فهرست مطالب

پرستاری سالمندان - سال سوم شماره 3 (بهار 1396)

فصلنامه پرستاری سالمندان
سال سوم شماره 3 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه پسند*، موسی ملکی، ربابه رستمی صفحات 9-25
    مقدمه و هدف

    کارآیی فرآیندهای درگیر در حفظ تعادل و راه رفتن به دلیل تغییرات سیستمهای مختلف بدن مانند سیستم حسی بینایی، سیستم دهلیزی و عمقی به ویژه سیستم عصبی کاهش می یابد، که از عواقب خطرناک و نگران کننده آن افزایش سقوط است. پژوهش حاضر با هدف تاثیر برنامه تمرین ترکیبی و پیلاتس بر تعادل ایستا و پویای زنان سالمند انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل سالمندان زن شهر شیراز بودند. از بین 50 زن سالمند 30 نفر که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت هدفمند انتخاب و پس از انجام پیش آزمون، آزمودنی ها به دو گروه 15 نفری تمرین پیلاتس و ترکیبی تقسیم شدند. ابزار مورد استفاده شامل آزمون رومبرگ جهت اندازه گیری تعادل ایستا و آزمون تعادل پویای وای (Y) برای اندازه گیری تعادل پویا به کار برده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس یک متغیره تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون در هر دو گروه تمرینات پیلاتس و ترکیبی اختلاف معناداری وجود داشت (0/05p<).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که تمرین ترکیبی و پیلاتس بر تعادل ایستا و پویای زنان سالمند موثر بوده و پیشنهاد می شود این نمونه تمرین  ها در برنامه سلامتی سالمندان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمرین پیلاتس، تصویرسازی ذهنی، تعادل ایستا، تعادل پویا، سالمند
  • عبدالصالح زر*، سید علی حسینی، فاطمه احمدی، مهسا سوخکی صفحات 26-36
    مقدمه و هدف
    در نظر داشتن نیازهای خاص، توجه به رفتارهای ارتقا دهنده سلامت و کیفیت زندگی در سالمندان امور بسیار مهمی هستند که عمدتا مورد غفلت قرار می گیرد. هدف از تحقیق حاضر بررسی کیفیت زندگی زنان سالمند خانه های سالمندی شیراز و ارتباط آن با فعالیت جسمانی است.

    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع همبستگی بود که تعداد 186 زن سالمند بالای 65 سال خانه های سالمندی شیراز به طور داوطلبانه انتخاب و وارد مطالعه شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد بین المللی فعالیت جسمانی و پرسشنامه کیفیت زندگی SF36 استفاد شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار 18/SPSS و آزمون همبستگی اسپیرمن، کورسکال والیس و من ویتنی در سطح (05/ 0 p ≤) بهره گرفته شد (05/0 =α).

    یافته ها
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که بین فعالیت جسمانی و کیفیت زندگی زنان سالمندان ارتباط معنی داری وجود دارد (001/0p=، 4/0r=). همچنین کیفیت زندگی زنان سالمند کم تحرک نسبت به زنان سالمند با تحرک کافی به طور معنی داری پایین تر بود (001/0p=).

    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان گفت که مشارکت در فعالیت جسمانی با بهبود کیفیت زندگی ارتباط مثبت و معنی داری دارد، بنابراین به مسئولین توصیه می شود از فعالیت های جسمانی به عنوان ابزاری جهت بهبود کیفیت زندگی سالمندان مقیم خانه های سالمندی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: فعالیت جسمانی، کیفیت زندگی، سالمندان، زنان
  • عبدالصالح زر*، فاطمه احمدی، محمد امین احمدی، سلمان علوی صفحات 37-45
    مقدمه و هدف
    تغییر در کیفیت خواب یکی از تغییرات مهم فیزیولوژیکی است که در طول جریان پیری و سالمندی نمایان می شود. بنابراین می توان گفت یکی از مشکلاتی که روی کیفیت زندگی افراد در دوران سالمندی اثر می گذارد تغییرات منفی کیفیت خواب است. هدف از تحقیق حاضر بررسی و مقایسه کیفیت خواب سالمندان شرکت کننده در فعالیت های ورزشی پارک های شهر شیراز و سالمندان غیرفعال می باشد.

