فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال چهاردهم شماره 6 (پیاپی 54، بهمن و اسفند 1394)

نشریه طلوع بهداشت
سال چهاردهم شماره 6 (پیاپی 54، بهمن و اسفند 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • آزاده نجارزاده، نجمه رفیعی *، غلامرضا یوسف زاده، مصطفی شکوهی صفحات 1-13
    مقدمه
    سندرم متابولیک تجمع خوشه مانند گروهی از فاکتورهای قلبی عروقی شامل چاقی شکمی، دیس لیپیدمی، اختلال در متابولیسم گلوکز و پرفشاری خون می باشد که با افزایش فاکتورهای التهابی نیز همراه است. این مطالعه با هدف اثر مکمل کوآنزیم 10Q بر فشار خون و شاخص های التهابی در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک انجام شد.
    روش بررسی
    طراحی این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور بود که با شرکت 50 نفر بیمار مبتلا به سندرم متابولیک با طول مدت مکمل یاری سه ماهه انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه آزمون و دارونما تقسیم شدند که گروه آزمون روزانه دو عدد سافت ژل 100 میلی گرمی کوآنزیم 10Q و گروه دارونما روزانه دو عدد سافت ژل مشابه فاقد مکمل دریافت کردند. قبل از مداخله و بعد از 12 هفته فشار خون، hs-CRP و هموسیستئین به عنوان شاخص های التهابی بیماران اندازه گیری شد.
    یافته ها
    45 نفر از افراد شرکت کننده، مطالعه را تا پایان ادامه دادند. کوآنزیم 10Q باعث کاهش فشار خون سیستولیک به میزان 66/0 سانتی متر جیوه(04/0=p) و کاهش فشار خون دیاستولیک به میزان 31/0 سانتی متر جیوه شد(001/0=p). در مورد فشار خون دیاستولیک اگر چه این تفاوت معنی دار بود، اما میانگین تغییرات آن نسبت به گروه دارونما تفاوتی نشان نداد. غلظت هموسیستئین در گروه مداخله از u/ml 09/2±97/11 به u/ml 93/1±31/10 (005/0p<) و hs-CRP از u/ml 46/3± 40/4 به u/ml 25/3± 64/3 (037/0=p) کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که مصرف روزانه 200 میلی گرم کوانزیم 10Q به مدت 12 هفته در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک منجر به کاهش معنی دار فشار خون سیستولی و دیاستولی و کاهش شاخص های التهابی در این بیماران می شود.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، فشار خون سیستولی، فشار خون دیاستولی، هموسیستئین، hs، CRP، سندرم متابولیک، کوآنزیم 10Q
  • سیدسعید مظلومی محمود آباد، محمدرضا مرادی *، حسین فلاح زاده، اکبر زارع، امیر حسین خوش اخلاق، وحید برزگر پور صفحات 14-23
    مقدمه
    نرخ تخلف رانندگی در ایران بسیار بالاست و تبعات ناگوار ناشی از آن باعث شده است تخلفات رانندگی یکی از مسائل اجتماعی مهم در کشور باشد. با توجه به افزایش تخلفات درسالهای اخیر در ایران، پژوهش حاضر تلاش کرده است رفتارهای خطرناک در رانندگی را مورد بررسی قرار دهد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی بوده است.در این مطالعه جامعه هدف کلیه رانندگان وسایل نقلیه سبک تردد کننده در سطح شهر یزد بوده اند که مرتکب تخلف در رانندگی شده اند. حجم نمونه لازم جهت انجام مطالعه 300 نفر تعیین گردید. نحوه نمونه گیری به صورت تصادفی بود. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ای بود که طی یک مطالعه مقدماتی روایی و پایایی قسمت های مختلف آن به اثبات رسیده بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار spss نسخه 18 و آزمون های آماری Anova، t-test، همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    افراد شرکت کننده در این مطالعه 288 نفر مرد و 12 نفر زن بودند. میانگین سنی افراد شرکت کننده 29/33 سال بود که 49 درصد افراد در گروه سنی 30-18 سال قرار داشتند. 73 نفر(3/24 درصد) افراد مجرد و227نفر(7/75 درصد) افراد متاهل بودند. بیشترین رفتارهای خطرناک انجام شده در حال رانندگی، صحبت با دیگر سرنشینان 6/73 درصد، 7/42 درصد استفاده از مواد خوراکی، 7/38 درصد نبستن کمربند و 7/36 درصد صحبت با موبایل، 4/27 درصد عدم رعایت فاصله طولی، 34 درصد سرعت غیر مجاز، 22 درصد سبقت غیر مجاز و 17درصد رانندگی در حال خستگی گزارش شده است. همچنین بین سن و انجام رفتارهای مخاطره آمیز در رانندگی ارتباط معنادار وجود داشت که با افزایش سن انجام رفتار خطرناک افزایش می یابد. بین تجربه رانندگی و انجام رفتار خطرناک نیز رابطه معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    گسترش فوق العاده تخلف رانندگی و تبعات زیان بار ناشی از آن باعث شده است این موضوع به عنوان یکی از مهم ترین مسائل اجتماعی کشور مورد توجه قرار گیرد. براین اساس پیشنهاد می شود تخلف رانندگی به عنوان یک مسئله اجتماعی بیش تر مورد توجه محافل علمی کشور قرار گیرد. با توجه به نتایج مطالعه حاضر پیشنهاد می شود که یک برنامه ریزی اصولی جهت آموزش صحیح افراد جهت آشنایی با قوانین راهنمایی و رانندگی انجام شود تا کمتر شاهد تخلفات رانندگی باشیم.
    کلیدواژگان: تصادفات رانندگی، رفتار خطرناک، رانندگان، یزد
  • زهرا زمانیان، کیانا نیک اقبال *، هومن ابراهیمی صفحات 24-32
    مقدمه
    در مطالعات مختلف مربوط به مشاغل، این نکته دریافت شد که استرسهای وابسته به شغل در بین دندانپزشکان شیوع بالایی دارد. این استرس ها که می تواند ناشی از عواملی چون صدا و روشنایی نامناسب باشد سبب ناراحتی عاطفی و به خطر افتادن سلامت فیزیکی گردیده و کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به اهمیت موضوع، مطالعه ای با هدف بررسی کیفیت زندگی کاری دندانپزشکان، دو مولفه مهم صدا و روشنایی و استرس شغلی در این حرفه ارزیابی شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی، توصیفی، مقطعی محقق با مراجعه به مطب دندانپزشکان، مقدار روشنایی و صدای محیط کار را اندازه گیری و کیفیت زندگی آنان را با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی مک گیل و استرس را با پرسشنامه ارزیابی استرس سنجیده و ارتباط بین متغیرهای کمی با استفاده از رگرسیون برای مدل سازی نیز از رگرسیون چندگانه استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین میزان صدای موضعی مته دندانپزشکی درمطب های خصوصی و دولتی به ترتیب 5/75 و 4/77 و روشنایی موضعی در 2/2 درصد یونیت های دندانپزشکی درمانگاه ها وکلنیک ها، زیر حد استاندارد بود. یافته های این مطالعه نشان می دهد که 9/58 درصد از دندانپزشکان شرکت کننده در مطالعه کیفیت زندگی خود را مطلوب و نسبتا مطلوب می دانند.
    نتیجه گیری
    همه این موارد حکایت از اثرشرایط محیط کار بر استرس و کیفیت زندگی دارد که با آموزش راه های کنترل و مدیریت آن می توان از اثرات تخریبی این اختلال روانشناختی تا حد قابل ملاحظه ای کاست و کیفیت زندگی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: استرس، روشنایی، صدا، درمانگاه، کیفیت زندگی مک گیل
  • احمد حائریان اردکانی، فاضله عطار باشی مقدم، فرزانه فضائلی، مهدی گازرانی، آرزو خبازیان * صفحات 33-40
    مقدمه
    درمان حمایتی پریودنتال از پیشرفت و برگشت بیماری پریودنتال در میان بیمارانی که قبلا مبتلا به پریودونتیت بوده اند و درمان شده اند جلوگیری می کند. همچنین باعث کاهش انسیدانس از دست دادن دندان و افزایش امکان شناخت درمان سایر بیماری ها یا شرایطی که حاصل بیماری دهانی هستند، می شود. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی مراجعه بیماران جهت ارزیابی وضعیت لثه خود پس از درمان جراحی لثه در یکی از مطب های تخصصی پریو در شهر یزد در سال 1390 انجام شد.
    روش بررسی
    جهت انجام این مطالعه 356 پرونده بیمارانی که در مطب خصوصی طی سال های 1375 تا 1384، تحت درمان جراحی لثه قرار گرفته بودند بصورت تصادفی انتخاب شده و دفعات مراجعه بعد از جراحی که صرفا به منظور معاینه انجام گرفته بود و مشخصات دموگرافیک افراد در چک لیستی ثبت گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    پرونده های مورد مطالعه، متعلق به 205 زن(%6/57) و 151 مرد(%4/42) بودند. بیماران در رده سنی 67-14 سال با میانگین سنی 48/9±80/37 بودند. 281 بیمار (%78/93) جهت ارزیابی وضعیت لثه خود پس از درمان جراحی لثه اصلا مراجعه ننموده بودند. 42 نفر (79/11%) تنها یکبار پس از جراحی مراجعه نموده و 22 نفر (17/6%) دو بار مراجعه کرده بودند. تعداد کمی از بیماران 3 بار (68/1%) و بیشتر مراجعه نموده بودند. ارتباط آماری معنی داری بین میزان مراجعه پس از جراحی لثه و سن، جنس، میزان تحصیلات و شغل بیماران وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    علی رغم اهمیت درمان های نگهدارنده پس از جراحی لثه بیش از 90 درصد از بیمارانی که تحت جراحی لثه قرار گرفته بودند، هیچ دفعه جهت دریافت درمان های حمایتی مراجعه نکرده بودند. لذا تاکید و تشویق پریودنتیست جهت مراجعه منظم بیماران، برای اطمینان از حفظ نتایج، جلوگیری از پسرفت نتایج درمان
    کلیدواژگان: جراحی لثه، درمان نگهدارنده، پریودنتیت
  • مسعود میرزایی، محسن مهدوی *، حسین فلاح زاده، محمد منتظر صفحات 41-49
    مقدمه
    حوادث ترافیکی دومین علت مرگ پس از بیماری های قلبی عروقی در کشور ایران(1)و سومین علت مرگ بعد از بیماری های قلبی عروقی و سرطان در کشور های در حال توسعه حوادث ترافیکی است(2). در کشور ما حدود 25000 نفر در سال و 70 نفر در روز بر اثر حوادث ترافیکی فوت کرده اند(3). با توجه به شیوع روز افزون جمعیت و وسایل نقلیه و شیوع بالای حوادث ترافیکی در کل کشور و استان یزد، این مطالعه بر آن است تاروند مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی را در یک دوره 5 ساله بررسی نموده و با آمار قبلی مقایسه نماید.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش گذشته نگر مبتنی بر اطلاعات نظام ثبت سوانح می باشد که با استفاده از آمار سال های1390-1385 مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی یزد، پزشکی قانونی و پلیس راهور انجام گردید. حجم نمونه به روش سرشماری است و کلیه موارد مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی را شامل می شود(2492 نفر). داده ها از فرم های ثبت اطلاعات مصدومین و متوفیان جمع آوری گردیده و پس از گردآوری دادها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. روند مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی بر اساس مدل رگرسیون پوآسون گزارش شد.
