فهرست مطالب

پژوهش نامه مطالعات مرزی - پیاپی 8 (تابستان 1394)

پژوهش نامه مطالعات مرزی
پیاپی 8 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا حیدرنژاد *، قاسم قنبری، علی اکبر مجدی صفحه 1

    رابطه گردشگری و امنیت را می توان رابطه ای دوسویه در نظر گرفت؛ از یک سو امنیت به توسعهء گردشگری کمک نموده و از سوی دیگر، حضور گردشگران در هر منطقه، افزایش امنیت در آن منطقه را به ارمغان می آورد. هم چنین افزایش شمار گردشگران، موجب رونق گرفتن کسب و کار و افزایش درآمد شرکت ها و موسساتی می شود که در این عرصه فعالیت می کنند. هدف پژوهش حاضر، شناخت میزان احساس امنیت و تعاملات مرزنشینان با گردشگران است. این مقاله از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی- تحلیلی است که به صورت پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی گردشگرانی است که در سال 1393 با انگیزه ها و مقاصد مختلف (تفریحی، علمی، ورزشی، زیارتی و...) وارد شهر مرزی چابهار شده اند؛ حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 209 نفر تعیین شده و شیوه نمونه گیری به صورت تصادفی بوده است. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری نشان می دهد؛ در مجموع میزان احساس امنیت گردشگران متوسط رو به بالاست، همچنین نتایج حاصل از آزمون خی دو نشان داد؛ میزان احساس امنیت از سفر به این مناطق در بین سنین مختلف متفاوت است؛ در حالی که این میزان در بین زنان و مردان تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نتایج پژوهش نشان می دهد؛ بین احساس امنیت و گردشگری رابطه مستقیمی وجود دارد. به عبارتی ضریب رگرسیون احساس امنیت، حاکی از آن است که به ازای یک واحد افزایش در احساس امنیت، 579/0 واحد در تمایل به سفر مجدد گردشگران به نواحی مرزی افزایش وجود دارد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، گردشگری، توسعه گردشگری، شهر مرزی چابهار
  • اکبر شربتی * صفحه 2

    امروزه صنعت گردشگری دارای آثار اقتصادی گسترده ای است، افزایش اشتغال، کاهش بیکاری، ارتقای سطح زندگی مردم و بهبود زیرساخت ها از مهم ترین تاثیرات مثبت اقتصادی گردشگری به شمار می روند. مناطق مرزی استان گلستان با برخورداری ازچشم اندازهای طبیعی،آثار تاریخی و جاذبه های فرهنگی در زمینه جذب گردشگر از قابلیت های زیادی برخوردار می باشند. گردشگری با تنوع بخشی به اقتصاد محلی، ایجاد منابع درآمدی جدید، توسعه صنایع دستی و بازارهای محلی می تواند موجبات توسعه اقتصادی مناطق مرزی را به دنبال داشته باشد. تحقیق حاضر در نظر دارد نقش گردشگری در توسعه اقتصادی مناطق مرزی را بررسی و تحلیل نماید. تحقیق از نظر هدف کاربردی است؛ از نظر ماهیت و روش از نوع تحقیقات توصیفی تحلیلی به شمار می رود که به صورت پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق اساتید دانشگاه ها، کارشناسان سازمان های دولتی و خصوصی فعال در حوزه گردشگری، گردشگران و مدیران محلی بوده اند. حجم نمونه 274 نفر، روش نمونه گیری هدف مند و ابزارسنجش، پرسشنامه توام با مصاحبه بوده و برای تعیین روایی ابزار از روش اعتبار محتوایی و برای بررسی پایایی ابزار از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس. پی. اس. اس و برای اثبات فرضیات ازآزمون کای اسکوئر و آزمون تی یک نمونه ای استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد؛ گردشگری در ایجاد فرصت های شغلی جدید، توسعه صنایع دستی، افزایش درآمد ساکنین، بهبود کیفیت زندگی، کاهش نرخ بیکاری و توسعه بازارهای محلی در مناطق مرزی تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، جاذبه های گردشگری، توسعه اقتصادی، مناطق مرزی، استان گلستان
  • جمال عبدالملکی*، اعظم آهنین جان، صابر عبدالملکی، مرتضی امانی صفحه 3

