فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت پرستاری
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1394)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/09/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده مریم موسوی نسب، خدیجه شجاعی، پرویز عضدی، فائزه جهانپور* صفحه 9
    مقدمه
    تصمیم گیری بالینی یکی از مهم ترین فرایندهایی است که همواره پرستاران برای مراقبت از بیماران استفاده می کنند. عوامل موثر در این فرایند به خوبی روشن نشده که شناسایی انها میتواند به مدیران در ارتقاء مهارت تصمیم گیری بالنی پرستاران کمک کند.
    هدف
    تعیین موانع و تسهیل کننده های تصمیم گیری بالینی در پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر انجام گردیده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش در سال (1393) بصورت یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی و مقطعی انجام شده که درآن 150 نفر از پرستاران و بهیاران شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر با استفاده از روش نمونه گیری سرشماری شرکت کردند. پرسشنامه ی مطالعه محقق ساخته و مشتمل بر دو بخش اطلاعات دموگرافیک و عوامل موثر در تصمیم گیری بالینی در ابعاد سازمانی، دانش، تجربه کاری، فردی و امکانات بود. جهت سنجش روایی از روایی محتوی و برای اعتماد علمی پرسشنامه با استفاده از روش تعیین ضریب آلفای کرونباخ 91/. محاسبه شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آماری کای اسکوئر تحت نرم افزار SPSS19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از دیدگاه پرستاران و بهیاران شرکت کننده ؛ عامل سازمانی (66/76%) و عامل امکانات (64%) موانع تصمیم گیری بالینی و داشتن تجربه بالینی (84%)، دانش (60%) و عوامل فردی (32/81%) تسهیل کننده تصمیم گیری بالینی بودند. آزمون کای اسکوئر ارتباط معنادار آماری را بین اطلاعات دموگرافیک افراد شرکت کننده و دیدگاه آن ها در تعیین مانع یا تسهیل گرهای تصمیم گیری بالینی نشان نداد. (05/0
    نتیجه گیری
    مدیران و مسئولین پرستاری با ایجاد فرصت هایی برای کسب تجربیات مفید ، برگزاری دوره های دانش افزایی در مورد مراقبت ها و... اتخاذ قوانین و استراتژی هایی در سیستم، باعث تقویت عوامل تسهیل کننده وکاهش موانع در تصمیم گیری های بالینی پرستاران شوند.
    کلیدواژگان: پرستار، تصمیم گیری بالینی، دانش، تجربه بالینی
  • حسین جناآبادی، ناصر ناستی زایی* صفحه 18
    مقدمه
    پرستاران مستعد بروز انواع تضاد و استرس شغلی بوده که باید آنها را مدیریت کنند. هوش عاطفی به عنوان روشی با صرفه، موثر و واقعی در حل تضاد و استرس شغلی شناخته شده است.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی رابطه هوش عاطفی با مدیریت تضاد و استرس شغلی پرستاران بیمارستانهای زابل انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی (از نوع رگرسیون) بود. جامعه آماری آن کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های زابل بودند که به شیوه نمونه گیری طبقه ای- تصادفی 182 پرستار در فروردین 1394 از طریق سه پرسشنامه استاندارد Emotional Quotient Nwokah & Ahiauzu (2009)، Vickers Conflict Management (1994) & Ellison Job Stress Management(1997) مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تعیین روایی پرسشنامه ها از روایی محتوا و برای تعیین پایایی از ضریب آلفا کرونباخ استفاده شد که مقدار ضرایب برای ابعاد هوش هیجانی ؛ خودآگاهی (635/0)، خودمدیرتی (666/0)، آگاهی اجتماعی (629/0)، مدیریت روابط (637/0)، مدیریت استرس شغلی (639/0) و مدیریت تضاد سازمانی (739/0) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان با استفاده از نرم افزار آماری spss21 استفاده شد.
