فهرست مطالب

مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی - پیاپی 36 (تابستان 1395)

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 36 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمدرضا اعتمادی*، احمدرضا کسرایی صفحه 1
    مسئله انتخاب تامین کنندگان تجهیزات یکی از مسائل اساسی در تمام صنایع به خصوص در صنعت نفت می باشد. در اینگونه مسائل معمولا معیارهای متعدد و بعضا متضادی باید در گزینش نهایی در نظر گرفته شود و به همین دلیل این دسته از مسائل جزء مسائل چند معیاره محسوب می شوند. تامین کنندگان می توانند تاثیر بسیاری روی عملکرد شرکت ها در مقوله های مختلف نظیر قیمت، کیفیت و تحویل داشته باشند. متخصصین این امر اعتقاد دارند که هیچ یک از راه های ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان، بهترین راه نمی باشند و از روش های متفاوتی می توان استفاده کرد. در پژوهش حاضر، در ابتدا با بررسی سایر مطالعات و مصاحبه با خبرگان معیارهای اساسی انتخاب تامین کنندگان شناسایی و به کمک روش تحلیل سلسله مراتبی اولویت بندی شدند. در قدم بعدی با توجه به معیارها و گزینه ها (تامین کنندگان) مدل تحلیل سلسله مراتبی تهیه و گزینه ها نیز اولویت بندی شدند. جهت تعیین مقدار سفارش بهینه یکی از قطعات اساسی موردنیاز، با تلفیق روش تحلیل سلسله مراتبی و برنامه ریزی آرمانی مدلی ارائه شده و با استفاده از داده های واقعی، مدل اجرا شده و میزان سفارش بهینه قطعه مورد نظر از هر تامین کننده تعیین گردید.
    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، سفارش بهینه، تحلیل سلسله مراتبی، برنامه ریزی آرمانی
  • المیرا رحیمی، مجید باقرزاده خواجه* صفحه 13
    در عصر دانایی محور، دانش به عنوان مزیت رقابتی محسوب می شود که برای استفاده صحیح از آن باید به درستی مدیریت شود. اولین گام جهت اجرای یک سیستم، شناخت عوامل کلیدی می باشد. در طراحی و اجرای مدیریت دانش نیز عواملی وجود دارند که نقش حیاتی تر دارند و با تمرکز حول محورهای اصلی، روند اجرای سیستم را تسهیل و تسریع می گردانند. هدف این تحقیق شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر موفقیت مدیریت دانش می باشد. جامعه آماری کلیه کارشناسان خبره پالایشگاه تبریز به تعداد 30 نفر می باشد و به علت محدود بودن نیازی به نمونه گیری نبوده و کل جامعه مورد مطالعه قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها، از 2 پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده که با بررسی نظر خبرگان و استفاده از آزمون کرونباخ روایی و پایایی سوالات مورد سنجش قرار گرفته است. برای شناسایی عوامل از آزمون T- test استفاده شد. براساس یافته ها 4 عامل رویه مدیریت، تلاش های سازمانی و توسعه، فناوری اطلاعات، نرخ تامین و پذیرش به عنوان عوامل کلیدی شناسایی شده و اولویت بندی آنها طبق روش مجموع ساده وزنی به صورت رویه مدیریت، تلاش های سازمانی، نرخ تامین و پذیرش و فناوری اطلاعات و با روش تحلیل سلسله مراتبی فازی رویه مدیریت، تلاش سازمانی، فناوری اطلاعات و نرخ تامین و پذیرش می باشد. از جمله اهمیت مدیریت دانش می توان به تشخیص کمبودها در دانش سازمانی، بهره وری بیشتر از سرمایه های انسانی، ارائه کالاها با ارزش افزوده بیشتر، رضایتمندی مشتریان و کارکنان، تقویت موقعیت رقابتی سازمان ، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: موفقیت مدیریت دانش، عوامل کلیدی، آزمون T -test، مجموع ساده ی وزنی، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • پگاه امینی جم*، میلاد جاسمی زرگانی صفحه 29
