فهرست مطالب

تاریخ پزشکی - پیاپی 22 (بهار 1394)

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 22 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله مروری
  • فاطمه ملایم * صفحات 7-30
    با توجه به این که مهم ترین عامل حفظ سلامت روان پیشگیری است، این مقاله با هدف بررسی دیدگاه های تاریخی در حوزه سلامت روان، رویکرد درمانی ابوزید بلخی اندیشمند قرن سوم و چهارم هجری را مورد بررسی قرار می دهد.
    روش این پژوهش توصیفی تحلیلی با استفاده از شیوه اسنادی بوده و جامعه این پژوهش علاوه بر منبع اصلی (کتاب مصالح الابدان و الانفس)، منابع مرتبط با دیدگاه ابوزید بلخی و دیگر منابع تاریخ پزشکی است. نتایج پژوهش، بیانگر این است که بلخی ضرورت توجه هم زمان به پیشگیری را در حوزه جسم و روان مورد تاکید قرار داده و آن را مقدم بر درمان می داند. از نظر بلخی در پیشگیری در حوزه سلامت روان، سلامت جسم و محیط زیست و پیشگیری و توجه به معنویت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. همچنین از منظر این اندیشمند، خودشناسی با تجهیز اندیشه و تفکر در پیشگیری از عارضه های نفسانی و تقویت سلامت روان نقش موثری داشته و انسان را در جهت مقابله با عارضه های نفسانی تقویت می کند.
    کلیدواژگان: ابوزید بلخی، سلامت روان، پیشگیری، مصالح الانفس، محیط زیست، خودشناسی
  • مقاله پژوهشی
  • حمید کاویانی پویا * صفحات 31-72
    کشور چین در دنیای باستان به سبب حجم انبوه کالاهای تولیدی و محصولاتش، نیاز به وجود صادرات به غرب را اجتناب ناپذیر می دید و در این بین مهم ترین سرزمینی که در غرب چین واقع شده و از لحاظ سیاسی و علمی و همچنین از جنبه محصولات کشاورزی و تنوع محصولات از سطح بالایی برخوردار بود، کشور ایران بود. بنابراین دو کشور منافع خویش را در پیوند با یکدیگر می دانستند. بر این اساس پرسش مطرح این خواهد بود که روابط بین ایران و چین در عهد باستان از چه اهمیتی برخوردار بوده، چگونه میسر می گردید و چه عواملی در رونق این روابط و به ویژه تبادلات علوم پزشکی بین ایران و چین دخیل بود؟ همچنین این روابط چه نقشی در وضعیت علوم پزشکی و دارویی ایرانیان و چینیان ایفا نمود؟ در پاسخ این پرسش ها، با رجوع به منابع و گزارش های تاریخی و با در پیش گرفتن روشی توصیفی تحلیلی متوجه می گردیم که راه های ارتباطی زیادی چین را به ممالک غربی وصل می کرد که مهم ترین آن ها از قلمرو ایرانیان می گذشت و ایران به عنوان پل ارتباطی در دریافت کالاهای شرقی و نیز ارسال محصولات بازرگانی ممالک غربی و محصولات ایرانی به شرق و به ویژه چین که در انتهای جاده مهم ابریشم قرار داشت، به ایفای نقشی موثر می پرداخت و مهم آنکه از کالاهای اساسی و پرطرفدار که از این راه های ارتباطی گذر می نمود، نباتات و گیاهانی بودند که کاربردی غذایی و دارویی داشته و از چنان درجه اعتبار و کثرتی برخوردار بودند که نام برخی از راه های مهم به نام این مواد دارویی و بهداشتی خوانده می شد. همچنین یکی از عوامل توجه ایرانیان به علوم دیگر ملل و به ویژه دستاوردهای طبی چینیان، باور به یک ایدئولوژی بود که در دوران ساسانیان شکل گرفت و طبق آن، چنین پنداشته می شد که علوم ملل مختلف از کتب مقدس ایرانیان «اوستا» برگرفته شده است و این تفکر، تسامح و اشتیاق ایرانیان در اخذ و اقتباس از علوم چینیان را موجب گردید.
