فهرست مطالب

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 22 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد مهدی کریمخانی، محمدحسین حداد خداپرست، رضوان شاددل *، غلامعلی گلی موحد، رضا کاراژیان صفحه 1
    این مطالعه با هدف ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی گلهای چهار واریته ایرانی گیاه گلرنگشامل اراک 2811، زرقان 279 اصفهان 14 و ورامین 295 انجام شد. به این منظور ابتدا گلها خشکو سپسبا مخلوط متانل و آب مورد استخراج قرار گرفت. قدرت احیاء آهن و بیرنگشدن بتا کاروتن برای ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی مورد استفاده قرار گرفت. پتانسیل آنتیباکتریایی عصاره ها نیز با روش رقتی (در محیط کشت مایع) اندازهگیری شد. نتایج نشان داد واریته اراک 2811 در هر دو روش سنجش آنتیاکسیدانی بالاترین قدرت را در روش بیرنگ شدن بتا کاروتن در این واریته به ترتیب EC و 50 (FRAP) داشت به طوری که مقدار قدرت احیاء آهن MIC. 2068/44 بود. در ارزیابی قدرت ضدباکتریایی واریته اصفهان 14 موثرتر عمل کرد ppm 0/32±0/02 و Fe2+/mg dry weight عصاره گل این واریته در مقابل استافیلوکوکوس اورئوسو سالمونلا تیفی به ترتیب 30 و 60 میلیگرم در میلیلیتر بود.
    کلیدواژگان: گلرنگ، قدرت احیاء آهن، آنتی اکسیدان طبیعی، نگهدارنده طبیعی
  • محمد شریفی، محمدرضا سعیدی اصل، محمدحسین حداد خداپرست، عیسی جاهد *، احمد رضا عابدی نیا، علی سرداریان صفحه 9
    تولید سرکه شامل دو مرحله تخمیر الکلی و اکسیداسیون استیکی می باشد. یکی از مهمترین فاکتورهایی که ممکن است مراحل تولید سرکه را تحت تاثیر قرار دهد، مواد مغذی موجود در سوبسترا جهت فعالیت بیشتر میکروارگانیسم است. در این پژوهش اثر افزودن پودر هسته خرمای دو نوع واریته کبکاب و مرداسنگبه صورت پودر هسته کامل و پودر چربی گیری شده در مقادیر، 1 و 3 درصد و خاکستر پودر 0 درصد به عصاره سیببا بریکس 18 به منظور تولید سرکه سیببررسی شد. نتایج نشان داد که افزودن سه نوع پودر / 0 و 3 /2، 0/ در مقادیر 1 هسته خرمای کامل، پودر هسته بدون چربی و خاکستر پودر در مقادیر متفاوت منجر به افزایشسرعت رشد مخمر در مرحله تخمیر الکلی و افزایش راندمان تولید الکل نسبت به نمونه شاهد شد. افزایش تولید الکل در این مرحله منجر به افزایش سوبسترای لازم برای باکتری اسید استیکو در نتیجه افزایشراندمان تولید سرکه می شود. همچنین مشخصشد که اختلاف چشمگیری بین دو واریته خرما از نظر تولید الکل و اسید استیکوجود ندارد که دلیل آن احتمالا ترکیبشیمیایی مشابه در این دو واریته خرما باشد.
    کلیدواژگان: پودر هسته خرما، تخمیر الکلی، سرکه سیب، ساکارومایسز سرویزیه
  • سحر نایبندی آتشی *، سیدعلی مرتضوی، فریده طباطبایی یزدی، آرش کوچکی صفحه 19
    در این تحقیق اثر ضد میکروبی اسانس گیاهان تیره نعناع (آویشن، نعناع و کاکوتی) بر جلوگیری از رشد باکتری پاتوژن Escherichia coli O157:H (0، 0/1، 0/2% v/v) در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور 3 سطح غلظت از هر اسانس (coli O157:H7 انتخاب گردید. بقاء و یا کاهش جمعیت باکتری مذکور در 20 نمونه (در 3 تکرار) تهیه شده از محیط کشت اختصاصی ائوزین متیلن بلو با اندازه گیری میزان رشد پس از گذشت 24 ساعت و 14 روز با استفاده از طرح رویه پاسخ بررسی شد. نتایج نشان دهنده کاهش (EMB)، %0/15(v/v) جمعیت باکتری اشرشیاکلی بوده و بهینه محیط کشت برای کاهش یا کینتیک مرگ باکتری پاتوژن با غلظت اسانس آویشن %0/15 میزان تلقیح بدست آمده است، که در این شرایط بیشترین میزان کاهش جمعیت (v/v) % 0 و اسانس کاکوتی (v/v) اسانس نعناع 0 عدد لگاریتمی می باشد. / 3 عدد لگاریتمی، در 14 روز 51 / اشرشیاکلی در 24 ساعت 39.
