فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود جاجرمی، قدسی احقر، عبدالله شفیع آبادی، رحمت الله نورانی پور صفحه 1
    در تحقیق حاضر به اثر بخشی مشاوره انگیزشی نظام مند و درمان شناختی – رفتاری در تغییر نگرش معتادین به مواد مخدر (افیونی) در مراجعه کنندگان به کلینیک های ترک اعتیاد شهرستان بجنورد پرداخته شده است.
    حجم نمونه شامل 45 نفر از مراجعه کنندگان به کلینیک های ترک اعتیاد در شهرستان بجنورد است که به صورت تصادفی انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل) جایگزین شدند. تعداد گروه آزمایشی مشاوره انگیزشی نظام مند در جریان مراحل درمان به 13 نفر و تعداد گروه آزمایشی درمان شناختی رفتاری به 14 نفر تقلیل پیدا کرد.
    تحقیق حاضر از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه نگرش سنج به مواد مخدر استفاده شده است. از تجزیه و تحلیل توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، نمودار و...) برای تحلیل داده ها و از آمار استنباطی (آزمون t گروه های مستقل، آزمون t گروه های همبسته، آزمون فریدمن، آزمون تحلیل واریانس و آزمون شفه) برای آزمون فرضیه های پژوهشی استفاده شده است.
    نتایج نشان داد که: درمان شناختی رفتاری در ایجاد نگرش منفی نسبت به مواد افیونی موثر بوده است و مشاوره انگیزشی نظام مند نیز در ایجاد نگرش منفی نسبت به مواد افیونی موثر بوده است و نهایتا انگیزه درمان شناختی رفتاری در ایجاد نگرش منفی نسبت به مواد افیونی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: مشاوره انگیزشی نظام مند، درمان شناختی رفتاری، نگرش، مواد مخدر (افیونی)
  • رمضان حسن زاده، سید مرتضی ساداتی کیادهی صفحه 27
    هدف
    هدف این پژوهش مطالعه اثر جنسیت، تخصص، و تحصیلات بر هوش هیجانی مدیران است. در این تحقیق میزان هوش هیجانی مدیران دوره های مختلف تحصیلی و ارتباط آن با خصوصیات جمعیت شناختی آنها بررسی شده است.
    روش
    روش پژوهش توصیفی است. نمونه آماری این پژوهش تعداد 140 نفر از مدیران دوره های مختلف تحصیلی آموزش و پرورش ساری هستند که به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بین جامعه آماری، بر اساس جدول تعیین حجم نمونه از روی حجم جامعه یا جدول کرجسی و مورگان، انتخاب شدند. از پرسشنامه جهت گردآوری داده ها استفاده شد. پرسشنامه شامل دو قسمت بود: مشخصات جمعیت شناختی مدیران و پرسشنامه هوش هیجانی.
    نتایج
    نتایج آزمون فرضیه ها نشان که:1- هوش هیجانی مدیران دوره های مختلف تحصیلی، متفاوت نیست (5%P>، 774/0=م F).
    2- هوش هیجانی مدیران با تجارب مدیریتی مختلف، متفاوت نیست (5%P>، 305/1=م F).
    3- هوش هیجانی مدیران زن و مرد متفاوت است(5%P<، 851 /2=مt).
    4- هوش هیجانی مدیران متخصص با مدیران غیرمتخصص متفاوت است(5%P<، 148 /3=مt).
    5- هوش هیجانی مدیران با تحصیلات مختلف متفاوت نیست (5%P>، 185/0=م F).
    6- هوش هیجانی مدیران با سنین مختلف متفاوت نیست (5%P>، 347/0=م F).
    بحث: بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت که هوش هیجانی از مولفه های ضروری مدیریت و رهبری است. آموزش، تخصص، و گذراندن دوره های آموزش هوش هیجانی در رشد و استفاده مناسب از آن در محیط کار موثر است.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تخصص مدیران، خصوصیات جمعیت شناختی، جنسیت
  • صفحه 47
    این پژوهش با هدف بررسی میزان تاثیر برنامه های درسی دوره کارشناسی آموزش ابتدایی بر تقویت بعد عاطفی رفتار دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران انجام گرفته است.
