فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون شیلات
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • ابوالقاسم اسماعیلی فریدونی، شیما مسعودی اصیل صفحات 1-18
    تاثیر شدت نور در چهار سطح (صفر، 100، 2000 و 5000 لوکس) روی برخی از شاخصه های تولیدمثلی (تولید اولاد، درصد ماده های حامل کیسه تخم و میزان سیست زایی) مولدین آرتمیای ارومیه (Artemia urmiana) با پرورش 30 عدد نر و ماده در ظروف 3 لیتری در هفته های متوالی تازمان مرگ کلیه ماده ها بررسی شد. نتایج نشان از اختلافات معنی دار در میانگین تولید هفتگی اولاد در بین تیمارها در کلیه هفته ها داشت. مولدین شدت 5000 لوکس از هفته اول تا پنجم روند افزایشی و از هفته ششم تا دهم روند کاهشی در میانگین تولید هفتگی اولاد داشتند. وضعیت نسبتا مشابهی نیز در شدت 2000 لوکس دیده شد، ولی شدت های نوری صفر و 100 لوکس نوسانات عمدتا کاهشی در روند تولید از هفته اول تا ششم و هفتم داشتند. بیشترین درصد ماده های حامل کیسه تخم اغلب در هفته های ابتدایی و میانی پرورش دیده شده که نشان از حداکثر تولید گروهی در هفته های میانی تولیدمثل (تا هفته پنجم) در کلیه تیمارهاداشت. افزایش واضحی در میزان سیست زایی در مولدین شدت های 100 لوکس و تاریکی در مقایسه با 2000 و 5000 لوکس در اکثر هفته ها دیده شد. درصد بازماندگی مولدین در انتهای هفته پنجم به ترتیب از تیمارهای با شدت نور بالا به پایین حدودا 95، 86، 23 و 30 درصد بود. نظر به افزایش میزان تولید اولاد و بازماندگی بیشتر مولدین، افزایش ماده های حامل کیسه تخم (تا هفته پنجم)، شدت نور 5000 لوکس به عنوان بهترین سطح آنهم در طول پنج هفته ابتدایی از پرورش مولدین آرتمیای ارومیه در شرایط هچری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: شدت نور، Artemia urmiana، میزان تولید اولاد، سیست زایی، غذای زنده
  • سیدعلی جعفرپور صفحات 19-31
    اثر روش های پخت بر روی درصد افت پخت، آنالیز حسی ویژگی های بافت و رنگ فیله قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بررسی شد. در اینتحقیق روش های بخارپز کردن (پخت اتوکلاو) در دمای 120 درجه سانتی گراد به مدت 5 و 10 دقیقه، غوطه وری در روغن داغ با پوشش پودر سوخاری در دمای 180 درجه سانتی گراد به مدت 2 و 5 دقیقه و پخت با مایکروویو در توان 600 وات به مدت 2، 4 و 6 دقیقه یبه کار گرفته شد.شاخص افت پخت تفاوت معنا داری را در روش های مختلف نشان داد (05/0>p) که بیشترین افت در روش مایکروویو به مدت 6 دقیقه بود. در نتایج سنجش رنگ، بیشترین تغییرات در عضله سرخ شده به مدت 5 دقیقه با پودر سوخاری و کمترین تغییرات رنگ نیز در عضله مایکروویو شده به مدت 2 دقیقه رویت شد. بیشترین میزان سفتی بافت مربوط به تیمار سرخ شده در 5 دقیقه بود و نمونه خام کمترین سفتی را داشت. در ارزیابی حسی نمونه های سرخ شده از مقبولیت بیشتری برخوردار شد. بر اساس نتایج، از لحاظ مقبولیت حسی روش های پخت فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان به صورت سرخ شده به مدت 5 دقیقه مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان، درصد افت پخت، بافت، رنگ و آنالیز حسی
  • محمدحسین پور، ولی الله جعفری، عبدالمجید حاجی مرادلو، عباسعلی زنده بودی صفحات 33-41
