فهرست مطالب

آموزش پرستاری - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، فروردین و اردیبهشت 1396)

مجله آموزش پرستاری
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، فروردین و اردیبهشت 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جعفر ادیب، بتول نحریر *، زهره وفادار صفحات 1-10
    مقدمه
    کسب مهارت های تفکر نقادانه در آموزش علوم سلامت به عنوان هدف غایی آموزش به حساب می آید . لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر کارگاه آموزشی بر ارتقای مهارت های تفکر نقادانه دانشجویان پرستاری انجام شده است .
    روش کار
    در یک مطالعه نیمه تجربی دو گروهی با طرح قبل و بعد، سی و دو نفر از دانشجویان کارشناسی پرستاری ترم هفت دانشگاه های علوم پزشکی ارتش(16 نفر) و بقیه الله (عج) (16 نفر) با رضایت آگاهانه در سال 1394در مطالعه شرکت کرده و به علت دسترسی بهتر برای انجام مداخله، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) در گروه آزمون و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارتش در گروه شاهد قرار گرفتند . دانشجویان گروه آزمون تحت آموزش مهارت های تفکر نقادانه در قالب یک کارگاه6 ساعته قرار گرفتند. تفکر نقادانه با استفاده از پرسشنامه 34سوالی مهارت های تفکر نقادانه کالیفرنیا (فرم ب) قبل، بلافاصله و پیگیری یک ماه بعد از آموزش در هر دو گروه بررسی شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 22 و آمار توصیفی و آمار استنباطی در سطح معنی داری (P>0/05) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در آزمون تفکر نقادانه، تفاوت میانگین نمره کلی تفکر نقادانه و نمرات ابعاد (تحلیل، ارزشیابی، استنباط، استدلال قیاسی و استدلال استقرایی) پرسشنامه تفکر نقادانه در مراحل قبل، بلافاصله و پیگیری یک ماه بعد از آموزش در گروه آزمون به طور معناداری از گروه شاهد بیشتر است(0/05P<) .
    نتیجه گیری
    افزایش نمرات دانشجویان در نمره کل مهارت های تفکر نقادانه و مهارت های تحلیل، ارزشیابی، استنباط، استدلال قیاسی و استدلال استقرایی بازتاب ارزشمندی از تاثیر کارگاه آموزشی بر ارتقای مهارت های تفکر نقادانه و تصمیم گیری بالینی دانشجویان دارد.
    کلیدواژگان: کارگاه آموزشی، مهارت های تفکر نقادانه، دانشجوی پرستاری، آموزش
  • سارا افرازنده، بتول پورابولی، سکینه سبزواری* صفحات 9-15
    مقدمه
    در هر عرصه ای که انسان دست به رفتار وفعالیت می زند ،بدون تردید اخلاق و ارزش های اخلاقی سهم قابل توجهی را در جهت دهی رفتار وی ایفا می کنند.رفتارهای مدنی-تحصیلی به رفتارهایی اطلاق می شود که ماهیتی ارادی و اختیاری دارند ،جنبه رسمی و تعریف شده در شرح اعمال و رفتارهای تحصیلی دانشجویان ندارند ،ولی به واسطه تعامل جویی اجتماعی انسان ،همراه با انگیزه های نوع دوستی ،یاری رسانی ،مشارکت فراتر از نقش های رسمی و مشارکت در اجرای قوانین ،مقررات و رسوم آموزشی به مرحله اجرا در می آیند. پژوهش حاضر با هدف واکاوی میزان رعایت رفتارهای مدنی- تحصیلی وعوامل موثر برآن در دانشجویان اجرا شده است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی،نمونه پژوهش شامل290نفر از دانشجویان، دانشکده پرستاری مامایی رازی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1394 بودند.نمونه گیری به شیوه سرشماری انجام شد.ابزار مورد استفاده برای جمع اوری داده های پژوهش پرسشنامه رفتارهای مدنی تحصیلی(ECBQ)بود.پرسشنامه ها بین دانشجویان توزیع وبه روش خود اظهاری تکمیل گردید . داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی(ضریب همبستگی پیرسون،تی مستقل، ANOVA) در نرم افزار SPSS 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نمره رفتارهای مدنی- تحصیلی دانشجویان با میانگین (7/73±66/64)در سطح مطلوب قرار داشت بین نمره رفتارهای مدنی- تحصیلی با متغیر سن(0/001=p)ارتباط مثبت ومعنا داری مشاهده شد ،همچنین بین نمرات رفتارهای مدنی دختران وپسران(0/001=p)، و مجردین و متاهلین (0/001=p) تفاوت آماری معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    آموزش عالی نیازمند افزایش تمرکز روی آموزش اخلاق در برنامه ها و پروژه های علمی برای دانشجویان می باشد. با توجه به نتایج مطالعه انجام شده.اگر اعتقادات مذهبی و رفتارهای مدنی در کنار هم تقویت شوند، ممکن است که قادر به تربیت کارمندان بهتر در آینده باشیم.
