فهرست مطالب

علوم تربیتی از دیدگاه اسلام - سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1393)

نشریه علوم تربیتی از دیدگاه اسلام
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه اکبری*، ملوک خادمی اشکذری، اعظم اکبری صفحه 5
    آموزش بر پایه تفکر، موثرترین نوع آموزش است که امروزه بسیار مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته است. این نوع آموزش، آموزنده را از حالت انفعال خارج کرده، تفکر او را برمی انگیزاند. تفکر در اسلام از اهمیت فراوانی برخوردار است و در قرآن مکرر به آن توصیه شده است. بر این اساس، حضرت علی7 در نهج البلاغه، آموزش خود را بر پایه تفکر بنا نهاده است. پژوهش حاضر شیوه های آموزش بر پایه تفکر را از نهج البلاغه استخراج کرده، به دو سوال پاسخ می دهد: «حضرت علی7 در نهج البلاغه از چه شیوه هایی برای آموزش بر پایه تفکر استفاده کرده است؟ و «در شیوه های آموزش بر پایه تفکر موجود در نهج البلاغه، کدام بعد از تفکر مدنظر قرار گرفته است؟». نویسنده، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، تمام خطبه ها، نامه ها و حکمت های نهج البلاغه را مورد بررسی قرار داده و در نتیجه دوازده شیوه آموزش بر پایه تفکر استخراج کرده است مانند مصور کردن، طرح سوال، ایجاد موقعیت تصمیم گیری، درخواست پژوهش، طبقه بندی و استفاده از عبارت های رمزگونه. تحلیل ها نشان می دهند که در آن ها تمام ابعاد تفکر از جمله خلاق، منطقی و انتقادی رعایت شده است و هر کدام به نحوی در فعال کردن تفکر در مخاطب موثر هستند. در انتها نیز از مجموع این شیوه ها روشی به نام «اعلی» که از نام حضرت علی7 گرفته شده است، جهت استفاده در نظام آموزشی معرفی می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، تفکر، شیوه های آموزش، نهج البلاغه
  • مهدی رحیمی*، محمد مزیدی، مریم زارع صفحه 25
    خانواده به عنوان اولین نهاد اجتماعی نقشی بسیار اساسی در شکل دهی شخصیت و ویژگی-های انسان ایفا می کند؛ در این میان، انسجام خانواده از سازه های با اهمیت تلقی می شود. هدف اصلی پژوهش حاضر، پیش بینی انسجام خانواده بر اساس سبک های درون سازی مذهب است. این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی است که به روش همبستگی و در پارادایم کمی انجام می-گیرد. شرکت کنندگان پژوهش، 232 نفر، شامل 137 نفر دانشجوی متاهل مرد و 95 نفر زن از دانشگاه شیراز هستند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. برای سنجش انسجام خانواده، از مقیاس فرایندهای خانواده سامانی، و برای بررسی سبک های درون سازی مذهب از پرسش نامه خودگردانی مذهبی ریان و همکاران استفاده شده و روایی مقیاس ها از طریق تحلیل عامل و پایایی آن ها به روش آلفای کرونباخ تعیین شده است. نتایج تحقیق، بیانگر روایی و پایایی مطلوب مقیاس هاست. با استفاده از تحلیل رگرسیون همزمان، میزان پیش بینی انسجام خانواده توسط هر یک از سبک های تنظیمی همانندسازی و درون فکنی مذهب مورد بررسی قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد که سبک تنظیمی همانندسازی، پیش بینی کننده مثبت، و سبک تنظیمی درون فکنی پیش بینی کننده منفی انسجام خانواده است. بنابراین می توان گفت که سبک-های تنظیمی مذهب از پیش بینی کننده های انسجام خانواده هستند و احتمالا با سوق دادن سبک درون سازی مذهب به سمت همانندسازی، انسجام خانواده قابل افزایش خواهد بود.
