فهرست مطالب

فیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 33 (بهار 1396)

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 33 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهناز ظفری *، علی عبادی، سدابه جهانبخش، محمد صدقی صفحات 5-17
    این تحقیق جهت بررسی اثر تنش کم آبی حاکم بر گیاه مادری، روی بنیه و درصد ظهور گیاهچه ارقام گلرنگ، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1392 به صورت اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها در کرت اصلی، شامل تنش خشکی (کرت اصلی) در سه سطح آبیاری پس از 80 میلی متر (تنش نرمال) ، 120 میلی متر (تنش ملایم) و 160 میلی متر (تنش شدید) تبخیر از تشتک تبخیرکلاس A بودند و کرت فرعی شامل سه رقم گلرنگ بهاره (گلدشت، سینا و فرامان) و تنظیم کننده رشد براسینواستروئید (عدم مصرف و مصرف 7-10 مولار) بود. نتایج آزمایش نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش وزن هزار دانه، درصد و سرعت جوانه زنی، طول (ریشه چه، ساقه چه، گیاهچه) ، وزن خشک گیاهچه و شاخص بنیه گیاهچه گردید. به طوری که به ترتیب نسبت به سطح نرمال 14/34 درصد، 79/87 درصد، 66/11 درصد، 30/92 درصد، 34/55 درصد، 32/60درصد و 48/55درصد افت داشت و بین ارقام کشت شده رقم گلدشت دارای بیش ترین وزن هزار دانه، وزن خشک گیاهچه، درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و شاخص بنیه گیاهچه بود. اما تیمار براسینواستروئید تنها باعث افزایش معنی دار در وزن هزار دانه و وزن خشک گیاهچه شد. برای سایر پژوهشگران توصیه می شود براسینواستروئید را در مرحله دانه بندی نیز استفاده کنند. زیرا احتمال دارد، اثر براسینواستروئید طی گذر زمان از گل دهی تا دانه بندی کاهش یابد.
    کلیدواژگان: بنیه بذر، تنظیم کننده رشد و جوانه زنی
  • حسن نیکخواه کوچکسرایی *، هاملت مارتیروسیان صفحات 19-33
    به منظور بررسی اثر تنش گرمای پایان فصل بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه ارقام گندم دوروم (Triticum durum Desf.) این آزمایش مزرعه ای در دو تاریخ کاشت (تاریخ کشت مطلوب و با تاخیر) انجام شد. تعداد هفت رقم گندم دوروم (یاواروس، دنا، کرخه، آریا، بهرنگ، ساجی و زردک) در طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار، در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر در استان مازندران، طی سه فصل زراعی 89-1388، 90-1389 و 91-1390 مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر رقم بر وزن سنبله و عملکرد دانه معنی دار (1% ≥ α) بود، که نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی در ارقام گندم دوروم مورد بررسی است؛ همچنین اثر سال بر این صفات معنی دار بود، در حالی که برهمکنش سال در رقم برای صفت وزن سنبله معنی دار بوده، ولی برای عملکرد دانه معنی دار نبود. مقدار کاهش وزن سنبله در شرایط تنش برای ارقام مورد بررسی یکسان نبود، که اهمیت انتخاب رقم غیر حساس به تنش گرما را ثابت می کند. بررسی شاخص های تنش نشان داد که شاخص های حساسیت به تنش (STI) ، میانگین بهره وری (MP) و میانگین هندسی بهره وری (GMP) در شرایط مطلوب و شرایط تنش گرما، با عملکرد دانه، همبستگی معنی داری (1% α ≤) داشتند، لذا برای گزینش ارقام غیر حساس پیشنهاد شدند. رقم بهرنگ با متوسط عملکرد 5310 کیلوگرم در هکتار در شرایط مطلوب، و با کاهش 16/9 درصدی در شرایط تنش، بیش ترین اندازه شاخص های STI، MP و GMP را داشت و به عنوان مناسب ترین رقم برای کشت در منطقه مازندران پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: تنش گرما، غلات و گندم دوروم
