فهرست مطالب

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 18 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نصرالله مولایی هشجین*، معصومه حسین نژاد صفحات 1-17
    روستاهای ایران با داشتن پیشینه تاریخی و فرهنگی غنی، جایگاه مناسبی برای جذب گردشگر محسوب می شوند. گردشگری روستایی که بر مبنای بهره برداری از هویت فرهنگی یک روستا استوار شده است، می تواند ما را به سمت شناخت درک و ارتباط برقرار کردن با عناصر بومی و جاذبه های فرهنگی و طبیعی روستا در جهت توسعه گردشگری پایدار روستایی سوق دهد. بدین منظور، پژوهش حاضر نقش مساکن سنتی روستاهای کوهپایه و کوهستانی را از دیدگاه مسئولان مرتبط با روستا، گردشگران و ساکنین نواحی روستایی شهرستان های تنکابن و رامسر به عنوان جامعه میزبان، مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و در پی آن است تا نقش مساکن سنتی را در توسعه پایدار روستایی غرب مازندران مشخص نماید. با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر نگرش سیستمی برای جمع آوری اطلاعات داده ها از مطالعات اسنادی – کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که از دیدگاه ساکنین، مسئولین و گردشگران، گردشگری در افزایش درآمد ساکنین روستا و بهبود وضعیت اقتصادی آنان، همچنین در ایجاد فرصت های اشتغال در روستاها تاثیر بسیاری داشته است و مساکن سنتی کوهپایه و کوهستان توانسته است با کارکردهای مختلف و با بهره گیری از جاذبه های طبیعی درجذب گردشگر و توسعه گردشگری در ناحیه مورد مطالعه تاثیرگذار باشد. براساس آزمون کای دو (x2) بین تاثیر گردشگری با افزایش درآمد ساکنین روستا، نقش مسکن سنتی در توسعه توریسم روستایی و هممچنین ایجاد دهکده گردشگری جهت حفظ این مساکن، رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، روستاهای کوهپایه ای و کوهستانی، مساکن سنتی، دهکده گردشگری، مازندران
  • مهدی قرخلو، علی مهدی، معصومه مهدیان صفحات 18-41
    مقوله مسکن از مهم ترین بخش های توسعه در یک جامعه است که با ابعاد وسیع اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی خود اثرات گسترده ای در ارائه سلامت و سیمای جامعه دارد. در این میان آنچه که بر کیفیت و کمیت مسکن تاثیر مستقیمی دارد، ویژگی های اقتصادی- اجتماعی می باشد که بازتاب حقیقی کیفیت و رفاه زندگی افراد خواهد بود. اما امروزه با رشد جمعیت و گسترش شهرنشینی، مشکلات عدیده ای از جمله ظهور محلات حاشیه نشین که عمده ترین نماد جهانی در شناخت آن سیما و مساکن نامطالوب است، دامن گیر بسیاری از شهرها به ویژه در کشورهای درحال توسعه شده است. نارسایی های عمده ای که امروزه این محلات در زمینه های مختلف اجتماعی، کالبدی، بهداشتی و به ویژه اقتصادی، با آن مواجه اند، موجب شده تا مسکن ساکنین این محلات که مامن، پناهگاه، حریم خصوصی و مکانی برای آرامش انسان تلقی می شود، در شرایط مناسبی نباشد. از این رو نگارندگان مقاله حاضر با علم به به اهمیت مقوله حاشیه نشینی، کیفیت مسکن، سلامت زیست و… و با مطالعه مبانی نظری مرتبط با موضوع پژوهش و مطالعات میدانی جامع، به بررسی ویژگی های اجتماعی- اقتصادی و تاثیر آن بر کیفیت مسکن محله شیخ آباد شهر قم به عنوان یکی از شهرهای میلیونی و مهاجرپذیر ایران که با مشکل حاشیه نشینی مواجه اند، پرداخته اند. روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات نیز بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و میدانی (توزیع380پرسش نامه در میان ساکنین با استفاده از روش کوکران) بوده است. هم چنین جهت تحلیل داده های اخذ شده از مطالعات میدانی، از نرم افزار spssو جهت بررسی و اثبات وجود رابطه و همبستگی بین متغیرها از آزمون (Chi-Square) و من- ویتنی (Man- Wietny) استفاده شده است. نتیجه مقاله حاضر نشان می دهد که مساکن موجود در محله از کیفیت بسیار نامناسبی، به جهت ساختارهای ضعیف اجتماعی- فرهنگی، به ویژه اقتصادی ساکنین، برخوردار است که در نهایت منجر به نزول سطح زندگی، رفاه و امنیت ساکنین، در محله شیخ آباد شده است.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، مسکن، شاخص های اجتماعی، اقتصادی، سلامت زیست، محله شیخ آباد شهرقم