    کلیدواژگان: ایران و چین، راه های ارتباطی، پزشکی، محصولات دارویی، بهداشتی
  • مقاله مروری
  • مریم ثقفی * صفحات 73-105
    اطلاع از آینده و حوادث زندگی انسان، به ویژه امور مربوط به پزشکی همچون تعیین زمان مناسب برای مصرف ادویه و بازیابی سلامت، یکی از دغدغه های مهم بشر در ادوار گذشته بوده است، که ظاهرا امکان این پیش گویی با شکل گیری دانش احکام نجوم یا تنجیم میسر گردید.
    اهمیت این دانش به حدی بود که این گونه احکام در بسیاری از متون از جمله کتب نجومی و طبی برای مخاطبین خاص و تقویم های سنتی برای مخاطبین عام، در قرون متمادی درج می شد تا این که با ورود دانش جدید اروپایی به ایران عهد قاجار، نگارش احکام نجوم در متون تخصصی طب و هیات، کم رنگ اما در تقویم های نجومی همچنان ادامه یافت.
    مساله اصلی این پژوهش، بررسی تعامل تنجیم با پزشکی، بر اساس فعالیت های عبدالغفار نجم الدوله و برخی از خاندان وی می باشد. بدین منظور تلاش شده اطلاعات مربوط به این پژوهش از طریق بررسی کتابخانه ای، گردآوری و فیش برداری شود، سپس به کمک تحلیل مواد خام، داده های مورد نیاز به دست آمد و در نهایت با رویکرد توصیفی تحلیلی تدوین متن حاضر صورت پذیرفت.
    بدین ترتیب این جستار با بررسی منابع تاریخی به این نتیجه می رسد که به رغم آشنایی خاندان حاجی نجم الدوله با علوم جدید، به دلیل تقاضای غالب اقشار جامعه (از دربار و برخی دولت مردان تا طبقات فرو دست)، نگارش احکام نجومی مرتبط با پزشکی، در تقویم های چند نسل متوالی از این خانواده تداوم یافت.
    کلیدواژگان: تنجیم، پزشکی، عبدالغفار نجم الدوله، گاهنامه
  • سارا حاتمی، سمیه پاکباز، فرزانه غفاری * صفحات 107-131
    موسیقی که طبق اعتقاد حکما، علم تالیف الحان و ادوار و نغمات و هنر بیان احساسات و عواطف و سبب انبساط و انقلاب روح بوده است، در پزشکی و درمان جایگاه ویژه ای داشته است. موسیقی درمانی در پزشکی ایران نیز از جایگاه والایی برخوردار بوده و بسیاری از پزشکان به موسیقی علمی و عملی آشنایی داشته و از ویژگی درمانی موسیقی آگاه بوده و در آثار خود پیرامون آن بحث کرده و از آن به عنوان ابزاری جهت نگاهداشت تندرستی و یا درمان بسیاری از بیماری های روحی و جسمی سود برده اند. هدف پژوهش حاضر، بررسی مختصری از کاربرد موسیقی درمانی در ایران باستان و بخشی از دوران تمدن اسلامی با تکیه بر آرای برخی پزشکان موسیقیدان تا قرن نهم هجری قمری است.
    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، پزشکی باستان، پزشکی اسلامی
  • مقاله پژوهشی
  • سیدماهیار شریعت پناهی صفحات 133-168
    مقدمه
    در میان شعبه های متعدد طب دوره اسلامی، دانش جراحی کم تر مورد بررسی دقیق و همه جانبه قرار گرفته است. اهمیت این پژوهش، کوشش جهت ارائه تصویری روشن تر از دستاوردهای مهم و تاثیرگذار، در حیطه این علم، در دوره اسلامی بوده است. به این منظور، باید چارچوب ثابت و کلی این دانش، از آغاز تالیف کتب مستقل در طب دوره اسلامی، قرن سوم تا آغاز طب نوین، قرن دوازدهم هجری قمری ترسیم می شد، لذا این چارچوب، در دو بعد اصول و تکنیک های ثابت جراحان، به طور مستقل بررسی شده است.
