فهرست مطالب

نشریه صنعت و دانشگاه
سال پنجم شماره 17 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جعفر باقری نژاد صفحات 5-16
    امروزه جایگاه و نقش دانشگاه ها در درون سیستمی تحلیلی می شود، که به سیستم نوآوری ملی مشهور است. سیستم نوآوری ملی، شبکه ای است از بازیگران عمده که در تعامل منطقی و سازگار با یکدیگر، ضمن برقراری جریان مستمردانش و اطلاعات و تبادل فی مابین، بستر مناسب تولید، توسعه و اشاعه علم و فناوری و ایجاد فضای نوآوری را در کشور فراهم می سازد. نقش دانشگاه ها دراین سیستم کاملا متحول شده است. این تحول هم از نظر ساختاری و هم از نظر کارکرد مورد توجه است. این مقاله جایگاه و نقش دانشگاه ها درعصر اقتصاد مبتنی بر نوآوری رادرسطوح کلان و خرد تحلیل می نماید. در سطح کلان کارکرد اثرگذار و اثرپذیر دانشگاه ها در سیستم نوآوری ملی کشورها بیان می شود ودر سطح خرد، ماموریت جدید دانشگاه ها در چارچوب تولید و تجاری سازی دارایی های فکری ومشارکت فزاینده در فرایند نوآوری و توسعه فعالیت های فناورانه بومی، ملی، منطقه ای و بین المللی با نگاهی بر زیر ساخت های فناورانه لازم، منعکس می گردد. دراین راستا با مرور ادبیات موضوع، مدل مفهومی این جایگاه و نقش جدید طرح و تشریح می شود. در پایان پیشنهاد هایی جهت تسهیل روند توسعه نقش و کارکرد دانشگاه ها به منظور دستیابی به اهداف راهبردی و عملیاتی همسو با ارکان اقتصاد مبتنی بر نوآوری ارائه می شود.
    کلیدواژگان: سیستم نوآوری ملی، دانشگاه ها در اقتصاد مبتنی بر نوآوری، دانشگاه ها در زنجیر تامین نوآوری
  • حمید شفیع زاده، هدی سادات محسنی صفحات 17-26
    در سال های اخیر با پیگیری سیاست ها وبرنامه های توسعه علمی، خوشبختانه شاهد رشد قابل توجه تولیدات علمی در کشور بوده ایم، ولی آنچه که می تواند این رشد را به توسعه پایدار کشور گره زده و موجب پویایی و اثربخشی موسسات علمی شود، بکارگیری و تجاری سازی دستاوردهای علمی در جهت تعالی و رفاه جامعه است. دانشگاه ها یکی از چندین نهادی می باشند که در کنار نهادها و موسسات تحقیقاتی در یک کشور اقدام به توسعه دانش و فناوری های نوین برای صنایع مختلف می کنند. در حقیقت رسالت علمی دانشگاه ها را می توان تحت عناوین اصلی تولید و انتقال نوآوری ها و دانش های کاربردی طبقه بندی نمود. بدین منظور دانشگاه ها اقدام به تاسیس دفاتر انتقال فناوریدر ساختار درونی خود کرده اند تا بدین ترتیب با صنایع مختلف ارتباط نزدیکتری برقرار کنند. یکی از مهمترین لازمه های موفقیت دانشگاه ها جهت انجام رسالت علمی خویش، ارتباط مداوم با صنعت و دولت است که تشکیل شبکه سه بعدی صنعت- دانشگاه- دولت، ارتباط با پارک های فناوری و همچنین تاسیس دفاتر انتقال فناوری به عنوان مصادیق ارتباط دانشگاه با صنعت و دولت تلقی می شود. در مقاله حاضر تلاش شده تا ضمن بررسی ادبیات دفاتر انتقال فناوری به عنوان نهادی پیشرو در دانشگاه های هزاره سوم و حلقه مفقوده در فرآیند تجاری سازی دستاوردهای تحقیقات دانشگاهی، پیشنهادها و راهکارهای مناسبی در جهت راه اندازی و فعالیت های اثربخش این دفاتر در دانشگاه ها ارائه شود.