    یافته ها
    مقدار ضریب همبستگی خودآگاهی، خودمدیریتی، آگاهی اجتماعی، مدیریت روابط و هوش عاطفی با مدیریت تضاد به ترتیب برابر با 673/0، 613/0، 67/0، 676/0 و 808/0 بود (01/0>p). بر اساس نتایج رگرسیون 9/43 درصد تغییرات متغیر مدیریت تضاد را میتوان بر اساس متغیرهای خودآگاهی، آگاهی اجتماعی، مدیریت روابط تبیین نمود (01/0>p). هم چنین مقدار ضریب همبستگی خودآگاهی، خودمدیریتی، آگاهی اجتماعی، مدیریت روابط و هوش عاطفی با مدیریت استرس شغلی به ترتیب برابر 636/0، 585/0، 648/0، 633/0و 769/0 بود (01/0>p). بر اساس نتایج رگرسیون 1/60 درصد تغییرات متغیر مدیریت استرس شغلی را میتوان بر اساس متغیرهای خودآگاهی، آگاهی اجتماعی، مدیریت روابط تبیین نمود (01/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به قابلیت پیش بینی و توسعه هوش عاطفی پرستاران برای مدیریت استرس و تضاد ، برگزاری دوره های آموزشی هوش عاطفی به مدیران پرستاری پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، مدیریت تعارض، مدیریت استرس شغلی، پرستاران
  • امیررضا صالح مقدم، سولماز هلاکو *، فاطمه حشمتی نبوی، سید رضامظلوم صفحه 29
    مقدمه
    مطالعه ی صلاحیت پرستاران تازه فارغ التحصیل یکی از موضوعات مهم سازمانی می باشد. آگاهی از عوامل تاثیرگذار بر رشد صلاحیت بالینی پرستاران اساسی برای سازمان های.
    مقدمه
    مطالعه ی صلاحیت پرستاران تازه فارغ التحصیل یکی از موضوعات مهم سازمانی می باشد. آگاهی از عوامل تاثیرگذار بر رشد صلاحیت بالینی پرستاران اساسی برای سازمان های مراقبت سلامت می باشد.
    هدف
    تعیین رابطه صلاحیت های تکنیکی بالینی و سازماندهی مدیران پرستاری با صلاحیت بالینی پرستاران تازه کار.
    روش
    در این مطالعه هم گروهی که در سال 1394- 1393در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد؛ 37 مدیرپرستاری در رده عملیاتی (سرپرستار)، 72 پرستار تازه کار به روش سرشماری و پرستاران غیر تازه کار با حجم نمونه 283 نفر در مطالعه شرکت کردند. صلاحیت های تکنیکی بالینی و سازماندهی سرپرستاران که پرستاران تازه کار تحت سرپرستی خود دارند به صورت دگرارزیابی پرستاران غیر تازه کار آن ها سنجیده شد و صلاحیت بالینی پرستاران تازه کار در طی سه مرحله، شروع مطالعه، دو و چهار ماه بعد از شروع مطالعه خودارزیابی و دگرارزیابی گردید و تغییر صلاحیت بالینی پرستاران تازه کار، بر حسب سطوح صلاحیت سرپرستاران آن ها بررسی شد. برای سنجش صلاحیت های تکنیکی بالینی و سازماندهی سرپرستاران از پرسشنامه تعدیل یافته توانمندسازی رفتاری رهبر پرستاری ازوکو (2012) و برای سنجش صلاحیت بالینی پرستار تازه کار، پرسشنامه صلاحیت بالینی مرتوجا (2004) استفاده شد. محاسبات آماری با استفاده از نرم افزار SPSS با آزمون های آماری کای دو، دقیق فیشر، آنالیز واریانس یک طرفه، کراسکال والیس، تحلیل واریانس داده های تکراری و پیرسون انجام شد و ضریب خطر محاسبه گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره صلاحیت بالینی پرستاران تازه کار بر حسب سطوح صلاحیت تکنیکی بالینی و سازماندهی سرپرستارانشان در مرحله دوم و سوم تفاوت معناداری داشت (05/0>p). اما در محاسبه خطر نسبی صلاحیت بالینی پرستاران تازه کار بر حسب سطوح صلاحیت تکنیکی بالینی در مرحله سوم با 001/0>p ، 47/1 RR= و نیز بر حسب سطوح صلاحیت سازماندهی خطر نسبی مرحله سوم با 001/0>p ، 82/1 RR= نشان دهنده معنی دار بودن آن است.
