فهرست مطالب

تئاتر - سال سوم شماره 64 (بهار 1395)

نشریه تئاتر
سال سوم شماره 64 (بهار 1395)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/10/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مصطفی مختاباد صفحه 7
  • هدی فلاح، شهرام گیل آبادی، حمیدرضا افشار صفحه 11
    هر رسانه به عنوان یک فرم خاص، ماهیت ایده پردازی خاصی را که به مفهوم سازی منجر شود می طلبد. نمایش رادیویی هم به عنوان نوعی رسانه برای نگارش، از این مهم مستثنی نیست و در شکل ایده آلش باید تنها در رسانه های شنیداری قابل درک باشد. بر همین اساس می توان تصور کرد که تفاوت هایی که سه بعدی بودن در نمایش رادیویی ایجاد می کند، باعث می شود که این نمایش ها، ماهیت ایده پردازی و الگوی نگارش متفاوت خاص خود را داشته باشند. در این مقاله با استفاده از نظریه ی تخیل و بررسی تفاوت های سیستم های مختلف پخش رادیویی از نظر زیبایی شناختی به الگوی شخصیت خاموش، دست پیدا می کنیم؛ در این الگو، POL شخصیت اصلی داستان بر مخاطب قرار گرفته، بر مرکز منطبق است؛ شخصیت اصلی این نمایش به دلایل دراماتیک و فنی از ابتدا تا انتهای نمایش سخن نمی گوید و موقعیت نمایشی او از طریق شخصیت های دیگر داستان به وی یادآوری می شود. میزانسن در نمایش های سه بعدی با این الگو در سیستم های سه بعدی مبتنی بر هدفون(باینورال)، مارپیچ است. اما این نمایش ها در ماهیت ایده پردازی با نمایش های مونو و استریو تفاوتی ندارند.
    کلیدواژگان: نمایش رادیویی سه بعدی، الگوی شخصیت خاموش، نظریه تخیل، سیستم باینورال
  • فهیمه میرزاحسین صفحه 33
    در میان نمایش سنتی کشورهای مختلف جهان نمایش عروسکی خیمه شب بازی پهلوان کچل ایران و نمایش قره گز ترکیه دو نمونه با شباهتهای بسیارند گرچه تفاوتهای چشمگیری هم دارند که بدیهی ترین شان در شیوه اجراست. پهلوان کچل به شیوه دستکشی و قره گز به شیوه نمایش عروسکی سایه ای اجرا می شود . این مقاله قصد دارد تا با نگاه تحلیلی وام گرفته از ادبیات تطبیقی با تمرکز بر مکتب فرانسه ساختار هر دو نمایش را بررسی کرده و سپس با شخصیت شناسی کارآکترها، ریشه ماندگاری پهلوان کچل و قره گز را در جوامع مبداء شان یافته و با یکدیگر تطبیق نماید. زیرا هر دو نمایش در بستر توده مردم متولد شده، زندگی کرده و به امروز رسیده اند و هر دو در تلاشند تا راهی نیز به آینده پیدا کنند. پس با توجه به شباهت های فراوان آنها می توان ریشه های فرهنگی مشترکی را میان تماشاگرانشان در ایران و ترکیه یافت. پهلوان کچل و قره گز دو قهرمان ملی عروسکی هستند که ضمن شباهتهای ظاهری و رفتاری شان با حضور در نمایش به گسترش آموزه های دینی- اخلاقی، سیاسی- انتقادی و البته فرهنگی- اجتماعی می پردازند. آن دو می دانند که راه ارتباطشان با تماشاگر طنز چه در کلام و چه در شکل ظاهری، موسیقی و در نهایت خلق فضاهای شاد است. روش این تحقیق تحلیلی – توصیفی بر اساس منابع موجود کتابخانه ای و مقالات مستخرج از پایگاه های معتبر اینترنتی است و البته تجربیات نگارنده در خصوص اجراهای متعدد نمایش پهلوان کچل طی سالیان متمادی و حضور در اجراهای متعدد قره گز نیز روش تجربی را به روش کلی پژوهش می افزاید. در پایان، پژوهش پیش رو به دنبال یافتن درکی از مخاطب امروز این نمایشها برای تحول مورد نیازشان در آینده است زیرا هر دو نمایش با شرایطی بسیار شبیه به هم در معرض خطر بی توجهی تماشاگران و در نهایت «از یاد رفتن» هستند.
