فهرست مطالب

فصلنامه آسیب شناسی گفتار و زبان
سال یکم شماره 2 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی فرازی، لعیا غلامی تهرانی، آناهیتا خدابخشی کولایی، هاشم شمشادی، مهدی رهگذر صفحات 8-18
    هدف
    لکنت یکی از بیماری های بحث برانگیز و یک اختلال گفتاری چند وجهی روانی حرکتی است که در جریان طبیعی گفتار فرد روی می دهد و همراه با تغییرات رفتاری، شناختی و نگرشی است. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی رویکرد تلفیقی شناختی گفتاری در درمان لکنت بزرگسال بوده است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه شبه تجربی 30 مرد و 8 زن دارای لکنت در دامنه سنی30-18 ساله (میانگین 24 سال) بررسی شدند. نمونه های گروه آزمایش وکنترل(هر کدام 19 نفر) به صورت در دسترس از میان مراجعان لکنتی بزرگسال مراکز گفتاردرمانی و توانبخشی شهر تهران و حومه انتخاب شدند. آزمودنی های گروه آزمایش با استفاده از رویکرد تلفیقی شناختی_ گفتاری و گروه کنترل از رویکرد شکل دهی روانی گفتار مورد مداخله قرار گرفتند. ازآزمون SSI-3 برای سنجش ویژگی های آشکار لکنت (بسامد لکنت، دیرش لکنت و رفتارهای فیزیکی) و از آزمون WASSP برای سنجش ویژگی های درونی لکنت (جنبه های شناختی، نگرشی واحساسی) استفاده شد. برای تحلیل داده ها ازآزمون های آماری یک نمونه ای کلوموگراف اسمیرنف، تی مستقل و تحلیل چند متغییره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که میانگین روانی گفتار، میانگین روانی خواندن شفاهی و میانگین خرده مقیاس های نیمرخ شناختی در دو گروه تفاوت معنی داری به نفع گروه آزمایش دارد (001/ 0>P).
    نتیجه گیری
    مطابق یافته های تحقیق، روش تلفیقی شناختی گفتاری در درمان لکنت بزرگسال اثربخش تر از رویکرد شکل دهی روانی گفتار بود.
    کلیدواژگان: لکنت، رویکرد تلفیقی، بازسازی شناختی، گفتاری، WASSP
  • اکبر دارویی، لعیا غلامی تهرانی، عباس پورشهباز، سعید حسن زاده، مهدی رهگذر صفحات 19-26
    هدف
    وضوح گفتار یکی از شاخص های مهم توانایی ارتباط کلامی در انواع اختلالات ارتباطی از جمله آسیب شنوایی است و ارزیابی آن از اهمیت فراوانی برخوردار است. مناسب ترین شیوه ارزیابی وضوح گفتار، استفاده از گفتار محاوره ای است. هدف این مطالعه، بررسی امکان جایگزینی آزمایه تکرار جمله به جای گفتار محاوره ای برای سنجش وضوح گفتار کودکان کم شنوا بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی و توصیفی-تحلیلی 26 کودک 4 تا 7 ساله مبتلا به آسیب شنوایی حسی – عصبی با افت شنوایی متوسط تا عمیق که در شش ماهه اول سال 1391 به یکی از مراکز آموزش و توان بخشی کرج مراجعه کرده بودند، به صورت دردسترس انتخاب شدند. از آزمودنی ها خواسته شد پس از مشاهده فیلم، جملات بیان شده توسط آزمونگر را تکرار کنند. گفتار محاوره ای آزمودنی ها به روش پرسش و پاسخ درباره موضوعاتی نظیر جشن تولد، فعالیت های کلاسی و مسافرت به دست آمد. نمونه های گفتاری ضبط و در اختیار 104 شنونده قرار گرفت. شنوندگان از چهار گروه ناآشنا، مادر، متخصص کم تجربه و متخصص باتجربه تشکیل شده بودند. وضوح گفتار هر کودک (در هر دو نمونه گفتاری) براساس نسبت تعداد کلماتی که هر یک از شنوندگان به درستی از گفته های وی تشخیص داده بود به کل کلمات بیان شده توسط کودک، محاسبه و در عدد 100 ضرب شد. داده ها با استفاده از آزمون تی زوجی تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در هر چهار گروه شنونده، میانگین وضوح گفتار محاوره ای به طور معنی داری کمتر از میانگین وضوح جملات بود (0/001 >p).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج مطالعه حاضر، در بررسی وضوح گفتار کودکان کم شنوا نمی توان از آزمایه تکرار جملات به جای گفتار محاوره ای استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی وضوح گفتار، آسیب شنوایی، گفتار محاوره ای، تکرار جمله، کودکان فارسی زبان
  • مریم جلالی پور، فاطمه حسناتی، مینو نظری، صمد افشاری، داریوش شمس صفحات 27-33
    هدف
    آگاهی واجشناختی بخشی از دانش زبانی است و ارتباط معناداری با مهارت سوادآموزی دارد. تجربیات زبانی در افراد تک زبانه و دوزبانه متفاوت بوده و دوزبانگی در دوران کودکی می تواند رشد توانایی های زبانی و غیر زبانی را تحت تاثیر قرار دهد. هدف این مطالعه بررسی مهارت های آگاهی واجشناختی در دانش آموزان تک زبانه فارس زبان و دوزبانه فارس- عرب زبان پایه اول دبستان بود.