    کلیدواژگان: اثرات ضد میکروبی، Escherichia coli O157:H، گیاهان تیره نعناع(آویشن، نعناع و کاکوتی)
  • سودابه حیدریان، محمدرضا سعیدی اصل*، ابوالقاسم عبدالله زاده، بیژن عسکری، رضا افشین پژوه صفحه 31
    ماکارونی یکی از فرآورده های غله ای می باشد که دارای ارزش غذایی بالا است. در سالیان اخیر این فرآورده به طور گسترده ای در برنامه غذایی مردم ایران وارد شده است. این مطالعه با هدف برطرف نمودن برخی معایب ماکارونی و بهبود نسبی کیفیت آن انجام شد. اثر میزان 1 و 2 درصد بر ویژگیآرد (جذب آب)، خمیر (زمان گسترش خمیر، مقاومت خمیر، درجه سست شدن خمیر، /5، 1، 0/ نمک در سطوح 5 مقاومت به کشش، قابلیت کشش، حداکثر مقاومت به کشش خمیر، انرژی خمیر، فشار، کشش پذیری آلوئوگراف، نسبت طول به فشار و فرآوردهی نهایی(میزان رطوبت، خاکستر، عدد پخت و عدد لعاب، چسبندگی، سفتی، شوری و طعم و مزه) در قالب طرح بلوک کامل و مقایسه میانگین ها با آزمون چند دامنه- MINITAB تصادفی با چهار تکرار بررسی شد. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار 14 ای دانکن در سطح 5% انجام گرفت. نتایج آزمون نشان داد که افزودن نمکدر حد یکدرصد سبب افزایشجذب آب آرد، کاهش زمان گسترش خمیر، مقاومت خمیر و افزایش مقاومت خمیر به تخمیر و مقاومت خمیر به کشش میشود. با افزودن نمک به خمیر ماکارونی، استحکام آرد و قدرت یونی و خواصفیزیکی خمیر بهبود یافت. همچنین افزودن نمکدر حد 1 درصد باعث کاهش معنی دار عدد لعاب و 1 و 2 درصد نمکدارای کمترین میزان لعاب بود. کمترین میزان افت پخت در نمونه حاوی 2 / عدد پخت نمونه ها شد. نمونه های حاوی 5 درصد نمکمشاهده شد. در ارزیابی حسی فرآورده، نمونه حاوی 1% نمکبه عنوان بهترین نمونه انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: کلرید سدیم، ماکارونی، خصوصیات حسی، فیزیکی
  • بهاره صدرالادبایی، موسی الرضا هوشمند دلیر *، شبنم ایمانی شاه آباد صفحه 41
    با وجود اینکه پنیر موزارلا یکی از پنیرهای پاستافیلاتا است که اولین بار در ایتالیا تولید شده،اما به علت افزایش محبوبیت پیتزا و غذاهای مشابه به طور گسترده ای در سطح جهانی مورد استفاده است. تفاوت موزارلا با بسیاری از پنیرها در این استکه موزارلا بیشتر به حالت ذوب شده مصرف می شود. در نتیجه برخی ازخواصکاری مانند الاستیسیته و سختی بافت آن متغیرهای مهمی هستند که برای مقایسه فرآیندهای تکنولوژیکی مختلفمورد استفاده قرار می گیرند و به شدت تحت تاثیر خواصشیمیایی پنیرمی باشند. در نتیجه، بهبود این خواصیکی از مهمترین اهداف فرآیند تولید است و محققین روش های مختلفی از جمله استفاده از امولسیفایرها برای رسیدن به این هدف ارائه داده اند. از اینرو هدف این پژوهش بررسی تاثیر منو- دی گلیسرید بر خواصشیمیایی، رئولوژیکی و حسی پنیر موزارلا می باشد. منو-دی گلیسرید به 0 درصد در مرحله پخت به پنیر افزوده شد و نتایج پس از انجام آزمایشات شیمیایی، رئولوژیکی(با استفاده از دستگاه / 0 و 5 / 0و 3 / نسبتهای 1 تکسچر آنالایزر) و ارزیابی حسی به روشهدونیک 5 نقطه ای بیانگر این بود که درخواصبافتی پنیر، میزان چربی وپروتئین نمونه ها تفاوت 0 % امولسیفایر حاوی کمترین میزان پروتئین، بیشترین مقدار / معنی داری (در سطح اطمینان 99 %) مشاهده شد به این ترتیب که نمونه حاوی 1 چربی بوده و در بررسی بافت بیشترین الاستیسیته، نرمترین بافت وکمترین انرژی مورد نیاز برای ازهم گسیختن را به خود اختصاصداد و در مجموع بهترین خواصرا دارا بود.