    تاثیر یک مکمل پروبیوآنزیمی شامل 6 نوع آنزیم هضمی و 4 نوع باکتری پروبیوتیکی در چهار سطح صفر (شاهد)، 25/0، 5/0، و 1گرم در کیلوگرم جیره میگوی جوان وانامی ودر سه تکرار، باهدف سنجش استفاده همزمان باکتری های پروبیوتیکی و آنزیم های هضمی جیره بر فعالیت آنزیم های گوارشی (روده) بررسی شد. در هر آکواریوم 15 قطعه میگو با میانگین وزنی (39/0±04/5) گرم به طور تصادفی توزیع و به مدت 30 روز تغذیه شدند. نتایج در پایان دوره بیانگر تفاوترشد معنی دار )05/0(p <میگوی تغذیه شده با 5/0گرم مکمل نسبت به سایر تیمارها بود. همچنین، فعالیت آمیلاز و لیپاز بیشتری در تیمار5/0گرم مکمل نسبت به سایر گروه ها مشاهده شد. از لحاظ فعالیت ویژه پروتئاز، تفاوت معنی داری )05/0(p < در تیمار 1گرم مکمل نسبت به سایر تیمارها مشاهده شد. نتایج نشان داد لزوما با افزایش غلظت باکتری های پروبیوتیکی و آنزیم های هضمی مکمل ، فعالیت همه آنزیم های هضمی افزایش نمی یابد. بنابر این، پروبیوتیک و آنزیم در غلظت های معینی دارای تاثیر مثبت بر عملکرد رشد و فعالیت آنزیم های هضمی میگو می باشد.
    کلیدواژگان: پروتئاز، لیپاز، آمیلاز، پروبیوآنزیم، میگوی وانامی
  • الهام دهقان، عبدالصمد کرامت امیر کلایی، حسین اورجی، خسرو جانی خلیلی صفحات 43-52
    در یک طرح فاکتوریل، اثر سه سطح غذادهی (متابولیسم پایه، بینابینی و اشباع) بر شاخص های رشد، ترکیب لاشه و هضم پذیری قزل آلای رنگین کمان در دو وزن (93/2±02/43 و 74/6±32/231 گرم) در مدت 59 روز و سه تکرار بررسی شد. نتایج بیانگر اثر متقابل معناداری بین اندازه بدن و سطوح غذادهی بر میزان افزایش وزن، وزن نهایی و نرخ رشد ویژه بود (05/0p<). ترکیب بدن (ماده خشک، انرژی، رطوبت، چربی و پروتئین) تحت تاثیر سطوح غذادهی و اندازه ماهی بود (05/0p<). با این وجود، اثر متقابل بین وزن بدن و سطوح غذادهی برای ترکیب بدن معنادار نبود (05/0p>). وزن بدن و سطوح غذادهی به صورت معناداری بر هضم پذیری پروتئین، چربی، انرژی و ماده خشک تاثیر داشت (05/0p<). اگرچه غذادهی در سطح اشباع رشد حداکثر را به دنبال داشت، ولی با کاهش کارایی تبدیل غذا و افزایش مواد آلاینده در هر دو گروه وزنی همراه بود.
    کلیدواژگان: متابولیسم پایه، سطح اشباع، نرخ رشد ویژه، قابلیت هضم پذیری، قزل آلای رنگین کمان
  • حسن صفی یاری، محمدحسن گرامی، عبد العباس جعفری، مرضیه موسوی نسب صفحات 53-67
    رابطه بین خصوصیات ظاهری و شیمیایی ماهی قزل آلا به منظور سنجش کیفیت آن با عکس برداری از 75 عدد ماهی بررسی شد. برای بخش بندی و پردازش تصاویر از نرم افزار MATLAB استفاده شد. الگوریتم طراحی شده خصوصیات ظاهری ماهی، از جمله طول، ارتفاع، مساحت، محیط، قطر معادل، بزرگترین قطر وکوچکترین قطر استخراج شد. سپس خصوصیات شیمیایی ماهی، شامل pH، آبچک، پروتئین، چربی و محتوای رطوبتی، توسط روش های آزمایشگاهی اندازه گیری شد. سپس فاکتورهای یاد شده توسط معادله های رگرسیونی خطی، لگاریتمی، نمایی و توانی مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در معادله ی درجه دوم، پروتئین و چربی با طول آبزی و رطوبت با محیط آبزی رابطه ی مستقیمی دارند (به ترتیب، 993/.، 991/.، 991/.، 998/.و992/.R2=). در نهایت پژوهش حاظر نشان داد که این روش به خوبی می تواند در مزارع پرورشی به سنجش زنده ی کیفیت آبزیان بپردازد.