    مواد و روش ها
    50 دانش آموز دوزبانه (25 دختر و 25 پسر) و 50 دانش آموز تک زبانه (25 دختر و 25 پسر) در پایه اول دبستان شهر اهواز به صورت نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای و مقطعی و در 3 ماهه اول سال تحصیلی 90-89 انتخاب شدند. آزمون مورد استفاده، آزمون آگاهی واجشناختی (دستجردی-سلیمانی) بود که زیرآزمون های متناسب با پایه اول دبستان برای این بررسی انتخاب گردید. به منظور مقایسه میانگین امتیاز دو گروه، از نرم افزار SPSS و روش تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره دانش آموزان تک زبانه در تمامی مهارت ها بالاتر از دوزبانه ها بود. اما این تفاوت، در مهارت تشخیص تجانس، تشخیص قافیه و تشخیص واج آغازین معنادار نبود، در حالی که در مهارت تشخیص واج پایانی، ترکیب واجی و نامیدن و حذف واج پایانی تفاوت بین دو گروه معنی دار بود (0.05≥p).
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که دانش آموزان تک زبانه نمرات بالاتری نسبت به دوزبانه کسب کردند. بنابراین پیشنهاد می شود تا پژوهش های گسترده تری در مورد آگاهی واجشناختی افراد دوزبانه انجام شود تا با شناخت بیشتر نسبت به توانایی های زبانی کودکان دوزبانه، برنامه ریزی، آموزش و درمان موثرتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: دوزبانگی، آگاهی واجشناختی، زبان فارسی، زبان عربی، دانش آموزان پایه اول
  • پروانه وحیدی، فریبا یادگاری، محمد جواد عبدی صفحات 34-42
  • زهرا قیومی انارکی، مریم فهام، محمود بیجن خان، فرزاد ایزدی صفحات 43-49
    هدف
    فلج یک طرفه تارآواها و پولیپ، منجر به ناقرینگی تارآواها می شوند. هدف این مطالعه بررسی تغییرات احتمالی پارامترهای آکوستیکی در این اختلالات و مقایسه آن ها با داده های افراد سالم است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مقطعی و توصیفی تحلیلی است. آزمودنی ها شامل 5 بیمار مبتلا به فلج یک طرفه تارآواها و 5 بیمار مبتلا به پولیپ بودند که به طور غیرتصادفی از میان مراجعه کنندگان به بیمارستان حضرت رسول اکرم تهران انتخاب شدند. 5 فرد سالم هم به عنوان گروه شاهد از نمونه های در دسترس با رعایت تناسب سن و جنس انتخاب شدند. نمونه صدای افراد در هنگام کشیده بیان کردن واکه /a/ و /i/ جمع آوری و جهت تحلیل به نرم افزار praat منتقل شد. نتایج با استفاده از نرم افزار spss و آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی استخراج شدند.