    رتبه بندی شعب بانک و فقدان الگوی رتبه بندی جامع که منجر به بهبود عملکرد بانک و درنهایت رشد اقتصادی کشور گردد؛ حائز اهمیت است. هرچند روش های MCDM کمک زیادی در امر رتبه بندی کرده است؛ اما انتخاب اینکه کدام روش بعنوان جواب برتر پذیرفته شود همواره یک ابهام است. چراکه هیچ ادعای اثبات شده ای مبنی بر برتری یک روش بر سایر روش ها وجود ندارد. از آنجاییکه تاکنون الگوریتم رتبه بندی ترکیبی که بتواند شعب برتر را شناسایی کند ارایه نشده است؛ این پژوهش سعی دارد به منظور دستیابی به رتبه نهایی شعب، رویکردی ترکیبی را معرفی کند. راه حل بهینه آن تعیین وزنهای بهینه روش های MADM با مدل-خطی است. این رویکرد خصوصا زمانیکه ما نمیتوانیم یک روش رتبهبندی را بر روش های دیگر ترجیح دهیم کاربرد زیادی دارد. لازم به ذکر است که در این مقاله، شعب یک بانک دولتی رتبهبندی شده است. معیارها با استفاده از روش دلفی در چهار بعد BSC شناسایی شده است. وزن معیارها با روش های DEMATEL و ANP مشخص شده است. سپس شعب بانک با استفاده از روش های TOPSIS،VIKOR ، PROMETHEE II،SAW ، WPM و DEA رتبه بندی میشوند که هرکدام از این روش ها مهم و قابل توجه اند. از آنجاییکه نتایج حاصل از روش های مختلف رتبهبندی متفاوت است؛ بهمنظور رسیدن به رتبه-بندی واحد، به جای درنظرگرفتن وزنهای یکسان برای روش های مختلف، یک مدل وزندهی بهینه پیشنهاد داده می شود. الگوریتم ترکیبی پیشنهادی، اوزان بهینه روش ها را محاسبه و شعب رتبه بندی می شوند. این مراحل تا زمان رسیدن به یک رتبه یکتا و نهایی ادامه خواهد یافت.
    کلیدواژگان: تکنیکهای تصمیمگیری چند شاخصه، تحلیل پوششی داده ها، تکنیک دیکاتل، تکنیک فرآیند تحلیل شبکه، الگوریتم رتبه بندی ترکیبی
  • علی حبیبی، غفار تاری* صفحه 47
    هدف این تحقیق تدوین مدلی برای پیشبینی سودآوری شرکتهای داروسازی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی میباشد. روش تحقیق توصیفی- مدلسازی بوده و جامعه آماری این تحقیق کلیه شرکتهای داروسازی فعال عضو بورس اوراق بهادار به تعداد 21 شرکت میباشد. با توجه به محدود بودن جامعه آماری، هیچ گونه نمونه گیری انجام نشده و کل جامعه مورد پیمایش قرار گرفته است. برای جمع آوری داده ها از اسناد و مدارک شرکتهای داروسازی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و برای تجزیه وتحلیل داده ها از شبکه عصبی مصنوعی استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان میدهد که بهترین مدل پیشبینی سودآوری شرکتهای داروسازی با در نظر گرفتن متغیرهای سرمایه در گردش به کل دارایی ها، سود(زیان) انباشته به کل دارایی ها، سود قبل از بهره و مالیات به کل دارایی ها، ارزش بازار حقوق صاحبان سهام به ارزش دفتری بدهی ها، فروش به کل دارایی ها و نقدینگی بدست آمده است.
