فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال سیزدهم شماره 2 (بهار 1395)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال سیزدهم شماره 2 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه ودایی، مریم میزانی، مسعود مشهدی بوجار، عباس گرامی صفحات 5-14
    مقدمه
    سبزی های خشک نظیر نعناع معمولا به منظور پیشگیری از آلودگی ثانویه وکاهش بار میکروبی به صورت از پیش بسته بندی شده پرتودهی می شوند. تحت تاثیر این فرایند، نوع و مقدار ترکیبات موثره فرار طبیعی محصول تغییر می کند و نیز در نتیجه واکنش های رادیولیز، یکسری یون ها، رادیکال های آزاد و مواد فرار با وزن مولکولی کم از ماده بسته بندی آزاد می شوند و به درون بسته مهاجرت و در محصول جذب می شوند.
    مواد و روش ها
    سبزی خشک نعناع بصورت مخلوطی از نعناع معمولی وصحرایی درکیسه هایی ازفیلم پلیمری سه لایه پلی پروپیلنی و تحت سه دز تشعشعی 8، 10 و 15 کیلوگری قرار داده شد. سپس تغییرات ایجاد شده در ترکیبات فرار طبیعی و آزاد شده از ماده بسته بندی توسط تکنیک تقطیر- استخراج جداسازی و با گاز کروماتوگرافی همراه با آشکارساز یونیزه کننده با شعله بررسی گردید.
    یافته ها
    59 نوع ترکیب مختلف شناسایی و در چهار گروه تفکیک شد: 1) ترکیبات فرار طبیعی نعناع نظیر (β-myrcene، Sabinene) که در نتیجه پرتودهی بطور کامل از بین رفتند. 2) ترکیباتی از مواد طبیعی نعناع که مقدارشان با افزایش دز پرتودهی افزایش یافت (نظیر Trans sabinene hydrate، cis-jasmone ). 3) ترکیبات فرار طبیعی که در دزهای پایین لطمه ندیده ولی در 15 کیلوگری از بین رفته اند و 4) ترکیبات شیمیایی فرار حاصل از ماده بسته بندی پلیمری (نظیر tert-butyl benzene) که به درون بسته مهاجرت کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که ترکیبات طبیعی موجود در نعناع معمولی، به پرتودهی حساس تر می باشند و به منظور حفظ کیفیت و ایمنی سبزی های خشک بسته بندی و پرتو داده شده ضروری است از حداکثر دز 8 کیلوگری و گونه های مقاوم تر نظیر نعناع صحرایی بسته بندی شده در پلیمرهای مقاوم نظیر پلی اتیلن ترفتالات استفاده گردد.
    کلیدواژگان: پرتودهی، گاز کروماتوگرافی، مهاجرت، نعناع خشک بسته بندی شده
  • امیر طاهریان، مهشید رهبری، علیرضا صادقی ماهونک صفحات 15-28
    مقدمه
    بستنی های تخمیری یکی از انواع دسر های لبنی نوین می باشند که چربی و شیرینی کمتر ی نسبت به بستنی های معمولی دارند. کفیر به دلیل دارا بودن مجموعه ای از باکتری ها و مخمر ها و ویژگی های تغذیه ای، حسی و عملکردی فراوان محصول لبنی تخمیری منحصر بفردی است. هدف از انجام این تحقیق استفاده از کفیر در فرمولاسیون بستنی و بررسی تاثیر جایگزینی شکر با شیره خرما و همچنین استفاده از صمغ عربی به عنوان پایدار کننده، بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی بستنی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق برای تولید بستنی، در مرحله اول کفیر تولید و در فرمولاسیون بستنی استفاده شد. سپس به منظور جایگزینی شکر با شیره خرما، از شیره خرما (0، 25، 50 و 75 درصد وزنی- حجمی) و صمغ عربی (0، 1/0، 2/0 و 3/0 درصد وزنی- حجمی) به عنوان پایدارکننده استفاده شد و ویژگی های فیزیکوشیمیایی (اسیدیته، pH، ویسکوزیته ظاهری، حجم افزایی، شدت ذوب و زمان ذوب اولین قطره) و حسی بستنی پرتقالی کفیر، بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کاربرد صمغ عربی و شیره خرما سبب افزایش اسیدیته، ویسکوزیته ظاهری، حجم افزایی، زمان ذوب اولین قطره و کاهش شدت ذوب و pH نمونه های بستنی کفیر می گردند. امتیاز ارزیابی حسی با افزایش سطح جایگزینی شیره خرما و صمغ عربی کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    از نظر تاثیر بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی ناشی از فعالیت فلور میکروبی کفیر می توان غلظت 25 درصد شیره خرما و 2/0 درصد صمغ عربی را به عنوان بهترین مقادیر برای جایگزین شکر و پایدار کننده جهت تولید بستنی کفیر در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: بستنی کفیر، شیره خرما، صمغ عربی، ویژگی های فیزیکوشیمیایی
