فهرست مطالب

منابع انسانی ناجا - پیاپی 43 (بهار 1395)

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 43 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهرام بختیاری سعید، داریوش رحمتی، حمیده عطایی صفحات 1-24
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افزایش کیفیت زندگی وکاهش افسردگی است. در این پژوهش، از روش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون پس آزمون استفاده شد. برای این منظور از میان سربازان یکی از یگان های ناجا30 نفر به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایشی و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایشی در طی هشت جلسه دو ساعته، به صورت گروهی، به شیوه MBCT آموزش دیدند. گروه گواه هیچگونه آموزش درمانی دریافت نکرد. آزمودنی های دو گروه پرسشنامه های کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHO-QOL-BREF) و پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II) را در دو نوبت (پیش از درمان و پس از درمان) تکمیل کردند. در تحلیل داده ها از روش آزمون دو نمونه ای کلموگروف-اسمیرنوف و آزمون شاپیرو ویلک برای متغیرها، آزمون لوین جهت بررسی تجانس واریانس ها و از تحلیل کواریانس چند متغیر مانکوا برای بررسی فرضیه ی پژوهش استفاده شد. یافته ها نشان می دهند که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، کیفیت زندگی را افزایش و افسردگی سربازان را کاهش می دهد. به نظر می رسد تمرین های شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با افزایش آگاهی افراد از لحظه حال از طریق فنونی مثل توجه به تنفس و بدن، و توجه دادن آگاهی به اینجا و اکنون، بر نظام شناختی و پردازش اطلاعات اثر می گذارد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، افسردگی
  • عبدالله مجیدی، حمید فاطمی موحد صفحات 25-64
    بی شک توسعه و غنی سازی منابع و علوم منابع انسانی در کشور زمانی به نحو احسن پیشرفت خواهد داشت که با تکبه بر فرهنگ غنی اسلامی ایرانی، از دانش کشورهایی استفاده شود که سال هاست در این مسیر گام برداشته اند. لذا در جهت استفاده از تجربیات سایر کشورهای ، این تحقیق به بررسی تطبیقی سیر خدمتی سرمابه انسانی پلیس در کشورهای مختلف (آمریکا، انگلستان، ترکیه، مالزی و اندونزی) در حوزه های گزینش و استخدام، آموزش ، ارزیابی و سازماندهی ، نگهداشت و بازنشستگی پرداخته است. تحقیق حاضر از از لحاظ سطح تحقیق، کاربردی و از لحاظ روش، تطبیقی است. جامعه آماری این تحقیق پلیس کشور های جهان است که به صورت هدفمند سه کشور ناهمگن آمریکا، فرانسه، انگلیس و سه کشور نسبتا همگن ترکیه، اندونری و مالزی به عنوان نمونه انتخاب شدند. از مطالعات کتابخانه ای: (مطالعه کتب و مقاله ها در مراجع مختلف و بررسی اسناد و مدارک مرتبط با موضوع) و مصاحبه با خبرگانی که مرکز تحقیقات نیروی انسانی به عنوان خبره معرفی نموده بود برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. و سپس با استفاده از الگوی تدوین شده کشورها تطبیق و تحلیل به عمل آمد. یافته های تحقیق نشان می دهد که در برخی جهات بین سیر خدمتی پلیس ایران با کشورهای مذکور تفاوت زیادی وجود دارد که می توان ضمن تحقیق بیشتر از تجربیات این کشورها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سیر خدمتی، پلیس، گزینش، استخدام، ارزیابی و سازماندهی و نگهداشت
  • هادی جعفریان، محمد قاسمی، محمد سمیعیانی صفحات 65-88
    این پژوهش باهدف بررسی و تببین عوامل موثر در بروز تمرد نسبت به مامورین انتظامی استان چهارمحال و بختیاری شکل گرفته است. تحقیق حاضر از نوع علی پس رویدادی بوده و جهت تجزبه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی که شامل آزمون های واریانس یک طرفه، آزمون تی نمونه های مستقل و آزمون برابری میانگین ها بوده؛ استفاده شده است. ابزار اندازه گیری در این تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته با روایی و پایایی مورد قبول و در3 محور، شیوه عملکرد مامورین، ساختار و تجیهیزات سازمانی و فرهنگ سازمانی حاکم در نیروی انتظامی است؛ و میان 155 نفر از کارکنان فرماندهی انتظامی استان چهارمحال و بختیاری که به شیوه تصادفی انتخاب شده بودند توزیع گردیده است. نتایج تحقیق موصوف بیانگر آن است که شیوه عملکرد مامورین، ساختار و تجهیزات و فرهنگ سازمانی حاکم در نیروی انتظامی با ترتیب ذکر شده تاثیر بسزایی در بروز تمرد نسبت به مامورین انتظامی استان چهار محال و بختیاری دارد.