    کلیدواژگان: مدل سازی، سواد آوری، شبکه عصبی مصنوعی، شرکت های داروسازی
  • امیر امینی، علیرضا علی نژاد* صفحه 59
    یکی از معروفترین مسائل بهینه سازی در حوزه مهندسی مالی مساله بهینه سازی سبد سهام می‏باشد. این مساله در ساده ترین شکل خود به انتخاب سبدی از دارایی های مختلف می پردازد در حالیکه سعی در کمینه نمودن ریسک سبد انتخابی با توجه به محدودیت‏های تعریف شده نظیر محدودیت بودجه و عدد صحیح دارد. بطور کلی سرمایه گذاران ترجیح می‏دهند به جای سرمایه گذاری در یک دارایی، در چند دارایی سرمایه گذاری نموده تا به این وسیله با تنوع بخشی به سرمایه گذاری خود ریسک غیر سیستماتیک را کاهش دهند. مدل‏های محاسباتی پیچیده‏ای برای حل این مساله توسعه یافته‏اند که برای بسیاری از آن‏ها حل بهینه ای وجود ندارد. در این مقاله، از یک رویکرد ابتکاری و فرا ابتکاری جدید بنام الگوریتم کرم میوه برای حل مساله ای چند هدفه بر مبنای مدل میانگین- واریانس مارکوییتز با محدودیت‏های دسته بندی و عدد صحیح استفاده شده است. الگوریتم بهینه سازی حشره میوه (FOA) یک روش جدید برای یافتن جواب بهینه سراسری بر مبنای رفتار حشره میوه در پیدا کردن غذا می باشد. تا کنون مطالعات اندکی روی این الگوریتم صورت گرفته است و تقریبا هیچ یک از کارهای انجام شده از این الگوریتم برای حل مساله بهینه سازی سبد سهام استفاده ننموده‏‏اند. نتایج بدست آمده نشان دهنده عملکرد نسبی بهتر این الگوریتم نسبت به الگوریتم‏ ژنتیک برای مجموعه داده های بورس تهران می باشد.
    طبقه بندی JEL: G1، P5، O3
    کلیدواژگان: بهینه سازی سبد سهام، محدودیت های کلاس و عدد صحیح، برنامه ریزی غیر خطی درجه دوم، الگوریتم بهینه سازی کرم میوه
  • قربانعلی محمدی*، طاهر دعالی مطوریان صفحه 77
    در عصر حاضر، برنامه ریزی فعالیتی ضروری و اجتناب ناپذیر در تمام امور فردی، اجتماعی و سازمانی محسوب میشود. به نحوی که بدون توجه به آن هیچ فعالیتی به صورت کارآمد و موثر تحقق نخواهد گرفت. یکی از مسائل مهم مورد بحث در علم تحقیق در عملیات راجع به موضوع زمان بندی است. این مطالعه به مسئله کارگاه باز میپردازد، زیرا در سالهای اخیر، کاربرد مدل های ریاضیاتی برای حل بهینه ای مسائل زمانبندی توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کرده است. در این راستا، بسیاری از تحقیقات درباره مدلسازی کار کارگاهی و جریان کارگاهی بوده و روی فرمول بندی مسئله زمان بندی کارگاه باز انجام شده است. هدف این تحقیق یافتن راه حلی ساده و بهینه برای مسئله زمان بندی کارگاه باز با تابع هدف تفکیکپذیر با استفاده از روش فراابتکاری الگوریتم ژنتیک می باشد. در الگوریتم این مسئله، عملگر تقاطع PMX و عملگر جهش جابهجایی استفاده شد. در ادامه نیز مقایسهای میان جوابهای به دست آمده به سه روش انتخاب متفاوت در کدبندی الگوریتم ژنتیک شامل روش های انتخاب برتر، انتخاب تورنمنتی و انتخاب چرخ رولت صورت می گیرد. اطلاعات مورد نیاز برای این پژوهش به صورت کتابخانه ای و مراجعه به اسناد، مدارک و سایتهای معتبر جمع آوری شد. نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن بود که مسئله زمانبندی کارگاه باز با استفاده از الگوریتم فراابتکاری ژنتیک راحت تر و سریعتر به جواب می رسد و روش انتخاب برتر جواب بهتری را نسبت به دو روش دیگر نشان میدهد.
