فهرست مطالب

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 32 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد پوراحمد*، حسین حاتمی نژاد، علیرضا محمدی، الهه پیشگر صفحات 1-16
    استان ایلام بر اساس پیشنیه ی پژوهش، از استان های محروم کشور از نظر توسعه یافتگی طی یک دهه ی اخیر رده بندی شده است. بخشی از این مسئله در «توسعه نیافتگی شهرهای» این استان ریشه دارد. هدف این پژوهش تعیین سطح توسعه یافتگی و شناخت تفاوت های بین شهرهای استان ایلام از نظر نماگرهای عمران و خدمات شهری است. در این پژوهش، از 28 نماگر در چارچوب مدل های موریس، تاپسیس، ویکور و مدل تلفیقی کوپلند در تجزیه و تحلیل و رتبه بندی درجه ی توسعه یافتگی شهرها استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که شهر های نوبنیاد که از روستا به شهر تبدیل شده اند، اغلب در بخش عمران و خدمات شهری، توسعه نیافته هستند. همچنین شهر ایلام در سرانه ی فضاهای خدماتی که از طرف شهرداری ها ارائه می شوند، در ردیف شهرهای محروم قرار می گیرد. شهرهای با جمعیت کمتر، به نسبت شهرهای دیگر در نماگرهای خدمات شهری، از نظر توسعه یافتگی، از رتبه ی بهتر و وضعیت مطلوبتر برخوردارند. نتیجه اینکه اگر چه شهر ایلام از نظر جمعیت و تعداد امکانات در رده ی نخست شبکه ی شهری استان قرار دارد، لیکن با احتساب معیار جمعیت، در نماگر های عمران و خدمات شهری، این برتری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، نماگرهای عمران و خدمات شهری، مدل های تصمیم گیری چندمعیاره، شهرهای استان ایلام
  • محمد رحیم رهنما، اکرم مهرورز *، زهرا سیاحی صفحات 17-38
    شهرسالم، شهری است که به طور مداوم و مستمر در حال آفرینش و بهبود بخشی به آن گونه محیط های کالبدی و اجتماعی و گسترش آن گونه منابع جامعه است که مردم را قادر می سازد که یکدیگر را در راه اجرای تمامی عملکردهای زندگی و دستیابی به حداکثر توان های خودشان پشتیبانی نمایند. هدف مقاله حاضر بررسی وضعیت جمعیتی– اجتماعی منطقه 11شهر مشهد در چارچوب رویکرد شهر سالم می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی است و جمع آوری اطلاعات به دو شیوه اسنادی و پیمایشی انجام گرفته است. در حال حاضر تعدادخانوارهای موجود در منطقه 11 شهرداری مشهد تقریبا 46810می باشند که در این تحقیق بر اساس روش کوکران حجم نمونه برابر 262 خانوار انتخاب شده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد از مجموعه شاخص هایی که در قالب 3 گروه عمده شاخص های زیست محیطی، اقتصادی- اجتماعی و بهداشتی تقسیم بندی شده اند و با توجه به متغیرهای بررسی شده در این پژوهش منطقه 11 شهرداری مشهد از نظر شاخص های سلامت با وضعیت مطلوب و استاندارد شهر سالم فاصله دارد و نیاز به مشارکت هر چه بیشتر شهروندان و همکاری سازمان های مختلف را می طلبد.