    نتیجه گیری
    ارتباط مثبت معناداری بین صلاحیت های سازماندهی و تکنیکی بالینی مدیران پرستاری و صلاحیت بالینی پرستاران تازه کار بر حسب سطوح صلاحیت های سرپرستاران وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیر پرستاری، تکنیکی بالینی، سازماندهی، پرستار تازه کار، صلاحیت بالینی
  • میاثه سودانی*، فرشته مصطفوی راد، محبوبه چین آوه صفحه 42
    مقدمه
    سازمان ها ی بهداشتی – درمانی بدون نیروی کارآمد پرستاری نمی توانند به موفقیتی دست یابند، یکی از متغیرهایی که در کارآمدی پرستاران تاثیرگذار است، دلبستگی شغلی است. بنابراین بررسی و شناخت متغیرهای فردی و سازمانی تاثیرگذار بر دلبستگی شغلی، اهمیت دارد.
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه ساده و چندگانه متغیرهای فردی و سازمانی با دلبستگی شغلی در پرستاران، بوده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع مطالعات همبستگی است که برای اجرای آن از بین پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر اهواز در سال 1393، با استفاده از فرمول کوکران 313 نفر (249 پرستار زن و 64 پرستار مرد) به شیوه ی نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده به روش سیستماتیک، انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه ی عدالت سازمانی نیهوف و مورمن(1993)، پرسشنامه شخصیتی (1992) چندعاملی نئو (NEO-PI-R) و پرسشنامه دلبستگی شغلی ادواردز و کیلپاتریک(1984) مورد ارزیابی قرار گرفتند. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ در محدوده ی 62/0 تا 81/0 به دست آمد. داده ها با تحلیل رگرسیون خطی و روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار SPSS-19 و AMOS-20 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که ابعاد عدالت سازمانی، برون گرایی و وظیفه شناسی قادر به پیش بینی تغییرات مربوط به دلبستگی شغلی آزمودنی ها می باشند. از بین ابعاد عدالت سازمانی تنها عدالت رویه ای قادر به پیش بینی برون گرایی و ابعاد عدالت توزیعی و عدالت رویه ای قادر به پیش بینی وظیفه شناسی پرستاران بود. همچنین یافته ها نشان داد که می توان 32 درصد واریانس متغیر دلبستگی شغلی آزمودنی ها را از طریق ویژگی های فردی برون گرایی و وظیفه شناسی و ابعاد عدالت سازمانی تبیین کرد.
    نتیجه گیری
    به مدیران پرستاری پیشنهاد می شود که با فراهم نمودن عدالت سازمانی و همچنین توجه به ویژگی های فردی برون گرایی و وظیفه شناسی موجبات افزایش دلبستگی شغلی پرستاران و به تبع آن بهبود عملکرد شغلی آنان و رضایت بیماران را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: دلبستگی شغلی، وظیفه شناسی، برون گرایی، عدالت سازمانی، پرستار
  • شهین سالاروند، علیرضا موید کاظمی*، نرجس بحری، پیام دالوندی، مریم مقیمیان، غفارعلی محمودی، فرزاد ابراهیم زاده صفحه 54
    مقدمه
    طی دو دهه اخیر این تفکر که سیستم سلامت به اندازه کافی ایمن نیست و نیازمند بهبود و ارتقاء یافتن است در سطح جهانی مورد بررسی قرار گرفته است. لذا، بررسی دیدگاه های پرسنل میتواند در اجرای برنامه های ارتقاء آن مفید باشد.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین فرهنگ ایمنی بیمار از دیدگاه کادر درمان در بیمارستان های آموزشی خرم آباد انجام شده است .
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی که در سال 1393 انجام شد، 280 نفر از کارکنان بیمارستان های آموزشی شهر خرم آباد با استفاده از نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه مشخصات فردی و پرسشنامه سنجش فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان (Hospital Survey on Patient Safety Culture-HSOPSC) منتشر شده توسط آژانس کیفیت و تحقیقات بهداشت ودرمان آمریکا، را تکمیل کردند. 250 نفر پرسشنامه ها را بطور کامل عودت دادند . تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.بیان یافته ها با میزان خطای کمتر از 05/0 بعنوان معنی داری آماری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نشان دادند که فرهنگ ایمنی در بیمارستانهای دانشگاهی شهر خرم آباد در دیدگاه کارکنان در سطح مطلوبی نبوده و حیطه های آموزش مداوم و ارتقای مستمر، واکنش غیر تنبیهی به اشتباهات، فراوانی گزارش دهی وقایع، ارتباطات باز ، حمایت مدیریت از ایمنی بیمار، ارتباط و بازخورد دادن خطاها از مهمترین ابعاد فرهنگ ایمنی هستند که نیازمند توجه و رسیدگی می باشند.