    کلیدواژگان: کارگاه باز، الگوریتم ژنتیک، روش تقاطع PMX، جهش جابجایی، تابع هدف تفکیک پذیر
  • غلامرضا امینی خیابانی*، کریم حمدی صفحه 91
    مسائل برنامه ریزی تولید و کنترل موجودی از جمله موضوعات کلیدی و تحت تابعیت شرایط عدم اطمینان در سازمان های تولیدی هستند زیرا از یک طرف این عدم قطعیت، باعث افزایش هزینه های سیستم می شود و از طرفی میزان صحیح سفارش مواد اولیه سود قابل توجهی را عاید سازمان می نماید. لذا در این پژوهش یک مدل کنترل موجودی در شرایط اعمال تخفیفات حجمی (مقداری ) تحت رویکرد فازی طراحی می گردد. برای محاسبه فاکتور های بهینه مدل از رویکرد دیفازی سازی پارامترهای ورودی قبل از حل مدل و همچنین دیفازی سازی پارامترهای خروجی بعد از حل مدل بر مبنای روش گشتاورها در قطعی سازی پارامترها استفاده گردید. همچنین پارامتر های مدل پیشنهادی، از طریق تبدیل روش های دیفازی سازی به روش های کلاسیک و سپس جایگذاری اعداد دیفازی شده محاسبه شدند. جهت نشان دادن حساسیت مدل از یک مطالعه موردی استفاده شد و نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار Solver 2013 نشان داد این رویکرد ابتکاری، مدل را با تفصیل بیشتری مورد بررسی قرار می دهد و برای هر سطح برش، مقادیر بهینه فاکتورها را ارایه می نماید. به بیان دیگر تصمیم گیری با استفاده از این رویکرد ابتکاری یک تصمیم گیری چندسطحی است و می توان بنا به سیاست های مدنظر سازمان، سطح مورد نظر را انتخاب نمود.
    کلیدواژگان: تخفیفات حجمی، رویکرد فازی، دیفازی سازی، کنترل موجودی، مدل اقتصادی سفارش
  • نادیا اکبری، آرمان ساجدی نژاد* صفحه 103
    چابکی زنجیره تامین از جمله موضوعاتی است که در تحقیقات سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته و فعالیت های تحقیقاتی متنوعی بروی آن انجام شده است. یکی از دلایل این مساله توجه صنعت به این چابکی به عنوان عاملی برای ورود سریع به بازار و جذب رضایت مشتریان از زنجیره است. ارزیابی موثر و کارای چابکی زنجیره تامین شرکتها امری ضروری و چالش برانگیز برای شرکتها میباشد و هدف این پژوهش ارزیابی چابکی زنجیره تامین شرکتهای تولیدی شهرک صنعتی اهواز با رویکرد تلفیقی دلفی فازی و تصمیم گیری با معیارهای چندگانه میباشد. در این تحقیق ضمن شناسایی شاخصها و طراحی مدل مفهومی با استفاده از تکنیک دلفی فازی، ارزیابی چابکی زنجیره تامین شرکتها را با رویکرد تلفیقی دیماتل تجدید نظر شده، FANP و ویکور بررسی می نماییم. از نتایج این تحقیق به نقش با اولویت رضایت مشتری در بین ابعاد مختلف و پس از آن بهبود کیفیت و معرفی محصول جدید می توان اشاره نمود. لازم به ذکر است که نتایج حاصله با اسناد موجود و نظرات مدیران ارشد همخوانی داشته و این مطلب گویای کارایی بالای رویکرد پیشنهادی پژوهش در رتبه بندی عملکرد میباشد.