    کلیدواژگان: رفتارهای مدنی تحصیلی، دانشجویان، پرستاری
  • سمیه ارازی، فاطمه علایی کرهرودی، کاملیا روحانی، اسماء پورحسین قلی، پروانه وصلی صفحات 16-22
    مقدمه

    امروزه بهبود سبک زندگی و ارتقای سلامت یک نیاز اساسی برای جامعه بشری است. پژوهش حاضر باهدف تعیین تاثیر برنامه آموزش ارتقای سلامت بر سبک زندگی نوجوانان مبتلا به تالاسمی ماژور انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی تک گروهی از نوع قبل و بعد می باشد که بر روی 34 نفر از نوجوانان مبتلا به تالاسمی تحت درمان در بیمارستان طالقانی گنبدکاووس انجام شد. مداخله آموزشی در قالب یک برنامه ارتقای سلامت در ابعاد تغذیه، فعالیت فیزیکی و مدیریت استرس در پنج مرحله طراحی و در شش جلسه آموزشی 60 دقیقه ای، در طی 3 هفته در دو گروه آموزشی 17 نفری با هدف ایجاد تغییرات مثبت در سبک زندگی نوجوانان اجرا شد. سبک زندگی نوجوانان در ابعاد تغذیه، فعالیت فیزیکی و مدیریت استرس در سه مرحله ی قبل از آموزش، بلافاصله و یک ماه پس از مداخله آموزشی با استفاده از پرسشنامه استاندارد رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت (HPLP II) مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 و آزمون اندازه گیری های مکرر انجام شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمرات حاصل از بررسی سبک زندگی نوجوانان مبتلا به تالاسمی ماژور در سه زمان قبل از آموزش، بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله آموزشی به ترتیب 89/2 ± 17/34، 4/3 ± 79/38 و 5/3 ±7/77 بود. آزمون اندازه گیری های مکرر اختلاف معنی دار را نشان داد (01/0p<). بدین ترتیب فرضیه پژوهش تحت عنوان «برنامه آموزش ارتقای سلامت در ابعاد تغذیه، فعالیت فیزیکی و مدیریت استرس بر سبک زندگی نوجوانان مبتلا به تالاسمی ماژور تاثیرگذار است» تایید شد.

    نتیجه گیری

    تدوین و اجرای برنامه های آموزش ارتقای سلامت برای نوجوانان مبتلا به تالاسمی ماژور می تواند موجب بهبود رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و درنتیجه سبک زندگی آنان در ابعاد گوناگون گردد. بنابراین توصیه می شود برنامه آموزش ارتقای سلامت به عنوان یک بخش مهم از برنامه های مراقبتی این بیماران در نظر گرفته شود تا بیماران فعالانه در امر مراقبت از خویش شرکت کرده و در زندگی روزانه به خودکارآمدی دست یابند.

    کلیدواژگان: آموزش، سبک زندگی، تالاسمی ماژور، ارتقای سلامت
  • پرخیده حسنی، علیرضا عبدی*، رستم جلالی، نادر سالاری صفحات 23-32
    مقدمه
    شهود یک مفهوم انتزاعی است که جهت قضاوت و تصمیم گیری توسط پرستاران در بالین بیماران استفاده می شود، با توجه به مبهم بودن این مفهوم و کمبود اطلاعات در این زمینه، پژوهش حاضر در جهت عینی سازی این مفهوم و با هدف تحلیل مفهوم شهود در پرستاری انجام شد.
