فهرست مطالب

نشریه علم سنجی کاسپین
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیررضا اصنافی، الهه امتی* صفحات 7-15
    سابقه و هدف
    با توجه به جایگاه ویژه خانواده درمانی و نقش سازنده تولیدات علمی آن به منظور مدیریت و برنامه ریزی در این حوزه و تعیین الویت های پژوهشی، آگاهی از وضعیت تولیدات علمی نمایه شده کشورها در نمایه نامه های معتبر بین المللی نیز ضروری است. لذا هدف مقاله حاضر، بررسی تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی در حوزه خانواده درمانی در پایگاه اسکوپوس طی سال های 2015-1974 بوده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق، به شیوه علم سنجی انجام و اطلاعات آن، با استفاده از بخش جست وجوی پیشرفته پایگاه اسکوپوس انجام شده است. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی گرد آوری شده است. به منظور شناسایی مجلات دارای شاخص اچ بالا، از بخش متریکس در پژوهشگر گوگل استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد، پژوهشگران با وابستگی سازمانی دانشگاه های آزاد اسلامی، بیشترین میزان تولیدات علمی را در این زمینه داشته اند. همچنین در فاصله سال های 1975 تا 1999 هیچ نوع مدرکی از سوی پژوهشگران ایرانی در حوزه خانواده درمانی در پایگاه اسکوپوس ثبت نشده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که روند تولیدات علمی در حوزه خانواده درمانی در سال 2015، رو به تنزل داشته است، بنابراین پژوهشگران ایرانی در این حوزه باید تلاش بیشتری برای انتشار تولیدات علمی داشته باشند و مجلات فارسی زبان داخل کشور که در حوزه خانواده درمانی نسبت به انتشار مقاله اقدام می کنند، باید مقالات مجلات خود را در پایگاه های استنادی نظیر اسکوپوس، گوگل اسکولار، ابسکو و سایر پایگاه های اطلاعاتی مرتبط ثبت کنند.
    کلیدواژگان: پایگاه اسکوپوس، تولیدات علمی، خانواده درمانی، علم سنجی
  • نرگس برجی زمیدانی *، سعید اسدی صفحات 16-29
    سابقه و هدف
    همکاری پژوهشگران در سطح داخلی و بین المللی، شکل گسترده ای از مشارکت علمی است که نتایج مطالعات در این حیطه، بر اهمیت و مزایای آن تاکید دارد. این پژوهش با هدف تعیین میزان هم نویسندگی پژوهشگران مراکز تحقیقات علوم پزشکی استان گیلان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و با روش های اسنادی و پیمایشی با رویکرد علم سنجی انجام گرفته است. برای تعیین مشارکت پذیری نویسندگان از فرمول ضریب مشارکت استفاده شده است. داده های مورد نیاز پژوهش از پایگاه استنادی Scopus استخراج گردید و نقشه همکاری های علمی با استفاده از نرم افزار UCINET ترسیم شد.
    یافته ها
    تولیدات علمی مراکز تحقیقاتی استان گیلان، 1140 مورد و میزان همکاری های علمی کل مراکز 5171 مورد بوده است. که از این مقدار سهم مرکز تحقیقات اورولوژی با 310 تولید علمی و 1608 همکاری بیشترین و مرکز تحقیقات علوم دندانپزشکی با 157 تولید علمی و 151 همکاری کمترین میزان همکاری را دارا بودند. این دانشگاه بیشترین هم نویسندگی را به ترتیب با کشورهای آمریکا و سوئد، اسپانیا و آلمان داشته است. ضریب همکاری کلی نیز40/0 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    همکاری بین المللی مراکز تحقیقات علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سطح نسبتا پایینی قرار دارد.