    کلیدواژگان: انسجام خانواده، سبک های درون سازی مذهب، همانندسازی، درون فکنی
  • فاطمه وجدانی*، محسن ایمانی نایینی، علیرضا صادق زاده قمصری صفحه 43
    تربیت اخلاقی بخش مهمی از برنامه تربیتی انسان است که استعدادهای علمی و عملی اخلاقی او را شکوفا، و سعادت دنیوی و اخروی او را تامین می کند. رویکردهای تربیت اخلاقی مختلفی در سراسر جهان وجود دارد؛ برای بهره گیری درست از تجربیات دیگر کشورها لازم است ابتدا تجارب تربیتی آن ها با معیار مبانی فکری و دینی اسلام مورد ارزیابی قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی انتقادی رایج ترین رویکردهای تربیت اخلاقی در جهان بر اساس دیدگاه علامه طباطبایی(ره) و فهم نقاط قوت و ضعف آن ها انجام گرفته است. سوالات پژوهش عبارت است: از دیدگاه علامه طباطبایی(ره) برنامه آموزش اخلاقی موثر که به تحقق اعمال و رفتار اخلاقی منجر شود، چه مولفه هایی دارد؟ آیا رویکرد رشدی شناختی، رویکرد اخلاق غمخواری و رویکرد تربیت منش مولفه های مورد نظر علامه طباطبایی را تحت پوشش قرار می دهند؟ روش پژوهش، تحلیلی تطبیقی انتقادی می باشد. ابتدا سه رویکرد مذکور تبیین می شود و سپس بر اساس مولفه های اساسی تربیت اخلاقی موثر از دیدگاه علامه (معرفت، عواطف، عمل اخلاقی، حالات و ملکات اخلاقی، ایمان و تقوای الهی و جامعه صالح) مورد نقد قرار می گیرد. یافته ها نشان می دهد که هر یک از این رویکردها تنها بر جنبه خاصی از تربیت اخلاقی تاکید می کنند. در نتیجه رویکردهای مذکور تنها می توانند اخلاقی سکولار را که به اعتقاد علامه، علاوه بر تفاوت های اساسی با اخلاق دینی، ضمانت اجرایی هم ندارد، فراهم سازند.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی موثر، علامه طباطبایی، رویکرد رشدی، شناختی، رویکرد غمخواری، رویکرد تربیت منش
  • قدسی احقر* صفحه 67
    اضطراب امتحان پدیده رایج و مهم در مراکز آموزشی، و نوعی اشتغال ذهنی است که با خود کم انگاری و تردید در توانایی های خود مشخص می شود و به عدم تمرکز حواس و واکنش های جسمانی ناخوشایند منجر می گردد. پیامد آن کاهش توان مقابله با موقعیت امتحان و ناکارآمدی تحصیلی است. هدف از این پژوهش، پیش بینی اضطراب امتحان بر اساس جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی دانش آموزان دختر دوره راهنمایی مدارس دولتی شهر تهران است. حجم نمونه طبق فرمول کوکران 300 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده است. برای جمع آوری داده ها از دو ابزار استفاده شده است: الف پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت دارای 21 سوال چهار گزینه ای در دو بعد جهت گیری مذهبی درونی و جهت گیری مذهبی بیرونی؛ ب پرسشنامه اضطراب امتحان ساراسون دارای 25 ماده دوگزینه ای در دو بعد نگرانی و هیجان پذیری است. این پژوهش غیر آزمایشی، و روش آن توصیفی همبستگی است. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون رگرسیون چندگانه با استفاده از روش همزمان) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که: 1 بیشتر دانش آموزان از نظر اضطراب امتحان در سطح متوسط و بالاتر از متوسط قرار دارند. بین اضطراب امتحان در مولفه های نگرانی و هیجان پذیری تفاوت معنی داری وجود دارد. مقایسه میانگین نمرات بیانگر آن است که میزان نگرانی دانش آموزان بیشتر از هیجان پذیری است؛ 2 از روی نمرات جهت گیری مذهبی می توان میزان اضطراب امتحان دانش آموزان را پیش بینی کرد. قدرت پیش بینی جهت گیری مذهبی درونی بیشتر از جهت گیری مذهبی بیرونی است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که دانش آموزان با جهت گیری مذهبی درونی، اضطراب کمتری را در امتحان تجربه می کنند.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، جهت گیری مذهبی درونی، جهت گیری مذهبی بیرونی، نگرانی، هیجان پذیری