    کلیدواژگان: پردازش تصاویر، آنالیز شیمایی، قزل آلا، متلب
  • سپیده فرعلیزاده، اسحق زکی پور رحیم آبادی، علی اصغر خانی پور، یزدان مرادی صفحات 69-82
    تاثیر جایگزینی نسبی کلرید سدیم با کلرید پتاسیم بر خصوصیات حسی و میکروبی کیلکای معمولی دودی گرم هنگام نگه داری در یخچال در دو مرحله بررسی شد. در مرحله اول، پس از آماده سازی اولیه ماهی ، با افزودن 15% مخلوط دو نمک KCl/NaCl با درصدهای متفاوت (NaCl 100%، شاهد؛ NaCl/KCl 25/75%، نمونهA؛ NaCl/KCl50/50%، نمونه B؛ NaCl/KCl 75/25%، نمونهC و KCl 100%، نمونه D طی 3 ساعت آب نمک گذاری شدند. سپس نمونه ها برای دودی کردن در مرحله اول به صورت سطحی خشک و در مرحله دوم با چرخش کند و تند دستگاه آتموس دود داده شدند. جهت تعیین نمونه منتخب، تمامی نمونه ها مورد ارزیابی حسی و آزمون جذب نمک قرار گرفتند. مرحله دوم، تغییرات حسی و میکروبی نمونه منتخب طی 15 روز نگه داری در یخچال با نمونه شاهد مقایسه شد. با انجام ارزیابی حسی و آزمون جذب نمک، نمونهA (NaCl/KCl 25/75%) به عنوان نمونه برتر انتخاب شد.نتایج آزمایشات میکروبی بیانگر رشد معنی دار (05/0>P) کپک و مخمر در نمونهA (NaCl/KCl 25/75%) تسبت به نمونه شاهد (NaCl 100%) در روزهای ابتدایی نگه داری بود، اما با گذشت زمان در هر دو نمونه سیر نزولی داشتند. در ارزیابی حسی تفاوت معنی داری بین نمونه شاهد و A مشاهده نشد. بنابراین، براساس یافته های این تحقیق می توان میزان کلرید سدیم موجود در کیلکای دودی گرم را بدون اثر منفی بر ویژگی های میکروبی و حسی آن تا 25 درصد با کلرید پتاسیم جایگزین نمود.
    کلیدواژگان: ماهی کیلکا، جایگزینی کلرید سدیم، دودی کردن گرم، نگهداری در یخچال، کلرید پتاسیم
  • نرگس محمدی، سیسد مهدی اجاق، آریا باباخانی لشکان صفحات 83-92
    پایداری اکسیداتیو روغنها، چربی ها و فراورده های غذایی پرچرب می تواند تحت تاثیرعوامل مختلفی ماننداکسیژن، نور، حرارت، یون های فلزی و آنزیم ها قرارگیرد ودرنهایت فساد اکسیداتیو را در پی داشته باشد. این تحقیق به منظور بررسی نقش عصاره ی بیلهر در پایداری اکسیداتیو روغن ماهی (تحت حرارت مایکروویو) و مقایسه آن با آنتی اکسیدان سنتزیBHTانجام شده است. غلظت های ppm250و ppm 500 عصاره ی بیلهر و ppm 200 BHT به روغن ماهی افزوده شدو یکنمونهروغنماهیبدونافزودنآنتی اکسیدانبهعنوانشاهددرنظرگرفتهشد، سپس در دوره های زمانی0، 3، 6، 9 و 12دقیقه پس از قرار گرفتن در مایکروویو از آنها نمونه برداری شد. شاخص های اکسیداتیوشیمیایی (پراکسید، اسید های چرب آزاد و تیوباربیتوریک اسید) مورد بررسی قرار گرفت.با توجه به نتایج، در تمام زمان های قرارگیری در مایکروویو میزان پراکسید، اسید های چرب آزاد و تیوباربیتوریک اسید تیمارهای حاوی عصاره نسبت به تیمار شاهد کمتر بود اما نسبت به تیمار حاوی BHT بیشتر بود. بین تیمار حاوی ppm250 عصاره و تیمار حاوی BHT اختلاف معنی دار مشاهده نشد. باتوجه به نتایج، به دلیل تفاوت معنی دار نمونه های حاوی عصاره با نمونه شاهد و عدم تفاوت معنی دار نمونه ی حاوی ppm 250 عصاره با،BHT می توان انتظار داشت که عصاره ی بیلهر به عنوان آنتی اکسیدان در صنایع غذایی در حفظ و نگهداری روغن ماهی قابل استفاده باشد.
