فهرست مطالب

مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/12
  • تعداد عناوین: 30
|
  • محمد مهدی مجیدی، رسول دهقان کوهستانی، رضا ملکی نژاد، قدرت الله سعیدی صفحات 1-14
    گلرنگ زراعی در طیف وسیعی از دنیا از هند و چین تا آفریقا و اروپا پراکنده می باشد. مطالعات قبلی نشان می دهد که تنوع موجود در ژرم پلاسم داخل کشور برای برخی صفات از جمله پاکوتاهی، زودرسی و اجزای عملکرد بسیار محدود است و لازم است که کلکسیون های ژرم پلاسم سایر نقاط دنیا نیز مورد بررسی قرار گیرد. بر این اساس تعداد 100 ژنوتیپ داخلی و خارجی گلرنگ به مدت 2 سال (1391 و 1392) در مزرعه ی تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان به صورت طرح لاتیس 10 × 10 از نظر عملکرد، صفات زراعی و مورفولوژیک مورد بررسی قرار گرفتند. بین ژنوتیپ های مورد بررسی اختلاف بسیار معنی داری برای تمامی صفات مورد مطالعه از جمله صفات روز تا گل دهی، عملکرد دانه، ارتفاع بوته، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، درصد روغن و شاخص برداشت وجود داشت که حاکی از تنوع بالا در ژرم پلاسم مورد مطالعه می باشد. در بین اجزای عملکرد بیشترین وراثت پذیری متعلق به صفت وزن هزار دانه و تعداد دانه در طبق بود. کمترین وراثت پذیری نیز به عملکرد دانه در بوته اختصاص داشت که نشان می دهد اصلاح غیرمستقیم عملکرد سودمند تر خواهد بود. ضرایب همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی نشان داد که صفات تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق و شاخص برداشت همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه داشتند. نتایج رگرسیون مرحله ای و تجزیه مسیر نشان داد که تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه از مهم ترین اجزای عملکرد محسوب می شوند که در این میان تعداد طبق در بوته بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه داشت. این صفات می توانند به عنوان شاخص انتخاب در برنامه های به نژادی مورد استفاده قرار گیرند. نتایج تجزیه به عامل ها، 3 عامل را مشخص نمود که 56/72 درصد از تنوع کل را توجیه کردند. این عامل ها به ترتیب عامل فنولوژیک، مخزن فیزیولوژیک و عامل بهره وری نامیده شدند. تجزیه کلاستر بر اساس صفات مورفولوژیک و زراعی ژنوتیپ ها را در سه کلاستر گروه بندی کرد. ژنوتیپ های ایرانی به طور مشخص از ژنوتیپ های خارجی جدا شدند و در کلاستر سوم قرار گرفتند. به طورکلی نتایج نشان داد که تنوع ژنتیکی وسیعی در ژرم پلاسم ایرانی و خارجی وجود دارد که می تواند در برنامه های اصلاحی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، ژرم پلاسم خارجی، گلرنگ، زودرسی
  • پیمان جعفری، امیرهوشنگ جلالی صفحات 15-23
    به منظور بررسی تاثیر سه تیمارکم آبیاری براساس تبخیر از تشتک کلاس A شامل (T1) آبیاری براساس 1= ET، (T2) آبیاری براساس 75/0 = ET و (T3) آبیاری براساس 50/0 = ET، بر عملکرد، اجزاء عملکرد و عملکرد بذر در سه رقم هندوانه (چارلستون گری، کریمسون سوئیت و شوگر بیبی)، پژوهشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار به مدت 2 سال (1386 - 1385) در مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد بر خلاف تیمار T3، بین دو تیمار T1 و T2 از نظر عملکرد و اجزاء عملکرد تفاوت معنی داری وجود نداشت. در میان اجزاء عملکرد، تعداد میوه در هر بوته بیشترین تاثیر منفی را از تنش رطوبتی شدید (T3) متحمل گردید (20/1 میوه در هر بوته). ضخامت پوست میوه، درصد مواد جامد محلول در میوه و عملکرد بذر تحت تاثیر تنش رطوبتی قرار نگرفت. مقایسه ضرایب همبستگی فنوتیپی صفات بیانگر همبستگی معنی دار مثبت (سطح احتمال 1 درصد) بین میانگین وزن و تعداد میوه با عملکرد میوه بود. رقم کریمسون سوئیت بالاترین میزان عملکرد (2533 کیلوگرم در هکتار) را نسبت به دو رقم چارلستون گری و شوگر بیبی تولید نمود. ارقام کریمسون سوئیت و شوگر بیبی به ترتیب با تولید 7/311 و 2/298 کیلوگرم در هکتار بالاترین مقادیرعملکرد بذر را تولید نمودند. رقم کریمسون سوئیت بالاترین درصد مواد جامد محلول در میوه (35/1) را داشت. ضخامت پوست میوه در رقم های کریمسون سوئیت، چارلستون گری و شوگر بیبی به ترتیب برابر بود با 35/1، 13/1 و 10/1 سانتی متر. نتایج پژوهش حاضر نشان داد با وجود تنش های رطوبتی متوسط (75/0ET =) می توان عملکردهای میوه و بذر مشابه با شرایط بدون تنش رطوبتی داشت.
    کلیدواژگان: عملکرد بذر، درصد مواد جامد محلول در میوه، تبخیر و تعرق، رقم
  • سعدالله اکبری، محمد سیاری، فردین قنبری صفحات 25-37
    گیاهان بومی مناطق گرمسیری مانند کدوئیان نسبت به سرما حساس بوده و از آن آسیب می بینند. در این مطالعه اثر پنج ماده تنظیم کننده رشد گیاهی بر بهبود مقاومت به تنش سرمازدگی گیاهچه های خیار رقم سوپر دامینوس بررسی شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هفت تیمار شامل شاهد، کاربرد بذری و برگی کاتکین و اسید اگزالیک و نیز کاربرد برگی متیل جاسمونات، متیل سالیسیلات و اسید سالیسیلیک، در سه تکرار به اجرا در آمد. پس از انجام تیمارها گیاهچه ها به مدت 7 روز در معرض تنش سرما (روزانه 5 ساعت در دمای 3 درجه سانتی گراد) قرار گرفتند. 72 ساعت پس از اتمام تنش سرما، برخی از پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تجزیه آماری داده ها نشان داد که کاربرد کاتکین، اسید اگزالیک و اسید سالیسیلیک سبب بهبود پارامتر های رشدی و افزایش مقاومت به دمای پایین در گیاهچه ها شده که به وسیله شاخص های نشت یونی، میزان پرولین و مالون دی آلدهید نشان داده شد. این مواد سبب کاهش صدمه سرمازدگی گیاهچه ها به وسیله افزایش محتوای کلروفیل و پرولین و جلوگیری از افزایش نشت یونی و محتوای مالون دی آلدهید شدند. کاربرد بذری کاتکین و اسید اگزالیک نسبت به کاربرد برگی در تحریک مقاومت به تنش سرمایی گیاهچه ها موثر تر بودند. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش می توان نتیجه گرفت که کاربرد کاتکین، اسید اگزالیک و اسید سالیسیلیک می تواند به طور موثری سبب حفاظت گیاهچه های خیار در مقابل سرمازدگی در مراحل اولیه رشد شود.
    کلیدواژگان: اسید اگزالیک، اسید سالیسیلیک، کاتکین، متیل جاسمونات، متیل سالیسیلات
  • سمانه حسینی، سید امیرحسین گلی، جواد کرامت صفحات 39-52
    در حال حاضر محصولات کم کالری از محبوبیت زیادی برخوردار هستند. یکی از راه های تولید غذاهای کم کالری، جایگزین کردن شکر (ساکارز) با شیرین کننده های کم کالری است که یکی از آنها استویوزید می باشد. این ترکیب از برگ های استویا ربادیانا برتونی، گیاه بومی پاراگوئه جداسازی می شود. از آنجایی که آب پرتقال از نوشیدنی های محبوب و دارای نقش مهم در تغذیه بشر است، هدف از این مطالعه تولید نکتار کم کالری پرتقال و بهینه سازی پارامترهای فرمولاسیون به کمک روش سطح پاسخ بود. سه سطح مختلف از متغیرهای مستقل شکر، استویوزید و پکتین به منظور بهینه سازی فرمولاسیون استفاده شد و دو پاسخ بریکس و ویسکوزیته اندازه گیری گردید. پس از تعیین بهترین فرمول، محصولات تولید و در دو دمای یخچال (4) و محیط (25) به مدت 60 روز انبار شدند و خصوصیات مختلف آنها هر 20 روز یک بار اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که پس از 60 روز انبارداری استویوزید 5% کاهش یافت. میزان ساکارز، کدورت و ویسکوزیته نیز در طول انبارداری کاهش داشت اما بریکس نمونه ها در کل دوره ی مطالعه تغییری نکرد. در اکثر پارامترهای مورد بررسی دما اثر تشدیدکنندگی داشت. در روز آخر انبارداری تیمار بهینه دارای کدورت و ترکیبات فنولیک بیشتری نسبت به نمونه شاهد (فاقد استویوزید) بود. در نهایت مشخص شد که با استفاده از استویوزید و پکتین به ترتیب به میزان حداکثر 06/0 و 03/0% می توان میزان شکر مصرفی در محصول را تا 70% کاهش داد، بدون آنکه در خواص فیزیکوشیمیایی و ارگانولپتیکی آن تغییر قابل ملاحظه ای مشاهده شود.
    کلیدواژگان: استویوزید، نکتار پرتقال، روش آماری سطح پاسخ، پکتین
  • فاطمه ایروانی، بهرام بانی نسب، سیروس قبادی، نعمت الله اعتمادی، ایوبعلی قاسمی، محبوبه شمس صفحات 53-63
    در این پژوهش به منظور بررسی و انتخاب مناسب ترین پایه برای درختان گلابی ارقام شاه میوه و نطنز، شش پایه مختلف شامل چهار پایه هم گروهی (QA) Quince A، (QB) Quince B، (QC) Quince C، PQBA29 و دو پایه بذری گنجونی و گلابی مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور شاخص های رویشی شامل طول شاخه سال جاری، ارتفاع درخت، قطر تنه (در 10 سانتی متر بالای محل پیوند، محل پیوند و 10 سانتی متری زیر محل پیوند)، کلروفیل نسبی برگ، میزان فتوسنتز و هدایت روزنه ای در واحد سطح برگ و غلظت دی اکسیدکربن داخلی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد، در رقم شاه میوه، قطر تنه در 10 سانتی متری بالای پیوند و در محل پیوند به طور معنی داری بیشتر از رقم نطنز بود. در بین پایه های مورد بررسی نیز بیشترین قطر تنه در هر سه موقعیت مربوط به پایه گنجونی بود. بیشترین طول شاخه سال جاری مربوط به پایه PQBA29 بود که در مقایسه با کمترین طول شاخه که مربوط به پایه گلابی بود افزایش بیش از دو برابر را نشان داد. بیشترین و کمترین ارتفاع درخت نیز به ترتیب در پایه های گنجونی و QA مشاهده شد. اثر پایه روی فتوسنتز و هدایت روزنه ای معنی دار نبود ولی نتایج نشان داد میزان فتوسنتز و هدایت روزنه ای در رقم شاه میوه به طور معنی داری بیشتر از رقم نطنز و میزان کلروفیل نسبی در پایه گنجونی به طور معنی داری بیشتر از پایه QB بود. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد، پایه QC، رشد رویشی کمتری نسبت به دیگر پایه ها داشته و جهت احداث باغ متراکم مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: پایه های هم گروهی، طول شاخه، کلروفیل، گلابی، هدایت روزنه ای
  • روح الله نیک فکر، قدرت الله سعیدی صفحات 65-74
    به منظور بررسی صفات زراعی و روابط بین عملکرد دانه و اجزای آن در برخی از لاین های اصلاحی گلرنگ (.Carthamus tinctorius L)، این آزمایش در سال زراعی 88-1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان واقع در شرودان فلاورجان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد و در آن 20 ژنوتیپ گلرنگ مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات مورد بررسی در این پژوهش شامل تعداد روز تا سبز شدن، تعداد روز تا شروع گل دهی، 50% گل دهی و رسیدگی، ارتفاع بوته، تعداد انشعاب اصلی در بوته، درصد آلودگی غوزه ها به مگس گلرنگ، عملکرد دانه در واحد سطح، تعداد غوزه در بوته، تعداد دانه در غوزه، وزن هزاردانه، قطر غوزه، وزن دانه در غوزه و درصد روغن دانه بوده اند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ های مورد مطالعه از نظر تمام صفات مورد بررسی به جز تعداد روز تا سبز شدن دارای تفاوت معنی داری بودند. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که صفات تعداد غوزه در بوته، تعداد دانه در غوزه و قطر غوزه به عنوان اجزای مهم عملکرد دانه، همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی مثبت و بسیار بالایی با عملکرد دانه داشتند و وزن دانه همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی منفی و معنی داری با عملکرد دانه نشان داد. نتایج حاصل از رگرسیون مرحله ای برای عملکرد دانه در واحد سطح نیز نشان داد که تعداد غوزه در بوته به تنهایی 66% درصد و به همراه قطر غوزه 74% از تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که تعداد غوزه در بوته اثر مستقیم مثبت و قابل توجهی بر عملکرد دانه داشت و اثرات غیرمستقیم آن از طریق بقیه صفات نسبتا ناچیز بود. هم چنین صفت تعداد دانه در غوزه نیز اثر مستقیم مثبت و بالایی بر عملکرد دانه نشان داد و اثر غیر مستقیم آن از طریق تعداد غوزه در بوته نیز قابل توجه بود، درحالی که اثر غیر مستقیم زیادی از طریق وزن 1000 دانه نداشت.
    کلیدواژگان: گلرنگ، همبستگی، تجزیه مسیر، اجزای عملکرد
  • محمد ربیعی، لیلا اکبری، محمود خدامباشی صفحات 75-84
    بررسی پایداری و سازگاری یک ژنوتیپ در شرایط محیطی متفاوت جهت معرفی آن برای کاشت در شرایط شناخته شده مفید بوده و جزء نیازهای اصلی برنامه های اصلاح نباتات می باشد. با توجه به تنوع شرایط آب و هوایی مناطق مختلف کشور مطالعه و شناخت برهمکنش ژنوتیپ × محیط دارای اهمیت زیادی است. در این تحقیق عملکرد 10 ژنوتیپ یولاف در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و در 6 شرایط زراعی مختلف در 2 سال مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تفسیر بهتر برهمکنش ژنوتیپ × محیط، از روش AMMI استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب برای عملکرد دانه تفاوت های معنی داری بین ژنوتیپ ها نشان داد. با استفاده از روش AMMI مشخص شد که آثار ژنوتیپ، محیط و برهمکنش ژنوتیپ × محیط بسیار معنی دار هستند و 4 مولفه اول در مجموع بیش از 77 درصد از مجموع مربعات برهمکنش ها را توجیه نمودند. براساس بای پلات حاصل از اولین مولفه ی اصلی و میانگین در روش AMMI، ژنوتیپی ریگودون، پیسلی و سوئیکس پایدارترین واکنش را نشان دادند و کمترین IPC1 متعلق به ژنوتیپ سوئیکس بود درحالی که ژنوتیپ پیسر ناپایدارترین تلقی گردید.
    کلیدواژگان: برهمکنش، ژنوتیپ × محیط، پایداری، مولفه اصلی، بای پلات
  • ثریا موسوی، کاظم ارزانی*، مهدی حسینی مزینانی، عباس یدالهی صفحات 85-95