  • زهره موسی زاده، مریم عدلی* صفحه 83
    مدیران آموزشی، در کیفیت اجرای برنامه های آموزشی و پیشبرد اهداف تعلیم و تربیت لازم است از ویژگی ها و شایستگی های متناسب با این مسئولیت خطیر برخوردار باشند؛ زیرا یک نظام آموزشی بدون بهره مندی از مدیران شایسته، دلسوز، متقی، مخلص، مدبر و با تجربه، نایل به اهداف خود نمی گرددد. بنابراین استفاده از چارچوب کلی و نظام مند و اجرای طرح های مناسب در زمینه جذب، تربیت و نگهداری مدیران از ضروری ترین اقدامات در جهت اصلاح مدیریت آموزش و پرورش و حرکت به سوی اعمال اصل شایسته سالاری در مدیریت آموزشی است. پژوهش حاضر در صدد است با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و به کارگیری روش تحلیل متن به شیوه قیاسی- استقرایی، با در نظر گرفتن مفهوم شایستگی و فرایند شایسته سالاری، به بررسی صلاحیت های شخصی مدیران آموزشی از دیدگاه امام علی ع در نهج البلاغه بپردازد. یافته های تحقیق بیانگر آن است که در رویکرد شایسته گزینی، ویژگی های قدرت تسلط بر خویشتن هنگام بر انگیختگی، قاطعیت، رازداری و عیب پوشانی، رفق و مدارا و وفای به عهد و پیمان، از جمله صلاحیت های شخصی مدیران آموزشی در نهج البلاغه است که از نظر متخصصان علوم دینی و دانش مدیریت بیشترین اهمیت را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: شایستگی، شایسته سالاری، صلاحیت های شخصی، مدیران آموزشی، نهج البلاغه
  • محمدرضا شرفی جم* صفحه 105
    هدف این پژوهش، ارائه پاره ای از توانمندی های آثار تربیتی فرهنگ انتظار در پاسخ به چالش های جدید خانواده است. سوالات اصلی پژوهش عبارتند از: تربیت اسلامی در عصر غیبت، از چه واقعیت ها و ظرفیت هایی برخوردار است؟چالش های جدید نهاد خانواده در عصر حاضر کدامند؟ آثار تربیتی انتظار چه تاثیری بر چالش های جدید خانواده دارد؟ روش پژوهش در این مقاله، توصیفی، اسنادی و تحلیلی است. ابتدا موارد ناظر به واقعیات تربیت اسلامی در عصر غیبت با مراجعه به منابع مستند، توصیف می شود و پس از آن، چالش های جدید نهاد خانواده به شیوه اسنادی و از طریق پژوهش های انجام شده، طبقه بندی می گردد و در بخش بعدی آثار تربیتی انتظار از طریق واکاوی برخی روایات تبیین شده، با تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش، آثار تربیتی انتظار به منزله عوامل بازدارنده خانواده از چالش های جدی و جدید ارائه می شود. برخی یافته های پژوهش عبارتند از مهم ترین آثار تربیتی انتظار در مفاهیمی مانند «باور به هدفداری جهان»، «حاکمیت تقوی بر جامعه»، «معیت علم و عمل متربی»، «حضور خانواده در متن تربیت» و «معناداری زندگی» قابل ارائه است و خانواده مانند یک سازمان زنده و پویا اگر متاثر از فرهنگ انتظار باشد، در معرض تحولات و دگرگونی های مثبتی قرار می گیرد مانند داد و ستد عاطفی عمیق، الگوسازی، فضاسازی تربیتی، تفاهم پایدار، مداومت بر نیایش، تمهید سلامت اخلاقی جامعه، سازواری با هدف آفرینش، و. .. . التزام به هر یک از این تحولات، شرایطی را برای متربی مهیا می کند که از بروز چالش های جدی در خانواده، ممانعت به عمل می آورد.