    یافته ها
    در واکه /a/ نسبت هارمونی به نویز (HNR) در هر دو گروه فلجی تارآواها (P= 0.006) و پولیپ (P=0.047) و هم چنین نسبت نویز به هارمونی (NHR) و jitter در گروه فلجی تارآواها با افراد سالم تفاوت معنادار داشت (P= 0.006). در واکه /i/ پارامتر jitter در هر دو گروه فلجی تارآواها (P= 0.006) و پولیپ (P=0.04) با افراد سالم تفاوت معنادار داشت. متغیر آشفتگی بسامد در واکه /i/ بین دو گروه بیمار دارای تفاوت معنادار بود (P=0.04).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد پارامترهای HNR، NHR و jitter در واکه /a/ و پارامترjitter در واکه /i/ برای ارزیابی آزمایشگاهی اختلالات مورد نظر و بررسی پیشرفت درمان، می توانند معتبرتر از سایر ویژگی ها باشند.
    کلیدواژگان: فلجی یک طرفه تارآواها، پولیپ تارآواها، ویژگی های آکوستیکی
  • مهدی دهقان، فریبا یادگاری، سودابه عباسی، سارا احمدی صفحات 50-57
    هدف
    فقدان شنوایی، رشد زبان را دچار آسیب نموده و متعاقب آن مهارت های گفتاری و شناختی به کندی پیشرفت می کند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر آموزش خواندن بر بهبود بخشیدن به میانگین طول گفته کودکان سخت شنواست.
    روش مطالعه
    در مطالعه نیمه تجربی تک گروهی با پیش آزمون- پس آزمون، 6 کودک سخت شنوا با روش نمونه گیری دردسترس، از جامعه آماری کودکان سخت شنوای مراجعه کننده به مراکز آموزشی- درمانی گفتاردرمانی دانشگاه علوم پزشکی بابل، انتخاب شدند و طی مدت 6 ماه با فشردگی دو جلسه 45 دقیقه ای در هفته مورد آموزش خواندن به شیوه کل خوانی قرار گرفتند. میانگین طول گفته این کودکان به عنوان ملاکی از رشد زبانی قبل و پس از مداخله بدست آمد و تغییرات آن با کمک آزمون ناپارامتری ویلکاکسون بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه میانگین طول گفته تمامی آزمودنی ها پس از آموزش افزایش یافت و این افزایش معنی دار به دست آمد (p=0.028).
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد آموزش خواندن که زبانی دیداری است، بر افزایش میانگین طول گفته در کودکان سخت شنوا تاثیر دارد و می تواند برخی مشکلات زبانی حاصل از نقص شنوایی را در آن ها بهبود ببخشد. به عبارتی خواندن می تواند به عنوان راهکار درمانی برای آموزش زبان شفاهی به کودکان سخت شنوا مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سخت شنوایی، کل خوانی، میانگین طول گفته
  • مریم فرشاد، فریبا یادگاری، مجتبی عظیمیان، مسعود صالحی صفحات 58-65
    هدف
    کنش پریشی دهانی یکی از عوارض شایع ضایعه مغزی است که با دو روش اجرای دستورات کلامی و تقلید بینایی ارزیابی می گردد. اجرای فرم دستور کلامی مستلزم درک شنیداری دستور و سپس اجرای حرکت است ولی در فرم تقلیدی، حرکات مربوطه با مشاهده بینایی به طور مستقیم اجرا می شود. مطالعهء حاضر با هدف بررسی رابطه نمرات حاصل از اجرای فرم دستور کلامی و فرم تقلیدی آزمون کنش پریشی دهانی در بیماران کنش پریش ناشی از سکتهء مغزی نیمکره چپ صورت گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه همبستگی،20 بیمار بزرگسال مبتلا به سکته مغزی نیمکرهء چپ از نوع ایسکمی شامل 12 مرد و 8 زن با دامنهء سنی 35 تا 73 سال (میانگین 68/ 60 و انحراف معیار 9/ 11) بر اساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و آزمون کنش پریشی دهانی با دو فرم دستور کلامی و تقلید بینایی روی آنان اجرا شد. با توجه به نرمال بودن توزیع داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    همبستگی مثبت و معنی داری بین نمرات حاصل از اجرای فرم دستور کلامی و فرم تقلیدی آزمون کنش پریشی دهانی دیده شد (rp = 0.671،p = 0.001).
