فهرست مطالب

دانش حقوق مدنی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1395)

نشریه دانش حقوق مدنی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید بهزادی پور، منوچهر توسلی نایینی صفحات 1-10
    مفاد قرارداد ، همچون قانون خصوصی طرفین الزام آور است و هیچ یک از آنان نمی تواند بدون رضایت و موافقت دیگری، مفاد قرارداد را تغییر دهد، حتی قانونگذار یا دادرس حق تعدیل قرارداد و تغییر مفاد آن را ندارند. اما ممکن است در جریان اجرای قرارداد اتفاقات پیش بینی نشده ای واقع گردند که لازم شود مفاد قرارداد تغییر کرده و در نتیجه با خواست های جدید دو طرف و یا نیازهای اقتصادی ایشان تعدیل و اصلاح گردد. این موضوع در قراردادهای بین المللی بیشتر مشاهده می شود. در بعضی مواقع حوادث غیرمنتظره و پیش بینی نشده باعث بر هم خوردن تعادل و توازن اقتصادی قرارداد می شود، به گونه ای که اجرای کامل مفاد قرارداد باعث سود بادآورده برای یک طرف و ورشکستگی طرف دیگر می شود، به همین علت طرفین در چنین قراردادهایی ترجیح می دهند قبلا تکلیف این وضعیت را مشخص سازند. شرط هاردشیپ از جمله اینگونه پیش بینی هاست که به موجب آن در صورتی که شرایط اولیه قرارداد دگرگون شود به گونه ای که تعادل قراردادی دچار اختلال گردد، متعاملین می توانند درخواست مذاکره مجدد را بنمایند.در این تحقیق ضمن بررسی مسائل مطروحه پیرامون شرط هاردشیپ، که با روش توصیفی، تحلیلی انجام گرفته است، به این نتیجه رسیدیم که علیرغم اینکه اصل «لزوم قراردادها» همچنان از اعتبار والایی برخوردار است ولی تغییر اوضاع و احوال و درنتیجه بر هم خوردن تعادل اقتصادی قرارداد، تحت شرایط خاصی به طرف زیان دیده حق می دهد که طرف مقابل را برای انجام مذاکره مجدد دعوت نماید، درغیر این صورت با وجود شرایطی می تواند قرارداد را فسخ کند
    کلیدواژگان: هاردشیپ، تعدیل قرارداد، مذاکره مجدد، تغییر اوضاع واحوال، اصل لزوم قراردادها
  • پرویز باقری*، مراد مقصودی صفحات 11-22
    عین مال مرهونه بعد از قبض در اختیار راهن قرار می گیرد، ممکن است از جانب راهن نسبت به آن مال معاملاتی انجام گیرد که منتهی به نقل و انتقال آن گردد، آیا مالک حق اینگونه تصرفات در عین مرهونه را دارد یا خیر؟ اگر نتیجه منفی است ضمانت اجرای این منع بطلان است یا عدم نفوذ؟ و اگر پاسخ به آن مثبت است آیا اعمال آن مطلق است یا مقید به حفظ حقوق مرتهن می باشد.؟ پاسخ به این سوالها: بسته به تعیین حدود تصرفات راهن در عین مرهونه دارد قانونگذار ما در ماده 793 و 749 قانون مدنی به بیان این حدود پرداخته است اما ملاک و معیار مشخصی را در این خصوص ارائه نداده است زیرا در ماده 793 ق.م تنها مانع راهن را «ضرر به مرتهن» دانسته است و در ماده 794 ق.م شرط « نافع بودن » در رهینه را برای تصرف لازم دانسته است تعارض ظاهری بین مواد یاد شده و نیز فقدان ملاک و معیار واحد در تبیین اصطلاحات «ضرر» و «نفع» موجب شده تا بین علمای حقوق و قضات دادگاه های دادگستری اختلاف نظرو تشتت آراء بوجود آید. در این مقاله درصدد پاسخ به این سوالها می باشیم و برای یافتن پاسخ به بررسی فقهی و حقوقی موضوع می پردازیم.
