فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران - سال چهل و هفتم شماره 2 (تابستان 1395)

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و هفتم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/17
  • تعداد عناوین: 22
|
  • قاسم لیانی*، عبدالکریم اسماعیلی صفحات 271-284
    با توجه به افزایش تقاضا برای محصولات چوبی در کشور و محدودیت منابع داخلی، واردات چوب و فرآورده های چوبی از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. از جمله سیاست های داخلی که در بازار چوب وارداتی مشهود است، اعمال موانع تعرفه ای و غیر تعرفه ای است. اطلاع از واکنش تقاضاکنندگان در مقابل تغییرات قیمت می تواند در تعیین و اعمال میزان موانع یاد شده و یا کاهش آن ها حائز اهمیت باشد. لذا در این مطالعه ضمن برآورد سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دو برای چوب خام، واسطه و نهایی وارداتی و چوب خام داخلی طی سال های1390-1361، شاخص رفاهی تغییرات جبرانی ناشی از کاهش تعرفه گمرکی انواع چوب محاسبه شده است. نتایج مطالعه بیانگر وجود رابطه جانشینی بین چوب های وارداتی است. همچنین برآورد شاخص تغییرات جبرانی نشان می دهد کاهش تعرفه انواع چوب های وارداتی منجر به افزایش رفاه گروه تقاضاکنندگان چوب می گردد و تغییرات مخارج تقاضاکنندگان چوب در نتیجه کاهش تعرفه گمرکی چوب واسطه وارداتی، بیشتر از دو گروه دیگر می باشد. با توجه به افزایش رفاه تقاضا کنندگان چوب که مجموع کارگزاران اقتصادی تقاضاکننده چوب وارداتی و داخلی می باشند، توصیه می شود تعرفه واردات چوب بر اساس یک برنامه زمانی کاهش یابد. در این برنامه زمانی لازم است مواردی مانند روابط بین انواع چوب و امکان تطابق صنایع وابسته مورد توجه قرار گیرد. همچنین پیشنهاد می شود مدیریت واحدی بر هر دو گروه از چوب حاکم باشد تا آثار سیاست های اتخاذ شده در مجموع بازار چوب مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: واردات چوب، سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دو، تغییرات جبرانی، اثرات رفاهی
  • حمیدرضا میرزایی خلیل آبادی*، زهره احمدی صفحات 285-291
    با توجه به بحث اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها و تاثیر تورم مرحله اول هدفمندی بر اقتصاد کشور، برآورد مقدار تورم مجدد بخصوص در بخش کشاورزی ضروری است. در این پژوهش که در چارچوب الگوی تحلیل داده – ستانده و مدل‏های قیمت، مطرح شده است اثر افزایش قیمت حامل های انرژی بر تورم بخش های مختلف تولیدی از جمله بخش کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تعدیل قیمت حامل های انرژی تا سطح قیمت‏های فوب خلیج فارس گویای آن است که تورم کل تا 47/65 درصد افزایش خواهد یافت. در بخش کشاورزی نیز زیربخش ماهیگیری با 89/62 درصد، بالاترین تورم را خواهد داشت و پس از آن زیربخش های جنگلداری، دامداری و زراعت( و باغداری) به ترتیب با38/30، 28/30 و76/7 درصد قرار دارند. در نهایت با توجه به نقش کلیدی بخش کشاورزی برای تولید غذا، پیشنهاد می‏شود در صورت اجرایی شدن مرحله دوم هدفمندی، دولت با مکانیسم های مناسب این بخش را حمایت نماید.
    کلیدواژگان: تورم، حامل های انرژی، جدول داده، ستانده، کشاورزی، یارانه
  • زینت عبداللهی آرپناهی*، افشین مرزبان، محمد امین آسودار، عباس عبدشاهی صفحات 293-301
    روش تحلیل پوششی داده ها برای تحلیل مزارع کارا، تعیین مزارع کارا از ناکارا و شناسایی مصرف بیهوده انرژی برای تولیدکنندگان هندوانه در منطقه خوزستان استفاده شد. داده ها با استفاده پرسشنامه حضوری از 125 تولیدکننده هندوانه جمع آوری شد. نتایج نشان داد که کل انرژی ورودی در دو سیستم زیر پلاستیک و فضای باز هندوانه به ترتیب 64/39 و 92/38 گیگاژول بر هکتار بود. بیشترین سهم از کل انرژی ورودی در بین نهاده ها در سیستم زیر پلاستیک، پلاستیک با 34، کود شیمیایی با 22 و سوخت دیزل با 17 درصد بودند. در حالی‏که در سیستم فضای باز بیشترین سهم از نهاده ها برای سوخت دیزل،کود شیمیایی و آب آبیاری به‏ترتیب با مقادیر 37، 27 و 14 درصد از انرژی مصرفی کل می‏باشد. متوسط مقادیر کارایی فنی خالص و کارایی فنی در تولید هندوانه در سیستم زیر پلاستیک به ترتیب به ترتیب 98/0 و 82/0 بودند. در تولید هندوانه در سیستم فضای باز به‏ترتیب این مقادیر 98/0 و 76/0 محاسبه شد. نتایج همچنین نشان داد که به‏ترتیب تقریبا 69/4 و 21/10 گیگاژول بر هکتار در سیستم‏های تولید هندوانه در زیر پلاستیک و فضای باز در همه مزارع ناکارا می‏تواند ذخیره شود اگر تولیدکننده از بسته پیشنهادی توسط DEA پیروی کند.
    کلیدواژگان: سیستم زیر پلاستیک، روش DEA، کود شیمیایی، سوخت دیزل، کارایی فنی
  • غلامرضا زمانیان، نسرین اوحدی* صفحات 303-311
    عرضه اعتبارات به کشاورزان به علت اهمیت اعتبارات در جهت تضمین کارایی فرآیند تولید ضروری به نظر می رسد. هدف از انجام این مطالعه، شناسایی عوامل موثر بر تخصیص اعتبارات به فعالیت های کشاورزی و عوامل موثر بر احتمال عدم باز پرداخت اعتبارات دریافتی می باشد. برای انجام این تحقیق 196 نفر از کشاورزان و مشتریانی که از بانک کشاورزی تسهیلات دریافت کردند، به صورت تصادفی انتخاب شدند. آمار و اطلاعات لازم از طریق تکمیل پرسشنامه و بررسی پرونده مشتریان طی سال های 1389-1392 گردآوری شد. جهت شناسایی عوامل موثر بر اعتبارات تخصیص یافته به فعالیت های کشاورزی از مدل توبیت استفاده شد. بر اساس این مدل در سطح اطمینان 95 درصد متغیرهای سن، سطح تحصیلات، تجربه، درآمد سالیانه فعالیت غیر کشاورزی و میزان اعتبار دریافتی با تخصیص اعتبارات به فعالیت های کشاورزی رابطه مستقیم و معناداری دارند در حالی که متغیر اندازه خانوار رابطه معکوسی با تخصیص اعتبارات به فعالیت های کشاورزی دارد. همچنین مدل سازی احتمال عدم باز پرداخت اعتبارات دریافتی با استفاده از مدل لاجیت چندگانه انجام شد. در این مدل متغیرهای سن، تحصیلات، ارزش دارایی و درآمد ماهیانه متقاضی رابطه معکوس و متغیر جنسیت رابطه مستقیم و معناداری در سطح اطمینان 95 درصد با عدم احتمال باز پرداخت اعتبارات دارند. بر اساس نتایج حاصل از تحقیق پیشنهاداتی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: الگوی توبیت، الگوی لاجیت، بازپرداخت اعتبارات، تخصیص اعتبارات، سیرجان
  • شکیبا مهدیان، امیر مظفر امینی، علی یوسفی* صفحات 313-323
    از جمله مهمترین موانع موجود در راه توسعه بخش کشاورزی در ایران خردی و پراکندگی زمین های کشاورزی است. شاید بتوان گفت یکی از بهترین راه های مقابله با این واقعیت برپایی واحدهای بهره برداری گروهی می باشد. در این میان بی شک شرکت های تعاونی تولید روستایی به دلیل رعایت اصول سه گانه «مالکیت»، «حاکمیت» و «فاعلیت» از استقبال بیشتری در مقایسه با دیگر واحدها بهره برداری جمعی برخوردارند. با این وجود این شرکت ها با داشتن ده ها سال قدمت، هنوز آن جایگاه بایسته و متناسب با شان شان را در بخش تولید کشورمان به دست نیاورده اند. نوشتار حاضر که برخاسته از یک پژوهش میدانی است، در پی شناخت و ارزیابی عوامل مدیریتی موثر بر موفقیت شرکت های تعاونی تولید روستایی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را اعضای شرکت های تعاونی تولید روستایی فعال استان چهارمحال و بختیاری که جمعا 3715 نفر بودند تشکیل داده است. تعداد 160 نفر به روش نمونه گیری کاملا تصادفی به عنوان نمونه آماری تعیین گردیدند. در این پژوهش شاخص موفقیت با استفاده از مدل سروکوال که برای نخستین بار برای ارزیابی شرکت های تعاونی بکار گرفته می شود، سنجیده شده است و نشان از شکاف بین انتظارات و ادراکات اعضا از کیفیت خدمات ارائه شده در شرکت ها دارد. برای سنجش مهارت های مدیران نیز از مدل مهارت-های سه گانه مدیریتی کاتز استفاده شد. به منظور بررسی روایی محتوایی پرسشنامه از نظر استادان گروه توسعه روستایی دانشگاه صنعتی اصفهان و جهت سنجش پایایی پرسشنامه، از پیش آزمون و ضریب آلفای کرونباخ بهره گرفته شد. نتایج حاصل از آزمون ویلکاکسون نشان می-دهد که شرکت های تعاونی تولید روستایی استان تنها در بعد اطمینان توانسته اند انتظارات اعضا را برآورده سازند. عوامل مدیریتی موثر بر موفقیت شرکت های تعاونی تولید روستایی که با استفاده از رگرسیون چند متغیره به دست آمد نیز عبارتند از مهارت های انسانی مدیران، مهارت های ادراکی مدیران، اعتقاد آن ها به مشارکت اعضا در امور شرکت ها، سطح تحصیلات و میزان تجربه مدیریتی مدیران.
