فهرست مطالب

فصلنامه کهن نامه ادب پارسی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن بتلاب اکبرآبادی صفحات 1-23
    عینیت گرایی پوزیتیویستی رهیافت غالب زبان علم در قرن بیستم است. همین امر مشکلاتی را در تحلیل زبان دین، که با امر قدسی و غیر تجربی سر و کار دارد، ایجاد کرده است. تحلیل گزاره های دینی با معیار تحقق پذیری، که فقط گزاره هایی را معنادار می داند که ما به ازای خارجی دارند، باعث شده تا زبان دین و عرفان نوعی زبان مهمل با گزاره های کذب تلقی شود. این زبان قواعد و بازی خاص خود را دارد که پی بردن به آن مستلزم نوعی نگاه پدیدارشناختی و ماهوی است. در این پژوهش، ضمن تعریف عرفان و تقلیل آن به تجربه عرفانی، شاخصه ها و نمودهای آن در زبان نشان داده شده است که محمل و بستر هرگونه ارتباط است. به این منظور منظومه های عطار (الهی نامه، منطق الطیر، و مصیبت نامه) بررسی شده است. این تحقیق نشان می دهد که زبان عرفانی منظومه های عطار پیش از آن که کیفیتی متناقض و تمثیلی در معنای رمزی عرفان داشته باشد، کیفیتی تعلیمی و آگاهانه دارد و در بیش تر موارد هنوز به شاخصه تجربه عرفانی نرسیده است.
    کلیدواژگان: عرفان، تجربه عرفانی، منظومه های عطار، تناقض، تمثیل، بیان ناپذیری
  • حجت برهانی، مریم صالحی نیا صفحات 23-45
    موضوعات انتقادی و سبکی حضوری چشم گیر در تذکره های دوره صفوی دارند. رویکرد اصلی و فراگیر تذکره نویسان این دوره رویکرد شمی است؛ به این معنا که همانند پژوهش گران امروزی به شکل آگاهانه از مبنای نظری و شیوه عملی خاصی بهره نبرده اند و توصیفات پشتوانه علمی مشخصی ندارد. بنابراین آرای سبک شناسی تذکره نویسان دوره صفوی دوران طفولیت خود را می گذرانده است؛ اما این بارقه های آغازین و هرچند غیرعلمی، به دلیل حضور تذکره نویس در متن جریان ها، توجه به فردیت شاعران، و چندجانبه نگری به مسائل سبکی، زمینه ساز شناخت دقیق تر جریان های شعری گذشته و هم چنین شناخت پیشینه سبک شناسی زبان فارسی شده است. این پژوهش رویکردهای گوناگون تذکره نویسان به مسائل سبکی را بررسی می کند و نشان می دهد که تذکره نویسان در ژرفنای رویکرد فراگیر شمی خود، علاوه بر مسائل ذوقی به نکات مهم تاریخی، محتوایی، تطبیقی، زبانی، و بلاغی طرزها (سبک) نیز توجه کرده اند.
    کلیدواژگان: تذکره، دوره صفوی، رویکردهای سبک شناسانه، طرز
  • کبری بهمنی، مهدی نیک منش صفحات 47-69
    ژولیا کریستوا بینامتنیت را گذر از نظام نشانه به نظام های دیگر می داند. از این زاویه متن نه هم چون ذخیره ای از معانی ثابت، بلکه در مکان تعامل پیچیده ای بین متن های گوناگون قرار می گیرد. نظریه بینامتنیت با ژرار ژنت وارد حوزه ساختارگرایی شد. ژنت بر خلاف کریستوا با در نظر گرفتن خاستگاه به دنبال تعین و تثبیت معنا در متون بود. بر این اساس متن معنای خود را از طریق رابطه اش با دیگر متون آشکار می کند. آثار روزبهان از متونی است که با اتکا به آن می توان معنای برخی از دال های سیال در دیوان حافظ را تثبیت کرد. این پژوهش با مرکزیت عشق و معشوق به تعامل بین حافظ و روزبهان پرداخته است. بررسی تصاویر و کنش هایی که از معشوق ارائه می شود در نوسان بین تنزیه و تشبیه بنیان های اساطیری مشترکی را نشان می دهد. از سویی افعال معشوق و برخوردش با عاشق از دو الگو در عشق (حلاج و شیخ صنعان)، که هر دو مورد توجه حافظ و روزبهان بوده اند، تبعیت می کند.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، ژنت، حافظ، روزبهان بقلی، معشوق
  • یدالله بهمنی مطلق، مرضیه مالکی صفحات 71-94
    مقاله حاضر به منظور بررسی دقیق فن جواب، که به معنای سرودن شعری با وزن، قافیه، و محتوای کلی مشترک با شعری از شاعری دیگر است و با انگیزه همسری یا برتری جویی سروده شده است، به روش توصیفی تحلیلی نگاشته شد. با توجه به این که این دو انگیزه مبنای تعارض در معنی ناسازگاری و اختلاف نظر بین دو فرد (شاعر) است، با تمرکز بر اشعار چاپی فارسی از آغاز تا قرن ششم به ارائه تعریف این فن و بیان شرایط جواب گویی و بررسی انواع جدی و غیرجدی (نقیضه) آن پرداخته شد. هم چنین پس از بررسی علل و انگیزه های تعارضی جواب و معارضه طلبی در شعر نشان داده شد که این فن همواره یکی از روش هایی بوده است که شعرا با آن نقد و نظر خود را درباره شعر خود و اشعار دیگران ابراز می کرده اند.