  • محسن رنجبر، مهرداد کرمی صفحات 42-60
    مطالعات امکان سنجی سعی در بهینه نمودن شرایط موجود دارد. مطالعات امکان سنجی برای برنامه ریزی های مربوطه کاملا ضرورت دارد. مطالعات امکان سنجی روش بسیار مناسبی است که می تواند شرایط مورد نظر رابیشتر برای ما آشکار سازد و اقتصادی بودن و یا غیر اقتصادی بودن سرمایه گذاری ها را شفاف می سازد. به بیانی دیگر با اتکا به مطالعات امکان سنجی پی برده می شود که آیا بازده مورد نظر از یک فعالیت برای توجیه سرمایه گذاری مقدماتی کافی است و یا خیر. هدف از این تحقیق برآورد و امکان سنجی قابلیت های توسعه گردشگری به منظور نیازسنجی توسعه امکانات و خدمات و زیرساخت های مورد نیاز درگردشگری می باشد. این تحقیق از نظر ماهیت وروش توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی می باشد. درحوزه ی متدولوژیک، مهمترین روش های گرد آوری اطلاعات مورد نیاز مبتنی بر روش های اسنادی و میدانی، اخذ دیدگاه ها و ملاحظات کارشناسان در سطح استان و شهرستان، مشاهدات میدانی در منطقه، تکمیل پرسش نامه بهره گرفته شده است. نتایج مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که منطقه سلطانیه به دلیل قدمت تاریخی سرزمین و دارا بودن اثر جهانی گنبد سلطانیه و دیگر جاذبه ها از یک سو و موقعیت ویژه سرزمین و قرارگیری بر گذرگاه جاده تاریخی ابریشم از سوی دیگر، قابلیت تبدیل به یک منطقه بین المللی با درآمد زایی بالا را داراست و برنامه ریزی و مدیریت فرصت ها وسرمایه گذاری گردشگری در آن منطقه، توجیه و بازده اقتصادی بالایی به دنبال خواهد داشت. اما برای تبدیل شدن این منطقه به یک قطب گردشگری بین المللی باید طرح ها وپروژه های رفاهی خدماتی، مراکز اقامتی، مراکز پذیرایی، مراکز تفریحی- ورزشی، مراکز فرهنگی، مراکز تجاری، فضای باز و محوطه آرایی، تاسیسات زیربنایی، مراکز خدماتی و پشتیبانی درمنطقه مورد مطالعه اجرا شود.
    کلیدواژگان: گردشگری، امکان سنجی، منطقه بین المللی سلطانیه، استان زنجان
  • زهرا پیشگاهی فرد، محمدرضا رضایی، حجت مهکویی صفحات 61-77
    بازی بزرگ قرن نوزدهم رقابتی کاملا استعماری در عرصه ی ژئوپلیتیک آسیای مرکزی بود که با وقوع انقلاب کبیر روسیه در سال 1917 میلادی پایان یافت. تا این که در اوایل دهه ی 1990 میلادی با فروپاشی شوروی، منطقه آسیای مرکزی این بار در کنار مناطق جنوبی قفقاز که در مجموع، ارواسیای مرکزی خوانده می شوند بار دیگر عرصه ی رقابت و بازی میان قدرت هایی شد که از آن با عنوان بازی بزرگ جدید یاد می شود. با وجود همه این تحولات به وقوع پیوسته در مناطق ژئواستراتژیک و ژئوپلیتیک جهان، چشم اندازها و خیزش هایی به سمت منطقه گرایی و اتحاد و ائتلاف به چشم می خورد تا همواره از نفوذ و قدرت بازیگران اصلی بازی در نظام جهانی کاسته شود. یکی از این مناطق ژئوپلیتیکی منطقه قفقاز می باشد که همواره مورد توجه بوده و در سال های اخیر درگیر چالش ها و جنگ های داخلی و خارجی بوده است. این مقاله در پی آن است تا نقش و عملکرد کشورهای منطقه قفقاز جنوبی را در قالب سازمان منطقه ای گوآم در عصر جهانی شدن ارزیابی نماید. سازمان منطقه ایی که در واقع به منظور حل یا جلوگیری از مشکلات منطقه ای باعث شد گرجستان، اوکراین، آذربایجان و مولداوی، سازمان منطقه ای گوآم را در سال 1997 میلادی تاسیس کنند.