    کلیدواژگان: مایکروویو، روغن ماهی، عصاره بیلهر، پایداری اکسیداتیو
  • حجت میرصادقی، علیرضا عالیشاهی، بهاره شعبانپور، رضا صفری صفحات 93-104
    اثر سه روش شستشو (آب معمولی با دمای محیط، آب جوشیده با دمای 3 تا 5 درجه سانتی گراد و آب جوشیده با دمای 40 درجه سانتی گراد)، با افزودن نمک (5/1 درصد) و بدون نمک بر روی کیفیت محصول نهایی بررسی شد. نتایج آزمایش های شیمیایی و میکروبی طی روزهای صفر، دوازدهم و بیست و چهارم بین تیمار آب جوشیده با دمای 3 تا 5 درجه سانتی گراد و40 درجه سانتی گراد اختلاف معنی داری وجود نداشت(05/0 کلیدواژگان: شستشو، تخم قزل آلای رنگین کمان، شیمیایی، میکروبی، حسی
  • مریم نصرالله پورمقدم، هادی پورباقر، سهیل ایگدری صفحات 105-114
    سمیت سایپرمترین (cypermethrin)باغلظت 02/0 میکروگرم دز لیتر در ارتباط با شوری (صفر و ppt14) و دما (1±16 و 1±25 درجه سانتی گراد) در ماهی گورخری (Aphanius sophiae) برای مدت 14 روز در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. با تغییر شوری و دما، تغییرات واضحی در بافت کبد مشاهده شد که روی هم افتادگی هپاتوسیت ها، شکل نامنظم نوکلئوس ها، تورم ابری، آتروفی، دژرسانس چربی، پیکنوزیز، نکروز کانونی، کاریولیز، تجمع سلول های کوپفر، نکروز هپاتوسیت ها و رکود صفرا از جمله تغییرات بود. نتایج نشان داد، با کاهش شوری و افزایش دما، سایپرمترین موجب تخریب بیشتر کبد ماهی می گردد.از این رو، این ماهی به علت یکسان عمل نکردن در شرایط محیطی مختلف، نمی تواند شاخص زیستی مناسبی باشد و در صورت استفاده از این گونه برای ارزیابی سایپرمترین در اکوسیستم های آبی، این شرایط محیطی نیز باید مد نظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: کبد، سایپرمترین، ماهی گورخری، متغیرهای محیطی
  • مقاله کوتاه
  • مینا عیسی پور، سید جعفر سیف آبادی، بهنام دقوقی صفحات 115-118
    رادولا اندامی ویژه از ضمائم گوارشی نرم تنان، به استثنای دو کفه ای ها را تشکیل می دهد که همراه با ضمائم تشکیل دهنده حفره ی دهانی از قبیل ماهیچه های متعدد و ادونتوفور سبب ایجاد جریان مستمری از مواد غذایی ریز به سمت حلق می شود. هرچند ساختار حفره ی دهانی در بین نرم تنان متفاوت و مطابق با عادات غذایی آنهاست، اما عناصر اساسی در آنها مشابه می باشد. از آنجا که شکل و ساختار دندان رادولا اغلب منحصر به یک گونه یا جنس است، از آن به طور گسترده در مطالعات سیستماتیک و فیلوژنی نرم تنان استفاده می شود. از آنجا که مطالعات سیستماتیک اندکی بر روی گونه های شکم پایان ایران صورت گرفته، رادولا می تواند به عنوان یکی از ویژگی های شناسایی گونه ای مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رادولا، فیلوژنی، Conomurex persicus، Mauritia grayana، Taenioglossan
  • |
    • Pages 1-18
      The effect of four light intensities (0, 100, 2000 and 5000 lux) on some reproductive charachteristicsof Artemiaurmianabroodstocks was investigated. 30 male and female individuals were reared in 3 liter containers until the death of all females over the consecutive weeks. Results showed significant differences in terms of average weekly offspring productions among the treatments. The broodstocks cultured in 5000 lux had an increasing trend in offspring production from the first to the fifth week, but a decreasing trend from the sixth to the tenth week. A relatively similar situation was observed in the 2000 lux treatment. The broodstocks cultured in 0 and 100 lux intensities had reduction fluctuations in offspring production from the first to the sixth and seventh weeks, respectively. The highest percentages