    کلیدواژگان: تمرد، مامور، نیروی انتظامی، سازمان
  • محمد تقی امینی، سعیده سیادت، علیرضا پیرعلی صفحات 89-112

    رفتار شهروندی سازمانی از موضوعات مهمی است که از اواخر قرن بیستم توجه محققان را به خود جلب کرده، زیرا امروزه سازمان های موفق به خوبی دریافته اند که بدون تمایل داوطلبانه افراد به همکاری، قادر به توسعه اثربخشی خرد جمعی خود نمی باشند. پژوهش حاضر با هدف مطالعه و شناسایی مولفه های تاثیر گذار بر بروز رفتار شهروندی سازمانی پرسنل ناجا، به رتبه بندی این عوامل پرداخته است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد، ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده و اطلاعات حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل و فرضیات، مورد آزمون قرار گرفته اند و از روش سازگاری داخلی و آلفای کرونباخ استفاده گردیده و روایی آن ها نیز توسط اساتید و متخصصان تایید شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که میزان بروز رفتار شهروندی در کارکنان با سنین مختلف یکسان است ضمن آنکه میزان مشاهده رفتارهای شهروندی سازمانی در افراد با تحصیلات بالاتر از دیپلم از سایرین بیشتر می باشد علاوه بر این امکان مشاهده رفتارهای شهروندی در کارکنان متاهل بیشتر از مجردها وجود دارد. هم چنین ترتیب اثرگذاری شاخص های موثر بر بروز رفتارهای شهروندی سازمانی به ترتیب عبارتست از: وفاداری سازمانی، رفتارهای کمک کننده، اطاعت سازمانی، فضیلت مدنی، ابتکار شخصی، توسعه خود و رادمردی و گذشت.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، ناجا، پلیس پیشگیری، فضیلت مدنی، وفاداری سازمانی
  • مهدی انتظاری صفحات 113-146
    هدف پژوهش تبیین کارکرد های منابع انسانی بر اساس الگوی اقتصادی «نورد هاویگ» و تکنولوژی «چارلز پرو» است . تحقیق حاضر دارای یک فرضیه اصلی به شرح «رابطه بین کارکرد های منابع انسانی در مشاغل بر کاهش هزینه های سازمانی» و توصیفی و در زمره تحقیقات کاربردی است. روش نمونه گیری تصادفی ساده، جامعه آماری معاونت طرح و برنامه و بودجه ناجا و اداره کل مالی ذیحسابی ناجابه تعداد 100نفر و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 90 نیز تعیین گردیده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش حاکی از آن است که سنجش پذیری و تحلیل پذیری مشاغل و نیز تغییر پذیری و تحلیل پذیری وظایف شغل در ناجا تعیین کننده نوع پاداش، برنامه ریزی، کنترل وآموزش می باشد. با تعیین نوع کارکرد های منابع انسانی بر اساس آزمون فرضیه ها، یافته های زیر حاصل و پیشنهاد گردید:1-در مشاغل تکراری نوع پاداش محدود به دستمزد، نوع برنامه ریزی کوتاه مدت، نوع کنترل بیرونی و آموزش ضمن خدمت در نظر گرفته شود. 2-در مشاغل غیر تکراری نوع پاداش مازاد بر دستمزد، نوع برنامه ریزی بلند مدت، کنترل درونی و نوع آموزش رسمی باشد. 3-در مشاغل مهندسی نوع پاداش محدود به دستمزد، برنامه ریزی کوتاه مدت، کنترل بیرونی و آموزش ضمن خدمت در نظر گرفته شود. 4-در مشاغل هنری نوع پاداش مازاد بر دستمزد، برنامه ریزی بلند مدت، کنترل درونی و آموزش بلند مدت اجرا گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، بازار فوری، تیم اولیه، تیم رابطه ای، بازار تعهدی، نیروی انسانی، کنترل و آموزش
  • علی بابائیان، علی محمدی مهموئی، حسین علیزاده صفحات 147-163
    هدف این پژوهش، سنجش وضعیت فرسودگی شغلی و هم چنین تعیین اولویت تاثیرگذاری هر یک از ابعاد آن در میان کارکنان پلیس فاتب است. این پژوهش کاربردی و روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان پلیس در دو سرکلانتری واقع در منطقه شمال و جنوب تهران تشکیل می دهند. در این تحقیق، یک نمونه 120 نفره از کارکنان پلیس به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد مسلچ و همکاران (1996) با ضریب آلفای کرونباخ 75/0، جمع آوری شده است. فرضیه ها به کمک نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون فریدمن و آزمون t با دو نمونه مستقل مورد تجزبه و تحلیل قرار گرفتند. یافته-های تحقیق نشان می دهند که وضعیت فرسودگی شغلی کارکنان پلیس فاتب با توجه به میانگین (93/2) به دست آمده در وضعیت تامل برانگیز قرار دارد؛ هم چنین نتایج آزمونt با دو نمونه مستقل نشان داد که میزان فرسودگی شغلی کارکنان دو سرکلانتری تفاوت معنی داری با هم نداشته اند. نتایج تحقیق نشان داد که از میان ابعاد فرسودگی شغلی (تحلیل عاطفی، مسخ شخصیت و فقدان عملکرد شخصی) بعد تحلیل عاطفی تاثیرگذاری بیشتری در میزان فرسودگی شغلی کارکنان داشته است.