  • محمدحسین اعرابی، محسن تقی زاده، سیدمهدی تخت فیروزه، فاطمه بهارلویی، محمد پوربابایی، مهناز محلوجی، حسین اکبری، شکوفه الوانی صفحات 29-36
    مقدمه
    عفونت هلیکو باکترپیلوری از عفونت های شایع می باشد که عوارض متعددی دارد. بررسی ها به تاثیر این عفونت در کاهش جذب آهن بدلیل کاهش ترشح اسید معده و به تبع آن بروز کم خونی اشاره کرده اند. در این مطالعه، مقایسه شیوع کم خونی فقر آهن در افراد آلوده و غیر آلوده به هلیکوباکتر پیلوری در شهرستان کاشان مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    افرادی که به منظور بررسی آنتی بادی IGg به آزمایشگاه مراجعه کردند 412 نفر (229 نفر آلوده و 183 نفر غیر آلوده) انتخاب و با رضایت، 3 سی سی خون جهت اندازه گیری فرتین سرم (S.F) و شاخص های خونی(CBC) از آنها گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار شاخص های خونی بر حسب وضعیت آلودگی با هلیکو باکتر نشان داد فرتین سرم ) S.F) در افراد آلوده کمتر از غیر مبتلایان است (04/0=p) که این تفاوت، بر اساس جنس در زنان معنی دار بود (001/0>p). بررسی شاخص ها نشان داد S.F در همه گروه های سنی در افراد آلوده کمتر از غیر مبتلایان است و این تفاوت در افراد بالای 60 سال نیز از نظر آماری (001/0>p) معنی دار بوده و همچنین در گروه سنی خانم ها بالای 30 سال میانگین S.F در مبتلایان کمتر از غیر مبتلایان بوده و این تفاوت رابطه معنی داری را نشان داد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد میزان فرتین سرم خانم های آلوده به هلیکو باکتر مورد بررسی، به ویژه در سنین بالای 30 سال کاهش معنی داری دارد که ممکن است ناشی از اختلال جذب آهن در افراد آلوده باشد.
    کلیدواژگان: آنمی فقر آهن، عفونت هلیکو باکتر پیلوری، فرتین سرم، هلیکو باکتر پیلوری
  • آمنه پاشایی، فروغ شواخی، مریم فهیم دانش، فوژان بدیعی، انوشه رحمانی صفحات 37-42
    مقدمه
    روغن زیتون فوق بکر اصلی ترین منبع تامین چربی در کشورهای مدیترانه ای است. قیمت روغن زیتون فوق بکر بدلیل فواید سلامتی و خواص حسی ویژه آن به سرعت در بازار جهانی در حال افزایش است، به همین دلیل تقلب زیادی در آن صورت می گیرد. در این پژوهش کاربرد دستگاه گرماسنج روبشی تفاضلی (DSC) و روش ترکیب اسید چرب برای تشخیص تقلب روغن زیتون فوق بکر با روغن آفتابگردان، بررسی شد.
    مواد و روش ها
    مقدار 5 ، 10 ، 15 و 20 درصد روغن تصفیه شده آفتابگردان با روغن زیتون فوق بکر مخلوط گردید و تجزیه حرارتی نمونه ها بوسیله DSC و تعیین ترکیب اسید چرب آنها بوسیله GC انجام شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون حرارتی نشان داد که در اثر افزودن روغن آفتابگردان تغییرات معناداری در ترموگرام سرد کردن و گرم کردن DSC ایجاد شد، به نحوی که در مخلوط حاوی روغن آفتابگردان، آنتالپی و دماهای آغازین و حداکثری پیک بزرگ کریستالیزاسیون در سطح حداقل 10 درصد تقلب و نیز آنتالپی و دمای نهایی پیک کوچک ذوب در سطح حداقل 5 درصد تقلب، نسبت به روغن زیتون فوق بکر اختلاف معناداری (P<0.05 ) داشت. در آزمون تعیین ترکیب اسید چرب نیز مشاهده گردید اکثر اسیدهای چرب اصلی مخلوط های حاوی حداقل 5 درصد روغن آفتابگردان نسبت به روغن زیتون فوق بکر اختلاف معناداری (P<0.05) داشتند و تنها مقدار اسید بهنیک و اسید لینولئیک ترانس در مخلوط های حاوی 15 و 20 درصد روغن آفتابگردان و نیز اسید لینولئیک سیس در مخلوط حاوی 20 درصد روغن آفتابگردان از حد نهایی تعیین شده آنها در استاندارد، بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    روشDSC را می توان مانند روش تعیین اسید چرب برای تشخیص وجود تقلب روغن زیتون فوق بکر با روغن آفتابگردان تصفیه شده به کار برد.