    یافته ها
    باتوجه به بررسی موارد مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی میزان بروز مرگ و میر از7/4 درصد در سال 1385 به 37/3 درصد در سال 1390 کاهش داشته است. اکثریت موارد فوتی ناشی از ضربه به سر می باشد که میزان آن از 9/79 درصد در سال 1385 به 3/62در سال 1390 کاهش داشته است.
    نتیجه گیری
    روند سوانح رانندگی رو به کاهش است. احتمالا اجرای قوانین و مقررات رانندگی از یک سو و فرهنگ سازی از سوی دیگر از جمله عوامل کاهش روند تصادفات در طول سال های 1385 تا 1390 می باشد.
    کلیدواژگان: حوادث ترافیکی، روند، مرگ ومیر
  • اکبر زارع شاه آبادی *، سمیه کاظمی صفحات 50-67
    مقدمه
    امروزه نظام آموزش و پرورش جایگاه ویژه ای در تامین سلامت اجتماعی افراد جامعه دارد. مسلما کمبود سلامت اجتماعی در نیروهای آموزشی این نظام می تواند پیامدهای نامناسبی بر انسجام و مشارکت نسل های آینده و سلامت جامعه داشته باشد. لذا با توجه به اهمیت مسئله، این مطالعه به بررسی میزان سلامت اجتماعی معلمان و عوامل موثر برآن می پردازد.
    روش بررسی
    این تحقیق بصورت پیمایش و با استفاده از پرسشنامه سلامت اجتماعی کینز انجام شد. حجم نمونه 300 نفر از آموزگاران، مربیان و عوامل اداری مدارس ابتدایی ناحیه یک شهریزد هستند که به صورت نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای ساده انتخاب شدند. داده های به دست آمده توسط نرم افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان سلامت اجتماعی پاسخگویان بالاتر از حد متوسط، پذیرش اجتماعی پاسخگویان کمترین و مشارکت اجتماعی آنان بیشترین میزان است. سلامت اجتماعی با محل تولد، درآمد، مسکن شخصی، تعداد اعضای خانوار، رضایت زناشویی و شغلی، سلامت سازمانی مدرسه، معدل دانش آموزان، اعتقاد به سلامت جامعه، دینداری، حمایت اجتماعی و عاطفی رابطه مثبت و معنی داری دارد. بین سن، جنس، محل سکونت، تحصیلات، سن، رضایت اوقات فراغت، استفاده از وسایل نوین اطلاعاتی، سمت شغلی، نوع مدرسه و تعداد دانش آموزان با سلامت اجتماعی رابطه معنی داری مشاهده نشد. در مدل رگرسیونی نیز متغیرهای دینداری، اعتقاد به سلامت جامعه و حمایت اجتماعی 43/0 درصد از تغییرات سلامت اجتماعی را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    افزایش امکانات مدارس، افزایش رضایت شغلی معلمان باایجاد امنیت شغلی، امکانات مشاوره خانوادگی، حمایت مالی و تسهیلات مناسب برای کارمندان محتاج می تواند به بهبود سلامت اجتماعی معلمان یاری رساند.
    کلیدواژگان: پذیرش اجتماعی، سلامت اجتماعی، مدارس ابتدایی، مشارکت اجتماعی، معلمان
  • حسن مظفری خسروی، افروز جاویدی *، آزاده نجارزده، علی دهقانی، محمدحسن افتخاری صفحات 68-78
    مقدمه
    چاقی وافزایش استرس اکسیداتیو منجر به افزایش مقاومت انسولینی می گردد. استفاده از بذر کتان به صورت روز افزون در رژیم افراد، به منظور کاهش وزن افزایش یافته است. داده های کمی در خصوص اثر بخشی بذر کتان بر بهبود شاخص های تن سنجی واسترس اکسیداتیو وجود دارد. هدف ازمطالعه حاضر بررسی اثر مصرف خوراکی دو مقدار مختلف بذر کتان بر شاخص های تن سنجی واسترس اکسیداتیو در افراد مبتلا به پیش دیابت دارای اضافه وزن وچاق بوده است.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی، 99 فرد مبتلا به پیش دیابت با نمایه توده بدنی 25 تا 9/34 کیلوگرم بر مترمربع به شکل تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. دو گروه دریافت کننده بذر کتان به میزان 40 گرم درروز (گروهHD) و 20 گرم درروز (گروه LD)، بذر کتان آسیاب شده را به مدت 12 هفته دریافت کردند و گروه سوم به عنوان گروه غیرآزمون (C) هیچ مداخله ای دریافت نکردند. شاخص های آنتروپومتری وغلظت مالون دی آلدهید قبل وبعداز مطالعه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    92 نفر از بیماران مداخله 12 هفته ای را به اتمام رساندند. در پایان مطالعه وزن، میانگین توده بدنی ودور کمر در گروه های دریافت کننده بذر کتان نسبت به گروه غیر آزمون، کاهش معنی داری داشت(005/0>p). اما میانگین غلظت مالون دی آلدهید به عنوان شاخص استرس اکسیداتیو در گروه HDو گروه C کاهش معنی داری در پایان مطالعه داشت، اما این تفاوت در بین گروه های مورد مطالعه معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف بذر کتان به میزان های 20 و40 گرم در روز می تواند شاخص توده بدنی و اندازه دور کمررا در افراد در مرحله پیش دیابت کاهش دهد، اما تاثیر معنی داری بر استرس اکسیداتیو در این بیماران ندارد.
    کلیدواژگان: کارآزمایی بالینی، پیش دیابت، بذر کتان، اضافه وزن، چاقی، شاخص های آنتروپومتری، استرس اکسیداتیو
  • فرخنده سادات ترابی، مهدی مشکی *، جهانشیر توکلی زاده، علی عالمی صفحات 79-93
    مقدمه
    سبک زندگی ناسالم باعث بوجود آمدن خطرات بهداشتی مهم در نوجوانی و بیماری های غیرواگیر در بزرگسالی می شود. ارزیابی نیازهای آموزشی با استفاده از تئوری قبل از مداخله یک پایه و اساس برای برنامه ریزی آموزشی در ارتقای سبک زندگی است. هدف مطالعه حاضر بررسی عوامل موثر بر اتخاذ رفتارهای ارتقاء دهنده سبک زندگی دانش آموزان شهرگناباد با کاربرد تئوری رفتار برنامه ریزی شده بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 175 دانش آموز در محدوه سنی 15-12 سال با روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه طراحی شده بر اساس سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده در زمینه سبک زندگی نوجوانان استفاده شد. داده ها در نرم افزارspss نسخه 20 با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز رگرسیون چندگانه و آزمون مستقل t-test تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار (9/0± 5 /13) سال به دست آمد. یافته ها نشان دادند کیفیت سبک زندگی با افزایش سن دانش آموزان و تحصیلات پدر کاهش می یابد. در تغذیه سالم (438/0=P) و عدم پذیرش سیگار و الکل (256/0=P) قصد با رفتار ارتباط نشان نداد. نگرش پیش بینی قابل توجهی برای قصد (268/0=B) و رفتار ( 638/0=B) تغذیه سالم بود. در فعالیت بدنی قصد توسط کنترل رفتار درک شده (244/0=B) و رفتار توسط هنجارهای ذهنی پیش بینی شد (424/0=B). در مدیریت استرس قصد با هنجارهای ذهنی (455/0=B) و رفتار باکنترل رفتار درک شده پیش بینی شد (767/0=B). در عدم پذیرش سیگار و الکل، نگرش ارتباط قوی با قصد (829/0=B) و کنترل رفتار درک شده ارتباط قوی با رفتار نشان داد (311/0=B).
    نتیجه گیری
    فقدان ارتباط بین قصد و رفتار نشان می دهد که عوامل جمعیت شناختی بجز قصد ممکن است رفتار در نوجوانان را تحت تاثیر قرار دهد و مداخلات آموزشی با تمرکز بر سازه کنترل رفتار درک شده به نظر می رسد راه مهمی برای رسیدن به رفتار مورد نظر باشد. رفتار فعالیت بدنی تحت تاثیر مستقیم ساختارهای اجتماعی قرار گرفت. بنظر می رسد ارتقای رفتارهای ورزشی در این گروه سنی با همکاری خانواده موفق تر باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، نوجوانان
  • ابوالفضل برخورداری فیروزآبادی، فتح الله بوذر جمهری، مهدی قهاری *، علی اصغر پرچ، محمدحسن لطفی، محمد جواد زارع سخویدی صفحات 94-102
    مقدمه
    گاز رادون با حدود دو سوم تابش زمینه، بیشترین منبع پرتودهی جامعه بوده و مواجهه با دختران آن با تابش آلفا احتمال ریسک سرطان ریه را افزایش می دهد بطوری که در امریکا پس از سیگار دومین عامل بروز سرطان ریه است. گرچه بررسی میزان رادون در اروپا بیش از کشورهای جهان سوم انجام گرفته ولی مطالعه میزان رادون به تدریج در سراسر دنیا در معادن رو به افزایش است که می توان به مطالعه غیاسی، ایشیموری فیزن و کوبال در معدن سرب اشاره کرد، با توجه به اهمیت موضوع و وجود تعداد قابل توجه معادن زیرزمینی در استان یزد و کارگران شاغل در این معادن میزان گاز رادون معادن سرپوشیده سرب و روی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه میدانی و به روش توصیفی- مقطعی میزان رادون معادن سرب و روی استان یزد را با روش اکتیو و با استفاده از دستگاه RAD7 با رنج اندازه گیری آن 400.000- 4 بکرل بر متر مکعب در فصل تابستان، مورد سنجش و میزان ذرات آلفا ایجاد شده از گاز رادون مورد شمارش قرار گرفت.
