی1391-1386 بررسی می کند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که هم ویژگی خاص بانک ها و هم متغیرهای کلان بر سودآوری بانک های ایران اثرگذار هستند. نتایج تایید می کنند که سودآوری بانک ها به طرز معناداری تحت تاثیر نسبت سرمایه گذاری به کل دارایی، نسبت مطالبات غیرجاری به کل دارایی و نسبت سپرده مدت دار به کل دارایی قرار دارد. در میان عوامل برونزا، رشد اقتصادی اثر معنی دار و مثبتی بر سودآوری بانک دارد.
    کلیدواژگان: شبکه بانکی، سودآوری، مشخصه های خاص بانک، متغیرهای کلان
  • زهرا خوشنود*، پی یر ای. بولتز صفحات 23-61
    عموما هدف اصلی بانک های مرکزی، سیاستگذاری پولی در اقتصاد است. با این وجود، برخی از آنها مسئولیت مقرراتگذاری و نظارت بر بخش بانکی، و حتی در مواردی ثبات مالی را نیز بر عهده دارند. با افزایش وظایف بانک مرکزی، فرآیند طراحی حاکمیت مناسب در این نهاد برای اطمینان از دسترسی به اهداف متنوع و تامین قدرت قانونی مورد نیاز، پیچیده تر می شود. این مساله در خصوص بانک مرکزی جمهوری اسلامیایران - مقامی با دو وظیفه اصلی سیاستگذاری پولی و اعمال نظارت بر نظام بانکی- نیز مطرح می باشد. از این رو در این مقاله با توجه به الزام استقلال، پاسخگویی و شفافیت در قبال ذینفعان دو وظیفه فوق جهت دستیابی به قدرت قانونی لازم، قانون پولی و بانکی و قانون بانکداری بدون ربا و لوایح قانونی ناظر بر فعالیت بانک مرکزی و بانکداری مورد بررسی قرار گرفتند. از آنجا که این لوایح براساس اهمیت ارکان اصلی حاکمیت بانک مرکزی در حوزه دو وظیفه اصلی آن تنظیم نشده اند و لوایح فوق نیز این ارکان را پشتیبانی نمی کنند، انتظار نمی رود حتی با تصویب این لوایح، بانک مرکزی از اقتدار لازم برخوردار شود. از این رو ضروری است این لوایح بازبینی شوند تا ارکان ضروری حاکمیت در بانک های مرکزی برای دستیابی به قدرت قانونی پایه ریزی شوند. به این ترتیب در بلندمدت با پیاده سازی این قوانین جدید، نه تنها حاکمیت بانک مرکزی می تواند ارتقا یابد، بلکه قدرت قانونی آن نیز افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: حاکمیت بانک مرکزی، استقلال، پاسخگویی، شفافیت، قدرت قانونی، سیاستگذاری پولی، مقررات، گذاری و نظارت
  • حسین میرشجاعیان*، وحید ماجد، شینجی کانکو صفحات 63-85
    در طول سالیان مدید، ایران عموما بواسطه اتخاذ سیاست کنترل قیمت حامل های انرژی، از مصرف روزافزون داخلی انرژی رنج برده است. به منظور کاهش این روند، دولت در سال 1389 اقدام به آغاز بازنگری نظام یارانه ای انرژی خود نمود. این مقاله به بررسی اثرات تورمی سیاست اصلاح یارانه های انرژی بر بخش های غیرانرژی و خانوارهای شهری و روستایی کشور می پردازد. بدین منظور ابتدا مدل قیمتی به روز رسانده شده داده-ستانده کشور ساخته شده و سپس کشش های قیمتی انرژی (اثر درصد تغییرات قیمتی حامل های انرژی بر درصد تغییرات قیمتی بخش های غیرانرژی) محاسبه می شوند. نتایج نشان می دهد که اجرای کامل اصلاحات (رساندن قیمت به قیمت های بین المللی منطقه ای) قیمت های مصرفی را به میزان 1/54% افزایش می دهد که این امر بیش از همه، هزینه های مصرفی خانوارهای شهری را متاثر می کند. علاوه بر آن، تولید محصولات معدنی غیرفلزی، صنایع فلزات اساسی و صنایع حمل و نقل، و ارتباطات بیشترین افزایش قیمت تولیدی را تجربه خواهند کرد. در این میان، حامل های انرژی برق، گاز طبیعی و بنزین بیشترین تاثیر را بر قیمت های نهایی تولیدی کالاها خواهند گذاشت.