    کلیدواژگان: خیمه شب بازی، پهلوان کچل، نمایش عروسکی دستکشی، قره گز، نمایش سایه، ادبیات تطبیقی
  • مهدی حامد سقایان صفحه 53
    بررسی کمی و کیفی چاپ و انتشار آثار مرتبط با تئاتر مقاومت از جمله نمایشنامه ها و کتاب های تخصصی می تواند بازتاب دهنده میزان رشد و توسعه این گونه تئاتری در کشورمان باشد. در این مقاله که به روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از آمار و اطلاعات خانه کتاب و نهادهای دولتی تدوین شده است، ابتدا با تکیه بر جداول و نمودارها و با تصویر وضع موجود، به این مسئله می پردازیم که وضعیت نشر کتاب های مرتبط با تئاتر مقاومت در ایران(به ویژه در ابتدای دهه های 80 و 90 خورشیدی) چگونه بوده است و چه مشکلات و موانعی در راه انتشار اینگونه آثار وجود دارد؟ در این راستا مشکلاتی همچون: عدم توجه نهادهای دولتی و خصوصی به نشر آثار مرتبط با تئاتر مقاومت، موانع اقتصادی، ضعف های آموزشی و محتوایی، شمارگان پایین کتاب های منتشر شده، نقایص شبکه توزیع کتاب، سوء مدیریت و نبود برنامه-ریزی مناسب، جشنواره زدگی، نگاه مناسبتی، عدم جذب مخاطب، کمبود توجه به فعالیت های پژوهشی، ممیزی کتاب، تمرکز انتشار آثار در پایتخت، کاهش سرمایه گذاری در بخش فرهنگ و هنر مورد بحث قرار می گیرند.
    در نتیجه گیری مقاله به این نکته اشاره شده است که: وضعیت نشر کتاب های مرتبط با تئاتر مقاومت ارتباطی مستقیم با جایگاه و سطح کیفی تئاتر مقاومت در ایران دارد. هر گاه ثبات و تدبیر لازم در سیاست گذاری ها، اختصاص بودجه، مدیریت و برنامه ریزی وجود داشته باشد؛ نشر آثار مرتبط با تئاتر مقاومت نیز به سطح کمی و کیفی مناسب دست می یابد. نبود تدابیر و اراده لازم در این عرصه سبب شده است که چاپ و انتشار کتاب های تئاتر مقاومت همواره، با رکود، نوسان و بی برنامه گی روبرو باشد.
    کلیدواژگان: دفاع مقدس، تئاتر مقاومت، نشر کتاب، نشر ایران، آمار نشر، مشکلات نشر
  • نیوشا ستاری، کامران سپهران صفحه 69
    مقاله حاضر قصد طرح روشی از اجرا را دارد که برگرفته از مراحل درمانی طرح شده از سوی روانشناسان آمریکایی بعد از جنگ، به طور مشخص جودیث هرمن و کتی کروث است. این طرح تبدیل به روشی می شود برای درمان و رهایی بیماران ترومازده (تماشاگران/ اجراگران)، که به نوعی قربانی اتفاقات و بحران های فردی و تاریخی شده اند. برای این منظور ابتدا خلاصه تعریف هانس تیس لمن از «تئاتر پست دراماتیک» و همچنین شرح نظریات و دیدگاه های روانشناسان امریکایی انجمن «اختلالات اضطرابی پست تروماتیک» ارائه می شود. این دیدگاه ها وام گرفته از تئاتر خشونت آرتو و نظریه روانکاوی فروید و لکان است. در ادامه با استفاده از این توصیفات، صحنه ای از رابطه سه گانه قربانی/ متجاوز/ ناظر در ارتباط میان تماشاگر و اجراگر تعریف می شود. این اجرا «بازنمایی تروماتیکی»، یعنی تکرار رخداد تروماتیک در گذشته سرکوب شده ای است که امکان بروز نداشته و در تلاش برای فراموش شدن است. تصویر بیرونی این تروماها، راهی برای رها کردن افراد از تروماهای شخصی و فرهنگی آن هاست. بهترین روش برای این رهایی، «به کلام درآوردن» ناخودآگاه سرکوب شده است که تا کنون از جانب قدرت و جامعه امکان بیان نیافته است. با طرح چنین موقعیتی، تئاتر به طور مشخص در ارتباط نزدیکی با سیاست، فرهنگ و اجتماع قرار می گیرد که شکلی از تجربه گردهمایی و آیین اجراست. در آخر، این تئاتر سیاسی، به عنوان تراژدی جدیدی برای نفوذ به عمیق ترین لایه-های ناخودآگاه تاریخی و حمله به مرزهای واقعیت موجود تعریف می شود که لحظه ای از «به یاد آوردن» و درنتیجه کنارهم قرار گرفتن دو حس ترس و نیاز و حرکت به سوی حافظه ای جمعی است.