    یافته ها
    با توجه به نتایج مطالعه، در معادن 1 و2، سه و در معدن 1، دو ایستگاه، رادون سنجی انجام گرفت. که بیشترین غلظت در معدن 3 با مقدار3/4183 بکرل بر متر مکعب و کمترین غلظت در معدن 1 با مقدار 57 بکرل برمتر مکعب بود، و میزان میانگین غلظت گاز رادون در معادن 1، 2 و 3 به ترتیب برابر با 5/848، 83/125 و 4/1667 بکرل بر متر مکعب اندازه گیری گردید. همچنین میانگین غلظت گاز رادون در محل کار کارگران 3/2068، در محل رفت و آمد کارگران 9/219 و در محل استراحت و محیط خارج از معدن 75/19 بکرل بر متر مکعب اندازه گیری شد. از طرفی مقدار همبستگی بین غلظت گاز رادون با عیار سرب معدن نیز 899/0- می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که، غلظت گاز رادون سنجش شده در 5/62 درصد نقاط اندازه گیری شده کمتر از حد اقدام، 5/12درصد نقاط بین حد اقدام و حداکثر مقدار مجاز توصیه شده و 25 درصد بیشتر از حداکثر مقدار مجاز توصیه شده می باشد. همچنین محل و ایستگاه اندازه گیری مهمترین عامل در غلظت گاز رادون می باشد.
    کلیدواژگان: غلظت گاز رادون، معدن زیرزمینی سرب و روی، حد آستانه اقدام، اکتیویته، تابش آلفا
  • امیر ناصر علی بیگی، وحید عرب پاریزی، علیرضا نصیری، نجمه امیرماهانی، نادر شعبانی، محسن ترزنان، محمد ملکوتیان * صفحات 103-111
    مقدمه
    نرخ تولید زباله و ترکیبات فیزیکی آن به عوامل متعددی بستگی دارد که این عوامل در مناطق مختلف فرق داشته و به این علت کمیت و کیفیت زباله در شهرهای مختلف با هم اختلاف دارند. در تحقیق حاضر کمیت و کیفیت زباله تولیدی شهر سیرجان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی مقطعی است که از زمستان 1392 تا پاییز 1393در مرکز تحیقات مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. در هر فصل ماه دوم انتخاب و سپس در هفته دوم یا سوم هر ماه، چهار روز وسط هفته انتخاب گردید. هر روز ده نمونه تصادفی برداشت و هر نمونه 5/0 متر مکعب حجم داشت. اجزاء تشکیل دهنده مواد زائد در 9 دسته تقسیم بندی شد. در هر فصل 40 نمونه و مجموعا در چهار فصل 160 نمونه مورد آنالیز قرار گرفت و میزان تولید زباله شهر سیرجان محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی انجام شد.
    یافته ها
    میانگین تولید روزانه زباله شهر سیرجان در سال 75/150 تن بود. بیشترین میزان تولید زباله در فصل پاییز به میزان 158 تن در روز بود. بیشترین میانگین جزء تشکیل دهنده زباله مواد فساد پذیر به میزان 2/68 درصد و کمترین، بطری PET به میزان 3/1 درصد بود. بررسی های میدانی و اطلاعات مشهود نشان داد که محل فعلی دفن زباله های شهر سیرجان نامناسب است.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان بالای مواد فسادپذیر در زباله های تولیدی توصیه می شود تولید کمپوست مورد توجه قرار گیرد و سپس تمهیدات لازم جهت راه اندازی خط بازیافت کاغذ و مقوا و مواد دارای ارزش تجاری در دستور کار قرار گیرد. تعیین محل جدیدی برای دفن زباله های شهر از اولویت های اساسی است.
    کلیدواژگان: کمیت، کیفیت، زباله، سیرجان
  • محمدحسن لطفی، سجاد رحیمی پردنجانی *، حسین فلاح زاده، آذر ربیعی، مهتاب اردویی صفحات 112-124
    مقدمه
    کم کاری مادرزادی تیروئید یکی از عمده ترین علل قابل پیشگیری و درمان اختلالات رشد جسمی می باشد.لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی توصیفی الگوی رشد 5 سال ابتدای زندگی کودکان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید شهر یزد با توجه به الگوی رشد کودکان سالم سازمان بهداشت جهانی انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به صورت کوهورت گذشته نگر (Retrospective cohort) بوده که با ماهیت توصیفی بر روی کلیه نوزادان متولد سال های 1385 تا 1387 که توسط طرح غربالگری به عنوان بیمار تشخیص داده شده بودند، پس از لحاظ نمودن معیارهای ورود و خروج انجام شد، سپس الگوی رشد قد، وزن و دورسر 5 سال ابتدای زندگی این کودکان با توجه به الگوی رشد کودکان سالم سازمان بهداشت جهانی به تفکیک سن و جنس در صدکهای 3، 15، 50، 85 و97 مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    الگوی رشد قد،وزن و دورسر دختران مبتلا به بیماری به موازات الگوی رشد قد،وزن و دورسر دختران سالم سازمان بهداشت جهانی پیش رفته بود .الگوی رشد قدی پسران بیمار پس از 36ماهگی، الگوی رشد وزنیشان بعد از 9 ماهگی و الگوی رشد دورسر آنها در سن 24 ماهگی شبیه الگوی رشد پسران سالم سازمان بهداشت جهانی شده بود.
    نتیجه گیری
    الگوی رشد کودکان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید پس از درمان و ادامه مراقبت های پزشکی به سمت الگوی رشد طبیعی پیش خواهد رفت.
    کلیدواژگان: کم کاری مادرزادی تیروئید، رشد، قد، وزن، دورسر
  • بهرام آذری فر، محمدحسن لطفی *، محمدرضا تابان صادقی، حسین فلاح زاده، فاطمه حسینی، نعیمه کیقبادی صفحات 125-136
    مقدمه
    بیماری قلبی- عروقی یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر در جهان است. در سال های اخیر نقش عوامل روانی در بروز و تشدید بیماری های قلبی- عروقی بویژه عروق کرونر، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین هدف از این مطالعه تعیین میزان استرس درک شده در بیماران عروق کرونری می باشد تا گامی در جهت رفع برخی مشکلات بیماران قلبی و کاهش هزینه های اضافی برداشته شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد-شاهدی، 250 بیمار مبتلا به بیماری عروق کرونری که در بیمارستان های افشار و شهید صدوقی یزد بستری شده بودند با 250 فردی که با تشخیص متخصصین قلب، از لحاظ قلبی سالم بودند مقایسه گردیدند. دو گروه که از نظر سن و جنس همسان شده بودند، با استفاده از پرسشنامه ی استرس هولمز- راهه، میزان استرس و عوامل استرس زای این دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت. آزمون های T-test، کای دو، من- ویتنی و رگرسیون لوجستیک برای مقایسه ی متغیرها و نمره ی استرس دو گروه انجام گردید. از نرم افزار16 SPSS برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، بیماران مبتلا به انفارکتوس قلبی، طی یک سال قبل از وقوع حمله قلبی، رویدادهای استرس زای روانی -اجتماعی بیشتری را در مقایسه با افراد گروه شاهد تجربه کرده بودند. 4/16% موردها و 6/1% شاهدها، سطح استرس بیش از 300واحد داشتند(001/0p<). شانس ابتلا به بیماری عروق کرونری در این سطح از استرس 20 برابر گروه مشابه شاهد بود. همچنین مهمترین حوادث استرس زا که توسط افراد مورد مطالعه درک شده بود، تغییر در وضعیت اقتصادی، زخمی یا بیمارشدن و تغییر ساعات خواب دریک سال گذشته بود.
    نتیجه گیری
    در مطالعه انجام شده، بیماران قلبی در مقایسه با افراد سالم در مواجهه با عوامل استرس زای بیشتری بودند که علاوه بر اثر مستقیم بر بروز و تشدید بیماری قلبی، سیکل معیوبی در روند بهبودی بیماران قلبی ایجاد می کرد. بنابراین در توانبخشی قلبی می توان بر نقش استرس بیش از پیش تاکید نمود.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونری، استرس، پرسشنامه هولمز، راهه، انفارکتوس
  • نوا صدری زاده، رزاق محمودی *، پروین دهقان صفحات 137-147
    مقدمه
    افزایش تقاضا برای مصرف غذاهای سلامت بخش با خصوصیات حسی مطلوب موجب نوآوری و توسعه محصولات جدید در صنعت غذایی در سراسر دنیا شده است، بنابراین در مطالعه حاضر تاثیر غلظت های مختلف اسانس روغنی کلپوره بر خصوصیات شیمیایی و ارگانولپتیکی پنیر سفید ایرانی بررسی شده است.
    روش بررسی
    خصوصیات کیفی (پروتئین، چربی، نمک و pH) پنیر سفید ایرانی فرآوری شده با غلظت های مختلف اسانس گیاه کلپوره (15، 30 و 60 ppm) طی دوره رسیدن دو ماهه طی فواصل زمانی 15 روز به همراه خواص حسی نمونه ها مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در طول رسیدن پنیر کاهش تدریجی و پایدار مقادیر pH تمامی نمونه ها مشاهده شد. همچنین نمونه های پنیر دارای اسانس از مقادیر pH پائین تری در مقایسه با پنیر کنترل برخوردار بودند، به گونه ای که در انتهای دوره نگهداری پنیر کمترین میزان pH (38/3) مربوط به تیمار پنیر واجد 30 ppm اسانس بود. بر اساس یافته های این مطالعه در تمام نمونه های پنیر در طول رسیدن پنیر درصد رطوبت به طور معنی داری کاهش و درصد پروتئین و نمک افزایش معنی داری را نشان داد (05/0>P). اما درصد چربی بر پایه ماده خشک از تغییرات معنی داری برخوردار نبود. کمترین میزان رطوبت (42/62 درصد) در انتهای دوره ارزیابی در تیمار پنیر واجد اسانس 30 ppmمشاهده گردید. یافته های ارزیابی حسی نمونه ای مختلف پنیر نشان داد که بهترین غلطت اسانس از نظر تولید پنیر با خواص ارگانولپتیکی مطلوب غلظت30 ppm بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل از این مطالعه می توان از اسانس گیاه کلپوره در کنار سایر روش های محافظتی در جهت کاهش کاربرد نگهدارنده ها و طعم دهنده های سنتتیک و تولید تولید فراورده غذایی با خصوصیات طعمی جدید بویژه محصولات لبنی پر مصرف همچون پنیر بهره جست.