    کلیدواژگان: هم نویسندگی علمی، مراکز تحقیقات علوم پزشکی، ضریب هم نویسندگی، تولیدات علمی، استان گیلان
  • موسی یمین فیروز، مسعود یمینی فیروز *، حسین ادبی فیروزجاه صفحات 30-37
    سابقه و هدف
    امروزه پژوهش به عنوان یکی از اساسی ترین زیرساخت های توسعه و پیشرفت کشورها محسوب می شود. بنابراین هدف از انجام این تحقیق، تعیین سهم تولیدات علمی ایران در حوزه علوم ورزشی در خاورمیانه، قاره آسیا و جهان است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به روش علم سنجی و منبع گردآوری داده ها پایگاه اطلاعاتی سایمگو و اسکوپوس است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه مقالات نمایه شده در این پایگاه در حوزه علوم ورزشی از ابتدای سال 1996 تا پایان سال 2015 تشکیل می دهد. داده های تحقیق پس از استخراج با استفاده از نرم افزارهای آماری Excel وSPSS توصیف و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، ایران طی بازه زمانی 1996 تا پایان سال 2015 موفق شد 723 مدرک علمی در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس نمایه نماید، که این آمار، ایران را در رتبه 32 جهان، هفتم آسیا و سوم خاورمیانه قرار داده است. از بین کلیه مقالات ثبت شده، 6556 مورد استناد به مقالات وجود داشته است که 911 مورد آن، خود استنادی بوده است. شاخص H که نشان از کیفیت مقالات علمی است نیز 37 گزارش شده است که در مقایسه با تعداد کل مقالات ایران بسیار پایین است.
    نتیجه گیری
    در حوزه علوم ورزشی، ایران از لحاظ کمی رتبه نسبتا مناسبی در جهان، آسیا و خاورمیانه دارد، اما از لحاظ کیفی (با در نظر گرفتن شاخص h) از وضعیت مناسبی برخوردار نیست. بنابراین ضرورت دارد ضمن تعیین اولویت های پژوهشی، شاخص های ارزیابی مقالات پژوهشگران در دانشگاه ها و پژوهشکده ها از توجه به شاخص های کمی به شاخص های کیفی و نو و بدیع بودن موضوع پژوهش تغییر کند و پژوهش های کاربردی و استنادپذیر مورد حمایت مالی بیشتر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایران، علوم ورزشی، تولیدات علمی، علم سنجی، استنادپذیری
  • سعید ملک محمدی *، محسن حاجی زین العابدینی صفحات 38-47
    زمینه و هدف
    مجلات علمی، یکی از راه های معتبر برقراری ارتباط میان نویسندگان و متخصصان موضوعی می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت استنادهای مقاله های دوفصلنامه علمی-پژوهشی مطالعات کتابداری و علم اطلاعات بود.
    روش تحقیق: در این پژوهش به صورت پیمایشی و با استفاده از روش تحلیل استنادی به بررسی وضعیت استناد در مقالات منتشر شده در دو فصلنامه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات طی سالهای 1394- 1388(شماره 15-1) پرداخته است و برای تجزیه و تحلیل داده ها ازآمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین) و نرم افزار اکسل استفاده شد .
    یافته ها
    از 1963 استناد در 110 مقاله منتشر شده در دوفصلنامه علم اطلاعات و دانش شناسی، بیش ترین استنادات به نشریات (77/52٪)، نوع منابع به منابع انگلیسی (30/54٪)، میانگین استناد برای هر مقاله 84/17 استناد و میزان خود استنادی مولفان (09/5٪) بوده است. از 241 نویسنده در 110 مقاله، بیش ترین نویسندگان (50/30٪) مرد، بیش ترین رتبه علمی نویسندگان مقالات، دانشجویان و محققان و بیش ترین شیوه تالیف مقالات به صورت گروهی (09/ 79٪) بوده است. پراستنادترین نویسنده فارسی و لاتین، فریده عصاره و گارفیلد، پراستنادترین نشریه فارسی و لاتین، کتابداری و اطلاع رسانی و Scientometric و پراستنادترین کتاب فارسی و لاتین از کتابسنجی تا وب سنجی و Introduction to Informetrics می باشد. میانگین نیم عمر منابع فارسی 9 سال و 6 ماه و منابع لاتین 11 سال و 2 ماه است.