    روش
    روش تحقیق کیفی از نوع تحلیل محتوای متون اصلی دانش جراحی دوره اسلامی است. بر این اساس، آثار این دوره زمانی، از شناخته شده و تاثیرگذارترین کتب، همچون «الحاوی فی الطب» رازی، «قانون» ابن سینا، «التصریف» زهراوی تا کتب گمنام تری، همچون «فصول الاعراض» قادری بررسی محتوایی شده اند، در عین حال از لحاظ زمانی نیز، نقطه آغاز تحقیق کتاب «فردوس الحکمه» و نقطه پایان تحقیق نیز، کتاب «خزائن الملوک» شمس الدین احمد بوده است و دیدگاه های این افراد در زمینه جراحی ورم ها، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در نهایت با روش استقرایی سعی شده است که اصول و تکنیک های ثابت در این حوزه مشخص شود.
    یافته ها
    یافته ها حاکی است که برخی اصول و تکنیک های ثابت در این مقطع زمانی از شرق تا غرب جهان اسلام مورد پذیرش و متداول بوده است. اصل اول، تشخیص صحیح انواع اورام، بر اساس معیار مکان و محتوای ورم بوده است. تعیین محل دقیق جراحی، رعایت اصول احتیاطی، روش های جلوگیری از خونریزی و بخیه زدن از اصول دیگر جراحی اورام بوده است. تکنیک های جراحی اورام نیز شامل: سه روش کلی شکافتن، قطع کردن و داغ کردن بوده است. شکافتن شامل تکنیک های شکاف عمودی (از بالا به پایین)، شکاف عرضی، شکاف بدون کشط کردن، شکافتن با تکنیک داغ زدن، تکنیک هلالی و تکنیک چلیپایی بوده است. قطع کردن نیز به روش سلخ کردن و تکنیک قطع کردن لوزه ها و ورم های حلق بوده است. در مواردی محدود نیز، برای درمان، از داغ کردن استفاده شده است. آشنایی تخصصی با انواع ابزارهای جراحی مورد نیاز، یکی از اصلی ترین اصول هر جراحی در طب دوره اسلامی است. ابزارهای تخصصی این نوع جراحی شامل داغه، انواع قلاب ها، نیشترها، قیچی، میل آزمایش و انبر است.
    نتیجه گیری
    بخش عمده اصول و تکنیک های درمانی در حوزه جراحی اورام، در متون شاخص طبی قرن 3 تا 6 هجری قمری ارائه شده است و از قرن هفتم تا قرن سیزدهم که طب نوین وارد جهان اسلام شده، تقریبا بخش عمده منابع تکرار نظریات منابع پیشین بدون بررسی انتقادی و ارائه هر گونه نوآوری است و اساسا تلاشی نیز برای جلوبردن مرزهای این دانش انجام نشده است که شاهد آن شرح خلاصه گونه آثار مرجعی همچون «قانون» ابن سیناست. شاید علت اصلی را باید اولا در ضعف همه جانبه تمدن اسلامی و متعاقبش، افول نظام آموزش طب متکی بر مشاهده تجربی دانست و از طرف دیگر کمبودهای تکنولوژیکی و فنی مانع رشد بعد میکروسکوپیک این دانش و به تبع آن ساخت ابزارهای جدید و مناسب ترین شده است.