    کلیدواژگان: پنیر سفید ایرانی، اسانس کلپوره، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ویژگی های حسی
  • سارا گیلوری *، ناصر حافظی مقدس، علیرضا مظلومی بجستانی، سیدعلی مظهری صفحات 149-162
    مقدمه
    تولید پسماند از هر منشا به مفهوم تولید انواع آلاینده ها است. هرگونه طرح غیر اصولی برای دفع این مواد و اصولا وجود این مواد دارای اثرات نامطلوب زیست محیطی می باشد. از این رو برای مدیریت بهداشت شهری ارزیابی اثرات مثبت و منفی پروژه های مهندسی- بهداشتی موثر بر محیط زیست مانند احداث لندفیل، امری ضروری است.
    روش بررسی
    این مطالعه با هدف مکان یابی و ارزیابی اثرات زیست محیطی(EIA: Environmental Impact Assessment مکان دفن پسماند جامد شهری (MSW: Municipal Solid Waste)یزد با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام گرفته است. به همین منظور، لایه های مورد نیاز این روش تهیه شد تا طی 3 مرحله شامل: مکان یابی مناطق مستعد دفن، بازدید صحرایی جهت بررسی خصوصیات مناطق مستعد و انجام ارزیابی زیست محیطی با استفاده از ماتریس لئوپولد جهت رتبه بندی مناطق و انتخاب بهینه ترین مکان، جایگاه مناسب تعیین گردد.
    یافته ها
    با استفاده از لایه های متعدد از قبیل: زمین شناسی، کاربری اراضی، فاصله از محدوده شهر، شیب، فاصله از جاده، پوشش گیاهی، نفوذپذیری و هیدرولوژی، مکان یابی و وزن دهی به این لایه ها با روش ساده افزایشی (SAW: Simple additive weighting) صورت گرفت. در نتیجه 4 جایگاه در رده مناسب قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    با استفاده از روش ماتریس لئوپولد (Matrix Leopold) منطقه 1(با مختصات مرکزی طول: 256915 متری و عرض: 3540127 متری) به عنوان مکان بهینه جهت دفن بهداشتی - مهندسی مشخص گردید.
    کلیدواژگان: ارزیابی زیست محیطی، دفن بهداشتی، ماتریس لئوپولد، پسماندجامد شهر یزد، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • امین گلی، امیررضا طلایی *، محمدرضا طلایی صفحات 163-170
    مقدمه
    شناسایی باکتری های تجزیه کننده مواد سمی، گام مهمی در روند تکامل سیستم های تصفیه هوا می شود. باکتری های موثر در تصفیه و حذف آلاینده ها متناسب با نوع آلاینده و نوع سیستم و شرایط محیطی حاکم بر آن متفاوت است. با شناسایی این باکتری ها می توان شرایط بهینه برای عملکرد سیستم را تعیین و به حداکثر راندمان دست پیدا کرد و با استفاده از روش های بیوتکنولوژی نسبت به تقویت آنها برای تصفیه آلاینده ها مورد محسوب نظر اقدام نمود. هدف اصلی از انجام این مطالعه بررسی میکروارگانیسم های غالب در دو بیوفیلتر چکنده می باشد که در یکی از فرمالدوئید و در دیگری از اتانول به عنوان تنها منبع کربن استفاده گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه دو پایلوت بیوفیلتر چکنده در مقیاس آزمایشگاهی ساخته شده است. پس از تلقیح میکروارگانیسم ها و طی یک دوره سه ماهه سازگار سازی، این بیوفیلترها مورد مطالعه طولانی مدت قرار گرفتند. پس از پایان آزمایشات با نمونه گیری از بیوفیلم ها و انجام مطالعات میکروبیولوژی باکتری های غالب در بیوفیلتر شناسایی و گزارش شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه محققین موفق به یافتن میکروارگانیسم های سالمونلا بونگوری، پنومونیا سوبسپسیس، پنومونیا کلبسیلا و... . در بخشهای مختلف بیوفیلترها شدند.
    نتیجه گیری
    راهبری راکتورهای بیولوژیکی مختلف در شرایط گوناگون می تواند منجر به تغییر وسعی در گونه های میکروبی موجود در آنها شود. شناسایی میکروارگانیسم های فعال در هر راکتور می تواند منجر به یافتن شرایط بهینه و یا خطرات ناشی از انتقال میکروارگانیسم های موجود در راکتور به بدن انسان شود.
    کلیدواژگان: فرمالدئید، بیوفیلتر چکنده، اتانول، تصفیه بیولوژیکی هوا
  • محمد مهدی سلطان دلال، حمیدرضا خشت زرین، مریم تاج آبادی ابراهیمی، ابوالفضل داودآبادی، محمد مهدی حکیمیان، علی اصغر صدرآبادی، محمد کاظم شریفی یزدی* صفحات 171-183
    مقدمه
    استفاده روز افزون از فرآورده های لبنی صنعتی به جای سنتی ممکن است منجر به افزایش حذف باکتری های پروبیوتیک شود. لذا این مطالعه به منظور جداسازی و شناسایی بیوشیمیایی باکتری های اسید لاکتیک با پتانسیل پروبیوتیکی در ماست های محلی استان یزد انجام گرفت.
    روش بررسی
    96 نمونه ماست (32 نمونه ماست بز،32 نمونه ماست میش و32 نمونه ماست گاو) از مناطق مختلف استان یزد جمع آوری شد. نمونه های ماست ابتدا در محیط broth MRS غنی سازی و سپس بر روی بر روی محیطagar MRS کشت داده شدند. برای شناسایی اولیه باکتری های اسید لاکتیک از تست های گرم وکاتالاز وجهت بررسی پتانسیل پروبیوتیکی باکتری های اسید لاکتیک شناسایی شده ابتدا از تست مقاومت به اسید وسپس از تست مقاومت به املاح صفراوی استفاده شد.در ادامه شناسایی گونه باکتری های اسید لاکتیک توسط تست های بیوشیمیایی در دمای 15و 45 درجه سانتیگراد، هیدرولیز آرژنین و تولید گاز از گلوکز انجام گرفت.
    یافته ها
    ازمجموع 96 نمونه ماست جمع آوری شده،75 نمونه مثبت بدست آمد،که بر اساس تست های فنوتیپی و بیوشیمیایی 47 باکتری اسید لاکتیک شناسایی شدند. از این 47 ایزوله لاکتیک، 24 ایزوله دارای مقاومت به اسید و در مرحله بعد،12 ایزوله مقاومت به صفرا را داشتند. از میان 12 ایزوله با توان پروبیوتیکی، 5 ایزوله کوکسی از گونه پدیوکوکوس اسیدلاکتیسی و 7 ایزوله از جنس لاکتوباسیلوس که متعلق به گونه های ل. پلانتاروم، ل. برویس، ل. فرمنتوم و ل.کفیر بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این مطالعه نشان از تنوع بالای اسیدلاکتیک باکتری ها در ماست های بومی استان یزد دارد.
    کلیدواژگان: باکتری های اسید لاکتیک، پروبیوتیک، ماست محلی، یزد
  • محمد تقی قانعیان، محمدحسین سلمانی، محمدحسن احرامپوش، علی دهقانی، اسماعیل سلطانی نژاد* صفحات 184-197
    مقدمه
    افزایش آلودگی محیط زیست توسط فلزات سنگین سبب نگرانی های بسیار جدی بدلیل خصوصیات سرطانزایی، تجزیه ناپذیری و تجمع بیولوژیکی آنها شده است؛ نیکل یکی از عمومی ترین آلاینده های دارای تقدم در محیط زیست بوده که حذف آن حائز اهمیت فراوانی است. روش های مختلف و متعددی برای حذف و جداسازی یون های فلزات سنگین از محلول های آبی وجود دارد. اغلب این روش ها در غلظت های بالای فلزات کاربرد دارند و دارای معایبی از قبیل گرانی دستگاه ها و عملیات، تولید لجن یا سایر مواد زائد سمی، انرژی و فضای زیاد می باشند. از میان این روش ها، فرآیند جذب؛ به دلیل اینکه روشی ساده، کم هزینه و موثر برای حذف یونهای فلزات سنگین در غلظت های کم و متوسط است، توجه علاقمندان زیادی را به خود جلب کرده است.هدف از این مطالعه بررسی کارآیی جذب یون نیکل از محلولهای آبی توسط گرانول پوست سخت گردو می باشد.
    روش بررسی
    این تحقیق یک نوع مطالعه بنیادی و تجربی بود که فرآیند جذب بصورت منقطع، در شرایط آزمایشگاهی و با تاکید بر اثر پارامترهای مختلفی چون pH، زمان تماس،غلظت اولیه نیکل و دوز جاذب بر راندمان جذب مورد بررسی قرار گرفت. در هر مرحله از آزمایش ها، 100میلی لیتر محلول نیکل با غلظت اولیه مشخص و pH معین در دستگاه شیکر بهم زده شد. تاثیر پارامترهای مختلف، (8-2) pH، زمان واکنش(180-10دقیقه)، غلظت اولیه نیکل(100-10میلی گرم در لیتر) و مقدار جاذب(1-1/0گرم) بررسی و سپس نتایج حاصل با ایزوترم های لانگمویر و فروندلیچ و همچنین سینتیک های شبه درجه اول و شبه درجه دوم برازش شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که حداکثر کارایی جذب نیکل در محدوده pH برابر با 5 تا 8، میزان دوز جاذب 4/0گرم در 100 میلی لیتر و زمان تماس 90 دقیقه حاصل می شود. بعلاوه مشاهده گردید که داده های جذب از ایزوترم لانگمویر با ضریب همبستگی (99/0R2=) و سینتیک شبه درجه اول (9922/0R2=) و شبه درجه دوم (9937/0R2=) تبعیت می کند.