  • حسن نوریانی* صفحات 35-51
    به منظور بررسی اثر تنظیم کننده های رشد گیاهی روی برخی از شاخص های فیزیولوژیکی رشد و عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم کنجد، آزمایشی در تابستان سال 1394 در منطقه دزفول به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. در این آزمایش فاکتور اول شامل آماده سازی بذر با محلول های اسید سالیسیلیک 0/1 میلی مولار (SA) ، متیل جاسمونات 1 میکرو مولار (MJ) ، اسید هیومیک 1/5 درصد (HA) و آب (شاهد) و فاکتور دوم استفاده از دو رقم کنجد (یلووایت و رقم محلی دزفول) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اکثر شاخص های فیزیولوژیکی رشد ارقام کنجد متاثر از کاربرد تیمارهای آماده سازی بذر بود و اغلب بالاترین میزان شاخص های رشد در رقم محلی دزفول با مصرف اسید هیومیک 5/1 درصد مشاهده گردید. همچنین اثر تیمارهای آماده سازی بذر به جز بر تعداد دانه در کپسول و شاخص برداشت، بر روی سایر صفات مورد ارزیابی معنی دار گردید. اثر متقابل معنی داری بین تیمارهای آماده سازی بذر و رقم بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت حاصل گردید. بیش ترین همبستگی بین عملکرد دانه و صفات مورد ارزیابی، با تعداد دانه در کپسول (**0/87=r) و تعداد کپسول در بوته (**0/79=r) مشاهده شد. در مقایسه با شاهد، تیمارهای SA ، HA و MJ به ترتیب باعث افزایش 11، 18 و 14 درصد عملکرد دانه گردید. بنابراین، اثر تیمار اسید هیومیک موثرتر از سایر تیمارها بر روی عملکرد دانه بود. از آن جایی که عملکرد دانه کنجد رقم محلی دزفول (1867 کیلوگرم در هکتار) در شرایط مساوی مصرف اسید هیومیک، بیش تر از رقم یلووایت (1474 کیلوگرم در هکتار) بود، لذا می توان اظهار نمود رقم محلی دزفول واکنش بالاتری نسبت به مصرف اسید هیومیک داشته و به همین دلیل عملکرد بیش تری تولید نمود.
    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، اسید هیومیک و شاخص برداشت
  • روزبه فرهودی *، دانگ جی لی صفحات 53-68
    تنش شوری یک عامل غیر زنده مهم محدود کننده تولید گیاهان زراعی است. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 15 ژنوتیپ نخود (Cicer ariegtinum) و سه سطح شوری آب آبیاری 3/1،0/7 و 6/2 دسی زیمنس بر متر در سه تکرار در سال 1393 در دانشگاه دانکوک کره جنوبی انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد ژنوتیپ های MCC873، MCC870 و MCC776 دارای بیش ترین شاخص تحمل تنش در سطح شوری 6/2 دسی زیمنس بر متر بودند. افزایش سطوح شوری سبب کاهش عملکرد دانه ژنوتیپ های نخود شد، اما در سطح تنش 6/2 دسی زیمنس بر متر ژنوتیپ های MCC873، MCC870، MCC537، MCC776 و MCC10 بیش ترین عملکرد دانه را داشتند و در یک گروه آماری قرار گرفتند. تنش شوری سبب افزایش غلظت سدیم و کاهش نسبت پتاسیم به سدیم برگ ژنوتیپ های نخود شد، اما ژنوتیپ های MCC873، MCC870، MCC392، MCC78 و MCC10 بیش ترین نسبت پتاسیم به سدیم برگ را داشتند که بیانگر تحمل شرایط تنش توسط این ژنوتیپ ها می‏باشد. افزایش غلظت نمک سبب کاهش رطوبت نسبی برگ و افزایش غلظت اسمولیت هایی مانند پرولین و کربوهیدرات های محلول برگ ژنوتیپ های نخود شد. بیش ترین میزان رطوبت نسبی برگ در سطح شوری 6/2 دسی زیمنس بر متر در ژنوتیپ MCC10 مشاهده شد. نتایج نشان داد ژنوتیپ های MCC873، MCC870، MCC873،MCC537 ، CC776 و MCC10 در شرایط شوری از بیش ترین عملکرد دانه، نسبت پتاسیم به سدیم، رطوبت نسبی برگ و کربوهیدرات های محلول برگ برخوردار بودند در حالی که کم ترین میزان سدیم برگ را داشتند.