    کلیدواژگان: راهن، رهینه، انتقال، عین، منفعت، مرتهن
  • سید محمدرضا آیتی، زهرا منتظری صفحات 23-34
    یکی از مباحث مهم حقوق مدنی بحث شفعه است. از دیدگاه قانون مدنی ایران یکی از اسباب چهار گانه مالکیت، اعمال شفعه می باشد که به موجب آن شفیع، مالک سهم شریکش می گردد.
    بنا به تعریف ماده808 قانون مدنی «هر گاه مال غیر منقول قابل تقسیمی بین دو نفر مشترک باشد و یکی از دو شریک ، حصه خود را به قصد بیع به شخص ثالثی منتقل کند،شریک دیگر حق دارد قیمتی را که مشتری داده است به او بدهد، و حصه مبیعه را تملک کند.»
    بدین ترتیب بحث اخذ به شفعه از موارد مهم فقه و حقوق مدنی است.
    از آنجایی که شفعه و مانند آن نوعی حق برای دارنده آن محسوب می شود، مبحث چگونگی ماهیت این حق و غیر قابل انتقال بودن آن به غیر، از مطالب جالب توجه می باشد.
    و اینکه شفعه و حق ناشی از آن ماهیت مالی دارد، تبعا در بحث اموال قرار می گیرد.
    لذا آنچه در زمینه اموال مورد گفتگو قرار می گیرد، در اینجا نیز مورد توجه است.
    در بحث پیش رو به این نتیجه میرسیم که حق شفعه از جمله حقوق مالی است که هم قهرا و هم اختیارا قابل انتقال به غیر است، ولی در محدوده انتقالات ارادی با نوعی محدودیت روبرو هستیم و آن نیز این است که چون حق شفعه وابسته به اصل ملکیت مال غیر منقول است به صورت تبعی منتقل می شود و می توان آن را به طور مجزا و مستقل به دیگری منتقل نمود و همین مبحث آن را از سایر حقوق مالی جدا می سازد.
    کلیدواژگان: حق، شفعه، قانونمدنی، بیع، مبیع، ضرر
  • سید نصرالله موسوی، سید محمد صدری، احمد باقری، پرویز عامری صفحات 35-46
    نگاه غالب درنطام حقوقی ایران درباره ی ارث ووصیت این است که آن ها راازاحکام مفروض نموده ودرنتیحه هرگونه اثر گذاری اراده رادرموضوعاتشان مردودپنداشته اند؛درحالی که دراین پژوهش به تحقیق ثابت شده است که این دونهاد ازجنس حقوق وهمانند دیگرموضوعات حقوق مدنی دارای احکامی هستند که جهت اتیان وپاس داشت مطلوبات آن ها تقنین گردیده است.
    براساس پژوهش و کاوش در لایه های عمیق فقهی و حقوقی دراین پژوهش این فرضیه ارایه و متقن شده است که موضوع و متعلق دو نهاد مزبور، حق ارث بری و حق ارث دهی است ،و موجودیت حقوقی آن ها به لحاظ حکمت وعلت تشریعی ،در جهت پاسداشت حقوق اشخاص در برخورداری ازترکه و نیز مدیریت ارث بری و ارث دهی(وصیت )در حوزه ی مقررات و مفروضات شرعی و قانونی است؛از این روی این دو نهاد دارای ارتباطات بسیار نزدیک ماهیتی، موضوعی و کاربردی هستند و بر یک دیگراثر گذارو از هم دیگر متاثرمی باشند؛درنتیجه اراده می تواند (همانند سایرحقوق بامراعات حقوق دیگران)به عنوان عنصری اثرگذاردرموضوعات ومتفرعات این دو نهاد حقوقی درحقوق زنده واجرایی مورد پذیرش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: :ارث، وصیت، حکم، حق، ارث بری، ارث دهی
  • حسن محسنی، حسن بادینی، هادی ملک تبار صفحات 47-56
    تشریفات و رعایت قواعد آیین دادرسی از الزامات نخستین حق در دادگستری است که موجب تضمین اصول دادرسی و ایجاد طمانینه در امر قضا می شود. تشریفات اصولا باید توسط قانون گذار معین شوند تا هم بار تعیین آن بر دوش دادرس نیافتد و هم طرفین دادرسی را در معرض خطر آسیب ناشی از استبداد قضایی قرار ندهد. مهلت عادله قضایی، در نظام حقوقی ما، علی رغم آن که در مواد 277 و 652 قانون مدنی به عنوان حقی ماهوی پیش بینی شده است، اما تشریفات آن در هیچ یک از قوانین مدنی و آیین دادرسی مدنی و پیرامون آن مانند قانون اجرای احکام مدنی و نحوه اجرای محکومیت های مالی به درستی و به صورت جامع و مانع نیامده است. به هر روی، این مساله در نظام قضایی کشور مغفول مانده و شایسته بررسی است.