of egg-sac females were observed in the early and mid-raising weeks, showing the maximum in the mid-week (until the fifth week) in all treatments. In most weeks, a considerable increase was detected in the encysted embryos production in the broodstocks reared in 0 and 100 lux intensities as compared with 2000 and 5000 lux intensities. The survival percentage of broodstocks at the end of the fifth week was 95, 86, 23 and 30 % (in order from high to low levels of light intensities).Considering the increased production of offspring and higher survival rate in the broodstocks as well as the increase in egg-sacsfemales (during the first five weeks), it is recommended that the light intensity of 5000 lux is useful for the mass culture of A. urmianain hatchery reared broodstock.
      Keywords: Light intensity, Artemia urmiana, Offspring production rate, Cyst production, Live food
    • Seyed Ali Jafarpour Pages 19-31
      The effects of cooking methods on sensory attributes and physical properties (firmness, normal shear, cooking loss and color based on L*, a* and b*) of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillet was investigated. The study was based on application of autoclavingat 120 °C for 5 and 10 minutes, deep frying of the flour coated fillet at 180 °C for 2 and 5 minutes and microwaving at 600 watt for 2, 4 and 6 minutes. Cooking loss significantly differed among the cooking methods, the highest of which occurred in 6 minute microwaved treatment. The highest and the least color changes were, respectively, recorded in coated fillet fried for 5 minute and for 2 minute microwaved fillet treatment. In terms of normal shear results, control and 2 minute fried fillet treatment had the hardest tissue, respectively. Also the penetrate tests revealed a significant difference between control and other treatments (p
      Keywords: Rainbow trout fillet, Cooking loss texture, color, Sensory evaluation
    • Mohammad Hosseinpour, Valiollah Jafari, Abdolmajid Abdolmajid, Abbasali Zendebodi Pages 33-41
      The effect of simultaneous application of probiotic and digestive enzyme on the intestinal digestive activity of the whiteleg shrimp, Litopenaeus vannamei, was evaluated. For this purpose, the juvenile shrimps were fed for 30 days with a dietary probio-enzyme (containing a combination of six exogenous enzymes and four probiotic bacterial strains) at four concentrations of 0, 0.25, 0.5, and 1 g kg-1 feed. Shrimps (5.04±0.39 g ind-1) were randomly distributed in 12 aquaria (4 treatments × 3 replications); each aquarium contained 15 individual shrimps. Results indicated significantly (p≤0.05) higher growth performance, amylase and lipase activity at 0.5 g kg-1 treatment as compared to other treatments. Protease activity was, however, significantly (p≤ 0.05) higher at 1.0 g kg-1treatment as compared to other groups. Results also indicated that increase in the concentration of probiotic and enzymes supplementation was not associated with increase in all the digestive enzyme activity. In other words, probiotics and enzymes onlywithin specific range can have positive effect on growth performance and digestive enzyme activity of L. vannamei, above or below.