    کلیدواژگان: موزارلا، منودی گلیسرید، امولسیفایر، خواص کیفی وکمی
  • معصومه هاشم زادگان، فرزانه تفویضی *، سید ابراهیم حسینی، منصور بیات صفحه 49
    مصرف فرآورده های گوشتی ازجمله همبرگر در شهرهای بزرگاز جمله تهران رو به افزایشاست. از سویی با توجه به قیمت بالای گوشت قرمز به عنوان ماده اولیه اصلی تشکیل دهنده همبرگرهای ممتاز و شناسایی دشوار تقلب در گوشت های چرخ شده به علت تغییر خواص ارگانولپتیکگوشت مانند بافت، رنگ، ظاهر، عطر و طعم در حین فرآوری، امکان جایگزینی این پروتئین حیوانی با پروتئین گیاهی و ارزان قیمت سویا بدون درج نام سویا بر روی برچسب بسته بندی همبرگر و به صورت تقلب وجود دارد لذا هدف از این تحقیق، بررسی تطابق مواد اولیه اصلی درج شده در برچسب و مواد بکار برده شده در تولید همبرگرهای ممتاز شامل گوشت گاو و بکارگیری پروتئین سویا به عنوان می باشد. از (PCR) تقلب تجاری در همبرگرهای ممتاز عرضه شده در شهر تهران بر اساسروش حساسو سریع واکنشزنجیره ای پلیمراز 10 نوع همبرگر ممتاز با نام های تجاری معتبر، با ذکر برچسب تولید شده از گوشت گاو در سطح استان تهران نمونه برداری شد و پس از اختصاصی با PCR، از گوشت خام گاو و پروتئین گیاهی سویا به عنوان نمونه های شاهد و نمونه های همبرگر ممتاز DNA استخراج های استخراج شده صورت گرفت. قطعات DNA میتوکندریایی گاو بر روی b پرایمرهای اختصاصی ژن لکتین سویا و ژن سیتوکروم میتوکندریایی گاو موید وجود پروتئین سویا بر خلاف b 274 حاصل از تکثیر ژن سیتوکروم bp 118 حاصل تکثیر ژن لکتین سویا و bp برچسب تایید شده به همراه گوشت گاو در تمامی نمونه های همبرگر ممتاز می باشند.
    کلیدواژگان: همبرگر ممتاز، سویا، PCR اختصاصی، ژن لکتین، ژن سیتوکروم b میتوکندریایی
  • مهرداد سلیمی بنی، محمد غلامی پرشکوهی*، احسان عبدالعلی زاده صفحه 57
    در این تحقیق، مشخصه های فیزیکی (شامل ابعاد، جرم، میانگین قطر هندسی، کرویت، سطح رویه، حجم و بازآبپوشی) و خواصمکانیکی (شامل نیرو، تغییر شکل، انرژی و توان لازم برای شکست) بادام درختی رقم مامائی اندازهگیری و محاسبه شد. نتایج نشان داد که میانگین قطر 0 درصد و برای مغز آن / 14 میلیمتر بود. میانگین کرویت برای بادام 639 / 23 میلیمتر و برای مغز آن 34 / متوسط هندسی برای بادام مامایی 66 0/523 درصد بود. با قرار دادن نمونه هایی از مغز بادام در آب، بازآبپوشی مغز بادام مطالعه و مدلهای ریاضی آن تدوین شد. از فاصله ی زمانی 9 ساعت پس از قرار دادن نمونه های مغز بادام در آب کل افزایشوزن آنها نسبت به وزن اولیه 45 تا 52 درصد بود که این مقدار - بین 13 پس از 18 ساعت به 56 درصد افزایشیافت. تخمین جرم بادام براساس ابعاد و حجم مورد بررسی قرار گرفت و مدل جرم بر اساس ضخامت به عنوان بهترین گزینه به منظور استفاده صنعتی و اقتصادی پیشنهاد شد. بررسی اثر رطوبت بر ضریب اصطکاک است اتیک بادام نشان داد که با افزایش رطوبت این ضریب افزایش می یابد و جنس سطوح تاثیر معناداری در سطح احتمال 1 درصد بر ضریب اصطکاک است اتیک بادام دارد. در بررسی خواص مکانیکی نتایج بدست آمده نشان داد که تاثیر سرعت بارگذاری، جهت بارگذاری و اندازه بادام بر نیروی شکست بادام، انرژی شکست و توان لازم برای شکست بادام در سطح 1درصد معنی دار بود. با افزایش سرعت بارگذاری نیروی شکست کاهش و تغییر شکل در نقطهی شکست افزایش یافت. کمترین نیروی شکست بادام در بارگذاری در جهت محور ضخامت (Z)بود.