    نتیجه گیری
    به مدیران بیمارستانها پیشنهاد می شود که به طراحی برنامه های تغییری در بیمارستان اقدام نمایند تا فرهنگ حفظ ایمنی بیماران در راستای کاهش خطاها و افرایش گزارش آنها تقویت شود.
    کلیدواژگان: بیمارستان، پرسنل بهداشتی - درمانی، فرهنگ ایمنی بیمار
  • امیر صادقی*، زهرا عادلی، فرشید شمسایی، عباس مقیم بیگی صفحه 65
    مقدمه
    پایبندی پرستاران به رعایت اصول اخلاقی، ضمن ارتقاء کیفیت مراقبت پرستاری، از عوامل موثر در ارتقاء رضایت بیماران می باشد. با توجه به این که عملکرد اخلاقی پرستاران به میزان زیادی متاثر از معیارهای ذهنی- اخلاقی از جمله هوش اخلاقی آنها است.
    هدف
    بررسی رابطه هوش اخلاقی پرستاران با رضایت بیماران بستری از مراقبت های پرستاری هدف مطالعه بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی- همبستگی حاضر بر روی 163 پرستار و 489 بیماری که مراقبت پرستاری را از آنها دریافت نموده اند، در سال 1393 در پنج مرکز آموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی همدان صورت گرفت. پرستاران به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بیماران به صورت تصادفی ساده از بخش های مختلف این مراکز انتخاب شدند. داده ها بوسیله دو پرسشنامه هوش اخلاقی لنیک و کیل (2005) و رضایت بیماران از مراقبت پرستاری بایرینگ (2006) جمع آوری شد. پایایی پرسشنامه هوش اخلاقی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 86/0 و برای پرسشنامه رضایت بیماران از مراقبت پرستاری 71/0 بدست آمد. با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون های تحلیلی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش گام به گام با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین هوش اخلاقی پرستاران (55/6=SD، 68/76) حاکی از خوب بودن سطح هوش اخلاقی آنها بود. میانگین رضایتمندی بیماران از مراقبت پرستاری (3/9=SD، 27/98) نشان دهنده رضایت متوسط بیماران بود. بین هوش اخلاقی پرستاران و رضایت بیماران رابطه مثبت و معناداری (01/0> ،p75/0=r) وجود داشت. بر اساس نتایج آزمون رگرسیون، از ابعاد هوش اخلاقی، درستکاری و مسئولیت پذیری 71% پراکندگی رضایت بیماران از مراقبت پرستاری را تبیین نمودند.
    نتیجه گیری
    به مدیران پرستاری پیشنهاد می شود با فراهم نمودن شرایط لازم نظیر برگزاری کارگاه های آموزشی برای پرستاران، امکان ارتقاء هوش اخلاقی آنها را فراهم نمایند زیرا که مسولیت پذیری را نسبت به بیماران بهبود می دهد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، پرستار، رضایت بیماران، خدمات پرستاری
  • حامد سیف پناهی، مژگان درخشان، حاتم ملکی، خلیل زندی، مهدی صالحی صفحه 76
    مقدمه
    توسعه روابط مبتنی بر اعتماد در بیمارستان ها می تواند کیفیت زندگی کاری پرستاران را بهبود بخشد. در این راستا رفتارهای رهبران سازمانی در جهت ارتقای معنویت در کار و بهبود کیفیت کار تیمی، می تواند زمینه افزایش اعتماد سازمانی در بیمارستان ها را فراهم آورد.
