فهرست مطالب

ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی - سال ششم شماره 22 (پاییز 1395)

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال ششم شماره 22 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علمی _ پژوهشی
  • عزت الله قدم پور*، لیلا یوسف وند، پروانه رادمهر صفحات 1-18
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش برنامه جرات ورزی بر میزان تفکر انتقادی(خلاقیت، بالندگی، تعهد) در دانش آموزان دختر پایه دوم دوره متوسطه اول شهر خرم آباد انجام گرفت.
    روش
    طرح پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم دوره متوسطه اول شهر خرم آباد در سال تحصیلی 95- 1394 بود. حجم نمونه به تعداد 44 نفر(22 نفر گروه آزمایش و 22 نفر گروه گواه) با استفاده از روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب گردید. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه تفکر انتقادی ریکتس (2003) بود. گروه آزمایش تحت آموزش برنامه جرات ورزی قرار گرفت، بعد از اتمام جلسات آموزشی، از هر دو گروه آزمایش و گواه پس آزمون و مجددا دو ماه بعد، از هر دو دو گروه پیگیری به عمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری با کمک نرم افزار spss-19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش برنامه جرات ورزی به طور کلی بر تفکر انتقادی(001/0p<) و از بین خرده مولفه های آن، بر بالندگی و تعهد (001/0p<) تاثیر داشت ولی بر خرده مولفه خلاقیت تاثیر نداشت. این نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ گردید.
    نتیجه گیری
    آموزش برنامه جرات ورزی موجب افزایش تفکر انتقادی دانش آموزان شده است.
    کلیدواژگان: برنامه جرات ورزی، تفکر انتقادی، دانش آموزان
  • منصور صادقی مال امیری* صفحات 19-52
    زمینه
    خلاقیت در موفقیت افراد، سازمان ها و جوامع از نقش برجسته ای برخوردار است. اما زمانی این نقش به خوبی ایفا می شود که بتوان استعداد خلاقیت افراد را از قوه به فعلیت درآورد که این خود مستلزم فراهم نمودن شرایط مناسب است. در این راستا می توان به رفتار های سه گانه بخل، میانه روی و اسراف اشاره کرد که تاثیر آن ها بر خلاقیت نامعین است.
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر رفتار های سه گانه بخل، میانه روی و اسراف بر خلاقیت انجام شده است.
    روش
    با بهره گیری از روش های اکتشافی و کیفی، موقعیت نامعین تاثیر رفتارهای سه‏گانه بر خلاقیت بر اساس منابع معتبر موردپژوهش قرار گرفت. به این ترتیب که؛ مطالب مرتبط با تاثیر رفتارهای سه‏گانه بر خلاقیت استخراج شد، مطالب با محتوای یکسان و منابع متفاوت ترکیب شدند، مطالب متفاوت با منابع متفاوت در قالب تاثیر هرکدام از رفتارهای سه‏گانه با خلاقیت، تفکیک شدند، به مطالب هرکدام از رفتارهای سه‏گانه و خلاقیت، نظم و سازمان داده شد
    یافته ها
    مدل حاصله از تحقیق نشان می دهد که رفتار های سه گانه در قالب یک پیوستار که بخل و اسراف در مقابل هم قرار داشته و میانه روی نقطه وسط آن هاست، بر خلاقیت تاثیر دارند. به این صورت که هر چه رفتار از بخل و یا اسراف فاصله گرفته و به میانه روی نزدیک تر شود، موجب خلاقیت بیشتری می شود. بخل در نقش سیستم بسته از طریق تفریط در رفتار (مصرف نکردن منابع در جاهای لازم یا کمتر از آستانه کفایت، کاهش ارتباطات، کاهش تنوع و فقدان تنش خلاق) موجب کاهش خلاقیت شده و اسراف در نقش سیستم باز حلقه باز از طریق افراط در رفتار (مصرف منابع در جاهای غیر لازم یا بیشتر از آستانه کفایت، افزایش ارتباطات افسارگسیخته، افزایش تنوع افسارگسیخته و فقدان تنش خلاق)، باعث کاهش خلاقیت می شود. در مقابل، میانه روی در نقش سیستم باز حلقه بسته منفی از طریق اعتدال در رفتار (مصرف منابع در جاهای لازم و در آستانه کفایت، ارتباطات هدفمند، تنوع هدفمند و تنش خلاق)، خلاقیت را افزایش می دهد.