    نتیجه گیری
    اگر چه نمرات حاصل از اجرای فرم دستور کلامی و تقلیدی همبستگی بالایی نشان داد، اما نکته قابل تامل آن است که این همبستگی صددرصد نبوده است. بنابراین از آن جا که دستور کلامی و تقلید بینایی مسیرهای مغزی متفاوتی را در برمی گیرند لازم است هر دو فرم در بیمار اجرا گردد و نتایج به صورت جداگانه در نیمرخ بیمار دیده شود.
    کلیدواژگان: کنش پریشی دهانی، آزمون، دستور کلامی، تقلید بینایی
  • عطیه اشتری، طاهره سیما شیرازی صفحات 66-77
    آگاهی واجی به دلیل ارتباط تنگاتنگی که با خواندن دارد، پژوهش های بسیاری را در دهه های اخیر به خود جلب کرده است. این مقاله بر آن است که با نگاهی مبسوط به تعریف آگاهی واجی و رشد آن، به بررسی ارتباط آن با خواندن و نارساخوانی بپردازد.
    آگاهی واجی، به مفهوم آگاهی صریح فرد از واحدهای صدایی کلمه شفاهی و توانایی او در دستکاری این واحدهاست. آگاهی واجی دارای سه سطح آگاهی از هجا، آگاهی از واحدهای درون هجایی و آگاهی از واج است که به همین ترتیب و با همپوشانی با یکدیگر در روند رشد آگاهی واجی ظهور می یابند.
    آگاهی واجی با برخی دیگر از مهارت های زبان شفاهی نظیر خزانه واژگان در ارتباط است. در برخی از افراد دارای اختلالات گفتار و زبان نظیر افراد دارای آسیب های زبانی و اختلالات صداهای گفتاری، نقص آگاهی واجی مشاهده می شود.
    در زبان های الفبایی، آگاهی واجی ارتباط تنگاتنگ و دوسویه ای با خواندن دارد و افراد دارای نقص در آگاهی واجی، در خواندن از مسیر آوایی دچار مشکل می شوند. نقص در آگاهی واجی، یکی از مهم ترین نقص های کودکان نارساخوان محسوب می شود.
    توصیه می شود آموزش آگاهی واجی جزء برنامه های آموزشی کودکان عادی و نارساخوان قرار گیرد. با وجود پژوهش های بسیاری که در سالیان اخیر در زمینه آگاهی واجی در ایران صورت گرفته است، اما هنوز به تحقیقات بیشتری در زمینه های مختلف آگاهی واجی نظیر سطوح مختلف آگاهی واجی و رشد آن و طراحی مداخلات آموزشی مناسب با این زبان نیازمندیم.
    کلیدواژگان: آگاهی واجی، رشد، خواندن، نارساخوانی
|
  • Morteza Farazi, Laya Gholami Tehrani, Anahita Khodabakhshi Koolaee, Hashem Shemshadi, Mehdi Rahgozar Pages 8-18
    Objective
    Stuttering is a communication disorder with a controversial and multifaceted etiology in the patients` mental and/or motor impairment. These problems cause an unbalancing within the natural flow of speech, which consequences the stutterers` behavioral, cognitive and attitude changes. The main aim of this survey was to investigate the effectiveness of integrated cognitive- speech approaches in alleviating the adults` stutter.
    Materials and Methods
    This was a quasi-experimental research. We selected conveniently 38 stuttering clients (males=30 and female=8), ages between 18-30 years (M= 24 years), from the Tehran city and its suburb`s speech therapy centers. Subsequently, we divided them into case (n=19) and control (n=19) groups. Case group and control group were participated respectively by integrated approach and fluency shaping approach. We tested the severity of stuttering (SSI-3) by implementing the characteristics of stuttering such as frequency, duration and physical behavior. We also tested their cognitive aspects by applying the Wright and Ayre Stuttering Scale Profile (WASSP) for the measurements of the client`s internal properties of cognition, attitude and feeling. Statistical tests of Kolomogorov-Smirnov and Multivariate were used for data analysis.
    Results
    Outcome showed there is a significant difference between the case and control groups (001/ 0>P)
    Conclusion
    According to our research findings, we found the speech recognition integration and its method may be more effective in therapy of such patients.