    کلیدواژگان: ارواسیای مرکزی، قفقاز، گوآم، منطقه گرایی، جهانی شدن
  • تیمور آمار، عیسی پوررمضان، ثریا حسنی صفحات 78-88
    در کشور ما رسیدن به توسعه یکپارچه سکونتگاه های روستایی به عنوان راهبرد حفظ سکونتگاه ها مطرح شده است، چرا که این نوع از توسعه در سرو سامان دادن به استقرار بهینه روستاها و حفظ آنها بهترین روش می باشد. برای رسیدن به این نوع از توسعه شناخت فرصت ها ، قوت ها، ضعف ها و تهدیدهای موجود در منطقه می تواند روش موثرتر و بهتری باشد تا با شناخت آنها و برنامه ریزی برای استفاده از قابلیت ها و بر طرف نمودن ضعف ها بتوان به یک توسعه یکپارچه و پایدار رسید.
    تحقیق حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی قوت ها، فرصت ها، ضعف ها و تهدیدها با استفاده از مدل SWOT در بخش احمد سر گوراب شهرستان شفت پرداخته است. برای جمعی آوری اطلاعات در سطح 48 روستا از دهیاری ها و شوراهای روستا پرسش نامه و مصاحبه به عمل آمده است. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که این بخش با دارا بودن 48 روستا از نظر محیط طبیعی دارای فرصت های فراوانی است که می تواند در توسعه یکپارچه محدوده موثر باشد از جمله توان های محدوده می توان به وجود زمینه های ایجاد فعالیت های مکمل کشاورزی، توان های توریستی طبیعی و زیارتی و پتانسیل های طبیعی بکر را نام برد. از عمده ترین نقاط ضعف محدوده مورد مطالعه می توان به عدم وجود امکانات و خدمات در روستاها و عدم برنامه ریزی در جهت استفاده از فرصت های موجود که موجب عدم پاسخ گویی روستاهای این محدوده به نیازهای جمعیتی، اشاره نمود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، توسعه یکپارچه، مدل SWOT، بخش احمد سرگوراب، شهرستان شفت
  • یوسف زین العابدین، سیدجواد میرزمانی صفحات 89-100
    انقلاب های رنگی یا مخملین به براندازی نرم و بدون خشونتی گفته می شود، که پس از فروپاشی شوروی خاصه در کشورهای تازه استقلال یافته آن، وارد ادبیات سیاسی شد. وقوع انقلاب های مخملی با حمایت غرب و آمریکا درکشورهایی نظیر گرجستان (انقلاب گل زرد (2003م) ، اوکراین (انقلاب نارنجی2004 م) ، و قرقیزستان (انقلاب لاله ای 2005 م) سبب تغییراتی در معادلات منطقه شد که جمهوری اسلامی ایران را نیز تحت تاثیر قرار داد که با مطالعه روند وقوع انقلاب، تغییرات سیاسی، فرهنگی، اقتصادی این کشورها و تجزیه و تحلیل آنها می توان از تاثیر سو آن بر ایران کاست و از پیامدهای مثبت آن استقبال کرد.