    کلیدواژگان: شهر سالم، منطقه 11، شهر مشهد
  • مجید شمس*، علی صفاری راد، احمد قاسمی صفحات 39-54
    شاخص های مسکن ابزار مناسبی جهت سنجش معیارها و ضوابط سیاستهای مسکن است. به کمک شاخص ها می توان تصویر ملموسی از شرایط مسکن را به دست داد و کم و کاستی ها را در تحقق اهداف و برنامه ریزی آن مشخص نمود. پژوهش حاضر در محدوده ی شهر برازجان واقع در استان بوشهر انجام گرفته است. روش تحقیق به کار رفته توصیفی - تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات روش کتابخانه ای بوده است. در مقاله حاضر ابتدا با بررسی شاخص های کمی و کیفی مسکن در شهر برازجان و مقایسه آن با مناطق شهری استان و کشور، وضعیت مسکن در شهر مورد مطالعه، مشخص می شود، سپس به پیش بینی جمعیت و تعداد واحدهای مسکونی مورد نیاز تا افق 1405پرداخته می شود. نتایج بررسی نشان می دهد که طی دوره ی 90- 1365 وضعیت شاخص های کمی و کیفی مسکن این شهر روندی رو به بهبود داشته است، از نظر کمی در مقایسه با مناطق شهری استان دارای شرایط بهتری است، اما نسبت به مناطق شهری کشور در مرتبه ی پایین تری قرار دارد. ولی از نظر شاخص های کیفی نسبت به مناطق شهری استان و کشور در سطح پایین تری است. پس از پیش بینی جمعیت شهر برازجان نیازهای مسکن تا سال 1405 تعیین و مشخص شد که به 10964 واحد مسکونی جدید نیاز است. در صورتی که تقاضا برای مسکن در این دوره تنها 8105 واحد مسکونی خواهد بود که 9/73 درصد نیازها را پوشش می دهد. در پایان با توجه به توان موجود در گستره ی شهری برازجان (گسستگی بافت و مساکن مخروبه) مشخص می شود که در صورت استفاده حداکثر از آنها و اتخاذ برنامه توسعه مسکونی مناسب می توان 68. 7 درصد نیازهای آینده شهر را در داخل شهر تامین نمود.
    کلیدواژگان: شاخص های کمی و کیفی مسکن، نیاز به مسکن، استان بوشهر، شهر برازجان
  • امین دهقانی*، محسن عادلی ساردویی صفحات 55-69
    تفکر توسعه پایدار در جامعه عشایری کشور، حاصل چند دهه تلاش و کوشش محققان و اندیشمندان برای ساماندهی فضایی بهینه عشایر و بهره برداری مناسب از منابع و ایجاد رابطه متعادل و متوازن میان انسان و اجتماع و طبیعت است. در سال های اخیر به سبب ایجاد مشکلات و چالش های متعدد ایجاد شده برای مناطق عشایری باعث شده که توسعه مناطق روستایی و عشایری (با رویکرد توسعه پایدار) مورد توجه قرار گیرد.
    این مقاله با هدف ارزیابی پایداری در کانون های اسکان عشایری تدوین شده است. نوع تحقیق به صورت کاربردی- توسعه ای است و روش مطالعه، اسنادی، تحلیلی و پیمایشی است. جهت تکمیل اطلاعات موجود از پرسشنامه استفاده شده است. با توجه به جمعیت کانون های مورد مطالعه، حجم نمونه آماری براساس فرمول کوکران تعداد 372 نفر برآورد شده است. و برای سنجش ابعاد پایداری، از آزمون T. student و رگرسیون گام به گام با استفاده از نرم افزار SPSS و همچنین برای رتبه بندی کانون های اسکان از نظر شاخص های پایداری از مدل تاپسیس (TOPSIS) استفاده شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که براساس دیدگاه های نمونه، پایداری کانون های اسکان عشایری در شاخص های مورد نظر پایین تر از حد متوسط ارزیابی شده اند. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که بعد اقتصادی با ضریب 0. 645 بیشترین تاثیر را بر پایداری کانون های اسکان داشته است. همچنین بر اساس نتایج حاصل شده از مدل تاپسیس (TOPSIS) کانون های دشت بکان، با بالاترین امتیاز در شاخص های اقتصادی (0. 735) و محیطی (0. 590) و کانون گل افشان، با بالاترین امتیاز (0. 718) در شاخص های اجتماعی به عنوان برخوردارترین کانون و دشت لار با پایین ترین سطح برخورداری، در رتبه آخر قرار دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، توسعه پایدار، پایداری، کانون اسکان، فارس و اصفهان
  • علی شیخ اعظمی*، اسدالله دیوسالار صفحات 69-91
