فهرست مطالب

پژوهش های تربیتی - سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه پژوهش های تربیتی
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عزت الله قدم پور، پروانه رادمهر، لیلا یوسف وند صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش گروهی مبتنی بر نظریه امید اسنایدر بر میزان اشتیاق و سرسختی تحصیلی دانش آموزان دختر متوسطه اول انجام گرفت. مطالعه حاضر به شیوه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر خرم آباد در سال تحصیلی 95- 1394 بود. حجم نمونه به تعداد 50 نفر(25 نفر گروه آزمایش و 25 نفر گروه گواه) با استفاده از روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب گردید. گروه آزمایش، تحت آموزش گروهی مبتنی بر نظریه امید اسنایدر به صورت گروهی قرار گرفت. بعد از اتمام جلسات آموزشی، از هر دو گروه آزمایش و گواه، پس آزمون و مجددا 2 ماه بعد، پیگیری به عمل آمد. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه های اشتیاق تحصیلی شافلی و همکاران (2001) و سرسختی تحصیلی کوباسا و همکاران (1982) بود. تحلیل داده ها با استفاده از spss-19و روش آماری تحلیل کواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد آموزش امید بر افزایش میزان اشتیاق تحصیلی(001/0>P) و سرسختی تحصیلی(01/0>P) تاثیر معنادار دارد. این نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ گردید.
    کلیدواژگان: امید، اشتیاق تحصیلی، سرسختی تحصیلی، دانش آموزان
  • آرش شهبازیان خونیق، زبیر صمیمی، ابوالفضل فرید صفحه 15
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه اعتیاد به اینترنت و جهت گیری مذهبی با اهمال کاری تحصیلی دانشجویان با توجه به جنسیت انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان خوابگاهی مشغول به تحصیل دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 95-94 بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 200 نفر از آن ها با روش خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های اعتیاد به اینترنت یانگ (1988)، جهت گیری مذهبی آلپورت (1950) و اهمال کاری سولمون و راثبلوم (1989) استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد بین تمامی مولفه های اهمال کاری تحصیلی و اعتیاد به اینترنت رابطه مثبت معنادار وجود داشت (05/0p<). همچنین از میان مولفه های جهت گیری مذهبی، جهت گیری مذهبی درونی با تمامی مولفه های اهمال کاری تحصیلی رابطه منفی معنادار داشت (05/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که اعتیاد به اینترنت و جهت گیری مذهبی درونی می توانند اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی کنند و تقریبا بخش متوسطی از واریانس نمرات اهمال کاری تحصیلی بر اساس اعتیاد به اینترنت و جهت گیری مذهبی درونی تبیین می شود. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت اعتیاد به اینترنت و جهت گیری مذهبی از عوامل مهمی هستند که می توانند در اهمال کاری تحصیلی دانشجویان نقش داشته باشند. به والدین و کلیه برنامه ریزان تعلیم تربیت توصیه می شود که با آموزش های مناسب، استفاده مفید از اینترنت و افزایش جهت گیری مذهبی درونی را به دانش آموزان و دانشجویان آموزش دهند.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، اعتیاد به اینترنت، جهت گیری مذهبی
  • احمد ولیخانی، مهسا ملکی مجد، راضیه هاشمی صفحه 31
    زمینه
    با وجود اینکه خلاقیت هیجانی نقش مهمی در سازگاری و روابط بین فردی آدمی بازی می کند، به دلیل تازگی مفهوم آن در ادبیات روانشناختی از زمان مطرح شدن آن تا کنون، تحقیقات خیلی کمی به منظور کشف همبسته های مرتبط با آن انجام شده است.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی تفکر انتقادی به وسیله ی خلاقیت هیجانی و مولفه های آن در دانشجویان بود.
    روش
    با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 156 نفر از بین دختران و پسران دانشگاه شیراز انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها پرسشنامه های خلاقیت هیجانی و تفکر انتقادی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل های رگرسیون ساده و چندگانه صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که بین خلاقیت هیجانی و تفکر انتقادی به طور معنادار و مثبت رابطه وجود داشت. همچنین تفکر انتقادی با مولفه های اثربخشی/ اعتبار و آمادگی خلاقیت هیجانی رابطه ی معنادار و مثبت داشت، اما با مولفه ی بداعت رابطه ی معناداری را نشان نداد. بعلاوه، خلاقیت هیجانی با مولفه های با هر سه مولفه ی نوآوری، پختگی و دغدغه ی فکری تفکر انتقادی رابطه معنادار و مثبت داشت. نتایج تحلیل رگرسیون ساده نشان داد که خلاقیت هیجانی به طور معنادار و مثبت توانست تفکر انتقادی را پیش بینی کند. همچنین آزمون رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که از بین مولفه های خلاقیت هیجانی فقط مولفه ی اثربخشی/ اعتبار به طور معنادار تفکر انتقادی را پیش بینی کرد.