    روش مطالعه تحقیق توصیفی از نوع مقطعی است. جامعه آماری تحقیق شامل دانشجویان دوره کارشناسی آموزش ابتدایی دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران به تعداد 253 نفر بود که تا سال 86-85 مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه آن نیز بر اساس جدول مورگان (Morgan) به تعداد 153 نفر تعیین گردید که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بسته پاسخ تحقیق ساخته است که با توجه به فرضیه ها و به شیوه مقیاس لیکرت انجام می شود. توزیع این پرسشنامه پس از تعیین روایی و اعتبار میان نمونه آماری انجام شده است. در پایان به منظور تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از روش های آماری توصیفی از قبیل توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار و جداول آماری مربوط به آن استفاده گردید. در بخش آمار استنباطی نیز با توجه به ترتیبی بودن مقیاس اندازه گیری و به منظور مقایسه بین اثربخشی برنامه های درسی آموزش ابتدایی دانشجویان سال های مختلف تحصیلی با فرضیه ها از آزمون خی دو (chi – square) استفاده شد. این فعالیت ها با بهره گیری از نرم افزار spss صورت گرفت و نتایج بدست آمده نشان می دهد برنامه درسی رشته آموزش ابتدایی در برقراری ارتباط محبت آمیز، تشویق در کشف خلاقیت و نوآوری ذهنی، شناسایی نیازهای روحی و روانی و علاقه آنها نسبت به به کارگیری زبان فارسی با کودکان در این دوره به طور مشابه و یکسان در سال های تحصیلی مختلف تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش ابتدایی، عواطف
  • ابراهیم حلاجیان صفحه 61
    در چند ساله اخیر مدیریت مدرسه محوری به عنوان یک ضرورت اساسی در حوزه آموزش و پرورش درآمده است. برای اینکه بسیاری می دانند که هر تغییر و تحولی از عصر مدرسه ریشه میگیرد. مدیریت مدرسه محوری به عنوان یک روش و رویکرد موثر به معنی استقلال تصمیم گیری و اختیارات در نظام آموزش و پرورش در سطح مدرسه تعریف می گردد. در ادبیات مدرسه محوری می توان ملاحظه نمود ولی متاسفانه تحقیقات زیادی بجز اندکی در ایران انجام نشده است. در این مقاله مدل پیشنهادی مدرسه محوری (SBM) متناسب با نظام آموزش و پرورش ایران و مبتنی بر سه تئوری: 1- آموزش فراشناختی، 2- مدیریت کیفیت جامع (TQM) و 3- عدم تمرکز و مدیریت مشارکتی و ازهفت مولفه فلسفه، اهداف، مبانی نظری، چهارچوب ادراکی، نظام بازخورد و ارزشیابی که تشکیل گردیده و در فرایند یک تحقیق توصیفی – پیمایشی اعتبار سنجی ارائه شده است. نتایج حاصله از مقاله اشاره به این دارد که مدیریت مدرسه محوری می تواند ابزاری اثر بخش برفائق آمدن بر نارسایتهای مدرسه و تغییر و تحول در امر یاددهی و یادگیری باشد. کاربست با اسقرار مدل مدیریت مدرسه محوری، و توزیع امر تصمیم گیری و اختیارات گروهی و مشارکتی از این طریق یکی از سفارشات دین اسلام است که عملا می توان آنرا در مدارس جامعه عملیاتی نمود.