    امروزه مقوله توسعه دغدغه ی خاطر بسیاری از کشورهاست، و توسعه نیز چیزی جز رضایت بخش تر کردن وضعیت زندگی مردم نیست. مطالعه شبکه شهری به انسانها این آگاهی را می دهد که چگونه در فضای جغرافیایی معین بر موانع ارتباطی و مبادلاتی خود فائق آمده و ماشین اقتصادی نواحی و مناطق خود را چگونه و به اتکا کدام داده ها بکار بیاندازند و با توجه به تعدد نقش شهرهای موجود در شبکه ،روابط پیچیده بین آنها در سطح ناحیه را چگونه برقرار کرده و نظم دهند ، تا این سیستم موجب رضایت بخش شدن زندگی شان شود. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-تحلیلی است ، بنابراین از مدل نقطه جدایی برای تعیین شکل شبکه شهری استان مازندران براساس آستانه های اقتصادی یا مرز های تجاری شهرهای اصلی نواحی استان استفاده شده است و سپس با استفاده از شاخص ترکیبی توسعه، توسعه پایدار شهری استان در نواحی (شهرستان های) استان تحت حاکمیت شهرهای اصلی شبکه تعیین شده است. در این پژوهش از روش های کتابخانه ایی وکارتوگرافی برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق 51 شهر استان مازندران و بویژه 21 شهر مرکز نواحی این استان بوده است. برخی از نتایج بدست آمده در این پژوهش عبارت است از ؛ استان مازندران دارای شبکه شهری واحدی نیست (در شرق شبکه ایی قطاعی و در غرب شبکه ایی خطی) ، نابرابری در میزان توسعه پایدار شهری در استان مازندران حکمفرما است ، تقریبا« شهرهای شبکه شهری خطی در سطح توسعه یافتگی بالا و شهرهای موجود در شبکه شهری قطاعی در طبقه فرو توسعه یافته و محروم قرار گرفتند ، نواحی (شهرستان های) محروم و فرو توسعه یافته استان دارای درصد شهرنشینی بالایی هستند ، با توجه به نقاط جدایی شهرهای مراکز نواحی (شهرستان) از شهر ساری ، شبکه شهری استان از طریق انتقال بموقع و عادلانه جریان (در شبکه خطی) موجب توسعه و با مکش بی موقع و استعمارگونه جریان (در شبکه قطاعی) موجب عدم توسعه و محرومیت شهرها شده است و…
    کلیدواژگان: شبکه شهری، توسعه پایدار شهری، آستانه اقتصادی، توسعه یافتگی، مازندران
  • میثم بندانی*، محمودرضا میرلطفی، معصومه کمان باز صفحات 93-112
    مسکن از مهم ترین نیازهای اساسی انسان بوده، در واقع مهم ترین عامل تاثیرگذار در میزان رضایتمندی فرد از سکونت در یک منطقه و نوع زندگی خویش، مسکن و شرایط محیطی آن منطقه است. که خود عامل مهم و محوری در کیفیت زندگی و تمایز بین افراد، گروه ها و نواحی قلمداد می شود و مواردی چون شکل مطلوب، استحکام، امنیت، ایمنی، راحتی و میزان دسترسی به تسهیلات و تجهیزات مورد نیاز را شامل می شود این موارد با یکدیگر کیفیت زندگی در مساکن را به دنبال دارد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیقی دو نوع مسکن قدیم و جدید بر کیفیت زندگی روستاییان منطقه سیستان می باشد و سعی شده تا شاخص های عینی و ذهنی کیفیت زندگی در دو گروه از مساکن قدیم و جدید بررسی شود. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مبتنی بر بررسی منابع کتابخانه ای، بررسی های میدانی و تکمیل پرسشنامه بوده، اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شده است. بدین منظور جامعه نمونه مورد بررسی با بهره گیری از فرمول کوکران 380 سرپرست خانوار در 40 روستای دارای مسکن قدیم و جدید بوده است نتایج به دست آمده از داده ها نشان می دهد که از دیدگاه جامعه نمونه و مشاهدات صورت گرفته، تفاوت معناداری از نظر شاخص های عینی و ذهنی کیفیت زندگی بین روستاییان دارای مساکن قدیمی و جدید در منطقه سیستان وجود دارد به عبارتی می توان گفت مساکن سنتی از لحاظ انطباق با نیازهای زیستی- معیشتی و ویژگی های بوم آورد، نسبتا مطلوب بوده اند اما از لحاظ بهداشت، مصالح و استحکام کاستی هایی دارد. از سوی دیگر، مساکن جدید اغلب با بی توجهی به نیازهای زیستی معیشتی و ویژگی های محیط زیست طبیعی همراه بوده است از این رو باید توجه نمود که ارزش های مفید و ویژگی هایی چون انطباق با محیط طبیعی- جغرافیایی، فرهنگی، به کار گیری مصالح بومی، تنوع و زیبایی از خصوصیات مطلوبی است که در طراحی و ساخت مساکن منطقه باید به آن ها توجه شود.