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه تعهد سازمانی با بهره وری می باشد. جامعه پژوهش کلیه کارکنان فرماندهی دریابانی استان بوشهر هستند، که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، نمونه ای به حجم 280 نفر انتخاب گردید. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و از نوع مطالعات همبستگی است. ابزار پژوهش پرسش نامه می باشد. برای سنجش میزان بهره وری کارکنان از پرسشنامه ای که بر اساس مدل بهره وری گلداسمیت و هرسی با 32 سئوال توسط محققان طراحی شد استفاده گردیده است. برای سنجش میزان تعهد سازمانی کارکنان نیز از پرسشنامهء تعهد سازمانی آلن و می یر استفاده شد که دارای 12 سوال است و سه بعد اساسی تعهد یعنی تعهد عاطفی، عقلانی و تکلیفی را مورد سنجش قرار می دهد. جهت تعیین پایایی و روایی ابزار از تکنیک های آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تائیدی استفاده و نتایج بیان-گر پایایی و روایی مطلوب ابزار بود. برای تحلیل داده ها از تکنیک های توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) و استنباطی (آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره خطی و فریدمن) استفاده شد. نتایج بیان گر آن اند که: تعهد سازمانی و ابعاد آن دارای رابطه مثبت و معنادار در سطح 01/0 با بهره وری در کارکنان فرماندهی دریابانی استان بوشهر هستند. تعهد سازمانی و ابعاد آن دارای اثر مثبت و معنادار در سطح 01/0 بر بهره وری کارکنان فرماندهی دریابانی استان بوشهر هستند. وضعیت ابعاد تعهد سازمانی در کارکنان فرماندهی دریابانی استان بوشهر در سطح 01/0 معنادار و متفاوت هستند. سن و سابقه خدمت دارای رابطه مثبت و معنادار در سطح 01/0 با بهره وری در کارکنان فرماندهی دریابانی استان بوشهر هستند.

    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد عقلانی، تعهد تکلیفی، بهره وری، کارکنان فرماندهی دریابانی استان بوشهر
  • رضا طلایی*، رقیه کسایی ازانی صفحه 4

    تامین امنیت مرزها به دلیل کارکرد خاصی که در وضعیت فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، نظامی و... جوامع دارند، از وظایف ذاتی هر حکومت است. برای نیل به این هدف، رویکردهای مختلفی برای متولیان و تامین کنندگان امنیت (به ویژه فرماندهی مرزبانی) وجود دارد؛ یکی از رویکردها، توجه به نقش مردم و کارکرد آن ها در تامین امنیت است. در واقع هدف این پژوهش، تبیین شیوه های جلب مشارکت مرزنشینان در پیشگیری از جرم و افزایش امنیت مناطق مرزی و بررسی میزان تاثیر هر یک از این روش هاست. روش به کار رفته در این پژوهش، ازلحاظ هدف کاربردی و از نظر شیوه انجام پیمایشی است. نگارندگان با بهره گیری از منابع موجود و تجربیات مکتوب در کتاب خانه ها، و نیز با استفاده از دیدگاه ها و نقطه نظرات مرزنشینان که در قالب پرسشنامه ارائه گردیده، به تجزیه و تحلیل پرداخته اند؛ جامعه آماری پژوهش، مرزنشینانی هستند که در استان کردستان سکونت دارند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر محاسبه و منظور شده است. یافته های تحقیق مبین آن است که؛ نهادهای متولی امنیت در مناطق مرزی و به ویژه کارکنان فرماندهی مرزبانی، برای پیشگیری از جرم و ارتقای سطح امنیت در مناطق مرزی، بهتر است از مشارکت مرزنشینان در این زمینه بهره جویند. براساس یافته های این پژوهش، بهترین شیوه ها برای جلب مشارکت مرزنشینان عبارتند از: توجه به اعتقادات مرزنشینان؛ انجام اقدامات فرهنگی و اجتماعی؛ مشارکت دادن مرزنشینان در تصمیم گیری ها؛ عملکرد مناسب متولیان و مسئولان تامین کننده امنیت. در صورتی که این چهار محور اصلی، ملاک عمل متولیان امنیت در مناطق مرزی قرار گیرد، قطعا منجر به پیشگیری از جرم و افزایش امنیت مناطق مرزی گردد.