    کلیدواژگان: بادام رقم مامایی، خواص فیزیکی، خواص مکانیکی، ضریب اصکاک استاتیکی
  • لیلا صداقت بروجنی*، محمد حجت الاسلامی، جواد کرامت، عبدالله قاسمی پیربلوطی صفحه 67
    اکسیداسیون چربی ها منجر به کاهشخصوصیات ارگانولپتیکی و ارزش تغذیه ای روغن های خوراکی می گردد، برای جلوگیری از اکسیداسیون مواد غذایی خصوصا روغن ها،آنتی اکسیدان افزوده میشود. در این پژوهشبه بررسی اجزای تشکیل دهنده وفعالیتآنتی- اکسیدانی اسانسگیاه دارویی مورد پرداخته شده است. اسانسبرگهای گیاه مورد به روشتقطیر با آبو توسط دستگاه کلوینجر استخراج 3000 ppm تجزیه شد. اسانسبه روغن سرخ کردن چیپسهای سیبزمینی در غلظت GC/MS شد و ترکیبات شیمیایی آن توسط دستگاه اضافه گردید و اثر آنتیاکسیدانی آن بر چیپسهای تولید شده با اندازهگیری عدد پراکسید، تیوباربیتوریکاسید و اسیدیته روغن استخراجی 200 اضافه شدند و روند ppm به عنوان آنتیاکسیدانهای متداول در غلظت TBHQ و BHA. از چیپسموردارزیابی قرارگرفت کاهشاکسیداسیون در 60 روز ارزیابی شد. همچنین نمونه های چیپسحاصل از نظر خواصفیزیک (سختی و رنگ)ارزیابی شدند.دربررسی خاصیت آنتیاکسیدانی اسانسمورد در روغن چیپسسیبزمینی، مشخصشد که اسانسمورد باعثکاهشعدد پراکسید، اسیدیته وتیوباربیتوریکاسید نسبت به شاهد شده است ولی در طول ماندگاری روند افزایشپراکسید و اسیدیته در نمونه حاوی اسانسمورد بیشتر از شاهد بود به طوریکه در ارتباط با عدد پراکسید پس از پشت سرگذاری دوره های افزایشی، روندی نزولی گرفته است. نمونه های چیپس سیبزمینی حاوی آنتیاکسیدان ها بدون اختلاف معنی داری نسبتبه شاهد باعثکاهشسفتی بافتشده اند. نمونه حاوی آنتی اکسیدان ها رنگروشنتری نسبت به شاهد داشتند. با توجه به نتایج این تحقیق اسانسمورد دارای فعالیتآنتی اکسیدانی استو در موادغذایی که بدون اعمال حرارت فراوری می شوند و به صورت سرد مصرفمی شوند میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسانس مورد، آنتی اکسیدان، اکسیداسیون چربی، چیپس سیب زمینی
  • یاسر زنگنه اسدآبادی، فاطمه عابدی، زهره دیدار * صفحه 75
    هدف از این تحقیق بررسی خصوصیات بیودیزل تولیدی توسط کاتالیزورهای هموژن و هتروژن در شرایط معمولی و اولتراسونیک می باشد. این تحقیق نشان داد، ترانس استرفیکاسیون سبب کاهش میزان ویسکوزیته سینماتیک نسبت به روغن اولیه گردید(p<1%). کمترین میزان ویسکوزیته سینماتیک در تیمار تهیه شده توسط کاتالیزور هموژن و هتروژن در شرایط اولتراسونیک بود. میزان ویسکوزیته سینماتیک فقط در این دو تیمار در دامنه استاندارد ASTMD6751 قرار داشت. کمترین میزان دانسیته بیودیزل تولیدی مربوط به تیمار تهیه شده توسط کاتالیزور هتروژن و تحت شرایط اولتراسونیک بود. ولی به طور کلی در تمامی تیمارها میزان این فاکتور بیش از دامنه استاندارد ASTMD6751 بود. در مورد وزن مخصوص نیز کمترین میزان متعلق به تیمارهای تولیدی تحت شرایط اولتراسونیک توسط کاتالیزور هموژن و هتروژن بود. اما میزان این فاکتور نیز در تمامی تیمارها بیش از میزان تعیین شده در استاندارد ASTMD6751 بود.
    کلیدواژگان: روغن سرخ کردنی، بیودیزل، کاتالیزور هموژن، کاتالیزور هتروژن، اولتراسونیک
  • جعفر محمدزاده میلانی*، سارا موحد، رضا قنبری علمداری، گیسو ملکی صفحه 83
    این مقاله به بررسی برخی از خواص فیزیکی شلتوک و برنج رقم ژاپنیکا که بصورت گسترده در استان مازندران ایران کشت می شود به دو صورت شلتوک (قهوه ای) و برنج سفید شده، می پردازد. خواص فیزیکی برای هر دونوع شلتوک و برنج سفید در محدوده رطوبت 10 تا 18% مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان می دهندکه خصوصیات فیزیکی هر دو نوع شلتوک و برنج سفید تحت تاثیر میزان رطوبت می باشند. مقادیر بدست آمده به ترتیب مربوط به خصوصیات فیزیکی شلتوک و برنج سفید به ترتیب به صورت زیر می باشد. وزن هزار دانه در محدوده 69/6 تا11/7 و 56/4 تا02/5 گرم، طول دانه 33/3 تا49/3 و 72/2 تا95/2 میلی متر، عرض دانه 15/2تا36/2 و 85/1تا08/2 میلی متر، ضخامت 05/4تا32/4 و 04/3 تا35/3 میلی متر، میانگین حسابی از 05/4تا32/4 و 04/3 تا 35/3، میانگین هندسی از 62/3 تا87/3 و 83/2 تا13/3، کرویت دانه 11/54% تا43/54% و60/62% تا 35/62%، حجم دانه 85/5 تا68/6 و54/3 تا30/4 میلی متر مکعب، مساحت سطح 11/35 تا10/40 و 25/21 تا81/25 میلی متر مربع، دانسیته واقعی 05/1103 تا17/1203 و 44/1360تا05/1444 کیلوگرم بر متر مکعب، تخلخل 44 تا51% و 34 تا41%، زاویه ریپوز بطور خطی از 61/22 تا68/27 درجه و 15/16تا29/20 درجه، اصطکاک استاتیکی از96/3 تا66/4 و98/2تا09/5 با افزایش رطوبت افزایش یافتند. دانسیته توده از 33/614 و00/885 به 33/588 و 66/850 کیلوگرم بر متر مکعب (به ترتیب برای شلتوک و برنج سفید) کاهش یافت. تمام پارامترهای مورد آزمایش به استثنای دانسیته توده ای که روندی کاهشی نشان داد با افزایش رطوبت افزایش یافتند. در تمام موارد به استثنای دانسیته توده ای مقادیر مربوط به شلتوک (به علت حضور سبوس) بیشتر از برنج سفید بودند.