    مواد و روش ها
    تعداد 100 مرد سالمند به طور داوطلب و در دسترس در این مطالعه شرکت کردند که 56 نفر دارای فعالیت بدنی(فعال) و 44 نفر غیرفعال بودند. به منظور سنجش کیفیت خواب سالمندان از پرسش نامه استاندارد پیتزبورگ(PSQI) استفاده گردید. برای تحلیل داده ها از نرم افزار 18/ SPSS و آزمون t مستقل و تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد(0/05 =p).

    یافته ها
    نتایج نشان داد که سالمندان فعال نسبت به گروه غیر فعال در کیفیت کلی خواب(0/02 = p) و مقیاس های کارایی و موثر بودن خواب(0/02 = p)، اختلالات خواب(0/02 = p)، میزان داروی خواب آور مصرفی(0/05 = p)، اختلال عملکرد صبحگاهی(0/02 = p) در وضعیت مطلوب تری قرار دارند. 

    نتیجه گیری
    مشارکت سالمندان در فعالیت های ورزشی داوطلبانه در پارک ها و فضاهای سبز بر کیفیت خواب سالمندان اثر مثبت دارد. لذا پیشنهاد می شود که شرکت در فعالیت بدنی به عنوان روشی مکمل برای بهبود کیفیت خواب سالمندان استفاده گردد.
    کلیدواژگان: سالمند، کیفیت خواب، فعالیت بدنی، اختلال خواب
  • فرشته موسوی، سوسن سهامی، نادره سعادتی، فرهاد نامجو* صفحات 46-56
    مقدمه و هدف

    با توجه به افزایش سریع تعداد سالمندان، مساله ی بهداشت، سلامت و تامین آسایش و رفاه آنان در جامعه هر روز ابعاد تازه و گسترده تری پیدا می کند.  این پژوهش با هدف اصلی تبیین رابطه بین حمایت اجتماعی با وابستگی بین فردی و امید به زندگی زنان سالمند انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان سالمند ساکن خانه سالمندان و ساکن در منزل شهر اهواز در سال 1395 تشکیل دادند. از بین جامعه آماری 51 نفر از سالمندان زن خانه سالمندان به صورت نمونه گیری هدفمند و 11 نفر از سالمندان زن ساکن در منزل با استفاده نمونه گیری در دسترس انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های حمایت اجتماعی(شربون و استووارت وابستگی بین فردی(BDI) و امید به زندگی اجرا شد. بعد از جمع آوری و استخراج داده ها، نمرات شرکت کنندگان با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون و به وسیله نرم افزار آماری (SPSS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل ازضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون نشان داد که وابستگی بین فردی با امید به زندگی رابطه مستقیم معنا دار دارد، و مولفه های بین فردی قادر به پیش بینی امید به زندگی زنان سالمند می باشد. اما حمایت اجتماعی با امید به زندگی زنان سالمند رابطه معنا دار ندارد.

    نتیجه گیری

    حمایت اجتماعی سالمندان را قادر می سازد تا توانایی رویارویی با مشکلات زندگی روزمره و بحران های آن را داشته و به خوبی آن را سپری کنند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، وابستگی بین فردی، امید به زندگی، سالمندان
  • علی کاشی*، سمیرا رضایی، صالح رفیعی صفحات 57-67
    مقدمه و هدف
    عدم فعالیت بدنی یک عامل خطرزای بسیار مهم برای فعالیت های شناختی در دوره سالمندی و برای ابتلا به اختلال آلزایمر می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین تاثیرات تمرینات ایروبیک در آب و تمرین در آب بر حافظه کاری زنان سالمند مبتلا به آلزایمر بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه تجربی است و شرکت کنندگان این پژوهش 30 بانوی سالمند با میانگین سنی 9/2±6/64 سال بود که به صورت تصادفی ساده در سه گروه (هر گروه 10 نفر) تمرین در آب، ایروبیک و ایروبیک در آب جای گرفتند. پروتکل تمرینی به مدت 18 جلسه (شش هفته) و هر جلسه 45 دقیقه اجرا شد. به منظور سنجش حافظه از مقیاس حافظه وکسلر و برای سنجش حافظه کاری از نرم افزار N-Back استفاده گردید. اطلاعات بوسیله آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری (3×2) و با استفاده از نرم افزار SPSS-22 و در سطح 05/0>p تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شرکت کنندگان گروه های ایروبیک در آب (P=0.003) و ورزش در آب (P=0.007) پس از گذرانیدن دوره تمرینی بهبود معناداری را در حافظه کاری تجربه نمودند (P<0.05). اما گروه ایروبیک تنها در این بازه زمانی تغییر معناداری را تجربه نکرد (P=0.103). ضریب اتا نیز مشخص ساخت تمرین ایروبیک در آب (Eta=0.649) بیشتر از تمرین در آب (Eta=0.574) باعث بهبود حافظه کاری می شود.
    نتیجه گیری
    گرچه پیشینه تحقیق نشان می دهد در حالت کلی تمرینات هوازی می تواند عملکرد شناختی سالمندان مبتلا به آلزایمر را بهبود بخشد، اما در فرضیات مشخص شد که تمرینات ایروبیک در آب و حتی تمرین در آب بهتر از و سریعتر از تمرینات ایروبیک می تواند منجر به بهبود حافظه کاری در زنان سالمند دارای آلزایمر شود.  بنابراین به کلیه افرادی که با سالمندان مبتلا به آلزایمر در ارتباط هستند، پیشنهاد می گردد تا از پروتکلهای تمرین در آب برای بهبود فرایند های شناختی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: حافظه کاری، عملکرد شناختی، ورزش در آب، ایروبیک
  • حمیدرضا صمدی فرد*، محمد نریمانی صفحات 68-77
    مقدمه و هدف
    سلامت عمومی نقش مهمی در تضمین پویایی و کارآمدی هر جامعه ایفا می کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش باورهای فراشناختی و اجتناب شناختی در پیش بینی سلامت عمومی سالمندان صورت پذیرفت.