    کلیدواژگان: ترکیب اسید چرب، تقلب، روغن آفتابگردان، روغن زیتون فوق بکر، گرماسنج روبشی تفاضلی
  • جهانبخش شعبانی، حبیب الله میرزایی، سید مهدی جعفری، مسیح سرفرازی صفحات 43-52
    مقدمه
    پنیر پروسس حاصل اختلاط پنیر طبیعی با عناصر لبنی و غیر لبنی می باشد. تکنولوژی آسان تولید پنیر پروسس، استفاده از پنیرهای با کیفیت پایین و از طرف دیگر گستردگی در طعم و بافت، سبب افزایش تولید این محصول و جایگزین مناسب برای پنیرهای طبیعی گردید. هدف از انجام این پژوهش، بهینه سازی جایگزینی چربی شیر با روغن آفتابگردان در دما و زمان های مختلف پخت به روش سرد کردن آهسته بر خواص فیزیکی پنیر پروسس می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، روش سطح پاسخ (RSM) برای بررسی تاثیر غلظت روغن گیاهی (20، 30 و 40%)، دمای پخت (65، 75 و C°85) و زمان پخت (5، 10 و 15 دقیقه) بر روی سفتی، قابلیت ذوبی و پس دهی روغن پنیر مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    افزایش نسبت روغن گیاهی در محصول سبب کاهش سفتی پنیر پروسس گردید (01/0 p<)، اما تاثیر معنی داری بر قابلیت ذوبی و پس دهی نداشت. اثر دما و زمان های مختلف پخت با تاثیر نسبت روغن گیاهی رابطه معکوس داشت، به گونه ای که افزایش دما
    (001/0 p<) و زمان های پخت (01/0 p<)، سبب افزایش سفتی و کاهش قابلیت ذوبی و پس دهی روغن گردید.
    نتیجه گیری
    شرایط بهینه جهت تولید پنیر پروسس آنالوگ عبارت بود از: روغن گیاهی 20 درصد، دمای پخت 85 درجه سانتی گراد و زمان پخت 15دقیقه. همچنین میزان بهینه برای پاسخ های مورد نظر از قبیل سفتی، قابلیت ذوبی و پس دهی روغن به ترتیب 327/23 نیوتن، 5/227 و 2/228 درصد، بود.
    کلیدواژگان: پنیر پروسس، پردازش تصویری، سرد کردن آهسته، RSM
  • محبوبه غفوریان، حمید عزت پناه، عبدالرضا محمدی نافچی، مریم تاج آبادی ابراهیمی صفحات 53-64
    مقدمه
    با توجه به مشکلات زندگی شهر نشینی و پیامدهای آن از جمله بیماری های غیر واگیرداری همچون دیابت، بیماری های قلبی و عروقی و سرطان ضروری است عادات غذایی نیز به گونه ای تغییر یابند تا به روند کند شدن این بیماری ها کمک کنند. شیر شتر از جمله منابع ارزشمند سلامتی بخش است که در صورت ایجاد ایمنی، افزایش ماندگاری و به کارگیری روش های مناسب ایجاد ترکیبات سلامتی بخش (مانند تخمیر کردن) می تواند مورد مصرف قرار گیرد و روند فزاینده رشد بیماری های غیرواگیر را کندتر کند. این پژوهش به تهیه فرآورده تخمیری شیر شتر با باکتری های مولد اگزوپلی ساکارید که علاوه بر افزایش فعالیت آنتی اکسیدان، در بهبود خواص حسی فرآورده تخمیری نیز موثر باشد، پرداخته است.
    مواد و روش ها
    شیر شتر به وسیله عملیات حرارت دهی 85 درجه سلسیوس برای مدت 15 دقیقه سالم سازی شد و با سویه های لاکتیکی مولد اگزوپلی ساکارید شامل لاکتوباسیلوس کازئی TD4، لاکتوباسیلوس کازئی T20 و لاکتوباسیلوس پلانتاروم تلقیح گردید و پس از دوره انکوباسیون در بازه های زمانی اولین روز، هفتمین، چهاردهمین و بیست و یکمین روز دوره نگهداری از بابت ویژگی های فیزیکوشیمیایی، فعالیت آنتی اکسیدانی و ارزیابی حسی مورد آزمایش قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق مشخص نمودند که فرآیند حرارتی بر ویژگی های آنتی اکسیدانی شیر شتر تاثیر نامطلوبی نداشته و بدین طریق امکان افزایش ماندگاری این محصول، ضمن ایجاد ایمنی در آن میسر است. سویه های مولد اگزوپلی ساکارید ضمن ایجاد محصولات حاصل از تخمیر از جمله اسید لاکتیک، با ایجاد پلی ساکاریدهای خارج سلولی علاوه بر مصرف بخشی از لاکتوز، محصول را از نظر مصرف کننده قابل قبول تر نموده و در افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی محصول نیز نقش به سزایی داشتند. به نظر می رسد نگهداری چنین محصولاتی در دمای یخچال، پس از گذشت 14 روز، دارای بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد فرآیند حرارتی اعمال شده تاثیر ناخواسته ای بر ترکیبات شیمیایی و خاصیت آنتی اکسیدانی نداشت و ضمن اینکه تخمیر با باکتری های لاکتیکی مناسب، این فرآورده را از ارزش بیشتری به لحاظ خاصیت آنتی اکسیدانی برخوردار کرده، با بالا بردن زمان ماندگاری امکان انتقال آن از نقاط دور افتاده به شهرهای پر جمعیت را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: اگزوپلی ساکارید، آنتی اکسیدان، باکتری های اسید لاکتیک، تخمیر، شیر شتر
  • مهرداد سلیمی، محمد غلامی، شهرام محسنی، احسان عبدالعلی زاده صفحات 65-74
    مقدمه
    طراحی صحیح و مناسب تجهیزات انتقال، برداشت و فرآوری محصولات کشاورزی نیازمند دانش کافی از خصوصیات فیزیکی و مکانیکی آن محصول می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق مشخصه های فیزیکی (شامل ابعاد، جرم، میانگین قطر هندسی، کرویت، سطح رویه، حجم و فرآیند جذب رطوبت) بادام درختی رقم ربیع و مغز آن و خواص مکانیکی (شامل نیرو، تغییر شکل، انرژی و توان لازم برای شکست) بادام درختی رقم ربیع تعیین شد.