    کلیدواژگان: برنج، خصوصیات فیزیکی، دانسیته، زاویه ریپوز، شلتوک، ضریب اصطکاک
  • مریم موسوی *، مریم تاج آبادی ابراهیمی، رضوان پوراحمد صفحه 91
    محصولات پروبیوتیکی با ویژگی های ارزشمند تغذیه ای و درمانی، از بحث برانگیزترین موضوعات حال حاضر عرصه صنعت، تغذیه و پزشکی هستند. استفاده از مایونز کم چرب و پروبیوتیک کردن این محصول به دلیل مصرف بالای این سس در کشور می تواند به ارتقای سطح سلامت جامعه کمک کند. هدف از این تحقیق در درجه اول، بررسی امکان بقای باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس La5 در سس مایونز کم چرب با نگهدارنده و بدون نگهدارنده و در درجه بعد، ارزیابی تاثیرگذار بودن حضور این باکتری ها بر ویژگی های میکروبیولوژیکی، شیمیایی و پایداری بافتی محصول طی نگهداری 8 هفته ای در دمای C° 4 بود. 1 گرم از پودر باکتری حاوی1010 باکتری در هر گرم پودر به cc10 سس تلقیح گردید و از هر نمونه 13 سریال رقت گرفته شد. سپس رقتهای گرفته شده به محیط کشتهای انتخابی منتقل گردیدند و پلیت های تلقیح شده و شاهد در شرایط هوازی در دمای C°37 به مدت زمان حداقل 72 ساعت گرمخانه گذاری شدند. جمعیت باکتری های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس La5 از 107 به 107×2/2 افزایش یافت. وجود و یا عدم وجود مواد نگهدارنده تاثیری در شاخصهای میکروبیولوژی و شیمیایی پس از 55 روز نگهداری یخچالی نداشت. افزودن باکتری پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بر پایداری بافتی سس پروبیوتیک تا روز 55 نگهداری یخچالی در مقایسه با نمونه شاهد، در سطح 5%، تفاوت معناداری نداشت.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس La5، مایونز کم چرب
  • جعفر محمدزاده میلانی*، گیسو ملکی، المیرا بامیار صفحه 99
    در این بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای فنولی کل در شش نوع چای ایرانی کله مورچه ای، سبز، تله پفکی، چکش سبز، پا شکسته و قرمز در زمانهای مختلف دم کشیدن مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور چای ها تحت زمان های مختلف دم کشیدن (از 2 تا 10 دقیقه) قرار گرفتند. فعالیت آنتی اکسیدانی توسط روش FRAP و محتوای فنولیک کل به کمک معرف فولین سیکالتو و توسط دستگاه اسپکتروفوتومتر اندازه گیری شد. با استفاده از منحنی استاندارد اسید گالیک غلظت کل ترکیبات فنولیک مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که از لحظه شروع فرآیند دم کشیدن میزان استخراج ترکیبات فنولی چای افزایش یافت بطوریکه تا دقیقه هفتم روند افزایش دارای شیب نسبتا زیاد بود اما از دقیقه هفتم به بعد ترکیبات فنولی با سرعت کمتری از چای خارج شدند. میزان محتوای فنولیک انواع مختلف چای سیاه بیشتر از چای قرمز اما کمتر از چای سبز بود. به طوریکه چای سبز و سپس کله مورچه ای بیشترین میزان ترکیبات فنولی (076/6 و 629/5 میلی مول بر میلی گرم) و چای قرمز کمترین ترکیب فنولی را داشتند (234/2 میلی مول بر میلی گرم). بیشترین تاثیر زمان دم کشیدن در انواع چای سیاه مشاهده شد. نتایج حاصل از اندازه گیری فعالیت آنتی اکسیدانی نشان داد که چای سبز و تله پفکی به ترتیب بیشترین و کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی را دارا بودند.
    کلیدواژگان: چای، فعالیت آنتی اکسیدانی، فولین سیکالتو، محتوای فنولی، FRAP
|
  • M. M. Karimkhani_M. H. Haddad Khodaparast_R. Shaddel * G. Goli_Movahed_R. Karazhyan Page 1
    This study was carried out to evaluate antioxidant and antimicrobial activity of followers of four Iranian varieties of safflower including Arak2811 Zarghan279، Isfahan14 and Varamin295. The flower were dried and extracted with methanol and water mixture. Ferric reducing antioxidant power and β-carotene bleaching assay were used to determine antioxidant activity. Antibacterial potential of extracts was determined with Broth Dilution method. Result showed Arak2811 had highest antioxidant activity in both experiment as Its FRAP value and EC50 in β-carotene bleaching were 0. 32±0. 02 Fe2+/mg dry weight and 2068. 44±15. 64 ppm respectively. Isfahan14 variety was more efficient in evaluation of antimicrobial activity. MIC against Staphylococcus aureus and Salmonella typhi were 30 and 60 mg/ml respectively.