    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری مطالعه کلیه سالمندان مرد بالای 60 سال شهرستان اردبیل در سال 1395 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس 110 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از ابزارهای باور فراشناختی (2004)، اجتناب شناختی (2008) و پرسشنامه سلامت عمومی (1997) استفاده شد. داده های پژوهش با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها
    نتایج نشان داد بین باور فراشناختی و اجتناب شناختی با سلامت عمومی در بین سالمندان رابطه معناداری وجود داشت. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که باورفراشناختی و اجتناب شناختی در مجموع 0/43 قابلیت پیش بینی معنادار سلامت عمومی سالمندان را دارند (0/05 p<).

    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که باور فراشناختی و اجتناب شناختی در زمره متغیرهای مرتبط با سلامت عمومی سالمندان بوده و توانایی پیش بینی آن را دارند.
    کلیدواژگان: باور فراشناختی، اجتناب شناختی، سلامت عمومی، سالمند
  • لیلا رفیعی*، زهرا شفیعی صفحات 78-90
    مقدمه و هدف
    همودیالیز یکی از شایع ترین درمان  نارسایی کلیه می باشد. یکی از مشکلاتی که در بیماران دیالیزی گزارش شده است وضعیت تبعیت آنها از درمان می باشد. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت تبعیت از درمان و کفایت دیالیز در بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به مرکز همودیالیز هاجر(س) شهرکرد بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی که در سال 1392انجام شد، 43 بیمار واجد شرایط از بین  بیمار همودیالیزی با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. اطلاعات دموگرافیک با استفاده از پرسشنامه هایاطلاعات آزمایشگاهی و تبعیت از درمان بیماران در مرحله انتهایی نارسایی کلیه (ESRD-AQ) جمع آوری شد. اطلاعات به دست آمده به کمک SPSS 16  و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی مانند کای دو  و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
     
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که میانگین سن بیماران شرکت کننده در مطالعه 4/67±69/47 سال بود. میانگین سال های دیالیز این بیماران 6/33±4/00 بود. میانگین تبعیت از درمان کلی در این بیماران 225/34 ±1465/21 بود. 69/8% از بیماران از نظر تبعیت از درمان کلی دیالیز در سطح متوسط بودند. 65/2 % از این بیماران از نظر تبعیت از رژیم دارویی، 79/1% بیماران از نظر تبعیت از  محدودیت مایعات، 81/4% از نظر تبعیت از محدودیت رژیم غذایی و 90/7% از نظر تبعیت از برنامه دیالیز  در سطح متوسط قرار داشتند. آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که ارتباط معنی داری بین سن و جنس با تبعیت از درمان و ابعاد آن وجود نداشت(0/05p>).
     
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، تبعیت از درمان بیماران مورد مطالعه در حد متوسط بود که احتمالا با ماهیت مزمن بیماری، مشکلات اقتصادی معیشتی و کمبود آگاهی این بیماران مرتبط است.
    کلیدواژگان: دیالیز، نارسایی مزمن کلیه، تبعیت، سالمند
|
  • F Pasand*, M Maleki, R Rostami Pages 9-25

    Introduction and purpose:

    The efficiency of the processes involved in maintaining balance and gait, especially the nervous system, decreases due to changes in various systems of the body such as the sensory system of visual, vestibular and proprioceptive systems. The current study was conducted to analyze the effect of the combination and Pilates exercise programs on static and dynamic balance in elderly women in Shiraz.