    نتیجه گیری
    بر مبنای نتایج حاصل از این مطالعه می توان اظهار نمود که گرانول پوست سخت گردو بعنوان یک جاذب طبیعی قادر به حذف مطلوب نیکل از محلولهای آبی می باشد و بدلیل توانایی جذب بالا جهت سایر آلاینده های زیست محیطی نیز پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، گرانول پوست گردو، نیکل، جاذب طبیعی، محلول آبی
  • محمد علی مروتی شریف آباد *، محمد ابراهیم زاده اردکانی، فرشته فاضلی، علی دهقانی، طاهره نشاطی صفحات 198-207
    مقدمه
    آلودگی به شپش سر یک معضل بهداشتی با سابقه طولانی در سطح جهان است که سبب بوجود آمدن عوارض جسمی، روانی و اجتماعی می گردد و در سنین 11-6 سال شایعتر است. نظر به کمبود مطالعات در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع شپش سر در دانش آموزان مقطع ابتدایی و تعیین کننده های رفتارهای پیشگیری کننده ازآن براساس الگوی اعتقاد بهداشتی در مادران آنهادر هشتگرد، در سال تحصیلی 92-1391 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه تحلیلی بصورت مقطعی بر روی372 نفر از دانش آموز مقطع ابتدایی و مادران آنها در شهرستان هشتگرد انجام شد.داده ها به وسیله معاینه سر دانش آموزان و تکمیل پرسشنامه محقق ساخته توسط مادرانشان جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزارSPSS و با استفاده از شاخص های مرکزی و پراکندگی، تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی وآنالیز واریانس صورت گرفت.
    یافته ها
    میزان شیوع شپش در افراد مورد بررسی 6/4 درصد بود. شیوع آلودگی به شپش سر به طور معنی داری در دانش آموزان دختر(6/8 درصد) بیشتر از دانش آموزان پسر (5/0 درصد) بود(0001/0>P). بین رفتارهای پیشگیری کننده از شپش سر در مادران و سازه های شدت درک شده، منافع درک شده و خودکارآمدی همبستگی مثبت و معنی دار مشاهده شد(05/0>P). از بین رفتارهای پیشگیری کننده از شپش سر، همکاری مادران با مراقبین بهداشتی و پرسنل بهداشتی جهت پیشگیری از شپش سر، کمترین رفتار گزارش شده بود. سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی 7/10 درصد از واریانس رفتارهای پیشگیری کننده را پیش بینی کردند که تنها قدرت پیش بینی خودکارآمدی به لحاظ آماری معنی دار بود(048/0=β).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع قابل توجه شپش سر به ویژه در دانش آموزان دختر ، اجرای برنامه های آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی به منظور بهبود رفتارهای پیشگیری کننده از شپش سر جهت والدین، دانش آموزان و کارکنان مدارس با تاکید بر ارتقاء خودکارآمدی مادران در این زمینه و نیز لزوم همکاری بیشتر والدین و مدرسه در این زمینه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، شپش سر، مادران، دانش آموزان
  • الهام موسوی احمد آبادی، عباسعلی جعفری *، سید مرتضی سیفتی، حسین جعفری صفحات 208-220
    مقدمه
    آفلاتوکسین ها از شایعترین و خطرناکترین مایکوتوکسین ها هستند که توسط قارچهای سمی که بر روی طیف وسیعی از مواد غذایی انسانی و حیوانی رشد میکند تولید میشوند. این گروه از سموم قارچی عوارض و خطراتی از جمله القاء سرطان کبد دارند. با توجه به معایب بعضی از روش های فیزیکی و شیمیایی برای کنترل آلودگی قارچها، اخیرآ توجه زیادی بر روی استفاده از عصاره گیاهان دارویی برای کنترل آلودگی های قارجی مولد آفلاتوکسین بر روی مواد غذایی شده است، لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر پوشش خوراکی حاوی عصاره دارچین بر روی مهار رشد آسپرژیلوس فلاووس مولد آفلاتوکسین بر روی مغز بادام می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای تجربی نمونه های مغز بادام را بطور تصادفی برای انجام مطالعه انتخاب شدند. نمونه های مغز بادام را ابتدا در محلول پوشش خوراکی آب پنیر حاوی3 درصد عصاره هیدروالکلی دارچین بصورت غوطه وری تیمار و سپس با سوسپانسیون 103×1کونیدی های قارچ آسپرژیلوس فلاووس مولد آفلاتوکسین آلوده شدند. میزان مهار آلودگی مغزهای بادام را با کشت محلول شستشوبادامهای آلوده شده و شمارش تعداد کونیدی های زنده قارچ ارزیابی شدند. در نهایت مقادیر MFC و MIC50 هر یک از عصاره مورد بررسی با تهیه رقتهای سریالی از عصاره ها و آلوده کردن با سوسپانسیون کونید قارچ مطابق با دستورالعمل روش استاندارد CLSI تعیین شدند.
    یافته ها
    در مجموع با مشاهده ماکروسکوپی مغزهای تیمار شده نشان داد که پوشش خوراکی حاوی عصاره 3% هیدروالکلی دارچین توان مهار کامل رشد قارچ مورد بررسی بر روی مغز بادام بود. با انجام تست آماری T زوج تفاوت آماری کاملآ معنی داری بین میانگین تعداد کلنی های جدا شده از کشت محلول شست و شوی مغزهای گروه تست و کنترل بدست آمد (0001/0)p=. میزان MFC و MIC50 برای دارچین به ترتیب معادل غلظت های 187 و 94 میلی گرم درصد بدست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پوشش خوراکی حاوی عصاره دارچین درکنترل رشد قارچ آسپرژیلوس فلا ووس بر روی مغز بادام موثر میباشد. هر چند استفاده عملی از این عصاره ها نیاز مند بررسی های بیشتر اقتصادی، میکروبی و سم شناسی می باشد.
    کلیدواژگان: بادام، آسپرژیلوس فلاووس، آفلاتوکسین، پوشش خوراکی، دارچین
  • سمیه آشیری، منصوره نصیریان *، حسن زارعی محمود آبادی صفحات 221-231
    مقدمه
    هدف اصلی درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن آن است که بیمار، از طریق پایش خودایند از اثرات فعالیت مجدد ذهنیت انجامی آگاهی می یابد واز طریق ایجاد و به کار گیری حالت حضور ذهن در ذهنیت بودن بماند واز طریق انجام تمرین های مکرر با جهت دهی قصد مندانه توجه به یک شی خنثی مثلا جریان تنفس به مشاهده افکار و احساسات یا حسهای بدنی خود بیندیشد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش ذهن آگاهی گروهی بر رضایتمندی زناشویی و اختلال وسواسی- جبری می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضریک مطالعه مداخله ای نیمه تجربی (یک گروهی) می باشد.آزمودنی های پژوهش با فراخوان تحقیق به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند سپس فرم کوتاه پرسشنامه رضایتمندی زناشویی اینریچ و پرسشنامه اختلال وسواسی- جبری مادزلی به افراد داده شد. علاوه بر دو ابزار بالینی، با مصاحبه تشخیصی بر اساس(DSM-IV) اختلال وسواسی- جبری آنها ارزیابی شد. ازجامعه زنان متاهل شهریزد که اختلال وسواسی- جبری داشتند و 6ماه بود که تحت درمان دارویی بودند، 30 نفر به صورت تصادفی انتخاب و آزمودنی ها در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. گروه آزمایش در 8 جلسه تحت درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند. مداخله آموزشی به مدت 2ماه انجام گرفت، اطلاعات حاصل جمع آوری وتوسط نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون آماری تحلیل کو واریانس مقایسه شدند.
    یافته ها
    طبق نتایج بدست آمده ، میانگین نمرات رضایتمندی زناشویی پیش آزمون در گروه کنترل وآزمایش به ترتیب برابر با 8354/2 و 1546/3 بوده و در پس آزمون به ترتیب 8453/2 و3617/3 بود همچنین میانگین شدت علایم وسواسی- جبری در پیش آزمون در گروه کنترل و آزمایش به ترتیب5244/0 و 4933/0 بوده و در پس آزمون به ترتیب 4866/0 و 3822/0بود.
    نتیجه گیری
    این درمان به طور معنی داری منجر به افزایش رضایتمندی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است. در خصوص آموزش ذهن آگاهی بر روی کاهش شدت علائم وسواسی- جبری موثر بود ولی رابطه معنی دار نبود .
    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، رضایتمندی زناشویی، اختلال وسواسی، جبری
  • سید محمد باقر کمال الدینی، طاهره رحیمی *، محمد عابدینی اردکانی، مهدیه حسن رضایی، سید سعید مظلومی محمود آباد صفحات 232-242
    مقدمه
    حوادث راهنمایی و رانندگی از علل عمده مرگ و میر و جراحات و نیز به عنوان یک مشکل بهداشت عمومی در سطح جهانی شناخته می شوند. از میان عوامل متعددی که در بروز حوادث نقش دارند، رفتار مخاطره آمیز راننده به عنوان شایع ترین عامل ایجاد تصادفات می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با ضعف انضباط در رانندگی رانندگان شهر یزد در سال 1393 صورت پذیرفته است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که بر روی 373 راننده شهر یزد در سال 1393 صورت پذیرفته است. نمونه گیری با استفاده از روش در دسترس بود. داده ها توسط پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده و به وسیله نرم افزار آماری 16 SPSS با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یکطرفه، تی مستقل و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد میانگین نمره رفتار پرخطر در بین رانندگان از حداکثر 100 نمره، 41/81 بود و نگرش ریسک پذیری و خطر درک شده با رفتار پرخطر رانندگی همبستگی معنی داری داشتند (001/0> p). از بین متغیرهای وارد شده به مدل رگرسیونی نگرش ریسک پذیری و خطر درک شده توانستند 35 درصد تغییرات رفتار پرخطر رانندگان را پیش بینی کنند. (35/0، R2=59 /0، R=2/27F= ).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد رفتارهای پرخطر رانندگی تحت تاثیر عواملی چون نگرش ریسک پذیری و خطر درک شده راننده قرار دارد. بنابراین در نظر گرفتن این عوامل در مداخلات آموزشی ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: نگرش ریسک پذیری، خطر درک شده، آگاهی، رفتار پرخطر رانندگی
|
  • A. Nadjarzadeh, N. Rafiei *, Gh Usefzadeh, M. Shokuohi Pages 1-13
    Introduction
    Metabolic syndrome (MetS) encompasses a cluster of coronary heart disease risk factors, including abdominal obesity, glucose intolerance, dyslipidemia and elevated blood pressure that is associated with increased inflammatory markers. The purpose of this study was to investigate the effect of coenzyme Q10 (CoQ10) blood pressure and inflammatory markers in patients with metabolic syndrome.