    کلیدواژگان: نظام آموزش و پرورش، مدرسه، مدرسه محوری، مدیریت مدرسه محوری، اعتبار سنجی
  • مهدیه ظهیر صالحی، عبدالله احمدی، سید جواد ایرانبان صفحه 109
    هدف از تحقیق حاضر بررسی زمینه استقرار مدیریت مدرسه محور از دید مدیران و نیز بررسی موانعی که بر سر راه اجرای آن ممکن است وجود داشته باشد، بود. مدیریت مبتنی بر مدرسه نوعی مدیریت مشارکتی و یا حرکت به سوی عدم تمرکز در نظام آموزش و پرورش و استقلال بیشتر مدرسه می باشد.
    جامعه مورد بررسی شامل کلیه مدیران مقاطع متوسطه دخترانه شهر شیراز بود که به علت قلت جامعه مدیران، بدون هیچ گونه روش نمونه گیری مورد استفاده قرار گرفتند.
    ابزار مورد استفاده پرسشنامه «مدیریت مدرسه محور» بود. پایان ابزار با استفاده از روش آلفای کرانباخ محاسبه گردید. ضریب پایایی پرسشنامه 92/0 بدست آمد. نتایج یافته ها با استفاده از روش t تک نمونه ای نشان داد مدیران نمونه مورد بررسی مدیریت مبتنی بر مدرسه را به عنوان جزئی از برنامه تفویض اختیار بیشتر به مدرسه شناخته اند و از این گونه برنامه ها استقبال می کنند.
    کلیدواژگان: مدیریت مدرسه محور، دانش و بینش مدیریتی، اعتماد به نفش مدیر، قوانین و مقررات مخالف، وقت و منابع لازم، ترس مسئولین از کاهش قدرت
  • حسن غریبی، زلیخا قلی زاده صفحه 121
    هدف این پژوهش بررسی میزان برخورداری دانش آموزان دوره راهنمایی و متوسطه از مهارت های زندگی بود. جامعه آماری این پژوهش همه ی دانش آموزان دختر و پسر راهنمایی و متوسطه استان کردستان بود که از بین آنان 700 نفر به عنوان نمونه آماری از سه شهر سقز، بانه و مریوان به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای و از طریق فرمول کوکران انتخاب شدند. ابزار پژوهش در این بررسی پرسشنامه ای محقق ساخته بود که پایایی آن براساس آلفای کرانباخ محاسبه و روایی آن براساس نظر اساتید صاحب نظر مورد تایید قرار گرفت. این پرسشنامه 5 مهارت تصمیم گیری، ارتباط انسانی، شهروند جهانی بودن، شهروند مسئول بودن و حل مساله را در برمی گیرد. تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد که میزان برخورداری دانش آموزان دوره راهنمایی و متوسطه از مهارت های مذکور حدودا در سطح متوسط (براساس شاخص 50%) می باشد. بالاترین میزان برخورداری دانش آموزان در مهارت های تصمیم گیری و حل مساله و پائین ترین میزان برخورداری آنان در ارتباط انسانی می باشد. میزان برخورداری دختران از مهارت های زندگی بیشتر از پسران بود. تاثیر تعاملی تحصیلات والدین بر میزان برخورداری آنان معنی دار نبود. بجز مهارت ارتباط انسانی در سایر مهارت ها تفاوت معنی داری بین رشته های تحصیلی وجود دارد. فقط در دو مهارت تصمیم گیری و شهروند مسئول تفاوت بین دانش آموزان راهنمایی و متوسطه معنی دار می باشد در سایر مهارت ها تفاوت معنی دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان راهنمایی و متوسطه، مهارت های زندگی، تصمیم گیری، ارتباط انسانی، شهروند مسئول، شهروند جهانی، حل مساله
  • وحید فلاح صفحه 157
    مطالعات نشان می دهد که انسان همواره در طول تاریخ به انباشتن اطلاعات و معلومات در حافظه کودکان به عنوان یک اصل اساسی آموزش مورد توجه قرار می داده است. از این جهت مهم ترین ویژگی و امتیاز کودکان بر یکدیگر داشتن قوه حافظه قوی برای حفظ اطلاعات معلومات بوده است در نتیجه به حافظه تاکید می شد. در قرن نوزدهم اصالت این نظریه مورد تردید واقع گردید با این حال امروزه هنوز این نظریه در محیط آموزش و پرورش سایه انداخته است.