    کلیدواژگان: اسمولیت های سازگار، پتاسیم و رطوبت نسبی
  • جلال قادری *، محمد جعفر ملکوتی، کاظم خاوازی، محمد حسین داوودی صفحات 69-84
    در خاک های آهکی ایران به علت pH بالا، عناصر غذایی از حلالیت اندکی برخوردار بوده و جذب آن ها توسط گیاهان با مشکل مواجه است. گوگرد با کاهش pH خاگ اطراف ریشه، موجب افزایش حلالیت و جذب عناصر غذایی خاک می شود. این پژوهش در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار گوگرد عنصری (صفر، 250، 500 و 1000 کیلوگرم در هکتار) همراه با باکتری تیوباسیلوس، در سه تکرار و در چهار مزرعه (چغا نرگس، ایستگاه تحقیقاتی ماهیدشت، نجف آباد و قمشه) با مقدار سولفات قابل جذب متفاوت (7، 13، 18 و 27 میلی گرم در کیلوگرم خاک) ، در استان کرمانشاه در سال زراعی 95-1394 اجرا شد. نتایج تجزیه مرکب این پژوهش نشان داد که اثر گوگرد، مکان و برهمکنش آن ها برعملکرد دانه، درصد پروتئین، وزن هزار دانه و غلظت عناصر غذایی در دانه گندم در کلیه مناطق در سطح یک درصد معنی دار بود. مصرف 500 و 1000 کیلوگرم گوگرد در یک گروه آماری قرار داشتند، ولی تفاوت بین آن ها با 250 کیلوگرم معنی دار بود. بیش ترین عملکرد دانه، وزن هزار دانه و غلظت عناصر غذایی در دانه با کاربرد 1000 کیلوگرم گوگرد عنصری در هکتار به دست آمد. کاربرد بالا ترین سطح گوگرد سبب افزایش 503، 617، 315 و246 کیلوگرم در هکتار دانه و 6، 7/3، 4/8 و 3/25 درصد، پروتئین دانه گندم در مناطق چغانرگس، ماهیدشت، نجف آباد و قمشه در مقایسه با تیمار شاهد گردید. با توجه به نتایج به دست آمده، کاربرد 500 کیلوگرم گوگرد در هکتار با باکتری تیوباسیلوس مناسب است.
    کلیدواژگان: پروتئین، عناصر غذایی، گوگرد و وزن هزار دانه
  • بابک پیکرستان، مهرداد یارنیا *، حمید مدنی صفحات 85-97
    به منظور ارزیابی ویژگی های فیزیولوژیک رشد و عملکرد دو هیبرید ذرت شیرین در شرایط کم آبیاری و محلول پاشی با ترکیبات حاوی عنصر روی، این آزمایش به صورت اسپیلت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک در سال 1393 انجام شد. تیمار الگوی آبیاری در کرت های اصلی شامل آبیاری کامل مزرعه یا کلیه جویچه ها (شاهد) ، آبیاری یک درمیان جویچه ها، آبیاری یک درمیان متناوب جویچه ها و در کرت های فرعی تیمار محلول پاشی با عنصر روی شامل عدم محلول پاشی (شاهد) ، کاربرد سولفات روی زینک درآپ، کاربرد سولفات روی زینک فست و دو هیبرید ذرت شیرین و فوق شیرین به صورت فاکتوریل قرار گرفتند. نتایج نشان داد روش کم آبیاری یک در میان باعث کاهش معنی داری در شاخص های رشد و عملکرد محصول شد، اما آبیاری تناوبی با همان مقدار مصرف آب تفاوت معنی داری با تیمار شاهد نداشت. نتایج نشان داد بالاترین میزان عملکرد دانه، شاخص برداشت، شاخص سطح برگ، سرعت رشد نسبی و میزان جذب خالص در روش آبیاری کامل به دست آمد که تفاوت معنی دار در سطح یک درصد با روش کم آبیاری یک درمیان داشت ولی با روش کم آبیاری تناوبی تفاوت معنی داری نشان نداد. اثرکاربرد زینک درآپ و زینک فست بر شاخص های عملکرد و رشد هیبریدهای ذرت شیرین در مقابل شاهد (محلول پاشی با آب) دارای تفاوت معنی دار در سطح یک درصد بود. بالاترین شاخص سطح برگ در تیمار آبیاری کامل به میزان 3/8 با تیمار آبیاری یک درمیان با مقدار 3/3 دارای تفاوت معنی دار در سطح یک درصد بودند.