    نتیجه گیری
    بر اساس مدل به دست آمده می توان تاثیر رفتار های سه گانه بر خلاقیت را مدیریت نمود. به این شیوه که معطوف به ارتقای خلاقیت بایستی در زندگی فردی و اجتماعی از رفتارهای بخیلانه و مسرفانه فاصله گرفته و به رفتار میانه روی، نزدیک شد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، بخل، میانه روی و اسراف
  • گلشن انصاری، عطاالله عباسی*، عاتکه گشوارپور صفحات 53-76
    زمینه
    خلاقیت را می توان یکی از مهم ترین رفتارهای شناختی نامید که شکوفایی جوامع و تسلط بر جنبه های مختلف زندگی پیرامون در سایه ی توجه به آن امکانپذیر است. تا کنون در چندین مطالعه اثر فعالیت های خلاقانه بر روی مغز مورد بررسی قرار گرفته است. اما تغییرات سیستم خودمختار در این گونه فعالیت ها چندان بررسی نشده است. در این مطالعه با تکیه بر روش های مبتنی بر استخراج ویژگی های آشوبی و غیر خطی از سیگنال نرخ ضربان قلب، تغییرات این سیگنال، قبل و در طول فعالیت خلاقانه بررسی شده است.
    هدف
    بطور خاص هدف از این مطالعه، بررسی تغییرات کمی آنتروپی در حین تفکر خلاق و مقایسه ی آن با حالت استراحت و در نظر گرفتن آن به عنوان شاخصی با پیشرفت فعالیت خلاقانه است.
    روش پژوهش: آنتروپی تقریبی و آنتروپی فازی دو پارامتری است که از آنها جهت مشخصه بندی بی نظمی و پیچیدگی سیگنال نرخ ضربان قلب (HR) تحت مراحل مختلف از فعالیت خلاقانه استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی سیگنال نرخ ضربان قلب 52 نفر در حین انجام فعالیت های سه گانه ی آزمون خلاقیت تورنس (فرم A تصویری) و مقایسه ی آن با حالت استراحت نشان از افزایش میانگین داده های حاصل از آنتروپی تقریبی و آنتروپی فازی با پیشرفت تفکر خلاق داشته است. از طرفی مقایسه ی هر مر حله از خلاقیت با مر حله ی پیش از خود در طول هر فعالیت در هر دو نوع آنتروپی، نشان دهنده ی افزایش مقدار میانگین در انتهای هر فعالیت می باشد. در فعالیت 3 از هر دو آنتروپی، مقایسه ی این مراحل با آخرین مرحله ی دو دقیقه ای پیش از خود نشان از تغییرات کاملا افزایشی دارد. افزایش این آنتروپی ها بی نظمی و پیچیدگی سیگنال را در طول فعالیت خلاقانه نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    پژوهش بیانگر آن است که بین سیگنال های خودمختار در حالت استراحت و مراحل مختلف از تفکر خلاق تفاوت وجود دارد. بنابراین تحلیل آنتروپی سیگنال نرخ ضربان قلب می تواند به عنوان شاخصی برای ارزیابی افراد از نظر خلاقیت مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، تحلیل غیرخطی، آنتروپی، سیگنال نرخ ضربان قلب
  • مصطفی جعفری*، محمدعلی شفیعا، نرگس رحیمی، حمیدرضا ضرغامی صفحات 77-102
    هدف
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثر آموزش TRIZ بر خلاقیت، توانمندسازی و مهارت مدیریت، قشر کارگر بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر آزمایشی بوده و با انتخاب یک گروه نمونه از مجموعه کارگران شرکت بهمن دیزل و آموزش 9 ساعته دانش TRIZ، تاثیر آموزش بر مولفه های یادشده نمونه آزمایش موردبررسی قرار گرفت. نمونه پیش آزمون و پس آزمون به ترتیب شامل 46 و 44 داده بود. جهت سنجش اثر موردنظر از سه پرسش نامه استاندارد خلاقیت رند سیپ ، توانمندسازی اسپریتزر و مهارت مدیریت استفاده شده است. جهت بررسی تاثیر آموزش TRIZ با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس از آزمون t مستقل با داده های نرمال و نیز آزمون من ویتنی در داده های غیر نرمال استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد با توجه به آنکه مقدار معناداری نتیجه شده در ارتباط با خلاقیت و مهارت مدیریت به ترتیب 0.02و 0.013 است درنتیجه فرض صفر در هر دو مولفه مردود و نتایج حاکی از بزرگ تر بودن میانگین جامعه پس آزمون است. همچنین این مقدار در خصوص توانمندسازی 0.917 بود که به طبع حکایت از تساوی میانگین های دو جامعه پیش و پس از برگزاری دوره است.