    روش کار
    تحلیل مفهوم با استفاده از رویکرد واکر و آوانت انجام گرفت که شامل 8 مرحله می باشد؛ 1- انتخاب مفهوم، 2- تعیین هدف تحلیل، 3- شناسایی موارد استفاده از مفهوم، 4- تعیین ویژگی های تعریف کننده مفهوم، 5- شناسایی یک مورد الگو، 6- شناسایی موارد مرزی، مخالف و ابداعی، 7 شناسایی پیشایندها و پیامدها، 8 نمود تجربی.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ویژگی های تعریف کننده مفهوم شهود در پرستاری عبارتند از: 1-کسب دانش به صورت کل نه مرحله ای و فرآیندی، 2- درک دانش به صورت فوری، 3- درک شهود به صورت احساس یا فکر، 4- درک شهود به صورت ناخودآگاه و خودبخودی، 5- درک شهود همراه با علائم فیزیکی و روانی ، 6- شهود در مورد یک بیمار معمولا با علائم بالینی او همخوانی ندارد، 7- پیش بینی وضعیت بیمار با استفاده از شهود 8- بهبودی وضعیت بیمار با استفاده از شهود در طراحی برنامه مراقبتی او. در این راستا همچنین برای واضح سازی مفهوم موارد مختلف الگو، مرزی و مخالف نیز ارائه شد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه تحلیل مفهوم شهود در پرستاری انجام شد و نتایج این بررسی می تواند تصویری عینی و قابل درک از بکارگیری شهود در پرستاری برای خوانندگان فراهم کند، همچنین توصیه می شود مطالعات کمی و کیفی بیشتری در رابطه با استفاده از شهود در زمینه های مختلف پرستاری انجام شود.
    کلیدواژگان: شهود، پرستاری، قضاوت، تصمیم گیری
  • منصوره کلهر*، گلنار مهران صفحات 33-40
    مقدمه
    نقشه مفهومی ابزاری ترسیمی برای سازمان دهی و ارائه دانش است. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر استراتژی نقشه مفهومی بر پیشرفت تحصیلی و یادگیری معنی دار خواندن و درک مطلب زبان انگلیسی در دانش آموزان انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش یک طرح شبه آزمایشی پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. نمونه شامل 61 دانش آموز دختر پایه سوم دبیرستان شهر کرج بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش برای سنجش یادگیری معنی دار و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان یک آزمون پیشرفت تحصیلی محقق ساخته بود. سوال های آزمون بر اساس طبقه بندی حوزه شناختی بلوم (Bloom) تهیه شدند. از سوال های نقشه مفهومی و سوال های سطوح (تحلیل، ترکیب و ارزیابی) برای سنجش یادگیری معنی دار استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل و با نرم افزار Spss نسخه 5/11تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد استراتژی نقشه مفهومی باعث افزایش یادگیری درس زبان انگلیسی (026/0= p) و یادگیری معنی دار خواندن و درک مطلب انگلیسی (0001/0p=) در دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش تاثیر مثبت نقشه مفهومی بر پیشرفت و یادگیری معنادار خواندن و درک مطلب انگلیسی دانش آموزان را نشان داد. توصیه می شود دانش آموزان با به کارگیری نقشه مفهومی موجب عمیق تر شدن یادگیری و پیشرفت تحصیلی خود شوند و مجریان، مربیان حوزه آموزش از نقشه مفهومی به عنوان استراتژی تدریس، تکلیف یادگیری و ابزار ارزشیابی در آموزش استفاده کنند.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، یادگیری معنی دار، پیشرفت تحصیلی
  • شهناز پولادی، فرزانه نوروزی صفحات 41-49
    مقدمه
    داشتن انگیزه خصوصا در مورد انتخاب رشته های مربوط به علوم پزشکی از حساسیت خاصی برخوردار است. نظر به اینکه آگاهی از انگیزه دانشجویان در انتخاب رشته تحصیلی سهم به سزایی در کیفیت فرآیند آموزش و پیشرفت دانشجویان در آینده خواهد داشت؛ این مطالعه با هدف، طراحی و روانسنجی پرسشنامه انگیزه دانشجویان پرستاری و مامایی از انتخاب رشته تحصیلی انجام شد.
    روش کار
    در این پژوهش روش شناسی، 204 دانشجوی رشته پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در نیمسال دوم 94-93 به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. نسخه اولیه پرسشنامه بر اساس بررسی متون طراحی شد. پس از تایید اعتبار صوری و محتوی پرسشنامه توسط 10 نفر از متخصصین، روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی انجام گردید. پایایی درونی پرسشنامه با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تعیین گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 18 استفاده شد.