    هدف
    این مطالعه با هدف تحلیل روابط رهبری معنوی، کار تیمی و اعتماد سازمانی در میان پرستاران بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1393 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی – همبستگی است. جامعه پژوهش را پرستاران بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تشکیل می دادند که 111 نفر از آن ها به شیوه نمونه گیری دردسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها سه پرسشنامه رهبری معنوی، کار تیمی و اعتماد سازمانی بودند که روایی و پایایی آن ها نیز بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، برای سه پرسشنامه به ترتیب 74/0، 85/0 و 80/0 به دست آمد.
    تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و از طریق آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر انجام گرفت.
    یافته ها
    بین رهبری معنوی، کار تیمی و اعتماد سازمانی، روابط مثبت و معناداری وجود داشت (p < .01). ابعاد بازخورد عملکرد و عضویت از رهبری معنوی، پیش بینی کننده مستقیم اعتماد سازمانی بودند (p < .05). همچنین دو بعد همبستگی و ارتباطات از ابعاد کار تیمی، نقش میانجی را در ایجاد ارتباط بازخورد عملکرد و عضویت با اعتماد سازمانی ایفا می کردند.
    نتیجه گیری
    برمبنای یافته های پژوهش، مدیران پرستاری می توانند با ترویج رفتارهای نوع دوستانه، ارائه بازخورد مناسب از عملکرد، تقویت حس تعلق و حس ارزشمندی در کارکنان، اعتماد سازمانی را بهبود بخشند. همچنین افزایش همبستگی و بهبود ارتباطات می توانند به ایجاد این ارتباط کمک نمایند.
    کلیدواژگان: پرستاران، رهبری معنوی، کار تیمی، اعتماد سازمانی
|
  • Maryam Mosavinasab, Khadije Shojaei, Parviz Azodi, Faeze Jahanpour* Page 9
    Introduction
    clinical decision-making one of the most important processes that nurses used for patients care. Factors involved in this process are not well known. So, identifying them would be help nurse managers that improve clinical decision making among nurses.
    Aim: The study was done for assessing barriers and facilitators in clinical decision making among nurses in hospitals affiliated to Bushehr University of Medical Sciences.
    Methods and Materials: This was a cross-sectional study that was done in (2014). Samples were (150) nurses and practical nurses who are working in hospitals affiliated to Bushehr University of Medical Sciences. They were selected by census method. Data collection tool was questionnaire that designed by researchers and consisting of two parts: demographic information and factors that effect on clinical decision making. It's validity and reliability was used content validity and α- Chronbach (0.91). Data were analyzed by SPSS version 19 and Chi-Square test and descriptive statistics.
    Results
    The results showed that (organizational 76.66%) and equipment factors (64%) were barriers to clinical decision-making. And, clinical experience (84%), knowledge (60%) and personal factors (%81.32) were facilitators for clinical decision making among nurses. There was no significant relationship between demographic characteristics of nurse's viewpoints (p>0.05).
    Conclusion
    Nurse managers would be provide opportunities for obtaining useful experiences, in-services education about nursing care etc. and also policy making in nursing system, they would be improved positive factors and inhibited barriers for nurses decision making.
    Keywords: clinical decision making, clinical experience, knowledge, nurse
  • Hosein Jenaabadi, Naser Nastiezaie* Page 18
    Introduction
    Nurses are susceptible to develop kinds of conflict and job stress that must be directed and controlled. Emotional quotient as an advantageous, effective and factual method is known to resolve the conflict and job stress.
    Aim: This descriptive study was done for assessing relationship between emotional quotient and conflict and job stress management in Zabol hospital's nurses.
    Methods & materials: This was a descriptive-correlation study and its population was all nurses working in Zabol hospitals that (182) of them randomly selected by stratified sampling. They completed questionnaires; Emotional Quotient Nwokah & Ahiauzu (2009), Vickers Conflict Management (1994) and Ellison Job Stres Management (1997) in April 2015. The reliability of the questionnaires for dimension's Emotional Quotient were as follow: self-awareness (0.635), self-regulation (0.666), social-awareness (0.629), relational management (0.637). And it was for Job Stress Management (0.639), and for Conflict Management was (0.739). The data were analyzed by Pearson correlation analysis and multiple regression tests with using SPSS 21 software.