    شناسایی و مطالعه ارقام متحمل و حساس به تنش سرما درگیاهان زراعی و باغی لازم و ضروری است. در این راستا پژوهش حاضر با استفاده از روش نشت یونی و هم چنین اندازه گیری مقدار قندهای محلول کل در بافت های برگ و پوست در دو سال متوالی در ده رقم تجاری زیتون شامل، زرد، ماری، فدک 1-87، فدک 5-87، فدک 86، فدک 77، آربکینا، میشن، بلیدی و کوراتینا انجام شد. به این منظور شاخه های دوساله از درختان پنج ساله زیتون در فصل های تابستان و زمستان از یک باغ تجاری در شهرستان قم برداشت شدند و تحت تیمارهای سرمایی صفر، 4 -، 8 -، 12- 16- و 20- درجه سلسیوس به مدت 24 ساعت قرار گرفتند و سپس LT50 با استفاده از روش نشت یونی اندازه گیری شد. همراه با کاهش دما افزایش قابل ملاحظه ای (با کاهش LT50) در میزان تحمل سرما در ارقام مورد مطالعه وجود داشت. تحمل سرما در بافت های برگ و پوست در زمستان بیشتر از تابستان بود و میزان تحمل بافت پوست در هر دو فصل بیشتر از بافت برگ بود. هم چنین مقدار قند محلول کل در فصل زمستان در بافت های برگ و پوست بیشتر از تابستان بود و بافت پوست در تمام ارقام میزان قند کل بیشتری از بافت برگ داشت. نتایج هم چنین نشان داد که ارقام متحمل به سرما شامل زرد، آربکینا و فدک 5-87 (با آستانه تحمل به ترتیب C°34/17-، C °5/17- و C°99/17-) در مقایسه با ارقام حساس، کوراتینا و ماری (با آستانه تحمل به ترتیب C°18/7- و C°13/9-)، مقدار قند کل بیشتری در بافت های مورد مطالعه در فصل زمستان و تابستان داشتند. با اینکه مکانیزم دقیق واکنش تنش سرما در درخت زیتون شناسایی نشده لیکن می توان از این آزمایش نتیجه گرفت که مقدار کربوهیدرات های محلول در ارتباط نزدیک با میزان مقاومت به تنش سرما در زیتون است.

    کلیدواژگان: الگوی تغییرات قند کل، تنش سرما، زیتون، نشت یونی
  • علی قاطعی *، عبدالمهدی بخشنده، علیرضا ابدالی مشهدی، سید عطاءالله سیادت، خلیل عالمی سعید، محمدحسین قرینه صفحات 97-107

    به منظور مطالعه اثر سطوح مختلف نیتروژن و محلول پاشی هورمون سیتوکینین بر عملکرد و اجزاء عملکرد دانه گندم در شرایط بهینه و تنش گرمای پایان دوره، پژوهشی در سال زراعی 1390-1389 در مزرعه پژوهشی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان انجام شد. این پژوهش در دو آزمایش مستقل هر یک به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. آزمایش اول کاشت گندم در تاریخ کاشت توصیه شده منطقه (اول آذر ماه) و آزمایش دوم، تاریخ کاشت دیر هنگام 30 دی ماه بود. در هر آزمایش، ترکیب های مختلف چهار سطح نیتروژن (صفر، 75، 150 و 225 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و سه سطح محلول پاشی هورمون سیتوکینین (صفر، 50 و 100 میکرومولار) مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در هر دو شرایط بهینه و تنش گرمای انتهای فصل، افزایش سطوح نیتروژن عملکرد دانه را (به ترتیب 1/5652 و 7/3874 کیلوگرم در هکتار) به طور معنی داری در سطح احتمال یک درصد افزایش داد. هم چنین اثر نیتروژن بر عملکرد بیولوژیک، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد سنبلک در سنبله و تعداد دانه در سنبله در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود، اما بر وزن هزار دانه اثر معنی دار نشان نداد. سیتوکینین در شرایط بهینه باعث افزایش معنی دار در سطح احتمال یک درصد عملکرد دانه (7/4856 کیلوگرم در هکتار) و وزن هزار دانه (41 گرم) گردید و در شرایط تنش فقط بر وزن هزار دانه (30/2 گرم) در سطح احتمال یک درصد اثر معنی دار بر جای گذاشت. اثر متقابل نیتروژن و سیتوکینین در هر دو شرایط تاریخ کاشت توصیه شده و تاریخ کاشت با تاخیر (تنش) در سطح احتمال پنج درصد بر عملکرد دانه و در تاریخ کاشت توصیه شده بر وزن هزار دانه در سطح احتمال یک درصد معنی دار گردید. به طورکلی با کاربرد مقدار مناسب نیتروژن و محلول پاشی سیتوکینین در مناطق گرمسیر مانند اهواز، می توان اثر نامطلوب تنش گرمای انتهای فصل بر عملکرد گندم را تا حدودی کاهش داد.

    کلیدواژگان: هورمون گیاهی، تنظیم کننده رشد، تنش دمایی، کود نیتروژن
  • مونا پوردهقان، سید علی محمد مدرس ثانوی، فائزه قناتی، سمیه کرمی صفحات 109-121
    به منظور بررسی تاثیر مصرف هگزاکونازول بر صفات کمی و کیفی دو رقم سویا در شرایط تنش کم آبی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 90 - 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس به اجرا درآمد. عوامل مورد بررسی در این پژوهش شامل ارقام سویا (L17 و کلارک63)، غلظت هگزاکونازول (صفر و 35 میلی گرم در لیتر) و سطوح آبیاری (آبیاری مطلوب و تنش کم آبی در سطح 60 درصد تخلیه رطوبت قابل دسترس) بود. محتوای کلروفیل، نسبت Fv/Fm، عملکرد دانه، اجزای عملکرد، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، درصد پروتئین و روغن دانه بررسی شد. نتایج نشان داد که اکثر صفات تحت تاثیر تیمارهای آبیاری و هگزاکونازول قرار گرفتند و ارقام مورد بررسی نیز واکنش متفاوتی نسبت به تیمارهای آزمایش نشان دادند. کاربرد هگزاکونازول در هر دو سطح تیمار آبی و در هر دو رقم سبب افزایش عملکرد دانه گردید اما در شرایط تنش، میزان افزایش عملکرد دانه ناشی از کاربرد هگزاکونازول در رقم L17 (99/35 درصد) نسبت به کلارک63 (53/14درصد) در مقایسه با عدم کاربرد این ترکیب، بیشتر بود. از بین اجزای عملکرد تعداد غلاف در بوته بیشترین سهم را در تنظیم عملکرد دانه داشت. درصد پروتئین دانه در رقم کلارک63 در شرایط تنش کم آبی در پاسخ به تیمار هگزاکونازول 14/6 درصد افزایش یافت اما در رقم L17 تحت تاثیر این تیمار قرار نگرفت. درصد روغن تحت تاثیر هیچ یک از تیمارهای آزمایش قرار نگرفت. در مجموع در هر دو رقم کاربرد هگزاکونازول سبب تخفیف اثرات تنش کم آبی گردید و ارقام مورد بررسی عکس العمل متفاوتی نسبت به این ترکیب داشتند و در شرایط تنش عملکرد دانه رقم L17 عکس العمل مطلوب تری به هگزاکونازول داشت ضمن این که این ترکیب سبب بهبود کیفیت دانه رقم کلارک63 گردید.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، هگزاکونازول، سویا، عملکرد، درصد پروتئین، درصد روغن
  • یسری مرادمند، مصطفی مبلی، علی اکبر رامین صفحات 123-133
    از مواد شیمیایی که در سال های اخیر روی اثرات آنها در کاهش سرمازدگی کار شده است می توان سالیسیلات ها و جازمونات ها را نام برد. در این مطالعه تاثیر ترکیبات سالیسیلیک اسید و متیل جازمونات در افزایش تحمل سرما در گیاه فلفل دلمه ای رقم امیلی (گلخانه ای) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل 2 × 7 در 4 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. فاکتور اول شامل سالیسیلیک اسید در سه غلظت 1/0، 5/0 و 1 میلی مولار و متیل جازمونات در سه غلظت 001/0، 01/0 و1/0 میلی مولار همراه با یک شاهد (آب مقطر) و فاکتور دوم شامل دو روش محلول پاشی و خاک مصرف این ترکیبات در مرحله 9 - 7 برگی گیاه بود. پس از انجام تیمارها گیاهان برای مدت3 روز در دمای صفر درجه سانتی گراد قرار گرفتند و پس از سه روز نگهداری در دمای گلخانه، شاخص های مختلفی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که به جز برای قندهای محلول و پرولین برگ در سایر موارد تفاوتی بین دو روش کاربرد هورمون مشاهده نشد. برای تمام صفات تیمارهای هورمونی تاثیر معنی داری نشان دادند. اما به دلیل اثر متقابل معنی دار بین تیمار هورمونی و روش کاربرد، اثر هورمون تحت تاثیر روش کاربرد قرار گرفت. غلظت 5/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید، به روش خاک مصرف، سبب کاهش علائم ظاهری سرمازدگی و افزایش کلروفیل نسبی، فلورسانس کلروفیل، قندهای محلول و پرولین برگ در مقایسه با شاهد گردید. لذا تحمل گیاهان را در مقابل سرما نسبت به گیاهان شاهد افزایش داد. در بین غلظت های متیل جازمونات کاربرد غلظت 01/0 میلی مولار سبب کاهش علائم سرمازدگی و افزایش فلورسانس کلروفیل نسبت به شاهد شد و تنها به روش خاک مصرف سبب افزایش کلروفیل a وb و قندهای محلول گردید و در افزایش مقاومت به سرمای گیاهان بهتر از سایر غلظت ها عمل کرد.
    کلیدواژگان: سالیسیلیک اسید، سرمازدگی، فلفل دلمه ای، متیل جازمونات
  • زهره روحی، محمدرضا اصغری، یوسف رسمی صفحات 135-142
    کاربرد پلی آمین در بهبود عمر انباری میوه های مختلف گزارش شده است، به همین منظورتاثیر غلظت های مختلف پوتریسین در دمای بالا بر عمر پس از برداشت میوه کیوی رقم هایوارد در دمای 5/0± 0 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95 - 90% بررسی شد. میوه ها با محلول پوتریسین با غلظت های مختلف (صفر، 1 و 2 میلی مولار) در دمای 50 درجه سلسیوس به مدت 2 دقیقه تیمار شده و بعد از خشک شدن سطح میوه به سردخانه انتقال داده شدند. پس از 8 و 16 هفته میزان سفتی بافت، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، ویتامین ث و ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه ها اندازه گیری شد. تیمار پوتریسین تاثیر معنی دار بر میزان سفتی بافت، اسیدیته قابل تیتراسیون، ویتامین ث و ظرفیت آنتی اکسیدانی داشت، اما تاثیر معنی داری بر میزان مواد جامد محلول نداشت. بالاترین میزان سفتی بافت در هر دو زمان اندازه گیری مربوط به غلظت 2 میلی مولار پوتریسین بود. هم چنین از نظر مقدار اسیدیته قابل تیتراسیون و ویتامین ث در نتیجه تیمار پوتریسین پس از 8 هفته بیشترین مقدار مربوط به غلظت 2 میلی مولار و بعد از 16 هفته مربوط به غلظت 1 میلی مولار پوتریسین بود. بالاترین مقدار ظرفیت آنتی اکسیدانی مربوط به تیمار پوتریسین نسبت به شاهد در هر دو زمان اندازه گیری بود. نتایج نشان می دهد که تیمار پوتریسین، به واسطه به تاخیر انداختن فرایندهای رسیدن میوه عمر انباری کیوی را افزایش می دهد. کاربرد پوتریسین در ترکیب با آب گرم می تواند جایگزین مناسبی به جای استفاده از تیمار شیمیایی درفیزیولوژی پس از برداشت میوه کیوی باشد.
    کلیدواژگان: پوتریسین، عمرانبارداری، فعالیت آنتی اکسیدانی، کیوی، ویتامین ث
  • بهناز شیرانی، محمود خدامباشی، سیف الله فلاح، عبدالرزاق دانش شهرکی * صفحات 143-152