    نتیجه گیری
    آموزش مجموعه تکنیک های TRIZ بر خلاقیت و مهارت مدیریت کارگران شرکت بهمن دیزل تاثیر مثبت می گذارد. و می توان آن را به عنوان راهکاری اثربخش در جهت بالابردن خلاقیت و مهارت مدیران به کار بست. در پایان پژوهش راهکارهایی در جهت فراهم کردن بستر مناسب آموزشی کارکنان ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، توانمندسازی، مهارت مدیریت، TRIZ، منابع انسانی
  • مریم پورجمشیدی *، جمشید حیدری، حسین زنگنه صفحات 101-120
    زمینه
    کسب دانش ها و مهارهای مورد نیاز یادگیرندگان و به طور کلی تحقق اهداف کلاس های درس در گرو بهره گیری از روش های آموزشی خلاق و مناسب است. در این میان روش نمایش خلاق با استفاده از اصل زایگارنیک نقش موثری ایفا می کند.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، سنجش اثر تلفیق اصل زایگارنیک در روش نمایش خلاق بر یادسپاری و بازآفرینی شناختی مفاهیم درس هدیه های آسمانی است.
    روش پژوهش: نوع پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان کلاس چهارم دخترانه شهرستان اسدآباد استان همدان بود که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای، 20 دانش آموز در قالب گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. از دو آزمون یادسپاری و بازآفرینی شناختی به عنوان ابزار سنجش استفاده شد. فرایند پژوهش به این صورت بود که قبل از شروع آموزش از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد. سپس گروه آزمایش، 8 مفهوم از مفاهیم درس هدیه ها را به روش نمایش خلاق در تلفیق با اصل زایگارنیک و گروه کنترل همین مفاهیم را به روش نمایش خلاق بدون تلفیق با اصل زایگارنیک آموزش دیدند. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد گروه های آزمایش و کنترل در یادسپاری مفاهیم با یکدیگر تفاوت معناداری نداشتند، اما در بازآفرینی شناختی مفاهیم، بین دو گروه تفاوت معنا دار مشاهده شد. نتیجه اینکه میزان بازآفرینی شناختی مفاهیم کتاب هدیه های آسمانی توسط دانش آموزانی که به روش نمایش خلاق با تلفیق اصل زایگارنیک آموزش دیده بودند بیشتر از دانش آموزانی بود که با روش آموزش خلاق بدون تلفیق اصل زایگارنیک آموزش دیدند. همچنین نتایج نشان داد عملکرد دو گروه در یادسپاری مفاهیم یکسان بود و تفاوتی با هم نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که روش نمایش خلاق با تلفیق اصل زایگارنیک می تواند در بهبود وضعیت یادگیری دانش آموزان به ویژه در بازآفرینی شناختی مفاهیم موثر باشد.
    کلیدواژگان: اصل زایگارنیک، نمایش خلاق، یادسپاری، بازآفرینی شناختی
  • حمیدرضا عظمتی*، رضا پرویزی، امیر رضا کریمی آذری، مریم آقا بیگی کلاکی صفحات 121-142
    زمینه
    بخش اصلی و مرکزی زندگی هر انسانی را یادگیری شامل می شود، یادگیری نیز متاثر از محیط اطراف است که این محیط ها خود از عناصری تشکیل خواهند شد که دارای وی‍‍ژگی ها و کیفیت های گوناگونی بوده و در ارتباط با یکدیگر معنادار می شوند و سبب ارتقا خلاقیت در دانش آموزان می شوند.
    روش
    جامعه تحقیق دانش آموزان دختر دبیرستانی لاهیجان است که تعداد آنها 2641 نفر و حجم نمونه طبق جدول مورگان 335 دانش آموز انتخاب شده است.
    تجزیه و تحلیل داده ها : تکنیک جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بسته پاسخ است که از طیف لیکرت در آن استفاده شده و تحلیل داده ها با SPSS است که از تحلیل عوامل و آزمون فرضیه-ها در آن استفاده شده است.