    یافته ها
    نسخه اول پرسشنامه انگیزه دانشجویان از انتخاب رشته تحصیلی با 14 گویه طراحی گردید. در فرایند روان سنجی پرسشنامه طی انجام روایی محتوی هیچ گویه ای حذف نگردید. پرسشنامه با شاخص روایی محتوایی91/. و نسبت روایی محتوایی 9/. از روایی محتوایی مطلوبی برخوردار است. براساس تحلیل عامل اکتشافی نسخه نهایی پرسشنامه با14گویه در قالب 3 عامل انگیزشی شامل عوامل انگیزشی مادی، معنوی و اجتماعی با توان پیش بینی 55/0 گویای روایی سازه پرسشنامه می باشد؛ همچنین پرسشنامه با آلفای کرونباخ 7/0 از پایایی مطلوبی برخوردار می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به روایی و پایایی مطلوب پرسشنامه انگیزش دانشجویان پرستاری و مامایی از انتخاب رشته تحصیلی، بکارگیری آن توسط محققین ، جهت بازخورد به رسانه های جمعی، مسئولین و اساتید مرتبط با رشته های پرستاری و مامایی به منظور افزایش تلاش در جهت کاهش موانع و افزایش انگیزه دانشجویان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: انگیزه، رشته تحصیلی، دانشجویان، پرستاری، مامایی
  • رضا مهدوی، شهناز پولادی*، مسعود بحرینی، نیلوفر معتمد، فاطمه حاجی نژاد صفحات 49-55
    مقدمه
    آموزش بالینی یکی از اجزای اصلی برنامه های دانشجویان پرستاری است. عدم کسب مهارت های بالینی لازم درزمان تحصیل ارائه خدمات پرستاری با کیفیت را در آینده شغلی دانشجویان پرستاری با مشکل مواجه می نماید. نظر به اینکه مدل همکار آموزشی به عنوان یک الگوی آموزش بالینی شناخته شده می باشد؛ این مطالعه با هدف بررسی اثر بخشی مدل همکار آموزشی برمهارت بالینی دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی انجام شده است.
    روش مطالعه
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی شاهد دار است. چهل و پنج دانشجوی ترم 5 پرستاری به صورت سرشماری تحت دو شیوه آموزش بالینی متفاوت در بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر در سال 1394 مورد مداخله قرار گرفتند. چهل و پنج دانشجوی پرستاری با تخصیص تصادفی ساده به دوگروه کنترل(22نفر) وآزمون(23نفر) تقسیم شدند. قبل و بعد از مداخله مهارت های بالینی دانشجویان با استفاده از ابزار محقق ساخته که روایی و پایایی آن بررسی گردید انجام پذیرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون مجذور کای دو، تست دقیق فیشر، من ویتنی یو، واریانس یک طرفه و آزمون t و با استفاده از نرم افزارspss.ver18 انجام شد.
    یافته ها
    بین دو گروه آزمون وکنترل از نظر مهارت های بالینی در حیطه های وظایف پرستار سیرکولر، وظایف پرستار اتاق بهبودی، و رعایت کنترل عفونت و استریلزاسیون اختلاف معناداری وجود داشت (p<0/05). بین دو گروه کنترل وآزمون از نظر مهارت های بالینی وظایف پرستاراسکراب تفاوت معناداری مشاهده نشد(p=0/058).
    نتیجه گیری
    نظر به افزایش مهارت های بالینی دانشجویان پرستاری مورد مطالعه در روش مدل همکار آموزشی، میتوان بیان داشت؛ این مدل روشی مناسب در فرایند آموزش مهارتهای بالینی به دانشجویان پرستاری است. بر این اساس به کار گیری مدل همکار آموزشی به منظور بهره مندی بیشتر از تجربیات، حضور مستمر در کنار دانشجویان و دانش عملی پرستاران بالینی در هر بخش برای ارایه آموزش مهارتها به دانشجویان پرستاری توصیه میشود.
    کلیدواژگان: مدل، همکار، مهارت بالینی، دانشجویان پرستاری، اتاق عمل
  • احمد اداوی، رضا فتحی مرغملکی*، یعقوب مدملی صفحات 56-62
    مقدمه
    فشار خون بالا بیماری خطرناکی است. اما برخلاف بیشتر بیماری ها بیماری فشار خون نشانه و نمود بیرونی ندارد. به علت طولانی بودن دوره درمان این بیماری، اغلب بیماران پس از مدتی، مصرف دارو را ترک کرده و ترجیح می دهند از روش های غیردارویی برای درمان خود استفاده کنند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر مدیریت استرس، به شیوه شناختی- رفتاری، بر استرس ادراک شده در زنان مبتلا به فشار خون می باشد.