    به منظور بررسی اثر محلول پاشی نیتروژن، روی و منگنز بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود، دو آزمایش به صورت کاشت پائیزه و بهاره در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 89 - 1388 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار شامل محلول پاشی سولفات روی، سولفات منگنز، مخلوط سولفات روی و سولفات منگنز، نیتروژن و آب مقطر (شاهد) در سه تکرار انجام شد. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه مرکب داده ها اثر فصل کاشت بر ارتفاع بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک معنی دار بود. تمام صفات مورد بررسی، به جز ارتفاع بوته، در کشت بهاره نسبت به پائیزه افزایش یافتند. این افزایش برای عملکرد دانه بیش از 12 درصد بود. اثر محلول پاشی بر تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک، غلظت روی و درصد پروتئین نیز معنی دار گردید. با محلول پاشی نیتروژن میزان عملکرد دانه، به دلیل افزایش تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته و وزن صد دانه، نسبت به شاهد 2/6 درصد افزایش یافت. اثر متقابل محلول پاشی در فصل کشت بر ارتفاع بوته و تعداد غلاف در بوته معنی دار شد. محلول پاشی نیتروژن نسبت به تیمارهای دیگر باعث افزایش معنی دار اجزای عملکرد، عملکرد دانه و درصد پروتئین دانه گردید. محلول پاشی با سولفات روی نیز اگرچه میزان روی موجود در دانه نخود را به طور معنی داری افزایش داد؛ اما اثر معنی داری بر عملکرد دانه نداشت. بنابراین، انجام محلول پاشی نیتروژن برای بهبود پروتئین و عملکرد دانه نخود در شرایط مشابه این آزمایش پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: نخود، فصل کشت، سولفات روی، سولفات منگنز، درصد پروتئین
  • ولی الله دادرسی، محمدعلی ابوطالبیان *، محسن سیدی صفحات 153-162

    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر روش پرایمینگ بذر در مزرعه با آب معمولی و محلول غذایی سولفات روی با غلظت 03/0 درصد روی بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم ذرت در سال زراعی1390 درمزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های تصادفی در سه تکرار اجرا شد که فاکتورهای آزمایش شامل پرایمینگ بذر در مزرعه در سه سطح (پرایم با محلول سولفات روی 03/0 درصد روی به مدت 16 ساعت، پرایم با آب معمولی به مدت 18 ساعت و پرایم نشده) و دو رقم ذرت (سینگل کراس580 و 600) بودند. نتایج نشان داد پرایم کردن بذر در مزرعه سبب افزایش تعداد دانه در ردیف، تعداد ردیف دانه در بلال گردید. اما این پرایم با محلول سولفات روی بود که به طور معنی داری سبب افزایش وزن صد دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت شد. در این تحقیق عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در پرایم با محلول سولفات روی در مقایسه با تیمار پرایم نشده به ترتیب حدود 11، 95/12 و 17 درصد افزایش نشان دادند. در میان دو رقم مورد بررسی رقم سینگل کراس 600 با واکنش بیشتر به پرایمینگ، دارای تعداد دانه در بلال بیشتری بود اما از لحاظ وزن صد دانه رقم سینگل کراس 580 برتری داشت. لذا برای بهبود رشد و عملکرد دانه ذرت به ویژه در سینگل کراس 600 توصیه می شود بذور در زمان کاشت با سولفات روی پرایم شوند.