    بحث و نتیجه گیری
    بنابر نتایج به دست آمده از مطالعه ی حاضر می توان ادعا کرد که با آموزش و تعلیم خلاقیت هیجانی با تاکید بر ویژگی اثربخشی/ اعتبار در دانشجویان، می توان تفکر انتقادی آنان را که به طور بالقوه سهم بالایی در موفقیت تحصیلی و پیشرفت کاری آنان دارد، افزایش داد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، خلاقیت هیجانی، دانشجویان
  • نگین برات دستجردی، الهام یوسفی صفحه 47
    یکی از اهداف اصلی در آموزش مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات، پرورش مهارت های تفکر انتقادی است. تفکر انتقادی برای زیستن اندیشمندانه و سازگاری با تغییرات و تحولات سریع اجتماعی ضروری است. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه میان استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات با میزان گرایش به تفکر انتقادی در دانشجویان آموزش از راه دور بود. روش پژوهش توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری دانشجویان پیام نور (آموزش از راه دور) شهر اصفهان بودند که 100 نفر آنها به طور تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابراز گردآوری داده ها، پرسشنامه استفاده از ICT و پرسشنامه گرایش به تفکر انتقادی کالیفرنیا بود. یافته ها نشان داد میانگین نمره های کل گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان 31/276 بود که نشان دهنده گرایش متزلزل است. همچنین میان میزان آشنایی با ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، اهداف علمی- پژوهشی و اهداف آگاهی از اخبار و اطلاعات با گرایش به تفکر انتقادی رابطه معناداری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش از راه دور
  • معصومه شفیعی، سجاد بشرپور، شیرین احمدی، حدیث حیدری راد صفحه 63
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه سرشت و منش و حواس پرتی در دانش آموزان ناشنوا و عادی بود. روش این پژوهش علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان ناشنوا و عادی مشغول به تحصیل در نیمه اول سال 1395 در شهرستان گیلان غرب بود. به دلیل محدود بودن حجم جامعه تمامی افراد ناشنوا به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و 20 دانش آموز عادی نیز با توجه به ویژگی های جمعیت شناختی سن و جنسیت با گروه ناشنوا همتا شده و به عنوان گروه مقایسه در این پژوهش شرکت کردند. داده ها با استفاده از مقیاس سرشت و منش و مقیاس کنترل توجه جمع آوری و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد میانگین نمرات افراد ناشنوا در متغیرهای حواس پرتی (05/7=F؛ 01/0>P) و در مولفه های اجتناب از آسیب (71/37=F؛ 001/0>P) و نوجویی (01/5=F؛ 05/0>P) بالاتر اما در مولفه های خودراهبری (26/9=F؛ 001/0>P) و همکاری (97/18=F؛ 001/0>P) به طور معنی داری پایین تر از افراد عادی است. این نتایج آشکار می کند که کودکان ناشنوا حواسپرتی بالاتری نسبت به گروه عادی دارند و ویژگی های سرشتی آنها نیز متفاوت از افراد عادی می باشد.