    روش
    این پژوهش نیمه تجربی بر روی 40 زن مبتلا به فشار خون با دامنه سنی بین30 تا 45 سال در دو گروه آزمایش و گواه، با پیش آزمون-پس آزمون با مرحله پیگیری انجام شد. آموزش مدیریت استرس در 10 جلسه ی 60 دقیقه ایی(هفته ایی دو جلسه) به گروه آزمایش ارائه شد. ابزار سنجش، پرسشنامه استاندارد (استرس ادراک شده PSS) بود. پژوهش در چهار مرحله ی پیش آزمون، آموزش گروهی مدیریت استرس، پس آزمون و پیگیری، انجام گرفت.
    یافته ها
    بین دو گروه آزمایش و گواه از لحاظ، سن، وضعیت تاهل و شغل تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد(p>0/05). نتایج، تفاوت معناداری را بین نمرات استرس ادراک شده در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری نشان داد(002/0 p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که آموزش مدیریت استرس می تواند به عنوان الگویی مداخله ایی، برای کاهش استرس ادراک شده در بینش زنان مبتلا به فشار خون، استفاده گردد. و در این میان پرستاران، با اطلاع از اثر گذاری مثبت مدیریت استرس برکنترل فشار خون، سبک رفتاری و نوع مراقبت معنی دارتر و با کیفیت تری را به افراد فشار خونی ارائه خواهند کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس به شیوه شناختی - رفتاری، استرس ادراک شده، پرفشاری خون، زنان
  • شورانگیز بیرانوند *، رضا حسین آبادی، فاطمه قاسمی، خاطره عنبری صفحات 63-70
    مقدمه
    بررسی دیدگاه و نظرات فراگیران یکی از ابزار های ارزیابی کارکرد روش های ارشیابی در آموزش پزشکی می باشد. هدف این پژوهش تعیین دیدگاه، بازخورد و عملکرد دانشجویان پرستاری و مامایی نسبت به ارزشیابی به روش آزمون بالینی ساختارمند عینی بود.
    روش
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی کل دانشجویان ترم اول رشته پرستاری و مامایی خرم آباد ورودی 1393 به تعداد 50 نفر به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، چک لیست عملکرد و پرسشنامه شامل مشخصات فردی و دیدگاه دانشجویان نسبت به آزمون بالینی ساختارمند عینی بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تی تست تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین کل نمره عملکرد دانشجویان پرستاری و مامایی معنی دار بود ( 001/0P= ). همچنین دیدگاه در کل دانشجویان نسبت به آزمون بالینی ساختارمند عینی مثبت بود در مورد منصفانه بودن آزمون ( 84%)، سنجش سطح وسیعی از اطلاعات (86%)، سنجش مهارت های بالینی(74%) ، عادلانه بودن وظایف درخواست شده برای دانشجویان(80%) ، درست بودن محیط و زمینه ایستگاها (72%)، آزمون یک تجربه بالینی عملی و مفید است (66%) موافق بودند و تقریبا« نیمی از دانشجویان (48%) بیان نمودند که آزمون بالینی ساختارمند عینی سبب استرس می شود. نتایج آزمون تی تست نشان داد که میانگین و انحراف معیار دیدگاه و بازخورد دانشجویان پرستاری و مامایی نسبت به آزمون بالینی ساختارمند عینی معنی دار نبود .(p=0/11)
    نتیجه گیری
    دانشجویان نسبت به آزمون بالینی ساختارمند عینی دیدگاه و بازخورد مثبتی داشتند. این آزمون یک ابزار بالینی مفید و عادلانه برای عملکرد بالینی دانشجویان است که سطح وسیعی از اطلاعات را می پوشاند.
    کلیدواژگان: آزمون بالینی ساختارمند عینی، عملکرد، صلاحیت بالینی، دیدگاه
|
  • Jafar Adib, Batoul Nehrir *, Zohre Vafadar Pages 1-10
    Introduction
    critical thinking skill in health science education is considered as the ultimate goal of learning. This study aimed to determine the effect of educational workshop on improving the critical thinking skills of Nursing students.