    کلیدواژگان: تعارض، معارضه، استقبال، جواب، مجابات
  • خدیجه حاجیان، زهرا داوری گراغانی صفحات 95-111
    در هرمنوتیک فلسفی گادامر اثر هنری به منزله رخداد حقیقت است و جنبه های هستی شناسانه دارد، اما شعر «پارادایم» (paradigm) متن است. دلیل این اهمیت بیش از آن که ویژگی های زبانی مانند وزن، موسیقی، قافیه، و نظایر آن در شعر باشد، رابطه تفکر شاعرانه با وجود و حقیقت است. برخی از مهم ترین ویژگی هایی که رابطه شعر را با وجود توضیح می دهند عبارت اند از: خودقانون گذاری و یکتایی، استمرار، طنین افکنی، و لحن. به نظر می رسد بتوان دلایلی مبنی بر وجود ظرفیت های هرمنوتیکی خویشاوند با ایده های هرمنوتیک فلسفی گادامر در شعر حافظ برشمرد: 1. شعر حافظ نمونه شعر کلاسیک ایرانی و به بیان گادامر «مثل اعلای هستی تاریخی» ماست؛ 2. بهترین نمونه اجرای کامل به معنای مورد نظر اوست که با ویژگی مهم معناداری «در هر زمان» و «برای هر کس» شناخته می شود؛ 3. به سبب رابطه اش با اسطوره، مذهب، و به طور کلی فرهنگ ایرانی و با تجربه غنایی بشری می توان آن را «صدای بلند» سنت دانست که هنوز شنیده می شود؛ و 4. بر گفت وگوی «من» و «تو» مبتنی است. مجموع این ویژگی ها امکان جست وجوی جنبه های هستی شناختی در شعر او را فراهم کرده است. در مقاله حاضر سعی شده است امکان فهم شعر حافظ بر اساس آرای گادامر بررسی شود، سپس با الهام از دیالکتیک پرسش و پاسخ گادامر نشان داده شود که چگونه «وجود» به معنای گادامری در شعر حافظ «آشکار» می شود.
    کلیدواژگان: هانس گئورگ گادامر، هرمنوتیک فلسفی، هستی شناسی، وجود، تفسیر شعر حافظ
  • سارا زارع جیرهنده صفحات 113-136
    پژوهش حاضر تلاشی است برای مقایسه محتوای دو اثر برجسته عرفانی، منطق الطیر عطار نیشابوری و رساله الطیر ابن سینا، که به شیوه مطالعه و با استفاده از تحلیل کیفی و کمی محتوا صورت گرفته است. برای سهولت مقایسه از جدول ها و نمودارهایی نیز استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شباهت ها عمدتا در محتوای اثر است. مهم ترین شباهت دو اثر اشتراک در مضمون آن هاست. وجود رمز «مرغ» و مضمون «وحدت» بسیار برجسته است. از دیگر اشتراکات می توان به یک سانی مقصد و مقصود پرواز، شروع داستان از مرحله «شناخت خود»، و بیان مضمون بی اعتمادی اشاره کرد. تفاوت های فرمی عبارت اند از: 1. تفاوت در قالب بیان، 2. تفاوت در واژه گزینی، و 3. تفاوت در عناصر داستان. تفاوت های محتوایی نیز شامل: 1. تفاوت در لزوم پیر، 2. تفاوت در چگونگی اظهار وجود، 3. تفاوت در نگرش به قابلیت عارف، 4. تفاوت در نگرش به درگاه الهی، 5. تفاوت در حماسه آفرینی، 6. تفاوت در داشتن طرح سفر، و 7. تفاوت در نگرش به انجام کار سالک است.
    کلیدواژگان: عطار، ابن سینا، داستان های رمزی، منطق الطیر، رساله الطیر
|
  • Mohsen Botlab Akbarabadi Pages 1-23
    Positivist objectivism is the dominant approach in the language of science in the twentieth century but this factor has created difficulties in the language of religion, which deals with the sacred and non-experimental matters. Analysis of religious propositions with standard implementations that only considers the meaningful statements, which have external examples, causing the language of religion and mysticism to be seen as a nonsensical language. But this language has its own rules and games, understanding which requires a phenomenological view. In this study we have tried, in addition, to define mysticism, reducing it to a mystical experience, and show indicators and aspects of it in language that has carriers for any connection. For this purpose, poems of Attar Elahi-Nameh (Letter to God), Mantiq al-Tayr (Logic of Flight) and Mosibat-Nameh (Letter of Lamentation) are investigated. The results reveal that Attar’s mystical poems, before having paradoxical quality and allegorical styles, in the meaning of symbolic mysticism, have an educational quality and conscience, and is yet to reach the criteria of becoming a mystical experience.