    کلیدواژگان: آبیاری، ریز مغذی و ذرت
  • نرگس دولتمند شهری *، مسعود حق شناس صفحات 99-118
    به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف رطوبتی خاک در سطوح مختلف سالیسیلیک اسید بر فعالیت آنزیم ها و ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی یونجه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی دانشگاه کردستان، در تابستان سال 1 3 9 2 به صورت مزرعه ای طراحی و اجرا شد. عامل اول شامل دو سطح آبیاری نرمال (100 درصد ظرفیت زراعی) و تنش خشکی (50 درصد ظرفیت زراعی) و عامل دوم شامل پنج سطح محلول پاشی سالیسیلیک اسید (صفر، 7، 21، 35 و 49 درصد) بود. نتایج بیانگر اثر معنی دار برهمکنش تنش خشکی و محلول پاشی سالیسیلیک اسید بر عملکرد بیولوژیک، تعداد برگ، سطح برگ، رنگیزه های فتوسنتزی (P<0. 01) ، فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز (APX) و بیوسنتز اسید آمینه پرولین (P<0. 05) بود. کاربرد سالیسیلیک در هر سطح آبیاری باعث بهبود رشد و افزایش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و محتوای پرولین برگ شد، که این اثر مثبت نسبت به تیمار شاهد در شرایط تنش بیش تر بود، به طوری که عملکرد خشک علوفه در سطح آبیاری نرمال و تنش خشکی با 7289 و 5871 کیلوگرم در هکتار به ترتیب به تیمارهای سطوح 21 و 35 درصد سالیسیلیک اسید اختصاص یافت که نسبت به تیمار شاهد به ترتیب افزایش 19/93 و 53/62 درصدی داشتند. به طور کلی، تنش خشکی باعث کاهش عملکرد دانه و صفات وابسته به آن شد، که کاربرد سالیسیلیک اسید با اثر بر افزایش سنتز پرولین، بهبود پتانسیل آبی گیاه و فتوسنتز تا حدودی توانست کاهش عملکرد محصول را جبران کند.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، رادیکال های آزاد و عملکرد بیولوژیک
  • زهره ممبینی، زهرا خدارحم پور *، محمد معتمدی صفحات 119-135
    به منظور بررسی اثر دور آبیاری بر ژنوتیپ‏های سورگوم علوفه‏ای سه آزمایش طرح کرت‏های خرد شده در زمان به صورت جداگانه در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان شوشتر در سال 1393 اجرا شد. عوامل آزمایش شامل 8 ژنوتیپ سورگوم علوفه‏ای و چین در دو زمان مختلف بود. نتایج نشان داد با افزایش دور آبیاری از 7 به 21 روز، کاهش 12 درصدی ارتفاع بوته، 21 درصدی تعداد برگ در بوته، 36 درصدی عملکرد علوفه تر و 60 درصدی عملکرد علوفه خشک مشاهده شد. با افزایش دور آبیاری از 7 به 21 روز یک بار آبیاری خصوصیات رشدی گیاه سورگوم علوفه ای کاهش نسبتا شدیدتری نسبت به تنش 14 روز یک بار آبیاری یافت. در آزمایش هفت روز یک بار آبیاری ژنوتیپ‏های KFS6 (37/5 تن در هکتار) ، KFS13 (40/2 تن در هکتار) وKFS16 (35/2 تن در هکتار) ، در آزمایش 14 روز یک بار آبیاری ژنوتیپ‏های KFS2 (26 تن در هکتار) ، KFS13 (24/2 تن در هکتار) ،KFS16 (26/2 تن در هکتار) وKFS1 (25/8 تن در هکتار) بیش ترین عملکرد علوفه خشک را تولید کردند. در آزمایش 21 روز یک بار آبیاری به جز ژنوتیپ‏های KSF6 و KFS2 سایر ژنوتیپ ها حائز بالاترین عملکرد بودند. در مجموع با توجه به شاخص های SSI، STI و عملکرد علوفه خشک بالاتر از میانگین کل ژنوتیپ ها در شرایط تنش، ژنوتیپ‏های KFS18، KFS16 و KFS2 به عنوان ژنوتیپ‏های برتر در دورهای آبیاری 14 و 21 روز یک بار شهرستان شوشتر شناخته و برای تحقیقات بعدی توصیه شدند.