    نتیجه گیری
    در پایان با تاکید بر عوامل موثر در خلاقیت، اصول طراحی فضاهای آموزشی به شرح زیر ارائه شده است:1) استفاده از انعطاف پذیری فرم ها، 2) فضای نیمه باز، 3) تغییر پذیری نور و رنگ، 4) استفاده معمارانه از فضای سبز و 5) مبلمان تغییر پذیر که معیار تغییر پذیری نور و رنگ با ضریب رگرسیون 84/0 بیشترین سهم تبیین در ایجاد انگیزه که از عوامل موثر در ایجاد خلاقیت است را دارا است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، محیط کالبدی، فضای آموزشی، عوامل شناختی
  • حسین ولی زاده قره قوزلو *، کریم عسگری مبارکه، مهرداد کلانتری صفحات 143-158
    زمینه
    خلاقیت یکی از توانایی های شناختی آدمی است. قاعدتا از یک سبک شناختی متاثر می شود. رابطه دو جانبه ای بین خلق و شناخت وجود دارد. همانگونه که نحوه تفکر ما در شکل گیری حالات هیجانی نقش دارند حالات خلقی و عاطفی نیز بر فرایندهای شناختی تاثیر می گذارد.
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روش های القاء خلق بر بهبود خلاقیت سیالی کلامی و انعطاف پذیری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد اجرا گردید. طرح پژوهش نیمه آزمایشی همراه با گروه کنترل و ارزیابی به صورت پیش آزمون پس آزمون بود. جامعه آماری در این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد و نمونه آماری 40 نفر از دانشجویان این دانشگاه بودند که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند، و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. روش های القاء خلق مثبت به مدت 6 جلسه 90 دقیقه ای به گروه آزمایش آموزش داده شد. ابزار پژوهش شامل تست خلاقیت عابدی بود .نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش روش های القاء خلق(خلق مثبت) بر خلاقیت سیالی کلامی و انعطاف پذیری دانشجویان تاثیر داشته و باعث افزایش نمرات خلاقیت آنها شد. از یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت، که روش های القاء خلق به طور معنی داری در سطح (05/0) توانسته بود باعث بهبود خلاقیت سیالی کلامی و انعطاف پذیری دانشجویان شود و ارتباط معنا داری بین روش القاء خلق و خلاقیت سیالی کلامی و انعطاف پذیری وجود داشت.
    کلیدواژگان: القاء خلق، خلاقیت سیالی کلامی، خلاقیت انعطاف پذیری
  • مسیب یارمحمدی واصل*، بهناز نوشادی، حمیدرضا مقامی، آرش بهرامی صفحات 159-174
    هدف
    یادگیری تفکر انتقادی به شیوه آموزش مناسب با آن نیازمند است که از طریق آن اندیشه، کاوش، استدلال، قیاس منطقی دانش آموزان تغییر یابد. بنابراین هدف این پژوهش آن است که آیا آموزش روش کاوشگری بر تفکر انتقادی دانش آموزان موثر است یا خیر؟
    روش
    روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی شهر همدان در سال 1393 بود. در این تحقیق از شیوه نمونه گیری در دسترس استفاده شد و تعداد 30 نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه های تحقیق انتخاب شد ند و به صورت تصادفی 15 نفر در گروه کنترل و 15 نفر در گروه آزمایش قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه تفکر انتقادی کالیفرنیا بود. آموزش کاوشگری توسط محقق به مدت 20 جلسه 45 دقیقه ای برای گروه آزمایش ارائه شد، داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین میزان تفکر انتقادی دانش آموزان گروه آزمایش و گروه کنترل در پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معنی داری وجود داشت، بنابراین آموزش با روش کاوشگری در درس علوم تجربی بر روی تفکر انتقادی دانش آموزان موثر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که آموزش روش کاوشگری موجب تقویت تفکر انتقادی دانش آموزان در درس علوم تجربی می شود، لذا به معلمان این درس توصیه می شود به نقش آموزش روش کاوشگری جهت تقویت تفکر انتقادی آنان توجه کنند.
    کلیدواژگان: روش تدریس، روش کاوشگری، تفکر انتقادی، علوم تجربی
  • رمضان جهانیان* صفحات 175-202
    زمینه
    از ویژگی های بارز انسان ، قدرت اندیشه است و تمام موفقیت ها و پیشرفت های بشر در گرو اندیشه موثر اوست و عالی ترین جلوه اندیشه انسان ، تفکر خلاق می باشد .