    کلیدواژگان: پرایمینگ بذر در مزرعه، سولفات روی، عملکرد، ذرت
  • هادی مومنی هلالی، امیر احمدپور، علیرضا پورسعید صفحات 163-173
    به طورکلی هدف نهایی نظام پایدار، بیشینه سازی منافع حاصل از منابع موجود کشاورزی و کمینه سازی تهدیداتی است که در اثر فعالیت های موجود کشاورزی متعارف بر محیط عارض می شود. در این میان بذر که در تحقیق حاضر از آن به عنوان ارقام برنج نام برده شد به عنوان عامل مهمی در جهت پایداری مطرح می باشد. لذا، شناسایی رقم مناسب برای پایداری نظام کشت برنج به عنوان هدف اصلی مطالعه حاضر در نظر گرفته شد. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه متخصصانی که در خصوص ابعاد پایداری و ارقام برنج دارای اطلاعات کافی هستند، می باشند، که از طریق نمونه گیری غیراحتمالی (هدف دار و گلوله برفی) تعداد 16 نفر شناسایی و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تعیین روایی، پرسش نامه تحقیق از روایی ظاهری و محتوایی و برای سنجش پایایی از نرخ ناسازگاری استفاده شد. برای محاسبه داده ها از نرم افزار اکسپرت چویس 2000 استفاده شده است. ملزومات به کارگیری تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، در نظر گرفتن معیارها (پایداری نظام کشت برنج) شامل: پایداری بوم شناختی، پایداری اقتصادی، پایداری اجتماعی، پایداری فنی، پایداری سیاستی و زیر معیارهایشان از یک طرف و گزیدارهای تصمیم گیری (ارقام برنج) که عبارتند از: هاشمی، طارم، ندا، فجر، خزر و شیرودی از طرف دیگر است. نتایج اولویت بندی معیارهای پایداری کشت برنج نشان می دهد که معیارهای پایداری اقتصادی (32%)، بوم شناختی (9/23%) و فنی (1/21%) از جنبه های پایداری اجتماعی (8/14%) و سیاستی (3/8%) مهم تر هستند. هم چنین در مجموع، دو رقم هاشمی (6/20%) و طارم (1/20%) با اختلاف کمی نسبت به هم به ترتیب به عنوان مناسب ترین ارقام شناخته شدند.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، برنج، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • فاطمه صادقی، علی تدین، فایز رئیسی صفحات 175-188
    نیتروژن یکی از عناصر اصلی پرمصرف در کشت گیاهان زراعی است. نظر به تاثیر آن بر خصوصیات کمی و کیفی دانه روغنی بزرک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد در سال 1391 انجام شد. پنج تیمار مختلف کودی شامل اوره، آزومین، نیتروکسین، سوپرنیتروپلاس و شاهد (بدون کود) و سه اکوتیپ مختلف بزرک ایرانی، فرانسوی و کانادایی در این آزمایش مورد بررسی قرار گرفت. صفات شاخص برداشت، درصد پروتئین و درصد روغن دانه مورد ارزیابی قرار گرفت. هم چنین روند تغییرات تجمعی سرعت رشد محصول و برازش داده های آن در مدل رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت. تنها تفاوت شاخص برداشت در اکوتیپ ها معنی دار شد. درحالی که شاخص برداشت، درصد پروتئین و درصد روغن، پاسخ معنی داری به تیمارهای مختلف کودی نشان دادند. اثر متقابل بین اکوتیپ و تیمار کودی برای صفات شاخص برداشت و درصد روغن معنی دار شد. مدل رگرسیونی غیر خطی peak توصیف مناسب تری از روند تغییرات سرعت رشد محصول در اکوتیپ های مختلف و تیمارهای کودی نسبت به سایر مدل های برازش شده داشت. با توجه به نتایج حاصل شده، بهنظر می رسد کود بیولوژیکی سوپرنیتروپلاس، نیتروکسین و کود آلی آزومین می تواند در کشاورزی پایدار به عنوان یک جایگزین مناسب برای کودهای شیمیایی در زراعت بزرک باشد.
    کلیدواژگان: بزرک، سرعت رشد محصول، درصد روغن، درصد پروتئین، آزومین، سوپرنیتروپلاس، نیتروکسین
  • محمدکاظم سوری، محمد مهدوی صفحات 189-197
    کلسیم یکی از مهم ترین عناصر ضروری در رشد و نمو گیاهان است که بر بسیاری از فعالیت های فیزیولوژیکی بافت گیاه حتی در پس از برداشت موثر است. کلسیم نقش مهمی در ثبات سلول و انسجام بافت های گیاهی دارد و میزان کلسیم بافت گیاه در مورد بسیاری از محصولات به عنوان یک ویژگی و صفت کیفی مطرح می باشد. در این تحقیق اثر غلظت های مختلف کلسیم محلول غذایی (150، 220، 300 و 400 میلی گرم در لیتر) بر خصوصیات گل دهی دو رقم گل رز شاخه بریده (اتوپیا و دولسویتا) به صورت طرح فاکتوریل در سال 90-1389 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر اصلی رقم و کلسیم بر صفات مورد مطالعه معنی دار بودند ولی اثرات متقابل رقم و غلظت های کلسیم در این صفات تفاوت معنی داری نشان ندادند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین دو رقم رز در برخی صفات زایشی مانند طول ساقه گل، قطر ساقه گل و طول عمر گل تفاوت معنی داری در سطح احتمال 5% آزمون دانکن وجود دارد. از نظر فاکتور کلسیم، افزایش غلظت کلسیم محلول غذایی تا 400 میلی گرم بر لیتر باعث بهبود (05/0p <) ویژگی های کیفی گل مانند طول ساقه گل، قطر ساقه گل، قطر جام گل و طول عمر گل بریده در هر دو رقم گردید.
    کلیدواژگان: رز، کلسیم، محلول غذایی، کیفیت گل، هیدروپونیک
  • مسعود زاده باقری، آرزو سعیدزاده، بهنام بهروزنام، موناد دادی صفحات 199-209
    به دلیل مصرف بی رویه کودهای شیمیایی و نیز عدم وجود اطلاعات کافی در مورد واکنش های رشدی گیاهان زینتی به کودهای بیولوژیکی و کمپوست زباله شهری، این پژوهش روی گل آهار انجام شد. آزمایش با هشت تیمار و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. تیمارهای کودی شامل کمپوست زباله شهری، کود زیستی فسفات بارور2، کود زیستی نیتروکسین (حاوی ازتوباکتر، آزوسپریلوم)، مخلوط کودهای کمپوست زباله شهری + نیتروکسین + فسفات بارور2، کمپوست زباله شهری + نیتروکسین، نیتروکسین + فسفات بارور2، کمپوست زباله شهری + فسفات بارور2 و شاهد (بدون هیچ گونه تیمار کودی) بودند. نتایج نشان داد بیشترین میزان یون فسفر، پتاسیم، سدیم، ارتفاع گیاه و قطر گل مربوط به تیمار کمپوست زباله شهری + فسفات بارور2 بود. مقایسه اثر متقابل تیمارهای مختلف کودی در مراحل مختلف رشد گل آهار نشان داد که تیمار کمپوست زباله شهری + فسفات بارور2 بیشترین تاثیرگذاری و تیمار فسفات بارور2 + نیتروکسین کمترین تاثیرگذاری را بر وزن تر و خشک برگ، میزان کلروفیل a، b و محتوای کاروتنویید داشتند. هم چنین تیمارهای کودی در مقایسه با شاهد اثر معنی داری بر میزان محتوای نسبی آب نداشتند. در نهایت مشخص شد که تیمار کودی کمپوست زباله شهری + فسفات بارور2 بستر و کود مناسبی برای گل آهار می باشد.
    کلیدواژگان: نیتروکسین، فسفات بارور2، کلروفیل، پتاسیم، فسفر، سدیم
  • سعید حمیداوغلی، اسماعیل چمنی، یوسف حمیداوغلی، نگار طالعی صفحات 211-218
    لاله واژگون (Fritillaria imperialis) گیاهی تک لپه از خانواده Liliaceae است. علاوه بر گل زیبا از ارزش دارویی بالایی نیز برخوردار است و به صورت وحشی در مناطقی از کشور ایران رشد می کند. به دلیل برداشت کنترل نشده گل و سوخ های این گیاه، بقای لاله واژگون در بسیاری مناطق ایران با تهدید روبرو شده است. این گیاه در شرایط مناسب حدود 6 سال طول می کشد تا بتواند سوخی تولید کند که توانایی تشکیل گل را دارا باشد. به علاوه گیاهان حاصل از بذر به دلیل دگر گرده افشانی گونه های Fritillaria شبیه والدین نخواهند بود. افزایش انبوه لاله واژگون از طریق روش های مرسوم دیگر از قبیل کشت فلس از کارایی لازم برخوردار نبوده است. بنابراین با توجه به ضرورت حفظ و محافظت از آن در عرصه های طبیعی، ازدیاد درون شیشه ای این گیاه مورد توجه قرار گرفت. در این پژوهش باززایی مستقیم سوخچه از کشت فلس های گندزدایی شده ی لاله واژگون در محیط پایه موراشیگ و اسکوگ در حضور تنظیم کننده های رشدIAA، TDZ،Kinetin، BA، NAA به طور جداگانه و 4 ترکیب ازKinetin و NAA مورد بررسی قرار گرفت. بالاترین میزان باز زایی مستقیم (33/8 عدد سوخچه)، بیشترین اندازه سوخچه (26 میلی متر) و بالاترین تعداد ریشه (8 عدد) در 2 میلی گرم در لیتر NAA به دست آمدند. کمترین تولید سوخچه در تیمار های هورمون TDZ مشاهده شد زیرا در حضور TDZ، محدود سوخچه های تشکیل شده به جای بزرگ شدن به سمت تولید کالوس تمایل داشتند. در تیمار BA باززایی صورت نگرفت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که ازدیاد درون شیشه ای گیاه لاله واژگون، با استفاده از 2 میلی گرم هورمون NAA امکان پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: لاله واژگون، ازدیاد درون شیشه ای، هورمون های رشد، فلس
  • علیرضا نعمتی، رئوف سیدشریفی صفحات 219-231
    به منظور بررسی تاثیر مقدار و زمان مصرف نیتروژن بر عملکرد دانه، فیلوکرون و سرعت پیدایش برگ ذرت، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1388 اجرا شد. کود نیتروژن با چهار سطح (صفر، 75، 150 و 225 کیلوگرم در هکتار) در کرت های اصلی، زمان مصرف کود نیتروژن در سه سطح (3/1 زمان کاشت + 3/1 در مرحله 8 تا10 برگی + 3/1 در زمان ظهور گل تاجی)، (2/1 زمان کاشت + 2/1 ظهور گل تاجی) و (2/1 کاشت + 4/1 در مرحله 8 تا10 برگی+ 4/1 در زمان ظهور گل تاجی) به صورت های T1، T2و T3 در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد فیلوکرون تحت تاثیر مقدار، زمان مصرف و اثر متقابل این دو قرار دارد. افزایش مقدار نیتروژن منجر به کاهش فیلوکرون و افزایش سرعت ظهور برگ شد. سرعت ظهور برگ ها در صورت کاربرد نیتروژن به صورت T1 بیشتر از دیگر زمان های مصرف بود. بالاترین سرعت ظهور برگ و نیز کوتاه ترین زمان برای فیلوکرون به ترکیب تیماری مصرف 225 کیلوگرم نیتروژن در تقسیط کود به صورت T1 تعلق داشت. حداکثر عملکرد دانه (6/7928 کیلوگرم در هکتار) به مصرف 225 کیلوگرم نیتروژن در تقسیط به صورت T1 تعلق داشت. بنابراین، به نظر می رسد که به منظور دستیابی به حداکثر عملکرد دانه و سرعت ظهور برگ ذرت از سطح کودی 225 کیلوگرم در هکتار در کاربرد کود به صورت T1 در شرایط اقلیمی اردبیل استفاده شود.
    کلیدواژگان: فیلوکرون، سرعت ظهور برگ، ذرت، مقدار و زمان مصرف نیتروژن، عملکرد
  • حسن نوریانی صفحات 233-241
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف نیتروژن بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی از خصوصیات کیفی دو رقم کلزا، آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در منطقه دزفول به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. در این آزمایش چهار سطح کود نیترژن (صفر، 80، 160 و 240 کیلوگرم در هکتار) از منبع کود اوره به عنوان فاکتور اصلی و دو رقم کلزا (هایولا 308 و هایولا 401) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف متعلق به سطح کودی 240 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بود. بیشترین درصد روغن به سطح کودی صفر کیلوگرم نیتروژن در هکتار (تیمار شاهد) تعلق داشت. در این تحقیق رقم هایولا 401 از نظر صفات مورد ارزیابی نسبت به رقم هایولا 308 برتری نشان داد. محاسبه روابط رگرسیونی و بررسی واکنش ارقام به سطوح مختلف نیتروژن نشان داد بالاترین عملکرد دانه در رقم هایولا 308 (1998 کیلوگرم در هکتار) و رقم هایولا 401 (2375 کیلوگرم در هکتار)، به ترتیب با کاربرد 225 و 228 کیلوگرم نیتروژن در هکتار حاصل گردیده است. از آنجایی که عملکرد کمی و کیفی رقم هایولا 401 در شرایط مساوی میزان کود نیتروژن، بیشتر از رقم هایولا 308 بود، به نظر می رسد که رقم هایولا 401 توانایی جذب و انتقال نیتروژن بهتری داشته و به همین دلیل عملکرد بیشتری تولید نمود.
    کلیدواژگان: کلزا، نیتروژن، عملکرد دانه، عملکرد روغن
  • احمد بایبوردی، فریدون نورقلی پور صفحات 243-257
    به منظور بهینه سازی توصیه کود نیتروژن برای رقم جدید گلرنگ، آزمایشی به صورت فاکتوریل با دو عامل و برپایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 92-1391 در دو منطقه تیکمه داش و شبستر آذربایجان شرقی با سه تکرار اجرا شد. عامل اول سطوح مختلف نیتروژن شامل 30، 60، 120 و 180 کیلوگرم بر هکتار از منبع اوره، و عامل دوم زمان های مصرف کود به صورت تقسیط شده شامل کاربرد تمام کود به صورت پایه و در زمان کاشت، کاربرد تمام کود در مرحله روزت، کاربرد یک سوم کود به صورت پایه، یک سوم در مرحله روزت و یک سوم در مرحله قبل گل دهی، کاربرد دو سوم کود در مرحله روزت و یک سوم در مرحله قبل گل دهی و کاربرد یک سوم در مرحله روزت و دو سوم در مرحله قبل گل دهی بودند. نتایج نشان داد که دو منطقه از نظر صفات مورد بررسی تفاوت معنی داری داشته به طوری که منطقه تیکمه داش برتری خود را نسبت به منطقه شبستر نشان داد. به طورکلی افزایش در میزان کود نیتروژن با افزایش در رشد رویشی و بهبود رشد گیاه سبب افزایش در صفاتی نظیر عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ گردید. ضمنا پارامترهائی نظیر کارائی زراعی، کارائی مصرف، کارائی فیزیولوژیک و بازیافت ظاهری نیتروژن با افزایش مصرف نیتروژن افزایش نشان دادند. برهمکنش مقدار و زمان مصرف کود نیز بر صفاتی نظیر ارتفاع بوته، تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه و عملکرد روغن معنی دار گشت. به طورکلی کشت گلرنگ با استفاده از 180 کیلوگرم بر هکتار نیتروژن به صورت تقسیط شده در مراحل روزت و قبل از گل دهی در منطقه تیکمه داش منجر به حصول عملکرد دانه بالاتر در این رقم گلرنگ شد.
    کلیدواژگان: نیتروژن، گلرنگ، زمان مصرف، بهینه سازی
  • مهرزاد طاوسی، سید محمدهادی موسوی فضل، علی دهقانی صفحات 259-269
    در این تحقیق ثیر خاک پوش پلی اتیلنی کف بستر و تاریخ کاشت، به منظور پیش رس کردن محصول در زمان اوج قیمت توده بامیه اهوازی (در فروردین ماه) در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان بررسی شد. آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام و چهار تاریخ کاشت 25 بهمن، 5، 15 و 25 اسفند ماه به عنوان فاکتور اصلی و سه نوع خاک پوش مشکی، شفاف و شاهد (بدون خاک پوش) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت و خاک پوش در عملکرد و خصوصیات زراعی تفاوت معنی دار داشتند. برهم کنش تاریخ کاشت و خاک پوش بر عملکرد کل و نوبرانه، تعداد روز از کاشت تا جوانه زنی، زودرسی و تعداد چین معنی دار بود. خاک پوش طول دوره مراحل مختلف رشد را کاهش داد و موجب افزایش دما در خاک شد به طوری که خاک پوش مشکی 64/2، 53/1، و 9/0 درجه سانتی گراد به ترتیب دمای عمق ده سانتی متری خاک، سطح خاک و کانوپی را نسبت به شاهد افزایش داد. تاریخ کاشت اثر معنی داری بر جمعیت علف های هرز نداشت، خاک پوش مشکی به طور کامل رشد علف های هرز را کنترل نمود. تاریخ کاشت 25 بهمن ماه به همراه خاک پوش پلاستیکی شفاف گسترده شده در کف بستر، به عنوان تیمار برتر، بالاترین عملکرد کل (4/6 تن در هکتار) و نوبرانه (9/1 تن در هکتار) میوه بامیه را تولید کرد و دارای طولانی ترین دوره رشد (135 روز) و میوه دهی(70 روز)، و بیشترین تعداد چین (22 نوبت) بود.
    کلیدواژگان: بامیه، تاریخ کاشت، خاک پوش پلاستیکی، عملکرد، علف هرز
  • مهدی کاکایی، سید سعید موسوی، محمدرضا عبداللهی، عزت الله فرشادفر صفحات 271-281
    در این پژوهش، به منظور بررسی عملکرد و اجزای عملکرد و میزان تنوع ژنتیکی و قابلیت توارث آنها در 19 ژنوتیپ نخود زراعی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1391- 1390 در مزرعه پژوهشی دانشگاه بوعلی سینا انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت ژنوتیپ ها برای صفات عدد اسپد، تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد نیام در بوته، وزن 100 دانه، عملکرد اقتصادی، زیست توده و شاخص برداشت در سطح آماری 1 درصد معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین صفات نشان داد که ژنوتیپ های شماره 14، 12، 4 و 19 (با به ترتیب 4/259، 3/250، 240 و 7/234 کیلوگرم دانه در هکتار) دارای بیشترین و ژنوتیپ های 18، 8، 15 و 6 (با به ترتیب 01/151، 6/167، 8/167 و 189 کیلوگرم دانه در هکتار) هم دارای کمترین میزان عملکرد دانه بودند. محاسبه همبستگی فنوتیپی نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری (01/0P <) بین عملکرد با صفات تعداد نیام در بوته (**623/0)، ارتفاع بوته (**432/0)، شاخص برداشت (**425/0) و زیست توده (**349/0) وجود دارد. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که مهم ترین صفات تاثیرگذار بر عملکرد اقتصادی به ترتیب تعداد نیام در بوته، شاخص برداشت، زیست توده، تعداد شاخه فرعی در بوته و ارتفاع بودند که در کل 68/84 درصد از تغییرات عملکرد را توجیه کردند. هم چنین بیشترین و کمترین درصد وراثت پذیری به ترتیب متعلق به صفات شاخص برداشت و تعداد دانه در بوته بود. بنابراین با توجه به وجود تنوع کافی در صفات، می-توان از این صفات به عنوان یک منبع مهم تنوع جهت افزایش عملکرد و انتخاب ژنوتیپ های برتر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: نخود زراعی، تنوع ژنتیکی، وراثت پذیری، گزینش
  • سید جواد سجادی، حسین صبوری، حسینعلی فلاحی صفحات 283-290
    یکی از روش های پیش بینی عملکرد گیاهان زراعی دیم استفاده از مشخصات آب و هوایی می باشد. پیش بینی عملکرد گیاهان زراعی نقش مهمی در سیاست گذاری های بخش کشاورزی ایفا می کند. آشکارترین کاربرد آن، تعیین اعتبار لازم جهت خرید گیاهان زراعی و قیمت گذاری آن برای سال آینده می باشد. تاکنون از مدل های ریاضی شامل آنالیز رگرسیون و نیز شبکه های عصبی مصنوعی جهت پیش بینی عملکرد گیاهان زراعی دیم استفاده شده است. در این پژوهش با استفاده از سیستم استنتاج نروفازی (ANFIS) و داده های هواشناسی 11 سال زراعی (1388 - 1377)، روشی جدید جهت پیش بینی عملکرد گیاهان زراعی سویای دیم در منطقه گنبد استان گلستان به کار گرفته شده است. مشخصات مورد استفاده به عنوان ورودی سیستم استنتاج نروفازی (ANFIS) شامل میانگین هفتگی بارندگی، درجه حرارت، درصد رطوبت و تعداد ساعات آفتابی و خروجی آن میزان عملکرد گیاهان زراعی بر حسب کیلوگرم در هکتار می باشد. تحلیل رگرسیون چند مرحله ای پیش رو برای انتخاب مشخصات بهینه جهت پیش بینی عملکرد گیاهان زراعی با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و ایجاد، آموزش و آزمون سیستم استنتاج نروفازی (ANFIS) با استفاده از نرم افزار Matlab R2011a انجام شد. ANFIS به کار گرفته شده در این پژوهش دارای تابع عضویت از نوع «constant» در لایه خروجی و تابع عضویت از نوع «gaussmf» در لایه ورودی می باشد. تعداد توابع عضویت برای هر کدام از ورودی ها 3 تابع و برای لایه خروجی 1 تابع بود. نتایج به دست آمده نشان داد که سیستم استنتاج نروفازی ارائه شده با 21 قانون قادر به پیش بینی عملکرد گیاهان زراعی سویای دیم با مقدار RSME برابر با 170/102 می باشد.
    کلیدواژگان: سویا، سیستم استنتاج نروفازی (ANFIS)، عملکرد، پیش بینی
  • بهناز مطلبی زاده، عبدالله حسن زاده قورت تپه صفحات 291-303
    با توجه به وابستگی شدید کشور به واردات روغن گیاهی مصرفی و ضرورت استفاده از کودهای زیستی و آلی به جای کودهای شیمیایی جهت تغذیه بهینه محصولات زراعی و نیل به کشاورزی پایدار، آزمایش مزرعه ای در سال 89 - 1388 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی ساعتلوی ارومیه در قالب کرت های یک بار خرد شده با طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. در این بررسی فاکتور اصلی (A) شامل کودهای مصرفی (a1 = شاهد؛ بدون مصرف N، a2 = مصرف N، a3 = نیتروکسین + N، a4 = فسفاته بارور 2 + N، a5 = نیتروکسین + فسفاته بارور 2 + N) و فاکتور فرعی (b) شامل پنج لاین بزرک (b1 = 26-97، b2 = 14-97، b3 = 3-97، b4 = 21-97، b5 = 19-97) بود. در این بررسی صفات تعداد ساقه های فرعی، وزن برگ، وزن کپسول در ساقه اصلی، وزن کپسول در ساقه فرعی، عملکرد دانه، درصد روغن و پروتئین اندازه گیری و یا محاسبه شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که فاکتور اصلی (کودهای مصرفی) بر روی کلیه ی صفات مورد مطالعه تاثیر معنی داری در سطح احتمال 1 درصد داشت. هم چنین فاکتور فرعی (ارقام کتان) و اثر متقابل بین دو فاکتور نیز بر روی تمامی صفات مورد بررسی به جز درصد پروتئین، از لحاظ آماری تاثیر معنی داری داشتند. بنا به نتایج به دست آمده، بیشترین عملکرد دانه (4781 کیلوگرم در هکتار) و روغن دانه (5/36 درصد) از مصرف کودهای نیتروکسین + فسفاته بارور 2 + N به صورت توام با ارقام 14 - 97 و 3 - 97 به دست آمد که می توان در جهت افزایش عملکرد گیاه بزرک موثر باشد. بنابراین، کاربرد کودهای زیستی نیتروکسین و فسفاته بارور2 می تواند با اصلاح خواص فیزیکی و شیمیایی خاک در افزایش عملکرد کمی و کیفی بزرک موثر باشد.
    کلیدواژگان: بزرک، نیتروکسین، فسفاته بارور 2، عملکرد دانه، روغن
  • اسماعیل مهریار، مرتضی صادقی، سید جلیل رضوی، احسان فرقانی صفحات 305-313
    خشک کردن میوه ها و سبزیجات نه تنها بر رطوبت محصول اثر دارد، بلکه دیگر خواص فیزیکی و شیمیایی محصول از جمله فعالیت آنزیمی، فساد میکروبی، گرانروی، سختی و طعم آن را نیز تغییر می دهد. هدف از این تحقیق، مطالعه اثر روش خشک کردن بر ویژگی های چروکیدگی، رنگ و جذب مجدد آب خرمای خشک شده رقم استعمران بود. از سه روش هوای داغ، ماکروویو و آون خلا برای خشک کردن نمونه ها استفاده شد. با استفاده از یک دوربین دیجیتال و محفظه نور مخصوص از نمونه های محصول نهایی عکس برداری شد و سپس با استفاده از نرم افزار فتوشاپ، شاخص های L*، a* و b* نمونه ها اندازه گیری گردید. درصد چروکیدگی نمونه های محصول خشک شده با استفاده از روش جابه جایی مایع اندازه گیری شد. شاخص های ظرفیت جذب آب (WAC)، قابلیت حفظ ماده خشک (DHC) و قابلیت جذب مجدد آب (RA) نیز برای ارزیابی بازجذب آب تعیین شدند. نتایج نشان داد، اثر روش خشک کردن بر سه شاخص WAC، DHC و RA نمونه خرمای خشک شده در سطح 1 درصد معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین این سه ویژگی نشان داد، مقدار تخریب ساختار محصول خشک شده در روش ماکروویو بیشتر از دیگر روش ها می باشد. تاثیر روش خشک کردن بر چروکیدگی معنی دار نبود، لیکن بر شاخص های رنگ L*، a* و b* به ترتیب در سطوح 1، 5 و 5 درصد معنی دار بود. با توجه به این که دمای ایجاد شده طی فرآیند خشک شدن ماکروویو بسیار بالا می باشد، احتمالا در این روش پدیده کاراملیزاسیون رخ داده و در نتیجه باعث تیرگی رنگ محصول می شود.
    کلیدواژگان: روش خشک کردن، جذب مجدد آب، شاخص رنگ، چروکیدگی، کاراملیزاسیون
  • زهرا قشلاقی، رضا خراسانی، غلامحسین حق نیا، محمد کافی صفحات 315-331
    سبزی های برگی از مهم ترین منابع روزانه تامین نیترات در انسان هستند. بدین منظور برای بررسی اثر سطوح مختلف نیترات و زمان برداشت بر انباشت نیترات و غلظت عناصر آهن، روی، مس و پتاسیم و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در کاهو و اسفناج، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و 8 تیمار در محلول غذایی هوگلند و آرنون با دو سطح نیترات (10 و 20 میلی مول در لیتر) و دو زمان برداشت (29 و 46 روز) بر روی دو گیاه کاهو و اسفناج انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت نیترات در محلول، انباشت نیترات در ریشه و اندام هوایی دو گیاه و هم چنین فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در اندام هوایی آنها به طور معنی داری در سطح 5 درصد افزایش یافت، درصورتی که وزن خشک اندام هوایی، غلظت آهن و مس در هر دو گیاه کاهش و غلظت پتاسیم و روی در اندام هوایی آنها در هر دو زمان برداشت افزایش یافت. گذشت زمان موجب تشدید انباشتگی نیترات و کاهش فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در اندام هوایی دو گیاه شد. غلظت آهن، مس و پتاسیم در اندام هوایی دو گیاه، با گذشت زمان کاهش یافت، درحالی که غلظت روی در اندام هوایی آنها با گذشت زمان افزایش یافت. نتایج نشان داد افزایش غلظت نیترات در محلول بیش از ظرفیت گیاه برای احیا و جذب خالص آن، منجر به انباشتگی آن در گیاه شد که با گذشت زمان تشدید یافته و سبب کاهش عملکرد و غلظت آهن و مس و هم چنین کاهش فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در اندام هوایی کاهو و اسفناج شده است.
    کلیدواژگان: انباشت نیترات، عناصر کم مصرف، کاهو، اسفناج، نیترات ردوکتاز
  • مینا اکبریان، بابک قنبرزاده، جلال دهقان نیا، محمود صوتی، عفت احمدی صفحات 333-344
    در این مطالعه، ابتدا تاثیر پوشش های خوراکی پلی ساکاریدی بر پایه کربوکسی متیل سلولز و پکتین کم استر حاوی آنتی اکسیدان اسیدآسکوربیک، بر زمان غوطه وری بهینه طی آبگیری اسمزی ورقه های میوه «به» بررسی شد. انتخاب نوع پوشش بر اساس ترکیب طبیعی پوست میوه، یعنی سلولز و پکتین انجام گرفت. هم چنین، محلول اسمزی مورد استفاده حاوی مواد طبیعی موجود در میوه ها یعنی فروکتوز، اسیدسیتریک و یون کلسیم بود. نتایج نشان داد که تا 240 دقیقه، روند جذب مواد جامد در هر دو نوع پوشش روند صعودی داشته است ولی نمونه های پوشش دار در تمامی زمان ها، جذب مواد جامد کمتری نسبت به نمونه های بدون پوشش نشان دادند. بر اساس میزان افت آب (W.L)، جذب مواد جامد (S.G)، ضریب کارایی اسمزی و افت وزنی(WR)، با گذشت زمان، بهترین زمان غوطه وری، 180 دقیقه انتخاب شد. در مرحله دوم، جذب نمک و اسید سیتریک از محلول اسمزی و مقادیر افت ویتامین C ورقه های «به» اسمز شده و خشک شده توسط هوای داغ اندازه گیری گردید. میزان جذب نمک و اسید در نمونه های اسمز شده پوشش دار نسبت به نمونه های اسمز شده پوشش داده نشده، به طور قابل ملاحظه ای کمتر بود و نمونه های «به» پوشش داده شده و اسمز شده دارای میزان افت ویتامین ث کمتری نسبت به نمونه های اسمز نشده و پوشش داده نشده بودند.
    کلیدواژگان: میوه به، آبگیری اسمزی، ویتامین ث، جذب نمک و اسید
  • زینب رویین، معظم حسن پور اصیل *، عاطفه صبوری صفحات 345-360