    کلیدواژگان: چابکی، زنجیره تامین، دلفی فازی، فرآیند تحلیل شبکه، دیماتل، ویکور
  • مهدی اعتمادی، عبدالصمد خدامی* صفحه 119
    پژوهش حاضر به بررسی نقش تفکر استراتژیک در پیاده سازی مدل EFQM به واسطه یادگیری سازمانی در حوزه ستادی وزارت نیرو و شرکت های تابعه می پردازد. به این منظور چهار فرضیه تدوین و مورد آزمون قرار گرفته است. در این پژوهش از تفکر استراتژیک به عنوان متغیر مستقل، پیاده سازی مدل EFQM به عنوان متغیر وابسته و یادگیری سازمانی به عنوان متغیر میانجی استفاده شده است. روش تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی از نوع همبستگی، به لحاظ استراتژی از نوع کمی و به لحاظ ابزار جمع آوری اطلاعات، پیمایشی با ابزار پرسشنامه می باشد. جامعه این پژوهش شامل کلیه مدیران و کارکنان حوزه ستادی وزارت نیرو و شرکت های تابعه در سطح کشور به تعداد 35324 نفر می باشد که در سال 1394 مشغول خدمت هستند. نمونه گیری در این پژوهش، به صورت تصادفی از نوع طبقه ای با استفاده از جدول کرجسی و مورگان ، به تعداد 384 نفر انتخاب و با کمک نرم افزارهای آماری SPSS و Excel و Lisrel به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است. نتایج حاصل از رویکرد پیشنهادی، نشان داد که هم تفکر استراتژیک و هم یادگیری سازمانی هر دو تاثیر مثبت بر استقرار EFQM دارد. نتایج برازش مدل پژوهش نیز نشان داد که داده های پژوهش با مدل مفهومی پژوهش برازش دارد و مدل تایید شد. بر اساس نتایج بدست آمده از آزمون فرضیه ها و اینکه هر سه فرضیه فرعی پژوهش مورد تایید قرار گرفتند می توان نتیجه گرفت که تفکر استراتژیک هم به صورت مستقیم و هم از طریق یادگیری سازمانی روی پیاده سازی مدل تعالی سازمانی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، مدل EFQM، یادگیری سازمانی، تعالی سازمانی
  • کیوان فرامرزی*، سروه محمدی صفحه 135
    ابزارهای تامین مالی در سالهای اخیر توسعه روزافزونی داشته اند و روش های تامین مالی همواره چالش بسیار بزرگی بر سر راه مدیران است. این که چه ابزار مالی می تواند در تامین احتیاجات مالی شرکت راهگشا باشد اولیت تحقیق حاضر است. در این تحقیق تلاش می شود با استفاده از از آزمون های آماری رگرسیون تک متغیره وگام به گام عوامل موثر بر انتخاب روش تامین مالی شناسایی و اولویتبندی شود. بررسی انجام شده در میان شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به بررسی تاثیر شیوه های مختلف تامین مالی بر بازده سهام این است که در بازه زمانی مشخصی (1390-1380)شیوه های معمول تامین اعتبار این شرکتها را بررسی و سعی دارد با تحلیل این شیوه ها بهترین شیوه ی تامین مالی این شرکتها را مشخص نماید. استقراض از سیستم بانکی، انتشار سهام و سود انباشته از روش های مورد استفاده توسط شرکتها بوده واطلاعات مورد نیاز شامل صورتهای مالی (ترازنامه و صورت سود و زیان) از گزارش های مالی سالانه از نشریه های رسمی سازمان بورس اوراق بهادار تهران استخراج گردیده است. در این مقاله کلیه فرضیات ارایه شده در سطح اطمینان 95% مورد آزمون قرار گرفته اند. این پژوهش با نمونه ای شامل53 شرکت از بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1389-1380 صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که مکانیزم های تامین از راه انتشار سهام و سود انباشته با بازده سهام رابطه مستقیم دارد در حالی که تامین مالی از طریق استقراض با بازده سهام رابطه معکوس دارد. این نتایج می تواند در اولویت بندی و استفاده از مکانیزم های مناسب تامین مالی برای شرکتها و بنگاه های اقتصادی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تامین مالی، بازده سهام، بازده سرمایه گذاری، استقراض، ساختار سرمایه
|
  • Ahmadreza Etemadi*, Ahmadreza Kasraei Page 1
    Supplier selection issue is one on the basic problem in all of industries especially in oil industry. In such issues¡ multiple criteria and sometimes contradictory criteria must be considered. So¡ these problems are considered as multi-criteria problems. Suppliers can have a huge impact on the performance of companies in different categories like¡ price¡ quality and delivery. Experts believe that there is not the best way for evaluating and selection and there are different methods in this field. In this study¡ first¡ with investigating other studies and interviews with experts and the basic criterias for supplier selection were identified and prioritized with Analytic Hierarchy Process. In the next step¡ according to the criteria and alternatives (suppliers)¡ a hierarchical analysis model prepared and alternatives were also prioritized. In order to determine economic order quantity for one of the main needed parts¡ a hybrid goal programing and analytic hierarchy process has presented and by using real data¡ model run and the optimum order for the part was determined for each supplier.