    یافته ها
    میانگین قطر متوسط هندسی برای بادام ربیع 37/22 میلی متر و برای مغز آن 42/13میلی متر بود. میانگین کرویت برای بادام 654/0 درصد و برای مغز آن 523/0 درصد بود. با قرار دادن نمونه هایی از مغز بادام در آب فرآیند جذب رطوبت مغز بادام مطالعه و مدل های ریاضی آن تدوین شد. از فاصله ی زمانی بین 13-9 ساعت پس از قرار دادن نمونه های مغز بادام در آب کل افزایش وزن آن ها نسبت به وزن اولیه 36 تا 41 درصد بود که این مقدار پس از 18 ساعت به 44 درصد افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    ضریب اصطکاک استاتیک بادام و مغز آن به ترتیب روی شیشه و آهن گالوانیزه کمترین بود. بررسی اثر رطوبت بر ضریب اصطکاک استاتیک بادام نشان داد که با افزایش رطوبت این ضریب افزایش می یابد. در بررسی خواص مکانیکی نتایج بدست آمده نشان داد که تاثیر سرعت بارگذاری و جهت بارگذاری بر نیرو، انرژی و توان لازم برای شکست بادام در سطح یک درصد معنی دار بود. توان مصرفی برای شکست بادام با افزایش سرعت از50 به 200 میلی متر بر دقیقه افزایش یافت. با افزایش سرعت بارگذاری، نیروی شکست بادام، به طور معنی داری کاهش و تغییر شکل در نقطه ی شکست افزایش یافت. نیروی شکست بادام در بارگذاری در جهت محور داراز (Z) کمترین بود.
    کلیدواژگان: بادام ربیع، خواص فیزیکی، خواص مکانیکی، خواص اصطکاکی
  • هادی باقری، محبت محبی، آرش کوچکی صفحات 75-86
    مقدمه
    امروزه استفاده از آردهای بدون گلوتن برای تهیه نان در سراسر جهان به دلایل تغذیه ای در حال توسعه است. بیماری سلیاک یکی از رایج ترین بیماری های است که در اثر مصرف پروتئین پرولامین حاصل می شود و تنها راه درمان آن عدم استفاده از محصولات شامل پروتئین پرولامین است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تاثیر دو صمغ قدومه شهری و زانتان در غلظت های 5/0 و 1 درصد (وزنی _ وزنی براساس آرد) بر خصوصیات رئولوژیکی، کیفی و حسی نان بدون گلوتن حاصل از آرد سورگوم مورد مطالعه قرار گرفت. علاوه بر این ساختار سلولی مغز نان نیز با استفاده از تکنیک های آنالیز تصاویر دیجیتال مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان داد که افزودن صمغ زانتان و قدومه شهری به طور معنی داری منجر به بهبود کیفیت نان بدون گلوتن شد. همچنین آنالیز تصاویر مغز نان نشان داد که افزودن صمغ زانتان و قدومه شهری به طور معنی داری منجر به بهبود ساختار مغز نان گردید که این عامل یکی از دلایل افزایش پذیرش حسی شناخته شد. از طرفی براساس نتایج حاصله، صمغ قدومه شهری از لحاظ خصوصیات عملکردی مشابه صمغ زانتان بود؛ بنابراین امکان استفاده از صمغ قدومه شهری به عنوان یک هیدروکلوئید بومی مناسب برای بهبود کیفیت نان بدون گلوتن وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نان های بدون گلوتن حاوی هیدروکلوئید در مجموع نسبت به نان گندم از کیفیت و قابلیت پذیرش کمتری برخوردار بودند ولی امکان تولید و فراوری آنها وجود دارد.