    کلیدواژگان: عصر غیبت، انتظار، خانواده، سلامت و تعالی، فرهنگ انتظار، پیامدهای انتظار
  • سمیرا حیدری*، فاطمه زیبا کلام مفرد، خسرو باقری نوعپرست، محمود مهر محمدی صفحه 129
    آموزش ارزش های اخلاقی همواره در نظام های آموزشی جهان، مساله ای مهم بوده است. هر گونه شکست در عرصه چنین آموزشی، به منزله شکست در نظام آموزشی محسوب می شود. طرح پایدیا به عنوان واکنشی در قبال افول فرهنگی و اخلاقی در نظام آموزشی غرب است که بررسی و نقد آن می تواند موجب استحکام دیدگاه نظری شود. مقاله حاضر، با روش توصیفی تحلیلی، خاستگاه تفکر فلسفی ارزش های اخلاقی، ارتباط چنین آموزشی با اهداف، محتوا و روش را تبیین و مورد نقد (درونی و بیرونی) قرارداده است. با توجه به این که طرح مذکور، مبتنی بر وجه شناختی عمل بوده و در سیر آموزش و پرورش عمومی، استدلال ورزی در باب مفاهیم اخلاقی را در کلاس های سمینار در نظر دارد، یافته های تحقیق نشان می دهد نیاز به آموزگاران مجرب در برگزاری کلاس های سمینار، ضرورت فعالیت عملی دانش آموزان جهت نیل به هدف مسوولیت پذیری و مواجه نمودن آنان با نتایج اعمال خود و ایجاد انگیزه در آن ها جهت ترک یا ادامه عمل، همچنین نیاز به شرایطی نظیر یادگیری مبتنی بر کار در تربیت حرفه ای جهت ادراک ارزش های مرتبط با طبیعت و ارزش های انسانی و اجتماعی از جمله نقدهای درونی این طرح است. از سوی دیگر تاکید بر بعد شناختی عمل کافی نبوده و لازم است مبتنی بر مبانی دیگرعمل (اراده و میل) برنامه درسی ای با ابعاد متنوع طراحی گردد.
    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، تعلیم و تربیت، طرح پایدیا، مورتیمر آدلر
|
  • Marzieh Akbary*, Molok Khademi, Azam Akbary Page 5
    Teaching style based on thinking is the most effective kind of teaching today، and has been the focus of many scholars. This kind of teaching removes the learner from a passive state and motivates him/her to think about the subject. In Islam، thinking is a matter of prime importance and it has repeatedly been recommended in the Holy Quran. Accordingly، in his book Nahjolbalagheh، Imam Ali (PBUH) has based his teaching on thinking. This survey has extracted the styles of teaching-based on thinking from Nahjolbalagheh and answers two questions: 1. Which kind of styles of teaching based on thinking has been used by Imam Ali (p) in Nahjolbalagheh? 2. Which dimension of thinking has been considered in teaching style based on thinking in Nahjolbalagheh? The writer examined all the sermons (khotba)، letters، and sagacity (hikmat) of Nahjolbalagheh by using the descriptive- analytical method. As a result، twelve styles of teaching based on thinking such as illustration، asking questions preparing situation for decision making، asking for research classification and using cryptic phrases were extracted. Analyses suggest that all aspects of thinking such as morale، logic and critics have been considered in these styles and each one is somehow effective in making the learner to think. Finally، out of all the methods، the writer introduces a method، «Aala»، to be used in the educational system «Aala» is taken from Imam Ali''s (p) name.