    کلیدواژگان: مسکن، کیفیت زندگی، روستا، سیستان
  • لیلا موسوی دارامرودی*، مجید شمس، نوذر قنبری صفحات 113-124
    در مدیریت شهری جدید دنیا، فعالیت های هسته مرکزی کلانشهرها و بخصوص بافت قدیم شهر در کانون توجه مدیریت و برنامه ریزی قرار دارد. این روند بازگشتی یا توسعه ی درونی، شهرها را هر چه بیشتر به توسعه پایدار شهری نزدیک می کند. در این پژوهش سعی بر آن بوده ، ضمن تحلیل وضعیت کاربری اراضی وضع موجود بافت مرکزی شهر کرمانشاه، الگوی مناسب توزیع فضایی کاربری اراضی در راستای توسعه پایدار شهری تبیین گردد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و در انجام آن از روش تحقیق تحلیلی- توصیفی استفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز تحقیق با استفاده از روش کتابخانه ای و فیش برداری، پرسشنامه و مشاهده میدانی جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری توصیفی و نیز مدل SWOT استفاده شده که بر مبنای نتایج حاصل از تحلیل عوامل چهارگانه تکنیک SWOT، محدوده مورد مطالعه دارای 5 نقطه قوت، 6 نقطه فرصت، 7 نقطه ضعف و 7 نقطه تهدید می باشد. ماتریس SWOT بر مبنای امتیاز نهایی شاخص ها چهارگانه (قوت، ضعف، فرصت و تهدید) ترسیم شده که بر مبنای آن می توان در یک رویکرد ساختاری، فرصت ها و تهدیدهای کلیدی خارجی را با ضعف ها و قدرت های داخلی مقایسه نمود و الگوی توسعه کاربری اراضی سازگار با موقعیت داخلی و خارجی را تبیین نمود.
    کلیدواژگان: بافت قدیم، کاربری زمین، توسعه پایدار شهری
  • مسعود سامیان*، حشمت الله سعدی، اسماعیل احمدی حق، مسعود اسدی، الهام انصاری صفحات 125-136
    هدف کلی در این تحقیق، تبیین نقش تعاونی های صیادی در توسعه اقتصادی- اجتماعی و کالبدی نواحی روستایی در شهر بردخون است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف تحقیقی- اکتشافی و به لحاظ گردآوری داده ها توصیفی- (علی- مقایسه ای) می باشد. جامعهآماریپژوهش، تعاونی های صیادیفعالدرسطحشهر بردخونمی باشد. به منظور تعیین روایی پرسشنامه از روش اعتبار محتوا استفاده شده است که با استفاده از نظرات استادان و متخصصان پس از چند مرحله اصلاح و بازنگری بدست آمد. جهت تعیین پایایی پرسش نامه، پیش آزمونی (30 پرسشنامه) درروستای آبکش انجام شد، ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده (0. 864 تا 0. 610) ، حاکی از اعتبار پرسش نامه ی طراحی شده بود. نتایج نشان داد که میانگین اقتصادی کل برای روستاهای عضو 1. 57 (با انحراف معیار 0. 367) و روستاهای غیرعضو 1. 51 (با انحراف معیار 1. 82) می باشد. این ارقام نشان دهنده ی وضعیت اقتصادی بسیار ناچیز روستاهای عضو نسبت به غیر عضو در قبل از اجرای طرح می باشد. و میانگین اجتماعی-فرهنگی کل برای روستاهای عضو 2. 122 (با انحراف معیار 0. 609) و روستاهای غیرعضو 2. 578 (با انحراف معیار 0. 673) می باشد. این ارقام نشان دهنده ی وضعیت بهتر اجتماعی-فرهنگی کل روستاهای غیرعضو نسبت به عضو در قبل از اجرای طرح می باشد. با توجه به نتایج حاصله از آزمون تحلیل کواریانس می توان ادعا کرد که تعاونی صیادی اثر معناداری بر روستاها داشته است، اگرچه بین میانگین دو گروه از قبل نیز تفاوت در وضعیت اقتصادی و اجتماعی و کالبدی وجود داشته است.