    Materials and Methods

    Among the 50 of elderly women, 30 of them, who were suitable for the aforementioned programs, were chosen. After conducting pre-test, based on combination and Pilates exercise, participants were divided into two 15-person groups. Tools that were utilized throughout the test were Romberg test to measure static balance and Y dynamic balance test to measure dynamic balance. Data were analyzed using ANCOVA method.

    Findings

    Results was demonstrated a significant difference (p<0.05) between combination and Pilates exercise in both groups.

    Conclusions

    According to the current study, one can conclude that combined and Pilate’s exercises are effective on static and dynamic balance in elderly women. Hence, it is highly recommended for the health programs of the elderly.

    Keywords: Pilates, imagery, static balance, dynamic balance, elderly
  • A Zar*, S Hoseini, F Ahmadi, M Sukhaki Pages 26-36
    Introduction and
    purpose
    considering of Specific needs, attention to health behaviors and quality of life in the elderly is a very important issue that is mostly ignored. The aim of this study was to investigate the quality of life of elderly women in nursing homes in Shiraz and its association with physical activity.

    Materials and Methods
    A total of 186 elderly women above the 65 years voluntary selected and participated in this study. Information were collected via International Physical Activity standard Questionnaire SF36 quality of life questionnaires. To analyze the data we used of SPSS/18, and Spearman correlation test, Kruskal-Wallis and  U Mann-Whitney (α= 0.05).

    Findings
    The results of present study showed that there are significant correlation between physical activity and quality of life in elderly women (p=0.001).also Quality of life in sedentary older women was significantly lower than enough mobility older women (p=0.001).

    Conclusion
    according of result we can said that participation in physical activity has a significant positive correlation with improved quality of life, therefore recommended to officials that used of physical activity as a means to improve the quality of life of elderly living in nursing homes.
    Keywords: Physical activity, quality of life, elderly, women
  • A Zar*, F Ahmadi, M Ahmadi, S Alavai Pages 37-45
    Introduction and
    purpose
    Changes in sleep quality is one of the important physiological changes that appears during aging and the aging process .So we can say negative changes in sleep quality is one of the problems that affect the quality of life in old age. The aim of this study was to investigate sleep quality in active and passive elderly men in Shiraz’s parks.

    Materials and Methods
    A total of 100 elderly male volunteers and available participated in this study that 56 people have physical activity (active) and 44 were inactive .Information via standard questionnaire Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) were collected. To analyze the data we used of SPSS/18, independent t-test and multivariate analysis of variance (p= 0.05).

    Findings
    The results showed that active elder compared to inactive are in a better position in measures of effective sleep (p=0.01), sleep disorders (p=0.002), the hypnotic drug consumption (p=0.007), dysfunction in the morning (p=0.002), the overall quality of sleep (p=0.002).

    Conclusion
    Voluntary participation in sports activities in parks and green spaces has a positive effect on sleep quality in the elderly. Therefore, it is suggested that participating in physical activities used as a complementary way to improve sleep quality in the elderly.
    Keywords: elderly, sleep quality, physical activity, sleep disorder
  • F Mosavi, S Sahami, N Saadati, F Namjo* Pages 46-56
    Introduction

    Due to the rapid increase in the number of elderly people, health issue, Provide health and welfare of their community and wider finds new dimensions every day. The main purpose of this research is to explain the relationship between social support and interpersonal dependency and life expectancy were elderly women.

    Materials and Methods

    This study is descriptive and correlational. The study population included all nursing home residents and elderly women Living at home Ahvaz formed in 1395.
    Of the population of 51 elderly women in nursing homes for sampling Targeted and 11 elderly women living at home with Samples were selected and studied. To collect data from questionnaires  Social protection dependencies between individual (BDI) and  Life expectancy was conducted. After collecting and extracting data,  The participants' scores using Pearson's correlation coefficient And by regression analysis and statistical software (SPSS) were analyzed.

    Results

    Pearson correlation coefficient and regression analysis showed The dependence between the life expectancy of a person with a significant direct relationship,  And between the individual components is able to predict the life expectancy of elderly women. But social protection with a life expectancy of older women have a meaningful relationship.