    کلیدواژگان: مهلت عادله، تشریفات، آیین دادرسی مدنی، اعسار، تقسیط
  • خدیجه مرادی صفحات 57-66
    یکی از حقوقی که در فقه امامیه و قانون مدنی برای زوجه به رسمیت شناخته شده، حق حبس در نکاح می باشد؛یعنی زوجه می تواند در صورت حال بودن مهر تا دریافت تمام مهر از انجام وظایفی که در مقابل زوجه دارد امتناع نماید. سوالی که مقاله حاضر میکوشد تا به آن بپردازد ،این است که آیا با وجود اعسار زوج از پرداخت مهر، زوجه هم چنان حق حبس دارد؟
    از مجموع آراء فقها ، سه نظریه قابل استنباط است :(نظریه ی سقوط حق حبس،نظریه ی عدم سقوط حق حبس،و نظریه ی تفصیل بین علم و جهل زوجه به اعسار زوج) . هرچند که ماده 1085 قانون مدنی و رای وحدت رویه شماره 708 دیوان عالی کشور مطابق دیدگاه دوم که نظر مشهور فقهای امامیه است، می باشد به نظر می رسد می توان نظریه ی سوم را به دلیل قاعده اقدام و احراز اسقاط ضمنی حق حبس از سوی زوجه عالم به اعسار زوج؛ مطابق انصاف و عدالت دانست و معتقد بود،در صورت جهل زوجه و حکم به تقسیط مهر از سوی محاکم نیز مطابق نظر برخی از فقهای معاصر با پرداخت اولین قسط سقوط حق حبس زوجه با شرع و مصلحت خانواده و اجتماع سازگاری بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: حق حبس، مهر، اعسار زوج، تقسیط مهر
  • سید محمد طباطبایی نژاد صفحات 67-81
    در سال های متمادی «داوری پذیری» دعاوی مرتبط با حقوق عمومی با چالش همراه بوده است. این چالش در نگاه اول، ناشی از تعریف سنتی کارکرد داوری به عنوان نهادی خصوصی و مبتنی بر رضایت طرفین برای حل اختلافات است. درگذر زمان نهاد داوری از ابزاری متعلق به اراده اشخاص خصوصی تبدیل به بخشی از نظام کلی حاکمیت قضایی شده است. این تعریف جدید از نهاد داوری در کنار وابستگی و پیوستگی شدید منافع عمومی و خصوصی در روابط اجتماعی و حقوقی مستلزم این است تا در فرآیند رسیدگی داوری، داور بتواند در حوزه هایی تصمیم گیری نماید که به نحوی با حقوق عموم نیز مرتبط است. این قاعده به لحاظ نظری بر واگذاری تشخیص گستره صلاحیت و صدور حکم به داور تا مرحله صدور حکم از محتوای قوانین نیز قابل برداشت است؛ اما آنچه مسئله را عملی تر می سازد مرحله درخواست ابطال حکم داوری و مساله اجرای احکام داوری است. باوجوداین، اگر بر اساس قاعده داوری پذیری دعاوی مرتبط با حقوق عمومی، داور را ملزم به اعمال قواعد آمره بدانیم، مهم، نحوه مداخله در ارزیابی اعمال این قواعد آمره در دو مرحله ذکرشده است. هدف این مقاله بررسی مساله سطح مداخله دادگاه ها در ارزیابی اعمال قواعد آمره توسط مراجع داوری است تا بر اساس رویکرد تحلیلی و تطبیقی در عرصه تجارت بین الملل مورد تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: تجارت بین الملل، حقوق عمومی، داوری، قواعد آمره، نظارت قضایی
|
  • Saeid Behzadipour, Manuchehr Tavassali Naini Pages 1-10
    Terms of contract, like a private law, are binding on the contracting parties and none of the parties to a contract is allowed to alter, modify or amend the terms of contract without the consent of the other party, even though the law maker or judge can not adjust the terms or conditions of the concluded contract. However, it is possible that unpredictable events occur in the course of performing the contract in a way that require the terms of that contract to be adjusted or modified in accordance with new desire of the contracting parties or their economic needs. This situation can be observed more in international contracts. Sometimes unexpected and unpredictable events may result in economic imbalance of contract in a manner that full performance of the terms of contract may bring about windfall profit for one of the contracting parties and bankruptcy for the other party. For this reason, parties to such contracts usually prefer to regulate such a situation in advance.