    کلیدواژگان: شرکت های تعاونی تولید روستایی، عوامل مدیریتی، مدل سروکوال، رضایت، مندی، مدل کاتز
  • احمد فتاحی*، محمد هاشمی صفحات 325-334
    در سال های اخیر افزایش آگاهی مردم نسبت به زیان مصرف محصولات متداول که در جریان تولید آن ها از کود و سموم شیمیایی استفاده می شود از یک سو و نیز فواید استفاده از کشت ارگانیک برسلامت و محیط زیست از سوی دیگر باعث افزایش تقاضا برای محصولات ارگانیک شده است. با توجه به کاهش عملکرد محصول در کشت ارگانیک به دلیل عدم استفاده از مواد شیمیایی برآورد تمایل به پرداخت مصرف کنندگان جهت بررسی بازار این محصولات و برآورد ارزش کل اقتصادی محصول مورد نظر ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه تعداد 400 پرسشنامه از ساکنان شهرستان دشت مرغاب و بصورت نمونه گیری تصادفی در سال 1394 جمع آوری شد. به منظور دست یابی به نتایج مورد نظر در این مطالعه از الگوی لوجیت استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که 25/70 درصد از مصرف کننده گان حاضرند مبلغ بالاتری جهت خرید گوجه ارگانیک نسبت به گوجه معمولی بپردازند. هچنین متغیر هایی نظیر سن،جنس، درآمد، تحصیلات، مصرف هفتگی گوجه غیر ارگانیک،شاخص محیط زیست، شاخص سلامت و مبلغ پیشنهادی اثر معناداری بر احتمال تمایل به پرداخت مصرف کنند-گان دارد. درنهایت مشخص گردید که مصرف کنند گان حاضر به خرید هر کیلو گرم گوجه ارگانیک به ارزش ریالی 34700 هستند و ارزش کل اقتصادی گوجه ارگانیک در منطقه با توجه به افت عملکرد در مرحله گذار از کشت متداول به کشت ارگانیک با توجه به افت عملکرد ناشی از تغییرسیستم کشت، بیش از 487 میلیارد ریال تعیین گردید. هم چنین با توجه به سطح زیر کشت، ارزش اقتصادی هر هکتار گوجه( ارگانیک) در بازار فرضی شکل گرفته از طرف تقاضا برابر با 6/1میلیارد ریال برآورد گردید.
    کلیدواژگان: ارگانیک، محیط زیست، تمایل به پرداخت، بازار، الگوی لوجیت
  • اعظم رضایی، سید ابوالقاسم مرتضوی*، غلامرضا پیکانی صفحات 335-342
    بخش کشاورزی بزرگترین مصرف کننده منابع آبی در نواحی خشک و نیمه خشک است، لذا محدودیت منابع آب بیشترین تاثیر را بر این بخش می گذارد. خشکسالی بعنوان یکی از مهمترین عوامل بوجود آورنده بحران آب در حوضه رودخانه زاینده رود، تاثیر عمیقی بر بخش کشاورزی داشته است. در همین راستا این مطالعه به ارزیابی اثرات خشکسالی بر سطح زیر کشت و سود کشاورزان در شرق حوضه زاینده رود با استفاده از شاخص نمایه استاندارد بارش (SPI) و تحلیل هزینه فایده پرداخته (CBA) است. داده های مورد نیاز با استفاده از تکمیل پرسشنامه و مصاحبه رو در رو با 140 کشاورز در منطقه در سال زراعی 91-90 و سازمان هواشناسی کل کشور بدست آمد. ابتدا با استفاده از دو ایستگاه باران سنجی اصفهان و سد چادگان طی سالهای 90-59 و شاخص SPI به تعیین سناریوهای اقلیمی پرداخته شده است. سپس اثرات هر یک از سناریوهای ترسالی، نرمال و خشکسالی بر دبی، سطح زیر کشت و سود کشاورزان بدست آمد. نتایج نشان داد که محصولات گندم، برنج و گلرنگ که وابستگی بالایی به مصرف آب کانال دارند به ترتیب کاهش سطح زیر کشتی به میزان 68%، 92% و 51% دارند. بعلاوه کاهش سود این محصولات به ترتیب معادل 13858، 520 و 6103 میلیون تومان است که بایستی با افزایش بهره وری و افزایش راندمان آبیاری با استفاده از روش هایی مانند لوله گذاری در مزارع که هزینه و ریسک پایین تری نسبت به آبیاری بارانی برای کشاورزان دارد، اثرات کاهش یابد.
    کلیدواژگان: خشکسالی، زاینده رود، شاخص نمایه استاندارد بارش
  • مینا صالح نیا *، باب الله حیاتی، مرتضی مولایی صفحات 343-354
    بسیاری از تهدیدات زیست محیطی، تخریب منابع و آلوده سازی محیط، پیامد رفتار انسانی است و تغییر در رفتار انسانی می تواند این مشکلات محیط زیستی را کاهش دهد. جهت تغییر در رفتار، شناسایی عوامل موثر بر رفتار گام نخست است. دریاچه ارومیه به عنوان یک کالای عمومی، نیازمند مداخله مردمی جهت جلوگیری از زوال هر چه بیشتر آن است که می تواند منجر به خسارت های جدی به رفاه اجتماعی شود. این مطالعه با کاربرد تحلیل عاملی در پی شناسایی فاکتورهای موثر در رفتارهای محیط زیستی ساکنین حوضه دریاچه ارومیه می باشد. طبق نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل عاملی متغیرها، شش فاکتور منتخب در مجموع 75 درصد رفتارهای محیط زیستی ساکنین حوضه دریاچه ارومیه را تبیین می کنند که به ترتیب تاثیرگذاری عوامل شامل انگیزه های مصرفی و غیر مصرفی (2/15 درصد)، تصمیم گیرندگان ذینفع (7/14 درصد)، اعتقاد به وقوع بحران زیست محیطی (2/13 درصد)، اکولوژیست ها (9/11 درصد)، طرفداران محیط زیست شهری (5/10 درصد) و معافیت گرایی (9 درصد) می-باشند.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، دریاچه ارومیه، رفتار زیست محیطی
  • فاطمه مسعودی زاده*، احمد رضوانفر، حمید موحدمحمدی، سمیه الیاسی صفحات 355-362
    این پژوهش که با هدف ارزیابی عوامل ساختاری و عملکرد تشکل های غیر دولتی زیست محیطی انجام یافته است از نوع توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری آن شامل کلیه اعضای تشکل های غیردولتی زیست محیطی استان خوزستان است (تعداد 359 نفر) که تعداد 90 نفر از آن ها با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. روایی محتوایی تحقیق با نظرخواهی از اعضای هیات علمی دانشگاه تهران، مورد تایید قرار گرفت. به منظور سنجش پایایی ابزار تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که تمامی مولفه های در نظر گرفته شده جهت سنجش عوامل ساختاری شامل ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، امکانات مالی، یادگیری سازمانی و رهبری، همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد با عملکرد سازمانی داشتند. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون بیانگر آن است که متغیرهای فرهنگ سازمانی و امکانات مالی در مجموع 2/64 درصد از واریانس متغیر عملکرد سازمانی را تبیین می نمایند.