    Keywords: Supplier Selection, optimum order, analytical hierarchy Process, goal programing
  • Elmira Rahimi, Majid Bagherzadeh Khajeh* Page 13
    In the knowledge-based age¡ knowledge is regarded as a competitive advantage which should be managed in a proper manner for an accurate use. The first step to implement a system is to identify the key factors. During designation and implementation of knowledge management¡ a series of factors exist which play a more vital role and they lead to facilitation and acceleration of the implementation process of the system by focusing on the main axes. This research is conducted in order to identify and prioritize the critical success factors (CSFs) of knowledge management. The statistical population consisted of managers and experts of Tabriz Oil Refinery which is equal to 30 persons. As the statistical population number is limited¡ there is no need for sampling and the whole population was surveyed. For data collection¡ two questionnaires were employed¡ the reliability and validity of questionnaires were assessed by experts’ reviews¡ opinions and Cronbach test. For identifying the factors effective on the success of knowledge management T-test was performed. According to the findings and results¡ four critical success factors were identified¡ including management practices¡ organization efforts and development¡ information technology and supply and adoption rate. With regard to the simple Additive Weighting Method (SAW)¡ the ranking of afore-mentioned factors are as follows: management practices¡ organizational efforts¡ supply and adoption rate and IT. And with regard to the Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) the ranking of these factors are as follows: management practices¡ organizational efforts¡ IT and supply and adoption rate. In addition to the importance of knowledge management¡ we can refer to identification of gaps in organization''s knowledge¡ higher productivity of human capital; provide more value-added goods¡ satisfaction of customers and employees¡ strengthening competitive position.
    Keywords: knowledge management success, critical success factors (CSF), T-test, additive weighting method, fuzzy analytical hierarchy process
  • Pegah Aminijam*, Milad Jasemi Zargani Page 29
    Due to the importance of ranking bank branches and the lack of a comprehensive ranking model¡ which can lead to improved performance of the bank and the country economic growth¡ offering a hybrid multiple criteria decision-making (MCDM) model for ranking among bank branches is necessary. However¡ with the passing of time¡ MCDM methods have helped a lot in the rankings. But the choice of which methods is accepted as the best solution is always an ambiguity. Since the comprehensive hybrid algorithm that can identify the top branches not provided¡ yet. This research is trying to achieve the final ranking of the branches. Thus the optimal solution is to introduce a hybrid algorithm that determines the optimal weights of the MADM methods by a linear model. This approach is especially applicable when we cannot prefer any ranking method to others. Thus¡ in this paper¡ the criteria weights are obtained using DEMATEL and ANP methods. Afterward¡ the bank branches are ranked using TOPSIS¡ VIKOR¡ PROMETHEE II¡ SAW¡ WPM and DEA methods¡ each of which is important and significant. Finally¡ using proposed hybrid algorithm the optimal weights of different methods and the ranks are calculated.