    Keywords: Stuttering, integrated approach, cognitive, speech restructuring, WASSP
  • Akbar Darouie, Laya Gholami Tehrani, Abbas Pourshahbaz, Saeid Hasanzadeh, Mehdi Rahgozar Pages 19-26
    Objective
    Speech intelligibility is an important index of verbal communication skill among a variety of disorders such as hearing impairment. Assessment of such intelligibility holds different important issues. One of the best procedures is to obtain a conversational speech in such cases. The main goal of this study was to examine the possibility of replacing sentence repetition task in aforementioned patients` conversation and assess their intelligibility values.
    Materials and Methods
    Twenty-six, 4-7 years old sensorineural hearing impaired children with moderate to profound degrees, were selected. Inclusive patients were those who referred to Karaj`s educational and rehabilitation center, during first six months of 2013. They were requested to repeat the sentences expressed by the evaluator, after watching the targeted educational videos. Subjects’ conversational speech qualities were taken by answering the questions in regard to different issues such as birthday parties, class tasks, and travels. The responds of 104 listeners were recorded and divided into four groups: naïve, mother, less and fully experienced expert. The percent of the words which recognized accurately by listeners to their total expressed words were calculated. The data analyzed with paired t-test.
    Results
    The outcome showed, in all listeners, their mean of conversational speech intelligibility was less than their mean of sentence intelligibility (0/001 >p).
    Conclusion
    It may be concluded, there is no evidences of using sentences repetition task can be implied as an alternative measure of conversational speech in hearing impaired intelligibility measurement.
    Keywords: speech intelligibility assessment, hearing impairment, conversational speech, sentence repetition, Persian speaking children
  • Maryam Jalalipour, Fatemeh Hasanati, Minoo Nazari, Samad Afshari, Dariyoush Shams Pages 27-33
    Objective
    Phonological awareness is a component of language knowledge and there is a significant relationship with literacy. Language experiences are different between monolingual and bilingual individuals. Bilingualism influences on the development of linguistic and nonlinguistic skills. The aim of this study was to test the phonological awareness among monolingual Farsi and bilingual Farsi-Arabic speaking of the first grade students in Ahwaz.
    Materials and Methods
    Fifty (25 girls, 25 boys) monolingual Farsi speaking and 50 (25 girls, 25 boys) bilingual Farsi-Arabic speaking from the first grade students in the primary schools in the city of Ahwaz were participating. We selected the samples randomly in multi-stages and cross-sectional in the first trimester of 2010 -11. In this survey, we used the Soleimani-Dastjerdi validated and reliable phonological awareness tool. We collected the data, T-Test values used and analyzed via SPSS software.
    Results
    The finding indicated that the differences of mean scores between monolingual and bilingual student in alliteration, rhyming and identifying first phoneme were not significant (p≥0.05); but there were difference of mean scores between two groups in identifying final phoneme, combining of phoneme, naming and deleted final phoneme were significant (p≤0.05).
    Conclusion
    The findings indicated that phonological awareness among monolingual students was better than bilingual students. More extensive surveys are recommended to improve the knowledge about phonological awareness in bilingual children for implementing them more effective programming, education and treatment plans.
    Keywords: bilingualism, phonological awareness, Farsi speaking language, Arabic speaking language, first grade students
  • Parvaneh Vahidi, Fariba Yadegari, Mohammad Javad Abdi Pages 34-42
  • Zahra Ghayoumi Anaraki, Maryam Faham, Mahmoud Bijan Khan, Farzad Izadi Pages 43-49
    Objective
    Unilateral Vocal Fold Paralysis (UVFP) and vocal fold Polyps lead to some vocal fold asymmetry and consequently, changing the acoustic characteristics. In this study, we aimed reporting these acoustic changes due to the mentioned disorders. Method & Materials: This study was a cross sectional, descriptive and analytical. Subjects were 5 patients with UVFP, 5 with polyps and 5 normal persons who were selected in an easy access mode. Normal subjects in the control group were selected among available people with considerations of their gender and age. For each subject, samples of sustaining vowel of /a/ and /i/ were obtained and then analyzed by the Praat software. The results were analysed statistically by SPSS version 17 via using Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests.