    In this research while we studied issues around " Hardship" clause through a descriptive - analytical method, and despite the fact that contracted terms remain intact as obligatory, changes in circumstances which impact he balance of benefits support the loser to invite the other party to refresh talks. Otherwise he is allowed to make arrangement addressing cancellation under special conditions.
    Keywords: Hardship – Modification of Contract – Repeated negotiation- change of Circumstances – Absolute Contract
  • Parviz Bagheri, Morad Maghsoudi Pages 11-22
    The mortgaged property will be handed to the mortgager after seizure. Consequently, the mortgager may do transmissions on this property that result in its transfer. Does the owner have the right to do such occupations on the mortgaged property or not? If the answer is negative then what will enforce the prohibition? Invalidity or Lack of Influence? If the answer is positive, then, is the application of this right absolute or it is bounded to the rights of the mortgager? The answer to these questions lies in the dimension of the mortgager possession to the mortgaged property. The Iranian legislator declares the scope of this possession in the Articles 793 and 794 of the Civil Code. However, the Civil Code does not propose a clear scale for the issue. Article 793 suggests “loss” as the only legal obstacle to the mortgager to do so. At the meantime, Article 794 states that the “benefit” in the mortgage is an essential factor for the possession. Therefore, apparent contradiction between these two Articles and lack of a uniform scale in interpreting the terms of “loss” and “benefit” in the mentioned Articles, raise various and
    contradictory opinions among the judges of the courts and legal scholars. The present paper tries to find answers to the questions and to clarify the ambiguities of the era.
    Keywords: mortgager, mortgage property, transfer, literal, benefit
  • Seyyed Mohammd Reza Ayati, Zahra Montazeri Pages 23-34
    One of the main issues in the civil rights is the pre-emption. From the perspective of civil rights of Iran, one of the four causes of property ownership is the pre-emption whereby the pre-emptor is the owner of his participant’s share. As defined by Article 808 of the Civil Code, “Whenever the divisible immovable property is shared between two persons and one of them transfers his share to the third party in order to sell, the other partner has the right to give the price that the customer has paid and obtain the purchased share”. Therefore, the discussion of getting the pre-emption is one of the main subjects in the jurisprudence and the civil rights. Since pre-emption and rights like it is considered some right to its owner, the discussion of the nature of this right and its non-transferability to others is one of the interesting subjects. The subject that pre-emption and its right has the financial nature is a matter of the property topics. Therefore, what is discussed in the context of the properties is also considered here.
    In the following discussion, we conclude that pre-emption right is one of the financial rights which are forcibly and optionally non-transferable, but we are restricted in range of the voluntary transmissions because the preemption right is related to the ownership principle of the immovable property that is transferred for consequential damages and it can be separately and independently transferred to another person. This distinguishes it from other financial rights. It should be noted that the current research has been performed in form of the library research method.