    Keywords: MADM methods, DEA, DEMATEL, ANP, Ranking Hybrid algorithm
  • Ali Habibi, Ghaffar Tari* Page 47
    The aim of this paper is to develop a model to predict the profitability of pharmaceutical companies using artificial neural network. The research method was descriptive-modeling and statistical population included all active pharmaceutical companies of the Stock Exchange including 21 companies. Due to the limited population¡ no sampling was performed and the whole community was surveyed. The documents of pharmaceutical companies were used to data collection and artificial neural networks were used for data analysis. The results showed that the best model to predict the profitability of pharmaceutical companies is obtained by considering the variables of working capital to total assets¡ cumulative profit (loss) to total assets¡ earnings before interest and taxes to total assets¡ the market value of equity to the book value of debts¡ sales to total assets and liquidity.
    Keywords: modeling, profitability, artificial neural network, pharmaceutical companies
  • Amir Amini, Alireza Alinezhad* Page 59
    One of the most famous optimization problems in the field of financial engineering is portfolio selection problem. In its simplest form¡ while trying to minimize risk in the portfolio selection according to defined constraints such as budget and integer constraints it deals with selecting a basket of various assets. Generally¡ investors prefer to invest in some assets rather than investing in only one asset to reduce unsystematic risk by diversifying their investment. Complex computational models have been developed to solve this problem and there is not an optimal solution for many of them. In this paper¡ a new and innovative approach known as fruit fly optimization algorithm (FOA) is used for multi-objective problem solving based on mean-variance Markowitz problem with class and cardinality constraints. Fruit fly optimization algorithm is a new way to find the overall optimal solution based on the behavior of the fruit fly in finding food. So far¡ few studies have been done on this algorithm and almost none of them used this algorithm for portfolio optimization problem. The results indicated better comparative performance of the algorithm compared to genetic algorithm for data set of Tehran stock exchange.
    Keywords: multi-objective portfolio optimization model, fruit fly optimization algorithm, integer constraint, class constraint
  • Ghorbanali Mohammadi*, Taher Daali Matoorian Page 77
    Planning is currently considered as an important element for the whole personal¡ societal and organizational affairs¡ whereby every activity would be performed effectively. Scheduling is of high significance in operations research. Recently¡ scholars have drawn much attention to the application of mathematical modeling as an optimization approach in solving the complex scheduling problems. However¡ only a few have addressed the open-shop scheduling problem. This study was intended to investigate the effectiveness of meta-heuristic genetic algorithm in order to minimize non-decreasing separable objective functions for such problem. In this genetic algorithm¡ displacement mutation and partially matched crossover were adopted as two operators. Moreover¡ the obtained solutions were compared based on how to select the best chromosome by using methods of tournament selection¡ rank selection¡ and roulette wheel selection. The data were collected through literature review. It was exhibited that meta-heuristic genetic algorithm can rapidly find the optimal solution. Furthermore¡ rank selection resulted in more optimal solutions instead of the other two.
    Keywords: Open shop, Genetic algorithm, partially matched crossover, Displacement mutation, Separable objective functions
  • Gholamreza Amini Khiabani*, Karim Hamdi Page 91
    Production Programming and Inventory Control are known as most important topics in manufacturing companies subordinated the uncertainty and risk. This uncertainty increases the system costs while economic order quantity (EOQ) gives direct benefit to the organization. In this research a new inventory control model will be devised due to the volume discount and under fuzzy approach. To calculate the optimal parameters¡ we used presolving de-fuzzification for all entrance parameters and pro-solving defuzzification for all output parameters based on torques method in parameters certainty. Meanwhile¡ converting de-fuzzification models to classical models and replacing de-fuzzy digits finally led to calculate the suggestive parameters. To better illustrate the model sensitivity¡ we used a case study. The result showed this heuristic approach would analytically examine the model and determine optimal parameters quantity for each level and each optimal level could be selected depends on the organization policies.