    کلیدواژگان: مشارکت، مرز، مرزبانی، پیشگیری، جرم، امنیت
  • محمدحسن جعفریان، علی احتشامی، غلامرضا حسنوند * صفحه 5

    خصوصیات محیطی و ویژگی های مکانی از عوامل موثر بر ارتکاب انواع گوناگون جرایم محسوب می شود؛ به شکلی که فرصت های ارتکاب جرم را برای مجرمان تسهیل یا با محدودیت هایی مواجه می کند. برابر مصوبات قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نیروی انتظامی مسئول برخورد با هرگونه اعمال مجرمانه ای است که در جامعه به وقوع می پیوندد؛ این مسئله خود لزوم توجه به ویژگی های جغرافیائی را به عنوان متغیری تاثیرگذار در بروز و یا جلوگیری از وقوع جرم ضروری می سازد. روند افزایشی کشفیات 55 درصدی مواد مخدر در استان هرمزگان از سال 1390 به بعد، حکایت از تشدید قاچاق مواد مخدر به ویژه در مبادی ورودی استان از جمله مرزهای گسترده آبی بین المللی و استان های هم جوار دارد. هدف از این تحقیق شناسایی عوامل جغرافیائی موثر بر افزایش قاچاق مواد مخدر و علل تغییر مسیر ترانزیت از شرق کشور به سمت این استان می باشد. در این تحقیق با استفاده از روش پس رویداد علی، ابتدا 50 مورد از پرونده های کشف مواد مخدر در سطح استان بررسی و با برخی از متهمان آن مصاحبه شده است. در ادامه با استفاده از روش های پیمایشی، پرسشنامه ای حاوی 21 سوال پنج گزینه ای در طیف لیکرت تهیه و در میان جامعه آماری این تحقیق به تعداد 100 نفر از خبرگان و دست اندرکاران مبارزه با مواد مخدر در بخش های مختلف استانداری، نیروی انتظامی و صاحب نظران دانشگاهی توزیع شده است. پاسخ های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تی ارزیابی و با نرم افزار اس.پی. اس. اس تجزیه و تحلیل شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که قابلیت های طبیعی و جغرافیائی استان از جمله وجود مرز طولانی از یک طرف و اقدامات پیشگیری وضعی در مرزهای شرقی کشور از سوی دیگر، مهم ترین عامل موثر بر تغییر مسیر انتقال مواد مخدر به سمت استان هرمزگان می باشد. علاوه بر این، برخورداری از زیرساخت های مناسب و قابل توجه ترانزیتی کالا و خلاهای امنیتی و انتظامی در مسیر شبکه های مواصلاتی جذابیت استان را برای این منظور افزایش داده است.

    کلیدواژگان: مواد مخدر، قاچاق، جغرافیا، استان هرمزگان
  • محمود مشفق*، قربان حسینی، سعید خانی، علیرضا قهرمانی صفحه 6

    این مقاله به مقایسه ویژگی های جمعیت شناختی مناطق مرزی با مناطق غیرمرزی می پردازد. شاخص های جمعیت شناسی چون رشد و تراکم جمعیت، الگوهای مهاجرتی، ترکیب جمعیتی مناطق مرزی طی دوره 1390- 1365 مورد تحلیل جمعیت شناختی قرار گرفته و به منظور شناسایی مسائل و چالش های امنیتی ناشی از این تغییرات جمعیتی با مناطق غیرمرزی مقایسه شده است. روش تحقیق تحلیل ثانویه داده های سرشماری است و از اطلاعات و داده های سرشماری کشور طی دوره 1390- 1365 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد؛ به طور کلی جمعیت در محیط ملی ایران، پیرامون گریز (مرزگریز) و تمرکزگراست، این همان مساله ای است که از نظر جمعیت شناسی سیاسی زمینه ساز مسائل و چالش های امنیتی در بلندمدت می شود. پیرامون گریزی جمعیت در ایران موجب شده است که تراکم نسبی جمعیتی در برخی از مناطق مرزی به شدت کاهش یابد و این مناطق با مساله کم جمعیتی مواجه شوند. کمی جمعیت در مناطق مرزی نه تنها امنیت مرزها را کاهش می دهد، بلکه قدرت بازدارندگی نظامی در برخی از مرزهای کشور را به شدت کاهش خواهد داد. از سویی، مرکزگرایی جمعیتی در ایران باعث شده کارائی کنترل جرائم و ناهنجاری های شهری به ویژه در کلان شهرها کاهش یابد، هم چنین بیش تراکمی جمعیت در شهرها میزان خطر و شدت آسیب پذیری جمعیتی در مقابل تهاجمات هوایی احتمالی خارجی را زیاد می نماید. با امعان نظر در یافته های تحقیق، برای ارتقاء امنیت ملی و مرزی به طور مشخص پیشنهاد می شود؛ سیاست های بازتوزیع جمعیت به منظور بهینه سازی تراکم و ترکیب جمعیت در مناطق مرزی صورت گیرد، این سیاست ها مستلزم سیاست های پیش ران از جمله سیاست تمرکززدایی صنعتی، آموزشی و شغلی است.