    Methods
    In a quasi-experimental study with a before and after design, 32 undergraduate Nursing students from seven level of Baqiyatollah University of Medical Sciences (n=16) and Artesh University of Medical Sciences (n=16) in 1394 with informed consent participated in the study and due to better access for intervention, the students from Baqiyatollah University of Medical Sciences put in the experimental group and the students from Artesh University of Medical Sciences put in control group. The experimental group students trained critical thinking skills in a workshop for 6 hours. Critical thinking was assessed by using a 34-item California critical thinking skills (Form B) before, immediately after and one month after education in both groups. Information obtained were analyzed by using SPSS software (version 22) and descriptive statistics and inferential statistical significant level (p
    Results
    The results showed that test critical thinking, the difference in mean total scores and scores of dimensions ( analysis , evaluation, inference , deductive reasoning and deductive reasoning ) questionnaire critical thinking in the process before, immediately after and one month follow up after training the experimental group significantly more than the control group (P
    Conclusion
    Increased student's scores on the total score of critical thinking skills and aspects of analysis, evaluation, inference, inductive reasoning and deductive reasoning reflects the value of the effect of educational workshop on promoting critical thinking skills and clinical decision making of students .
    Keywords: Educational workshop, Critical thinking skills, Nursing student, Education
  • Seyyedeh Sara Afrazandeh, Batool Pouraboli, Sakineh Sabzevari * Pages 9-15
    Introduction
    In every area of human activity, without a doubt, ethics and moral values have a significant role in directing his behavior. Educational citizenship behaviors are voluntary and optional. Without formal aspects of student's behaviors, by social interaction, with a motivation of friendship, assistance, participation beyond the formal role and participation in the implementation of laws, regulations and training practices are implemented. This study aimed to analyze the educational citizenship behavior and factors affecting it implemented.
    Methods
    In this descriptive-analytic study sample was 290 students in Nursing and Midwifery School of Kerman University of Medical Sciences. in 2015 year . Sampling by census was conducted .The questionnaire of educational citizenship behaviors (ECBQ) was used for data gathering. questionnaire were distribution and completed by students. Data using descriptive and analytical, statistical tests (Pearson correlation coefficient, independent t-test, ANOVA) were analyzed in SPSS 18 software.
    Results
    Mean score of the educational citizenship behavior of students (66.64±7.73) was desirable. Between the educational citizenship behavior by age (p=0/001) significant positive correlation was observed. In addition, between the educational citizenship behavior by a girl or boy (p=0.001), and among singles and married (p=0.001) were significant positive correlation. But with field of study, grade, educational terms, and indigenous, there was no significant relationship.
    Conclusion
    Higher education requires increased focus on ethics education in programs and scientific projects for students. If religious beliefs and educational citizenship behavior together to strengthen may be able to better staff training in the future.
    Keywords: Educational Citizenship Behavior, Student, Nursing
  • Somayeh Arazi, Fatemeh Alaee Karheroody, Camelia Rohani, Student Asma Purhoseingholi, Parvaneh Vasli Pages 16-22
    Introduction

    Today, healthy lifestyle and health promotion is a fundamental need for population in the world. This study was designed to evaluate the effect of the health promoting education plan on adolescents’ lifestyle with Thalassemia major.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted by one group of 34 adolescents with thalassemia major who were being treated in Taleghani Hospital at Gonbad-Kavoos. Educational interventions (educational plan with five A) were carried out in 6 sessions -60 minutes each session- for 3 weeks in two groups of 17 participants. The data collection was done by two questionnaires, demographic-clinical information sheet and Health Promoting Lifestyle Profile II” (HPLP II) in dimensions of nutrition, physical activity and stress management before education, immediately and one month after an educational intervention. SPSS v.17 software and repeated measures statistics were used for data analysis.

    Results

    The mean score for overall Lifestyle profile in educating dimensions, before, immediately and one month after the intervention were 34.7±2.89, 38.79±3.4 and 77.7±3.5, respectively and showed a significant difference (p

    Conclusion

    Pediatric nurses should prepare and apply educational interventions for adolescents with thalassemia major. These plans can improve their health promoting behaviors in adolescents’ lifestyle in different dimensions. Therefore, in adolescents with thalassemia major, health promoting plan should be considered as an important part of care –treatment plan. So that the patients will actively participate in their health care program and access to self-efficacy in everyday living.

    Keywords: Education, lifestyle, Thalassemia major, health promotion
  • Parkhide Hassani, Alireza Abdi, Rostam Jalali, Nader Salari Pages 23-32
    Introduction
    intuition is an abstract concept, applied to make decision and judgment about clinical issues of patients by nurses. Regarding the ambiguity, and lack of information to the concept, this study was conducted to analysis the concept of intuition in Nursing.