    Keywords: EOQ, Fuzzification, Inventory, Quantitative Discounts
  • Nadiya Akbari, Arman Sajedinejad* Page 103
    Supply chain agility has taken into consideration of research topics in recent years and it is done on a variety of research activities. One of the reasons of the mentioned focus is due to the need of industries for rapid entry into the market and attracts customer’s satisfaction. Efficient evaluation of supply chain agility is an essential and challenging matters for companies and manufacturing firms and therefore aim of this study is to evaluate supply chain agility of industrial city of Ahvaz companies with fuzzy Delphi approach integrated with multiple criteria decision-making process. In this research¡ identification of agility indicators and designing the conceptual model using the Delphi technique are aimed as well as evaluating supply chain agility firms with an integrated DEMATEL¡ FANP and VIKOR approach. The results of this research can be considered significant in the priority of customer satisfaction¡ improving quality and introducing new products among different dimensions. It should be noted the results are consistent with existing documents and opinions of senior experts and this indicates the efficiency of the proposed approach in this research.
    Keywords: agility, supply chain, Fuzzy Delphi, ANP, DEMATELT, VIKOR
  • Mehdi Etemadi, Abdosamad Khodami * Page 119
    Present research intends to look into the role of the strategic thinking in implementation of the EFQM model through organizational learning within the logistics department of the Ministry of Energy as well as the Ministry''s subsidiary companies. For this purpose¡ four hypotheses formulation presented and tested. The present research is based on the three variables: The strategic thinking as the independent variable¡ implementation of the EFQM model as dependent variable and organizational learning as mediator variable. The current research method is applied research in terms of objective¡ strategies and data collection is solidarity¡ quantitative¡ and survey questionnaire respectively. In this survey¡ statistical society includes all managers and field staff working for the Ministry of Energy and subsidiary companies in the Iran with the number of 35324 persons¡ who are serving in 2015. Sampling in this study is done based on random sampling method with stratified kind and Krejcie and Morgan table was designed for 384 people. Data analysis was conducted by applying the software’s such as SPSS statistical¡ Excel and Lisrel. The results of the proposed approach showed that strategic thinking and organizational learning both have a positive impact on the establishment of EFQM. Results of the fitting model indicated that the research data are fitting with the research conceptual model¡ so the model was verified. Based on the results of the hypotheses tests and given the fact that all the three hypotheses of the research were verified it was concluded that the strategic thinking directly and through the organizational learning affected on implementation of the desired organizational model.
    Keywords: Strategic thinking model, EFQM, organizational learning, organizational excellence
  • Kayvan Faramarzi*, Serveh Mohammadi Page 135
    The main objective of this research is to study the effects of various methods of financing over stock’s return of accepted companies in Tehran stock exchange from 2001 to 2010. The studied companies are those which have been used various methods of financing including borrowing from bank system¡ issuance of stock¡ retained earnings and they have presented financial statements (balance sheet and statement of loss and gain)¡ as well as the required financial information in the studied period. The results will be used to predict the method of financing for future years. Analyzing the research hypotheses¡ univariate and stepwise regression was used. All of hypotheses have been tested in insurance level of 95%. This research has been done with a simple template included 53 companies from Tehran stock exchange from 2001 to 2010. The results of the research show that financing methods has significant effect on stock’s return. And financing methods via borrowing from bank system has vice versa relation while financing from stock issuance and retained earning whit stock’s return has direct relation.
    Keywords: financing, stock's return, investment's return, borrowing, capital structure