    کلیدواژگان: شاخص های STI و SSI، عملکرد علوفه
|
  • Pages 5-17
    In order to investigate the effect of water deficit tension on mother plant, on vigor and seedling emergence rate percentage of safflower cultivars, the present research was conducted in split plot factorial with randomized complete blocks design with three replications at research farm of Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili in 2014. Treatments at the main plots included water tension (main plot) in three irrigation levels after 80 millimeter (normal irrigation); 120 millimeter (moderate tension); 160 millimeter (sever tension) evaporation from evaporation pan class A and sub plot included three cultivars of spring safflower (Goldasht, Sina and Faraman) and growth regulator on Brassinosteroid (no consumption and consumption of 10 -7 molar). The results showed that drought tension decreased one-thousand seed weight, percentage and speed of germination, length (radicle, plumule, and seedling), seedling dry weight and seedling vigor index, so that it dropped compared to normal level 14/34%, 79/87%, 66/11%, 30/92%, 34/55%, 32/60% and 48/55%. And among cultivars, Goldasht cultivar had the highest one-thousand seed weight, seedling dry weight, rate and percentage of germination, rootlet length and seedling vigor index. But treatment of brassinosteroide just caused significant increase in one-thousand seed weight and seedling dry weight. For other researchers, it is recommended to use bradycinosteroids at the grading stage. Because the effect of brassinosteroid is likely to decrease over time from flowering to seeding.
    Keywords: Seed vigor, Growth regulator, Germination
  • Pages 19-33
    In order to investigate the effect of terminal heat tension on yield and grain yield components of durum wheat cultivars (Triticum durum Desf.), the present field experiments were conducted in two sowing time (optimum sowing date and late sowing date). Seven durum wheat cultivars (Yavaros, Dena, Karkhe, Aria, Behrang, Saji and Zardak) were investigated in randomized complete blocks design with four replications in Islamic Azad University of Qaemshahr branch in Mazandaran province in 2009-10, 2010-11 and 2011-12 three cropping seasons. Analysis of variance showed the effect of cultivar on spike weight and grain yield was significant, while the interaction of year in cultivar was significant for spike weight trait, but it was not significant for grain yield. The amount of spike weight loss under tension conditions was not the same for the studied cultivars, which proves the importance of selecting the insensitive cultivar to the heat tension. The investigation of tension indices showed that stress tolerance indices (STI), mean of productivity (MP) and geometric mean productivity (GMP) in optimal conditions and heat tension conditions, with grain yield, had a significant correlation (α ≤ 1%), so they were suggested for the selection of insensitive cultivars. Behrang cultivar with an average grain yield of 5310 kilogram per hectare in optimal conditions, and by 16.9 percent reduction in tension conditions; had the highest amounts of STI, MP and GMP indices and was proposed as the most appropriate cultivar for cultivation in Mazandaran region.