    کلیدواژگان: ورم، جراحی، اصول، تکنیک، دوره اسلامی، ابزار جراحی
  • مظهر ادوای* صفحات 169-190
    مستندات و منابع تاریخ پزشکی دوره قاجار نشان می دهند که پزشکی و طبابت در ایران دوره قاجار به ویژه نیمه اول آن، در مقایسه با سده های پیش از آن، پیشرفتی حاصل نکرد. در این دوره، همه بیماری ها و دواها را بر دو قسم حار و بارد (سرد و گرم) تقسیم می کردند و بر این اساس، بیماران را مداوا می کردند. در نتیجه برای کسانی که خواهان تحصیل در علم پزشکی مدرن بودند، خارج شدن از ایران و تحصیل در فرنگ، امری ضروری بود. سعیدخان کردستانی از جمله این افراد است که در مدت نه سال، به واسطه ارتباط با میسیونرهای مسیحی با طبابت و علم پزشکی روز، آشنایی مقدماتی پیدا کرد، پس از آن در سه دوره زمانی متفاوت، برای تحصیل و تکمیل دانش پزشکی خود به انگلیس سفر کرد و زیر نظر پزشکان انگلیسی، دوره های تخصصی کالبدشکافی، فیزیولوژی، نوع شناسی، میکروب شناسی، تروپیکال، دارو سازی و چشم پزشکی را گذراند و نام خود را به عنوان یکی از پزشکان متخصص و بااخلاق در تاریخ پزشکی ایران ثبت کرد. در این مقالم برآنیم تا با روش توصیفی و با تکیه بر منابع کتابخانه ایی و دست نویس های سعیدخان، به بررسی زندگی پزشکی سعیدخان، دوره های تخصصی پزشکی و خدمات و آثار و نظرات وی در این زمینه بپردازیم.
    کلیدواژگان: سعیدخان کردستانی، قاجار، فیزیولوژیست، چشم پزشک، پهلوی، اخلاق پزشکی
  • رضا دادگر * صفحات 191-212
    نیاز انسان به حفظ سلامتی و درمان بیماری های از دیرباز یکی از مسائل مهم برای بشر به شمار می رفته است. در این میان دانشمندان هر سرزمینی در تلاش بوده اند که در حد امکان این نیازها را پاسخ گویند و به رفع آلام بشری کمک نمایند که این تکاپوها در میان متون فارسی زبان هم در طول تاریخ قابل توجه است؛ یکی از این متون ارزشمند در زمینه دانش طب با تاکید بر عضو چشم به همت محمد یمانی جرجانی معروف به زرین دست به تحریر درآمده است که شاید بتوان آن را در نوع خود اثری ممتاز دانست. در این تحقیق که شیوه آن کتابخانه ای و به صورت توصیفی تحلیلی با تاکید بر محتوای این کتاب و شناسایی منابع و مآخذ آن انجام پذیرفته، نگارنده سعی داشته سرچشمه ها و پیشینه علمی این نگاشته را شناسایی و در حد امکان توضیح دهد و از این طریق در این بخش نقش این متن را در گزارش محتوایی آثار و دستاوردهای مرتبط با موضوع خود را روشن تر سازد. این بررسی نشان می دهد که این دانشمند در پدیدآوردن اثرش از بیش از منبع و ماخذ شفاهی و کتبی، شنیداری و دیداری، تجربی و نظری بهره برده است و نوع این منابع و مآخذ و چگونگی بهره گیری محمد جرجانی از آن ها و باب بندی و چینش مطالب در این کتاب، امتیازات ویژه ای را برای کتاب نورالعیون در زبان فارسی به ارمغان آورده است.
    کلیدواژگان: کتاب نورالعيون، تاريخ علوم پزشکي ايراني اسلامي، محمد يماني جرجاني زرين دست، چشم پزشکي، نگاشته هاي طبي، زبان فارسي
  • مقاله مروری
  • فاطمه منادی، محمدرضا رجب نژاد * صفحات 213-231
    ابن بطلان را می توان در زمره پزشکان بزرگ و معتبر قرن پنجم هجری به بعد دانست که آثار و تجربیات پزشکی وی، به عنوان ماخذی مستند و قابل قبول در ادوار تاریخ طب مطرح بوده است. وی در حکمت و طب، بسیار توانا و در درمان بیماری ها بسیار مهارت داشته است. محدوده زمانی زندگی وی در قرن پنجم هجری و وفات وی در اواسط نیمه دوم همین قرن بوده است. کتب و آثار او در تاریخ طب مخصوصا در شرق قلمرو اسلامی بسیار موثر بوده است.