    کلیدواژگان: تروما، بازنمایی تروماتیکی، تئاتر پست دراماتیک، تئاتر سیاسی، تراژدی
  • محمدرضا شهبازی، سمیه آورند صفحه 91
    بازآفرینی ادبیات داستانی ایران در ادبیات دراماتیک جهان با نگاه ویژه به قاضی حمص، دیوان بلخ و دلپاتس (سندباد نامه) در تاجر ونیزی ویلیام شکسپیر
    چکیده
    ادبیات کلاسیک ایران درطول سالیان و قرن های متوالی، باعث تحول در ادبیات جهانی شده و همواره از سوی بسیاری از نویسندگان در سطح جهانی مورد استقبال و اقتباس قرار گرفته است. بنابر نظریه بینامتنیت، متون نه تنها از گذشته خود جدا نیستند بلکه با مناسبات فرهنگی و ادبی گذشته نیز درگیرند. به عبارت دیگر متن در خلا به وجود نمی آید بلکه آن را در درون یک متن بزرگ تر مطالعه می کنیم. در این راستا بررسی ادبیات داستانی ایران در ادبیات دراماتیک جهان، جایگاه الگوپذیری از ساختار و محتوا را مطرح کرده است. حال با توجه به قدمت تاریخی و تمدنی ادبیات داستانی ایران، در این پژوهش، نقش ادبیات داستانی ایران بر تفکر و شیوه پرداخت شکسپیر در تاجر ونیزی و تاثیر بر او بررسی شده است. این پژوهش به روش توصیفی کیفی و تحلیل محتوا صورت گرفته و یافته هایش حاکی از آن است که تاجر ونیزی اثری از ویلیام شکسپیر نوعی اقتباس و بازآفرینی از داستان قاضی حمص یا همان دیوان بلخ، از داستان های شفاهی ایران، بوده که بعدها توسط صبحی مهتدی مکتوب شده است.
    کلیدواژگان: بازآفرینی، ادبیات داستانی ایران، ادبیات دراماتیک جهان، تاجر ونیزی، قاضی حمص، بینامتنیت
  • سیدعلی عسگری، فرهاد ناظرزاده کرمانی، احمد جولایی صفحه 111
    کنکاش و پژوهش درباره ی سبک شناسی نمایش ایرانی (به هر گونه چه سیاه بازی و چه نقالی و چه تعزیه و یا...) بسیار کم صورت گرفته است و بسیار زیاد نیاز به پژوهش دارد و بدتر این که در کل مکتب سوررئالیسم بر خلاف شهرت و اعتبارش در جامعه ی هنری جهانی، در ایران بسیار مهجور مانده و پژوهش مستقل و در عین حال جامع به خصوص از منظر ادبیات نمایشی در آن انجام نپذیرفته است. این پژوهش در زمره ی اولین گام ها است در این وادی و همیشه اولین گام ها سخت و پر خطر و زمان بر می باشند، مقاله پیش رو چکیده و جوهره پایان نامه کارشناسی ارشد نگارنده با عنوان «سوررئالیسم در ادبیات نمایشی با نگاهی به تعزیه» است با راهنمایی استاد دکتر ناظرزاده کرمانی.