    گل داوودی یکی از مهم ترین گیاهان زینتی است که علاوه بر گل بریدنی، به عنوان گیاه گلدانی و دارویی مورد استفاده قرار می گیرد. در این پژوهش صفات مورفولوژیک از جمله خصوصیات ریشه دهی قلمه ها و ویژگی های مورفولوژیک بوته و تنوع ژنتیکی 50 ژنوتیپ گل داوودی مورد بررسی قرار گرفت. براساس تجزیه واریانس داده ها تمام صفات مورد بررسی در ژنوتیپ ها دارای تفاوت معنی دار بودند. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین ارتفاع ساقه، طول و عرض برگ و تعداد دندانه وجود دارد. به طوری که بیشترین همبستگی (**90/0r=+) بین طول و عرض برگ مشاهده شد. نتایج نشان داد که بیشترین درصد وراثت پذیری عمومی مربوط به طول ساقه و دمبرگ بود (بیش از 80%). نتایج حاصل از تجزیه خوشه ایژنوتیپ ها را به 6 گروه تقسیم کرد. دو ژنوتیپ ‘تکاپو’ و ‘پلونه’ در یک گروه جداگانه قرار گرفتند که با ساقه بلند و کمترین تعداد انشعاب کاملا متمایز از بقیه ژنوتیپ ها بودند. در این بررسی تجزیه تابع تشخیص 20 صفت مورفولوژیک، 3 متغیر کانونیک اول در مجموع 6/89 درصد از واریانس کل را شرح دادند. براساس نتایج در بین صفات مورد مطالعه تعداد ریشه ی قلمه، اندازه برگ، طول دمبرگ و ساقه، تعداد انشعاب و تعداد دستک مهم ترین صفات برای تشخیص تنوع ژنوتیپ های داوودی بودند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که استفاده از صفات مذکور برای شناسایی و انتخاب ژنوتیپ های برتر داوودی مفید است. با به کارگیری برخی ژنوتیپ های متعلق به کلاستر A با بوته کوچک و ژنوتیپ های موجود در کلاستر E با گیاهان بزرگ به عنوان والد می توان چرخه جدیدی از به نژادی گل داوودی را آغاز نمود.