    قریب 13 کتاب، رساله و مقاله از وی در کتب تاریخی بیان شده است. در میان آثار طبی ابن بطلان، کتاب «تقویم الصحه» از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش قصد داریم، شخصیت علمی و طبی، نوآوری ها و کتاب «تقویم الصحه» ابن بطلان را معرفی نماییم.
    ابن بطلان در طب، به صورت ترکیبی از شیوه های درمانی اطبای قبل از خود و تجربیات به روز خود استفاده می کرده است. او در حدود نهصد سال قبل مسائلی را در طب و درمان بیماری ها در کتاب «تقویم الصحه» بیان نموده که امروزه هم از مشکلات علم پزشکی بوده و از طرف مجامع پزشکی مورد توصیه و تاکید می باشد.
    پژوهش در خصوص زندگی نامه و شیوه های درمانی و توصیه های بهداشتی پزشکی این حکیم و سایر حکمای طب سنتی می تواند در شناسایی این دانشمندان بزرگ، به جهان پزشکی و پژوهشگران تاریخ پزشکی مفید واقع شود. همچنین پژوهش و بررسی روش های درمانی مورد استفاده آن ها در تشخیص و درمان بیماری های مختلف راهگشا خواهد بود.
    کلیدواژگان: ابن بطلان، تقویم الصحه، تاریخ پزشکی، طب سنتی
|
  • Fatemeh Molayem* Pages 7-30
    People and the human societies can not continue their personal and also social lives if hygiene practices are not considered to preserve their health. Nowadays one of the major issues is the case of human body and mental health. Considering the fact that the most important factor in mental health preserving is prevention, we survey and discuss the approaches of abu Zayd al-Balkhi to this topic. This study is based on descriptive-analytic method by using a documentary research approach, and it considers not only "Masalih alAbdan wa al-Anfus" of Balkhi as the main text, but other references related to Balkhi’s ideas as well as to history of medicine. The results are pointing to the fact that, in the field of body and mental health, Balkhi’s emphasis was on the necessity of prevention and privileged it to the cure and heal. In the field of mental health, he considers human body health, environment and also spirituality to be very important. Based on his ideas, self awareness is the main tool to prevent disorders and improve mental health, while it also helps the sick people to overcome sickness.
    Keywords: Abu al-Zayd Balkhi, Mental Health, Prevention, Masalih al-Anfus, Environment, Self Awerness
  • Hamid Kavyani Pooya Pages 31-72
    China in the ancient world, need the inevitable exports to the West due to the large volume of manufactured goods and products, and in the meantime Iran, as an important country, was located in West China, and from aspect political and scientific and also from the perspective of agricultural products and a variety of high level products. So these two countries saw their interests in relation to each other. The question this will be that, how was important relations between Iran and China in ancient times? And what role these relations played in medical science and medical achievements of Iranian and Chinese? The answers to these questions With respect to the resources and historical reports; noticed that a lot of roads that connected China to Asian countries. That Most notably passed Iranian territory, and of basic commodities and the most popular that passed of these roads were plants that have food and pharmaceutical applications that had such a degree of credibility and plurality that some of the important ways was called to The Pharmaceutical and Health. Also one of the factors regarding Iran to the other nations Sciences and especially Chinese medical achievements was the certain ideology that took place during the Sassanid era. And so it was assumed that Sciences Different nations are taken from the Iranians Bible, and this thinking, caused tolerance and Iranian passion in derived from the Chinese Science
    Keywords: Iran, China, the Silk Road, Roads, Medical, Health Pharmaceutical Product
  • Maryam Saghafi * Pages 73-105
    Prediction of future and events of human life, especially matters related to medicine, such as determining the right time to take medicine and health retrieval, were one of the major concerns of mankind in the past. This predicts would become possible by using astrology. The importance of this knowledge led astrology to be written in astronomical and medical books for specific audience and calendars for traditional audiences. When new European knowledge arrived Iran, in Qajar era, writing astrology in contexts were missing its position, but the astronomical calendars have continued. The main aim of this study is to investigate the interaction between astrology and medicine based on the works of Abdul Gaffar Najm alDoleh and his family. For this purpose, the current research attempts to collect information by studying books and taking notes and then the required data were obtained by analyzing raw information and at the end, this article was written by using descriptive-analytic approach. Thus, by investigation the history sources, this paper reaches to the conclusion that despite of their familiarity with modern science, due to the demand of society, writing astrological calendars were continued by several successive generations of this family.