    Results
    The correlation coefficient of self-awareness, self-regulation, social awareness and relational management, Emotional Quotient with Conflict Management were respectively: 0.673, 0.613, 0.67, 0.676, 0.808 (p
    Conclusion
    According to ability to developing and predicting stress and conflict, Emotional Quotient training workshops is recommended for nurses.
    Keywords: conflict management, emotional quotient, job stress management, nurses
  • Amirreza Salehmoghddam, Solmaz Halakou*, Fatemeh Heshmati Nabav, Seyed Reza Mazlum Page 29
    Introduction
    It is important for health care organizations that they knowing about effective factors on improving newly nurse's competencies. Improving their clinical competencies and highly supportive to them are basic newly nurse's needs and also, it is one of the important nurse manager's duties.
    Aim: The aim of this study was determine of relationship between head nurse's technical-clinical competency and organization competency and newly nurse's clinical competencies.
    Methods and Materials: This study was cohort study that was done in teaching hospitals of Mashhad University of Medical Sciences in 2014-2015. In this study 37 head nurses, 72 newly nurses by census method and, 283 non-newly nurses participated. Head nurse's technical-clinical and organization competencies; who supervised newly nurses, evaluated by staff nurses (non-newly). Newly nurses, clinical competency evaluate in three stages, beginning of the study, two and four months after that. For data gathering head nurse's competencies was used modified questionnaire; Empowerment of Nurse Leader (Ezeukwu 2012) and for clinical competencies newly nurses was used (Meretoja 2004). Data were analyzed using SPSS11.5 by Chi-Square, Fisher Exact, ANOVA, Kruscal -Wallise, Repeated measurement, Pearson linear correlation tests and calculation of Relative Risk.
    Results
    Average score (mean) of newly nurse's clinical competencies based on their head nurses in second and third evaluation stages were different significantly (P0.001) and in (organization competency) with (RR=1.82, P>0.001) was significantly different.
    Conclusion
    based on findings suggested that nurse manager's stress on in-service education for head nurses strongly, for improving their managerial competencies.
    Keywords: clinical competency, head nurse, nurse manager, newly nurse, organization, technical, clinical
  • Mayase Soodani*, Fereshteh Mostafavirad, Mahboobe Chinaveh Page 42
    Introduction
    Health care organizations can not achieve success without effective workforce; one of the variables that can affect the efficiency of nurses is job involvement. So, the assessment of individual and organizational variables affecting the job involvement is important.
    Aim: The aim was to assess of simple and multiple relationships between individual and organizational variables and job involvement among nurses.
    Methods and Materials: This study was a correlational studies that for the implementation among nurses of Ahvaz general hospitals a sample of (313) subjects (214) female nurses and (27) male nurses was selected using Cochran formula and those who met the inclusion criteria, stratified random sampling method systematically in 2014. Samples were evaluated using Niehoff and Moorman's organizational justice inventory (1993), NEO (1992) five-factor inventory (NEO-PI-R) and Edwardes & Killpatric’s occupational stress (1984) inventory. For all questionnaires internal consistency reliability (Cronbsch’salpha) were in range 0.62 to 0.81. The data were analyzed using linear regression analysis with enter method and path analysis by SPSS19 and AMOS20.
    Results
    The findings showed that, dimensions of organizational justice, extraversion and conscientiousness are able to predict job involvement. Among the dimensions of organizational justice, procedural justice is only able to predict the factor of extraversion and distributive justice and procedural justice was able to predict the conscientiousness of nurses. The findings showed that (32%) of the variance in job involvement can be subject to the individual characteristics of extraversion and conscientiousness and explain the organizational justice.
    Conclusion
    It is suggested to nurse managers for providing organizational justice and also focusing on the individual characteristics of extraversion and conscientiousness can increase job involvement and consequently to improve their performance and patient satisfaction may be considered.
    Keywords: conscientiousness, extraversion, job involvement, nurse, organizational justice, personality characteristics
  • Shahin Salarvand, Alireza Moayyed Kazemi *, Narjes Bahri, Payam Dalvand, Maryam Moghimian, Ghafar Ali Mahmoudi, Farzad Ebrahomzadeh Page 54
    Introduction
    Over the past two decades, this thought that the health system is not safe enough and need to improve, has been studied globally. So, assessing the view's of medical staff would be beneficial for improving health safety programs.