    Keywords: Safflower, FRAP, Natural antioxidant, Natural preservative
  • M. Sharifi, M. R. Saeedi Asl, M. H. Haddad Khodaparast, E. Jahed *, A. R. Abedinia, A. Sardarian Page 9
    Production of vinegar involves two steps alcoholic fermentation and oxidation of acetic acid. One of the most important factors that may affect the production of vinegar، is supplementary nutrient in the substrate that might accelerate the growth of microorganisms and increasing the yield. In this study، supplementation effect of addition two varieties of date palm seed powder including Kbkab and Mordasng as complete powder and free fat powder in quantities of 1، 2 and 3 percent and ash powder in quantities of 0. 1، 0. 2 and 0. 3 percent in apple juice with a brix of 18 was investigated in order to produce apple vinegar. The results showed that adding three different amounts of powder، increasesthe growth of yeast in the alcoholic fermentation and increases the production efficiency of alcohol at compared to the control sample. Increasing amounts of alcohol in this phase، leading to increase of substrate for acetic acid bacteria and increases the production efficiency of vinegar. Also، It was clear that not significant differences between the two varieties of dates from production of alcohol and acetic acid. It is probably because the chemical composition is similar in the two varieties of dates.
    Keywords: Alcoholic fermentation, Palm seed powder, Apple cider vinegar
  • S. Naybandi Atashi *, S. A.Mortazavi, F. Tabatabaie Yazdi, A. Koochaki Page 19
    In this study the antimicrobial effect of essential oils of، Lamiaceae plants (Thymus vulgaris L.، Mentha spp. and Ziziphora tenuir L.) to prevent growth of pathogenic bacteria (Escherichia coli O157: H7) was studied specific medium (In vitro). For this purpose، three levels of concentration of essential oil (0، 0. 1، 0. 2 v/v) was chosen. Survival or decrease in the bacterial population in 20 treatments (3 repeated) for specific medium EMB (In vitro) during 24 hours and 14 days by measuring the kinetics of bacterial pathogens was investigated using response surface design. Results showed a reduction of Escherichia coli O157: H7 bacteria and optimal specific medium for reducing death or the kinetics of bacterial pathogens at concentrations of thymus essential oil % 0. 15 (v/v)، Mentha oil % 0 (v/v) and Ziziphora oil % 0. 15 (v/v) is the inoculation rate، which in most circumstances Reduction of Escherichia coli in 24 h 3. 39 Log/ml، 14 days in the 0. 15 Log/ml.
    Keywords: Antibacterial, Escherichia coli O157:H7, Lamiaceae plants (Thymus vulgaris L., Mentha spp., Ziziphora tenuir L.), Specific medium (In vitro)
  • S. Heydarian, M. R. Saeidi Asl *, A. Abdollah Zade, B. Asgari, R. Afshinpajooh Page 31
    Macaroni is one of the cereal products with high nutritional value. This product has been widely used in recent years in the diet of the Iranian people. The purpose behind doing this research was reducing some of the available defects in Macaroni dough products and improving its quality. In this research، effects of salt amount in four levels (0. 5%، 1%، 1. 5% and 2%) on flour property (water absorption)، dough (dough development time، dough resistance، mixing tolerance index، resistance to extensibility، maximum resistance on extensibility، dough energy، alveograph pressure، extensibility، ratio of length to pressure and final product (moisture content، ash، cooking value and glazing value، adhesiveness، hardness، saltiness، taste and flavor) were used in randomized complete block designs in four replications. Also data analysis was performed by Minitab 14 software and statistical mean analyses were done by Duncan''s multi-range test in 5% level. The results indicated that the addition of salt caused increasing the flour water absorption، decreasing dough development time، dough resistance، increasing dough resistance on fermentation and dough resistance on extensibility. Adding Sodium Chloride led to an increase in the strength of flour and ionic strength and improving dough physical properties. Also addition of 1% salt significantly caused reduction of glazing value and a loss in cooking degree. Samples containing 1. 5% and 2% salt had the least glazing value. The least cooking loss quality was observed in 2% salted sample. The sample containing 1% salt proved the best in final product sensory evaluations.
    Keywords: Sodium Chloride, Macaroni, Characteristics, Sensory, Physical properties
  • B. Sadrolodabayee, M. R. Hooshmand Dalir *, Sh. Imani Shahabad Page 41
    Although Mozzarella cheese is one of Pasta filata cheeses which origin in Italy، due to increasing the popularity of Pizza and similar foods، it is being used widely throughout the world. The Mozzarella''s difference with many cheeses is that Mozzarella is mostly used as melted. Therefore، several of its properties like elasticity and firmness are important variables which are used for comparing the different technological procedures and are influenced by the chemical properties of cheese. So، improving theses properties is one of the most important aims of production procedure and the scholars proposed different methods for reaching to this aim such as using emulsifier. Therefore، this research aims at studying the effect of mono-diglycride on chemical، rheological and sensory properties of Mozzarella cheese. Mono-diglycride was added to cheese during cooking as 0. 1، 0. 3 and 0. 5 percent. Having done the chemical، rheological examinations (using texture analyzer) and sensory assessment as five-point hedonic، the results showed that in textural properties of cheese، there was a significant difference in the quantity of fat and protein of samples (in confidential level of 99%)، therefore، the sample contain 0. 1% emulsifier has the least amount of protein and most fat، texture analyser results، revealed that the most elasticity، softest texture and least required energy for rupturing belong to this sample and totally has the best properties.