    Keywords: Mysticism, mystical experience, poems, Attar, paradox, allegory
  • Hojjat Borhani, Maryam Salehinia Pages 23-45
    Critical issues and style have a significant presence in Safavid period tazkarahs (biographers). Theoretical descriptions of biographers are not clear. The main approach of these biographers is the subjective approach. It means that they had no certain approach such as that of the modern researchers. Stylistics of the biographer's comments in Safavid period is still in its primitive stages. The initial spark of this genre, though unscientific, occurred because of the biographers of that period. The insight to the poet's individuality and multilateral focus on style, resulted in a more accurate understanding of the poet’s personal history and also history of the Persian language. The present study examines different approaches of biographers and indicates that the biographers, along their subjective approach, also paid attention to historical issues, content, and the linguistic and rhetorical styles (tarz).
    Keywords: Safavid period, tazkarah, tarz (style), stylistic approaches
  • Kobra Bahmani, Mahdi Nikmanesh Pages 47-69
    Julia Kristeva believes that intertextuality is passing from one semiotic system to another. From this angle, text is not just a compendium of constant meanings, but intertwined with a complex interaction amongst various texts and reveals its meaning through its relationship with other texts. This paper strives to expand on the relationship and interactions of Hafiz and Roozbahan to draw a comparison based on their concept of love and the beloved’s image. The images and actions presented of the beloved, sway the line between catharsis and simile. On the other hand, the actions of the beloved and his/her treatment of the lover follow two distinct patterns of love which have been the focal point for both poets: The Story of Mansour Hallaj and that of Sheikh San’an. The place of the beloved’s (God’s) manifestation is the world of imagination in step with olfactory, visual and kinesthetic feelings of the time of the events. In this paper, we have also focused on the semiotic systems and the change of the lingual implications in a complex network of textual relationships of Hafiz’s poems and the traditions of the Persian sonnet in the visualization of the beloved.
    Keywords: Hafez, Roozbahan, Intertextuality, Beloved, Genette
  • Yadollah Bahmani Motlaq, Marzieh Maleki Pages 71-94
    In order to obtain an exact study of the technical response, which means writing a poem with rhyming weight and overall content similar to another poem in response to its poet, with the objective of validating him as a peer or expressing superiority, this paper tries to present a descriptive–analytical approach. Given that the abovementioned impulses are the basis of conflict and disagreement between the two poets, by focusing on Persian poetry published from the start until the sixth centuries, we have tried to define the terms of accountability and review the serious and non-serious expression techniques (parody) and also investigate the reasons for conflict and conflict-seeking questions in poetry. In addition, it has been shown that these techniques have always been one of the critical ways in which poets express their opinions about other poets and their poems.
    Keywords: conflict, contested, answer, convinced
  • Khadijeh Hajiyan, Zahra Davari Garaghani Pages 95-111
    Despite the fact that in Gadamer’s view, a work of art, in general, is considered as an “event of truth”, it is specifically the poetry that is regarded as a paradigm of the text. This is due to the relationship between poetic thinking and world wisdom rather than owing to linguistic formal characteristics of poetry.
    The focus in this paper is on ontological traits of poetry like autonomy, uniqueness, continuity, tone, and resonance to explain the correspondence between the “truth” and poetry. Through a hermeneutical reflection on Hafiz, the paper aims to show the capability of Hafiz’s poetry to possess traits mentioned above; Ensuing Gadamerian reasons could be counted for this idea, including classicality, intertextuality, and therefore, constructive function in Persian tradition, “loud voice” till “here” and “now”, and finally Hafiz’s dialogical essence.
    In this paper, we examined the possibility of understanding Hafiz's poetry using Gadamer's dialectic, followed by showing how 'existence', as is meant by Gadamer, is 'unfolded' in Hafiz's poetry.
    Keywords: Hans, Georg Gadamer, philosophical hermeneutics, ontology, existence, interpretation of Hafiz's poetry
  • Sara Zare Jirhandeh Pages 113-136
    The present study strives to compare the contents of two prominent mystic works: Attar Neishabouri’s Mantiq al-Tayr (Road of Flight) and Ibn Sina’s Risalat al-Tayr (Book of the Flight), which has been conducted through research and the qualitative and quantitative content analysis method. To facilitate the understanding of the comparisons, tables and charts have been provided. The findings suggest that similar effects are mainly found in the contents. The most important similarity between the two works is that of their subject. The sign of "Bird" (‘Tayr’) and the theme of unity are prominent. The other similarities include destination, purpose of flight, the story of the process of "self-discovery", and expression of distrust. The differences in form include: 1. difference in the form of expression, 2. Word choice, and 3: elements of the story. The differences in content include: 1. difference in the need for a sage, 2. how to express themselves, 3. in considering the worthiness of the mystic, 4: attitudes towards the divine source, 5: in being epic, 6. in the quest plan, and 7: in attitude towards the job of the seeker.
    Keywords: Attar, Ibn Sina, Cryptic Stories, Mantiq al Tayr, Risalat al Tayr