    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تجزیه تابع تشخیص، صفات مورفولوژیک، ریشه زایی، گل داوودی
|
  • M. M. Majidi, R. Dehghan Kouhestani, R. Malekinejad, G. Saeidi Pages 1-14
    Safflower (Carthamus tinctorius L.) is cultivated in a wide range of geographical conditions in the world from Africa to Europe، India and China. Previous studies have shown that diversity in indigenous Iranian germplasm is limited for some traits; therefore germplasm collections from other origins need to be considered. An experiment was conducted to evaluate agronomic and morphological traits of 100 Iranian and exotic safflower genotypes during 2011- 2012 at the Research Farm of Isfahan University of Technology، Isfahan، Iran، using a simple lattice design of 10 × 10. The results of analysis of variance showed that the differences among genotypes were highly significant (p < 0. 01) for days to flowering، seed yield، plant height، number of heads per plant، number of seeds per head، 1000-seed weight، oil content and harvest index، indicating high variability in the studied germplasm. The highest and lowest heritabilities were observed for 1000-seed weight and seed yield، respectively، indicating that indirect improving for seed yield would be more beneficial. Genetic and phenotypic correlation coefficients showed that number of heads per plant، number of seeds per head and harvest index had significantly positive correlations with seed yield. The results of stepwise regression and path analysis showed that number of heads per plant، number of seeds per head and 1000-seed weight are the most important components of seed yield، among which، number of heads per plant had the greatest direct positive effect on seed yield. These traits could be used as criteria for indirect selection in safflower breeding programs. Factor analysis recognized three factors which explained 72. 56 percent of total variations. These factors were defined as phenological، physiological source and efficiency factors. Cluster analysis based on the agronomic and morphological traits grouped the genotypes into three clusters. Iranian accessions were clearly discriminated from other genotypes and allocated in the group three. In conclusion، the results indicated that there was a broad genetic diversity among Iranian and foreign germplasm which can be exploited in breeding programs.
    Keywords: Genetic diversity, Exotic germplasm, Safflower, Early maturity
  • P. Jafari, A. H. Jalali Pages 15-23
    A two-year study (2005 - 2006) was carried out to explore the effect of deficit irrigation treatments according to evaporation from a class A basin، including ET= 1 (T1)، ET = 0. 75 (T2)، and ET = 0. 5 (T3)، on yield، yield components and seed yield of three varieties of watermelon (Charleston Gray، Sugar Baby and Crimson Suite) in the Varamin Agricultural Research Center of Iran. A randomized complete block design with a split plot arrangement with four replications was used. The results showed that fruit yield، yield components and seed yield were not significantly different in T1 and T2 treatments in contrary to T3 treatment. Among the yield components، number of fruits per plant most suffered from the negative impact of severe water stress (T3) (1. 20 fruit per plant). Rind thickness، percent soluble solids in fruit and seed yield were not affected by water stress. According to phenotypic traits، and correlation coefficients، a significant positive correlation (1% probability level) was observed between the weighted average، and the number of fruit with the fruit yield. Crimson Suite cultivar produced the highest yield (2533 kg ha-1) compared to the cultivars Charleston Gray and Sugar Baby. Sugar Baby and Crimson Suite cultivars، with 311. 7 and 298. 2 kg ha-1، respectively، produced the highest amount of seed. Crimson Suite cultiavr had the highest percentage of soluble solids in fruit (1. 35). Rind thickness in Crimson Suites، Charleston Gray and Sugar Baby cultivars were 1. 35، 1. 13 and 1. 10 cm، respectively. The results of this study showed that under a moderate moisture stress condition (ET = 0. 75)، fruit and seed yield could be similar to the no-water stress conditions.
    Keywords: Seed yield, Percent soluble solids in fruit, Evapotranspiration, Cultivar
  • S. L. Akbari, M. Sayyari, F. Ghanbari Pages 25-37
    Plants with tropical origin including those of the Cucurbitaceae family are generally sensitive to chilling stress and harmed by low temperatures. In this study، we evaluated five plant growth regulators and compared the effectiveness of each substance in improving chilling stress tolerance of cucumber (Cucumis sativus L.، cv. Super dominos) seedlings. The experiment was conducted as a randomized complete block design with seven treatments including: control، seed and foliar application of Catechin and oxalic acid and foliar application of Metyl jasmonate، Metyl salicylat and salicylic acid with. After treatments، the seedlings were subjected to chilling 5h/day at 3oC for 7 days. 72 hours after chilling، all plants were evaluated with some chilling resistance indices and growth parameters. Results showed that application of Catechin، Oxalic acid and salicylic acid improved growth parameters and increased tolerance to low temperature of the seedlings as indicated by electrolyte leakage، proline and malondialdehyde content. These substances ameliorated the by chilling stress-induced injury via enhancing chlorophyll and proline content and subsequently decreases in leaf electrolyte leakage and malondialdehyde content. Catechin and oxalic acid were more effective in increasing chilling tolerance of cucumber seedlings، when applied with seed soaking method than with foliar spray. In general، it may be concluded that Catechin، oxalic acid and salicylic acid could be used effectively to protect cucumber seedling from damaging effect of chilling stress at the early stages of growth.
    Keywords: Catechin, Metyljasmonat, Metylsalicylat, Oxalic acid, Salicylic acid
  • S. Hosseini, S. A. H. Goli, J. Keramat Pages 39-52
    Nowadays low-calorie products are increasingly becoming popular. One of the methods to produce low-calorie food is replacement of sugar (sucrose) with low-calorie sweeteners such as stevioside. This compound is isolated from the leaves of the Paraguayan plant، Stevia rebaudiana Bertoni. Since orange juice is a popular beverage with an important role in human nutrition، production of low-calorie orange nectar (containing 60% natural juice) and optimization of formulation parameters using response surface methodology (RSM) was the purpose of this study. Three levels of independent variables، sugar، stevioside and pectin were used to optimize formulation and two responses of brix and viscosity were evaluated. After the determination of the best formula، they were produced and stored at refrigerator (4°C) and ambient (25°C) temperatures for 60 days and their physicochemical properties were measured in 20 days intervals. The results showed that after 60 days of storage، stevioside content was reduced (5%). Sucrose، turbidity and viscosity were reduced during storage but brix did not indicate a notable change over the course of the study. These changes were greater at the higher storage temperature (except brix). At the end of the storage، optimal treatment had higher turbidity and total phenolic contents than the blank sample. Results showed that it is possible to produce orange nectar with 70% decrease in its sugar content by using 0. 06% of stevioside and 0. 03% of pectin، without any significant effects on physicochemical and sensory properties.
    Keywords: Orange Nectar, Pectin, Response Surface Methodology, Stevioside
  • F. Iravani, B. Baninasab, C. Ghobadi, N. Etemadi, A. A. Ghasemi, M. Shams Pages 53-63
    The present investigation was carried out to evaluate the influence of four clonal rootstocks (Quince A، Quince B، Quince C، PQBA29)، and two seedling rootstocks (Gownjony and pear) on growth and performance of two pear scion cultivars namely Shahmiveh and Natanz. In the course of the experiment، vegetative growth indices including، current’s season shoot length، height of scion cultivars، trunk diameters (20 cm above the graft:: : union:: :، at graft:: : union:: :، and 10 cm below the graft:: : union:: :)، leaf relative chlorophyll content، leaf stomatal conductance (gs)، and internal carbon dioxide concentration (Ci) were measured. The results indicated that، in Shahmiveh scion cultivar، the trunk diameter at 20 cm above the graft:: : union:: : and at the graft:: : union:: : was significantly higher than the Natanz pear cultivar. Among the clonal and seedling rootstocks، the greatest trunk diameter was observed in Gownjony rootstock. The maximum current’s season growth was related to PQBA29 rootstock، which was two times greater than pear seedling rootstock. The greatest and smallest height of trees were obtained in Gownjony and Quince A، respectively. Among the rootstocks، no significant differences was observed in terms of net photosynthesis and leaf stomatal conductance، but the results showed that، the net photosynthetic rate and leaf stomatal conductance in Shahmiveh scion cultivar was significantly higher than the Natanz pear cultivar. The leaf relative chlorophyll content in Gownjony rootstock was significantly greater than the Quince B rootstock. Therefore، based on the above results، Quince C seems to have a slower vegetative growth than the other rootstocks and is potentially more suitable for dense orchards.
    Keywords: Clonal rootstocks, shoot length, chlorophyll, Pyrus communis, stomatal conductance
  • R. Nikfekr, G. Saeidi Pages 65-74
    In order to study the relationships among agronomic traits and yield components in some breeding lines of safflower (Carthamus tinctorius L)، this experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in 2009، at the Research Farm of Isfahan University of Technology located in Falavarjan، Isfahan، Iran. Twenty genotypes of safflower were planted in this experiment and days to emergence، days to the commencing of flowering، 50% flowering and maturity، plant height، branches/plant، percentage of infected capitulum to safflower fly، seed yield، capitula/plant، seeds/capitulum، 1000 seed weight، capitulum diameter، seed weight/capitulum and seed oil content were evaluated. The results of analysis of variance showed that there were significant differences among the genotypes for all of the studied traits، except for days to emergence. Genetic and phenotypic correlation coefficients showed that capitula/plant، seeds/capitulum and capitulum diameter were the most important seed yield components and they had the highest positive correlations with seed yield. However، seed weight showed negative genetic and phenotypic correlations with seed yield. Based on the regression analysis، capitula/plant along with capitulum diameter accounted for 66% and 74% of the seed yield variation، respectively. Path analysis showed that capitula/plant had the most positive direct effect on seed yield with no significant indirect effect through the other traits. Also، seeds/capitulum had a high direct and positive effect and considerable indirect effect via number of capitula/plant on seed yield.
    Keywords: Safflower, Correlation, Path analysis, Yield components
  • M. Rabiei, L. Akbari, M. Khodambashi Pages 75-84
    Assessment of the stability and adaptability of a genotype to different environments is useful for recommending cultivars for known conditions and is one of the requirements in plant breeding programs. Considering the inherent climatic diversity in Iran، recognition of genotype by environment interaction is important. In this study ten oat (Avena sativa L.) genotypes were tested at six environments in Shahrekord University for two years and 3 replications in a randomized complete block design (RCBD). AMMI analysis (additive main effects and multiplicative interaction effects) was used to evaluate yield stability of oat genotypes. Results of simple and combined ANOVA for grain yield، showed significant differences for genotype and genotype × environment. AMMI analysis also revealed significant difference for treatment، genotype، environment and genotype × environment. Based on the bi-plot of the first principal component and mean in AMMI method، Rigodon، Paisley and Sioux genotypes showed the most stability and Sioux genotype indicated the smallest IPC1، while Pacer was considered to be the most، unstable genotype.
    Keywords: Genotype × environment interaction_Stability_Principal component_Biplot
  • S. Mousavi, K. Arzani, M. Hosseini-Mazinani, A. Yadollahi Pages 85-95

    Identification and characterization of tolerant and susceptible cultivars of crop plants to cold stress is important. In this regard، in present research electrolyte leakage and Total Soluble Sugar (TSS) contents in the leaf and bark tissues in ten olive cultivars، namely، Zard، Mari، Fadak87-1، Fadak87-5، Fadak86، Fadak77، Arbequina، Mission، Blady and Coratina were measured to assess their response to cold stress during two consecutive years. Two years-old shoots from five year-old olive trees were collected in summer and winter from a commercial orchard in Qom، Central Iran and exposed to cold treatments of 0، -4، -8، -12، -16 and -20°C for 24 hours. Then LT50 was measured by electrolyte leakage. A considerable increase in cold-hardiness was observed with decreasing temperature. Leaf and bark tissues exhibited more tolerance in winter than summer and bark tissue had more tolerance than leaf in both seasons. Also TSS contents in leaf and bark tissues were greater in winter than summer and in all studied cultivars bark tissue had greater TSS content than the leaf. Results showed that cold-hardy cultivars، Zard، Arbequina and Fadak87-5 (with tolerance thresholds of -17. 34°C، -17. 5°C and -17. 99°C، respectively) had greater TSS contents in tissues in summer and winter compared to susceptible cultivars، Coratina and Mari (with tolerance thresholds of -7. 18°C and -9. 13°C respectively). Although the precise mechanism in response to cold stress has not been characterized in olive tree، it can be concluded from this experiment، that the tissue TSS content is closely associated with resistance to cold stress in this tree species.

    Keywords: Cold stress, Ionic leakage, Olive, Pattern of TSS changes
  • A. Ghatei, A. Bakhshandeh, A. Abdali Mashhadi, S. A. Siadat, Kh. Alami Saeid, M. Gharineh Pages 97-107

    Grain yield of bread wheat (Triticum aestivum L.) is reduced by heat stress، particularly when occurs in reproductive phase، in many countries worldwide، including Iran. In order to study the effects of different levels of nitrogen and cytokinin on wheat yield and yield components at normal and heat stress conditions in Khuzestan، Iran، this research was conducted at Ramin Agriculture and Natural Resources University in 2010-2011. This study was carried out in two separate factorial experiments in randomized complete block design with four replications. The first experiment was planted in a normal date and the second experiment was planted late (Terminal heat stress). In both experiments، nitrogen (N) was applied in four levels (0، 75، 150، and 225 kgha-1) and Cytokinin (Ck) sprayed in three levels (0، 50 and 100 µM). The results of both experiments (normal and stress conditions) showed that by increasing the N rate، the grain yield (5652. 1 and 3874. 7 Kg/ha respectively)، biological yield، number of spikes per m2، spikelet’s per spike، grains per spike were significantly (p<0. 01) increased. Application of Ck at normal sowing date increased the grain yield (4856. 7 kg/ha) and 1000 grain weight (41 gr) significantly (p<0. 01) and at late sowing date only increased 1000 grain weight (30. 2 gr) significantly (p<0. 01). Application of N and Ck in both experiments significantly increased grain yield (p<0. 05) and only at late sowing date increased 1000 grain weight significantly (p<0. 01). Based on our findings، application of N and Ck may lead to the amelioration of terminal heat stress effects on bread wheat in hot regions such as Ahwaz.

    Keywords: Phytohormon, Growth Regulator, Heat stress, Nitrogen Fertilizer
  • . Pourdehghan, S. A. M. Modarres-Sanavi, F. Ghanati, S. Karami Pages 109-121
    In order to investigate the effect of Hexaconazole (HEX) on quantitative and qualitative characteristics of two soybean (Glycine max L.) cultivars under water deficit stress، an experiment was conducted in the Faculty of Agriculture of Tarbiat Modares University in the year 2010-2011 as a factorial experiment in randomized complete block design arrangement. Factors examined in this study were soybean cultivars (L17 and Clark63)، HEX concentration (0 and 35 mg/L) and water deficit stress levels (optimum irrigation and water deficit stress based on depletion of 60% of available soil moisture). Chlorophyll content، Fv/Fm، seed yield، yield components، biological yield، harvest index، protein and oil percentage of seeds were investigated. Results showed that water deficit stress and HEX application had significant effect on the most of traits and the cultivars showed different responses to the treatments. In both water treatments، HEX increased the yield of both cultivars but under water deficit stress increase in seed yield of L17 (35. 99%) was higher than Clark63 (14. 53%) in comparison with non- HEX application. Among the effective factors on seed yield، number of pods per plant had the highest share in the seed yield. Under water deficit condition، seed protein percent of Clark63 increased (6. 14%) in response to HEX treatment but in L17 the content of protein was not affected by HEX. Oil percentage of seeds was not affected by any of the treatments. In both cultivars، HEX increased resistance to water deficit stress and the cultivars showed different responses to HEX treatment and under water deficit the yield response of L17 to HEX was more notable، although this combination improved the grain quality of clark63.
    Keywords: Water deficit stress, Hexaconazole, Soybean, Yield, Protein percentage, Oil percentage
  • Y. Moradmand, M. Mobli, A. A. Ramin Pages 123-133
    Among the chemicals that their effects on reducing chilling injury has recently been studied are salicylates and jasmonates. Therefore، in this study the effects of salicylic acid and methyl jasmonate on increasing the cold tolerance of bell pepper cv. Emily was examined. Experiment was done as a 7×2 factorial in the completely randomized design (CRD) with four replications. The first factor contained salicylic acid in three concentrations of 0. 1، 0. 5 and 1 mM and methyl jasmonate at the rates of 0. 001، 0. 01 and 0. 1 mM plus control (distilled water) and the second factor involved application of hormone، spraying whole plant and soil drenching. Treatments were applied at 7-9 leaves stage. After application of hormones، plants moved to 0º C for 3 days and then returned back to greenhouse temperature. Three days later different attributes were measured. Results showed that except for soluble sugars and leaf proline، there was no significant differences between two methods of hormone application. For all traits، application of hormone showed significant effects but due to significant interactions between hormone and application method، the effect of hormone treatment depended on the method of application. Drenching 0. 5 mM salicylic acid reduced chilling injury (necrotic lesions) and increased quantum efficiency of PSII (Fv/Fm)، chlorophyll content، soluble sugars and leaf proline، compared to untreated plants، thus improved cold tolerance. Methyl jasmonate in the rate of 0. 01 mM reduced chilling injury and increased Fv/Fm in comparison with control، but only when it was used as drench it increased concentrations of chlorophyll a and b and soluble sugars and cold tolerance compared to other two concentrations.
    Keywords: Bell pepper, Chilling injury, Methyl Jasmonate, Salicylic Acid
  • Z. Roohi, M. R. Asghari, Y. Rasmi Pages 135-142
    Application of polyamines has been reported to improve shelf life in different fruits. In this research the effect of different concentrations of putrescine with hot water on postharvest life of kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. Hayward) at 0 ± 0. 5°C was studied. Fruits were treated with putrescine (0، 1 and 2 mmol/L) and stored for 16 weeks. Fruit quality attributes assessment including firmness، soluble solid content، titratable acidity، ascorbic acid and antioxidant capacity were determined after 8 and 16 weeks of cold storage. Putrescine treatment had significant effect on firmness، titratable acidity، ascorbic acid and antioxidant capacity، but had no significant effect on soluble solid content. After 8 and 16 weeks the highest firmness was for 2mol/ L putrescine treatment. After 8 weeks the highest titratable acidity and ascorbic acid content were observed with 2mol/ L putrescine treatment and after 16 weeks were observed with 1mol/ L putrescine treatment. Putrescine treatment showed significant effect on antioxidant capacity in both measurements. The results revealed that kiwifruit storage life could be extended by putrescine treatment due، apparently، to its effect on delaying the ripenıng and senescence processes. Putrescine application in combination with hot water can be a suitable substitute for chemical post harvest treatment in kiwifruit.
    Keywords: Antioxidant capacity, Ascorbic acid, Kiwifruit, Putrescine, Storage life
  • B. Shirani, M. Khodambashi, S. Fallah, A. Danesh-Shahraki Pages 143-152