    Keywords: Mozzarella cheese, Humidity, Texture properties, Emulsifier, Mono, diglyceride
  • M. Hashemzadegan, F. Tafvizi *, S. E. Hosseni, M. Bayat Page 49
    Given the increasing consumption of meat products such as hamburger in large cities such as Tehran، quality control of these products is important. Because of increasing cost of red meat and difficult detection of adulteration in ground meat the replacement of red meat with cheaper proteins (plant proteins) in these products is clearly possible. So the aim of this study was to investigate the validity of labeling in premium hamburgers made of beef and detection of soybean protein as commercial fraud in premium hamburgers of Tehran city by sensitive and quick PCR method. 10 specified brands of premium hamburgers made of beef were collected from markets in Tehran city. DNA was extracted from raw beef، plant soybean protein as control samples and premium hamburgers. Then specific PCR was performed by species-specific soybean and beef primers. 118bp and 27 bp length fragments were amplified in all samples from soybean lectin gene and mitochondrial cytochrome b gene respectively. The results indicated the application of soybean in premium hamburgers unlike their labels.
    Keywords: Premium hamburger, Soybean, Specific PCR, Lectin gene, Mitochondrial cytochrome bgen
  • M. Salimi Beni, M. Gholami *, E. Abdolalizadeh Page 57
    In this research، some physical properties (including dimensions، mass، mean geometrical diameter، sphericity، surface area، volume and rehydration) and mechanical properties (including force، deformation، rupture energy and power) of Mamaei cultivar almond were measured. Results showed that average of geometrical mean diameter for Mamaei almond was 23. 66 mm and for its kernel was 14. 34 mm. The sphericity mean for the almond and its kernel was 0. 639% and 0. 523% respectively. By placing some samples of almond kernel in the water، rehydration of almond kernel was studied and its mathematical models were determined. After placing the sample of almond kernel in water for the interval between 9-13 hours، their total weight increased in relation to the first weight was 45-52% raised to 56% after 18 hours. Estimation of almond mass based on the dimension and volume was studied and mass model based on thickness was proposed as the best option for industrial and economical usage. Study of the effect of moisture on the statistic coefficient of friction for almond showed that by increasing the moisture، this coefficient increased and the type of surfaces had significant influence on the statistic coefficient of friction of almond in probability level of 1%. In studding of mechanical properties results showed that the effect of loading speed and direction and almond size on rupture force، energy and power in probability level of 1% were significant. By increasing loading speed rupture force decreases and deformation in rupture point increases. Minimum rupture force of almond in loading was in direction of axis (Z).
    Keywords: Mamaei cultivar almond, Physical properties, Mechanical properties, Statistic coefficient of friction
  • L. Sedaghat Boroujeni*, M. Hojjatoleslamy, J.Keramat, A. Ghasemi Pirbalouti Page 67
    Lipid oxidation causes organoleptic and nutritional degradation of edible oils; to prevent this effect antioxidants are used. In current study، constituents of the essential oil of Myrtus communisas flavoring have been assayed and its antioxidant activity has been investigated. The essential oil of M. communis was extracted by a Clevenger-type apparatus and its chemical composition was analyzed by GC/MS. The essential oil was added to the frying oil of potato chips at 3000 ppm concentration and its antioxidant effect was analyzed on produced chips by peroxide value، TBA and acidity of the extracted oil of potato chips. BHA and TBHQ were used as general antioxidants at 200 ppm and oxidation reduction trend was assayed during 60 days storage. Also fried potato chips were analyzed from physical aspect (hardness and color). Results indicated that the essential oil had less peroxide value، TBA and acidity value than blank but during shelf-life its increase slope was more than blank (without any antioxidant). BHA، TBHQ and essential oil were caused more hardness in potato chips without any significant difference. From the color test aspect، samples containing BHA، TBHQ and essential oil had more lightness. According to the results of research، the essential oil of M. communis as natural antioxidant can be used in foods that are processed without heat.
    Keywords: Potato chips, Essential oil of Myrtus communis, Lipid oxidation, Antioxidant
  • Z. Didar *, Y. Zanganeh Asadabadi, F. Abedi Page 75
    The aim of this work was investigation of biodiesel properties that was produced under ultrasonic and traditional methods with homogenous and heterogeneous catalysts. According to this، transesterfication cause decrease in cinematic viscosity than waste oil (p<1%). The lowest cinematic viscosity is from biodiesel produced with homogenous and heterogeneous catalysts under ultrasonic transesterfication and in the standard range of ASTMD6751. The lowest density is from biodiesel produced with heterogeneous catalyst and ultrasonic condition. But in all biodiesels، density is higher than ASTMD6751. In the case of specific gravity، biodiesel produced under ultrasonic and with homogenous and heterogeneous catalysts have lowest specific gravity. But this factor in all produced biodiesels is higher than ASTMD6751.