    کلیدواژگان: تعاونی، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی، توسعه روستایی، شهربردخون
  • محمد حسام پور، یوسف قنبری، محسن شایان* صفحات 137-147
    گردشگری و اقتصاد گردشگری در حال حاضر، در حال تبدیل شدن به یکی از ارکان اصلی اقتصاد تجاری جهان است. افزون بر این بسیاری از برنامه ریزان و سیاستگذاران توسعه نیزاز صنعت گردشگری به عنوان رکن اصلی توسعه ی پایدار یاد می کنند. در این راستا گردشگری روستایی نیز جزئی از صنعت گردشگری به حساب می آید که می تواند با برنامه ریزی اصولی و مناسب و شناسایی مزیت ها و محدودیت های گردشگری روستایی، نقش موثری در توسعه ی این مناطق و در نتیجه توسعه ی ملی و تنوع بخشی به اقتصاد ملی بر عهده داشته باشد. جهت تدوین راهبردهای مناسب توسعه گردشگری در این روستا ، ابتدا با استفاده از مدل های SWOT و EFE و IFE، مهم ترین عوامل داخلی و خارجی موثر بر توسعه گردشگری روستای شیدان شناسایی شدند، سپس با استفاده از روش ماتریس داخلی و خارجی (IEM) ، موقعیت منطقه مورد مطالعه، جهت انتخاب و تدوین راهبردها مشخص شده و در مرحله آخر، با استفاده از مدل روش تحلیل سلسله مراتبی AHP، بهترین راهبرد توسعه گردشگری در این روستا انتخاب گردید و نتایج بدست آمده نشان داد که: با توجه به پتانسیل ها و محدودیت های روستای شیدان در زمینه گردشگری، در بین چهار راهبرد اصلی، راهبرد WT، با امتیاز 0. 342 به عنوان بهترین راهبرد انتخاب شده است. راهبرد ST4- توسعه زیرساخت ها و امور زیربنایی و تجهیزات خدمات رفاهی و زمینه سازی جذب سرمایه گذاران به فعالیت در بخش گردشگری با امتیاز 0. 468 در بین 16 راهبرد مطرح شده، بهترین و موثرترین راهبرد می باشد.
    کلیدواژگان: راهبرد، توسعه گردشگری، روستای شیدان، SWOT، AHP
|
  • Ahmad Pour Ahmad*, Hosein Hataminejad, Alireza Mohammadi, Elahe Pishgar Pages 1-16
    Despite the seven decades old of regional policy and planning in Iran, but Ilam province is among the underdeveloped provinces, yet. Part of the problem is rooted in the providence urban underdevelopment. The study employs tried to use the civil and urban services department indicators to measure the development level. The study employs tried the Multi Criteria Decision Models like as VIKOR, TOPSIS, MORRIS and COPELAND to ranking of cities in development level. This study shows that: The new founded cities are less developed in all service indicators. In relative to other cities in the province with respect to its population, in the municipal sector service, Ilam is less developed. Low population cities have better situation in development indicators. The main result of this study is that the city of Ilam, in terms of population and the facilities concentration in the urban network, have the first rank in the province, but in terms of population, with the criteria of public services, Ilam is not a developed city.
    Keywords: Development, Urban Development, Services Indicators, Multi Criteria Decision Models, Ilam Province Cities
  • Mohammad Rahim Rahnama, Akram Mehrvarz*, Zahra Sayahi Pages 17-38
    Healthy City is a city that is constantly and continuously As part of the creation and improvement of physical and social environments and And expansion of community resources That enables people to All functions are run in the way of life and Achieve their maximum support. This paper reviews the status of the population - 11 communal area of Mashhad The framework approach is a safe city. This research was a descriptive - analytical and Documents and survey data collection was done in two ways.Currently available in 11 Tdadkhanvarhay Mashhad Municipality Approximately 46,810 households in the survey are based on Cochran Sample size of 262 was selected. The research results show that the index set into 3 major groups of environmental parameters, - Economic, social and health are enumerated and The variables examined in this study Results showed that 11 of the Mashhad Municipality Indicators of health status and quality The city is far from the standard normal The healthy city indicators and the need for greater participation of citizens and organizations requiring assistance requiring assistance.