    کلیدواژگان: انقلاب رنگی (مخملی)، براندازی نرم، ادبیات سیاسی، تغییرات سیاسی، تغییرات فرهنگی و اقتصادی
  • رحمت الله بهرامی، خلیل عطار صفحات 101-117
    توسعه انسانی را می توان فرآیند بسط انتخاب ها در بستر فضای قابلیت برای دستیابی به زندگی بهتر تعریف کرد. شاخص توسعه انسانی متشکل از سه زیر شاخص: امید به زندگی، آموزش و درآمد است. مقاله حاضر در پاسخ این سوال می پردازد که استان کرمانشاه در زمینه شاخص توسعه انسانی کشور در چه جایگاهی قرار دارند؟ آیا شکاف توسعه در ایران کاهش و در استان کرمانشاه رو به بهبودی بوده یا روند آن رو به فزونی نهاده است؟ روش مطالعه توصیفی - تحلیلی بوده در این تحقیق از شاخص های (HDI،HPI،GEM،GDI) استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد طی دو دهه گذشته شاخص توسعه انسانی در استان کرمانشاه بهبود یافته و از رقم 0. 610 در سال 1375 به 0. 720در سال 1385 افزایش یافته است. بر این اساس استان کرمانشاه در سطح توسعه انسانی متوسط در کشور قرار می گیرد. همچنین یافته ها نشان می دهد که بهبود این شاخص در نتیجه افزایش امید به زندگی از 64. 9 سال به 69 سال و در بخش شاخص آموزشی نیز میزان باسوادی زنان و مردان از 68 درصد در سال 1375 به بیش از 80 درصد در سال 1385 افزایش یافته است. اما در بحث درآمد سرانه مطالعات نشان می دهد سهم درآمد خانوار استان کرمانشاه به میزان 14 درصد کمتر از میانگین کل کشور بوده از این جهت در جایگاه 25 کشور قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد با توجه به پایین بودن سطح درآمدها و بیکاری فزاینده در استان برنامه های راهبردی به منظور بهبود روند شاخص توسعه انسانی در استان کرمانشاه را می توان از طریق افزایش اعتبارات عمرانی در راستای اشتغال زایی با توجه به موقعیت ممتاز استان کرمانشاه در محور ارتباطی و تجاری با کشور عراق، همچنین توسعه صنایع وابسته به نفت با توجه به منابع نفتی فراوان در استان کرمانشاه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: توسعه انسانی، HPI، GDI، استان کرمانشاه
  • حسین فراهانی، فاطمه آئین مقدم صفحات 118-127
    این مطالعه با هدف بررسی ارزیابی عملکرد و کارایی دهیاری ها و شوراهای اسلامی در فرآیند مدیریت توسعه روستایی در چهار بعد اجتماعی، اقتصادی، محیطی و کالبدی در دهستان سررودجنوبی انجام گرفته است تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی مبتنی بر پرسش نامه است. داده های تحقیق در 22 روستای دهستان سررودجنوبی با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و از طریق پرسش نامه با 303 نفر از سرپرست خانوارها تکمیل شد. روایی پرسش نامه را تعدادی از متخصصان موضوعی مورد تایید قرار دادند. پایایی گویه های تحقیق نیز با آماره آلفای کرونباخ سنجیده شده است که نتایج آن حاکی از قابلیت اعتماد بالای این گویه ها برای سنجش متغیرهای تحقیق است. تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری T-test و Kruskal Wallis استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که تاسیس دهیاری ها و فعالیت شوراهای اسلامی نقش مثبتی در بهبود روند مدیریت روستایی داشته است و از دید جامعه نمونه شوراها و دهیاران در بعد اقتصادی کمتر از حد متوسط عمل کرده اند و همچنین مشخص شد که دهیاری و شوراها در روستاهای پرجمعیت موفق تر از روستاهای کوچک عمل کرده است.