    Keywords: Frying Oil, Biodiesel, Homogenous, Heterogeneous Catalysts, Ultrasonic
  • J. Milani *, S. Movahed, G. Maleki, R. Ghanbari Alamdari Page 83
    The objective of this study was to investigate some physical properties of Japonica cultivar which is widely cultivated in Mazandaran، Iran in two types (paddy and whitened). Some physical properties were evaluated as a function of moisture content for paddy and whitened rice in the range of 10-18% w. b. Results show that physical properties of both rice types are influenced by moisture content. Data obtained for physical properties of paddy and whitened rice are respectively as follows: thousand seed weight 6. 69-7. 11 g and 4. 56-5. 02 g، length 3. 33-3. 49 mm and 2. 72-2. 95 mm، width 2. 15-2. 36 mm and 1. 85-2. 08 mm، thickness 4. 05-4. 32 mm and 3. 04-3. 35 mm، arithmetic mean diameter 4. 054. 32 and 3. 04-3. 35، geometric mean diameter 3. 62-3. 87 and 2. 83-3. 13، sphericity 54. 11%-54. 43% and 62. 60%-62. 35%، grain volume 5. 85-6. 68 mm3 and 3. 54-4. 30 mm3، surface area 35. 11-40. 10 mm2 and 21. 25-25. 81 mm2، true density 1103. 05-1203. 17 kg. m-3 and 1360. 44-1444. 05 kg. m-3، porosity 44%-51% and 34%-41%، angle of repose 22. 61-2768 angle and 16. 15-20. 29 angle، and static coefficient of friction 3. 96-4. 66. and 2. 98-5. 09 increased by increase in moisture content. Bulk density reduced from 614. 33 and 885. 00 kg. m-3 to 588. 33 and 850. 66 kg. m-3 respectively for paddy and whitened rice. All parameters increased by moisture increase except for bulk density showing decreasing trend. In all cases، data related to paddy rice (having bran) were more than whitened one except for bulk density. Altogether، a significant difference was observed between obtained results.
    Keywords: Density, Dimensions, Paddy rice, Physical properties, Repose angle, Rice, Static coefficient of friction
  • M. Mousavi *, M. Tajabadi Ebrahimi, R. Pourahmad Page 91
    The probiotic products having some precious characteristics of nutrition and treatment are of the most controversial issues of the current field of the industry، nutrition and medicine. The use of low-fat mayonnaise and making them probiotic can help promote the public health due to the high consumption of this sauce. The aim of this study was primarily the investigation of the survival possibility of Lactobacillus acidophilus La-5 bacterium in low-fat mayonnaise including preservative and no preservative and then، assessing the impact of this bacterium on the microbiological and chemical properties and stability of the product during 8 weeks of refrigerating at a temperature of40c. 10cc sauce was inoculated with one gram of the bacterium powder containing 1010 bacterium per gram and thirteen serial dilutions were collected from each sample. Then the collected dilutions were transferred to the selected culture environment and meanwhile، inoculated plates and the control sample were incubated for at least 72 hours at 370c in aerobic conditions and the number of Lactobacillus acidophilus bacteria rose from 1*107 to 2. 2*107. The presence or the absence of the preservative doesn’t have any effect on microbiological، biochemical and sensory indicators of all treatments after 55 days of refrigerating. Adding probiotic Lactobacillus acidophilus bacterium to the sample of probiotic sauce didn’t make a significant difference to its textural stability and its sensory characteristics compared with the sample control، at a level of 5%، until the 55th day of refrigerating. Generally، all Lactobacillus acidophilus control and inoculation treatments have the production and storing ability in refrigerator for 55 days.
    Keywords: Probiotic, Lactobacillus acidophilus, Low fat mayonnaise
  • J. Milani*, G. Maleki, E. Bamyar Page 99
    In this study، antioxidant activity and total phenolics of six tea type were analysed during various brewing time. For this purpose، Green، Kalemoorchei، Telepofaki، Chakoshsabz، Pashekaste، and red tea were brewed from 2 min up 10 min. Total antioxidant activity was determined as ferric reducing/antioxidant power (FRAP) assay. Total phenol content was determined using spectrophotometric technique، based on the Folin-Ciocalteau reagent and calculated as Gallic acid equivalents. The results showed the extraction of phenols increased with brewing time specially، up to seven minute and after that increased slowly. Total phenolic of black tea was more than red tea but less than green tea. Green tea followed with Kalemoorchei had the highest amount of phenol content (6. 076 & 5. 629 mM/g). The lowest amount was related to red tea (2. 234 mM/g). The brewing time had most effect on extraction total phenolics in black tea types. The antioxidant measurements showed that Chakosh-sabz tea and Taleh-pofaki had the highest and the lowest antioxidant activity، respectively.
    Keywords: Antioxidant activity, Total phenolics, Tea, FRAP