    هدف
    پژوهش حاضرباهدف بررسی عوامل موثردر پرورش وتوسعه خلاقیت دانش آموزان مدارس ابتدایی استان البرزاجراگردید.
    روش پژوهش: این پژوهش باروش توصیفی ازنوع پیمایشی اجرا وجامعه آماری ،همه معلمان مدارس ابتدایی استان البرز به تعداد 4677 و نمونه آماری پژوهش نیز تعداد354نفراز معلمان که براساس جدول تعیین حجم نمونه مورگان به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب گردید.ابزاراندازگیری داده هاپرسشنامه محقق ساخته بود.داده هابه کمک آزمون تحلیل عاملی مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت.
    یافته های پژوهش:یافته ها نشان داد که عوامل موثردر پرورش خلاقیت دانش آموزان مدارس ابتدایی عبارتند از: رفتار معلم در کلاس درس ،دارای14مولفه، پشتکار دانش آموز، دارای12مولفه ، علاقه دانش آموزان، دارای10مولفه ، روش های تدریس، دارای5مولفه ، محتوای آموزش، دارای6مولفه ، آموزش خلاقیت، دارای18مولفه ، فرهنگ وروابط اجتمایی، خانواده دارای14مولفه ، روابط انسانی معلم در کلاس درس ، دارای10مولفه، رفتارخانواده، دارای4مولفه و محیط آموزش، دارای12مولفه است.
    نتیجه گیری
    بهره گیری ازیافته های این پژوهش وبکارگیری عوامل موثردر پرورش وتوسعه خلاقیت دانش آموزان مدارس ابتدایی دررشد وتوسعه خلاقیت فراگیر ان موثراست.
    کلیدواژگان: خلاقیت، دانش آموزان، توسعه، پرورش، مدارس ابتدایی
|
  • Ezatolah Ghadampour * Pages 1-18
    Aim: The aim of the present study was to examine effect training of assertiveness program on critical thinking (creativity, development, commitment) second grade girl first school students in the of khorramabad city.
    Method
    The study method of sup-experimental with design pre-test - post-test and follow-up with the control group. The study population included all high school girl students in second grade Khorramabad city area on public schools in the academic year 1394-95. Sample size of 44 Person (of Person 22 experiment group and Person 22 control group) using multi-stage random cluster were selected. In this study measuring tool, questionnaire critical thinking ricketts (2003). The experimental group was assertiveness program training, after the training Meetings, from both the experimental and control groups post-test and again two months later, both groups were followed up. With of using SPSS - 19 and descriptive and descriptive and inferential test run such as of multivariate analyzes were done.
    findings :The results study showed that assertiveness program training (cognitive and meta- cognitive) the effect generally critical thinking (P
    Conclusion
    Assertiveness program training is to increase student's critical thinking.
    Keywords: Assertiveness program, Critical thinking, Students
  • Mansour Sadeghi Malamiri * Pages 19-52
    Filedunder: creativity of individuals, organizations and communities are a prominent role. But this role is fulfilled very well that we can bring creative people from potentiality to actuality that this requires providing appropriate conditions. In this regard the behavior of three miserliness, moderates and wastefulness noted that their impact on creativity is uncertain.
    Objective
    This study examines the effect of three behavior, miserliness, moderates and wastefulness the creativity is applied.
    Method
    Using exploratory and qualitative methods, the position of indeterminate effect on creativity triple behaviors based on authentic sources were covered. triple behaviors and creativity, discipline and organization, and finally, the impact of behaviors on creativity trilogy was depicted in a single model.
    Results
    The results of the study showed that three in a continuum of behaviors that stinginess and extravagance have put together the moderate middle point of their impact on creativity. In such a way that the behavior of avarice or waste away and be closer to moderation, it is creative. miserliness in the closed system through negligence in the behavior (not taking sufficient resources where necessary or less than the threshold, reducing communication, reducing diversity and lack of creative tension) reduces the role of creativity and wastefulness in open loop through the extremes in behavior (places unnecessary resource consumption or greater than the threshold of adequacy, increasing communication runaway, runaway diversity and lack of creative tension), reduced creativity. In contrast, the moderation in the negative closed loop system, through a moderation in behavior (consumption of resources where necessary and sufficiency level, targeted communication, diversity purposeful and creative tension), increases creativity.