    Method
    Design of This study was a double-blind randomized clinical trial and the duration was three months of supplementation. CoQ10 (100 mg twice daily) or placebo was administrated to 50 subjects with the metabolic syndrome for 12 weeks. Patients were randomly divided into two groups; placebo and treatment groups. Blood pressure, homocysteine and hs-CRP as inflammatory markers were measured before and after twelve weeks of the intervention.
    Results
    Forty five participants with MetS completed the study. CoQ10 supplementation significantly decrease systolic blood pressure by 0.66cm Hg (p=0.04) and diastolic blood pressure by 0.31 cm Hg (p=0.001). Although there was a significant difference between groups in diastolic blood pressure after supplementation, comparing mean changes of two groups showed no significant differences. homocysteine concentration in the intervention group decreased from 11.97±2.09 to 10.31±1.93 u/ml (p
    Conclusion
    CoQ10 supplementation at a dosage of 200 mg appears to decrease inflammatory markers, systolic and somehow diastolic blood pressure in patients with MetS.
    Keywords: Hypertension, Systolic blood pressure, Diastolic blood pressure, homocysteine, hs, CRP, Coenzyme Q10
  • Ss Mazloomi, Mr Moradi *, H. Fallahzade, A. Zare, Ah Khoshakhlagh, V. Barzegarpour Pages 14-23
    Introduction
    driving violations rate in IRAN are very high and adverse consequences resulting from it has led that driving violations are one of the most important social issues in the country. Due to increasing violations in Iran in recent years, present study has attempted to examine risky driving behaviors.
    Methods
    This study was cross-sectional study. In this study, the target population was all light vehicle drivers in the Yazd city who have committed a traffic violation. The sample size for performing the study was 300 subjects. Sampling method was cluster. Data was collected using a questionnaire during the pilot study had proven the validity and reliability of different parts. After gathering, data was analyzed using spss18 software, Anova, T-test, correlation and regression.
    Results
    Participants in this study were 288 men and 12 women. Average age of subjects was 33.29 years that 49% of subjects, were in age group 18-30 years. 73 (24.3%) of subjects were single and 227 (75.7 percent) were married. High-risk behaviors are reported while driving, talking with other passengers (73.6 percent), consuming foodstuff (42.7 percent), unfasten the safety belt (38.7 percent) and talk on cell phone (36.7 percent), non-compliance gap length (27.4 percent), the illegal speed (34 percent), illegal overtaking (22 percent) and driving fatigue (17%). Between age and risky driving behaviors, there was an correlation that dangerous behavior is increased by increasing age. there was an relationship between driving experience and risky behavior.
    Conclusions
    Extraordinary expansion of driving offenses and its harmful consequences has made it as one of the country's most important social issues that should be considered. Therefore, it is recommended that driving offenses are more considered as a social problem in scientific public. According into the results of this study suggest that a systematic plan should be performed to train people about the traffic rules until to keep traffic under control.
    Keywords: Dangerous behavior, drivers, Yazd
  • Z. Zamanian, K. Nikeghbal *, H. Ebrahimi Pages 24-32
    Introduction
    The prevalence of job-related stress has been proved to be high within the dentists in different studies. This stress, resulted from such factors as poor lightening as well as noise of dental office, can cause emotional distress, threaten dentists’ physical health and affect their quality of life. Hence, this study aimed to evaluate dentists’ professional quality of life, job-related stress and two important workplace factors of lighting and noise.
    Methods
    In this analytical-descriptive and cross sectional study, the researcher visited the dental offices in Shiraz and measured lighting and noise of the places. Moreover, dentist's quality of life and job stress were determined using McGill quality of life questionnaire and job-stress questionnaire. The relationship between quantitative variables was determined using regression test and the multiple regression t est was also applied for the modeling process.
    Results
    The local noise mean cased by the dental drills was 75.5 and 74.5 in the public and private offices, respectively. In 2.2% of the dental offices, lightening condition was reported below the standard levels. The study results revealed that 58.9% of dentists participating in this study experienced good or fairly good quality of life.
    Conclusion
    The study findings suggested that workplace conditions were correlated with the dentists’ professional stress and quality of life. Training how to manage this psychological disorder can significantly reduce its destructive effects and as a result, quality of life can be increased.
    Keywords: Clinic, Lighting, McGill quality of life, Noise, Stress
  • A. Haerian Ardakani, F. Attarbashi Moghadam, F. Fazaeli, M. Gazerani, A. Khabazian* Pages 33-40
    Introduction
    Supportive periodontal treatment prevents the progress and recurrence of periodontal disease in patients previously diagnosed and treated for periodontitis, decreases tooth loss and increases the possibility for treating other diseases or conditions resulting from oral pathologies. Therefore, the present study aimed to determine the frequency of patient's returns for gingival check-up after periodontal surgery at a private periodontist office in Yazd.
    Methods
    365 files of the patients who had received periodontal surgery between 1996 and 2005 were randomly selected. The frequency of the patient's return to the office for periodontal check-up and their demographic features were recorded in a checklist. The study data was analyzed via SPSS software (ver,16) using descriptive statistics.
    Results
    The patient's files belonged to 205 females (57.6%) and 151 males (42.4%). The patients’ age ranged between 14-67 years with an average of 37.8 9.48 years. 281 patients (93.70%) had never returned for gingival check-up after the periodontal surgery. 42 patients (11.79%) had only returned once and 22 patients (6.7%) had returned twice after the periodontal surgery. Only 1.68% of patients had returned more than three times. No significant relationship was observed between the patient's return after periodontal surgery and their age, sex, education level and occupation.
    Conclusion
    Despite the importance of supportive treatment after the periodontal surgery, more than 90% of the patients never returned for the supporting treatment. Therefore, periodontitis needs to be emphasized for the patients to regularly return for periodontal check-up after periodontal surgery to maintain the results, and prevent the disease recurrence.
    Keywords: Periodontal surgery, Periodontitis, Maintenance Therapy
  • M. Mirzaei, M. Mahdavi *, H. Fallahzade, M. Montazer Pages 41-49
    Introduction
    Traffic accidents (T.A) are introduced as the second cause of mortality after cardiovascular diseases in Iran as well as third causes after cardiovascular disease and cancer in the developing countries. Iran about 25000 persons per year and 70 persons per day have been due to T.A. Regarding the increasing growth of population and number of transport vehicles as well as the high prevalence of T.A in all over the country specifically in Yazd, this study intended to evaluate the mortality trend caused by T.A in five years period.
    Methods
    This retrospective study was based on the information of the accident registration system using the statistics form of Yazd emergency medical services, accident management center, forensic center and Rahvar police. The sample size was determined via Census method all of the mortality cases of T.A(n=2492). The study data were gathered from the information of the registration forms of the dead and injured, and then was analyzed by SPSS software (ver,16). In fact, mortality trend caused by T.A was reported via Regression Poisson model.
    Results
    Regarding T.A mortality cases by T.A, the mortality rate has been decreased from 47.3% in 2007 to 33.7% in 2012.The majority of death cases were resulted from head trauma that have been decreased from 79.9% in 2007 to 62.3% in 2012.
    Conclusion
    The study findings revealed that since traffic Accident's trend is decreasing, implementing traffic laws and regulation from one side and building a goog culture from another side are probably regarded as the main cause of decreasing accident's trend during 2007-2012.
    Keywords: Mortality, Traffic Accident, Trend
  • A. Zare Shahabadi *, S. Kazemi Pages 50-67
    Introduction
    Today, educational system plays a significant role in providing social health for the people in the modern era. Lack of social health in educational personnel of this system can certainly have inappropriate consequences on solidarity and cooperation of future generation as well as the social health. Therefore, the present study aimed to investigate the teacher's social health and its effective factors.
    Methods
    This survey study was conducted on 300 tutors, teachers, and administrative personnel of an elementary school in Yazd (zone 1), who were selected via simple one stage cluster sampling. In order to collect the study data, a questionnaire was utilized, which were analyzed through SPSS software (ver. 19).
    Results
    The respondents’ social health was reported more than the average. Their social acceptance and social cooperation were placed at the least and most level respectively. Social health has been demonstrated to have a significant positive relationship with such elements as birth place, salary, private home, number of family members, marital and job satisfaction, organizational health of school, students’ average, belief in society health, religiosity, social and emotional support. The study results revealed no significant relationship between social health and age, gender, living location, education, free time satisfaction, use of new information tools, job title, school type, and number of the students. Furthermore, regression model demonstrated that such variables as religiosity, belief in society health, and social support can explain 0.43% of social health variables.
    Conclusion
    The increase in school facilities and teachers’ job satisfaction through creating job security, using teachers’ skills as well as rights and benefits, family counseling services, financial protection and appropriate facilities for needy employees can help improving teachers’ social health.
    Keywords: Elementary schools, social acceptance, Social health, Social involvement, Teachers
  • H. Mozaffari, Khosravi, A. Javidi *, A. Nadjarzade, A. Dehghani, Mh Eftekhari Pages 68-78
    Introduction
    Obesity leads to an increase in oxidative stress and insulin resistance.Flaxseed consumption is increasingly incorporated into the diet of individuals, in purpose of weight reduction.There are limited data on efficacy of flaxseed on improving anthropometric indices.The purpose of this study was to assess the effects of flaxseed on anthropometric and oxidative stress indexes in overweight and obese prediabeticindividuals.
    Methods
    This study was conducted among 99prediabeticparticipants with body mass index(BMI)25-34.9.They are assigned randomly to three groups:high dose flaxseed(HD) and low dose flaxseed(LD) as intervention groups and third group as control group(C).HD receiveddaily 40 g milled flaxseed,LD receiveddaily 20 g flaxseed for 12 week and C group received no intervention.Anthropometric indicesand MDAwere measured before and after intervention.
    Result
    92 individuals remained at the end of 12th week for analysis.Weight, BMI and waist circumstancesdecreased in intervention groups compared to the control group and baseline(p
    Conclusion
    The result of present study demonstrated that consumption of both dose of flaxseed (daily 20 g and 40 g) can lower weight,BMI and waist circumstancesinprediabetic patients, but it’s not dose-dependent, but flaxseed has no significant effect on oxidative stress in prediabetes.