    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، شورا، دهیار، سررورد جنوبی، شهرستان بویراحمد
  • محمد مسعود، فاطمه حق وردیان صفحات 128-140
    پژوهش حاضر در محدودهاستخر عینک شهر رشت انجام شده است. محلهاستخر عینک رشت در سمت جنوب غربی شهر رشت قرار گرفته و از ویژگی های بارز این محله، جذب افراد مهاجر از قومیت های مختلف، وجود زمین های با مالکیت بدون سند و سکونت افراد کم درآمد می باشد و مجموع این عوامل سبب ایجاد مساکن غیررسمی و محروم از زیرساخت های خدماتی نظیر: شبکه فاضلاب، آب آشامیدنی و… گردیده است. در این مطالعه از مدل های کمی مبتنی بر شبکه هنجارها، معیارهای پیوند همسایگی و اعتماد و مشارکت مدنی به سنجش میزان سرمایه اجتماعی (تعاون، همکاری و اعتماد متقابل) پرداخته شده است؛ تحلیل آماری صورت گرفته توسط نرم افزار SPSS نشان داد محدوده مورد مطالعه از پتانسیل بالایی در زمینه همکاری و تعاون برخوردار است و بین سرمایه اجتماعی و توانمندسازی محدوده تحقیق رابطه معناداری وجود دارد؛ در صورت برنامه ریزی مناسب می توان از سرمایه اجتماعی به عنوان یک اهرم توانمند در بهسازی و احیای محله بهره جست. تحقیق حاضر در صدد است که به شناسایی راه های باز تولید سرمایه اجتماعی از قبیل: شناسایی شبکه های اجتماعی، شیوه های اعتماد سازی، درگیرکردن ساکنین در انجام امور و افزایش آگاهی در بین ساکنان… در سکونتگاه های غیررسمی و در محلهاستخر عینک رشت پرداخته وراه حل های علمی و واقع گرایانه برای افزایش کیفیت زندگی از طریق سرمایه اجتماعی در این نوع سکونتگاه ها و در محله مورد مطالعه ارایه دهد در پایان پیشنهاداتی نظیر بهره گیری از افراد بومی در مشاغل توسعه توریسم دراستخر، ارائه تسهیلات جهت جذب سرمایه گذار و… ارائه گردید.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توانمندسازی، سکونتگاه های غیررسمی، محلهاستخر عینک رشت
|
  • Nasrollah Molaeihashjin*, Masoomeh Hosseinnejad Pages 1-17
    Introduction
    With regard to the increasing facilities of life such as land, sea, and air transportation vehicles, and an increase in people’s free time, income, and age, people, today, like to spend their time on touring and traveling more than any time in the past. Villages in Northern Iran were a destination for travelers. Rural houses are important elements of developing rural tourism. The main objective of present research is to study and investigate on mountainous and hilly villages located in Western Mazandaran because traditional houses enjoy an exclusively architectural buildings derived from villagers’ traditions and cultures followed by naturalistic characteristics of the region in question.
    Methodology
    Regarding the main question, “What is the role of traditional houses in mountainous and hilly villages, as important elements of villages’ economic survival and cultural identity, in rural sustainable development in Western Mazandaran?” and the subjects and objectives of the research, the following hypotheses were proposed:-Rural tourism activities can promote villagers’ economy as a supplementary income.
    -Using natural attractions and with various uses, traditional houses in mountainous and hilly villages can be influential in attracting tourists and developing tourism in the region in question.
    -Tourism can decrease the rate of migration and stabilize population in the regions in question.
    -Creating a tourism village can develop rural tourism in addition to preserving the traditional identity and culture of villages in the regions in question.
    Descriptive-analytic method has been utilized in this research along with documentary, library and field studies. Tools such as tables, pictures, interviews, and questionnaires have also been utilized. The data collected are analyzed and concluded by test and SPSS software.
    Findings and
    Discussions
    The area of question in this research is located in Western Mazandaran. This region is from 50 degrees and 35 minutes to 50 degrees and 45 minutes of eastern longitudes and from 36 degrees and 30 minutes to 36 degrees and 40 minutes of northern latitudes that includes the cities of Ramsar and Tonekabon.