    Conclusion
    Based on the three models showed the impact of behavior on the management of creativity. In this way should be directed to promoting creativity in personal and social life and behavior are miserliness and wastefulness to treat moderate approach
    Keywords: creativity, miserliness, moderation, wastefulness
  • Golshan Ansari, Ataollah Abbasi *, Ateke Goshvarpour Pages 53-76
    Background
    Creativity is an important aspect of cognition. Society developing and dominating the various aspects of the world in the shadow of creativity is possible. The impact of creative activity on the brain has been extensively studied, but autonomic nervous system (ANS) variability has not been considered much during such activities. This paper investigated the chaotic and nonlinear feature of Heart rate variability (HRV), before and during creativity tasks.
    Purpose
    The aim of this research is to quantify entropy parameters during creative activity, then comparing it with the rest state and considering it as a creativity index.
    Method
    Approximation entropy and fuzzy entropy are two measures that were used for characterize the HRV dynamics during different creativity tasks.
    Result
    comparing the results with the rest state indicated that Mean of entropy values increase similarly with the development of creative activity. In addition, the comparison of each 2 minute segment with the previous segment, shows an increasing pattern at the end of each task. This comparison in task 3 indicates a very incremental changes. Increasing of these entropy values indicates the complexity of HRV during creative thinking.
    Conclusion
    The research results directly show that there is difference between ANS signal in rest state and different levels of creative activity. Analysis The entropy of HRV could be as a new index for assessment of creativity.
    Keywords: creativity, Nonlinear Analysis, Entropy, Heart Rate
  • Mostafa Jafari *, Mohammad Ali Shafia, Narges Rahimi, Hamidreza Zarghami Pages 77-102
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effect of TRIZ training in creativity, empowerment and management skills of the labors.
    Methodology
    This research is an experimental study, Bahman Diesel collection was selected a sample of workers and TRIZ knowledge was taught within 9 hours and The effect on creativity, empowerment and management skills test samples were examined, In the pre-test and post-test samples 46 and 44 were given. Three standard questionnaires to measure the desired effect Randsyp creativity, empowerment of Spritzer and management skills have been used. For investigation the effect of TRIZ on The dependent variable and Statistical analysis, independent t test with normative data and Mann-Whitney test with non-normalized data is used, Statistical analysis was performed with SPSS software.
    Finding: According to the results, significant in relation to creativity and management skills were, respectively, 0.02 and 0.013. As a result, the null hypothesis is rejected, Also significant in relation to empowerment was 0.917, That did not reject the null hypothesis.
    Conclusion
    TRIZ training in creativity and management skills workers Bahman Diesel has a positive effect. There is also a significant positive relationship between TRIZ training and management skills and creativity of employees, It can be used as an effective strategy to enhance the creativity and skills of the managers applied.
    Keywords: creativity, empowerment, Management Capability, TRIZ, Human Resource
  • Maryam Pourjamshidi * Pages 101-120
    Background
    Teaching Method is one of the most important element Instructional Design Process that Impact of academic performance.
    Aim: The aim of present research was effect creating drama by combining zeigarnic origin on the memorization and cognitive recreating concepts lessons hedyehaye asemani.
    Method
    The statistical population included all of the female fourth graders primary school students in Asad abad city in Hamedan. Among study population, 20 students were selected randomly by multiple cluster sampeling method divided into two groups (control and experimental). The instrument included the memorization questionnaire and cognitive recreating questionnaire in this research, before the start of training from both groups were tested.The control group were treated 8 concepts from lessons hedyehaye asemani with creating drama but the experimental group were treated by creating drama with combining zeigarnic origin method.
    Results
    The results of data analysis through co-variance indicated that there was no significant difference between the control and experimental groups with regard to concept memorization but there was significant difference between the two groups in cognitive recreating concepts.
    Conclusions
    As a result it can be claimed that creative drama with combining zeigarnic origin do have an outstanding effect on improving the students learning.
    Keywords: zeigarnic origin, Memorization, Cognitive Recreating, Creating Drama
  • Hamidreza Azemati *, Reza Parvizi, Amir Rerza Karimi Azari, Maryam Aghabeigi Kalaki Pages 121-142
    Context : The central parts of everybody's life includes learning. Learning is effected by environment that these environments themselves composed from elements that have different characteristics and qualities , so they are meaningful in relation with each other and will promote creativity.
    Method
    The society of the survey is female students in high schools of Lahijan, that their number is 2641 and the sample size (according to the Morgan table), is 335 selected students.