    کلیدواژگان: سورگوم، سلیاک، قدومه شهری، نان بدون گلوتن، هیدروکلوئید بومی
  • آزاده قربانی حسن سرایی، سید احمد شهیدی، محبت محبی، روژین معاذیان صفحات 87-98
    مقدمه
    حفظ رنگ طبیعی، به عنوان یک ویژگی کیفی مهم در مورد کنسانتره آب چغندر لبویی، با افزایش دانش در زمینه سینتیک تغییر رنگ امکان پذیر است که در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    سه فرایند مختلف حرارت-تبخیر برای تولید آب چغندر تغلیظ شده مورد استفاده قرار گرفت. آب چغندر با بریکس اولیه 10 تا غلظت نهایی در حدود بریکس40 با روش های ماکروویو (توان 450 وات)، تبخیرکننده تحت خلا چرخان (سرعت 66 دور بر دقیقه در دمای 60 درجه سانتی گراد) و حرارت در فشار اتمسفری (دمای 100 درجه سانتی گراد) تغلیظ شد. تغییرات رنگ نیز طی فرایندهای تغلیظ بررسی شد. تغییرات کل رنگ و پارامترهای L، a و b هانتر جهت تخمین میزان تخریب رنگ بکار گرفته شد. مدل های سینتیکی مرتبه صفر، مرتبه یک و مرکب برای بیان تغییر در پارامترهای رنگ مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    غلظت نهایی آب چغندر لبویی با بریکس 40 در زمان های 40، 43 و 70 دقیقه به ترتیب با استفاده از ماکروویو، تبخیرکننده دوار تحت خلا و فرایند گرمایی در فشار اتمسفری به دست آمد. همه پارامترهای هانتر طی زمان کاهش یافتند. مشاهده شد که همه فرآیندهای تغلیظ در آب چغندر پارامترهای رنگ (L، a و b) را به صورت کاملا مشخص تغییر می دهند و رنگ محصول قرمز مایل به قهوه ای می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که تغییر در مقدار تغییرات کلی رنگ هم از سینتیک مرتبه یک و از مدل مرکب پیروی می کند و پارامترهای L، a و b تنها از مدل مرکب پیروی می کنند. این مدل بیان می کند که تشکیل رنگ و نابودی رنگ دانه در حین فرایندهای تغلیظ آب چغندر اتفاق می افتند.
    کلیدواژگان: آب چغندر لبویی، تغلیظ، رنگ، سینتیک
  • علی رضوانی اقدم، سید محمدحسین آل عمرانی نژاد، جواد خزایی صفحات 99-107
    مقدمه
    سیر خشک با خواص دارویی و غذایی متعدد، بصورت ورقه یا پودر در تهیه غذاهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. بیشتر خواص دارویی و تغذیه ای سیر به آلیسین (ترکیبی از گروه تیوسولفینات ها) نسبت داده می شود. این ترکیب در اثر اعمال تنش های فیزیکی طی یک فرآیند آنزیمی تولید می شود. با توجه به تاثیر دما و اندازه نمونه بر فعالیت های آنزیمی، دمای خشک کردن و اندازه نمونه می توانند دو عامل بسیار مهم در ممانعت از تغییر رنگ و کاهش آلیسین و اسید پیرویک موجود در سیر حین فرآیند خشک شدن باشند.
    مواد و روش ها
    طی این تحقیق اثرات دمای خشک کردن و اندازه نمونه بر برخی ویژگی های کیفی پودر سیر شامل رنگ، مقدار اسید پیرویک و آلیسین بررسی گردید. به منظور مطالعه اثر اندازه نمونه و دمای خشک کردن بر سیر خشک شده، حبه های کامل، دونیم و چرخ شده سیر بومی شوشتر در دماهای 50 و70 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 22% خشک گردیدند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصله با افزایش دمای خشک کن از 50 به 70 درجه سانتی گراد، رنگ حبه های دونیم شده تغییر نموده و مقدار اسیدپیرویک و آلیسین موجود در آنها افزایش یافت. مقدار اسید پیرویک و رنگ نمونه های چرخ شده بطور معنی دار تحت تاثیر دمای خشک کن قرار نگرفتند، اما میزان آلیسین نمونه های چرخ شده با افزایش دما کاهش یافت. حبه های کامل پس از خشک شدن در دمای 70 درجه سانتی گراد با تغییر رنگ مواجه نشدند، اما مقدار اسید پیرویک و آلیسین موجود در آنها به شدت کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، خشک کردن حبه های دونیم شده در دمای 70 درجه سانتیگراد را می توان به عنوان مناسب ترین شرایط خشک کردن سیر به منظور تهیه پودر سیر معرفی نمود.