    بی شک یکی از ماندگارترین مکتب های ادبی را می توان بعد از جنگ جهانی اول و البته برآمده از مکتب دادائیسم دانست، سوررئالیسم که بر ضد عقل گرایی افراطی که چیزی جز جنگ و تباهی به همراه نداشت آمده بود، اصول اساسی خویش را بر پایه ی نظریات فروید پایه گذاری کرد. سوررئالیست ها طی مانیفست های خویش که بیشتر توسط «آندره برتون» نوشته می شد تمامی اصول خویش را مدون ساختند.
    یافتن کنکاش و بررسی این اصول که ذکر آن آمده در نمایش ایرانی با بررسی تعزیه به عنوان انگشت شمار نمایش ایرانی که از گذر تاریخ جان سالم به در برده است و چرایی استفاده از مولفه های سوررئالیستی و البته چگونگی به کار بستن آن هدف اصلی این پژوهش می باشد. لازم به ذکر است که نمایش سنتی هر کشور که از باد و باران و گزند گذر زمان جان سالم به در برده است نشان دهنده ی فرهنگ آن کشور بوده و پژوهش در هر گوشه ای از آن گونه نمایشی می تواند اعتلابخش و پیش برنده این فرهنگ باشد.
    کلیدواژگان: سوررئالیسم، تعزیه، زمان، مکان، ادبیات نمایشی
  • زینب خسروی، اصغر فهیمی فر صفحه 125
    این پژوهش در یک بررسی توصیفی-تحلیلی بر اساس یافته های نشانه شناسی اجرا به مقایسه ی تطبیقی نسبت جایگاه نظام نشانگی حرکات بدن نقال به گفته پردازی در نقالی از دو مضمون سوگ حماسه و بزم و عشق با مطالعه موردی اجرای مرشد ولی الله ترابی از سهراب کشی و بیژن و منیژه می پردازد. بنا به یافته های این پژوهش نقش هر دو نظام نشانگی دیداری و شنیداری (روایت بدن و کلام مرشد) در فرایند روایت کردن در هر دو اجرا به یک اندازه است؛ مضمون عاشقانه و مضمون سوگ وارانه نیز باعث خلق قرارداد حرکتی یا کلامی خاصی نمی شوند. هرچندکه نسبت فراوانی بروز نشانه های بدنی در این دو اجرا تفاوت معناداری دارد اما این تفاوت برخلاف فرض اولیه، به خاطر مضمون متفاوت اجرا نیست بلکه شیوه ی گفته پردازی مرشد از قصه، تعیین کننده فراوانی و تنوع نشانه های حرکات او است. چنانچه در اجرای سهراب کشی، چون روایتگری داستان سیالیت بیشتری دارد و نقال به طور مداوم از دو زاویه ی سهراب و رستم داستان را تعریف می کند، الگوی نشانه ای بدن هم پیرو این سیالیت، متنوع تر است. حال در داستان بیژن و من3یژه که بیژن به عنوان شخصیت کانونی سهم غالب را در کنش ها دارد، نوع گفته پردازی متفاوت است و تنوع نشانه های بدنی محدودتراست.
    کلیدواژگان: نقالی، مرشد ولی الله ترابی، نشانه شناسی اجرا، سهراب کشی، بیژن و منیژه
|
  • Hoda Fallah, Shahram Gilabadi, Hamidreza Afshar Page 11
    Every form of media needs its own special way of creating ideas which leads to the formation of concepts. Radio drama¡ in writing or performing¡ is not an exception and in its ideal form should only be understandable via audio media. Based on the same logic¡ it can be assumed that changes imposed by being three-dimensional in a radio drama¡ would cause them to have their own way of creating ideas and styles of writing. In this paper¡ by using imagination¡ the general theory and studying different technical systems of radio broadcasting such as Mono¡ Stereo and high order systems¡ we determine this special style of writing¡ called the Silent Character style. In this style¡ the point of listening )POL( of the main character is positioned in the audience's location which is the center. The main character does not speak through the play due to dramatic and technical reasons and his/her situation are explained by other characters. The mise-en-scène in three-dimensional dramas that use this style is helical for three-dimensional systems based on headphones )binaural(¡ and rotational for systems based on speakers. But these kind of dramas do not differ from mono and stereo dramas in the way of creating ideas¡ however there are certain themes that are more suitable for them¡ such as interrogation and plays with psychological themes based on mental diseases.