    To study the effects of foliar application of zinc، manganese and nitrogen on yield، yield components and grain quality of chickpea (Cicer arientinum L.); two experiments، one in autumn and the other in spring were conducted at Research Farm، Shahrekord University in 2009-2010 growing season each as a randomized complete block design with three replications. The treatments were foliar application of zinc sulfate، manganese sulfate; zinc sulfate and manganese sulfate mixture، nitrogen and distilled water (as control). The results showed that planting season had a significant effect on plant height، 100-seed weight and seed yield. All measured traits، except plant height، increased in winter compared to spring growing season. This increase was more than 12% for grain yield. Foliar application of nutrients significantly affected seed yield and seed yield components. Foliar application of nitrogen، presumably، through significant increase in number of pods per plant، number of seeds per plant and 100-seed weight، increased the grain yield by 6. 2% compared to control. Foliar application × planting season interactions were significant for plant height and number of pods per plant. Foliar application of nitrogen caused a significant increase in grain yield and protein content. Foliar application of zinc sulphate significantly increased Zn content of grains; however it did not affect seed yield. In conclusion، foliar application of nitrogen could be suggested for increasing protein and grain yield in chickpea under similar conditions to that of the present study.

    Keywords: Chickpea, Growing season, Manganese sulphate, Zinc sulphate
  • V. Dadresi, M. A. Aboutalebian, M. Seyedi Pages 153-162

    In order to study the effect of on-farm seed priming using tap water and zinc sulfate solution with 0. 03% zinc on yield and yield components of two intermediate maturing maize cultivars، a factorial experiment was carried out in complete randomized block design with three replications in Research Farm of Bu Ali University، Hamedan، Iran in 2011. Seed priming consisted of three levels (priming with 0. 03% zinc using zinc sulfate for 16 hours، priming with tap water for 18 hours and control (no priming)) which were applied on two maize cultivars (Single cross 580 and 600). Results indicated that on-farm seed priming increased grain number per row and the number of rows per corn cob. Priming with zinc sulfate solution significantly increased seed weight، seed yield، biological yield and harvest index. Grain yield، biological yield and harvest index in priming with zinc sulfate solution increased by 11، 12. 95 and 17 percent respectively in comparison with no primed treatment. Among the two studied cultivars، Single cross 600 with greater response to priming treatments had the highest grain number while Single cross 580 out performed the other cultivar in terms of seed weight. Therefore، seed priming with zinc sulfate at planting time seems effective to improve the growth and yield of Single cross 600.