      Keywords: protease, lipase, Amylase, probio enzyme, Litopenaeus vannamei
    • Elham Dehghan, Abdolsamad Keramat, Hossein Oraji, Khosro Jani Khalili Pages 43-52
      The present study was to evaluate the impact of feeding level and fish size on the growth factors,carcass composition and digestibility of rainbow trout. Six experimental treatments were assigned by the use of three feeding levels (maintenance, medium and satiation levels) and two fish sizes (43.02 ± 2.93 and 231.32± 6.74g) according to a 3×2 factorial design. There were three replicates for each treatment and the experiment lasted for 59 days. The results showed that there is a significant interaction effect between fish size and feeding level for body weight gain, final body weight and specific growth (p0.05).The digestibility measurements showed that fish size and feeding level changed significantly digestibility of protein, lipid, energy and dry matter in rainbow trout (p
      Keywords: Maintenance, Satiation, Specific growth rate, digestibility, Rainbow trout
    • Hasan Safiyari*, Mohammad Hasan Gerami, Abdolabbas Jafari, Marzieh Moosavi Nasab Pages 53-67
      The chemical-morphological relationships in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, was assessed through photography in light room. The image data were transferred to a laptop and analyzed by MATLAB (Matrix Laboratory) version R2009a. The designated algorithm of 7 features, including length, height, area, perimeter, equivalent diameter, major and minor axis length were extracted from the images. Afterward, chemical compositions of the fish (including crude protein, crude fat, moisture content, pH value and leakage), were determined. Pearson's correlation coefficient was used to correlate visual and chemical properties. Factors were assayed with linear, logarithmic, exponential and power method. Results showed that pH, leakage, protein and fat had a good correlation with fish length, and moisture with fish perimeter, in Quadratic equation (R2= 0.993, 0.991, 0.991, 0.989 and 0.992, respectively). In conclusion, this methodology can be applied for automated chemical analysis and on-line monitoring in fish farms.
      Keywords: Image processing, Chemical analysis, Rainbow trout, MATLAB
    • Sepideh F.Alizadeh, Eshagh Zakipour Rahimabadi Pages 69-82
      The effect of partial replacement of NaCl by KCl on sensory and microbial properties of hot smoked kilka (Clupeonella cultriventris caspia) during storage in refrigeratorwas investigated in two stages. Samples were initially prepared and, in the first stage, were exposed to brine solution with 15% mixture of NaCl/KCl at 5 different levels (NaCl 100%, control; NaCl/KCl 75/ 25 %, treatment A; NaCl/KCl (50/ 50%, treatment B; NaCl/KCl 25/ 75%, treatment C; KCl 100%, treatment D) for 3 hrs. The smoking process included turning the samples into drying and hot smokes by slow and high rates of Atmos set.All samples were tested by sensoryanalysisand saltintaketo select the nominated treatments.In the second stage, sensory and microbial properties of selected treatment were compared with the control samples during storage in refrigerator for 15 days. Microbial tests revealed significantly greaterrate of mold contamination in treatment A (25/75% KCl/NaCl) than the control (100% NaCl) in the early days, but reduced later in both. The sensory analysis indicated no significant difference between the two treatments. According to the results, sodium chloride could be replaced up to 25%with potassium chloride for hot-smoked kilka without negative effects on microbial and sensory properties.