    Keywords: Teaching, Thinking, Style, Nahjalbalagha
  • Mahdi Rahimi*, Mohammad Mazidi, Maryam Zare Page 25
    The family, as the first social organization, plays a fundamental role in the formation of people's personality and characteristics; meanwhile family cohesion is a very important variable. The principle aim of the present study was to examine the prediction of family cohesion based on religious internalization style. The present research method was descriptive and carried out on quantitative paradigm. The sample of the study consisted of 232 married students – male (137) and female (95) - of Shiraz University during the academic year of 2011-2012. Religious Self-Regulation Questionnaire (SRQ-R) (Ryan et al.) and Samani Family Processes Scale were administered at the subjects.The Cronbach alpha coefficient and factor analysis were used in order to determine reliability and validity of the measures. By using multiple regression analysis, the family cohesion prediction by religious internalization styles including identification and introjection were studied. Research finding showed that identification style was a positive predictor and introjection style was a negative predictor of family cohesion. We conclude that the religious identification style would increase family cohesion.
    Keywords: Family Cohesion, Religion Internalization Styles, Identification, Introjection
  • Fatemeh Vojdani *, Mohsen Imani Naeini, Reza Sadeqzadeh Ghamsari Page 43
    Moral education is an important part of man’s educational program that develops his ethical, theoretical, and practical talents and which secures his worldly and heavenly prosperity. There are different approaches to moral education throughout the world; in order to benefit from the experiences of other countries it is necessary initially, to evaluate their educational experiences, takening into consideration the criterion of Islamic intellectual and religious principles. This study has been conducted with the aim of critically examining the most common approaches to moral education in the world and their strengths and weaknesses based on Allameh Tabatabai’s (May Allah be pleased with him) viewpoints. Research questions were: From Allameh Tabatabai’s point of view what are the component for an effective ethical educational program which leads to moral action and behavior? Also, do developmental-cognitive approach, caring approach, character education cover Allameh Tabatabai's objectives? The research method used was the analytical-comparative-critical approach. First, the three above mentioned approaches were explained, and then, based on Allameh’s perspective, the essential elements of effective moral education (knowledge, emotions, ethical, moral action, moral habits, faith, Divine piety, and righteous society) were criticized. Findings showed that each of these approaches only emphasize certain aspects of moral education. As a result, these approaches can only provide secular ethics which according to Allameh Tabatabai, apart from being very different from religious ethics, has no enforcement action.
    Keywords: Effective Moral Education, Allameh Tabatabai, Developmental, Cognitive Approach, Caring Approach, Character Education
  • Ghodsi Ahghar* Page 67
    Exam anxiety as a common and important phenomenon in educational centers, is a kind of mental self-preoccupation that is characterized by underestimating oneself, doubting ones capabilities and results in lack of concentration and physical reaction as well as unpleasant reactions; the implication of which is the reduction in the ability to cope with the exam situation and finally academic inefficiency. The aim of this study was to predict exam anxiety on the basis of intrinsic and extrinsic religious orientation of female students in public schools in Tehran. The capacity of the sample according to Cochran was 300 subjects which were chosen by using the stratified random sampling method. In order to collect data two instruments: a) Allport's religious orientation questionnaire with 21 multiple choice questions for both internal and external religious orientation, and b) the Sarasin Test Anxiety Questionnaire with 25 items in two dimensions -anxiety and affectivity - were used in this non-experimental study that was carried out in a descriptive and correlational style. For data analysis, descriptive statistics and inferential statistics (regression analysis) were used. The results of the study showed that:1- Most students, in terms of exam anxiety, are in the middle-and upper-middle levels. There is a significant difference between the components of anxiety and affectivity. A comparison of the average scores has indicated that the amount of students’ anxiety is more than their affectivity. 2- From the scores of religiosity one could predict student's exam anxiety. The power to predict intrinsic religious orientation is more than extrinsic religious orientation. Thus, we can conclude that students with intrinsic religious orientation experience less anxiety.