    کلیدواژگان: عوامل ساختاری، عملکرد سازمانی، تشکل های غیردولتی زیست محیطی، محیط زیست
  • سعید هدایتی نیا، مهدی نوری پور* صفحات 363-378
    پژوهش حاضر به منظور شناسایی سازه های موثر بر پذیرش فاوا در بین کارکنان با استفاده از مدل پذیرش فناوری دیویس انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان سازمان ها و دستگاه های دولتی صفی مستقر در سطح دهستان های شهرستان بویراحمد تشکیل دادند (366N=) که از این میان، تعداد 189 نفر با استفاده از جدول پاتن، به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند. به ‏منظور بررسی روایی (اعتبار) و پایایی (اعتماد) ابزار پژوهش و همچنین برازش متغیرهای نهفته و آزمون فرضیه ها از روش مدل‏سازی معادلات ساختاری با کاربرد نرم‏افزار LISRELver8.50 استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی روایی، پایایی و برازش متغیرهای نهفته پژوهش را تایید کرد. فزون بر این، نتایج مدل سازی ساختاری نیز نشان داد که اکثر فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفتند و مدل از برازش مناسبی برخوردار می باشد. در نهایت، با توجه به اثرات مستقیم و غیر مستقیم مدل ساختاری پژوهش مشخص شد که سازه تصمیم به استفاده از فاوا بیشترین تاثیر را بر استفاده واقعی داشته است و سازه های خودکارآمدی، نگرش نسبت به فاوا، درک سودمندی استفاده، درک آسانی استفاده و هنجار ذهنی به ترتیب تاثیرگذاری بر سازه استفاده واقعی از فاوا در رتبه های بعدی قرار گرفتند. یافته های این پژوهش می تواند دستاوردهایی برای مدیران و برنامه ریزان در بهبود استفاده کارکنان سازمان های صفی روستایی از فناوری داشته باشد.
    کلیدواژگان: هنجار ذهنی، خودکارآمدی، مدل پذیرش فناوری، مدلسازی معادلات ساختاری، بویراحمد
  • فاطمه رحیمی فیض آباد *، مسعود یزدان پناه، معصومه فروزانی، سعید محمد زاده صفحات 379-390
    نگرانی در رابطه با تخریب منابع طبیعی به طور کلی و کمبود منابع آب به طور خاص سبب توسعه و اجرای سیاست هایی با هدف تغییر رفتار کشاورزان در زمینه حفاظت از آب شده است. در این راستا دولت در سال های اخیر شروع به سرمایه گذاری روی پژوهش هایی در رابطه با روش های حفاظت از آب در بخش کشاورزی به عنوان بزرگ ترین بخش مصرف کننده آب نموده است. با این حال موفقیت این سیاست ها به پذیرش از سوی کشاورزان و اقدامات داوطلبانه آنها بستگی دارد. مقاله حاضر با استفاده از مدل فعال سازی هنجار به عنوان مبانی نظری تحقیق که هنجار اخلاقی و رفتار حفاظت از آب کشاورزان را پیش بینی می نماید، در یک بررسی در شهرستان سلسله بر اساس نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی طبقه ای انجام شد (360=n). جمع آوری اطلاعات در این پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخت انجام شد. پس از تهیه پرسشنامه و تایید روایی صوری آن توسط متخصصان امر، پایایی آن از طریق محاسبه مقادیر آلفا کرونباخ برای متغیرهای مختلف تحقیق مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد، دو متغیر انتساب مسئولیت و خودکارآمدی بر هنجار اخلاقی افراد نسبت به حفاظت از آب تاثیر می گذارند. هم چنین رفتار حفاظت از آب به طور معنی داری توسط هنجار اخلاقی تبیین می شود. بنابراین پیشنهاد می شود از طریق افزایش سطح آگاهی و بالا بردن مسئولیت کشاورزان در قبال مسائل مربوط به آب تعهد اخلاقی کشاورزان را در جهت انجام رفتارهای حفاظتی مطلوب تقویت نمود. هم چنین ارائه اختیارات و تسهیلات لازم به آن ها جهت نگهداری، تعمیر و بازسازی شبکه های توزیع آب و تجهیزات آبیاری می تواند باعث ایجاد انگیزه در بین کشاورزان و تشویق آن ها جهت حفاظت از منابع آب شود.
    کلیدواژگان: مدل فعال سازی هنجار، حفاظت از آب، اقدامات داوطلبانه سلسله
  • فرهاد خسروانی *، امیر نعیمی، غلامرضا پزشکی راد، همایون فرهادیان، فضل الله عزیزپور فرد صفحات 391-401
    هدف این تحقیق تحلیل مولفه های سرمایه اجتماعی در بین دانشجویان کشاورزی با تاکید بر کارآفرینی بود. این تحقیق به روش پیمایشی انجام شد و از نوع مطالعات، توصیفی همبستگی است. جامعه آماری تحقیق دانشجویان رشته های کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس بودند (468=N) که از این تعداد 181 نفر با استفاده از جدول بارتلت و همکاران به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن توسط پانلی از اساتید دانشگاه تربیت مدرس مورد بررسی، اصلاح و تایید قرار گرفت. مقدار پایایی (آلفای کرونباخ) پرسشنامه پس از انجام آزمون پیش آهنگی 0/91 بدست آمد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد سرمایه اجتماعی در این پژوهش از شش مولفه انسجام اجتماعی، ارزش های اجتماعی فرهنگی، مشارکت اجتماعی، تعامل اجتماعی، آگاهی و شناخت اجتماعی و کارآفرینی تشکیل شده است که این عوامل حدود 60 درصد از تغییرات سرمایه اجتماعی را تبیین می کنند در این بین به ترتیب مولفه های انسجام اجتماعی و کارآفرینی شغلی بیشترین (41/13درصد) و کمترین (33/4 درصد) مقدار واریانس تبیین شده سرمایه اجتماعی را به خود اختصاص داده بوند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارآفرینی، دانشجویان کشاورزی، تحلیل عاملی
  • حسین امیری، محمد چیذری*، عنایت عباسی صفحات 403-417
    این تحقیق با هدف شناسایی و اولویت بندی نیازهای آموزشی ترویجی انجیرکارن شهرستان پلدختر در زمینه بازاریابی و فرآوری انجیر انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل تمام انجیرکاران شهرستان بود (2000N=) که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب 322 انجیرکار به عنوان نمونه از هشت روستای انجیرخیز این شهرستان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی آن توسط پانلی از اساتید ترویج و آموزش کشاورزی و پایایی آن با انجام آزمون مقدماتی و به وسیله محاسبه آلفای کرونباخ برای بخش های فرآوری (87/0) و بازاریابی (94/0) تایید گردید. در نهایت از 322 پرسشنامه توزیع شده، 274 پرسشنامه کامل و مناسب جهت انجام تجزیه و تحلیل تشخیص داده شد. نتایج نشان داد که بین میانگین نیاز آموزشی انجیرکاران با جنسیت، سطح تحصیلات، شغل، نوع بهره برداری و شرکت در دوره های آموزشی تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین بین سابقه کار، درآمد و میزان ارتباط با منابع اطلاعاتی و میزان نیاز آموزشی آنها رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. در نهایت روش های آموزشی بحث های غیررسمی، پرسش و پاسخ و حل مساله برای آموزش در زمینه بازاریابی و روش آموزشی نمایش طریقه ای برای آموزش در زمینه فرآوری پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، مدل نیازسنجی بوریچ، بازاریابی و فرآوری انجیر، پلدختر
  • حبیبه نظامدوست*، مسعود برادران، منصور غنیان صفحات 419-426