    Keywords: Heat tension, Cereals, Durum wheat
  • Pages 35-51
    In order to investigate the effect of plant growth regulators on some growth physiological indices and yield and yield components of two cultivars of sesame, a factorial experiment was carried out based on randomized complete blocks design with four replications in Dezfoul the summer of 2015. In this experiment the first factor included seed preparation with solution of 0.1 mill molar salicylic acid (SA), 1 micro molar methyl jasmonate (MJ), 1.5 perccent humic acid (HA) and water (Control) and the second factor using two cultivars of sesame (Yellow white and Dezfoul native cultivar) were considered. The results showed that most growth physiological indices of sesame cultivars were affected by application of seed preparation treatments, and often the highest growth indices was observed in Dezfoul native cultivar with 1.5 percent humic acid. Also, the effect of seed preparation treatments except on seed number per capsule and harvest index, on the other evaluated traits was significant. The significant interaction of seed preparation treatments and cultivar on grain yield, biological yield and harvest index was obtained. The most correlation between grain yield and evaluated traits or the number of seeds per capsule (r=0.87**) and the number of capsules per plant (r=0.79**) was observed. Compared to control, treatments SA, HA and MJ respectively, increased 11, 18 and 14 percent of grain yield. Therefore, the treatment effect of humic acid is more effective than other treatments on grain yield. Since the sesame seed of Dezfoul native cultivar (1867 kilogram per hectare ) on equal conditions of humic acid intake, was more than Yellow white (1474 kilogram per hectare), therefore, it can be stated that Dezful native cultivar had a higher response to the use of humic acid and therefore produced more yield.
    Keywords: Salicylic acid, Humic acid, Methyl jasmonate, Harvest index
  • Pages 53-68
    Salinity tension is considered to be one of the major abiotic factors limiting crops productivity. The present research was conducted as a factorial experiment in a randomized complete blocks design with 15 chickpea genotypes (Cicer ariegintum) and three levels of irrigation water salinity 0.7, 3.1, and 6.2 ds/ m with three replications in Dankook University, South Korea in 2014. The results showed that MCC873, MCC870 and MCC776 genotypes had the highest tension tolerance index at salinity level of 6.2 ds/m. Increasing salinity levels reduced the grain yield of chickpea genotypes, but in the tension level of 6.2 ds/m, the MCC873, MCC870, MCC537, MCC776 and MCC10 genotypes had the highest grain yield and were placed in a statistical group. Salinity tension increased sodium concentration and reduced the potassium to sodium ratio of chickpea genotypes leaf, but the MCC873, MCC870, MCC392, MCC78 and MCC10 genotypes had the highest ratio of potassium to sodium leaf, indicating tolerance to tension conditions by these genotypes. Increasing salt concentration reduced the relative humidity of the leaf and increased the concentration of osmolites such as proline and leaf soluble carbohydrates in chickpea genotypes. The highest amount of leaf relative humidity was observed in the salinity level of 6.2 ds / m in MCC10 genotype. The results showed that the MCC873, MCC870, MCC873, MCC537, CC776 and MCC10 genotypes had the highest grain yield, potassium to sodium ratio, leaf relative humidity and leaf soluble carbohydrates while they had the lowest amount of leaf sodium.
    Keywords: Compatible osmolites, Potassium, Relative humidity
  • Pages 69-84
    Due to high pH in calcareous soils in Iran, nutrient elements are slightly soluble and their absorption by plants is difficult. Sulfur increases the solubility and absorption of soil nutrients by decreasing the soil pH around the root. The present research was carried out based on randomized complete blocks statistical design by four elemental sulfur treatments (zero, 250, 500, and 1000 kilogram per hectare) with Thiobacillus bacteria, in three replications and in four farms (Chogha Narges, Mahidasht, Najaf Abad and Ghomsheh) with different amounts of absorable sulfate (7, 13, 18 and 27 milligram per kilogram soil) in Kermanshah Province in 2015-16 cropping year. The combined analysis results of the present research showed that the effect of sulfur, their location and their interaction on grain yield, protein percentage, one-thousand grain weight and nutrient concentrations in wheat grain in all regions were significant at one percent level. Consumption of 500 and 1000 kilogram of sulfur was in a statistical group, but the difference between them was significant with 250 kilogram. The highest grain yield, one-thousand grain weight and nutrient content concentration in grain were obtained using 1000 kilogram of elemental sulfur per hectare. The highest sulfur level application increased 503, 617, 315 and 246 kilogram per hectare grain and and 6, 7.3, 4.8 and 3.25 percent of wheat grain protein in Chogha Narges, Mahidasht, Najaf Abad and Ghomsheh regions, compared to the control treatment. According to the obtained results, application of 500 kilogram of sulfur per hectare is appropriate with Thiobacillus bacteria.