    کلیدواژگان: سنجش، فرسودگی شغلی، تحلیل عاطفی، مسخ شخصیت، فقدان عملکرد شخصی، پلیس فاتب
|
  • Bahram Bakhtiari Saeid, Darioush Rahmati, Hamide Ataei Pages 1-24
    this study aims to investigate the effect of mindfulness-based cognitive therapy on increasing life quality and decreasing depression. In this study, a quasi-experimental with pre-test and post-test were used. To this end, 30 subjects were randomly selected from among the soldiers of a police unit and were divided in two groups: experimental and control groups. The experimental group was trained in eight two-hour sessions, in group through MBCT method. The control group received no therapy training. Subjects in both groups completed the WHO-QOL-BREF and Beck Depression Inventory (BDI-II) in two occasions (before treatment and after treatment). In data analysis, Kolmogorov - Smirnov two-sample test was used and Shapiro-Wilk test for variables, Levine test for testing homogeneity of variances and MANCOVA were used to investigate the research hypothesis. Results show that mindfulness-based cognitive therapy enhances the quality of life and reduces depression in soldiers. It seems that mindfulness-based cognitive therapy exercises increases awareness of people from the present time can affect cognitive system and information processing through techniques such as focusing on breath and body and directing awareness to here and now
    Keywords: Mindfulness-Based Cognitive Therapy, Quality of Life, depression
  • Abdullah Majidi, And Hamid Fatemi Movahed Pages 25-64
    undoubtedly, the development and enrichment of resources and human resources in the country will efficiently progress when they use the knowledge of countries who have taken steps in this direction for years by relying on the rich Islamic culture of Iran. Therefore, this study comparatively studies the service process of police human capital in different countries (America, Britain, Turkey, Malaysia and Indonesia) in the areas of recruitment and selection, training, evaluation and organization, retention and retirement to use the experiences of other countries. This study is applied in terms of level and comparative in terms of method. The statistical population of this study are polices around the world that three heterogeneous countries (America, France, Britain) as targeted and three relatively homogeneous countries (Turkey, Indonesia and Malaysia) were selected as sample. Desk studies (studying books and articles in various references and reviewing documents related to the topic) and interviews with experts who were introduced by research office for human resources have been used to collect information. Then using the developed model of countries, they were compared and analyzed. The findings show that in some ways, there are many differences between service process of Iranian police and these countries that we can use from experiences of these countries with more research.