    کلیدواژگان: سرشت و منش، حواس پرتی، ناشنوا، دانش آموز
  • مریم دیباواجاری صفحه 78

    این مقاله با عنوان بررسی جایگاه پرسش و نقش آن در مشاوره فلسفی، به دنبال پاسخگویی به این پرسش ها می باشد، 1.پرسش چیست؟ 2.مشاوره فلسفی چیست؟3. جایگاه پرسش در مشاوره فلسفی کدام است؟ 4.پرسش و مشاوره فلسفی چگونه پژوهش در تربیت را متحول خواهد کرد؟برای پاسخگویی به این پرسش ها از روش تحلیلی محتوای کیفی و دیالکتیک با خود استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد: مشاوره فلسفی ابداع دوران جدید است گرچه می توان ریشه های ان را به سقراط باز گرداند. مشاوره فلسفی به مراجعان کمک می کند پرسش هایی اساسی از خود بپرسند و در این رهگذر دهن خود را سازمان دهی کنند و ریشه ای نادرستی افکارشان را کشف کنند. پرسش هم نقش اساسی در فلسفه ورزی دارد و هم اگر قرار باشد در مشاوره فلسفی مورد استفاده قرار گیرد ، نقشی جدی ایفا می کند. مشاوره فلسفی چون یک آغاز و یک ابداع می تواند پژوهشهای تربیتی را تحت تاثیر قرار دهد. و به برخی پرسش های اساسی پاسخ دهد ؛ آیا باید در آموزش و پژوهش در مشاوره تحولی ایجاد شود؟ آیا فلسفه و فلسفه ورزی باید آموزش و پژوهش در سایر رشته های تربیتی را نیز تحت تاثیر قرار دهد؟

    کلیدواژگان: پرسش، مشاوره، مشاوره فلسفی
  • کیوان مرادی، سیده سارا شفیعی صفحه 96
    مواجهه با چالش های نوین حوزه ی تعلیم و تربیت، مستلزم آمادگی مستمر نهاد مدرسه در مسیر تبدیل شدن به سازمانی چابک و منعطف برای پاسخ گویی به فرصت هاست. با توجه به نقش حیاتی سرمایه های انسانی بر چابکی سازمان، هدف پژوهش حاضر باز پژوهشی نقش سرمایه های انسانی معلمان و مدیران در چابک سازی مدارس متوسطه شهر تهران بوده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از جهت شیوه ی گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل کلیه مدارس متوسطه پسرانه دولتی و غیردولتی شهر تهران بود که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 79 مدرسه به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری در این پژوهش از نوع خوشه ایچند مرحله ای بوده است. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه چابکی مدارس (محقق ساخته) و سرمایه انسانی نادری (1394) استفاده شده است. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای چابکی مدارس «804/0» و سرمایه انسانی «853/0» ارزیابی شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد، سرمایه های انسانی معلمان و مدیران با چابکی مدارس رابطه ی مثبت و معناداری دارد. نتیجه اینکه، بهبود سرمایه های انسانی مدیران آموزشی و معلمان منجر به بهبود قابلیت های چابکی مدارس می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، توانمندی های شناختی، مهارت های فراشناختی، شایستگی های عاطفی، ارتباطی، مدرسه چابک
|
  • Ezatolah Ghadampour, Parvaneh Radmehr, Leila Yousefvand Page 1
    The aim of the present study was to examine the effect of group training based on schnyder hope theory on level academic engagement and hardiness girl students in first grade. The present study was method of sup-experimental with pre-test - post-test and follow-up design with control group. This study population included all high school girl students in first grade of Khorramabad city the academic 2015-16. Sample size of 50 individuals (25individual's experimentation and 25 individuals 'control group) using multi-stage random cluster were selected. The only experimental group was group training based on schnyder hope theory, after the training Meetings, from both the experimental and control groups post-test and again two months later, both groups were followed up. In this study measuring tool, questionnaire academic engagement Schafeli et al (2001) and academic hardiness Khobasa et al (1982) . Analysis of the data was done using SPSS-19 and descriptive and inferential tests such as covariance analysis were conducted. The results study showed that training of group training based on schnyder hope theory had a significant effect on academic engagement (P
    Keywords: hope, academic engagement, academic hardiness, students
  • Arash Shahbaziyankhonig, Zobair Samimi, Abolfazl Farid Page 15
    The aim of this study was to investigate the Relationship of Internet Addiction and Religious Orientation with Student's Academic Procrastination according to Sex. The study was descriptive and correlational. The study population included all campus students studying in Azarbaijan Shahid Madani University at the academic year 2015-2016 that based on Morgan table, 200 of them were selected by Cluster sampling. For data gathering of the Internet Addiction Questionnaire of Young (IAT) (1988), religious orientation Questionnaire of Allport (1950) and procrastination Questionnaire of Solomon & Rothblum (1989) were used. Data using Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis were analyzed. The results showed that was a positive significant relationship between all the components of Academic Procrastination and Internet addiction and almost the middle of the variance in scores of academic procrastinations based on Internet addiction and intrinsic religious orientation explained. According to the results can be said that internet addiction and religious orientation are important factors that could contribute Academic Procrastination. To Parents and all educational planners recommended that with proper training, the beneficial use of the Internet and increase internal religious orientation to teaching students.