    کلیدواژگان: تحولات جمعیت شناختی، مناطق مرزی و غیرمرزی، امنیت پایدار، بیش جمعیتی، کم جمعیتی
|
  • alireza heydarnejad, Ghasem ghanbari, Ali akbar majdi Page 1

    Security and tourism are parameters of an equations which they have direct impact on each other. In fact one of the tourism expansion factors is security, tourism development in an area and tourist traffic in one destination will cause improving security. Increasing tourist number will cause business growth and increasing in corporation’s income that have activities in this field. The reason of the present research is recognition of security level and border settler’s interactions with each other. This article according to the goal is practical and is descriptive-analytical which has done base on the survey. Statistical society of this research is including all of the tourist that entered into chabahar for different purposes (recreation, scientific, athletic, pilgrimage and …),sample volume has determined based on Cochran formula 209 individuals, sampling methods had been accidentally .For data collecting questionnaire style was used. In general, statistical analyzing indicates, tourist’s security level is upward .Also the result of KHI2 shows security level regarding taking trip to Iran is different while there is not meaningful difference between men and women .Results points out that there is straight relationship between tourism and security. In other words regression factor of security, suggests that against increasing of one unit of security (feeling), there is 0.0579 unit increments on repeating trip of tourists into border zones.

    Keywords: security feeling, Tourism, Tourism development, border city of chabahar
  • Page 2
    Background and goal

    Nowadays tourism industry has wide economic effects, for example: occupation increment, deduction of unemployment, increasing people life level, improving infrastructure are the most important positive economic effects of tourism. Golestan border areas by having natural landscapes, historic memorials, cultural attractions in the field of tourism attraction has so many abilities. Therefore tourism regarding diversifications to local economy creating new income resource, crafts expansion and local market can follow causes for economic progress in border areas.

    Methods

    This survey due to the goal type is practical; and base on nature is descriptive-analytical. Statistical society which has used in this research are college professors, governmental and private institution experts whom are active in tourism, tourist and local managers .Sample volume estimated based on Cochran sampling formula was 274 person. Choosing the sample was based on targeted sampling methods and evaluation tools was questionnaire accompany with an interview and for validity and evaluation of the test has been used of cronbach’s alphay factor .For data analyzing has used of spss software and for proving assumptions has been used of chi-square and one sample t test.
    Finding and

    conclusion

    The result of this survey shows that tourism has positive effect regarding creation new careers opportunities, crafts expansion , raising residence income, life quality enhancement, decreasing in unemployment rate and spreading local market.

    Keywords: Tourism, tourism attraction, economic growth, border areas, Golestan province
  • jamal abdolmaleki*, azam ahanin jan, Saber abdolmaleki, Morteza amani Page 3

    The purpose of this study is analyzing organizational commitment relationship regarding to productivity. Survey society are including total of Bushehr’s navy staff, whom from this society we used accidental sampling methods, 280 individuals were chosen. Survey methods are quantities, descriptive and its type is conjunctions study .Survey methods is questionnaire. Therefore for staff level productivity evaluation 32 question of questionnaire had been prepared which they were designed based on Goldsmith and Heresy for evaluating staff commitment organizational was used Allen and Myer organizational commitment questionnaire which has 12 questions and evaluate 3 basic angels meaning emotional, intellectual, assignment commitment. For determining tools stability and validity Cronbach's alpha and confirmation factor analysis technics have been used and result proved this point. For data analyzing descriptive technics (center and dispersion index) and presumption (Pierson’s conjunctions factor test, Freedman and linear variable regression) by using of SPSS software has been used .Results are indicating: 1-Organizational commitment contains positive and meaningful relations in the level of 0/01 with Bushehr navy staff productivity. 2-organiziational dedication contains positive and meaningful effect in the level of 0/01 with Bushehr navy personnel Productivity. 3- Institution devotion in Bushehr navy employees in the level of 0/01 is different and meaningful. 4- Age and the years of services in Bushehr navy staff in the level of 0/01 carrying positive and meaningful relations.