    کلیدواژگان: دانش، فناوری، انتقال فناوری، مراکز رشد، پارک های علم و فناوری و تجاری سازی دانش
  • رضا بندریان، مهدی بندریان صفحات 27-38
    سازمان های پژوهش و فناوری رسالت توسعه فناوری و تمهید تجاری سازی آن به منظور ارتقاء و پشتیبانی از توانمندی های فناورانه و نوآورانه صنایع مربوطه و مرتبط را برعهده دارند. پیچیدگی و ماهیت خاص فرایند توسعه فناوری در سازمان های پژوهش و فناوری به منظور پاسخ اثربخش به نیاز صنعت، نیازمند طراحی یک فرآیند توسعه و تجاری سازی فناوری است که الزامات مختلف برای پاسخگویی به چالش ها و مشکلات متعدد موجود در این مسیر را داشته و منجر به یکپارچگی و تطابق بین نوع و زمان نیازهای فناورانه صنعت و فرایند توسعه و تجاری سازی فناوری در سازمان های پژوهش و فناوری گردد. به منظور پاسخگویی به این چالش در این مقاله تلاش شده است یک الگوی تعدیل شده برای توسعه و تجاری سازی فناوری در سازمان های پژوهش و فناوری ارائه گردد. این مدل براساس تعدیل ادبیات موجود با استفاده از مطالعه موردی (چند موردی) فرایند توسعه و تجاری سازی فناوری در نمونه های موفق با استفاده از تحلیل کیفی بدست آمده است. پس از تبیین مدل در نهایت به جمع بندی با اشاراتی تحلیلی از مدل پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: توسعه و تجاری سازی فناوری، سازمان های پژوهش و فناوری، مدیریت راهبردی توسعه و تجاری سازی فناوری، مدیریت یکپارچه توسعه و تجاری سازی فناوری
  • دکتر داود فیض، علی شهابی صفحات 39-50
    تا کنون در ایران اقدامات مختلفی در جهت افزایش همکاری های دانشگاه و صنعت انجام شده است. هرچند اقدامات انجام شده در توسعه همکاری های دانشگاه و صنعت موثر بوده است، اما نیاز روز افزون کشور در دستیابی به فناوری های پیشرفته و تجاری سازی دستاوردهای علمی، ایجاد و توسعه الگوهای جدید همکاری های دانشگاه و صنعت، ضرورت بیشتری یافته است. از این رو در مقاله حاضر با بهره گیری از روش بررسی اسنادی ضمن بررسی نقش این کانون ها در ایجاد ارتباط موثر بین دانشگاه و صنعت و با استفاده از رویکرد مدلسازی پویایی سیستم و ترسیم نمودارهای علی حلقوی CLD))، متغیرهای تاثیر گذار بر نقش کانون های هماهنگی دانش و صنعت در توسعه ارتباط بین این دو نهاد، شناسایی شده و در نهایت مدل مفهومی نشان دهنده متغیرها و دینامیزم های موجود در این عرصه طراحی و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کانون هماهنگی دانش و صنعت، ارتباط دانشگاه و صنعت، مدلسازی پویایی سیستم
  • عمادالدین صیادی، اسماعیل شریفیان، کوروش قهرمان تبریزی صفحات 51-60
    پیشرفت تکنولوژی کنونی کشورهای پیشرفته بدون توجه به آموزش عملا امکان پذیر نیست و این کشورها در حقیقت از وابستگی حیاتی آموزش و تکنولوژی، به ارتباط صنعت و دانشگاه رسیده اند. هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی راهکارهای بهبود و توسعه ارتباط صنعت با دانشگاه در بخش تولیدی صنعت ورزش ایران بود. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه صنعت اشام 2008 استفاده شد که ضریب پایایی آن بر اساس روش آلفای کرونباخ(86/0=α) محاسبه گردید. جامعه آماری در این تحقیق را کلیه شرکتهای تولید کننده محصولات ورزشی در سراسر ایران(220=N) و تعداد 140 شرکت، نمونه تحقیق را تشکیل دادند. جهت تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش از آمار توصیفی(جداول و نمودارها) و آمار استنباطی(آزمون تحلیل عاملی و آزمون فریدمن) و با استفاده از نرم افزار Spss استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل آزمون تحلیل عاملی راهکارهای بهبود ارتباط صنعت با دانشگاه را در پنج عامل شامل: کارآموزی، دیدوبازدید، امکانات و فعالیتهای دانشگاهی، جلسات و مکانیزم های ارتباطی و تخفیف مالیاتی دسته بندی کرد. همچنین نتایج آزمون فریدمن نشان داد که از میان عوامل مورد بررسی عامل تخفیف مالیاتی به عنوان مطلوبترین عامل شناسایی شد. پس مهمترین راهکار جهت بهبود و توسعه ارتباط صنعت با دانشگاه در بخش تولیدی صنعت ورزش در نظر گرفتن تخفیف مالیاتی برای شرکتهایی است که با دانشگاه ها همکاری می کنند. به طور کلی جهت بهبود و توسعه ارتباط صنایع تولیدی محصولات ورزشی با دانشگاه ها، مشارکت و همکاری دو نهاد و اقدامات دولت در کنار یکدیگر می تواند مثمر ثمر واقع شود.
    کلیدواژگان: ارتباط صنعت و دانشگاه، بخش تولیدی، صنعت ورزش، ایران
  • معصومه قارون، یعقوب انتظاری صفحات 61-78

    سابقه نیاز سنجی های منابع انسانی در سطح کلان صرفا معطوف به برآورد های کمی و تاحدودی تحلیل های کیفی از کمبود های تخصصی آن است. هدف این مقاله شناسایی نیاز به سرمایه های انسانی برای نیل به اقتصاد دانش محور با تآکید بر محتوای مشاغل در اقتصاد دانایی محور است. چارچوب نظری این تحقیق، بر گرفته از نظریه سرمایه انسانی و توسعه پایدار مبتنی بر دانایی است. ادبیات اخیر توسعه منابع انسانی بر توسعه منابع انسانی در سطح ملی متمرکز شده است که سعی می کند با استفاده از رویکرد تلفیقی از ابعاد روانشناختی و مدیریت سازمانی علم توسعه منابع انسانی و ابعاد برنامه ریزی راهبردی توسعه مبتنی بر دانایی ، نیاز های آموزشی مهارتی نیروی انسانی شاغل را توصیف و برای تامین آن برنامه ریزی کند.بدین منظور با مراجعه به اسناد مربوطه شامل نیاز سنجی های ملی در کشورهای پیشگام ، پایگاه های اطلاعاتی از ویژگیهای تخصصی نیروی کار و تحلیل های نظری از ویژگی های مورد نیاز سرمایه انسانی در اقتصاد های مبتنی بر دانش ، ویژگی های تخصصی مهارتی سرمایه های انسانی در این اقتصاد ها تحقیق و بر اساس آن نیاز های آموزشی مهارتی سرمایه های انسانی کشور برای نیل به اقتصاد مبتنی بر دانش تدوین شده است. ویژگی های مذکور شامل سه دسته مهارت یا شایستگی است. لایه اول ، مجموعه وسیع شایستگی هایی است که برای موفقیت در محیط کار لازم است و به مهارت های« اشتغال پذیری» هم معروف است.لایه دوم مهارت های فنی مشترک درتمامی مشاغل یک بخش صنعتی است و لایه سوم مهارت های فنی خاص و منحصر بفرد یک صنعت است .

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی اقتصاد دانش، مهارت، شایستگی، صنعت، نیروی متخصص
|
  • Pages 5-16
    Today, the position and roles of universities are analyzed in a system which is called National Innovation System. This system is a network of main actors with logical and consistent interaction, which by supplying continuous flow of knowledge and information provides the appropriate context for production, development and diffusion of science, technology and innovation climate in the country. Roles of universities have gone through many changes in this system. These changes are based on structure and functions. In this paper, position and role s of universities in the age of innovation-driven economy, are analyzed at the macro and micro levels. In the macro- level, influential performance of universities in the national innovation system are stated. In the micro-level, the new mission of universities based on generation, commercialization of intellectual property and their increasing involvement in the innovation process and development of technological activities at the regional, national and international levels are reflected. Finally, several suggestions for facilitating of developing universities’ new roles and functions for achieving strategic and operational objectives in line with core issues of innovation-driven economy are offered.
    Keywords: National Innovation system, Universities in the innovation, driven economy, universities in the innovation supply chain
  • Pages 17-26
    In recent years the development of policies and programs, fortunately we have seen significant growth in scientific publications, But what can be done to make this growth sustainable development tied to the dynamics and effectiveness of academic institutions, Utilization and commercialization of scientific achievements in the promotion and welfare of the community. Universities are one of the few institutions with research institutions in the country to develop new knowledge and technologies for various industries are. The University's mission to be the main topics of innovation and knowledge transfer and application in classification. University technology transfer offices established in order to have their internal structure so as to establish closer links with industry. One important requirement for success in their academic mission of the university, which has an ongoing relationship with industry and government that Three-dimensional network of industry - university - the state with the establishment of technology parks and technology transfer offices as examples of university-industry-government relations are considered. The paper attempts to review the literature of technology transfer offices in universities as a precursor of the third millennium and the missing link in the process of commercializing academic research achievements, And appropriate suggestions for effective operation and activities of these offices is provided in universities.