    Keywords: service process, Police, Selection, recruitment, evaluation, organization, maintenance
  • Hadi Jafarian, Mohammad Ghasemi, Mohammad Samieiani Pages 65-88
    this study is formed aiming to investigate and explain the factors affecting the incidence of defiance to police in Chahar Mahal and Bakhtiari province. This study is ex post facto and inferential statistics is used for data analysis, including ANOVA test, Student's independent t-test and the average equality of samples. Instrument of the study is a researcher-made questionnaire with acceptable reliability and validity and in 3 cases, officers’ mission, corporate structure and equipment and organizational culture prevailing in the law enforcement organization, and it was distributed among 155 employees of the police commander of Chahar Mahal and Bakhtiari who were randomly selected. The results suggest that the officers’ mission, organizational structure and equipment and organizational culture prevailing in the police organization are very effective in incidence of defiance to police officers of Chaharmahal and Bakhtiari province.
    Keywords: employee performance, Information Technology, Information Systems, office automation system
  • Mohammad Taghi Amini, Saeedeh Siadat, Ali Reza Pirali Pages 89-112

    CB is the important issue that has attracted the attention of scientists in the late twentieth century because today successful organizations well understand that with no voluntary willingness to cooperate, they are not able to develop their collective wisdom effectiveness. This study has ranked these factors aiming to study and identify the factors affecting the organizational citizenship behavior of police personnel. The research is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of methods. Data collection tool was a questionnaire and the data was tested using SPSS and Cronbach's alpha and internal consistency method were used and their validity was also verified by experts. The findings suggest that the incidence of organizational citizenship behavior of employees of different ages is equal and the OCB of those with education level higher than diploma was higher than other. In addition the possibility of observing citizenship behaviors in married staff is more than single ones. Also the order of effect of factors impacting the organizational citizenship behaviors is as follows, respectively: organizational loyalty, helpful behaviors, development, sportsmanship and forgiveness.

    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Iran Police, prevention police, civic virtue, organizational loyalty
  • Mehdi Entezari Pages 113-146
    this research aims to explain the functions of human resources based on economic model of "North Hawug", and "Charles Perrow" technology. This research has a main hypothesis as "the relationship between human resource functions in jobs on reducing organizational costs and it is a descriptive and applied research. Sampling method was simple random sampling, its population was the Department of Planning and Budget of Police (NAJA), and Police Comptroller's Office Tax Administration (100 subjects) and the sample size has been determined 90using Cochran's formula. The results of testing hypotheses show that measurability and analysis ability of jobs and variability and analysis ability of job duties in the police office determines the type of reward, planning, control and education. By determining the type of human resources’ functions based on hypotheses testing, following results are obtained and proposed: 1. In repetitive jobs, the type of reward is limited to wages, short-term planning, the type of external control and in-service training. 2. In non-repetitive jobs, the types of rewards is in excess of the wages, long-term planning, internal control and formal training. 3. In engineering jobs, the type of reward is limited to wages, short-term planning, external control and in-service training. 4. In artistic Jobs, the type of rewards is done in excess of the wages, long term planning, internal control and long-term training.
    Keywords: Human Resource Management, immediate market, original team, relational team, market commitment, Human Resources, control, training
  • Ali Babaian, Ali Mohammadi Mahmouei, Hossein Alizadeh Pages 147-163
    the aim of this study is to measure the job burnout as well as the priority of effectiveness of each of its dimension among Tehran metropolitan police staff. This is an applied research and its method is descriptive survey. The study statistical population includes all police personnel in two chief stations located in the north and south of Tehran. In this study, a sample of 120 police personnel was selected by cluster sampling. Data was collected using a standard questionnaire of Maslach et al., (1996) with 0.75 Cronbach's alpha coefficient. Hypotheses were analyzed using SPSS, Friedman test and two independent samples t-test. The findings suggest that job burnout status among Tehran metropolitan police personnel is in a sobering situation according to the obtained mean (2.93), also results of two independent samples t-test showed that the amount of job burnout in staff of two chief stations were not statistically different. The results showed that from among the dimensions of job burnout (emotional exhaustion, depersonalization and lack of personal performance), emotional exhaustion had a greater influence on the rate of job burnout among staff.
    Keywords: Assessment, Job Burnout, emotional exhaustion, Depersonalization, Lack Of Personal Performance, Tehran Metropolitan Police