    Methods
    the walker and Avant method was used to concept analysis, which contains eight steps included: 1- select a concept, 2- determine the aims of analyses, 3- Identify all uses of the concept, 4- Determine the defining attributes, 5- Identify a model case, 6- Identify borderline, related, contrary and Invented cases, 7- Identify antecedents and consequences, 8- Define empirical referents.
    Resutls: the results showed that the defining attributes of the concept of intuition in Nursing included: 1-knowledge achievement as holistic, no process of staging, 2- knowledge perception as immediately, 3- the perception of intuition as a feel or think, 4- the perception of intuition unconsciously and spontaneity, 5- the perception of intuition accompany with physical and psychological signs, 6- dissimilarity between intuitive messages with clinical symptoms of patients, 7- prediction of patient condition via intuition, 8- improvement of patient status by incorporating the intuition into Nursing care plan. For clarification, coincide with this stages, some cases such as model, borderline and contrary cases were offered.
    Conclusion
    in this study, the concept analysis of intuition was done, hence, the results would be provided as a comprehensive and reliable image of use of intuition in Nursing, so, it is suggested further qualitative and quantitative investigations about intuition would be conducted in various Nursing settings.
    Keywords: intuition, nursing, decision-making
  • Mansoureh Kalhor *, Golnar Mehran Pages 33-40
    Introduction
    The concept map is a graphical tool for organizing and representing knowledge. This study aimed to determine the impact of concept mapping on English achievement and reading comprehension meaningful learning of students.
    Methods
    This is a quasi-experimental design with a pre-test and a post-design. The subjects were 61 third level of high school girl students in Karaj city who were selected through purposive sampling and were randomly assigned in experimental and control groups. The research instrument was a researcher -made academic achievement test. The test questions were made on the basis of Bloom classification of cognitive domain. Concept map and high level of cognitive (analysis, synthesis, and evaluation) questions were used to measure the meaningful learning. Data were analyzed by SPSS V11.5 software using independent T-test.
    Results
    The results showed that concept mapping strategy has a positive effect on academic achievement (p=0.026) and meaningful learning (p= 0.0001) in students of English language. The students in the experimental group got better scores in academic achievement test compared to the control group.
    Conclusions
    The findings of the study revealed that the concept mapping strategy was influential in the English achievement and reading comprehension meaningful learning of students Based on the results it is recommended that the learners use concept map to deepen their learning and improve academic achievements therefore, Executives and educators in the field of education could use the concept map as a teaching strategy, learning task and assessment tool in education.
    Keywords: Concept map, meaningful learning, academic achievement
  • Shahnaz Pouladi, Farzaneh Noroozi Pages 41-49
    Introduction
    Motivation is a factor for many activities, such as learning. Having motivation, especially about selecting medical science discipline is a very sensitive job because they will be responsible for providing, maintaining and promoting social health. Therefore, the goal of this study was designing and psychometric properties of Nursing and midwifery students’ motivation about choosing the field of study.
    Methods
    In this research methodology study, design, 204 nursery midwifery students of the Bushehr Medical Science University in the second semester 2014-2015 were entered using the available sampling method. Waltz 2010 method was used for designing the questionnaire. The first copy of the questionnaire was designed based on review of the literature. After face and content validity confirmation of the questionnaire by 10 experts, exploratory factor analysis for construct validity was done. Internal consistency of the questionnaire was determined by calculating Cronbach's coefficient. SPSS version 18 was used for analyzing data.
    Results
    The first copy of the questionnaire was designed with 14 items in the psychometric process of the questionnaire, was not deleted any items through face validity, the questionnaire with content validity index 0.91 and content validity ration 0.9 has perfect validity. Based on exploratory factor analysis, the final copy of the questionnaire was obtained using 14 items and motivation dimensions in 3 factors, including material, spiritual and social with predicting power of 0.55. The questionnaire with Cronbach's coefficient 0.7 has a perfect Reliability.
    Conclusion
    Given better reliability and validity of motivation questionnaire in Nursing and midwifery students to select their field of study, using it by researchers in this area to be reflected to the public media, authorities and masters related to midwifery and nursery, and for increasing attempts’ to reduce problems and increase students motivation is recommended
    Keywords: Motivation, field of study, Student, Nursing, Midwifery
  • Reza Mahdavi, Shahnaz Pouladi *, Masoud Bahrain, Nilofar Motamed, Fatemeh Haji Nejad Pages 49-55
    Introduction
    Clinical training is one of the main components in nursing students programs. The lack of clinical skills during academic study providing of nursing care with quality will be difficult for future job in nursing students. Due to Clinical Teaching Partner Model is known as clinical training pattern this study aimed to evaluate the effectiveness of Clinical Teaching Partner Model on clinical skills in nursing students of Bushehr University of Medical Sciences.