    نتیجه گیری
    هر چند مقالات منتشر شده در دوفصلنامه علمی-پژوهشی مطالعات کتابداری و علم اطلاعات از نظر الگوی نویسندگی از وضعیت مطلوبی برخوردارند، ولی با توجه به استفاده محدود از منابع روزآمد و بالا بودن نیم عمر منابع به نظر می رسد که سازمان مادر نیاز به اتخاذ معیارهایی جهت بهبود الگوی رفتار اطلاع یابی مولفان دارد و این امر می تواند به انجام پژوهش های گسترده تری در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی کمک کند.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، مطالعات کتابداری و علم اطلاعات، استناد، مشارکت علمی، نیم عمر
  • محمد فلاح *، سپیده فهیمی فر، زهرا چمنی صفحات 48-60
    سابقه و هدف
    این پژوهش با هدف ترسیم ساختار شبکه‫ی هم‫تالیفی نویسندگان مجلات علمی- پژوهشی فارسی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران و شناسایی مهمترین نویسندگان و الگوی هم‫تالیفی و انسجام شبکه ای به نگارش درآمده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع علم ‏سنجی است و با رویکرد تحلیل شبکه‏ ی اجتماعی و استفاده از شاخص‏ های تحلیل شبکه‏ ی اجتماعی نظیر درجه همکاری، شاخص همکاری، اندازه گره، مرکزیت درجه‏ ای، مرکزیت بینابینی، مرکزیت بردارویژه، ضریب خوشه‫بندی و نظایر آن انجام شده است. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار NodeXL استفاده شده است. مقاله‏ های مورد بررسی مربوط به سال 1390 تا پایان سال 1394 (دوره پنج ساله) است.
    یافته ها
    در میان مجله‏ های مورد بررسی بالاترین شاخص همکاری به فصلنامه مدیریت دولتی و بالاترین درجه همکاری نیز به طور مشترک به فصلنامه مدیریت بازرگانی و فصلنامه مدیریت فناوری اطلاعات اختصاص دارد. الگوی هم‏ تالیفی نویسندگان، دو نویسندگی و سه نویسندگی بوده است. در مجموع با بررسی چگالی به ‏دست آمده از شبکه و پایین بودن آن می‏ توان بیان نمود که روابط هم ‏تالیفی و انسجام زیادی بین نویسندگان مجلات فارسی دانشکده مدیریت وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    روابط هم تالیفی و انسجام زیادی بین نویسندگان مجلات فارسی مورد بررسی وجود ندارد. به نظر می رسد بررسی شبکه‏ ی هم ‏تالیفی نویسندگان مجله‏ های فارسی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران بتواند الگوی پیشرفت علمی آینده را ترسیم نموده و برجسته ترین و کلیدی ترین نویسندگان این حوزه را به منظور انجام پژوهش‏ های مرتبط شناسایی نماید.
    کلیدواژگان: هم تالیفی، مجلات علمی، پژوهشی، دانشگاه تهران، ترسیم علم
  • ناهید خوشیان، سمیه اسبکیان* صفحات 61-70
    سابقه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه الگوی کلی تولید علم، ضریب تاثیر و نیز نشر آزاد پژوهشگران بین المللی زن در مقایسه با مردان است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از دو روش علم سنجی و وب سنجی کمک گرفته است که از انواع روش های پیمایشی بشمار می آیند. این پژوهش با رویکرد تطبیقی به بررسی وضعیت تولیدات علمی مردان و زنان پژوهش گر در رشته علوم و فناوری نانو و وضعیت مقالات آزاد و غیرآزاد آنان در وب می پردازد. جامعه پژوهش کلیه زنان و مردان پژوهشگر بین المللی دارای سه یا کم تر از سه مقاله در رشته علوم و فناوری نانو در بازه زمانی 2007-2009 می باشد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که به طور کلی بین زنان و مردان پژوهشگر بین المللی به لحاظ میانگین مقالات آزاد و نیز ضریب تاثیر اختلاف معناداری وجود ندارد، لیکن بین فراوانی محققان زن و مرد اختلاف معناداری به نفع مردان وجود دارد.