    Keywords: science, technology, technology transfer, incubators, science, technology parks, commercializing knowledge
  • Reza Bandarian, Mehdi Bandarian Pages 27-38
    Research and Technology Organizations (RTOs) according to their mission are responsible for technology development and facilitating its commercialization in order to enhance and support the technological and innovative capabilities of relevant and related industries. The complexity and specific nature of the technology development process in RTOs in order to effective respond to the needs of industry require to designed a technology development and commercialization process which encompasses different requirements to meet the numerous challenges and problems in this direction and lead to matching between type and time of technological demands of industry and technology development and commercialization process of RTOs. In order to respond to these challenges, this paper attempt to present a modified model for the technology development and commercialization in RTOs. This model is adjusted based on the existing literature using the case study (multiple) of technology development and commercialization process in best practices by using qualitative analysis. After explaining the model, finally concluded with the analytical implication of the model.
    Keywords: Technology development, commercialization, Research, Technology Organizations, strategic management of technology development, commercialization, integrated management of technology development, commercialization
  • Davod Feiz, Ali Shahabi Pages 39-50
    Various actions are performed to enhance university-industry cooperation in Iran. Although efforts have been instrumental in the development of university-industry collaboration, but the country's growing need to meet the advanced technology and the commercialization of scientific breakthroughs, hence the development of new modes of university-industry cooperation is more necessary. Therefore, using an attributive survey reviewing the role of these centers in establishing effective communication between the university and industry, and also using a system dynamics modeling approach as well as drawing Causal Loop Diagrams (CLDs), variables affecting the coordination centers of science and industry in the development of the relationship between the two institutions is identified. Finally, a conceptual model is presented showing the variables and dynamics design.
    Keywords: Coordination centers of science, industry, university, industry relations, system dynamics modeling
  • Emadodin Sayadi, Esmaiel Sharifian, Kouosh Ghahreman Tabrizi Pages 51-60
    The current technology advances developed countries practically not possible without education and these countries the critical dependence of Education and Technology, Have university-industry relationship. The aim of this study was to identify and prioritize strategies to improve communication and development industry in the manufacturing sector of the sports industry of Iran. Study Any Applied According to the research method is descriptive – analytical. Data collected for 2008 questionnaire was used Esham Industry The reliability coefficient based on alpha (α=0/86) was calculated. The population consists of all companies producing over Iran's Sporting Goods (220 = N) A total of 140 companies, formed the study sample. In order to analyze the descriptive statistics (tables and charts) and inferential statistics (Friedman test and Factor Analyze) and using Spss software was used. Factor analysis of test results and analysis Strategies to improve communication with industry and universities on five factors, including: Classified Training, Visit, Facilities and academic activities, Meetings and communication mechanisms and Tax rebate. Friedman test also showed that among the factors examined was identified as the optimal tax operating. The main approach to improve and develop relationships with industry in the manufacturing sector of the sports industry is considering tax breaks for companies that cooperate with universities. Generally improve and develop relationships with universities, athletic goods manufacturing industries, Can be fruitful collaboration between institutions and government.
    Keywords: Industry, university relations, Manufacturing, Sports industry, Iran
  • Pages 61-78

    The background of human resources needs assessments in macro studies refers more to quantity estimating . The aim of this issue is to recognition of the human resource requirements to reach to knowledge based economy with emphasis to job contents .The theoretical framework is human capital theory and knowledge based sustainable development. Recent literature has concentrated in human resource development at national level (NHRD) , which attempt to describe employee’s educational and professional specialties and planning it by means of multi-criteria human resource development and the aspects of strategic planning for knowledge based development. For this reason , by considering national needs assessment documents in initiator countries , expert characteristics on the related databases and theoretical analysis ,the main capabilities of professional labore force in manufacturing major job groups has been recognized . the mentioned capabilities are in three categories : the first are essential for work station performance which known as “employability “ , the second are common technical skills in all industrial jobs, and the last one are technical skills specific to each industry.

    Keywords: Human capital, knowledge based economy, competency, industry, expert