    Results
    In vowel /a/: Harmony to Noise Ratio (HNR) in UVFP (p=0.006) and in polyp subjects (p=0.047) was significantly different with normal group. Noise to Harmony Ratio (NHR) and jitter in UVFP had significant differences (p = 0.006) with normal group. In vowel /i/: Jitter in UVFP (P= 0.006) and in Polyp (P= 0.047) was significantly different with normal data. Also, the jitter was the only variable which had significant differences between two groups of patients (p=0.04).
    Conclusion
    HNR, NHR, Jitter in vowel /a/ and jitter in vowel /i/ seem possibly more reliable for initial assessment and improvement monitoring of the patients.
    Keywords: unilateral vocal fold paralyses, vocal fold polyp, acoustic parameters
  • Mehdi Dehghan, Fariba Yadegari, Sudabeh Abbasi, Sarah Ahmadi Pages 50-57
    Objective
    Hearing impairment does have negative effects on language development, and leads to abnormal speech and cognitive skills formation. This study aimed at examining the effect of reading instruction on mean length of utterances an index of language development in hearing impaired children.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study with pre-post test design, 6 hearing impaired children were recruited from educational speech therapy clinics of Babol University of Medical Sciences by convenience sampling method. They entered a whole word reading program twice a week for 6 months. Each session lasted 45 minutes. Mean length of utterance was calculated as per-post test. The data was analyzed by Wilcoxon signed- rank test.
    Results
    The findings revealed an improvement of mean length of utterance which was significant (P=0.028).
    Conclusions
    It seems that reading instruction as a visual language helps improve mean length of utterance in hearing impaired language and might resolve some of the language deficits due to their hearing impairment. In other words reading would be applied as a treatment strategy for improving expressive language of hearing impaired children.
    Keywords: hearing impairment, whole word reading, mean length of utterance
  • Maryam Farshad, Fariba Yadegari, Mojtaba Azimian, Masoud Salehi Pages 58-65
    Objectives
    oral apraxia is a common consequent of brain damage which is assessed through two methods of pantomime on command and imitation of gestures. Responding to the verbal command form requires auditory comprehension of the command and then performing the intended gesture, but in the imitation form, the target movement is imitated via direct observation. The present study aimed at investigating the relationship between the scores of verbal command and imitation forms of oral apraxia task in left brain- damaged ischemic stroke patients.
    Materials and Methods
    In this correlational study, 20 left hemisphere damaged patients due to a single ischemic CVA comprised of 12 males and 8 females (with age range of 35-73 years, mean= 60.68, SD= 11.9) were recruited by convenience sampling. An oral apraxia task with two forms of verbal command and imitation was carried out. As the data was distributed normally, Pearson correlation coefficient was used for data analysis.
    Results
    A significant positive correlation between the scores of verbal command and imitation forms of the task was revealed (rp = 0.671, p = 0.001).
    Conclusion
    Although the scores of verbal command and imitation forms of oral apraxia task correlated significantly, the noteworthy point is that the correlation was not complete. So this seems reasonable that as verbal command and imitation tasks encompass different neural representations, it is necessary to use both forms for the patients and consider the results separately.
    Keywords: oral apraxia, test, verbal instruction, Imitation
  • Atieh Ashtari, Tahereh Sima Shirazi Pages 66-77
    Phonological awareness has a close affiliation with reading. A lot of researches have been done on phonological awareness in recent decades. This article has described phonological awareness and its developing, as well as relationships between phonological awareness, reading and dyslexia. Phonological awareness is the explicit awareness about sound segments of a word and the ability to manipulate these segments. Phonological awareness has three levels: awareness of syllables, awareness of inter syllabic units and awareness of phonemes which develop with above mention sequence. Phonological awareness has a close association with some oral language skills such as lexicon. Some people with speech and language impairments such as specific language impairment and speech sound disorder have phonological awareness deficits. In alphabetic languages, phonological awareness has a close and reciprocal relationship with reading, and people who have deficit in phonological awareness cannot read through phonic course. Phonological awareness deficit is one of the most important impairments of dyslexic children. Phonological awareness instruction is recommended to be a part of the educational program of the skilled reader and dyslexic children. In spite of several studies have been made on the phonological awareness in Iran, still we need more studies about different fields of the phonological awareness regarding different levels of phonological awareness and its development. Also there are needs of designing appropriate interventions to improve such phonological awareness in Farsi language.
    Keywords: phonological awareness, Development, reading, Dyslexia