    نتیجه گیری
    عامل جنسیت تاثیری بر رویکرد به نشر آزاد و نیز نمایانی، افزاش استناد و ضریب تاثیر ندارد.
    کلیدواژگان: تولید علم، ضریب تاثیر، پژوهشگران بین المللی، نشر آزاد، علوم و فناوری نانو
|
  • Amir Reza Asnafi, Elaheh Ommati* Pages 7-15
    Background And Aim
    Given the special status of family therapy and constructive role of its scientific production for management and planning in this field and determining research priorities, knowledge of the status of national scientific production indexed in a prestigious international index is required. Therefore, the aim of this study was to investigate the scientific production of Iranian researchers in the field of family therapy in the Scopus database during 1974-2015.
    Material and
    Methods
    In this scientometric study, data were collected through the Advanced Search in Scopus Database. Data were analyzed using descriptive statistics and Google Scholar Metrics was used to determine the journals with high H-index.
    Findings: The results showed that researchers with organizational affiliation of Islamic Azad universities had the highest scientific production in this field. In addition, no document was submitted to Scopus database in the field of family therapy by Iranian researchers during 1975-1999.
    Conclusion
    The results showed that the trend of scientific production had descended in the field of family therapy in 2015. Thus, the Iranian researchers need more efforts in this field for publishing their scientific production and national Persian journals which publish the articles in this field should record their articles in citations databases such as Scopus, Google Scholar, Ebsco and other relevant ones.
    Keywords: Scopus Database, Scientific production, Family therapy, Scientometrics
  • Narges Borji-Zemeidani*, Saeid Asadi Pages 16-29
    Background And Aim
    Collaboration with researchers at national and international level is broad form of scientific collaboration that the results of the studies in this area focuses on its importance and advantages. The aim of this study was to determine the co-authorship of researchers in Medical Science Research Centers of Guilan province.
    Material and
    Methods
    This applied study was conducted using descriptive and survey method with a scientometric approach. The authors used the participation coefficient formula to determine the author's participation. The research data were extracted from the Scopus citation database, and the scientific cooperation was drawn up using UCINET software.
    Findings: The scientific outputs of the Research Centers of Guilan province were 1140 cases, and the scientific cooperation of all centers were 5171, too. Among them, the Urology Center with 310 scientific productions and 1608 collaborations and Dental Science Research Center with 157 scientific productions and 151 collaborations had the most and lowest levels of cooperation, respectively. This university has had the most co-authorship with the United States, Sweden, Spain and Germany, respectively. The total co-authorship coefficient was also 0.40.
    Conclusion
    The results showed that international cooperation of Guilan Medical Sciences Research Center is relatively at low levels.
    Keywords: Scientific co-authorship, Medical Research Centers, Co-authorship coefficient, Scientific outputs, Guilan
  • Mousa Yaminfirooz, Masoud Yaminifirouz*, Hossein Adabi Firozjah Pages 30-37
    Background And Aim
    Nowadays, research is considered as a basic infrastructure for development of countries. The aim of this study was to determine the contribution of Iranian scientific production in the field of sport sciences in the Middle East, Asia and world.
    Material and
    Methods
    In this scientometric study, data were collected from Scimago and Scopus databases. The research population included all papers indexed in the databases in the field of sport sciences from 1996 to 2015. The extracted data were analyzed using Excel and SPSS.
    Findings: Results showed from1996 to 2015, Iran indexed 723 scientific degrees in the Scopus, which put Iran at the rank of 32nd, 7th and 3th in the world, Asia and Middle East, respectively. Of all documented papers, there were 6556 articles cited, of which 911 were self-citations. The H index, which indicates the quality of scientific papers, is also 37, which is very low compared to the total number of articles in Iran.
    Conclusion
    In the field of sport sciences, Iran has a relatively good rank in the world, Asia and Middle but in terms of quality (considering the h index), it does not have a good situation. Therefore, it is necessary for evaluation indexes of researcher's papers in universities and research institutes to change from the consideration of quantitative indicators to the qualitative and innovative indicators and the novelty of the research subject, and to financially support the applied and citable research in addition to determining the research priorities.