    با توجه به اهمیت مددکاران ترویج به عنوان رابط بین کشاورزان و کارشناسان، و نقش موثر آنها در انتقال دانش و فناوری به کشاورزان با هدف دستیابی به یک نظام کشاورزی پایدار هدف اصلی این پژوهش تحلیل عوامل موثر بر بهبود عملکرد مددکاران ترویج از دیدگاه کشاورزان بخش مرکزی شهرستان زهک است. این تحقیق به روش توصیفی به انجام رسیده است. جامعه آماری این تحقیق را کشاورزان بخش مرکزی شهرستان زهک تشکیل می دادند (357 نفر) که بر اساس جدول کرجسی و مورگان، 174نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش برای جمع آوری داده ها پرسشنامه ای بود که روایی آن بر پایه ی نظر جمعی از اعضای هیات علمی دانشگاه رامین تایید شد. برای تعیین پایایی، پیش آزمون صورت گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس اصلی پرسشنامه شامل عوامل موثر بر بهبود عملکرد مددکاران ترویج 95/0 بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 انجام گرفت. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد عوامل موثر بر بهبود عملکرد مددکاران ترویج از دیدگاه کشاورزان مورد بررسی در سه عامل مشاوره ای -حمایتی، زیرساختی - تکنولوژیکی و آموزشی- ارتباطی قرار می گیرند که در مجموع 855/66 درصد از واریانس کل عوامل موثر بر بهبود عملکرد مددکاران ترویج را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: عملکرد، مددکاران ترویج، کشاورزان، شهرستان زهک
  • هادی ویسی*، جعفر کامبوزیا، مجتبی زارع، مسعود حقیقی صفحات 427-440
    تجارب نشان داده است که موفقیت پروژه های کشاورزی پایدار مرهون چهار مولفه؛ فضای سیاست گذاری مناسب، بخش دولتی توانمند، مشارکت گروه های کشاورزان و وجود فناوری های محافظت کننده از منابع است. در این زمینه وظیفه دولت ایجاد فضای نهادی مناسب برای پذیرش و اجرای سازوکار و راهبرد های مناسب برای توسعه کشاورزی پایدار می باشد. بر این اساس، در تحقیق حاضر نظر دست اندکاران بخش کشاورزی درباره راهبرد ها به عنوان مجموعه ای از تدابیر و توصیه ها و شکل-دهنده سازوکار مناسب برای توسعه کشاورزی پایدار بررسی شد. تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه و پیمایش نظر 95 تن از دست اندکاران بخش کشاورزی در چهار بخش اجرایی، تحقیقاتی، دانشگاهی و خصوصی که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده بودند، انجام شد. روایی محتوایی پرسشنامه با روش پانل متخصصان و پایایی با آزمون کرونباخ آلفا سنجیده شد. همچنین از تحلیل عاملی برای تحلیل داده ها استفاده شد. بر اساس نتایج تحقیق، سه نوع راهبرد؛ 1) توانمندساز، شامل توسعه فعالیت های ترویجی و آموزشی، ارتقای سرمایه اجتماعی، توسعه نهادی، 2) تضمینی و اجرایی، شامل قانون گذاری و برنامه ریزی، رویه های کشاورزی- زیستی، برچسب گذاری و اطلاع رسانی، و 3) ترغیبی، شامل توسعه و ارائه خدمات حمایتی برای توسعه کشاورزی پایدار در چارچوب سازوکار مدیریت سازگاری به ترتیب برای تحقق اهداف اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیکی کشاورزی پایدار پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، مکانیسم، راهبردها، مدیریت سازگاری
  • رویا کرمی* صفحات 441-451
    تغییر علایق جوانان به سوی ارتباط در فضای مجازی، استفاده از تلفن همراه و ارتباطات پیامکی از نگاه برخی منتقدان تهدیدی است، که می تواند به فرصتی برای یادگیری در هر زمان و هرمکان تبدیل شود. یادگیری سیار یکی از رهیافتهای تغذیه هدفمند ذهن کنجکاو نسل تکنولوژی در دنیای ارتباطات بی سیم است. بنابراین این مطالعه در راستای بستر سازی برای بکارگیری یادگیری سیار با هدف بررسی اثربخشی یادگیری سیار در آموزش عالی کشاورزی انجام گردیده است. مطالعه به روش نیمه تجربی با گمارش تصادفی دو گروه آزمایش(25 نفر) و کنترل(19 نفر) و مداخله گری بکارگیری یادگیری سیار به عنوان یک تکنیک کمک آموزشی در ترم اول سال تحصیلی 94-1393 در دانشگاه پیام نور مرکز زنجان اجرا گردید. بررسی اثر بخشی یادگیری سیار با مقایسه میانگین نمره پیش آزمون با آزمون نهایی و آزمون پایش از طریق آماره آزمون تی صورت گرفت و نتایج نشان داد که در مقایسه با دانشجویان گروه کنترل که تنها آموزش معمول را دریافت نمودند، یادگیری سیار که مشتمل بر روش معمول آموزش همراه با دریافت پیامهای آموزشی از طریق تلفن همراه می باشد، توانسته ارتقاء معنی داری در یادگیری دانشجویان گروه آزمایش مورد مطالعه ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، ارتباطات بی سیم، آموزش عالی کشاورزی، آزمون پایش
  • مرضیه کشاورز*، معصومه مویدی صفحات 453-466
    اقلیم در حال تغییر است و پیش بینی های مختلف نیز حاکی از تسریع روند تغییر اقلیم در آینده می باشد. در صورتی که کشاورزان و ساکنان مناطق روستایی از توانایی و ظرفیت مناسب برای رویارویی با ریسک ناشی از تغییر اقلیم برخوردار نباشند، خسارات جبران ناپذیری بر پیکره بخش کشاورزی و جامعه روستایی وارد خواهد شد. نظام های ترویجی می توانند نقش بسزایی در افزایش سازگاری کشاورزان با تغییر اقلیم داشته باشند. لذا این پژوهش با هدف شناسایی چالش های نظام ترویج کشاورزی در رویارویی با تغییر اقلیم و تبیین مهارت های حرفه ای مورد نیاز عاملین ترویجی به منظور افزایش سازگاری کشاورزان با تغییر اقلیم انجام شده است. بدین منظور نسبت به انجام مصاحبه های اکتشافی و گروهی متمرکز با 40 تن از کارشناسان ترویجی استان فارس اقدام شد. افزایش نوسانات اقلیمی، انتشار گازهای گلخانه ای، کاهش آب کشاورزی، کاهش مواد آلی خاک، کاهش عملکرد محصولات کشاورزی و ضعف دانش و آگاهی کشاورزان در زمینه تغییر اقلیم از چالش های نظام ترویج در رویارویی با پدیده تغییر اقلیم بود، اما محدودیت های ساختاری و انسانی ترویج را از سازگاری با تغییر اقلیم باز می داشت. این در حالی است که برخورداری عاملین ترویجی از مهارت های دانشی- اطلاعاتی، فردی- حرفه ای، ارتباطی، اجتماعی- روان شناختی و پژوهشگری مناسب نقش بسزایی در افزایش سازگاری کشاورزان با تغییر اقلیم دارد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، سازگاری، ترویج، عاملین ترویجی، مهارت ها
  • حامد چهارسوقی امین *، سامان عزیزی، علیرضا پورسعید صفحات 467-478
    این پژوهش با هدف شناخت عوامل موثر بر استفاده از راهبردهای مدیریت ریسک تولید در بین گندم کاران استان ایلام و در چارچوب کلی تحقیقات پیمایشی به انجام رسیده است. جامعه آماری تحقیق گندم کاران استان ایلام به تعداد 55 هزار نفر بودند که حجم نمونه آماری به کمک جدول کرجسی و مورگان تعداد 380 نفر تعیین شد. به منظور تشخیص پایایی قسمت های مختلف پرسشنامه از روش آلفا کرونباخ استفاده شد که مقدار ضریب محاسبه شده برای انجام تحقیق قابل قبول بود (90/0>α>82/0). روایی محتوایی پرسشنامه نیز با نظرخواهی از کارشناسان مرتبط با موضوع، تامین شد. پردازش داده ها با استفاده از نرم افزار 20SPSS انجام گرفت. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه در راستای بررسی نقش متغیرهای مستقل در تبیین متغیر وابسته نشان داد که متغیرهای سطح زیر کشت گندم بیمه شده، عوامل ترویجی، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، درآمد کل خانوار و تحصیلات در مجموع 4/46 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کردند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد متغیرهایی که بیشترین واریانس را در سطح استفاده از راهبردهای مدیریت ریسک تولید در بین گندم کاران تبیین کردند، عوامل اجتماعی، عوامل ترویجی و سطح زیر کشت گندم بیمه شده بودند.
    کلیدواژگان: کشاورزان گندم کار، مدیریت ریسک تولید، راهبردهای مدیریت ریسک، استان ایلام
  • حجت ورمزیاری*، فرحناز رستمی، محسن صمدی، مصطفی بنی اسدی صفحات 479-498
    کسب و کارهای کشاورزی، به ویژه صنایع کشاورزی، نقش مهمی را به عنوان موتور محرکه رشد بخش کشاورزی ایفا می کنند. با وجود این، صنایع کشاورزی در ایران رشد مناسبی نداشته اند و نقش لازم را در توسعه کشاورزی، به ویژه از طریق ایجاد بازار پردرآمدتر برای کشاورزان خرده مالک ایفا نکرده اند. از این رو هدف از پژوهش کیفی حاضر که با روش نظریه زمینه ای انجام شد، شناخت مشکلات توسعه عدالت محور صنایع کشاورزی و واکاوی راهکارهای مربوطه بود. در این راستا اطلاعات مورد نیاز، از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند با 18 نفر از متخصصان مرتبط جمع آوری شد. روایی و پایایی نتایج، توسط روش تکثرگرایی داده ها و بازخور به مشارکت کنندگان مورد تایید قرار گرفت. کدگذاری متن مصاحبه ها نشان داد، «فقدان برنامه ریزی ویژه در توسعه صنایع کشاورزی بر اساس قابلیت ها، نیازها، اولویت ها و الزامات تولید کشاورزی و در تعامل با کشاورزان»، به عنوان معضل محوری، مانع از توسعه مناسب صنایع کشاورزی شده است و در نتیجه، صنایع مذکور، اثرات فراگیر بر بخش تولید محصولات خام و معیشت جامعه محلی نداشته اند. این تحقیق بر اساس یافته ها، راهکارهایی را برای توسعه عادلانه و درون زای صنایع مذکور ارائه کرده است. الزام به استقرار صنایع کشاورزی در نواحی صنعتی روستایی و کنار قطب های تولید، توسعه شبکه خرید مستقیم محصول اولیه توسط صنعتگران از کشاورزان از طریق پیمانکاری فرعی و اختصاص سهام هایی از سهام کارخانه صنایع کشاورزی به روستائیان از جمله این راهکارها هستند.
    کلیدواژگان: کسب و کارهای کشاورزی، صنایع کشاورزی، توسعه عدالت محور و درون زا
  • علی احمدی فیروزجایی، حسین شعبانعلی فمی*، ناصر مطیعی، فاطمه محمدی نصرآبادی صفحات 499-510
    مطالعه حاضر وضعیت امنیت غذایی حدود 200 هزار خانوار کشاورز خرده پای استان مازندران را در طی دو مرحله زمانی پیش از برداشت و پس از برداشت محصول در سال زراعی 93-92 مورد بررسی قرار داده است. با کمک جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه آماری مورد مطالعه 384 نفر تعیین شد. برای دسترسی دقیق به خانوارهای مورد مطالعه از روش نمونه گیری چند مرحله ای بهره گرفته شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، مقیاس استاندارد سنجش ناامنی غذایی خانوار از بعد دسترسی بود که اعتبار ظاهری و محتوایی آن بعد از چند مرحله بررسی و اصلاحات با کمک پانل متخصصان مربوطه مورد تایید قرار گرفت. مقدار آلفای کرونباخ(93/0) حاصل از اجرای پیش آزمون بیانگر پایایی بسیار بالای ابزار تحقیق در سطح جامعه مورد مطالعه بود. بررسی وضعیت امنیت غذایی در طی دو مقطع زمانی مورد مطالعه نشان داده است که در فاصله زمانی قبل از برداشت حدود 35 درصد از خانوارها در طبقه امن غذایی قرار گرفتند و بقیه درجات متفاوتی از ناامنی غذایی را تجربه کرده اند و در مقطع زمانی بعد از برداشت نیمی از خانوارهای مورد مطالعه در طبقه امن غذایی قرار گرفتند و نیمی دیگر درجات متفاوتی از ناامنی غذایی را تجربه کرده اند. نتایج حاصل از آزمون مقایسه میانگین ها نشان داد که وضعیت امنیت غذایی خانوارها در طی دوره پس از برداشت محصول در مقایسه با دوره قبل از برداشت محصول بهبود چشمگیری داشته است. به عبارت دیگر، تغییرات فصلی بر وضعیت امنیت غذایی خانوارهای مورد مطالعه موثر بوده است.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، ناامنی غذایی فصلی، خانوارهای کشاورزان خرده پا، مازندران، HFIAS
  • سعید کریمی* صفحات 511-520
    در سال های اخیر یکی از مهم ترین مباحث تحقیق در حوزه کارآفرینی، تشخیص فرصت می باشد. این تحقیق سعی دارد تا با تلفیق هر دو گروه عوامل فردی و محیطی در یک الگوی تحقیق، نقش تعدیلی محیط کارآفرینی بر روابط بین خلاقیت، تجربه کارآفرینی و الگوی نقش کارآفرینی را بررسی نماید. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه از نمونه ای متشکل از 300 دانشجوی کشاورزی در چهار دانشگاه دولتی در غرب کشور جمع آوری گردید. نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که هر سه متغیر فردی بر تشخیص فرصت رابطه معنی داری دارند اما قوی ترین رابطه بین خلاقیت و تشخیص فرصت وجود داشت. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه تعدیل شده نشان داد که خلاقیت در محیط کارآفرینی مناسب رابطه قوی تری با توانایی تشخیص فرصت دانشجویان دارد. این تحقیق هم به ادبیات تشخیص فرصت و هم به نظریه های محیط نهادی و ویژگی های شخیصتی از طریق نشان دادن نقش تعدیلی محیط کارآفرینی بر رابطه بین خلاقیت و تشخیص، فرصت کمک کرد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، تشخیص فرصت، خلاقیت، محیط کارآفرینی، نقش تعدیلی
  • بهروز راسخی*، رضوان قمبرعلی، امیرحسین علی بیگی صفحات 521-532
    هدف از این پژوهش بررسی اثر شایستگی ها و عوامل محیطی موثر بر موفقیت کارآفرینان روستایی شهرستان کرمانشاه می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه شامل 110 نفر از کارآفرینان روستایی بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه 86 نفر تعیین شد و برای دستیابی دقیق به افراد مورد مطالعه، از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. به منظور گردآوری داده ها، از ابزار پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل یافته ها از تحلیل همبستگی و رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شد. نتایج نشان داد که شایستگی های سازماندهی و رهبری، فرصت و روابط از مهمترین شایستگی های موثر بر موفقیت هستند. از دیدگاه کارآفرینان روستایی، محیط کسب و کار فعلی محیطی پویا و متخاصم می باشد که در چنین محیطی کارآفرین برای کسب موفقیت نیازمند انعطاف پذیری بالایی است و ماندگاری کسب و کار، بیشتر از سودآوری ارزشمند است. نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نیز نشان داد که متغیر محیط در رابطه بین شایستگی و موفقیت، نقش تعدیل کننده را ایفا می کند. بنابر یافته ها می توان گفت که بخشی از اثر شایستگی بر موفقیت کارآفرینان از طریق محیط تبیین می شود. بنابراین در یک محیط پویا و متخاصم، کارآفرینانی که سطح بالایی از شایستگی ها را دارند بهتر از کارآفرینانی با سطح پایین شایستگی عمل می کنند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، شایستگی، موفقیت، عوامل محیطی
|
  • Ghasem Layani *, Abdolkarim Esmaeili Pages 271-284
    Address to increasing demand for wood products and limited domestic resources, wood and wood products imports as one of the easily available and widespread ways in international context, is very important. Among the policy on the imported wood market that is evident, apply a tariff and non-tariff barriers. Know the reaction importers against the change priced is important to be determined and applied or reduction of these barriers. The objective of this paper is an empirical investigation of the QUAIDS for unprocessed, half-processed and processed wood imports and unprocessed domestic wood during 1982-2011. Also we calculate the Compensating Variation cause by reduction in tariffs. The results of study shows a substitution relation between imported woods and substitution relation between domestic and imported unprocessed wood as well as complementary relation between domestic unprocessed wood and imported half-processed wood and processed wood. Also Compensating Variation index shows by tariff reduction, change in Appliers expenditure for half-processed wood is higher than those of two others groups. Due to the use of the excessive harvesting of forests and assist tariff reduction to reduce the pressure on domestic forests, is recommended to reduce the tariffs based on temporal plan. This temporal plan is necessary be considered the possibility of compliance related industries. Also the tariff reduction according to requirements of WTO is important which IRAN is trying to join the organization. Thus it is proposed that the wood products as a whole to be managed by the same administrative system expecting to take into consideration the whole of wood market.
    Keywords: Wood Import, QUAIDS, Elasticity, Compensating Variation, Welfare
  • Hamid Reza Mirzaei Khalilabadi * Pages 285-291
    In regard to both implementation of the second phase of targeted subsidises and the effect of inflation resulted from first phase of it on economic of country, inflation content estimation on economic of country especially agriculture sector is necessary. In this research effect of increasing price of energy carriers on inflation in various reproduction sectors such as agriculture was investigated based on input–output technique and price models. The results of adjustment price of energy carriers’ price up to Persian Gulf FOB level have been shown total inflation will increase to 65.47 percent. In agriculture sector maximum inflation will be 62.89 percent in fishing sub sector and then forest (30.38), live stock (30.28) and agronomy (7.76) sub sectors were located in respectively. Finally, regard to key role of agriculture sector for food production, is suggested if implementation of the second phase of targeted subsidies, government must support this sector by proper mechanism.
    Keywords: Agriculture, energy carriers, inflation, input, output table, subsidies
  • Zinat Abdolahi *, Afshin Marzban, Mohamadamin Asuodar Pages 293-301
    Data Envelopment Analysis (DEA) technique was used to analyze the efficiency of farmers, discriminate efficient farms from inefficient ones and to identify wasteful uses of energy for orange producers in Khouzestan region. Data were collected from 125 watermelon producer by using a face-to-face questionnaire. Results revealed that total energy consumption in plasticulture and open-field watermelon production systems was 39.64 and 38.92 GJ/ha, respectively. The Highest share of total energy for watermelon production in plasticulture system were plastic whit 34% , fertilizer with 22% and diesel fuel with 17%. While the highest share of total energy in watermelon in open-field system were observed for diesel fuel , fertilizer and irrigation water whit 37%, 27% and 14%, respectively. The average of technical efficiency and pure technical efficiency for watermelon production in plasticulture system were 0.82 and 0.98. whereas for watermelon production in open-field system was calculated 0.76 and 0.98. The results also revealed that about 4.69 and 10.21 GJ/ha in all inefficient units in plasticulture and open-field watermelon production systems could be saved if the producers follow the input package recommended by the DEA respectively.
    Keywords: Plasticulture system, DEA technique, fertilizer, diesel fuel, technical efficiency
  • Nasrin Ohadi * Pages 303-311
    Supply of credits to farmers seems necessary because of the importance of credits in order to assurance the efficiency of production process. The purpose of this study is identification factors affecting on credits allocation to agricultural activities and factors affecting on probability failure to repay of credits received .For this study, 196 farmers and customers who have received loans from the Agricultural Bank were randomly selected. Statistics and necessary information were collected by questionnaires and investigation of customers file for the years 2010 -2013.For identification factors affecting on credits allocated to the agricultural activities was used fromTobit model. Based on this model, ,there was a direct and significant relation at level of confidence 95 percent among variables of age, educational levels, experience, annual income from non-agricultural activities , amount of credits received and credits allocated to agricultural activities .While, there was a inverse and significant relation among varible of family size and credits allocated to agricultural activities Also, probability failure to repay of credits received modeling was done using Logit Multinomial model. In this model,there was a inverse and significant relation at level of confidence 95 percent among varibles of age, educational levels, value of the assets ,monthly income of the applicant and probability failure to repay of credits and varible of gender had a direct and significant relation with probability failure to repay of credits. Based on the results of this study suggestions were presented.
    Keywords: Tobit Model, Logit model, Credit Allocation, Credit Repayment, Sirjan
  • Ali Yosefi *, Amir Mozafaramini, Shakiba Mahdiyan Pages 313-323
    Small scale and fragmented lands are one of the most important obstacles of agricultural development. Perhaps one of the best ways to deal with this problem is empowering the units of collective action. The rural production cooperatives are more accepted rather than the other units due to observing and applying the triple principles namely "ownership", "governorship" and "subjectivity". Nevertheless, these cooperatives with a ten year old, have not yet achieved the appropriate position in the production sector.The aim of this study is to analyze the managerial factors affecting the rural production cooperative's success. The statistical population of this research included the members of active rural production cooperatives of Chahar Mahal and Bakhtiari Province are 3715 Individuals. The sample included 160 individuals who were selected by random sampling method. Data were collected on a sample of 160 members of RPC by using probability proportionate to size sampling method through face-to-face interviews based on a comprehensive structured questionnaire. The success index in this research has measured using the SERVQUAL model that analyzes the gap between member's expectations and perceptions of services quality provided by RPC. The expert's opinions were applied for assessing the content validity of questionnaire, and Cronbach Alpha with a score of 0.96 was used for measuring the reliability. Based on the results of Wilcoxon Test, the RPC of ChaharMahal&Bakhtiari Province have met the member's expectations merely in the confident dimension. The influential managerial factors on the success of RPC were determined by applying a multivariate regression model. Human and conceptual skills of managers, manager's belief on the importance of member's participation, educational level and managerial experiences of managers has the most impact on the success of RPC.
    Keywords: Rural Production Cooperatives, managerial factors, SERVQUAL model, Altman model, Katz's managerial skills
  • Ahmad Fatahi *, Mohammad Hashemi Pages 325-334
    In recent years, increased public awareness of the detriment of consuming common products, during whose production chemical fertilizers and pesticides are used, on the one hand, and also the benefits of organic farming for health and environment, on the other hand, have caused an increase in the demand for organic products. Due to the yield loss in product in organic farming because of the lack of the use of chemicals, the estimation of the consumer's willingness to pay, for surveying the market of these products, and estimating the total economic value of the desired product, seem necessary. In this study, 400 questionnaires were collected from the residents of Dasht-e Marghab County, through random sampling method, in 2015. The logit model is used in this study in order to achieve the desired results. The obtained results show that 70.25% of consumers are willing to pay more to buy organic tomatoes than ordinary tomatoes. Also variables, such as: age, sex, income, education, the weekly consumption of non-organic tomatoes, the environmental index, health index, and the offer price, have a significant effect on the likelihood of consumer's willingness to pay. Finally, it was determined that consumers are willing to buy each kilogram of organic tomatoes for 34,700 rials, and the total economic value of organic tomatoes in the region, considering the yield loss in transition from conventional farming to organic farming, due to the yield loss proceeding from the change in farming system, was determined over 487 billion rials. Also, according to the cultivated area, the economic value per hectare of tomatoes (organic) in a hypothetical market, formed from the demand side, was estimated equal to 1.6 billion rials.
    Keywords: Organic, environment, Willingness to pay, Market, Logit model
  • Seyed Abolghasem Mortazavi *, Azam Rezaei, Gholamreza Peykani Pages 335-342
    The agriculture sector is the largest water consumer in arid and semi-arid areas. So water scarcity has an important effect on this section. Drought as one of the most important factors in making crisis in Zayanderud river basin (ZRB) has a deep effect on the agriculture sector. This study evaluates the drought effects on irrigation land and farmers profit on the east of ZRB by using SPI and CBA. The required data is collected by questionnaire and face-to-face interview with 140 farmers in the east of ZRB in 2013. At first we determined climatic scenarios by using Esfahan and Chadegan stations and SPI index during 1970-2012. After that the effects of wet, normal and dry scenarios are shown on streamflow and irrigation land. The results show that wheat, rice and safflower that depend highly on river, decrease on land area sequentially in scale of 68%, 92% and 51%. In addition the decrease of profit of these products are sequentially equal to 13858, 520 and 6103 million Tomans That should use increasing the productivity and irrigation efficiency utilizing ways such as farm tubing- that has lower cost and risk in relation to rain irrigation for farmers.
    Keywords: drought, zayandeh, rud river, SPI
  • Mina Salehniya*, Morteza Molaei Pages 343-354
    Most of the environmental threates and resources depletion are direct consequences of human behavior, so altering the behavior could decrease environmental problems. In this regard, identification of the effective factors on behavior would be the first step. Lake Urmia as a public good, needs public contribution to prevent its more deterioration that could have serious impacts on social welfare. Main purpose of this study is identifying effective factors in environmental behavior of Lake Urmia basin inhabitants using factor analysis. According to the results, six selected factors were explaining 75 percent of the environmental behavior of respondents. These factors from most to least importance were named as use and non-use motivations (15.2 percent), interested decision makers (14.7 percent), environmental catastrophe (13.2 percent), ecologists (11.9 percent), Urban environmentalists (10.5 percent) and human exemptionalism (9 percent).
    Keywords: Environmental behavior, Factor analysis, Lake Urmia
  • Fatemeh Masoudizadeh* Pages 355-362
    This research has been done for aim assessing of structural factors and environmental non-governmental organizations performance is descriptive – surveying. Statistical Population is consisted of all members of environmental non- governmental organizations in Khuzestan province(N=359) that using Cochran formula, 90 members were chosen and examined through the proportional stratified random sampling method research validity confirmed by faculty members of university of Tehran. its reliability was also measured by Cronbach's Alpha coefficient . Research findings showed that all components including organizational structure, organizational culture, financial resources, organizational learning and leadership had significant positive correlation with organizational performance. Results of regression analysis indicate that variables of organizational culture and financial resources explain 64/2 percent of variance in organizational performance.
    Keywords: structural factors, organizational performance, environmental non governmental organizations, environment
  • Saeed Hedayatiniya, Mehdi Nooripuor* Pages 363-378
    ICT is such a unique factor affecting different organizations including rural organizations. Because it can play an important role in improving the productivity and efficiency of organizations and their employees. Thus, the aim of this study was to identify factors affect ICT adoption among employees using Davis Technology Acceptance Model. Research population included all employees of rural line organizations of Boyer-Ahmad County (N=366) that about 189 ones of them were selected as research sample using Patten random sampling table and stratified random sampling technique. Structural Equation Modeling (SEM) via LISREL software was used to evaluate validity and reliability of the research questionnaire, and also to examine goodness of the latent variables and to test research hypothesizes. The results of confirmatory factor analysis verified both "the validity and reliability" of the questionnaire and "the goodness of the latent variables". The results of SEM verified research hypothesizes and approved "goodness of the fit" of the supposed model. Finally, based on the direct and indirect effects of the developed structural model, it was revealed that decision on use has had the most influence on actual use. Also, factors such as Self-Efficacy, attitude towards ICT, perceived usefulness of ICT, perceived ease of usage of ICT and subjective norms were other influencing factors respectively. The results of this research can help managers and policy makers to seek strategies towards better adoption of ICTs among employees.
    Keywords: Subjective Norm, Self, Efficacy, Technology Acceptance Model, Structural Equation Modeling (SEM), Boyer, Ahmad
  • Fatemeh Rahimifayzabad *, Masoud Yazdanpanah, Masoumeh Forouzani, Saeed Mohammad Zadeh Pages 379-390
    Concern over the depletion of natural resources in general, and water scarcity in particular, has stimulated the development and implementation of some policies aimed at changing farmer's behavior in terms of conserving water. In this regard, government has recently begun to invest on researches supporting the technical solutions on conserving water in the agricultural sector as the biggest consumer. However, the success of this policy is dependent on farmer side in terms of adoption and behavior through a voluntary action. The present study uses the norm activation model (NAM) as a theoretical basis to predict the personal norm and behavior regarding water conservation through a survey on 360 farmers selected using a multistage, stratified random sampling method in Selsele Township. Data was collected by using a researcher-made questionnaire. After preparing the questionnaire and ensuring its validity by experts, its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha values for the variables investigated through a pilot study. Findings revealed that, two variables influenced on the personal norm toward water conservation namely ascription of responsibility and self-efficacy. Water conservation behavior, also was significantly determined by personal norm. Therefore, it is suggested that by increasing the awareness level coupled with the responsibility of farmers towards water issues, their ethical commitment on performing appropriate conservation behaviors would be strengthened. Also, delegating enough authority to farmers as well as providing facilities for maintenance, repairing and rehabilitation of water distribution networks and irrigation equipment can motivate farmers and encourage them to conserve water resources.
    Keywords: Norm Activation Model, water conservation, voluntary action, Selsele
  • Farhad Khosravani * Pages 391-401
    The aim of this study was to analyze the components of social capital among agricultural students with emphasis on entrepreneurship. This survey was descriptive and correlational study. Statistical population consisted of agricultural students in Tarbiat Modares University (n=468) which 181 student was selected as samples by Bartlett table. Samples were studied via using simple random sampling method. Content validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. The reliability of the questionnaire was determined by pilot test and Cronbach's alpha was calculated 91 percent. Results of exploratory factor analysis showed that in this research social capital consisted of six components: social cohesion, social, cultural values, social participation, social interaction, social awareness and social recognition and entrepreneurship. These components explained 60 percent variance of social capital. So that social cohesion and entrepreneurship had maximum (13.41%) and minimum (4.33%) variance extraction respectively.
    Keywords: Social Capital, Entrepreneurship, Students of Agriculture, Factor Analyze
  • Hossein Amiri, Mohammad Chizari *, Enayat Abbasi Pages 403-417
    The purpose of this study was to identify educational needs concerning with processing and marketing of fig’s growers in Poldokhtar Township. The population included all fresh fig producers (N= 2000). Based on Kerjice and Morgan’s (1970) Table and stratified proportional random sampling technique, 322 fig growers from eight villages were selected as sample. A questionnaire was developed by the researcher and used for data collection which its face and content validity was confirmed by a panel of experts and its reliability was gained by calculating Cronbach alpha test for processing (0.87) and marketing ) 0.94). Ultimately, from 322 distributed questionnaires, 274 questionnaires were collected. Results of mean comparison test showed that there were significant differences between the training needs mean of fig producers with different gender, educational levels, occupations, type of ownerships and participating in educational short courses. In addition, there were negative relationship between work experiences, income levels and communication with information sources, and training needs of fig producers. Finally, informal discussion, questioning and problem solving approach in marketing educational courses and demonstration methods in processing are highly recommended.