    کلیدواژگان: آلیسین، اسید پیروویک، خشک کردن، رنگ، سیر
|
  • F. Vedaei, M. Mizani, M. Mashhadi Boujar, A. Gerami Pages 5-14
    Introduction
    Dried vegetables such as mint are usually prepackaged irradiated to prevent the post contamination and reduce the microbial population. This process might affect the type and the amount of natural volatile essential oils of the product and also some ions,free radicals and low molecular weight volatile compounds might be released from the packaging materials due to radiolysis reactions migrated into the package and might be adsorbed onto product.
    Materials And Methods
    Dried mints, the mixtures of two species (spearmint, peppermint) were packaged in pouch of three layers of polypropylene film and were irradiated at 8, 1 and 15 KGy. The changes in the natural volatile compounds of the product and those that were released from packaging and were isolated by distillation-extraction technique were analyzed using gas chromatography equipped with flame ionization detector.
    Results
    59 different compounds were identified which might be classified into the following groups: a) the essential oils which were completely destroyed at three different doses (Sabinene, 7-myrcene). b) The essential oils which their concentration were increased by increasing the irradiation dose (Trans sabinene hydrate, cis-jasmone). c) The essential oils which were safe in the lower doses but partially lost at 15KGy. d) Chemical volatile compounds from polymeric packaging material which migrated into the package (tert butyl benzene).
    Conclusion
    The results indicated that essential oils from spearmint were more sensitive to irradiation than peppermint. To save the functional quality and also safety of prepackagedirradiated dried mint, processing dose may not exceed from 8KGy and more resistant mint species such as peppermint should be packaged in polymeric materials with lower sensibility to irradiation, i.e. polyethylene terephthalate.
    Keywords: Gas Chromatography, Irradiation, Migration, Prepackaged Dried Mint
  • A. Taherian, M. Rahbari, A. R. Sadeghi Mahonak Pages 15-28
    Introduction
    Fermented ice cream is a new dairy dessert with low amount of fats and sweeteners as compared to the typical ice creams. Since kefir contains collections of various bacteria and yeasts with unique nutritional, sensory and desired functional properties, it is considered as an unique product in dairy industry. The aim of this study is to use kefir in ice cream formulation and investigate the substitution of sugar by the date syrup and in addition study the effect of arabic gum as a stabilizer on the physicochemical and sensory properties of the ice cream.
    Materials And Methods
    In this study, kefir is first produced and then used in the ice cream formulation. Then effects of sugar substitution by date syrup (0%, 25%, 50% and 75% w/v) and arabic gum (0%, 0.1%, 0.2% and 0.3% w/v as stabilizers) on physicochemical (acidity, pH, viscosity, overrun, melting rate and first dripping time) and sensory properties of orange kefir ice cream were investigated.
    Results
    The results indicated that the application of date syrup and arabic gum caused increases in the acidity, apparent viscosity, overrun, first dripping time and decreases in melting rate and pH of the ice cream samples. Organoleptic scores were decreased by increasing the date syrup and arabic gum concentrations.
    Conclusion
    By considering the kefir microbial flora activity on the physicochemical properties of the product, it might be concluded that 25% date syrup and 0.2% arabic gum concentrations are the most suitable sugar and stabilizer substitution in the production of kefir ice cream.
    Keywords: Arabic Gum, Date Syrup, Kefir Ice Cream, Physicochemical
  • M. H. Arabi, M. Taghizadeh, S. M. Takhte Firozeh, F. Baharloei, M. Pourbabaei, M. Mahloji, H. Akbari, Sh. Alvani Pages 29-36
    Introduction
    Helicobacter pylori is a common infectious disease that has numerous side effects. The impact of these infections because of decreased iron absorption in reducing gastric acid secretion and the consequent anemia has been mentioned. In this study, a comparative study concerned with the prevalence of iron deficiency anemia in infected and non-infected persons with Helicobacter pylori in the city of Kashan have been studied.
    Materials And Methods
    The people who were referred to the laboratory to evaluate the antibody IGg were 412 people of whom 229 were infected and 183 were non-infected. 3 ml of blood samples were taken to measure the serum ferritin (SF) and complete blood count (CBC).
    Results
    The mean and standard deviation of competing blood counts based on the status of infection with H. pylori showed that the serum ferritin (SF) in the infected patients was less than the non- infected persons (p =0.04) and this difference based on gender was significant in women (p
    Conclusion
    The results showed that the amount of SF of H. pylori infected women especially in those over 30 significantly has decreased that might be due to the impairment of iron absorption in the infected persons.
    Keywords: Helicobacter Pylori infection, Iron Deficiency Anemia, Serum Ferritin
  • A. Pashaei, F. Shovakhi, M. Fahimdanesh, F. Badei, A. Rahmani Pages 37-42
    Introduction
    Extra virgin olive oil represents the popular source of oil in the Mediterrian countries. The price of extra virgin olive oil is increasing rapidly in the world market, due to many factors namely special organoleptic and health attributes. Therefore this popular oil might be subjected to adulteration. In this research, the application of Differential Scanning Calorimeter (DSC) and fatty acid profile methods to detect the adulteration of sunflower seed oil in extra virgin olive oil has been studied.