    Keywords: Protein, Food elements, Sulfur, one- thousand grain weight
  • Pages 85-97
    In order to evaluate the growth physiological characteristics and yield of two sweet corn hybrids in deficit irrigation conditions and foliar applications with compounds containing zinc, the present experiment was carried out in the form of split plot factorial based on randomized complete blocks design with three replications at the research farm of the Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Arak Branch in 2014. Treatment of irrigation pattern at main plots including full irrigation of the farm or all furrows (control), every other one furrow irrigation, alternative every other one furrow irrigation and at the sub plots foliar application treatment with zinc including non-foliar application(control), application of drop zinc sulfate, application of fast zinc sulfate and two sweet and ultra-sweet corn hybrids were assigned to sub plots in the form of factorial. The results showed that every furrow low irrigation method caused a significant decrease on growth indices and crop yield, but alternative irrigation with the same water consumption had no significantly difference with control treatment. Results showed that the highest amount of grain yield, harvest index, leaf area index, relative growth rate and net assimilation rate was obtained in full irrigation method which had a significant difference at one percent level by every other one furrow low irrigation but it had no significant difference by alternative low irrigation. The effect of zinc drop and zinc fast application on yield indices and growth of sweet corn hybrids versus control (foliar application of water) had a significant difference at one percent level. The highest leaf area index in full irrigation treatment by the amount of 3.8 against every other one furrow irrigation treatment by the amount of 3.3 had a significant difference at one percent level.
    Keywords: Irrigation, Micronutrients, corn
  • Pages 99-118
    In order to investigate the effect of different amounts of soil moisture in different salicylic acid levels on enzymes activity and morphophysiological characteristics of alfalfa, a factorial experiment was designed and conducted in a randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station of Kurdistan University in summer 2013 in a field condition. The first factor included two levels of normal irrigation (100 percent field capacity) and drought tension (50 percent field capacity) and the second factor included five levels of foliar application of salicylic acid (0, 7, 21, 35, and 49 percent). The results indicated a significant effect of drought tension and foliar application of salicylic acid interaction on biologic yield, leaf number, leaf area, photosynthetic pigments (P
    Keywords: Antioxidant enzymes, Reactive oxygen radicles, Biologic yield
  • Pages 119-135
    In order to investigate the effect of irrigation interval on genotypes of forage sorghum three separate split plots experiments in time was conducted based on randomized complete blocks design with three replications in the city of Shoushtar in 2014. The factors of experiment included eight genotypes of forage sorghum and were Chin at two different times. Results showed that with increasing irrigation from 7 to 21 days was a 12 percent decrease in plant height, 21 percent in number of leaves per plant, 36 percent in wet forage yield and 60 percent in one time irrigation, dry forage yield was observed. By increasing irrigation interval from 7 to 21 days irrigation growth characteristics of sorghum forage decreased relatively more severe than the tension of 14 days irrigation. In experiment of every seven days one time irrigation, genotypes KFS6 (37.5 ton per hectare), KFS13 (40.2 ton per hectare) and KFS16 (35.2 ton per hectare), in experiment of 14 days one time irrigation, genotypes KFS2 (26 ton per hectare), KFS13 (24.2 ton per hectare), KFS16 (26.2 ton per hectare) and KFS1 (25.8 ton per hectare) produced the highest dry forage yield. In experiment of 21 days one time irrigation, except for KSF6 and KFS2 genotypes, other genotypes had the highest yield. Totally, according to SSI, STI indices and dry forage yield were higher than the mean of all genotypes in tension conditions, genotypes of KFS18, KFS16 and KFS2 were known as superior genotypes in irrigation periods of 14 and 21 days one time of Shushtar was identified and recommended for further researches.
    Keywords: STI, SSI indices, Forage yield