      Keywords: Kilka fish, NaCl replacement, Hot smoking, Refrigerator storage, KCl
    • Narges Mohammadi, Seyed Mahdi Ojagh, Aria Babakhani Lashkan Pages 83-92
      Oxidative stability of oils, fats and fatty food products can be affected by many factors such as oxygen, light, heat, metal ions and enzymes used and finally it brings about oxidative corruption. This study has been done to survey the role of Dorema aucheri extract in oxidative stability of fish oil (under microwave heating) and comparising that with BHT synthetic antioxidant. Concentrations of 250 and 500 ppm extracts of Dorema auchri and BHT 200 ppm were added to fish oil and a fish oil sample without the addition of antioxidant was considered as control, Then they were sampled after putting in microwave at time periods 0, 3, 6, 9, and 12 minutes. Chemical oxidative indicators (peroxide, free fatty acids and thiobarbituric acid) were surveyed. According to the results, in all times putting in microwave the amount of peroxide, free fatty acids and thiobarbituric acid in the treatments that contained extract, were lower than the control treatment, but were higher than the treatment that contained BHT. A significant difference wasnt seen among the treatment that contained 250 ppm of extract and the treatment that contained BHT (p>0/05). According to the results, because of significant difference of samples contained extract with control sample and the lack of significant difference sample containd 250 ppm extract with BHT, it would be expected that Dorema aucheri extract as antioxidant can be used in food industry in maintenace of fish oil.
      Keywords: Microwave, Fish oil, Dorema aucheri extract, Oxidative stability
    • Hojat Mirsadeghi*, Alireza Alishahi, Bahareh Shabanpour, Reza Safari Pages 93-104
      Fish egg is an important source of polyunsaturated fatty acids, protein, minerals and vitamins. These are produced in the form of smoked, salted and then consumed. Initial preparations for washing eggs can have an important role on the finished product. To increase the strength of the egg membrane, waste removal, connective tissue and broken shells, fish eggs obtained after washing with different methods are carried out. In this study, three treatments have been utilized including, non-boiled water, boiled water cooled to3 to 5 °C, boiled water to 40 °C. Afterward, the two groups were prepared with 1.5% salt and no salt. Results of chemical, microbial and sensory tests were assessed on days 0, 12 and 24. It was shown that, cooled boiled water with a temperature of 3 to 5 °C with 1.5% salt and boiled water with a temperature of 40 °C with 1.5% salt gave the best and Non-boiled water with ambient temperature devoid of salt had the worst chemical andmicrobial results. In addition, cold boiled water with temperatures 3 to 5 °C with 1.5% salt showed the best sensorial results. Boiled water with a temperature of 40 °C and non-boiled water without salt had the lowest sensorial results.
      Keywords: Washing, roe, Rainbow trout, chemical, microbial, sensorial
    • Maryam Nasrollah Pourmoghadam*, Hadi Poorbagher, Soheil Eagderi Pages 105-114
      The toxicity of cypermethrin at 0.02 μg L-1 concentration in relation to salinity (0 and 14 ppt) and temperature (16±1 and 25 ± 1°C) was studied on the liver tissue of zebra fish (Aphanius sophiae) exposed to cypermethrin for 14 days under labratory condition. The liver tissue changed significantly with changes in salinity and temperature. The major changes were overlapped hepatocytes, nucleous irregularity, cloudy swelling, atrophy, fat degeneration, pyknosis, focal necrosis, karyolysis, accumulation of kupffer cell, necrosis and bile stagnation. The results showed that sensitivity to cypermethrin increased with decrease in salinity and increase in temperature.This fish is, therefore, not a suitable indicator for cypermethrin assessment in aquatic ecosystems, and if considered as an indicator, the temperature and salinity should also be considered.
      Keywords: Liver, Cypermethrin, Zebra fish, Environmental variables
    • Mina Isapour, Jafar Syfabady*, Behnam Daghooghi Pages 115-118
      Radula as the main feeding organ in gastropods not only functions in obtaining food, but also considered as an important organ in classification and phylogenic studies. In this research, the radula morphology of the two species, Conomurex persicus (Strombidae) and Mauritia grayana(Cypraeidae) from BandareLengeh and the Larak Island were analyzed. The collected samples were fixed in 70% alcohol, and radulae were isolated and processed in the laboratory, then photographed with a scanning electron microscope (SEM). Radula in these two species is of taenioglossan type with 7 teeth per row, but structure of radula teeth in two species are different from each other. Due to various type of feeding habits in C. expersicus and M. grayana, they require radulae with structure to suit their needs. On other hand, any radula structure can also imply special dietary habit, so it can be used to understand the feeding habit of a particular gastropod species.
      Keywords: radula, Phylogeny, Conomurex persicus, Mauritia grayana, Taenioglossan