    Materials And Methods
    Refined sunflower seed oil was added to extra virgin olive oil at different portions (5, 10, 15 and 20 percent) and the thermal analysis of the samples were performed using DSC and the fatty acid composition of the samples were determined by GC apparatus.
    Results
    The results of the thermal analysis showed that the addition of sunflower seed oil created significant changes in cooling and heating thermograms of DSC. The enthalpy, onset and maximum temperature of major crystallization peak for at least 10% adulteration and the enthalpy and maximum temperature of minor melting peak for 5% adulteration indicated significant differences as compared to the extra virgin olive oil (P
    Conclusion
    The DSC method might be evaluated as a valuable method to detect the adulteration of refined sunflower seed oil in extra virgin olive oil however this method has its limitations regarding the percent of added oil.
    Keywords: Adulteration, DSC, Extra Virgin Olive Oil, Fatty Acid Profile, Sunflower Oil
  • J. Shabani, H. Mirzaei, S. M. Jafari, M. Sarfarazi Pages 43-52
    Introduction
    Processed cheese is the resulted of the combination of natural cheese with dairy and non-dairy elements. A simple type and production technology of processed cheese is based on the application of low quality cheeses with wide extent of flavor and texture that has resulted in the increased production of this product as a suitable substitute for the natural cheese. The aim of this study is to optimize the replacement of milk fat with the sunflower oil at different times and temperatures of cooking through the slow cooking method concerned with the physical properties of the processed cheese.
    Materials And Methods
    In this study, response surface methodology (RSM) was employed to investigate the effect of vegetable oil concentration (20, 30 and 40%), cooking temperature (65, 75 and 85ᵒC) and time (5, 10 and 15 min) on the physical properties of the cheese that consisted of hardness, meltability and oiling-off through the slow chilling method.
    Results
    As the vegetable oil concentration increased, the cheese hardness decreased (P
    Conclusion
    The optimum conditions for the production of the processed analogue cheese were the vegetable oil concentration of 20%, cooking temperature of 85ᵒC and time of 15 min under which the optimum values for the hardness, meltability and oiling-off were 23.337, 237.5 and 228.2% respectively.
    Keywords: Image Processing, Processed Cheese, RSM, Slow Cooling
  • M. Ghaforiyan, H. Ezzatpanah, A. Mohammadi Nafchi, M. Tajabadi Ebrahimi Pages 53-64
    Introduction
    Due to the problems concerned in urban life and the consequences of noncommunicable diseases such as diabetes, cardiovascular disease and cancer, it is necessary to change the eating habits as a way to help and slow down the diseases. Camel milk is a healthy valuable source that can be presented on the consumers table and can be fermented to extend its shelf life. This research has studied the thermal process of camel milk with producing Exololysaccharide bacteria which in addition exhibits antioxidant activity and is effective in improvement of the sensory characteristics of fermented process.
    Materials And Methods
    Camel milk has been heated at 85°C for 15 minutes and then is impregnated with Exopolysaccharide bacteria including lactobacillus casei TD4, lactobacillus casei T20, and lactobacillus plantarum. After incubation periods of first, seventh, fourteenth and twenty first days the physico-chemical characteristics particularly the antioxidant and sensory properties were evaluated.
    Results
    The findings determined that the thermal process apart from the safety increased the shelf life of the product. Strains producing Exopolysaccharide beside the products as the result of fermentation like lactic acid give the product more acceptability from consumer viewpoint and also have significant role in increasing the antioxidant activity. These products at refrigerator temperature after 14 days have the highest antioxidant property.
    Conclusion
    This research work indicated that the thermal process did not exhibit significant effect on the chemical composition and antioxidant activity of the product. In fact fermentation by suitable lactic bacteria makes it valuable due to the increase in the shelf life.
    Keywords: Antioxidant, Camel Milk, Exopolysaccharide, Fermentation, Lactic Acid Bacteria
  • M. Salimi, M. Gholami, Sh. Mohseni, E. Abdolalizade Pages 65-74
    Introduction
    Optimum machinery and equipment designing for transportation, harvest and processing of agricultural products need the knowledge of physical and mechanical properties of the products.
    Materials And Methods
    In this research, the physical properties consisting of dimensions, mass, average geometrical diameter, sphericity, surface area, volume and the process of moisture attraction and the mechanical properties including force, deformation, rupture energy and power of almond the variety of Rabi were determined and evaluated.
    Results
    The average of geometrical diameter for the whole almond was 22.37 mm and for its kernel was 13.42 mm. The sphericity for the almond and its kernel were 0.654% and 0.523% respectively. By placing some samples of almond kernel in the water, the process of moisture absorption of almond kernel was studied and the mathematical models were presented. The moisture absorption of the kernel when placed in the water for a period of 9-13 hours was 36- 41% and this raised to 44% after 18 hours.