    Keywords: clinical trial, prediabetes, flaxseed, overweight, anthropometric indices, obesity, oxidative stress
  • F. Torabi, M. Moshki *, J. Tavakolizade, A. Alami Pages 79-93
    Introduction
    Unhealthy life style causes health risks as well as non-communicative diseases in the adulthood. Theory- based educational needs assessment before-intervention can be introduced as a basis among adolescents regarding education planning in lifestyle promotion. Therefore, this study aimed to examine the influential factors in adopting lifestyle-promoting behaviors in adolescents using theory of planned behavior.
    Methods
    In this cross-sectional analytic study, a sample of 175 students, aged 12-15 years, were selected via multistage random sampling. In order to glean the study data, a questionnaire was utilized based on constructs of planned behavior theory with regard to adolescent's life style. The study data were analyzed using SPSS software (ver. 20) via Pearson correlation, independent t-test and multi factorial regression.
    Results
    The student's mean age was reported 13.5, 0.9 years. Quality of life decreased with increasing age of the students and their father's education level. No association was found between intention and behavior in healthy eating (P= 0.438) as well as smoking and alcohol rejection (p= 0.256). Healthy eating behavior (B=0.638) and intention (B=0.268) were most predicted by attitude. Intention in physical activity was most predicted by perceived behavioral control (B=0.244) and behavior (B=0.424) was most predicted by the subjective norms. Regarding stress management, intention was most predicted by subjective norms (B=0.455) and behavior was most predicted by the perceived behavioral control (B=0.767). In smoking and alcohol rejection, attitude (B=0.829) showed a strong association with intention and perceived behavioral control (B=0.311) revealed a strong relationship in regard with behavior.
    Conclustion: Lack of association between intention and behavior demonstrated that demographic variables, except for intention, may affect behavior in adolescents. Educational interventions focusing on perceived behavioral control construct seem to be an important way to achieve the healthy behavior. Since physical activity behavior was directly affected by the subjective norms, promoting exercise behaviors in the age groups will be more successful with the family cooperation.
    Keywords: Adolescents, Life style, Theory of Planned Behavior
  • A. Barkhordari Firouzabadi, F. Boozarjomehri, M. Ghahari *, Aa Parach, Mh Zare Sakhoydi, Mj Lotfi Pages 94-102
    Introduction
    Exposure to radon gas, with about two-third of background radiation, is considered as the greatest source of community irradiation, which increases the risk of lung cancer with Alpha radiation, so as it is recognized as the second cause of lung cancer in the US after smoking. Although radon evaluation has been carried out in Europe more than the developing countries, measuring radon concentration in the mines is being increased worldwide such as Ghyasy, Ishimori, Fisne and Kobal's studies in the lead mines. Since there are a noticeable number of mines as well as mine staff in Yazd province, the present study aimed to determine the concentration of radon gas in the lead and zinc mines in Yazd.
    Materials And Methods
    In this analytical-cross sectional field study, the radon concentration of radon of three zinc and lead mines were measured in Yazd province via active method using RAD7 device (range between 4- 400000 Bq/m3) in summer. The study data were entered into SPSS software (ver.16) and radon-created Alpha particles were measured.
    Results
    According to the results, the highest concentration of radon was observed in mine 3 (413.3 Bq/m3) and the lowest concentration was detected in mine 1 (57 Bq/m3) and the average radon concentration in mines 1,2,3 were 848.5, 125.83 and 1667.4 Bq/m3, respectively. In addition, the concentration mean of radon gas in worker's work place, resort area and both rest area and the outside environment of the mines were 2068.2, 219.9, and 19.75 Bq/m3, respectively. The correlation between radon gas concentration and lead mine grade was also reported -0.899.
    Conclusions
    The findings of the present study indicated that the concentration of radon in 62.5% places were less than the action level, 12.5% of places were higher than the action level and less than the maximum permissible limit, and only 25% of places were higher than the maximum permissible limit. The place and station of measurement were the most influential factors in regard with radon concentration in the present study.
    Keywords: Activity, Alpha Radiation, ICRP, Lead, zinc mine, Radon gas concentration
  • An Alibeygi, V. Arabparizi, A. Nasiri, N. Amirmahani, N. Shabani, M. Tarzanan, M. Malakootian* Pages 103-111
    Introduction
    The rate of waste generation and its physical composition depends on several factors. These factors are different at various regions. So the quality and quantity of waste in various cities are different. In this study, the quality and quantity of produced waste at Sirjan city is evaluated.
    Methods
    This research is a cross-sectional study that was conducted at the Environmental Health Engineering Research Center of Kerman University of Medical Sciences in 2014.The second month of each season was selected. Then four days of mid-week was selected at the second or third week of each month. Ten samples were taken every day. The volume of each random sample was 0.5 cubic meters. Its components were determined after separation. Components of waste were divided in the 9 categories. 40 samples per season, and 160 samples totally, were analyzed in four seasons and the amount of produced waste in Sirjan city was calculated. Data analysis was performed by using descriptive statistics.
    Results
    The average of daily production of waste at Sirjan city was 150.75 tone. The maximum amountof waste production was 158 tons per day at the autumn. Most specified constituent of waste wasbelonging to the perishable material equal to68.2% and the lowest were PET bottles equal to 1.3%. Field surveys and evident information showed that sirjan landfill is inappropriate.
    Conclusions
    compost production is recommended due to high amounts of perishable materials in waste. Set up recycling schemes for paper, cardboard and materials with commercial value, such as plastics, metals and polyethylene terephtalate should be on the agenda. Emplacement a new landfill is the main priorities of this city.
    Keywords: Quantity, Quality, Waste, Sirjan
  • Mh Lotfi, S. Rahimi Pordanjani *, H. Falah Zade, A. Rabei, M. Ordooei Pages 112-124
    Introduction
    Congenital hypothyroidism is regarded as one of the major preventable and treatable causes of physical disorders. Therefore, the present study aimed to study the growth pattern of first 5-year life in children with congenital hypothyroidism in Yazd according to growth pattern of healthy children of World Health Organization (WHO).
    Methods
    This descriptive retrospective cohort study was performed on all the infants born within 2006- 2008, that had been diagnosed as a patient by a screening program. After taking inclusion and exclusion criteria into account, growth pattern of the infant's height, weight and head circumference within first 5-year of life was compared to that of normal children of WHO in terms of age and sex in 3,15,50,85, 97 percentiles.
    Results
    The study results revealed that pattern growth of height, weight and head circumference within girl patients was developed parallel with the growth pattern of healthy girls of WHO. Within the boys, linear pattern growth after 36 months, weight growth after 9 months and head circumference growth at 24 months was similar to the growth pattern of healthy boys of WHO.
    Conclusions
    The growth pattern in children with congenital hypothyroidism will develop towards normal growth pattern after treatment and medical care continuation.
    Keywords: Congenital hypothyroidism, Growth, Head circumference, Height, Weight
  • B. Azari Far, Mh Lotfi *, Mr Taban Sadeghi, H. Fallahzade, F. Hoseini, N. Keyghobadi Pages 125-136
    Introduction
    Coronary Heart Disease can be mentioned as one of the main causes of death in the world. In recent years, the role of psychological factors has been taken into account in the onset and exacerbation of cardiovascular diseases, particularly coronary artery disease. Thus, this study aimed to determine the level of perceived stress in patients with coronary heart disease as a step toward solving some problems of heart patients as well as reducing their additional costs.
    Methods
    In this case-control study, 250 patients with coronary artery disease, hospitalized in Afshar and Shahid Sadoughi Hospitals, were compared with 250 healthy individuals whose heart have been diagnosed to be healthy by a heart specialist. The two groups, matched in regard with their age and sex, were compared in terms of stress and stressors using the Holmes-Rahe stress scale. T-test, chi-square, Mann-Whitney and logistic regression were applied to compare the two groups in terms of variables and stress score using SPSS software (ver,16).
    Results
    The study results showed that patients with myocardial infarction experienced higher psychological stressors within one year prior to the heart attack. 16.4% of cases and 1.6% of the controls demonstrated stress levels of more than 300 units (P
    Conclusions
    In this study, heart patients were exposed to more stressors compared with the healthy subjects. In addition to the Stressor' direct effect on increasing the risk of heart disease and its aggravation, they can lead to the vicious cycle in the patient's improvement. As a result, the role of stress in cardiac rehabilitation can be further emphasized.
    Keywords: Coronary artery disease, Holmes, rahe questionnaire, Myocardial Infarction, Stress
  • S. Gilvary *, N. Hafezi Moghadas, Ar Mazlomi Bajestani, Sa Mazhari Pages 149-162
    Introduction
    Waste production from any source would lead to the formation of various pollutants. The existence of these materials and in turn, every non-normative plan designed for waste disposal produces environmentally detrimental effects. Therefore, evaluating positive and negative effects of influential engineering- sanitary projects in environment seem to be necessary such as landfill construction for management of urban health. The present study aimed to evaluate positioning and of municipal solid waste landfills by geological information system (GIS). To this purpose, the required layers were prepared and profit sites were obtained by 3 steps: talent mapping, field survey to study characteristics of suitable areas and EIA by means of Leopold matrix for zonal ranking and selection of optimal location.
    Results
    To depict talent map, the layers were combined by simple additive weighting method using various data including geology, land use, distance from the city boundaries, slope, distance from roads, vegetation, infiltration and hydrology. The resulted data suggested that four sites were posited in appropriate ranks.
    Conclusion
    The study findings revealed, that site No.1 (X:256915 & Y:3540127) was determined as the optimum location for engineering - Sanitary landfill.
    Keywords: Environmental assessment, GIS, Landfill, Leopold matrix, Solid waste
  • A. Goli, Ar Talaiekhozani *, Mr Talaie Pages 163-170
    Introduction
    Identification of degrading microorganisms of toxic materials is regarded as an important step to complete air treatment systems. Effective microorganisms in treatment and elimination of pollutants seems to be different depending on the type of pollutants as well as environmental conditions. Identification of these microorganisms can determine optimum conditions for the system performance and the maximum efficiency can be reached. Moreover, biotechnological methods can strengthen the microorganisms to treat the pollutants. This study aimed to identify the predominant microorganisms at two biotrickiling filters that formaldehyde was used in one and ethanol in another as the sole carbon source.
    Methods
    In this study, two biotrickling filter pilots were made at the laboratory scale. These microorganisms were inoculated and adapted within three months. Then biotrickling filters were studies for a long time. At the end of experiments, biofilm samples were taken from biotrickling filters and predominant microorganisms were identified via microbiology studies.