    Keywords: City of Salem, SPSS, District 11, City of Mashhad
  • Majid Shams *, Ali Safarirad, Ahmad Ghasemi Pages 39-54
    Housing index is a useful tool for evaluating the criteria of housing policy. The indices can give us a visual picture of the housing situation and revealing shortcomings in achieving the goals of the housing plan. The study area is located in Borazjan, Boushehr province. This paper used survey method (descriptive-analytical) and field studies to gather data. In this paper first housing conditions in the city under study is determined through reviewing the quantitative and qualitative indicators of housing in Borazjan city and comparing it with urban areas of Boushehr province and country, , then the projected population and number of housing units needed till 1405will be predicated. The results show that the quantitative and qualitative indicators of the state of housing in the city has been improved during the period 90-1365, comparing to urban areas of Boushehr province has quantitatively better conditions, But comparing to the urban areas of the country has been Located in the lower-order, but in terms of quality indicators is at a lower level than the urban areas of the province and the country. Then the population of Borazjan city has been estimated and determined that 10,964 new housing units are needed till 1405. If the demand for housing in this period is only 8105 units, it covers 73/9 the percentage of housing needs . At the end , regarding the existing power in the range of Borazjan city (dissociation of tissue and dilapidated housing), it is identified that by using the maximum use of them and adopting appropriate residential development68/7 percent of the city's future needs within the city will be provided.
    Keywords: qualitative, quantitative indicators of housing, housing needs, Bushehr Province, Borazjan city
  • Amin Dehghani *, Mohsen Adeli Sardoie Pages 55-69
    The thought of Sustainable development in our country's nomadic society results from the efforts researchers and scientists have made in order to organize better living atmosphere for nomads, make proper use of resources and create a balance between man, community and nature. In the recent years, various problems and challenges before nomadic regions have appealed the attentions toward nomadic and rural regions.
    The current paper aims at assessing sustainability in nomadic settlement centers. Research type is applied-developmental and research method is documental, analytical and survey. To complete data set, questionnaires were used. Regarding the population of centers understudy, sample size was estimated through Cochran Formula as 372. To assess sustainability dimensions, T. student and stepwise regression were employed by the use of SPSS. Furthermore, to rank settlement centers from the viewpoint of sustainability indexes, TOPSIS model was used.
    Findings indicate that according to the model points of view, the sustainability of nomadic settlement centers is evaluated lower than average in the studied indexes. Multivariate regression results show that economical dimension with the coefficient of 0.645 has had the most influence on the sustainability of settlement centers. Also, according to results obtained from TOPSIS model, Dasht-e-Bokan Center with the highest point in the economic (0.735) and environmental (0.590) indexes and Golafshan Center with the highest point in the social (0.718) indexes are considered as the most enjoyable centers and Dasht-e-Lar with the lowest point is recognized as the most deprived center.
    Keywords: Assessment, Sustainable Development, Sustainability, Settlement Center, Fars, Isfahan Provinces
  • Ali Sheikhazami *, Assadollah Divsalar Pages 69-91
    Today, development is a concern for many countries, and the development is more satisfying of people's lives situation. Study of urban networks gives people an awareness of how in certain geographical areas to overcome on barriers of communication and exchange and Economic machine its regions how and to use of which data applied. And due to the role of existing cities in the network, the complex relationships between them in the area how interact and to order, this causes the system to be satisfied with their life. The research method in this study “descriptive - analytic “is. Thus, of break- point model are used to determine the province's urban network based on economic thresholds or boundaries of the principal cities in the area, and then using the composite index of development, sustainable urban development in areas of the province (or citys) network has been set under the main cities. In this study, a library and cartographic methods used to collect data. Statistical community of the research is 51 city of Mazandaran provinces and especially 21 city of the district center of the province. Some results obtained in this study are as follows: Mazandaran province have not single urban network (cross-sector network in the East and a linear network in the West), Disparities in rates of sustainable urban development in the province prevails, Almost "towns urban network of linear in the level of development high and cities urban network of sectoral in the level of development down is located,Regions of deprived and under development of the province have high percentage of urbanization .Due to the break-point of the centers of districts of The City of Surrey, urban network of province through Timely and equitable transfer of the flow (in the linear network) Led development and the suction flow untimely and colonial (in the sector network) is caused underdevelopment and exclusion in cities and etc.