    روش های جدید آموزش و پرورش موجبات تغییر در ماهیت آموزش و پرورش را فراهم کرده و آموزش از راه حل مساله و کسب تجربه منجر به تغییر در رفتار یادگیرندگان می شود.
    در این تحقیق روش های تدریس غالب (سخنرانی، پرسش و پاسخ، حل مساله و بحث گروهی) در نظام آموزشی و اثر آن بر فراشناخت دانش آموزان مورد بررسی قرار گرفته است.
    اهداف کلی پژوهش بررسی اثر هر یک از الگوهای تدریس نامبرده بر فراشناخت دانش آموزان و ارائه پیشنهادها و راه حل هایی جهت بهبود مسائل آموزشی و پرورش به مسولین مربوطه می باشد سوالهای تحقیق عبارتند از:1-آیا آموزش به روش سخنرانی بر فراشناخت دانش آموزان اثر دارد؟
    2- آموزش به روش حل مساله بر فراشناخت دانش آموزان اثر دارد؟
    3- آیا آموزش با روش پرسش و پاسخ در فراشناخت یادگیرندگان تاثیر دارد؟
    4- آیا آموزش با روش بحث گروهی در فراشناخت دانش آموزان اثر دارد؟
    5- آیا بین اثر روش های تدریس فوق در فراشناخت دانش آموزان تفاوت دارد؟
    جامعه آماری در این تحقیق کلیه معلمان مدارس متوسطه دخترانه شهرستان بهشهر اعم از زن و مرد انتخاب شدند ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه 30 سوالی محقق ساخته که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 82% به دست آمده است روش آماری از نوع آمار توصیفی و آمار استنباطی آزمون t تک متغیر و تحلیل واریانس است نتایج به دست آمده از تحقیق به شرح زیر می باشد.
    آموزش به روش سخنرانی در فراشناخت دانش آموزان اثر ندارد، آموزش با تاکید بر حل مساله بر فراشناخت یادگیرندگان تاثیر دارد. بحث گروهی و روش پرسش و پاسخ نیز در فراشناخت دانش آموزان دوره متوسطه اثر دارد و نهایتا اثرگذاری هر یک از روش های فوق بر فراشناخت متفاوت است.
    کلیدواژگان: الگوهای تدریس، شناخت، فراشناخت، روش سخنرانی، حل مساله، بحث گروهی و پرسش و پاسخ
  • صفورا مسائلی، محمد علی نادی، نرگس سعیدیان صفحه 179
    پژوهش حاضر به بررسی ارتباط بین سبک های مطالعه و انگیزش پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه اصفهان پرداخته است. بدین منظور 373 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه اصفهان به روش نمونه گیری تصادفی سهمی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از پرسشنامه سبک های مطالعه (RASI)، تایت و انتوایستل (1995) و پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی (ISM)، مک اینرنی و وینکالایر (1994) که در ایران پایایی آن80/0 به دست آمده بود، استفاده شده است. روش پژوهش با توجه به ماهیت پژوهش، همبستگی بوده است. جهت تجزیه و تحلیل نتایج پژوهش از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج بدست آمده در این پژوهش نشان داد که بین سبک های مطالعه (سطحی، عمقی، راهبردی، آگاهی فراشناختی و خودباوری تحصیلی) و انگیزش پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معناداری در سطح (01/0)>Pوجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک های مطالعه، انگیزش پیشرفت تحصیلی، دانشجویان، دانشگاه
|
  • Mahmoud Jajermi, Ghodsi Ahghar, Abdallah Shafieabadi, Rahmatallah Nouranipour Page 1
    This study investigates the effectiveness of systematic motivational consulting and cognitive_behavioral therapy in changing attitude of addicted clients to narcotics in addiction treatment centers in Bojnord.
    The sample included 45 clients, randomly selected and randomly designated to three groups (two experimental groups and one control group). During the course of the experiment the sample size reduced to 13 and that of control group to 14.