    Conclusion

    Social support enables the elderly to enable them to meet  With everyday life problems and crises have it and spend it well.

    Keywords: social support, interpersonal dependence, life expectancy, elderly
  • A Kashi*, S Rezaei, S Rafiee Pages 57-67
    Introduction and
    purpose
    Physical inactivity in the elderly is an important risk factor for the development of cognitive impairment and Alzheimer’s disease. This study aimed to investigate the effect of Aerobics, ware aerobic exercise, and water-based exercise training on working memory of elderly women diagnosed with Alzheimer's disease.
    Materials and Methods
     This was a quasi-experimental study with three groups' pre-test post-test design. The participants, 30 elderly women diagnosed with Alzheimer's disease, with the mean age of 64 years were randomly assigned into three groups (aerobic, water aerobic exercise, and water-based exercise training). The training protocol consisted of 18 sessions, and each session lasted 45 minutes. The Wechsler Memory Scale (WMS) was used to measure the memory and the N-Back software was used to assess the working memory of the study participants. Data were analyzed using the SPSS software version22. Two-way repeated measurement ANOVA (3 group × 2 times) and paired sample t-test were used to analyze the data.
    Findings
     After the training, participants in all groups had better working memory status. However, the participants in the water aerobic exercise group showed greater improvement in working memory compares to other groups. There were significant differences between the three groups in the three subscales of visual memory, associated learning, and memory span. 
    Conclusion
     The result of this study indicated that water aerobic exercise can effectively improve the cognitive function of elderly women diagnosed with Alzheimer’s disease. The study findings could be useful guidelines for enhancing the cognitive function of elderly patients.
    Keywords: Working Memory, Cognitive Function, Water Exercise, Aerobic Exercise
  • H Samadifard*, M Narimani Pages 68-77
    Introduction and
    Purpose
    General health plays an important role in ensuring the dynamism and efficiency of any community. The present study was conducted to determine the role of metacognitive belief and cognitive avoidance in predicting the general health of elderly.

    Materials and Methods
    The conducting method was a descriptive and correlative study. The statistical population of this study included all the male elderly over-60 years old of Ardabil in 2016, which 110 persons of them were selected as the statistical sample using the convenience sampling. For data collection, the metacognitive belief scale (2004), cognitive avoidance scale (2008) and general health scale (1997) were used. Research data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression methods by employing SPSS Software, version 23.

    Findings
    The study results showed a significant relationship between metacognitive belief and cognitive avoidance with general health. Additionally, results of multiple regression analysis indicated that metacognitive belief and cognitive avoidance (0.43) can predict the general health of elderly (p<0.05).

    Conclusion
    Thus, it can be concluded that metacognitive belief and cognitive avoidance are considered the predicting variables related to general health.

    Conclusion
    Thus, it can be concluded that metacognitive belief and cognitive avoidance are considered the predicting variables related to general health.
    Keywords: Metacognitive Belief, Cognitive Avoidance, General Health, Elderly
  • L Rafiee*, Z Shafie Pages 78-90
    Introuduction and pourpse  : relan failure and hemodialysisi are common treatment in choronic disease. One of the problems that have been reported in patients to this patients is level adherence to treatment . The aim of this study was to determine the status of adherence to treatment and dialysis adequacy in hemodialysis patients referred to dialysis centers Hajar hospital of Shahrekord.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study in 2013, 43 hemodialysis patients were selected based approach. Demographic and laboratory data using a questionnaire and adherence with treatment of patients in end-stage renal failure (ESRD-AQ) was collected. Information obtained by using descriptive and inferential statistical tests such as chi-square analysis was used.
    Findings  : The results of this study showed that the mean age of the patients participating in the study was 69/47 ± 4/67 years. Average years of dialysis patients was 4/00 ± 6/33. Average overall adherence to therapy in these patients was1465/21 ± 225/34 . 69/8% of patients in terms of overall compliance dialysis treatment at the medium level. 2/65% of these patients regarding medication adherence, 79/1% of patients in terms of adherence to fluid restriction, 81/4% in terms of adherence to dietary restriction and 90/7% of adherence of dialysis in were average.
    Conclusion
    The results of this study, adherence to treatment of patients was moderate, possibly chronic illness, economic hardship of living and lack of awareness of these patients; therefore, pay more attention to the causes of poor treatment adherence in hemodialysis patients It is necessary.
    Keywords: dialysis: chronic renal failure: Patient Compliance: Aged: