فهرست مطالب

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 92 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • سخن سردبیر
    سید یحیی صفوی صفحه 1
    تحولات و خیزش های بیداری اسلامی در سال های گذشته، ریشه ها، بازیگران و پیامدهای مختلفی داشته است. استبداد فراگیر رژیم های عرب وابسته در کنار نیازها و مطالبات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی توده ای جهان عرب، زمینه قیام های خونین علیه دیکتاتورهای عمدتا وابسته به غرب را مهیا کرد. در این روند، وسائل نوین ارتباطی و شبکه های مجازی اجتماعی به همراه گروه های نوپای غیر دولتی نقشی پر رنگ ایفا کردند. رشد قدرت و نفوذ گروه های غیر دولتی، به موازات تداوم نقش و تاثیر گذاری بازیگران دولتی صورت گرفت. به عبارت دیگر بازیگران دولتی در فرایند تحولات در خاورمیانه، همچنان اهمیت خود را حفظ کردند و گاه حتی از بازیگران غیر دولتی به منظور پیشبرد اهداف خود بهره جستند که از جمله در پدیده هائی که به جنگ نیابتی تعبیر می شود، تجلی یافته است. این موارد نشان دهنده چشم انداز تغییر بلند مدت در موازنه قدزت و نقشه سیاسی و راهبردی غرب آسیاست. در این تغییر نه تنها شبکه ها و جریانات مردم نهاد، در زندگی سیاسی و اجتماعی کشورهای عرب، اهمیتی فزاینده می یابند، بلکه مناسبات قدرت بین دولت و مردم و نیز دولت با دولت های خارجی دگرگون می شود و لذا ابزارها و شیوه های جدیدی را برای درک و تحلیل معادلات سیاسی و امنیتی منطقه، اجتناب ناپذیر می کند. تحلیل این شرایط بر مبنای الگوهای سنتی قدرت پاسخگو نبوده و باید واقعیات را از طریق الگوهای تحلیلی و پارادایمی متفاوتی درک و تجزیه و تحلیل کرد. به بیان دیگر جهان بطور اعم و منطقه غرب آسیا بطور خاص در حال گذار بسوی پارادایم جدیدی است که رهبر معظم انقلاب از آن به تغییر هندسه جدید قدرت تعبییر می کنند. در شماره های آتی نشریه سیاست دفاعی می کوشیم تا در حد بضاعت خود ابعاد و مولفه های پارادایم جدید را مورد توجه قرار دهیم.
    کلیدواژگان: فصلنامه سیاست دفاعی
  • مولفه های داخلی و خارجی تامین کننده‎ی امنیت سیاسی از منظر امام خمینی(ره)
    منصور حیدری، سید محمد جواد قربی صفحه 2
    با بررسی اندیشه های امام خمینی(ره) می‎توان به مولفه هایی دست یافت که امنیت سیاسی کشور را ارتقا خواهد بخشید و در پرتو این مولفه ها می‎توان ثبات سیاسی و امنیت پایدار را به ارمغان آورد. این مقاله سعی دارد مولفه های امنیت سیاسی در اندیشه‎ی امام خمینی را مورد مداقه قرار دهد. سوال اصلی مقاله این است که مولفه های داخلی و خارجی امنیت سیاسی در اندیشه‎ی امام خمینی(ره) کدامند؟ یافته های مقاله نشان می‎دهند؛ اولا، حفظ نظام سیاسی، تقویت نهاد روحانیت، قانون‎گرایی، صیانت از اسلام، وفاق اجتماعی، مشارکت و حضور مردم، وفاداری متقابل مردم و مسئولان، نفی انحصارگرایی سیاسی، و حاکمیت نظم و قانون از مولفه های داخلی تحقق امنیت سیاسی هستند. ثانیا، استقلال سیاسی، همزیستی مسالمت‎آمیز، نفی ظلم‎پذیری، تاسیس تشکل‎های بین المللی مستقل، حمایت از ملت‎های مظلوم و زیر نظر داشتن سازمان‎های بین المللی از مولفه های خارجی امنیت سیاسی در اندیشه‎ی امام خمینی(ره) محسوب می‎گردند. برای پاسخ سوالات از روش تحلیلی-توصیفی و مطالعات اسنادی بهره گرفته می‎شود و مرجع اصلی بررسی اندیشه های امام، مجموعه‎ی بیست‎ودو جلدی صحیفه‎ی امام می‎باشد.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، امنیت سیاسی، اسلام، جمهوری اسلامی، مردم
  • درآمدی بر مولفه های امنیت توحیدی در سند چشم انداز 1404 ه.ش
    محمدعلی شکوهیان راد صفحه 4
    سند چشم انداز 20 ‎ساله‎ی جمهوری اسلامی ایران، به‎عنوان سندی که همسویی برنامه ریزی ها و تلاش دستگاه های مختلف را رقم زده است، از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها مورد تاکید قرار گرفته است. از این‎رو، شایسته است که بخشی از مجاهدت های علمی برای تبیین و تولید الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت به نسبت گزاره های این سند صورت پذیرد. از آنجا که هر حکومت برای پیشبرد جامعه نیازمند علوم حکومت داری است؛ یا این مهم را باید تولید نماید یا به علوم غیربومی که تناسبی با فرهنگ و ارزش‎های جامعه ندارد، روی آورد که این مساله باعث وابستگی می‎شود. رهبر معظم انقلاب در خصوص ضرورت تولید علم بومی و عدم به‎کارگیری علوم تولیدی دیگران در جامعه اعتقاد دارند که وجود علم بومی مایه‎ی اقتدار است و دارنده‎ی آن می تواند در سرنوشت و مقدرات دیگر ملت‎ها مداخله نماید.
    استفاده از علومی که توسط جهان بینی خاصی تولید گردیده، جامعه را به سمت آن جهان بینی سوق می دهد. از این‎رو، تولید علوم انسانی اسلامی یک ضرورت اجتناب ناپذیر در جامعه‎ی اسلامی است تا هم از انحراف مسیر جامعه به سمت باورهای مادی و غیرتوحیدی جلوگیری به عمل آید و هم صدور انقلاب اسلامی از طریق نرم افزار حکومتی محقق گردد. یکی از شقوق علمی موردنیاز جامعه، مساله‎ی امنیت است که متاسفانه در این زمینه هنوز از نظریات ناسازگار با ارزش های اسلامی استفاده می شود. بنابراین، تبیین مفاهیم و سپس نظریات امنیتی مبتنی بر جهان بینی اسلامی از اهم نیازهاست که باید انجام پذیرد. در این مقاله سعی بر آن است که علاوه بر بیان بخشی از مفاهیم و نظریات امنیت توحیدی، مولفه های امنیت توحیدی سند چشم اندازه 20 ساله‎ی جمهوری اسلامی بررسی و تبیین گردد. پس سوال اصلی این است که کدام یک از مولفه های امنیت توحیدی در سند چشم انداز 20 ساله‎ی جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و هم‎چنین این مولفه ها از منظر تبیین بر اساس اصول اسلامی و قرآنی چه کیفیت، جایگاه و ارتباطی با یکدیگر دارند؟ برای پاسخ به این سوال از روش «اجتهادی» و مطالعات کتابخانه ای – اسنادی استفاده می گردد و مرجع اصلی این مقاله سند چشم انداز 20 ساله‎ی جمهوری اسلامی می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت توحیدی، قدرت لایزال الهی، ایمان، مستقل، مقتدر، پیوستگی مردم و حکومت، سند چشم انداز، سامان‎ دفاعی
  • فتح الله کلانتری صفحه 35
    این تحقیق با هدف کاربست سیاست دفاعی با راهبرد دفاعی و راهبرد نظامی انجام شده است. پژوهش از نوع کاربردی بوده و به روش زمینه‎ای- موردی انجام گردیده است. جامعه‎ی آماری 227 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه‎ی 68 نفر تعیین شده است. سیاست دفاعی چندگانه و قابلیت‎محور راهنمای عمل و چارچوبی برای راهبرد دفاعی بوده و منجر به اقتدار دفاعی همه‎جانبه و اقتدار نظامی قابلیت‎محور می‎گردد. اقتدار دفاعی و نظامی از طریق راهبرد بازدارندگی تهاجمی که رازآمیز و مبتنی بر ارعاب است، به‎دست می‎آید. سیاست دفاعی از طریق انعقاد پیمان‎های نظامی باعث ایجاد محیط امنیتی کم‎خطر و همگرایی با سایر کشورهای جهان می‎شود. راهبرد دفاعی با به‎کارگیری مولفه های قدرت ملی مانع از به‎وجود آمدن تهدیدات نظامی و جنگ سخت می‎گردد. راهبرد نظامی در نحوه‎ی سازماندهی نیروهای مسلح و انتخاب سیستم‏های جنگ‎افزار جهت اجرای ماموریت‎‎های محوله موثر می‎باشد. سیاست دفاعی ارزش‎محور و انسان‎محور علاوه بر نهادینه کردن فرهنگ مقاومت، باعث تقویت روحیه‎ی استکبارستیزی و صهیونیسم‎ستیزی می‎شود.
    کلیدواژگان: سیاست دفاعی، راهبرد دفاعی، راهبرد نظامی، بازدارندگی
  • سید یحیی صفوی، حمیدرضا حاتمی، محسن مرادیان، حسن یزدانی صفحه 95
    روابط ایران و ترکیه، پس از انقلاب اسلامی ایران، تحت تاثیر عواملی چون اسلام‏گرایی، رقابت ژئوپلیتیکی، رقابت به‎منظور هژمون منطقه‎ای، اقتصادی و سیاسی بوده است. هر دو کشور ایران و ترکیه بر یکدیگر تاثیر دارند و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران از این کشور مهم تاثیرپذیر می‎باشد، اما در این سال‎ها روابط دفاعی و نظامی دو کشور پیشرفتی نداشته‎اند. هدف از این تحقیق شناخت ترکیه و دستیابی به مولفه ها و شاخص های نظامی موثر بر روابط دفاعی امنیتی جمهوری اسلامی ایران با کشور ترکیه و تعیین میزان تاثیر آنها بر روی یکدیگر می‎باشد.
    در این پژوهش ، نوع تحقیق «کاربردی- توسعه ای» و روش تحقیق «توصیفی - تحلیلی» و سوال اصلی تحقیق «مولفه ها و شاخص‏های نظامی موثر بر روابط دفاعی امنیتی جمهوری اسلامی ایران با کشور ترکیه کدام است؟» می‏باشد. مدل مفهومی برگرفته از نظرات اساتید با پرسش‏نامه‎ی طیف لیکرت خودساخته به آزمون خبرگان گذاشته شد، با ضرایب آلفاگرونباخ 0.956 و لاشه‎ی بیش‎تر از 0.8 پایایی و روائی آن تایید گردید. در نهایت، با آزمون فریدمن، همبستگی و تحلیل بارهای عاملی، روابط دفاعی امنیتی با دو مولفه‎ی همگرایی و واگرایی نظامی و 19 شاخص به تایید رسید.
    کلیدواژگان: مولفه ها و شاخص های نظامی، روابط دفاعی امنیتی، ایران، ترکیه
  • سعید حکیمی ها، مهدی هفتانی صفحه 125
    معاملات و نقل‎وانتقالات بین المللی تسلیحاتی به‎عنوان یک تجارت معظم و راهبردی، از سال 2013 با تصویب معاهده‎ی سازمان ملل در خصوص تجارت تسلیحات، تحت مقررات‎گذاری بین المللی در آمده است. از آنجا که سلاح نوعی کالاست، اصولا احکام مربوط به تجارت بین المللی آن نیز باید بر اساس مقررات سازمان تجارت جهانی و بالاخص موافقت‎نامه‎ی عمومی تعرفه و تجارت (گات) 1994 تعیین ‎شود. از طرف دیگر، معاهده‎ی تجارت تسلیحات ضوابط و محدودیت‎هایی را به‎منظور کنترل و ردیابی تسلیحات معامله‎شده در نظر گرفته که با اصل آزادی تجارت در سازمان تجارت جهانی مغایرت دارد. بنابراین، یا ضوابط مندرج در معاهده‎ی تجارت تسلیحات بایستی به نحوی تعبیر شوند که با مقررات سازمان تجارت جهانی در تعارض نباشند و یا مقررات اخیر به نقع ضوابط مندرج در معاهده تفسیر شود. با توجه به این‎که اصل آزادی تجارت با استثنائاتی در مقررات سازمان تجارت جهانی همراه است؛ بنابراین، هرگونه محدودیت فراروی تجارت آزاد بایستی ذیل استثنائات مصرح در موافقت‎نامه های سازمان بگنجد. مهم‎ترین این استثنائات تحت عنوان استثنائات کلی و امنیتی به ترتیب در مواد 20 و 21 گات 1994 مطرح شده‎اند. چون موضوع و هدف معاهده‎ی تجارت تسلیحات تضمین و ارتقای صلح و امنیت بین المللی از رهگذر کنترل تجارت تسلیحات متعارف بوده و مستقیما به موضوع تسلیحات می‎پردازد؛ در نتیجه، ضوابط و محدودیت‎های مندرج در آن، در چارچوب ماده‎ی 21 گات 1994(استثنائات امنیتی) قابل توجیه و تفسیر بوده و با مقررات سازمان تجارت جهانی و هم‎چنین تعهدات اعضای معاهده بر اساس آن، در تعارض نیست.
    کلیدواژگان: تسلیحات، سازمان تجارت جهانی، معاهده، امنیت، تجارت
  • محمد مهدی مظاهری، اعظم ملایی، مجید کافی صفحه 159
    مصر از دیدگاه سیاسی و فرهنگی یکی از مهم‏ترین کشورها در جهان عرب و خاورمیانه است که همواره رابطه‎ای پیچیده را بین ارتش، حکومت و گروه های اسلام‎گرا تجربه نموده است. در همین راستا، بررسی این رابطه‎ی پیچیده به‎خصوص پس از بروز بیداری اسلامی و تحولاتی که ناشی از حضور پررنگ نظامیان در مصر پس از مبارک می‎باشد، حائز اهمیت است. بنابراین،، در این پژوهش به بررسی نقش نظامیان در روند بیداری اسلامی مصر پرداخته شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در مقطع پیش از پیروزی انقلاب، سیاست و جهت‏گیری ارتش عبارت بود از تلاش برای نزدیکی به ملت و افزایش مشروعیت مردمی خود، با هدف تصدی پست‏های سیاسی و تقویت جایگاه خود در نظام پساانقلابی. پس از پیروزی انقلاب و سقوط مبارک نیز نظامیان کوشیدند با تثبیت جایگاه خود در قانون اساسی و امنیتی کردن فضا، پایه های قدرت خود را تحکیم ببخشند. از سوی دیگر، سیاست نظامیان مصر این است که با معرفی اخوان‏المسلمین به‎عنوان عامل بی‎ثباتی و رواج خشونت در مصر و نیز تفرقه در بین گروه های اسلام‎گرا، روند بیداری اسلامی را در مصر مهار کنند.
    کلیدواژگان: انقلاب، کودتا، بیداری اسلامی، ارتش مصر، اخوان المسلمین
  • ایوب سلطانی نژاد، امیر سلطانی صفحه 191
    هدف این مقاله بررسی نقش مدیریت بحران در کاهش آسیب‎پذیری خرده‎نظام‎های اجتماعی جنگ ایران و عراق می‎باشد. بدین منظور سعی شده است با تاکید بر نظریه‎ی پارسونز، آسیب‎پذیری خرده‎نظام‎های (زیستی، شخصیتی، اجتماعی و فرهنگی) در ابعاد زمانی بحران مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به این‎که از زمان شروع جنگ ایران و عراق بیش از سه دهه می‎گذرد، روش این تحقیق اسنادی- کتابخانه‎ای می‎باشد. یافته های تحقیق نشان می‎دهد که در جنگ نظام زیستی آسیب زیادی دید و باعث شد تا بیش‎تر اهداف برنامه‎ی اول توسعه که توسط خرده‎نظام زیستی تدوین شده بودند، با ناکامی روبرو گردند، اما مدیریت بحران با کنترل قیمت نفت در جنگ ثابت کرد اقتصاد ایران از آنچه انتظار آن می‎رفت، انعطاف‎پذیرتر است. خرده‎نظام شخصیتی هرچند آسیب‏های زیادی را متحمل شد، اما مدیریت جنگ امام خمینی(ره)، الگوی منحصر به فردی از مدیریت بحران‎های سیاسی را نشان می‎دهد. خرده‎نظام اجتماعی نیز در آغاز جنگ با روی کار آمدن منافقین و گروهک‎ها آسیب زیادی دید، اما مدیریت بحران امام خمینی(قدس سره) با تاکید بر انسجام و وحدت درونی سبب از بین رفتن اختلافات شد؛ و عاقبت، خرده‎نظام فرهنگی نیز تحت تاثیر جنگ توانست مفاهیم ارزشی نظیر ایثار، مقاومت و دفاع را احیا کند و در سطح جامعه گسترش دهد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، جنگ، خرده‎نظام، مدیریت بحران
|
  • The Internal and External Parameters that Provide Political Security as Viewed by Imam Khomeini
    Mansourheidari, Seyed Mohammad Javad Ghorbi Page 2
    Using Imam Khomeini’s ways of thinking, parameters can be achieved that can strengthen the Country’s political security. These parameters also cab produce a political stability and sustainable security. This article tries to scrutinize the political security parameters in Imam Khomeini’s thoughts. The main question in this article is “What are the internal and external parameters of political security as thought by Imam Khomeini?”. The findings of this research indicate, firstly that, preserving the political regime, strengthening the institution of clergymen, tending to abide by the laws, defending Islam, social integrity, public presence and participation, mutual loyalty between people and the authorities in charge, rejecting monopolism, and the sovereignty of law and order are among the internal parameters of political security. And, secondly that political independence, peaceful coexistence, rejecting oppression, establishing independent international organizations, supporting the oppressed nations and watching for the international organizations are considered foreign parameters of political security in Imam Khomeini's thinking. To answer the questions above, documentary studies and descriptive-analytical method are used where the 22 volume Imam Khomeini's Sahifa are used as the main authority for studying Imam's ways of thinking.
    Keywords: Imam Khomeini, political security, Islam, Islamic Republic, people
  • An Introduction to the Components of Towhidi (Monotheistic) Security in the 2025 Outlook Document
    Mohammad Ali Shokoohian Rad Page 4
    As a document that has aligned the plans and efforts made by different organizations, Iran’s 20-year outlook document has been emphasized by the Supreme Leader, for security is a scientific alternative required by the society where theories that don’t comply with Islamic values are unfortunately utilized. Therefore, explaining concepts and then security theories that are based on Islamic worldview constitutes as one of the most important needs that should be fulfilled. This article tries to study and explain the components of the Towhidi (monotheistic) security of Iran's 20-year outlook document, in addition to explaining part of the concepts and theories related to the Towhidi security. Then, the main question is: "which of the components of the Towhidi security exists in IRI's 20-year outlook document, and what quality, status, and relation do they have in relation to each other in terms of an explanation on the basis of the Koranic and Islamic principles?". To answer the above question, an "Ijtehadi" (reasoning on the basis of Sharia) method is used on top of library-documentary studies, with Iran's 20-year outlook document as the main authority in this article.
    Keywords: Towhidi (monotheistic) security, God's everlasting power, independent, the integrity between people, the government, the ountlook document, defence order
  • Fathollah Kalantari Page 35
    This research has been conducted with the aim of applying defense policy with defense strategy and military strategy. The research has been of applied type, and had been carried out via case and field study research method. The statistical community comprises 227 people, and the sample volume has been determined to be 68 people by using Cochran formula. Multilateral and capability-based defense policy is a guide as well as a framework for defense policy that leads to total capability-based defense authority and military power. Defense and military authority is achieved through the approach of offensive deterrence which is mysterious and based on intimidation. Defense policy helps create a low-risk security environment as well as convergence with other countries of the world through signing military treaties. Defense strategy prevents the formation of military threats and hard warfare by applying the components of national power. Military strategy contributes to how to organize armed forces and to choose warfare systems for carrying out the assigned missions. In addition to institutionalizing the culture of resistance, the value-based and human-centered defense policy boosts the spirit of fighting arrogance and Zionism.
    Keywords: defense policy, defense strategy, military strategy, deterrence
  • Seyed Yahya Safavi, Hamid Reza Hatami, Mohsan Moradian, Hasan Yazdani Page 95
    After the victory of the Islamic Revolution of Iran, Iran-Iraq relations have been under the influence of factors like Islamism, geopolitical rivalries, and rivalry in order to establish a regional, economic, and political hegemony. B oth Iran and Turkey have impact each other , with Islamic Republic of Iran w hose national security is impacted by that very important country, but the military and defense relations of both countries have not had any progress . This research is aimed to gain an understanding of Turkey as well as to achieve the military parameters and factors that are effective upon the defense relations of the islamic republic of Iran with Turkey, and to determine the extent to which they can affect each other . In this research, the type of research is applied-developmental, and the method used id descriptive-analytical. Also, the main question of this research is "what are the parameters and factors that are effective on IRI's defense, security relations?" The conceptual model adopted through views expressed by instructors using a selfmade Likert-scale questionnaire with Cronbach's alpha coefficients 0/956 and Lasheh coefficient more than 0/8 where its validity and reliability was achieved. Finally, the defense security relations were substantiated through two parameters- i.e. military divergence and convergence and 19 factors using Freedman Test, correlation and factor loading analysis.
    Keywords: military indicators, parameters, security defence relations, Iran, Turkey
  • Saeed Hakimiha, Mahdi Haftani Page 125
    International arms transfers and transactions has come under international rules as a strategic trade from 2013 when the United Nations treaty on arms trade was enacted. Due to the fact that arms are a kind of goods, so the rules concerning international trade should also be determined according to the rules of the World Trade Organization, and in particular those of the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) 1994. On the other hand, the arms trade treaty has taken into account limitations and regulations in order to control and track the transacted weapons, which is against the principle of Free Trade in the World Trade Organization. Therefore, it is either the case that the standards contained in the weapons trade treaty should be construed in a way that they have no conflict with the regulations of the World Trade Organization, or they should be interpreted in favor of the rules contained in the treaty. Considering the fact that the principle of Free Trade face exceptions in the regulations of the World Trade Organization, so any limitation threatening free trade should come under the exceptions specified in the organization's agreements. The most important of such exceptions are introduced under general and security exceptions in articles 20 and 21 of the General Agreement on Tariffs and Trade 1994. Since the objective of the arms trade treaty is to guarantee and improve the international peace and security through the control exerted on the conventional weapons trade, where it directly addresses the issue of weapons, the regulations and limitations contained in it are open to interpretation within the article 21 of the General Agreement on Tariffs and Trade 1994 (security exceptions), without being in conflict with the rules of the World Trade Organization, and also the commitments of the member parties to the treaty.
    Keywords: weapons, the World Trade Organization, treaty, trade
  • Mohammad Mahdi Mazaheri, Azam Malaee, Majid Kafee Page 159
    From a political and cultural point of view, Egypt is one of the most important countries in the Arab world and the Middle East that has invariably experienced a complicated relationship between the military, government and the Islamic groups. As a part of this, it is very important to address this specific complex relationship in the wake of the Islamic awakening and the developments that originate from the high-profile presence of the military in the pro-Mobarak Egypt. It follows that this article addresses the role played by the military in the trend of Egypt’s Islamic awakening. The finding of this research indicate that in the pre-Revolution period, the policy adopted by the military was to endeavor to approach the people, and increase its legitimacy in the eyes of its people with the aim of acquiring political posts and strengthening its position in the pro-Revolution regime. After the victory of the Revolution, and the fall of Mobarak, the military tried to consolidate the foundations of its power by stabilizing their position in the Constitution, and securitizing the issue. On the other hand, the policy adopted by the military is to contain the process of the Islamic Awakening in Egypt by introducing the Muslim Brotherhood as a destabilizing factor that spreads violence in Egypt, and generates division between the Islamist groups.
    Keywords: Revolution, coup d'état, Islamic Awakening, Egyptian army, the Muslim Brotherhood
  • Ayub Soltaninejad, Amir Soltaninejad Page 191
    This article aims at studying the role of crisis management in decreasing the vulnerability of social subsystems in Iraq-Iran war. In so doing, this article tries to examine the vulnerability of (behavioral organism, personality, social and cultural) sub-systems in temporal dimensions of the crisis by emphasizing Parson's theory. Considering that fact that more than three decades have passed since the beginning of Iran-Iraq war, the method used in this research is documentary-library. The findings of this research show that behavioral organism system underwent a severe harm, and caused most of the objectives formulated by the micro-social system to fail; however, crisis management carried out proved by controlling the price of oil that Iran's economy was more resilient that what was expected. Although personality subsystem incurred much harm, Imam Khomeini's management of war shows a unique model of managing political crises. Social subsystem also incurred much harm with the advent of People's Mujahedin of Iran, but Imam Khomeini's style managing crises resolved the divisions by emphasizing the divisions. However, finally, cultural subsystem, under the influence of war, managed to restore value-based concepts such as sacrificing oneself, resistance and defense and develop them throughout the society.
    Keywords: vulnerability, warfare, micro, system, crisis management