    The present experiment is of pre-test, post-test, control group kind. To gather data questionnaires measuring attitude to addiction were applied.
    Descriptive statistics (frequency, percentage, mean, chart, …) and inferential statistics (independent and dependent groups t-test, Friedman’s test, ANOVA, and Scheffe test) were used to test the research hypotheses.
    The results showed that both cognitive–behavioral therapy and systematic motivational consulting were effective in creating negative attitude towards narcotics.
    Keywords: systematic motivational consulting, cognitive, behavioral theray, Attitude, narcotics
  • Ramezan Hasanzadeh, Morteza Sadati Page 27
    Objective
    The present study investigates principals’ emotional intelligence in different educational stages and its relationship with their demographic characteristics. It was hypothesized that emotional control and emotional management would positively relate to personnel performance.
    Method
    This research is done by descriptive research. In this research , the sample included 140 principals (69men and 71 women) from region one of Ministry of Education and Training in Sari that were selected by using stratified random sampling. Subjects provided information about their EI and their demographic characteristics by completing the Travis Bradbery and Jean Geave's Emotional Intelligence questionnaire and researcher made questionnaire.
    Results
    1-There were no differences in Principal's emotional intelligence in different stages(F=0/774,P>./.5).2-There were no differences in Principal's emotional intelligence with different managerial experiences(F=1/305,P>./.5).3-There were differences in Principal's emotional intelligence with respect to their gender(men and women) (t=2/285,P./.5).
    Conclusion
    Emotional intelligence is a significant predictor of successful school administration. Specifically, the results of the present study suggest that professional development programs would be wise to focus on promoting or developing EI. Consistent with previous research, women were found to score higher than men on EI.... .
    Keywords: emotional intelligence, specialty, principals, Demographic characteristics, sex
  • Page 47
    The study was done to study the effect of primary education curriculum on the emotional behavior of students of primary education at BA level. At Islamic Azad University Mazandaran province.
    The research methodology used was cross-sectional descriptive. Statistical population were 253 students of primary education studying in the years 2006-2007. The sample randomly selected, was reduced to 153 using Morgan table.
    The instrument for collecting data was researcher–developed close ended questionnaire. Based on hypotheses, likert scale was used. Establishing the reliability and validity of the questionnair, we distributed the questionnaires.
    At the end, we used descriptive statistics such as frequency, mean, standard deviation and statistical tables to analyze the data. In inferential statistics part, because of ordinal scales use, and to compare the effective of curriculum in different academic years, chi-square method was used. SPSS package was used to analyze the data. The primary education curriculum has an effect on establishing friendly communication, the discovery of innovation and creativity, identification of emotional and mental needs, mutual interest and the use of Persian addressing children. The effect was equal in all groups.
  • Ebrahim Jalaliyan Page 61
    School – based management has recently turned in to a necessity in education. Since many acknowledge that any kind of change originates from schools. School-based management in defined as an effective approach for schools to decide independently and have freedom within a school. Although there is some literature on school-based management, almost no work has been done on this. In the present article a model of school – based management has been offered which is congruent with Iranian educational system and is based on three theories: 1 metacognitive teaching 2 total quality management (TQM) 3. Decentralization and participatory management. It comprises of seven categories philosophy, objectives, theoretical principles, perceptive framework, feedback sustem, and evaluation. The model is validated in a descriptive – survey research. The results indicate that school-based management can be a good means .
    To overcome school of deficiencies and to improve teaching and learning. Application of school-based management and the distribution of decision making and group and participatory among Islamic orders. This model can be operatonalizd in schools.
  • Mahdiyah Zahersalehi, Abdallah Ahmade, Javad Iraneyan Page 109
    The present study is on investigation of the possibility of establishing school-based management from principals’ point of view. School-based management is based on participatory management and is a move towards decentralization in educational system and more independence in schools.
    Statistical population consisted of all principals of female high schools in Shiraz. Since the population was small, no sampling was done.