    Keywords: Academic procrastination, Internet addiction, Religious orientation, Sex
  • A. Valikhani, M. Malekimajd, R. Hashemi Page 31
    Background
    Despite, the emotional creativity play important role in adjustment and interpersonal relationships, because the concept of emotional creativity was introduced recently there is very little research has been done to explore it,s correlate –related,.
    Objective
    The current study was to investigated the prediction of critical thinking by emotional creativity and it,s components in university students.
    Method
    One hundred fifty six Shiraz university students were selected by convenient sampling method. Emotional Creativity and Critical Thinking Questionnaires were used for collecting data. Data were analysised by Pearson correlation test, simple and multiple regression analysis.
    Findings: Results showed that emotional creativity was positively related to critical thinking. Also, critical thinking was significantly associated with components of effectiveness/authenticity and preparedness, but there was not significantly association with component of novelty. In additional, emotional creativity was positively correlated with all if components of critical thinking: Engagement, Maturity, and Innovativeness. Simple regression analysis indicated emotional creation significantly predicted critical thinking. Furthermore, multiple regression analysis showed that among of components of emotional creativity, effectiveness/authenticity component only significantly predicted critical thinking.
    Conclusion
    Based on the obtained findings, it can be concluded that with training emotional creation emphasis on effectiveness/authenticity in students, can improve and extend their critical thinking which that it has potentiality high contribution for achievement academic and work progress.
    Keywords: critical thinking, emotional creativity, university student
  • Dr Negin Barat Dastjerdi, Elham Yusofi Page 47
    One of the main objectives of the ICT-based education is training of critical thinking skills. Critical thinking is essential for a thouthful way of living and compatability to rapid social changes. The purpose of this study was to explore the relationship betweeen usage of ICT tools and critical thinking desposition among distance education students. The research was done through descriptive (Survey) method. The study population consisted of all students of Isfahan Payam-Noor university (distance education) from which a sample of 100 students were selected by using random sampling method. In order to collect data, ICT Questionnaire and California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTDE) were used. The Results showed that the mean of total score of critical thinking disposition was 276.31 indicating an ambivalence desposition. Also there were significant relationships between the amount of familiarity to ICT tools, scientific-scholarly objectives and awareness of news and information objectives and critical thinking desposition.
    Keywords: Critical thinking, Information, Communication Technology (ICT), Distance education
  • Masumeh Shafiei, Sajjad Basharpoor, Shirin Ahmadi, Hadees Heidarirad Page 63
    The main purpose of present study was to comparing of temperament character and distraction between students deaf and normal. This research was a causal-comparative study. The statistical population consisted of all students studying deaf and normal in the second half of 2014, the city was Gilan- Gharb (20 = N). Due to the limited population size were chosen as the deaf And 20 normal students are also given the demographic characteristics of age and sex matched groups of deaf and as a comparison group in the study. Data were collected by Temperament Character Inventory (TCI) and attention Control Scale (ACS) and analyzed by variance analysis (MANOVA). The results show that the mean scores for the deaf in distraction variables (P
    Keywords: Temperament, Character, distraction, deaf, student
  • Maryam Diba Vajari Page 78

    this article is about to answere the following questions: what is a question? ,what is philosophical questioning? and how important are questions in philosophical therapy? and many more such questions which are essential and vital for anyone who even remotely does any sort of therapy related work, with children and adoults.

    Keywords: question, therapy, philosophical therapy
  • Keyvan Moradi, Seyedeh Sara Shafiee Page 96
    The challenges facing education system today require that schools be able to continuously transform into flexible and agile organization which respond to environment driven opportunities. Therefore, the main objective of this paper is to study the investigation the relationship between human capital and organizational agility in high schools of Tehran city. Descriptive-correlation method was used. Population of this study consisted of all private­ and public high schools of Tehran city (­411 school). According to Cochrane formula, 79 schools were selected as samples. Multiple cluster sampling method was used in this research.­ schools agility questionnaire (Researcher-Made) and human capital assessment scale )­­Naderi, 2015) was used for data collection.­ The questionnaire reliability was evaluated based on Cronbach’s alpha (organizational agility =α­0.804 and human capital =α0.853). Data was analyzed through Pearson coefficient of correlation & structural equation model technique. The main findings are: A positive relationship was found between general indicator of human capital and organizational agility high schools in of Tehran city. The result indicated that human capital enhances the influences an school agility capabilities.
    Keywords: Human Capital, Cognitive Potencies, Meta-cognitive Skills, Emotional-Communication Competencies, Agile School