    Keywords: 3D Radio Drama, Silent Character Style, Imagination General theory, Binaural system
  • Fahimeh Mirzahosein Page 33
    Amongst all traditional puppet shows of the whole world, the Iranian puppet show “Pahlevan Kachal” and the Turkish play Karagöz are two samples that have various similarities, in spite of their significant differences, the most obvious one is their techniques. Pahlevan Kachal is a hand puppet, while Karagöz is a shadow play. The current article takes an analytical approach, based on the French school of comparative literature to study the structure of two plays also through the character analysis finds the bases of Pahlevan Kachal and Karagöz’s popularity in the origins of their societies and compares them with each other. Both characters are born and lived in the context of the mass society up to this moment, and both try to find a way to the future. So according to their numerous resemblances, it is possible to discover common cultural roots in the Iranian and Turkish audiences. Pahlevan Kachal and Karagöz are two national heroes who both develop religious-moral, political-critical, and cultural-social teachings in addition to their behavioral and outward similarities. They are aware that irony, either in speech, face appearance or in music, and eventually in creation of happy atmosphere is the method to use for building a connection with the audiences. The methodology used is a mixture of descriptive and analytical methods, and is benefited by library and internet research, in addition to the personal experience of the author regarding a number of “Pahlevan Kachal” shows through several years and attending various Karagöz plays which both add an experimental method to the two other methodologies. In the end, the research studies the contemporary audiences of the shows in order to suggest an evolution for their future, since both plays are in a similar state of disregard and eventually “failing to remember” by the audiences.
    Keywords: marionette, Pahlevan Kachal, hand puppet, Karagöz, shadow play
  • Mahdi Hamed Saghaian Page 53
    A qualitative and quantitative study and also a study on publication of works related to Resistance Theater such as theater scripts and specialized books could be a reflection of growth and development level of such theater in Iran. Present paper is a descriptive – analytical study using statistics and data produced by “House of Book” and governmental institutions. First we will use tables, diagrams and pictures to study publication condition of books related to resistance theater in Iran )specially in early 2000’s and 2010’s( and what kind of problems and obstacles prevented publication of such books? problems include: ignorance of private and public institutions and organizations to publish works related to resistance theater, economic obstacles, educational and contextual weak points, limited number of published books, problems in book distribution system, mismanagement and lack of proper planning, working to be noticed in festivals, working for celebrations, lack of interest for audience, ignorance toward research activities, book censorship, publication concentration in capital, decrease of investment in cultural and art section will be discussed. Fallowing is mentioned in
    Conclusion
    publication condition of books related to Resistance Theater has a direct significant relation to state and qualitative level of Resistance Theater in Iran. Publication of works related to Resistance Theater will reach a proper qualitative and quantitative level whenever there is stability and required planning in policymaking, budget allocation, management and planning. Lack of required policy making and will in this area have led to constant stagnation, fluctuation and lack of programming in publication of Resistance Theater books.
    Keywords: Holy Defense, Resistance Theater, Book Publication, Iran's Publication, Publication Statistics, Publication Problems
  • Niyousha Sattari, Kamran Sepehran Page 69
    This paper figures the new principle for post-dramatic theatre in the frame of ‘post-traumatic’ history which will free all repressed traumas of history and community that is neglected by them, and be taken back to them with inherent violence of their images. Mentioning reinterpretation of traumas after the mid-20th century, I focus on Judith Herman and Cathy Caruth’s surveys, as the members of PTSD )post-traumatic stress disorder( studies. This group has posed new definition for traumatic dreams and memories by devising the term ‘traumatic reenactment’. In this way, every moment of ‘now’ is the enactment of the moment of ‘past’. Curing these traumas, we both urgently demand historical experience. But how we could access to a traumatic history? Reinterpretation of new tragedy as a political theatre in the frame of post-dramatic theatre will be the answer. For this purpose, with an emphasis on ‘traumatic reenactment’ the principle of triple communication between victim, perpetrator and witness is renovated by essential tension between spectator and actor, and the inherent distance between them. So, the entire scene becomes traumatic reenactment of a singular traumatic event which has been fixed in the specific moment of past. By reenacting the past, each actor or spectator stays in the liminal state, as a ritual performance. This moment is the moment of pure consciousness. This will be happened by transgressing the boundaries between the Real and reality, as Jacque Lacan mentioned. In this level, they will be gotten the strength of talking about what they have repressed in the past. So, in this state of consciousness, both spectator/ actors will make their way to the ‘shared memory’.