    Keywords: anxiety religious orientation, intrinsic religious orientation, extrinsic religious orientation, anxity, affectivity
  • Zohreh Moosazadeh, Maryam Adli* Page 83
    Appointing a competent and effective manager is a new way of thinking about how organizations gain high performance, and which may increase rigidity in the pattern of activity that the organization can or does perform. Competent and qualified managers help in better activity of the working process in each organization. The theory of competent based strategy management is an integrative strategy theory that incorporates the development of economic and social status as well as the culture of nations. Therefore, applicability of a systematic general framework in appointing a competent manager is of vital importance. The present article attempts to bring into focus the concept of competent and qualified managers through descriptive and content analysis. The personal qualifications of competent managers from Imam Ali's (PBUH) point of view in Nahjulbalagha have been studied. This article shows that the following characteristics are among the qualities of competent managers:Over coming anger, decisiveness, secrecy, concealment of fault, conciliation, fulfilling promises. These qualifications are of utmost significance in view of jurists and management.
    Keywords: Competence, worthiness, personal qualifications, educational manager, Nahjulbalagha
  • Mohammad Reza Sharafi* Page 105
    The purpose of this study is to present some of the potentials of the educational effects of the awaiting culture in response to the new challenges in the family. The main research questions are: What are the realities and capacities of Islamic education in the Age of Absence?What are the new challenges facing the family in the present day?What are the educational effects of awaiting on the new challenges of the family?The research method used in this article is descriptive, documental, and analytical. First, the cases that relate to the realities of Islamic education in the Age of Absence have been described with reference to documented sources, and then the new challenges of the family foundation have been classified by means of a documentary research method. In the next section the educational effects of waiting will be explained by analyzing some traditions and by way of the analysis of research findings, the educational effects of waiting (advent) as the preventive factors from the serious new challenges. Some of the research findings are that the most important educational effects of waiting can be found in concepts such as "belief in a purposeful universe," "the rule of righteousness over society”, “practical knowledge of the student”, “involvement of the family in the process of upbringing” and meaningful life. The family is like a live and dynamic organization, and if a consequence of waiting culture, is subject to positive developments and transformations such as: deep emotional communication, creating a worthy example, educational planning, a permanent persistence of worship, planning social moral health, harmony with the purpose of creation, and the recognizance of each of them; provides circumstances for the learner that prevent the occurrence of serious challenges in the family.
    Keywords: Age of absence, Waiting, Family, Health, Development, Waiting Culture, the Effects of Waiting
  • Samira Heidari *, Fatemeh Zibakalam, Mofrad, Khosro Bagheri, Noparas, Mahmood Mehr, Mohammadi Page 129
    Teaching moral values in educational systems has always been an issue throughout the world. Any kind of setback in this field may lead to the failure of the educational system. The Paideia Proposal is a reaction to the cultural and moral decline of the educational system of the West and its study and critique may strengthen the theoretical perspective. In this article, the origins of philosophical thinking of moral values, the relationship of such an educational system with objective, content and method have been explained by descriptive - analytic method and it was criticized (internally and externally). Given the fact that this proposal is based on a cognitive aspect of action, and that consideration was placed on the reasoning of moral concepts in seminar classes, findings of this article suggest the need for experienced and qualified teachers in seminar classes, the necessity for practical activity in order to achieve responsibility and confronting the learner with the consequences of their actions and motivating them to quit or continue the operation, and also the necessity for some conditions such as work–based learning in vocational education to understand values related to nature, human and social values, and were just some of the internal criticisms of this proposal. On the other hand, emphasis on the cognitive aspect of action was not enough; thus, it is necessary to design a curriculum with miscellaneous dimensions on the principle of other action: inclination and will.
    Keywords: Moral values, education, Paideia proposal