    Method
    This is a quasi-experimental study. Forty five of fifth semester nursing students were intervene by Census under two different clinical teaching methods on the Persian Gulf Martyrs Hospital of Bushehr in 1394. Forty five nursing students by simple random allocation assigned to two groups as control (n = 22) and test (n = 23) groups. Before and after the training period, student's clinical skills evaluated with a questionnaire. Face and content validity of the questionnaire were assessed. In order to analyze the data, descriptive and inferential statistics such as: chi square test, Fisher exact test, Mann-Whitney U, variance t test was performed by using software spss.ver18.
    Findings: Between the experimental and control groups in terms of clinical skills in the areas of duties of circular nurse, duties of recovery nurse, infection control and sterilization there was a significant difference(p
    Conclusion
    Due to the increased skills of nursing students in Clinical Teaching Partner Model in this study, it is concluded this model is an appropriate method for clinical training to nursing students. Accordingly, the use of Clinical Teaching Partner Model in order to more benefit the experience, Constant presence alongside students and Practical knowledge of nurses in every ward is recommended for skills training to nursing students.
    Keywords: Model, peer, Clinical skills, nursing students, operating room
  • Ahmad Adavi, Reza Fathi Marghmalaki *, Yaghoob Madmoli Pages 56-62
    Introduction
    Hypertension is a serious disease. But unlike most diseases, hypertension has no symptoms and outer manifestation. Due to the long period of treatment, most patients after a while, they have left medication consumption and prefer to use non-pharmacological methods for their treatment. This study aimed to investigate the effect of cognitive-behavioral stress management training on perceived stress in women with hypertension.
    Methods
    This quasi-experimental study was done on 40 women with high blood pressure aged between 30 and 45 years in both experimental and control groups, with pretest-posttest phase with pretest-posttest follow-up phase. Stress management training in 10 sessions 60 minutes (twice a week) in the experimental group were provided. The assessment tool, a standard questionnaire (perceived stress PSS) was. Research was performed in four stages including pre-test, training, stress management, post-test and follow-up.
    Results
    Between the experimental and control groups in terms of age, marital status and occupation of the difference was not statistically significant (p>0.05). The results showed a significant difference between the scores of perceived stress in the pre-test, post-test and follow-up (p>0.002).
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that stress management training can be used as a model for intervention, to reduce perceived stress in the vision of women with hypertension and nurses with the knowledge of the positive effects of stress management on control of blood pressure, behavioral style and quality care more significant and more will provide people with hypertension.
    Keywords: Cognitive-behavioral stress management, perceived stress, hypertension, women
  • Shourangiz Beiranvand *, Reza Hossein Abadi, Fatemeh Ghasemi, Khatereh Anbari Pages 63-70
    Introduction
    Assess the views of learners is one of the tools of assessment of the performance evaluation methods in medical education. The aim of this study wa an assessment of nursing and midwifery students viewpoint, performance and feedback with an Objective Structured Clinical Examination (OSCE)
    Method
    In this descriptive – cross sectional study the sampling method was census and includes all students of the first term nursing and midwifery (50 students(. Instrument of data collection were performance check list and questionnaire. The questionnaire included two parts. The first part of individual characteristics and the second part were evaluated the student's perception and feedback of the students about the of OSCE. Data were analyzed with descriptive statistics and T-test.
    Results
    The results demonstrated a significant difference in mean of performance of Nursing and midwifery P=0/00. Also, total of students provided positive feedback about the OSCE. The majority of the students agreed that OSCE exam was fair (84%), covered a wide range of knowledge (86%), wide range of clinical skills is covered(74%), Tasks asked to perform were fair(80%),Settings and contexts of stationswere authentic(72%), a useful practical experience (66%) and almost half of students(48%) felt that OSCE was very stressful. independent t-test showed that the mean of perception and feedback nursing and midwifery students with an OSCE not significant P=0/11.
    Conclusion
    Students had positive feedback and view about the OSCE. OSCE is a useful and fair tool for nursing students ' clinical skills that covered a wide range of knowledge.
    Keywords: Structured Clinical Examination (OSCE), Performance, Clinical Competence, View, Feedback