    کلیدواژگان: اصلاح یارانه های انرژی، مدل قیمتی داده، ستانده، ایران، قیمت های تولیدی و مصرفی
  • مریم فرجی*، زهرا افشاری صفحات 87-116
    تکانه های قیمت نفت، عمده ترین منبع نوسانات اقتصادی در کشورهای در حال توسعه صادرکننده نفت همچون ایران می باشد. در این مقاله، یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی چندبخشی با تاکید بر بهینه سازی بخش نفت به عنوان یک بخش تولیدی طراحی شده است. علاوه بر این، بخش واردات به بهینه سازی می پردازد و چسبندگی قیمت کالاهای وارداتی به تبعیت از مدل های باز نیوکینزی به عنوان یک منشا مهم عدم کارایی لحاظ می شود. در این مقاله با بکارگیری رویکرد بیزی، به بررسی اثرات تکانه های قیمت نفت بر پویایی های متغیرهای اقتصادی در دوره زمانی 1367:1 تا 1390:1 پرداخته شده است. نتایج حاصل از توابع واکنش آنی مدل نشان می دهد که اثر آنی شوک قیمتی مثبت نفت، افزایش تولید در بخش نفت و کاهش تولید در بخش غیرنفتی است. همچنین این تکانه، افزایش تولید ناخالص داخلی، مصرف، تورم و کاهش در اشتغال و نرخ ارز حقیقی را به دنبال داشته است.در نهایت، تمامی متغیرها به سمت مقدار با ثبات خود همگرا شده اند.
    کلیدواژگان: توابع واکنش آنی، مکتب نیوکینزی، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی چندبخشی، رویکرد بیزی
  • نسرین خزعلیپور، همایون رنجبر صفحات 117-137
    تنش در بازارهای مالی با ایجاد نااطمینانی و تغییر انتظارات، بر رفتار عاملان اقتصادی اثر میگذارد. تنشهای شدید مالی میتواند به وقوع بحران مالی منجر شود. تنشها و بحرانهای مالی از جمله رویدادهایی هستند که از گذشته در دنیای اقتصاد وجود داشته و شاید یکی از مهمترین آنها تنش و به دنبال آن بحران مالی سال 2007 میلادی است. از آنجا که امروزه اقتصاد کشورهای مختلف به هم وابسته شده است، تنش های مالی جهانی نیز همچون تنش های مالی داخلی، کشورها را به طور مستقیم و غیر مستقیم تحت تاثیر خود قرار می دهند و ایران نیز از این امر مستثنی نیست. بر همین اساس و با توجه به تداوم و تشدید تحریم های اقتصادی بین المللی در طول سال های بعد از انقلاب، دنبال نمودن رشد اقتصادی از طریق رشد حجم پول توسط دولت و شرایط رکود تورمی موجود دراقتصاد ایران، بررسی اثر تنش های مالی بر اقتصاد کشور مورد توجه نهادهای اقتصادی و محققان داخلی قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی اثر تنش های مالی(ارز، سهام) و بانکی بر رشد تولید ناخالص داخلی سرانه ایران صورت پذیرفته است. به این منظور از داده های فصلی بازارهای پولی و مالی طی دوره (04)1389- (02) 1379 برای ساخت سه شاخص تنش بانکی، بازار سهام و بازار ارز برای ایران استفاده شده و سپس اثر شاخص های تنش مالی (شامل بازارهای ارز و سهام) و تنش بانکی بر رشد تولید ناخالص داخلی، با استفاده از مدل خودرگرسیونی با وقفه های گسترده (ARDL) مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج بررسی نشان می دهد که تنش های مالی در بازار ارز و بازار سهام بر رشد اقتصادی تاثیر متفاوتی دارندبه گونه ای که در حوزه ارز تاثیر آن منفی و در حوزه سهام مثبت است. همچنین تاثیر تنش های بانکی در اقتصاد ایران نیز مثبت بوده و میزان آن متفاوت از تاثیر تجمعی تنش های مالی بر رشد اقتصادی است.
    کلیدواژگان: بحران مالی، بحران بانکی، بحران سهام، بحران ارزی، رشد اقتصادی، الگوی ARDL
  • علی فقه مجیدی* صفحات 138-166
    در سال های اخیر تشکیل اتحادیه های پولی در سطح بین الملل و از جمله در بسیاری از کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی (OIC) مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش اثر تشکیل اتحادیه پولی در (OIC) بر تجارت در 49 کشور اسلامی در دوره 2012-1990 با استفاده نظریه (OCA) و در قالب مدل جاذبه تعمیم یافته مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش بیانگر این است که مرز مشترک، زبان مشترک و وجود اتحادیه های تجاری مشترک اثر مثبت و معنی دار و تغییر پذیری نرخ ارز، محصور بودن در خشکی و فاصله بین کشور مبدا و مقصد اثر منفی و معنی داری بر جریان تجارت بین کشورهای اسلامی داشته اند. همچنین، تشکیل اتحادیه پولی اثر مثبت و معنی داری بر جریان تجارت در کشورهای (OIC) دارد. بنابراین، با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت تشکیل اتحادیه پولی تجارت دوجانبه بین کشورهای OIC را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: اتحادیه پولی، مدل جاذبه تعمیم یافته، OIC، تئوری OCA
|
  • Valipour Pasha. Mohammad*, Ahmadian. Azam Pages 1-22
    This paper seeks to investigate the determinants of banking network profitability in Iran from 2007 to 2012. The results of our study indicate that both bank-specific factors and macroeconomic factors influence banks’ profitability in Iran. Results confirm that bank profitability is significantly influenced by investment to total assets ratio, non-performing loans to total assets ratio, and time deposit to total assets ratio. Among external factors, it turns out that economic growth rate has a significant positive impact on bank profitability.