    Conclusion
    Statistical coefficient of friction of almond and its kernel on glass and galvanized iron was the minimum, respectively. Study of the effect of moisture on the statistical coefficient of friction showed that by increasing the moisture, this coefficient increased. Investigation concerned with mechanical properties showed that the effect of loading speed and direction on rupture force, energy and power in probability level of 1% were significant. Power consumption to rupture almond was increased by increasing the speed from 50 to 200 mm/min. By increasing loading speed the rupture force was significantly decreased and deformation in rupture point was increased. Rupture force of almond in loading in the direction of axis was minimum.
    Keywords: Friction Properties, Mechanical Properties, Physical Properties, Rabi Almond
  • H. Bagheri, M. Mohebi, A. Kocheki Pages 75-86
    Introduction
    The use of gluten free flour is gradually gaining prominence worldwide due to the nutritional reasons for bread making. The most common disease caused by the protein, prolamin ingestion is celiac and the only effective treatment is to strict the diet free of prolamin.
    Materials And Methods
    This paper examines the effect of two different hydrocolloids, Qodume shahri (QSG) and xanthan gums (XG) at the concentrations of 0, 0.5 and 1% (w/w flour basis) on the rheological properties of dough and sensory characteristics of bread produced from gluten free sorghum flour. The crumb cell structure was also studied using digital image analysis technique.
    Results
    The results showed that the hydrocolloids QSG and XG had positive effects on the bread quality and sensory acceptability of fresh gluten free bread. The results indicated that the addition of either of the two cited hydrocolloids could improve the quality of the dough and bread produced.
    Conclusion
    According to the results it might be concluded that Qodume shahri gum acts quite similar to xanthan gum. The work also indicated that the bread produced by wheat flour has slightly higher acceptability by consumer as compared to the gluten free bread produced but the production of latter is quite possible.
    Keywords: Celiac, Gluten Free Bread, Godume Shahri Gum, Local Hydrocolloid, Sorghum
  • A. Ghorbani Hasan Saraei, S. A. Shahidi, M. Mohebbi, R. Moaziyan Pages 87-98
    Introduction
    Preservation of natural colour, as a quality attribute and characteristic of beetroot concentrate might be considered as a possibility if the knowledge of kinetic of color change is studied thoroughly.
    Materials And Methods
    Three different heating/evaporation processes were employed for the production of beetroot juice concentrate. The juice was concentrated to a final 40 Brix from an initial °Brix of 10 by microwave heating, rotary vacuum evaporator and evaporating at atmospheric pressure.
    Results
    The concentration of the final juice at 40 °Brix was achieved in 40, 43 and 70 minutes by using microwave, rotary vacuum and atmospheric heating processes, respectively. The changes in colour during the concentration processes were investigated. Total colour differences (KE) and L, a and b parameters were used to estimate the extent of colour changes by using Hunter Lab equipment. All colour parameters were decreased with time. The zeroorder, first-order and a combined kinetics model were applied to the changes in colour parameters.
    Conclusion
    The results indicated that the variation in TCD followed both first order and combined kinetics models, and parameters L, a and b followed only the combined model. This model implied that the colour formation and pigment destruction occurred during concentration processes of beetroot juice.
    Keywords: Beetroot Juice, Concentration, Colour, Kinetics
  • A. Rezvani Aghdam, S. M. H. Aleomrani Nezhad, J. Khazaei Pages 99-107
    Introduction
    Dried garlic with various nutritional and medicinal values is used in food industry as flakes or powder. The nutritional and medicinal properties of garlic are attributed to Allicin. This substance (a compound of Tyosulfinates) is produced enzymatically after crushing. Since the temperature affects the enzymatic action that results in pirovic acid and allicin. The size and temperature are two critical factors to prevent color change and reduce allicin and pirovic acid present in garlic during drying process.
    Materials And Methods
    This study investigated the effects of sample size and temperature on qualitative characteristics such as color of powder and pirovic acid and alicin retention in a convective hot-air dryer. For this reason whole and half and minced Shushtar garlics (Allium sativum L.) were dried at air temperatures of 50 and 70°C with the relative humidity of 22%.
    Results
    According to the obtained results by increasing the temperature from 50 to 70 C the color of half garlic have changed and allicin and pirovic acid have been increased. The quantity of pirovic acid and color of the minced samples were not affected significantly by the temperature of drier but allicin content of minced samples were reduced by increased temperature. Whole garlic dried at 70 °C was not affected by change in color but the quantities of present allicin and pirovic acid were reduced considerably.
    Conclusion
    According to the findings in this research work the condition that the halved samples were dried at 70 °C could be regarded as the best condition for producing garlic powder.
    Keywords: Allicin, Color, Drying, Garlic, Pirovic Acid