    Keywords: right, pre-emption, civil rights, selling, sale, loss
  • Seyed Nasrollah Mousavi, Seyed Mohammad Sadri, Ahmad Baqeri, Parviz Ameri Pages 35-46
    Inheritance and possessory will be two fundamental and important at the civil law in all legal system.And any person is at approach with both of them; whether in live or after death for legal personality of legacy and its administration.
    At this article author make an effort demonstrate nature of these two main legal subjects and explain essay their connection with them. However in generally concept and expression of lawyer is often that inheritance and possessory are two independent and irrelevant matters which known obligatory rules and mandatory statement that any agreement for them are lawless and irreligious they link that principally the person will (heir to crown or heir presumptive and testator) have not any effect in inheritance and legacy system.
    Author links over religious and legal texts about this two subjects approach to present this hypothesis and prove it that the subjects of this two legal systems are the first right in legacy and right give it to other person in family or party third and the cusses of them keep in countenance and administration the person right at inheritance and possessory will be within the limits of obligatory religious rules and imperative law.
    Thereby I think over this two legal and religious systems are so close relev .
  • Hassan Badini, Hassan Mohseni, Hadi Malektabar Pages 47-56
    Following formalities and rules of procedures are primary requirements of right in the judiciary system which guarantee the principles of Civil Procedure and stabilize the judiciary process. The Formalities must be determined by legislator to avoid putting its burden on the shoulders of the judge and exposing the parties to judicial tyranny. Although the period of grace is provided in our legal system in Art. 277 and Art 652 of the Civil Code as a Substantive law, its procedure of applying has not been determined correctly and comprehensively neither in civil code, nor civil procedure code and other acts such as Enforcement Procedure of Monetary Condemnation Law. Anyway, this approach is neglected in our judicial system and is required to be investigated .
    Keywords: period of grace, formality, insolvency, installments
  • Khadijeh Moradi Pages 57-66
    Abestention right in marriage is one of the legal rights for the wife which is recognized in Shia Jurisprudence and Civil Law which means that in case of due marriage portion the wife can refrain from her duties beyond the husband until receive the whole of marriage portion. The matter which this article attempts to deal with, is whether, despite the husband's insolvency of paying the marriage portion, the wife still has a lien?
    Hereof, three theories of the total Islamic jurists decisions, have inferred (extinction of lien theory, non-extinction of lien theory, and the differentiation theory between knowledge and ignorance of the wife regarding the husband's insolvency). Although, Article 1085 of the Civil Law and No.708 of Supreme Court Precedent are in accordance with the second view, which is famous Shia Jurisprudence, but this research, has considered the third idea as justice and fairness, because of the action rule and authentication of the implicit extinction of lien for the wife who is aware of the insolvency of husband, and according to some contemporary Jurisprudence, believe that the first paying of installment in case of ignorance of wife while the court of justice judge on Payment by Instalment of Marriage Portion, extinction of lien is more compatible with religion, family Interest and community.
    Keywords: Abestention right, Marriage Portion, Husband's Insolvency, Payment by Instalment of Marriage Portion
  • Seyed Mohammad Tabatabai Nejad Pages 67-81
    For decades, the approach of legal systems towards private arbitration in public law has been characterized by a certain mistrust. Initially, this attitude may somehow have been linked to the traditional defining of arbitration as a method of dispute resolution between private parties and as a mechanism for pursuing a balance between the conflicts of parties’ demands. However during the time the arbitration has been changed to an instrument of judiciary. This requires the arbitrators to decide not only the private issues but also the public issues that link with private matters. In this article what is important is the issue of enforcement and annulment of arbitration awards that relates to a public law matter. The public interests so are factors that shall be precisely considered to prevent the situation in which courts rejecting award in reviewing stage due to the fact that the public policy aspects of the case are not complied. In this article we analysis the competence of the court in reviewing the awards and its power to refuse from enforcement or annul an award.
    Keywords: judicial supervision, peremptory norms, international commerce, arbitrations, general law