    Results
    The results of the present study managed to identify such microorganisms as Salmonella Bongori, Pneumonia, Subspecies Pneumonia, Klebsiella Terrigena, etc. at different parts of both biotrickling filters.
    Conclusion
    Microbial species can be widely changed with operating of biotrickling filters at different conditions. Identifying active microorganisms in each biotrickling filter can lead to detecting optimum conditions as well as the risks caused by transfer of the filter's available microorganisms to the human body .
    Keywords: Biological air treatment, Biotrickling filter, Ethanol, Formaldehyde
  • Mm Soltan Dallal, Hr Khesht Zarrin, M. Tajabadi Ebrahimi, A. Davoodabadi, Mm Hakimian, Aa Sadrabadi, Mk Sharifi Yazdi* Pages 171-183
    Introduction
    The increasing use of industrial dairy products instead of traditional might resulted in elimination of probiotic bacteria. The purpose of this study was isolation and biochemical identification of potentially Probiotic lactic acid bacteria isolated from traditional yogurt produced from milk of goat, cattle and sheep in Yazd province.
    Methods
    96 yogurt samples ,33 each from goats ,sheep and cow were collected from different parts of Yazd province. Samples were enriched in MRS broth, and then cultured on MRS agar.Suspected colonies were primary tested for catalase and gram stain. Lactic acid bacteria with probiotic characteristics were identified with biochemical tests including fermentation of carbohydrates, grown at 15 and 45 ° C, hydrolysis of arginine, gas production from glucose and their probiotic activity were investigated by means of resistance to acid and bile.
    Results
    In general out of 75 positive samples, 47 were identified as lactic acid bacteria on the bases of phenotype and biochemical tests, in which 24 were resistance to acid and out of these 12, were resistant to bile, which had a probiotics potential. Five of them were identified as Pediococcus acidilacticii, and isolated from Sheep and goat yogurt. Another 6 probiotic isolates belonged to the genus Lactobacillus and included as L. plantarum, L. brevis, L. fermentom and L. kefiri and isolated from goat and sheep yogurt Yazd province.
    Conclusion
    The findings of this study indicate high diversity of lactic acid bacteria in traditional yogurt in Yazd province
    Keywords: Lactic acid bacteria, probiotic, yogurt, local, Yazd
  • Mt Ghaneian, Mh Salmani, Mh Ehrampoush, A. Dehghani, A. Soltani Nezhad* Pages 184-197
    Introduction
    Increasing environmental pollution by heavy metals caused serious concerns due to carcinogenic properties, their biological accumulation and inseparability. Nickel was one of the most common pollutants priority in the environment that its elimination is very important. There is several methods to remove and isolation heavy metal ions from aqueous solution that the most of these methods are used in high concentrations of metals and has disadvantages such as high cost of equipment and operations, sludge production or toxic waste, energy and high space requirements. Between these methods, the process of adsorption has attracted the attention of many fans; because a simple, low-cost and effective to remove heavy metal ions in low concentrations and average. The purpose of this study is survey the efficiency of adsorption of Nickel ions from aqueous solutions by walnut shell granules.
    Methods
    This study was a fundamental and experimental research that adsorption process is interrupted, in laboratory conditions were examined, with an emphasis on the effects of various parameters such as pH, contact time, initial concentration of Nickel and adsorbent dosage on the adsorption efficiency. At each stage of tests were investigated; 100ml of solution containing specified initial concentration of Nickel and with the preferred level of pH(2-8), reaction time(10-30min), initial concentration(10-100mg/l) and the adsorbent dosage(0.1-1g), then the results was fit by Langmuir & Freundlich isotherm also first & second pseudo kinetics.
    Conclusion
    The results showed that the maximum efficiency of adsorption of Nickel was in the range of pH 5 to 8, adsorbent dose 0.5g/100ml and 90 minutes contact time. Moreover seen that data of adsorption followed the Langmuir isotherm with a correlation coefficient of r2=0.99 and the first pseudo kinetics (R2=0.9922) & second pseudo kinetics (R2=0.9937).
    Results
    Based on the results of this study may suggest that walnut shell granule's is ideal as a natural adsorbent to remove Nickel from aqueous solutions. And it's recommenden because of the ability to adsorb up to other environmental contaminants.
    Keywords: Adsorption, walnut shell granule\'s, Nickel, natural adsorbent, aqueous
  • M. A Morowatisharifabad *_M. Ebrahimzadeh_F. Fazeli_A. Dehghani_T. Neshati Pages 198-207
    Introduction
    Head lice infection is a global health problem with a long history that led to physical, psychological and social complications which is most common between the ages of 6-11years. Regarding lack of studies in the area this study was performed to determine the prevalence of Pediculus capitis in primary school children and its preventive behaviors determinants based on Health Belief Model in Their Mothers in Hashtgerd, 2012.
    Methods
    The analytical cross-sectional study carried out on 372 primary school students and their mothers in Hashtgerd. Data was collected by examining the student's heads and a questionnaire which was completed by their mothers and was analyzed by SPSS-18, using Indices of central tendency and dispersion, independent t-test, Pearson correlation ratio, linear regression, and ANOVA.
    Results
    The prevalence of Pediculus capitis was 6.4 percent. Prevalence of head lice was significantly higher in girl students (8.6%) versus boys (0.5%) (P
    Conclusion
    Regarding meaningful prevalence of Pediculus capitis especially among female students, HBM-based educational programs is recommended to enhance preventive behaviors of head lice in students, parents, and school staff with an emphasize on mothers self- efficacy and also necessity of mothers cooperation with health care providers to prevent lice.
    Keywords: Health Belief Model, Pediculus Capitis, Mothers, Students
  • Es Mosavy Ahmadabady, Aa Jafari *, Sm Seifaty, H. Jafari Pages 208-220
    Introduction
    Aflatoxins are the most common and dangerous mycotoxins produced by species of Aspergillus and penicillium grow on a wide range of human and animal food. This group of mycotoxins has disorder and risks, including the induction of liver cancer. According to disadvantages for several physical and chemical methods, there are recently great deals of interest in the use of herbal extracts for control of fungal growth and aflatoxin contamination on food. The main aim of this study was to evaluate the effect of Cinnamomum zeylanicum extract on growth inhibition of aflatoxin-producing Aspergillus flavus on Almond's kernel.
    Methods
    In current experimental lab-trial study almond kernel samples were randomly selected for study. Almond kernel samples were firstly immersed in edible coating containing 3% hydro-alcoholic of Cinnamomum zeylanicum extract and then contaminated with 1×103 aflatoxin producer A. flavus conidial suspensions. The extract's inhibitory properties were evaluated using with enumeration of viable and cultivable fungal conidia on almond washing solutions. Finally MFC and MIC50 values of herbal extracts were measured by preparing of their serial dilutions that contaminated with fungal conidial suspensions using CLSI standard broth dilution method.
    Results
    In general, the macroscopic observation of Almond kernel treated with edible coating of 3% Cinnamomum zeylanicum extracts showed full control of fungal growth. Statistical T test showed significant differences between the mean isolated colonies from culture of washing solutions from test and control samples (P= 0.0001). The MFC and MIC50 values value for Cinnamomum extract was concentration of 187 and 94 mg/100 respectively.
    Conclusion
    Results of present study showed that edible coating of Cinnamomum extracts was been effective in controlling of A. flavus colonization on Almond kernels. However, the practical uses of these extracts require more, antimicrobial, toxicology and economic studies.
    Keywords: Almond, Aspergillus flavus, Aflatoxin, Edible coating, Cinnamomum zeylanicum
  • S. Ashiri, M. Nasirian *, H. Zareimahmoudabadi Pages 221-231
    Interduction:
    Objectives
    The main objective of Mindfulness-based cognitive therapy is that thepatientthroughautomaticmonitoringoftheactivitiesofthismentalityled toincreasedawarenessthroughthe creationand utilization of thestate of mindofmindtoberepeatedand Through Exerciseswere alwaysgoing togiveattention toaneutralobject such asthebreath of hisphysicalsensestoseeorthink aboutthoughts and feelings. The purposeof thisstudy was to investigatethe effectof mindfulnesstraininggrouponmarital satisfaction andobsessive-compulsive.
    Methods
    The subjects of the research calls for sampling were selected based on the ENRICH Marital Satisfaction Questionnaire-Short Form questionnaire obsessive - Compulsive Inventory (MOCI) were given to the peopleIn addition ,two clinical tools,the Diagnostic Interview-Based(DSM-IV)disorder,obsessive-compulsive disorder were compared. Community of women who's OCD had six months under treatment were 30 randomly selected subjects in the two were divided into control and experimental groups. The experimental group received eightsessions of mindfulness-based cognitive therapy.At the end of the intervention group were reevaluated using the same tool (post-test).
    Results
    According to our results, premarital satisfaction scores in control group testing, respectively, with 8354/2and1546/3andthepost-test, respectively, 8453/2and3617/3was also the severity of the symptoms of obsessive-compulsive pre-test experimental and control groups, respectively, 5244/and4933/0 and4866respectivelyposttest/0and3822/0.
    Conclusions
    Thistreatmentled toa significantincrease insatisfactionin the experimental groupthan the control group It is. Onmindfulnesstrainingon reducingthe severity of obsessive-compulsiveeffective, but the relationshipwas not significant.
    Keywords: Mindfulness, based cognitive therapy, marital satisfaction obsessive, compulsive
  • Smb Kamaledini, T. Rahimi *, M. Abedini Ardakani, M. Hassanrezaee, Ss Mazloomimahmodabad Pages 232-242
    Introduction
    Traffic accidents are recognized the main causes of fatalities and injuries, as well as a worldwide public health problem. Among the many factors that contribute to accidents, risky behavior is the most common cause of them. This study aimed to investigate factors related lack of driving discipline among Yazd city drivers in 2014.
    Methods
    This study is a cross-sectional study has been performed on 373 drivers of Yazd in 2014. The sampling method was convenience. Data were collected by questionnaire and analyzed with SPSS16 software, using Pearson correlation tests, ANOVA, t-test and linear regression analysis.
    Results
    The data showed that average score of high-risk behavior was 81.41 and risk-taking attitudes and perceived risk were correlated with risky driving behavior significantly (p
    Conclusion
    The results show that risky behaviors have influenced by risk-taking attitudes and perceived risk driving. So it is necessary to consider these factors in educational interventions
    Keywords: lack of discipline driving, risk, taking attitudes, knowledge, perceived risk