    Keywords: Iran, Sport Sciences, Scientific Production, Scientometrics, Citable
  • Saeed Malekmohammadi*, Mohsen Haji Zeinolabedini Pages 38-47
    Background And Aim
    The journals are the valid method for communication between authors and subject specialists. The aim of this study was to investigate the citations of the articles published in Journal of Studies in Library and Information Science (JSLIS).
    Material and
    Methods
    This survey study investigated the citations of the articles published in JSLIS during 2009-2015 (issues 1-15). Data were analyzed using Excel and descriptive statistics (frequency, percent and mean).
    Findings: Among 1963 citations of 110 published articles, most citations belonged to journals (52.77%), citation mean for each article (17.84±7.94) and authors’ self-citation (5.09%). The most cited authors of Persian and English are Farideh Osareh and Garfield, respectively. The most cited journals of Persian and English are "Library and Information Science" and "Scientometrics", respectively. The most cited Persian and English books are "From Bibliometrics to Webometrics" and "Introduction to Informetrics", respectively. The half-life mean for Persian resources is 9 years and 6 months while for English ones is 11 years and 2 months.
    Conclusion
    Although published articles in JSLIS have had an acceptable condition from the view point of authorship pattern, considering limited usage of up-to-date resources and due to the high half-life ones, it seems that the affiliated organization needs to take measures for improving the author's pattern of information–seeking behavior to develop the further research in the field of Library and Information Science.
    Keywords: Citation analysis, Journal of Studies in Library, Information Science, Scientific collaboration, Half-life
  • Mohammad Fallah*, Sepideh Fahimifar, Zahrs Chamani Pages 48-60
    Background And Aim
    The aim of this research was to map the co-authorship network structure of the Persian Scientific Research Journal's (Scirj) authors and identify the most important authors, co-authorship pattern and the network integration in Faculty of Management of Tehran University.
    Material and
    Methods
    This scientometric study was conducted with social network analysis (SNA) approach and using SNA indices such as cooperation degree, cooperation index, node size, degree centrality, betweenness centrality, eigenvector centrality, clustring coefficient and so on. Data were analyzed using NodeXL. The related articles from 2011 to 2015 (five-year period) were studied.
    Findings: Among the studied journals, the highest cooperation index was belonged to Public Administration Quarterly and the highest cooperation degree was related to Business and Management Quarterly and IT Management Quarterly at the same time. The co-authorship pattern of the authors was in the form of two or three authors. In general, based on the the density obtained from the network and its low level, it can be found that there is no much co-authorship relationship and cooperation between the authors of the Persian journals of the faculty of management.
    Conclusion
    There is no much co-authorship relationship and cooperation between the authors of the Persian journals. It seems that studying the co-authorship network of the Persian journal's authors in Faculty of Management of Tehran University can cause to map the future pattern of the scientific progress and identify the most important and key authors of this field for performing the related research.
    Keywords: Co-authorship, Scientific research journals, Tehran University, Science network
  • Nahid Khoshian, Somayeh Esbakian* Pages 61-70
    Background And Aim
    The aim of this study was to investigate the general patterns of scientific productions, impact factor and open access publishing of international researchers and compare them between males and females.
    Material and
    Methods
    This scientometric and webometric, from a variety of survey methods, investigated the status of male and female scientific productions and the status of open access and non-open access papers in the web in the field of nanosience and nanotechnology (N&N) using comparative approach. Research population consisted of all female and male international researchers in the field of N&N, contributing three or less than three papers from 2007 to 2009.
    Findings: The results showed that there was no significant difference between female and male international researchers in terms of the mean of the open access papers and impact factor. However, there was significant difference between the frequency of male and female researchers in favor of men.
    Conclusion
    Gender has no effect on open access publishing, visibility, and increasing citation and impact factor.
    Keywords: Scientific production, Impact factor, International researchers, Open access publishing, Nanosience, Nanotechnology