    Aim: This study was done to determine patient safety culture from the perspective of the medical staff in Khorramabad teaching hospitals.
    Methods and Materials: A cross-sectional study was done in (2015) that (280) medical staff who selected by convenience sampling by using stratified sampling then quota sampling participated. Data were gathered by questionnaires; Hospital Survey on Patient Safety Culture (HSOPSC) that printed in Quality & Research in Health in USA and demographic questionnaire. All data analyzed by SPSS16 and findings with (p
    Results
    findings showed that the safety culture at the university hospitals of Khoramabad in staff view point is not desirable and among twelve patient safety culture dimensions, the most important dimensions need to address includes; organizational learning, continuous improvement, non-punitive response to errors, frequency of adverse event reporting, communication openness, management support for patient safety, feedback and communication about error.
    Conclusion
    It is suggested to nurse managers that planned change in hospitals for improving safety culture for decreasing errors and increasing reporting them.
    Keywords: hospital, medical staff, patient's safety culture
  • Amir Sadeghi *, Zahra Adeli, Farshid Shamsaei, Abbas Moghim Beigi Page 65
    Introduction
    Nurse's commitment to ethics principles, in addition to improve quality of nursing care, is an effective factor to enhance patient satisfaction. Since nurses ethical performance is greatly influenced by the conceptual and moral criteria such as moral intelligence.
    Aim: This study was investigated relationship between moral intelligence in nurses and patients satisfaction of nursing care.
    Methods and materials: This was a descriptive -correlational study which was performed on (163) nurses and (489) patients who received nursing care in five educational and clinical centers of Hamada University of Medical Sciences in (2014). Nurses were selected based on stratified proportional random sampling and patients were selected based on simple random sampling from different parts clinical centers, respectively. Using Lennick and Kiel’s moral intelligence (2005) and Biering’s patient satisfaction from nursing care (2006) questionnaires data were collected. Using Cronbach’s alpha, reliability of both questionnaires were measured. The alpha coefficient for moral intelligence was (0.86) and for patient satisfaction was (0.71) respectively. Applying descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson moment correlation coefficient and stepwise multiple regression analysis) data were analyzed by SPSS16.
    Results
    Mean score for nurses moral intelligent was (76.68, SD=6.55) which based on the questionnaire’s standard was at a good level. Mean score for patient satisfaction was (98.27, SD=9.3) which was at a moderate level. There was a significant and positive correlation between nurse's moral intelligent and patients’ satisfaction (r =0.75, p
    Conclusion
    It is recommended to nurse managers to provide facilities such as educational workshop to create possibility of enhancing nurses’ moral intelligent; because it is would be improve their responsibility to patients.
    Keywords: moral intelligence, nurse, patient satisfaction, nursing care
  • Hamed Seifpanahi*, Mojgan Derakhshan, Hatam Maleki, Khalil Zandi, Mahdi Salehi Page 76
    Introduction
    Developing communication in hospitals based on trust, would be improves nurses’ quality work life. Alongside this, if the organizational leader's behaviors would be in regard to work spirituality and team work quality improvement, it will be bring up organizational trust in hospitals environments.
    Aim: This study was conducted to analyzing relationship between spiritual leadership, team work and organizational trust among hospitals nurses who affiliated with Sanandaj University of Medical Sciences in 2014.
    Methods and Materials: This study was a descriptive-correlational that nurses (n=111) who worked in hospitals affiliated to the university of medical sciences in Sanandaj city, were selected through available sampling. Data collection tools were three questionnaires; spiritual leadership, team work and organizational trust whose reliability and validity were approved. Reliability by α- Chronbach were 0.74, 0.85 and 0.80 respectively. Data analysis was done through SPSS software by Pearson correlation test as well as path analysis.
    Results
    There was a positive and significantly relationship among spiritual leadership, team work and organizational trust in clinical nurse (p
    Conclusion
    Based on the findings, nurse managers would be improve organizational trust among nurses by creating altruistic behaviors, providing proper performance feedback, improving sense of belonging and valuing. Also increasing solidarity and improving communications can help this purpose.
    Keywords: nurses, organizational trust, spiritual leadership, team work