    The subject population of the study consists of families living in mountainous and hilly villages of Ramsar and Tonekabon, tourists, managers, and experts of organizations and institutions related to villages of the region. 20 villages (6 hilly and 14 mountainous) out of total 274 villages in the region were randomly chosen as sample population. Out of 1478 families in 20 villages, 307 families were chosen. Since there is no clear-cut figure of tourists, 384 samples were selected using Chokran formula and Morgan Table. Finally, Due to the limited number of managers and experts, all of them were chosen.
    -The number of houses in the villages under study was 304. 89, 105, and 110 houses had 29 percent of Darvarchin, 35 percent of Zigameh, and 36 percent of new building materials, respectively. Thus, 64 percent of total houses in the study region was traditional.
    -One of the basic differences between local and new houses lies in their function regarding their pattern change, reduction of areas under construction, change in village tissue, etc. The most important developments made in housing and the function changes followed by them include the type and pattern of houses, building materials, change in the size and cost of building houses.
    Results
    -Studies and tests carried out on the variables among villagers and authorities all indicate that regarding the traditional economy of living in the region under study, tourism activities can act as a complementary source of income and promote economic abilities of villagers. Tourism has been able to activate other economic parts that resulted in job creation and economic development.
    -Studies reveal that since tourists are strange people that travel to villages based on their curiosity to see natural landscapes and know the customs and traditions of the regions, rural social values, cultural and folkloric elements can affect the attraction of tourists. With regard to the functional quality and meeting the human needs, rural houses have been able to make tourists choose them for stays instead of other places such as hostels, inns, tents, etc.
    -Survey conducted indicate that increase in the income resulted from selling land, controlled building constructions, house renting, and providing tourists with services and facilities have caused the villagers to buy house in cities and consider their village houses as the second dwelling places.
    -Traditional houses, their method of architecture besides natural attractions and landscapes have gained tourists attentions. A lot number of tourists prefer traditional and new houses to hotels and inns for stays in villages. Therefore, creation of tourism village can cause rural tourism in addition to the preservation of traditional culture.
    -Establishing an ecomusium ( tourism village) as a suitable place for introducing culture and preserving cultural values of villages of the region, participation of executive institutions in expanding tourism industry, creation of daily and weekly markets for villagers’ handicrafts and other rural products, revival and development of infrastructures and installations of tourism industry , educating village managers and planners, and attending to rural industry, and principles of environmentally sustainable development to reduce environmental crisis are among the strategies to achieve sustainable development of rural tourism.
    Keywords: Sustainable tourism, Mountainous, Hilly Villages, Traditional Houses, tourism hamlet, Mazandaran
  • Mehdi Gharakhlo, Ali Mehdi, Masoomeh Mahdian Pages 18-41
    Housing is one of the most important sectors of development in a society that with wide economical, social, bioenvironmental and body aspects has wide range of effects on providing health and face of community. Meanwhile, what has direct effect on the quality and quantity of housing is the economical-social features that will be a real reflection of the quality and comfort of people’s life. But today with the growth of population and development of citizenship, major problems such as the appearance of slums that are world symbols in recognizing that face and unsuitable houses have become the problem of many cities especially in developing countries. The major shortages that these days these neighborhoods in different social, body, health and especially economical are facing have caused that the houses of the residents of these neighborhoods, which should be the sanctuary, shelter, personal space and a place for relaxing for a man, are in unsuitable conditions. Therefore, the writers of the present paper, with the knowledge of the importance of the concept of slumming, housing quality, life health and,…and with the study of the theoretical ideas related to the research subject and complete field studies, analyses the social – economical features and their effects on the quality of housing in Sheikh Abad neighborhood in Qom as one of the million-populated and migration destination cities in Iran that faces the problem of slums. The research method is descriptive-analytical and data gathering was based on library studies and field studies(distribution of 310 questioners among residents by using Cokeran method). Also, to analyse the gathered data from the field studies, the spss software, and to analyse and prove a relation and correlation between variables the (Chi-Square) and (Man-Wietny) tests were used. The result of the present paper show that the houses in the neighborhood have a very unsuitable quality because of weak social-cultural, especially economical structures of the residents that finally lead to decrease of life level, comfort and security of the residents in Sheikh Abad neighborhood.