    Keywords: On, farm seed priming, Zinc sulfate, Yield, Corn
  • H. Moumenihelali, A. Ahmadpour, A. R. Poursaeed Pages 163-173
    In general، the ultimate goal of a sustainable system is to maximize the benefits of existing resources and to minimize the threats to the environment that occur due to the present conventional agricultural activities. Meanwhile، seed، as a rice cultivar in the present study، is presented as an important factor in sustainability. Therefore، identifying the most suitable cultivar of rice for sustaining the rice cultivation system is considered to be the main goal of the research. The population of the present study involves all specialists who have enough knowledge on components of sustainability and rice cultivars. To this end، 16 people were identified and studied through non-probability sampling method (purposeful and snowball). Face and content validity was used to determine the validity of the questionnaire. In addition، to assess the reliability، inconsistency ratio was used. Analytical Hierarchy Process (AHP) technique was used in order to achieve the main objective، which is to identify the most suitable varieties for sustainable rice cultivation system. Expert Choice 2000 software was applied to calculate the data. The prerequisite of applying AHP technique is to consider the criteria (sustainability of rice cultivation system) which include: economical، ecological، technical، social، and policy sustainability and their sub-criteria in the one hand، and decision alternatives (rice cultivars) including: Hashemi، Tarom، Neda، Fajr، Khazar and Shirudi in the other hand. The results of prioritizing the criteria of rice cultivation stability showed that the economical (32%)، ecological (23. 9%) and technical (21. 1%) stability are more important than the stability of social (14. 8%) and policy (8. 3%) aspects. Likewise، research findings showed that the cultivars of Hashemi (20. 6%) and Tarom (20. 1%) with a slight difference against each other are the most proper cultivars، respectively، in the sustainability of rice cultivation system.
    Keywords: Sustainable Agriculture, Rice, Analytical Hierarchy Process
  • F. Sadeghi, A. Tadayyon, F. Raiesi Pages 175-188
    Nitrogen is one of the major macronutrients in cropping systems. Considering the effect of nitrogen on the quantitative and qualitative characteristics of linseed، a field experiment was conducted as factorial arrangement in a randomized complete block design with three replications in the Research Station of Faculty of Agriculture، Shahrekord University in 2012. Five fertilizer treatments of urea، Azomin، Nitroxin، Super NitroPlus and control (without fertilizer) and three ecotypes of Iranian، Canadian and French linseed in this experiment were examined. Harvest index، seed protein and oil contents (%) were evaluated. Meanwhile، the trend of the cumulative crop growth rate (CGR) and fitted regression model was studied. Harvest index was significantly different between ecotypes. Harvest index، seed protein and oil contents showed significant responses to fertilizer treatments. The interaction between ecotypes and fertilizer treatments was significant for harvest index and seed oil content. Non-linear regression model (peak) best fitted on the trend of crop growth rate (CGR) in different ecotypes and different fertilizer treatments. According to result، it seems biological fertilizer of Super NitroPlus، Nitroxin and organic fertilizer of Azomin are capable of being hired in sustainable agriculture as an alternative to chemical fertilizers in linseed cultivation.
    Keywords: Azomin, Crop Growth Rate, linseed, Nitroxin, Oil content (%), Protein content (%), Super nitro plus
  • M. K. Souri, M. Mahdavi Pages 189-197
    Calcium is one the most important essential elements in plant growth and development. This element influences many physiological aspects of plant tissues even after harvesting. Calcium has also an important role in integrity and hardness of plant cells. In addition، calcium content of many horticultural crops is seen as a quality factor. Therefore، in this research effect of different calcium concentrations of nutrient solution on growth and development of two cut rose cultivars (Utopia and Dolce Vita) were investigated. This experiment was conducted as factorial based on completely randomized design during 2011. The factors were cultivar with two levels and calcium in four concentrations of 150، 220، 300 and 400 mg/l. The total number of treatments was 8 with 5 replications. The results showed that the effects of cultivar and calcium levels were significant on measured parameters. The analysis of variance of data showed that there were significant differences (p < 0. 05) for some parameters including: length and diameter of flower stem and vase life of cut flower between two cultivars. Results also showed that with increasing calcium concentrations in nutrient solution the overall trend was to increase flowering parameters (p < 0. 05). Therefore، increasing calcium levels up to 400 mg/l resulted in improvement of flowering parameters in both cultivars.
    Keywords: Rose, Calcium, Nutrient solution, Quantity, Quality, Hydroponic
  • M. Zadebagheri, A. Saeedzadeh, B. Behrooznam, M. Dadi Pages 199-209
    Due to the excessive use of chemical fertilizers and also the lack of adequate information on the growth responses of ornamental plants to bio-fertilizers and municipal solid waste compost، this investigation was carried out on Zinnia. Therefore، a field experiment was conducted in complete randomized block design with three replications. Fertilizers included municipal solid waste compost، phosphate biofertilizer Barvar-2، nitroxin biofertilizer (containing Azotobacter spp. and Azospirillum sp.)، municipal solid waste compost+ nitroxin + phosphate Barvar-2، municipal solid waste compost + nitroxin، nitroxin + phosphate Barvar-2، municipal solid waste compost + phosphate Barvar-2 and control (without using any fertilizer). The results showed that the highest content of potassium، phosphorus and sodium ions، and greatest flower diameter and plant height were associated with municipal solid waste compost + phosphate Barvar-2 treatment. The interaction of different fertilizer treatments at different growth stages showed that municipal solid waste compost + phosphate Barvar-2 treatment had the highest and nitroxin + phosphate Barvar-2 treatment the lowest effects on fresh and dry leaf weight، chlorophyll a، b، total chlorophyll and carotenoid contents. Moreover، fertilizers had no significant effects on relative water content (RWC) compared to the control. Overall، it was found that municipal solid waste compost + phosphate Barvar-2 treatment is a suitable growing substrate for Zinnia.
    Keywords: Nitroxin, Phosphate Barvar, 2, Chlorophyll, Potassium, Phosphorus, Sodium
  • S. Hamidoghli, E. Chamani, Y. Hamidoghli, N. Talei Pages 211-218
    Fritillaria imperialis is a mono-cotyledon plant from the Liliaceae family that grows wild in some parts of Iran. Fritillaria is a medicinal plant، in addition to being a beautiful flower. Due to the uncontrolled harvesting of flower and bulbs، Fritillaria survival is threatened in some areas in Iran. Fritillaria can be propagated by seed. In favorite condition. Its propagation by seed and production of flower-beating bulbs takes about 6 years. In addition، plants grown from seed would not be like their parents due mainly to occurrence of cross-polination. Mass propagation of Fritillaria through conventional methods such as bulb culture is not efficient. Thus، its in vitro propagation as a criteria for preserving this valuable plant in its natural habitats was studied. We investigated direct embryogenesis of sterilized bulbs scale segments in MS medium at the presence of different plant growth regulators including NAA، IAA، TDZ، Kinetin and BA and the combination of kinetin and NAA in different concentrations. The highest number of direct somatic bulblets (8. 33 bulblets)، the biggest bulblets (26 mm) and the greatest number of roots (8 roots) were formed in 2 mg/L NAA. The least direct bulblet somatic generation was observed in TDZ treatments، bulblets formed tended to produce callus instead of growing. In the medium containing BA hormone no bulblet was produced. In conclusion، the results of this study revealed that propagation of Fritillaria imperialis is possible through in vitro culture by using 2 mg/L NAA.
    Keywords: Fritillaria imperialis, Tissue culture, Plant regulators, Scale
  • A. Nemati, R. Seyed Sharifi Pages 219-231
    In order to study the effects of nitrogen application rate and timing on grain yield، phyllochron and leaf appearance rate of corn (Zea mays L.)، an experiment was conducted as split plot based on randomized complete block design with three replications at the Research Farm of University of Mohaghegh Ardabili، Ardabil، Iran during 2009 growing season. Nitrogen rates were arranged in main plot with four levels including: 0، 75، 150 and 225 Kg N ha-1 and nitrogen application timing in sub plots at three levels: (1/3 in planting + 1/3 in 8-10 leaf stages + 1/3 in tasseling)، (½ planting + ½ in tasseling) and (½planting + ¼ in 8-10 leaf stages + ¼ in tasseling) as T1، T2 and T3 respectively. The results showed that phyllochron was significantly affected by nitrogen rate، application timing and interaction of rate × nitrogen application timing. Phyllochron was decreased with increasing nitrogen rates، but the reverse was true for leaf appearance rate. Leaf appearance rate in T1 nitrogen application was more than the other methods. The highest leaf appearance rate and the least phyllochron belonged to treatment of 225 Kg N ha-1 and T1 nitrogen application timing. The highest grain yield (7928. 6 Kg ha-1) belonged to treatment of 225 Kg N ha-1 and T1 nitrogen application timing. Thus، it seems that in order to increase the grain yield and leaf appearance rate، 225 Kg N ha-1 should be applied as T1 in conditions of Ardabil climate.
    Keywords: Nitrogen application rate, timing, Corn, Phyllochron, Leaf appearance rate, Yield
  • H. Nouriyani Pages 233-241
    In order to evaluate the effect of different levels of nitrogen on yield، yield components and some quality characteristics of two cultivars of rapeseed، a field experiment was conducted in Dezfoul، southwest of Iran during 2011-2012. The experimental design was a split plot in a randomized complete block design with four replications. Nitrogen levels (0، 80، 160 and 240 kg ha-1) were the main-plots and two cultivars of rapeseed (Hyola 308 and Hyola 401) were the sub-plots. The results revealed that the highest number of pods per plant and seeds per pod were obtained at 240 kg N ha-1. The highest oil percentage was obtained with the zero kg ha-1 N fertilizer (control). Hyola 401 cultivar was proven superior، in terms of different parameters، to Hyola 308. The regression analysis showed that the highest grain yield could be obtained from Hyola 308 (1998 kgha-1) and Hyola 401 (2375 kgha-1) using 225 and 228 kg N ha-1، respectively. Since the grain yield and quality of Hyola 401 were found to be higher than Hayola 308، Hyola 401 seems to have better ability to absorb and transport nitrogen and therefore produce more grain yield.
    Keywords: Rapeseed, Nitrogen, Grain yield, Oil yield
  • A. Bybordi, F. Nourgholipour Pages 243-257
    In order to optimized nitrogen fertilizer recommendation for a new safflower cultivar called “Padideh” an experiment was conducted in two regions of East Azerbaijan، Tikmehdash and Shabestar. Experimental design was a randomized complete blocks design arranged in factorial with three replications. The first factor was different nitrogen rates including 30، 60، 120 and 180 kg ha-1 nitrogen supplied from urea and the second factor was three times of split nitrogen application (including seed sowing، rosette and before flowering stage) at 1-0-0، 0-1-0، 1/3-1/3-1/3، 0-2/3-1/3 and 0-1/3-2/3 ratios. The results showed that، there was significant difference between the two regions in terms of studied traits so that safflower in Tikmehdash out-performed it at Shabestar. In addition، different nitrogen rates had significant effects on safflower traits. In general، increase in nitrogen rate led to increase in vegetative growth and improved yield and yield components. Furthermore، some parameters such as nitrogen agronomic efficiency، nitrogen use efficiency، nitrogen physiologic efficiency and apparent nitrogen recovery increased with increasing nitrogen application. Spliting nitrogen application showed a significant effect on some vegetative and yield related traits as well as nitrogen agronomic efficiency. Interaction between nitrogen rate and time of application was significant on plant height، seed number in capitulum، seed yield and oil yield. Safflower grain yield in Tikmehdash region using 180 kg ha-1 nitrogen and applied at rosette and prior to flowering stage was found to be greater than Shabestar.
    Keywords: Nitrogen, Safflower, Time of application, Optimization
  • M. Tavoosi, S. M. H. Musavi Fazl, A. Dehghani Pages 259-269
    In order to evaluate the effects of plastic bed mulch and sowing date on early maturity، growth and yield of Ahvazi-Okra and obtaining the highest production during the peak price period، an experiment was executed in Agricultural and Natural Resources Research Center of Khuzestan. The experiment was laid out as split plot design in RCBD with four replications. Four sowing dates including Feb. 14، Feb. 24، Mar. 6، and Mar. 16 were considered as main plots and three different kinds of mulch including black plastic، clear plastic and control (without mulch) were considered as sub plots. The results showed that the effects of sowing date، kind of mulch، and their interactions on early maturity، early production، total production، germination period، and the number of days to harvest time were significant. The mulch application led to the acceleration of growth stages، and 2. 64، 1. 53، and 0. 9 °C increases respectively in soil temperature at 10cm depth، soil surface temperature and crop canopy temperature، compared to the control treatment. Sowing date did not have significant effect on weeds population. Black plastic mulch could control weeds population effectively. The results demonstrated that the Feb. 14 sowing date together with using clear bed plastic mulch had the highest early production yield (1. 9 t/ha)، total yield (6. 4 t/ha)، and the longest crop growth cycle (135 days)، the longest fruit production period (70 days) and the most number of harvestings (22 times) among the other ones.
    Keywords: Okra, Plastic Mulch, Sowing Date, Weed, Yield
  • M. Kakaei, S. S. Moosavi, M. R. Abdollahi, E. Farshadfar Pages 271-281
    The current research was carried out to investigate grain yield and components and their genetic diversity and heritability of some important agronomic traits، in 19 chickpea genotypes، based on a randomized complete block design with 3 replications in Research Field of Bu-Ali Sina University، Hamadan، Iran in 2011-2012 growing seasons. The ANOVA results showed that، there were highly significant differences (p < 0. 01) among genotypes for the SPAD number، number of sub-branch per plant، pod number per plant، 100-kernel weight، grain yield، biological yield، and harvest index. The mean comparisons results indicated that the genotypes 14، 12، 4 and 19 (with 234. 7، 240، 250. 3 and 259. 4 kilogram of grain yield per ha، respectively) and the genotypes 18، 8، 15، and 6 (with 151. 01، 167. 6، 167. 8 and 189 kilogram of grain yield per ha، respectively) had the maximum and minimum economic yield، respectively. According to phonotypical correlation results، there were positive and significant (p < 0. 01) correlations between grain yield and pod number per plant (0. 623**)، plant height (0. 432**)، harvest index (0. 425**) and biomass (0. 349**). Step-wise regression indicated that the pod number per plant، harvest index، biomass، number of sub-branch per plant، and plant height were the most effective traits on economic yield and they explained 84. 68 percent of the variation in economic yield. Furthermore، harvest index and seed number per plant had the maximum and minimum heritability، respectively، indicating that they could be hired as sources of variation for improving the grain yield and selecting superior genotypes.
    Keywords: Chickpea (Cicer arietinum L.), Genetic diversity, Heritability, Selection
  • S. J. Sajadi, H. Sabouri, H. A. Fallahi Pages 283-290
    Productivity of rainfed crops may be predicted using the climatic parameters. Crop yield prediction has an important role in agricultural policies including determining the crop price. Well-known prediction methods are regression method and arterial neural networks. In this paper soybean yield is predicted using Adaptive Nero-Fuzzy Interface System (ANFIS) and 11 years of climatic data (1998-2009) in Gonbad-e-Kavous region of Golestan province، Iran. Mean weekly rainfall، mean weekly temperature، mean weekly relative humidity and mean weekly sun shine hours were ANFIS inputs and its output was soybean grain yield (kg/ha). Stepwise Regression for Feature selection from climatic data was done with the SPSS18 software and ANFIS was created، trained and tested with MATLAB R2011a software. Trained ANFIS has ‘constant’ membership function in output layer and ‘gaussmf’ membership function in input layer. Each input has 3 membership functions and each output has one membership function. Root Mean Square Error (RMSE) criterion was used to evaluate the performance of the ANFIS. The results showed that the proposed ANFIS with 21 rules has a prediction error (RMSE) of 102. 170.
    Keywords: Soybean, Adaptive nerofuzzy interface system, Yield
  • B. Motalebizadeh, A. Hasanzadeh Ghort-Tapeh Pages 291-303
    In order to investigate the effect of bio-fertilizers on the yield and yield components of flax lines، a study was conducted during 2010 growing season at the Agricultural Research Station of Saatlo in Urmia. A split plot design based on randomized complete blocks with four replications was performed in this study. Main factor (a) consisted of fertilizer application form (a1 = control; without nitrogen fertilizer، a2 = nitrogen fertilizer، a3 = nitroxin + N، a4 = phosphate barvar 2 + N، and a5 = nitroxin + phosphate barvar 2 + N) and sub factor (b) consisted of five lines of oily flax (b1 = 97-26، b2 = 97-14، b3 = 97-3، b4 = 97-21، b5 = 97-19). Quantitative and qualitative traits such as number of sub stems، leaf weight، capsule weight per main stem and sub stems، seed yield، oil and protein content were calculated or estimated. Results showed that the main factor (fertilizer form) had significant effect (at α=0. 01 probability level) on all the parameters which have been studied in this experiment. Sub factor (linseed lines) and interaction between the two factors had statistically significant effects on all traits. The highest seed yield (4781 kg h-1) and the highest seed oil content (36. 5%) were obtained from applying nitroxin + phosphateye barvare 2 + N on 97-14 and 97-3 lines. Results showed that using of Nitroxin and Phosphateye barvare 2 biofertilizers could be effective in increasing grain yield of linseed. Therefore، application of Nitroxin and Phosphateye barvare 2 biofertilizers could be used to improve soil physio-chemical properties and to increase quantitative and qualitative yield parameters of linseed.
    Keywords: Linseed, Nitroxin, Phosphateye barvare 2, Seed yield, Oil
  • E. Mehryar, M. Sadeghi, S. J. Razavi, E. Forghani Pages 305-313
    Drying of fruits and vegetables is one of the oldest methods for preserving foods. Drying not only affects the moisture content of the product، but also changes other physical، chemical and biological properties of the product including enzymatic activity، microbial spoilage، viscosity، hardness، taste and aroma. In order to study the occurring changes in dried product، qualitative characteristics including shrinkage، color and water rehydration are commonly evaluated. The purpose of this research was to study the effect of drying methods on qualitative indices for dried Istamaran dates. The drying methods were hot air، microwave and vacuum drying. The photos of the final product were taken using a digital camera. Then، color parameters (L*، a* and b*) of the samples were measured using Photoshop software. The amount of shrinkage for dried product was determined by liquid displacement method. For evaluating rehydration ability، water absorption capacity (WAC)، dry matter holding capacity (DHC)، and rehydration ability (RA) were also estimated. Results showed that the effect of drying method on WAC، DHC، and RA was significant (p<0. 01). Means comparison revealed that the structural damage into the final dried product occurred by microwave method was higher than that for hot air and vacuum drying methods. Drying method did not lead to any significant difference among shrinkage values. Drying temperature influenced shrinkage more than drying time. Analysis of variance showed that the effect of drying method on L*، a* and b* parameters was not significant. Since the temperature of drying in microwave method is very high، it is possible that caramelization occurs during this method. This phenomenon can be considered as the reason of color darkness caused by microwave method.
    Keywords: Caramelization, Color index, Drying method, Shrinkage, Water rehydration
  • Z. Gheshlaghi, R. Khorassani, G.H. Haghnia, M. Kafi Pages 315-331
    Leafy vegetables are considered as the main sources of nitrate in the human diet. In order to investigate the effect of nitrate levels and harvest times on nitrate accumulation، nitrate reductase activity، concentrations of Fe، Zn، Cu and K in Lettuce and Spinach and their relation to nitrate accumulation in these leafy vegetables، two harvest times (29 and 46 days after transplanting)، two vegetable species of lettuce and spinach and two concentrations of nitrate (10 and 20 mM) were used in a hydroponics greenhouse experiment with a completely randomized design and 3 replications. Modified Hoagland and Arnon nutrient solutions were used for the experiment. The results indicated that by increasing nitrate concentration of solution، nitrate accumulation in roots and shoots of lettuce and spinach increased significantly (P ≤ 0. 05)، and the same trend was observed for the nitrate reductase activity in the shoots of the two species. Increasing the nitrate concentrations of solution، reduced the shoot dry weight and the concentration of Fe and Cu in both species، where as it increased the K and Zn concentrations in the shoots of the two species in each both harvest times، the nitrate accumulation increased، but the nitrate reductase activity decreased in the shoots of the two species over the course of the growth. The Concentration of Fe، Cu and K decreased in the shoots of lettuce and the spinach with the time، despite the increase in Zn concentration in the shoots. The results also indicated that increasing nitrate concentrations of solution to the levels greater than the plant capacity for reduction and net uptake of nitrate، leads to the nitrate accumulation in the plants. Nitrate accumulation in plant tissue led to decreases in fresh shoot yield and Fe and Cu concentrations and nitrate reductase activities in both lettuce and spinach.
    Keywords: Nitrate accumulation, Micronutrients, Lettuce, Spinach, Nitrate reductase
  • M. Akbarian, B. Ghanbarzadeh, J. Dehghannia, M. Sowti, E. Ahmadi Pages 333-344
    In this study، the effects of carboxymethyl cellulose-low methyl pectin based edible coatings containing ascorbic acid antioxidant were investigated on optimum immersion time during osmotic dehydration of quince sheets. The selection of coating type was based on natural composition of fruits peel، (i. e cellulose) and pectin and the osmotic solutions were formulated on the basis of natural ingredients in fruits (fructose، citric acid and calcium ions). The results showed that solid gain trends have been incremental until 240 min in both coating types; however، the coated samples showed lower solid gain in all testing times. The optimum immersion time was found to be 180 min based on the water loss (W. L)، solids gain (S. G)، process efficiency index and weight reduction (W. R). In next stage، the absorption of salt and citric acid from osmotic solution and loss of vitamin C from quince cylinders (dried by hot air) were measured. Absorption of salt and citric acid in the coated samples was smaller than the non-coated samples and coated and osmotic quince cylinders indicated smaller vitamin C losses than the uncoated and non-osmotic samples.
    Keywords: Quince, Osmotic dehydration, Vitamin C, Absorption of salt, acid
  • Z. Roein, M. Hassanpour Asil, A. Sabouri Pages 345-360

    Chrysanthemum is one of the most important ornamental plants. The genus chrysanthemum is a popular cut flower، medicinal and pot plant. Morphological traits such as cut rooting and leaf characteristics and genetic diversity among 50 genotypes of chrysanthemum morifolium were analyzed. Based on analysis of variance of data all traits in the studied genotypes showed significant differences at 1% level. The results of correlation coefficient indicated a positive and significant correlation between stem length، leaf length، leaf width and leaf serration number. The leaf length showed the highest correlation (r = +0. 90**) with leaf width. Results showed that stem length and petiole length had the highest (h2>80%) heritability. Cluster analysis according to the morphological traits using the Ward method classified all the genotypes into six groups. In this classification، two genotypes (‘Takapo’ and ‘Poloneh’) were classified into one cluster that was characterized by tall stem and low branch number. In this study، canonical discriminant analysis of 20 morphological traits revealed that 3 canonical discriminant variables explained 89. 6% of the total variation among genotypes. Results revealed that among the studied traits، number of cutting root، leaf size، petiol length، stem length، number of branches and number of offsets were the most important traits for discriminating among chrysanthemum genotypes. The results of this study indicate that these traits are useful for selecting and identify superior genotypes of chrysanthemum germplasm. Using some of the genotypes belonging to cluster A (with a small size of plant) and genotypes belonging to cluster E (with a large size of plant) as parents can be practiced as a criteria for breeding programs.

    Keywords: Canonical discriminant analysis, Chrysanthemum, Cluster analysis, Morphologic diversity, Rooting