    Keywords: organizational commitment, sentimental devotion, intellectual responsibilities, assignment duty, Productivity Bushehr’s navy employee
  • Reza talaee *, Roghayeh kasaee azani Page 4

    Theme and goal: crime phenomenon is one of the social problems and dilemma of all societies and how to face this problem, requires spending large sum of money, therefore crime prevention has so many benefits; it can be used as one of the micro strategies by authorities. Providing border security because of special function which they have in militaries, social, economic and cultural situation is every government basic responsibilities. To reach this goal, there are several different approaches for border securities and other security providers (especially borders agents): one of these approaches would be paying attention to people role for providing security. In fact, the purpose of this survey, is expressing how to get border residents to participate in crime prevention, raising security of border areas and studying the efficiency level of each methods.

    Methods

    according to the goal, technics used in this research are practical and based on the Research Survey, Writers by using of the existing sources and written experience in libraries and also with the help of border settler’s views which presented in the form of questionnaire, has analyzed the subject. Statistical Society and Sample Volume: Statistical society of this research is border settlers who are living in Kurdistan province. Sample volume using Cochran formula has included 384 individuals. Results and data: Survey data indicates that security authorities in border areas and specially borders police, is better to get help from residents involvement for crime prevention and security level promotion in border areas .Based on this study data, the best way to attract border people to get involved is: paying attention to border residents believes, preforming social and cultural activities; involving them in decision making; suitable actions of responsible authorities to provide security. If these four main elements is considered and performed by security providers, it can lead to prevent the crime and enhancement of security in border areas, definitely.

    Keywords: Involvement, Border, border control, prevention, Crime, Security
  • Mohammad hasan jafarian, Ali ehtashami, Gholamreza hasan vand * Page 5

    Environmental features and geographical specification are counted as effective factors on different kind of crimes in which the crimes committed by criminals would face difficulties or facilitate it for them. On the other hand law enforcement agencies based on assigned missions are responsible to face every criminal activity that happens in the society and because of this issue they need special attention to geographical specification in the related areas. The increase of %55 drug discoveries from 1390 and later on in Hormozgan are suggesting that drug smuggling especially at entry points including international water boundary and neighboring province. The purpose of this study is identifying geographical effective factors on escalation drug smuggling and reasons for changing transit routes from east of the country towards this province .By this research and with the help of ALI after event, first of all 50 case of drug recoveries was analyzed and then some of defendants were interviewed. Later on, using the survey research, a questionnaire contains 21 questions (5 choice answering methods) was prepared in the form of Likert scale and was distributed among 100 people of experts and those who are involving in drug fighting in different parts of local government, Law Enforcement agencies and college experts. Collected answers were analyzed based on T test and SPSS software .Data suggest that province natural and geographical specifications, including long border from one side and ordinal prevention activities in eastern border from other hand are the most important factor on changing the drug smuggling route towards the Hormozgan province. In addition having suitable base for merchandise transit and lack of security in the transportation network has increased province attraction for this purpose.

    Keywords: Drugs, smuggling, Geography, Hormozgan province
  • Mahmod mashfegh *, Ghorban hoseini, Saeed khani, Alireza ghahremani Page 6

    This article study demographics features between border areas and non-border. Demographic index such as enlargement and population density, immigration patterns, between 1365-1390 years populations combinations of border regions has taken under demographic analyze. In order to identify the problems and security challenges because of this population changes is compared to non-border areas.

    Methods

    Research style is based on analyzing secondary data and it is used of country census data between 1365-1390 years. .Data: Results are expressing that in general population of Iran national environment, are centrifugal and centralization, this issue base on political demography in long term creates security challenges. Population centrifugal in Iran has caused deduction of population in some of the border area and these areas are facing low population. Having less population in border area not only will decrease border security but also will decrease military deterrence in some of the border of country. Meanwhile centralization of the population has caused decrease in crime control performance and city anomalies especially in macro cities. Also more population density in cities will increase danger level and people vulnerability against possible foreign air strikes.

    Conclusion

    This article specifically is suggesting for national and border security promotion, redistribution of population should happen in order to density optimization, these policies require leading diplomacy such as industrial, educational and careers decentralization policies.

    Keywords: demography evolutions, border, non-border areas, stable security, over population, Sparsely Populated