    Keywords: slumming, housing, social, economical criteria, life health, Sheikh Abad neighborhood, Qom city
  • Mohsen Ranjbar, Mehrdad Karami Pages 42-60
    Feasibility studies, a very good technique that can further the desired conditions for our economic and reveal to be of economic or non-transparent investment makes. In other words, relying on feasibility studies will be realized regardless of whether a return to justify investing activities qualifying is enough or not. Soltanieh region includes the city of soltanieh and that Townships15 km radius of the dome Soltanieh as a global effect is located. This study, descriptive , analytical and practical type in which the area to Soltanieh Feasibility tourism development has been studied. This study show statue to the archaeological one Soltanieh land and having global effects Soltanieh dome and other attractions, especially the land of the hand position and placement on the historic Silk Road, crossing the other hand, the ability to become a regional international Creation has high in come and investment planning and management investment tourism opportunities in the region, justified and will search high economic returns.
    Keywords: Tourism, Feasibility, international area Soltanieh, Zanjan
  • Zahra Pishgahifard, Mohamadreza Rezaee, Hojat Mahkoei Pages 61-77
    Quite competitive century colonial Great amein Central Asia Geopolitical The Great Russian Revolution, which endedin 1917AD. Untilthe early1990swith thecollapse oftheSovietCentral Asianregion, this time alongthe whole southern Caucasus, Central Eurasiaare called againin power of the competition and the game wassuch that it the newgreat gameto berememberedas. Despiteall these development soccurredin the geostrategic and geopolitical regions ofthe world, riseup and Eyes Regionalintegrationandunityofthecoalitionaretof ailed to influence the key playersinthe global systemto reduceplay.one of theseplacesaregeopoliticalregionthathas always be eninvolvedinrecentyears challengingandwarshave beeninternal and external. thisarticleisfollowed bytherole andfunction of the Caucasusregion aregionalorganizationin Guamtoassesstheage of Globalization. Organizations the convention that the interestdue tobeing asuccessfuljointforcesin thescenebetweentheregionin order to solveorpreventproblemsthatledGeorgia, Ukraine,AzerbaijaniandMoldovan, aregionalorganizationestablishedin 1997toGuam.
    Keywords: Central Asia, Caucasus, Guam, regional integration, Globalization
  • Teymr Amar, Eisa Pourramzan, Soraya Hassani Pages 78-88
    In our counrty , coming to integrative development for rural settlement had been considered as a strategy to protect settlement , since this kind of development of villages and there protection. In other to reach this kind of development, recognizing the opportunities strengths, weakness and threats in the region can more effective and better method until with recognize them and planning to use capabilities and remove the weakness, could reach to a stable and integrative development.Current research using descriptive- analyzing method had been dealt with the investigation of strengths, opportunities weakness and theats using SWOT model in Ahmad Sar Ghourab district in Shaft township.Inorther to collect information in 48 villages, a questionnaire and interview had been carried out from the village farm management and councils. The results from this survey indicate that this district with 48 village plenty of opportunities in nature environment point of view which can effective in this area integrative development. Of the capabilities of this area can refer to some strengths in the area of creating complementary agricultural activities, capabilities of natural and pilgrimage tourist and intact natural polential Of the major weakness point in the studies area could refer to lacking possibilitiesand service in the villages .And lack of planning toward using opportunities had been caused to this issue that the village of this district are not meet their population requirement.
    Keywords: Planning, integrative development, SWOT, model, Ahmad Sar Ghourab district
  • Yousef Zinolabedin, Seyed Javad Mirzamani Pages 89-100
    Color and velvet revolutions called to Orchestrating and without violence overthrow entered political literature, after Soviet Union has been collapsed especially in the newly independent countries. Velvet revolutions with western countries patronage such as, Georgia (yellow flower revolution, 2003), Ukraine (Orange revolution, 2004), Kyrgyzstan (Tulip revolution, 2005) cause to some changes in region which affected Islamic Republic of Iran and there are some essential factors including, political, cultural, economical changes, which can reduce at adverse effects on Iran and welcomed to positive outcome.