    Data analysis: The technique to gathering information of survey is the pocket of answer using range of Likert and data analysis with SPSS which uses factors analysis and testing of theories.
    Conclusion
    At the end, with emphasis on factors in creativity, design principles of educational facilities as below: 1) the flexibility of forms, 2) semi-open space, 3) variability of natural light and color, 4) architectural using of green space and natural materials and 5) changeable furniture; are presented that between these factors, variability of light with rate 0.84, has the largest portion in creating motivation that is one of effective factors in creation of ingenuity.
    Keywords: Creativity, Physical environment, Educational environment, Cognitive factors
  • Hossien Valizadeh Gharagoozulo*, Karim Asgarimobarake, Mehrdad Kalantari Pages 143-158
    Background
    Creativity is a human cognitive abilities. As a rule a cognitive style affected. There are bilateral relationship between mood and cognition. A's we think about emotional states involved in the formation of mood and emotional states influence on cognitive processes.
    The present study was aimed to investigate the effectiveness of mood induction methods to improve creativity fluent Verbal and flexibility in the students of Islamic Azad University of Najaf Abad. The design of this study was Quasi-experimental with a pretest- post test control group and Evaluation. The sample in this study was selected randomly from the students of Islamic Azad University Najaf Abad. They were then placedin to experimental and control groups. Mood induction procedures were taught for 8 sessions of 90 minutes each experimental group. Instrument included abedi Creativity Test inventory. The results of the analysis of covariance showed that mood induction methods was effective in inducing positive mood in the students, however it was effective on their creativity fluent Verbal and flexibility. Scores will increase their creativity ,results of this study it can be concluded, mood induction methods creates significant induction(0/05) was able to enhance students 'creativity fluent verbal And flexibility, significant relationship was between mood induction procedure and creativity fluent Verbal and flexibility
    Keywords: mood induction procedures, creativity fluent Verbal, creativity flexibility
  • Mosayeb Yar Mohammadi Vasel *, Behnaz Noshadi, Hamid Reza Maghami, Arash Bahrami Pages 159-174
    Purpose
    Critical thinking requires that change the thought ,exploring and postulate of students. So the purpose of this research is that Study the effects of Inquiry-based Instruction on critical thinking of students.
    Method
    Research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with an experimental group and a control group. The population of this study consisted of all girl students in fifth grade in hamedan city in 2014. Available sampling method was used in this study, 30 students were selected as subjects of research and perch 15 subjects in the control group and 15 subjects in the experimental group by random sampling. The instrument used in this study was California critical thinking questionnaire. The Inquiry-based Instruction was presented by the investigator in 20 sessions of 45 minutes for experimental group. Research data were analyzed by using covariance analysis.
    Findings: The findings showed that there was significant difference between level of critical thinking of experimental group and control group in pretest and posttest. So Inquiry-based Instruction in science class had a positive effect on students’ critical thinking.
    Conclusions
    The results showed that Inquiry-based Instruction reiforce critical thinking of students in science class, so to the teachers of this lesson is recommended that attention to role of teaching to Inquiry-based Instruction to enhance their critical thinking.
    Keywords: Teaching method, Inquiry, based Instruction, critical thinking
  • Ramezan Jahanian* Pages 175-202
    Background
    The distinguishing feature of human is the power of thought. And all success of human depends on his effective ideas and the highest expression of human thought, is creative thinking.
    Goals:The present study is conducted in an attempt to determine the aspects and components of fostering and development the creativity among elementary school students in Alborz province.
    Research
    Methodology
    The method which is applied in this research is descriptive survey method. The statistical population contains all teachers of elementary schools in Alborz province who are 4677 and the sample which comprises 354 teachers who are selected according to systematic random sampling on the basis of Morgan's table for determine sample size.
    Results
    the obtained results of the study demonstrates that aspects of fostering creativity among elementary school students are as follows: teacher's behavior within the classroom with 14 components, student's perseverance with 12 components, student's interest with 10 components, teaching methods with 5 components, learning contents with 6 components, teaching creativity with 18 components, family's culture and social relations with 14 components , teacher's human relations within the classroom with 10 components, family's behavior with 4 components and educational environment with 12 components.
    Conclusion
    using the results of this research and applying the aspects and components of fostering and development the creativity among elementary school students in Alborz province can affect the growth and
    Keywords: creativity, elementary school, fostering, students, Development