    Keywords: urban network, urban sustainable development, Economic Threshold, Development, Mazandaran
  • Meisam Bandani *, Mahmoud Reza Mirlotfi, Masoume Kamanbaz Pages 93-112
    Housing is the most basic human needs, in fact most important factor influencing the satisfaction of living in an area of their life, housing and environmental conditions of the region. This is a central factor in the quality of life and the distinction between individuals, groups and areas and including the desired shape, strength, security, safety, convenience and the availability of facilities and equipment. These are quality of life in the housing followed. The aim of this study was a comparative study of both old and new housing is on the quality of life in rural areas of Sistan and objective and subjective indicators of quality of life in two groups of old and new housing will be investigated. Research Methodology cross - sectional study based on library resources, field studies and completing the questionnaire, the data collected using spss software analyzed. To this end, the sample using formula Cochran, 380 households in 40 villages have been old and new housing. The results of the data indicates that from the sample views and observations, there is significant difference in terms of objective and subjective indicators of quality of life among the villagers with the old and new housing is in the Sistan region. In other words, we can say that the traditional housing in compliance with the requirements of bio-economic and ecological characteristics, it has been relatively favorable, but in terms of health and strength of materials has shortcomings. On the other hand, new housing often disregards the living life needs and characteristics of the natural environment. Hence, it should be noted that values and useful features such as adapting to the natural environment, geography, culture, the use of local materials, diversity and beauty are desirable properties that should be addressed in the design and construction of the housing area.
    Keywords: Housing, Quality of Life, village, Sistan
  • Lila Mosavi Daramrodi *, Majid Shams, Nowzar Ghanbari Pages 113-124
    The activities of central part of big cities particularly the old texture of the city have been given special attention by managers and planners in recent urban management. This retro process or internal development leads to more urban sustainable development of cities. The aim of this study was to analyze the current statues of land use in central texture of Kermanshah. Moreover, the study tried to determine an appropriate pattern of spatial land use distribution in accordance with urban sustainable development. The study is an applied one and its methodology is the analysis-descriptive. The related information was collected through library method and note taking, a questionnaire, and field trips observation. Descriptive statistics along with SWAT model were used to analyze the data. The analysis of the data based on SWOT revealed that the area of the study has five strength points, six opportunity points, seven weak points, and seven threat points. The matrix of SWOT was drawn based on final score of four indexes (strength, weakness, opportunity, and threat). Based on this matrix in a structural approach, the key external opportunity and threat can be compared with internal weakness and strength to determine land use development pattern compatible with external and internal situation.
    Keywords: old texture, Land use, urban sustainable development
  • Mohammad Hesampour, Yousef Ghanbari, Mohsen Shayan* Pages 137-147
    Tourism and the tourism economy, At present, Has become one of the main pillars of the business world. In addition, Many planners and policy development The tourism industry is regarded as the main pillars of sustainable development. In this regard, Rural Tourism The tourism industry is a part of That can be programmed with the principles of good And identify advantages And constraints of rural tourism, Role in the development of this area And therefore, National development and diversification of the national economy is headed. To develop appropriate strategies for the development of tourism in the village, Using SWOT model and EFE and IFE, The most important internal and external factors affecting the development of rural tourism Sheidan were identified. Then, using internal and external matrix (IEM), Location of the study area, To select and develop specific strategies In the final stage, Using Analytical Hierarchy Process AHP, The best strategy for tourism development in the village was selected And the results showed that: Due to the potential and limitations of the village Sheidan In the field of tourism, Among the four main strategies, Strategy WT, With a score of 342/0 Selected as the best strategy. Strategy ST4 - Infrastructure development And infrastructure Equipment and utilities And field of activities to attract investors in the tourism sector With a score of 468/0 in 16 of the proposed strategy, The best and most effective strategy.
    Keywords: Strategies, development of tourism, the village Sheidan