    Keywords: color (velvet) revolution, Orchestrating, political literature, cultural, economical changes
  • Rahmatollah Bahrami, Khalil Atar Pages 101-117
    Human development can be extended to the selection process in the context of space capabilities to achieve better defined. On the other hand, "the motion of any society to achieve development, human factors. Humans are also agents of development and its ultimate goal. So important because, nowadays, people-centered development, human development is central to the debate. Therefore, a comprehensive study on the progress of humanity, such as the circumstances of economic, cultural development framework  sustainable is one of the necessities of the inevitable issues of development for each region is one? The findings indicate that improvement of this index increases life expectancy of 64/9 years to 69 years in the education index and the literacy rate for men and women from 68 percent in 1375, more than 80 percent in 1385 has increased. But in per capita income, studies show that the share of household income province to 14 percent less than the average of the country in this position 25 countries are located. Given the low wages and rising unemployment in the province, a strategic plan to improve the human development index in the province through the development budget in order to increase employment in the province of the privileged position with regard to communication and trade with Iraq, the oil-dependent industrial development due to the abundant oil resources in the province is recommended. Any gender differences in the base human development is more, gender-related development index will be lower than the human development index.
    Keywords: human development index, human poverty index, gender empower ment index, Kermanshah Province
  • Hossein Farahani, Fatemeh Aeen Moghadam Pages 118-127
    The aim of this study is to evaluate the functions and effectiveness of Dehyari and Islamic councils in the rural development management regarding physical, environmental, economic and social areas in the south SarRoud rural district which is the central section of the Boyer Ahmad city. The study tries to survey impacts of managerial institutions including councils and Dehyari on the development process of rural areas located in this rural district. In this research the key assumption is based on the fact that the population level of villages could have a positive effect on promoting the rural management process. The present research is descriptive-analytical based on questionnaires. Research data were collected through simple random sampling method from 22 villages of south SarRoud rural district. To conduct the research, based on questionnaires statistics and information were obtained from 303 heads of households. SPSS software and statistical tests like T-test and Kruskal Wallis were applied for analyzing the data. Relation to the economic area the findings reveal the success of the function of councils and Dehyari is less than the average rate. In relation to the social area the findings suggest a positive function of the rural managers which is higher than the average rate and a positive role of councils and Dehyari with respect to these indexes. The findings in the physical were showed that the indexes were higher than the evaluated average rate. The findings of the field surveys show the sample population has evaluated that the function of the councils and Dehyari in populous villages is more successful than in villages with smaller populations. To prove this assumption, Kruskal Wallis test was also applied. The findings show that the function of the councils and Dehyari in applied indexes within the economic area is less than the evaluated average rate. According to the findings of the research there is a need to review providing loans and credit conditions to small villages and besides the factor of population, the other criteria need to be taken into account.
    Keywords: rural management, Council, dhyar, south Sarrood
  • Mohammad Masoud, Fatemeh Haghverdian Pages 128-140
    This study was con ducted around the Rasht city's pool (eynak). eynak neighborhood located in the south west of Rasht city. Immigrants attraction of different ethnics, existence of no document lands, poor living In terms of economic is a prominent feature in this neighborhood. Total of these factors, have caused informal settlements deprived of services infrastructure such as a sewage network & drinking water.In this study used of quantitative models based on the normalized network, Criterias of neighboring link, trust and Civil partnership for measurements of social capital level (cooperation, collaboration, mutual trust) In this regard 375 questionnaires was completed in statistical population. made statistical analysis by SPSS software demonstrated that study area has a high potential in cooperation & collaboration field & there is a significant relationship between social capital and empowerment in study area; if be done proper planning, can utilize of social capital as a powerful leverage in neighborhood's rehabilitation and improvement. This research intend to have an acquaintance of social capital reproductionh ways such as a social networks acquaintance to gain trust style, to involve the settler in doing of works and increase of awareness within settlers…. In informal settlements and in eynak neighborhood of Rasht city. Also exhibit realistic and scientific solution for increase of life quality through social capital in these settlements and research bounds .Finally were presented recommendations such as a use of local people in jobs come from tourism development around of pool and facilities for investors & …
    Keywords: social capital, empowerment, informal settlements, eynak neigh borhood in Rasht city