    Keywords: Banking network, Profitability, Bank specific determinants, Macroeconomic variables
  • Khoshnoud. Zahra *, Bultez. Pierre A Pages 23-61
    Once the responsibilities of central bank increases, developing good governance for achieving its different aims to satisfy the required statutory power becomes more complicated. In the case of the central bank of Islamic republic of Iran - as monetary policymaker and supervisor-this issue is valid as well. Considering the necessity of independency, accountability, and transparency for developing good governance to achieve required statutory power, current laws on the central bank and banking, and the bills on these laws have been evaluated. Since these bills have not been developed based on the importance of the main pillars of central bank governance regarding its core functions and the current laws do not support these pillars as well, we cannot expect that the central bank attains required statutory power. Hence, these bills should be modified to consider these pillars and enhance the level of central bank’s governance and its statutory power.
    Keywords: Central Bank governance, Independence, Accountability, Transparency, Statutory Power, Monetary policymaking, Regulation, Supervision
  • Mirshojaeian. Hossein*, Majed. Vahid, Shinji. Kaneko Pages 63-85
    Iran has suffered ever-increasing domestic energy consumption, mostly because of its long-standing price control policy. To decelerate this trend, Iran began a reform on its energy subsidy system in December 2010. This paper examines the inflationary impact of the energy subsidy reform on different Iranian non-energy sectors and urban and rural households by making an updated input–output price model and deriving the energy price elasticities (the percentage change in price of non-energy sectors in response to a one percent change in price of energy carriers). The results show that full reform (increasing the domestic energy prices immediately to average regional market prices) would increase consumption prices by 54.1% that impresses the expenditures of urban households more. In addition, the manufacture of non-metallic mineral products, basic metal industries, and transport, storage and communication sectors would experience the largest increase in production prices. Finally, electricity, natural gas and gasoline have the largest impact on production prices.
    Keywords: Energy subsidy reform, Input–output price model, Iran, Production, consumption prices
  • Faraji. Maryam *, Afshari. Zahra Pages 87-116
    Oil price shocks are the major source of economic instability in oil exporting developing countries, including Iran. In this paper a Multi Sector Dynamic Stochastic General Equilibrium model, with emphasis on optimization of oil sector as a producing sector is designed. Furthermore, an optimizing import sector is introduced into the model by considering the price rigidity in imported goods as a source of inefficiency in a New Keynesian open economy. The impact of oil price shocks on the dynamics of the economic variables is considered during 1988:1-2011:1. For this purpose, the Bayesian approach is used to estimate the model. The impulse response functions show that immediately after an oil price shock, output increases in the oil sector, while in the non-oil sector the result is reverse. Furthermore, GDP, consumption and inflation increase, while the employment and real exchange rate decreases immediately and finally, all the variables converge to their steady state values.
    Keywords: Impulse Response Functions, New Keynesian, MDSGE, Bayesian approach
  • Khazalipoor. Nasrin, Ranjbar. Homayoun* Pages 117-137
    Stress in financial markets influences economic agents’ behavior by creating uncertainty and changing the expectations. Critical financial stress can lead to financial crisis. Financial crises are among the events always present in the world economy. Iran is not an exception. This paper aims to study the impact of financial stresses on Iran’s per capita GDP. By using ARDL (Auto Regressive Distributed Lags), the effects of financial stress indices, including foreign currency, stock, and banking markets on Iran’s GDP per capita is estimated. Our findings show that financial stresses in currency market and stock market have positive and negative effects on economic growth respectively. Banking stresses have a positive influence on economic growth. The cumulative impact of financial stresses is positive on Iran’s economy, but is different from the effect of banking stresses with respect to intensity.
    Keywords: Financial crisis, Banking crisis, Stock crisis, Currency crisis, Economic growth, ARDL model
  • Feqheh Majidi. Ali* Pages 138-166
    In recent years, there has been an increasing interest in currency unions internationally. The formation of currency union in Organization of Islamic Cooperation (OIC) has drawn much attention of Islamic countries. This paper aims to investigate the effect of currency union formation for trade among 49 Islamic countries over the period 1990-2012 by OCA and Augmented Gravity Model (AGM). The results show that common language, borders, and trade unions had positive and significant effect on trade in OIC countries; and being landlocked and distance between source and host countries had negative and significant effect on bilateral trade. Also, the currency union had positive and significant effects on trade in OIC countries. The evidence thus suggests that regional currency union arrangements stimulate bilateral trade in OIC rigorously.
    Keywords: Currency union, Augmented Gravity Model, OIC, OCA Theory