    Keywords: Astrology, Medicine, Abdul Gaffar, Calendar
  • Sara Hatami, Somayeh Pakbaz, Farzaneh Ghaffari * Pages 107-131
    Music as a scholar science is comparator of tunes with melodies and art of saying the emotions also it had a main role in management of disease. Music makes a revolution in spirit and cause an exhilaration which has been noticed by the sages from ancient of Iran. The doctors were familiar with practical music and knew it’s characteristics to cure. They discuss about music as a medicinal tools in their books. Purpose of this study is collecting all the ideas about music therapy and effect of music on health from ancient of Iran until Teymooriyan age. It is noticed to some part of Islamic civilization beside it too. Actually, this study gathered some ideas about music therapy until the 9th age. Music therapy had a role in plan of management of diseases among the physicians in the past.
    Keywords: Music Therapy, Ancient Iran, Islamic Medicine
  • Seyyed Mahiar Shariatpanahi * Pages 133-168
    Background
    Among the multiple branches of the medicine of Islamic era, surgical knowledge, has not been reviewed Accurate and comprehensive. The importance of this research is an effort to provide a clear picture of the most important achievements in the field of this science, in the Islamic period. For this purpose, It should be drawn and fixed the general framework of this knowledge from the beginning of writing the independent Books in medicine in Islamic era which was drawn from third century to the beginning of modern medicine, the twelfth century AD. So this framework, is studied independently in both permanent principles and techniques of surgeons.
    Methods
    The method of research is qualitative with analysis the main text of surgery in the Islamic period. Accordingly, the works of this period, It was checked the reliable and available references, such as Al-Hawi fi Tibb-Razi, qanon Ibn Sina, AL-TASRIF Zahravi to less famous books, such as Fosul Qadiri. At the same time, In terms of time as well, the starting point OF study was a book of Ferdus alhikmeh and end point of study, book was khazaen al-moluk. Then these datas have been analyzed the views of the people in the field of surgery of tumor. Eventually has been tried with Inductive method to be determined the principles and proven techniques in this field.
    Results
    The findings show that there has been some accepted and proven principles and techniques at this juncture from the east to the west in the Muslim world. The first principle, have been diagnosis Proper place of tumor, according to the location and content. Other principle has been determine the exact location of Surgery, precaution, stop the bleeding and suturing techniques tumor was the other principle of surgery. Surgical techniques of tumor include three general methods which have been split and cut. Techniques of Split include vertical slot (top-down), width gap, gap without lifting, Split with cauterize technique, Crescent and cross technique. Cutting also had been by removing the skin and techniques of cut off tonsils and tumor from throat. Also in some limited cases, for the treatment cauterize is used. One of the main principles of a surgeon in Islamic period has been specialized knowledge with a variety of necessary surgical tools. Specialized tools in this type of surgery include: Cicatrix; hook types; scalpel; Scissors; exam bars and Pliers.