    Keywords: Educational need, Borich needs assessment model, Fig marketing, processing, Poldokhtar
  • Masoud Baradaran, Mansour Ghanian, Habibe Nezamdoost* Pages 419-426
    Considering the importance of extension agent as the mediator between farmers and experts, and their effective role in the transfer of knowledge and technology to farmers with the aim of achieving a sustainable agriculture system, the main purpose of this research was to analysis of the affecting factors on improvement of performance of extension agent from the farmers’ viewpoint in Zahak township. This study conducted through descriptive method. Total famers in central county of Zahak township (N=357) was considered as statistical population of this study, among them, using Krejcie and Morgan sampling’s Table, 174 farmers were selected by simple random sampling method. Data were collected using a researcher-made questionnaire which its validity has been approved by faculty members of Ramin University. A pilot study was conducted to confirm reliability of the instrument. Cronbach Alpha,s coefficient for the scale of affecting factors on improvement of performance of extension agent was equal to 0.95. Data was analyzed by SPSS20 software. The results of factor analysis revealed that affecting factors on improvement of performance of extension agents from the farmers’ viewpoint were three factors of consulting and support, infrastructural -technological and educational-communicational which explained 62.855% of total variances of affecting factors on improvement of performance of extension agent
    Keywords: performance, extension agent, farmers, Zahak township
  • Hadi Veisi * Pages 427-440
    The evidence from experiences and projects have revealed that favourable policy environment, resource conserving technologies, enabling external institutions, and local institutions and groups are the components and the preconditions needed for the successful implementation of sustainable agriculture. In this context, the mission of government is providing an appropriate institutional environment for the development and enforcement mechanisms of sustainable agriculture. Accordingly, in the present article, agricultural stockholders’ viewpoints including official experts, scientists, researchers, and business about strategies as a set of rules and devices within a mechanism for sustainable agricultural development have been explored. Stratified random sampling was used to identify 95 respondents. Content validity and reliability of research instrument were examined using a panel of experts and Cronbach's alpha, respectively. Factor anlysis was employed to determine the strategies of sustainable agricultural development. Overall, results showed that strategies in the three categories including: enabling – e.g. supportive and extension practices, developing social capital, and encouraging institutional trust; and enforcing – e.g. establishing regulations and programs, agri-environmental scheme and labeling and information, and encouraging – e.g. providing non-agricultural knowledge services such as financial incentives key means for encouraging sustainable agriculture development in Iran.
    Keywords: sustainable agriculture, mechanism, strategies, adaptive management
  • Roya Karimi * Pages 441-451
    Change the interests of young people toward communicating in cyberspace, using mobile phone and SMS communications is a threat in the some critics’ point of view, which can be an opportunity to learn anytime, anywhere. Mobile learning is an approach to targeted nourishing of curious minds of technology generation in the wireless communication world. Thus, this study toward establishing the grounds of mobile learning application conducted, aiming to evaluate the effectiveness of mobile learning in higher education of agriculture. Quasi-experimental study was conducted with random assignment of experimental (n = 25) and control (n = 19) groups and intervention technique of using mobile learning as a teaching aid in first semester of the academic year 2014-15 at Zanjan center of Payame Noor University. Investigation of mobile learning effectiveness was performed by comparing the mean score of pre-test with post-test and monitoring-test using t-test statistics and the results showed that compared to control group who received only routine training, mobile learning including training in the usual way along with educational messages through mobile phone, is able to significantly enhance experimental group learning.
    Keywords: mobile, wireless communication, higher education of agriculture, monitoring, test
  • Marziye Keshavarz * Pages 453-466
    Climate is changing and various scenarios indicate accelerated climate change in the future. If farmers and rural residents’ capacities do not enhance to adapt to the impacts of climate change, the impacts will overwhelm on agriculture and rural communities. Extension systems can play an important role in agricultural adaptation to climate change. Therefore, the aim of this research was to explore the challenges of agricultural extension systems in climate change adaptation. The paper also identified the required competencies of extension agents in adaptation to climate change. A combination of exploratory and focus groups interview was used to gather data from 40 extension experts of Fars Province. Changing precipitation and temperature, increasing GHG emissions, reducing agricultural water resources, decreasing concentration of organic nutrients in the upper layers of the soil, increasing inter-annual variability of crop yields and knowledge gaps were the main challenges of extension systems in adaptation to climate change. However, human and structural factors had limited the extension system’s capacity to adapt to climate change. This study verifies that professional supporting extension agents with appropriate knowledge and information, communication, social and psychological, and research related skills can promote adaptation to climate change.
    Keywords: Climate change, Adaptation, Extension systems, Extension agents, Skills
  • Hamed Chaharsoughi Amin *, Saman Azizi, Alireza Poursaeid Pages 467-478
    This purpose of this research was to recognizing effective factors on using production risk management among wheat farmers in Ilam province and is done in the general framework of survey research. Statistical population consists of all wheat farmers in Ilam province which amounted to 55000 people that statistical sample was determine amounted 380 people by using Krejcie and Morgan table. In order to determining questionnaire reliability was used Alpha Cronbach method (0.82
    Keywords: Wheat farmers, Production risk management, Risk management strategies, Ilam province
  • Hojat Varmazyari *, Farahnaz Rostami Pages 479-498
    Agribusinesses, especially agricultural industries play important role as driving force for agricultural growth. However, these industries have not experienced appropriate growth and have not derived agricultural development, particularly through providing more remunerative markets for small farmers. The main purpose of this qualitative study was to achieve a deep understanding about obstacles and solutions for poor development of agricultural industries in Iran. Using semi-structured interview, 18 experts in the field were interviewed. The validity and reliability of findings was tested using triangulation and obtaining feedback from the participants in the interview. Coding of the interviews revealed that “lack of specific planning for developing agricultural industries based on the capabilities, needs, priorities, and requirements of farming sector and in interaction with farmers” recognized as axial issue, which has prevented synergies between agricultural industries, farming sector and livelihood of local community. Regarding to the challenges of Iranian agricultural industries, the study provided some solutions for pro poor and endogenous development of these industries. To necessitate establishing agro-industries enterprises in rural industrial areas and nearby agricultural production poles, develop direct purchase of agricultural products from farmers through sub-contracting and allocate some stocks of agro-industries enterprises to rural people are examples of the solutions.
    Keywords: Agribusinesses, agricultural industries, pro poor, endogenous development
  • Ali Ahmadifirouzjaie, Hossein Shabanali, Fami *, Naser Motiee, Fatemeh Mohammadi, Nasrabadi Pages 499-510
    This study has investigated Smallholder Farmers’ Household Food Security Level in Mazandaran Province during the two times i.e pre-harvest period and post-harvest period. Using Krejcie and Morgan’s Detrmining Sample table, 384 farmers selected as a sample. A Multi-Stage Sampling Technique was used to select preciously subjects. Household Food Insecurity Access Scale (HFIAS) was the main tool for collecting data on food security status. Face and content validity of scale was justified during the several steps with using an expert’s panel. The value of cronbach’s α (0.93) indicated high internal consistency of the scale. The Results showed that during the pre-harvest period about 35% of households classified into secure category, but during the post-harvest period about 50% of Households classified into secure category. Also, results indicated that Household Food Security Level has been more improved during the post-harvest period rather than pre-harvest period. In other word, seasonal changes has affected on Household Food Security Level.
    Keywords: Food Security, seasonal Food Insecurity, Smallholder Farmer's Households, Mazandaran, HFIAS
  • Saeid Karimi * Pages 511-520
    Opportunity recognition is a key focal point of research in the entrepreneurship domain in recent years. The purpose of this study was to incorporate individual and environmental factors into a research model in order to investigate the moderating effect of entrepreneurial environment on the relationships between creativity, entrepreneurial experience and entrepreneurial role models and opportunity recognition. Data were collected on 300 students from four public universities in western Iran. The results of structural equation modeling indicated that all three individual factors were significantly related to opportunity recognition while creativity had the strongest relationship. The results of Moderated regression analysis showed the entrepreneurial environment to moderate the relationship between creativity and opportunity recognition, such that the positive relationship was stronger when the environment was conducive to entrepreneurship. This research contributes both to the opportunity identification literature and to theories of institutional environment and personality traits by showing empirically the entrepreneurial environment moderates.
    Keywords: Entrepreneurship, opportunity recognition, creativity, entrepreneurial environment, moderating effect
  • Behrooz Rasekhi *, Rezvan Ghanbarali Pages 521-532
    The aim of this study was to investigate the effect of competencies and environmental factors on the success of rural entrepreneurs in Kermanshah Township. The statistical population consisted of 110 rural entrepreneurs that with using Kerjci and Morgan table, a sample size of 86 people were selected by random sampling technique. To collect the data, questionnaire was used. The analysis of findings by using corroletaion and multiple regressions were conducted. The results showed that the organization and leadership, opportunities and relationships competencies are the most important competencies affecting success. From the perspective of rural entrepreneurs, the business environment is dynamic and hostile that in such an environment, the entrepreneur to be successful requires flexibility and the survival of the business; the greater the profitability is valuable. Results of multiple regression showed that environment plays a moderating role in the relationship between competences and the success of rural entrepreneurs. Therefore, in a dynamic and hostile environment, entrepreneurs with a high level of competence are better to act than entrepreneurs with low-level competence.
    Keywords: Entrepreneurship, Rural entrepreneurship, Competency, Success, Environmental factors