    The data collection instrument was a school-based management questionnaire. The reliability of the instrument was established using Cronbachs Alpha. Reliability coefficient of the questionnaire was 0.22. using one – parameter t – test, we found that the principals saw school-based management as part of designating authority to schools and welcomed such arrangements.
  • Hasan Gharebi, Zoleikhah Gholezadeh Page 121
    The aim of this research is to investigate the familiarity of the secondary school and guidance school students with the life skills. Statistical society of this research was all the students in Kurdistan province secondary schools and guidance schools , of which 700 students were selected as the sample society based on Cochoran formula in Saghez, Baneh and Marivan cities, in a multi - stage randomly selection.The research tool was the questionaires made by the researcher whose reliability was measured based on Cronbach Alpha (90) and its validity was approved by some in this the field. This questionnaire include 5 skills: decision making, human relationship, global citizenship, responsible citizenship and problem solving. The analysis of findings showed that the rate of secondary school and guidance school students familiarity with these skills was above average (based on %50 scale).The maximal rate of their familiarity was with decision making and problem solving skills. And the minimal rate of their familiarity was with the human relationship skill. The girls’ familiarity with life skills was greater then the boys’. Interactional effects of parents’ education on student’s familiarity with the above skill were significant. Except for the human relationship skill, there was a significant difference among the fields of study. Only in decision making and responsible citizenship skill, the differences between secondary school students and guidance school were significant. In other skills there wasn’t any significant difference between them.
    Keywords: secondary school, guidance school studentslife skills, decision making, human relationship, global citizenship, responsible citizenship, problem solving
  • Vahid Falah Page 157
    Throughout history, the accumulation of information by student, has been seen as a basic principle in education. As a result, what distinguishes students is the degree of their ability to retain information in their minds, lending to put an emphasis on memory. In 1800s, this theory was doubted. However, it still overshadows education environments.
    New methodology has paved the way for changing the nature of education. Educating children through problem solving and experiments has led to a change in learners’ behavior.
    The present research studies different types of teaching (lecturing, question and answering, problem solving, and group discussion), and their effect on learners metacognitive.
    The objectives of the research are to investigate the effect of each method on learners metacognitive , and to provide authorities some suggestions and solutions to improve education.
    Research questions are:1.Does lecturing method have an effect on students metucognitive?
    2.Does problem-solving method have an effect on students metacognilive?
    3.Does question–answer method have an effect on learners metucognitive?
    4.Does group-discussion method have an effect on learners metucognitive?
    5.Is there any difference in the effects of these methods?
    Statistical population were all the teachers, men and women, who taught at high schools for females in Behshahr. Data collection instrument was a researcher – mnde questionnaire with a reliability of 0.82 obtained using Cronbachs coefficient.
    The statistical method used was descriptive and inferential (one variable t-test, ANOVA).
    The results showed that teaching through lecturing has no effect on students metacognition . Teaching through problem–solving has an effect on students metacognition . group discussion and question answer methods have an effect on students metacognition . Finally, the effectiveness of each method on metacognition is different.
    Keywords: teaching methods, cognition, metacagnition, lecturing method, problem, soloing, group discussion, question, answering
  • Safoura Masaele, Mohammadali Nadi, Narges Saediyan Page 179
    The main objective of the present study is to investigate whether study styles influence educational progress or achievement. For this purpose, Isfahan university students studying in the academic year 2006-2007 was chosen as the target population. In fact, a sample of 373 subjects was randomly selected from students using a quota sampling method. For collecting the required data, Entwistle and Tait's (1995) questionnaire and McInerni & Wincklier, (1994) questionnaire were selected. Statistical techniques, the correlation between variables and their contribution were measured by inferential statistical methods such as Pearson Product moment formula. The findings revealed that there is a meaningful relationship between study styles (superficial styles, profound styles, strategic styles, metacognitive awarness, educational self- dependence) and student's educational achievement motivation.
    Keywords: Study styles, Educational achievement motivation