    Conclusion
    Much of the principles and techniques of surgery of tumor, provided in the medical reference from third to six century AH And from the seventh to the thirteenth century enter the modern medicine to the world of Islam. Almost all the major sources, are repeated comments from earlier source, without critical review and provide any innovation and basically there has not been attempt to push the boundaries of knowledge. So it has been written a Brief descriptions of reference works such as the qanon Ibn Sina. Perhaps the main factor is the overall weakness of Islamic civilization and the subsequent, decline of the educational system of medicine is based on empirical observation, on the other hand, Lack of technology and prevented Microscopic growth this knowledge and build new tools.
    Keywords: Tumor, Surgery, Principles, Techniques, Islamic Period, Surgical Instruments
  • Mazhar Advay * Pages 169-190
    Documentation and medical history of the Qajar period shows that medical practice in Qajar period, especially the first half, compared with its earlier centuries and did not progress. In addition in this period all diseases and drugs were divided in twofold (hot and cold), and patients were treated on the basis of this division. So, for those who wish to study in modern medical science, travelling abroad and studying in European countries were necessary. Saeed Khan Kurdistani is one of the examples of these people who got the basic introduction with medicine and medical science through contacting with Christian missionaries during 9 years. As a result, in three different time periods, he traveled to England to study and complete his medical knowledge, and under the supervision of English physicians, he had been specialized in anatomy, physiology, typology, microbiology, tropical medicine and ophthalmology and his name was recorded as one of the specialists and moral physicians in medical history. In this paper, through descriptive method and resources of library and Saeed Khan’s manuscripts, we try to investigate Saeed Khan Kurdistan medical life, his specialized courses in Medical field and his effects.
    Keywords: Saeed Khan Kurdistan, Qajar, Physiologist, Ophthalmologist, Pahlavi, Medical Ethics
  • Reza Dadgar * Pages 191-212
    Human health protection against disease has been considered from the past as a most important issue in the world. By the way every country scientists tried to respond to this humankind’s need. One of these texts in the field of knowledge of medicine with emphasis on the member the eye written by Abu Ruh Muhammad ibn Mansur ibn abi Abdallah ibn Mansur Jamani Jorjani is famous golden hand. Perhaps it was an excellent work of its kind; In this study, the method of the library and descriptive - analytical emphasis on the content of the book and it was done to identify the sources; the writer has tried, to identify Origins and history of this and potentially explain writing, In this way, in this part of the text of the report content and works, Related to their achievements makes clear.
    This study shows that the scientists created a work of more than Source oral and written, audio and visual, experimental and theoretical have benefited And the type of sources and how to utilize them Muhammad Jorjani and the classification and arrangement of the material in this book, Special privileges in Persian Nur al-ayun Book has brought the book.
    Keywords: The Light of the Eyes (Nur al-ayun), History of Medical Sciences Islamic, Hand Golden Jorjani Mhmdymany, Ophthalmology, Medical Literature, Persian
  • Fatemeh Monadi, Mohammadreza Rajabnejad* Pages 213-231
    Ebn-Batlan can be assumed one of the great physician of the 5th hijri century up to now, whose medical experiments and works were introduced as reliable references in most of the medicine history. He was skillful in wisdom and medicine and also in curing illnesses. He lived in 5th century and died in the middle of that. His books and works were so influencing in history of medicine particularly in the east of Islamic region. He has written nearly 13 books and articles. His book "Taghvim al-Sehha" has special importance besides his other medical works. The aim of this study is trying to introduce scientific and medical characteristics of Ebn-Batlan and his important works and some of his innovations as well. Ebn-Batlan, in medicine, used a combination of his earlier medicine’s methods and his updated experiences. He, nearly 900 years ago, stated the issues in medicine and curing illnesses in his book (Taghvim-al-Sehha) which are still medicine science’s issues and recommended and emphasized by medicine societies. Thus, research in the field of biography, medical methods and his health recommendations and other traditional medicine sages would be useful in introducing this great sage to the medicine world and researches of medicine history. Study and investigating on their used treatment methods could be helpful in distinguishing and curing the various diseases as well.
    Keywords: Ebn-Batlan, Taghvim-al-Sehha (Calendar of Health), History of Medicine, Traditional Medicine