    Keywords: trauma, traumatic re, enactment, post dramatic theatre, political theatre, tragedy
  • Mohammad Reza Shahbazi, Somayeh Avarand Page 91
    During the concequens years and centuries, Iranian classical literature led to world literature evolution and always has been accepted and adapted by famous and notable writers around the world. According to intertextuylity theory the texts do not seprate from their past and they engage by the litratural and cultural relations. In the other words the text does not created in the hollow and it should be examined in the broader context. In this regard Iranian literature study has been introduced as a pattern in structur and content. This research has been done by descriptive- qualitive and content analysis methods. this article attemps to examine the role of Iranain classical litrature on the Shakespeare thought and writing method and tries to show the way that he affected by Iranian stories in writing Merchant of Veniz according to historical and cultural records. The findings show that Shakespeare has adapted his Merchant of Veniz from, Ghazi Hams and Divan-E-Balkh, Iranian oral stories that have been written by Sobhi Mahtadi there after.
    Keywords: Adaptation, Iranian stories, World dramatic literature, Merchant of Veniz, Ghazi Hams, intertextuylity
  • Seyed Ali Asgari, Dr.Farhad Nazerzade Kermani, Dr.Ahmad Joolayi Page 111
    Consult and study about stylistics of Iranian amusement )whether as Siaahbazi )with black and white face( or minstrelsy or panegyric and etc.( become very few and there is a significant needs for research and the bas status here that surrealism school, otherwise its reputation and authority in worldwide art society, is very obsolete in Iran, and there is not any independent and comprehensive study with amusement literature view. This study is as a pioneer study and first steps in this regard, and every first steps are very hard, dangerous and need much time, this article is abstract and substance of Art of Science dissertation of author which entitled “surrealism in amusement literature with a study on panegyric” by guidance of Dr. Nazer zadeh Kermani. Undoubtedly, one of the most persistence schools after world war one, and also arise from Dadaism school, is Surrealism school which is opponent of extremist rationalism – which accompanied with war and decay- and its principle based on Freud theories. Surrealism in its manifests, mostly written with “Andre Breton” and formulized its principles. Consult and study about mentioned principles in Iranian amusement- by study about minstrelsy literature which is as rare case of Iranian amusement and be safe in time passing- and the reason of using from surrealism component and how work of it, is a main aim of this study. It should be noted that tradition amusement of every county, which be safe in time passing, is a sign of this country’s culture and study about any aspect of this amusement type could lead to paramount and become driving component of this culture. Keywords:
    Keywords: Surrealism, Tazie, Time, Place, Dramatic Litrature
  • Zeinab Khosravi, Asghar Fahimifar Page 125
    Naqqali is defined as one of the most important Iranian traditional performing art in which verbal feature is dominated. Understanding the perceptual order of the representation in Naqqali might enable us to perceive how meaning of different stories are embodied in the course of Naqqali, yet little research has done in this regard. This article, through a semiotic approach analyzes the relationship of specific features of Naqqali: word and sounds of Naqqal )his linguistic and paralinguistic signs( with body of Naqqal )his mimetic, proxemics and gestural signs( in two different stories: joy and love )Bijan & Manijeh( versus sorrow and epic )Rostam & Sohrab( which were performed by Morshed Torabi in 1390. The study shows that over the course of each performance the way of the story presented is not necessarily influenced by what the story is about. So, the sort of body signs are same in both performances. However, the narrativization of the story has an influence on the discourse of performing body. In the other word, the diverse of narrativity in Rostam& Sohrab story embodies the diverse of his presenting gestural signs with high frequency; in contrast, the frequency of body signs in Bijan & Manijeh performance which has a linear structure is considerable limited.
    Keywords: Naqqali, Morshed Torabi, Semiotic of performance, Bijan, Manijed, Rostam, Sohrab