فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - سال ششم شماره 19 (بهار 1396)

فصلنامه مددکاری اجتماعی
سال ششم شماره 19 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی شیخ الاسلامی*، شکوفه رمضانی صفحات 5-12
    مقدمه
    کم توانی یکی از انواع واقعیت‏های جهان امروز است که تبعات انکارناپذیر زیادی بر جامعه دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر امید درمانی گروهی مبتنی بر نظریه‏ اسنایدر بر خودکارآمدی مردان کم‏ توان جسمی-حرکتی انجام شده است.
    روش
    مطالعه نیمه آزمایشی حاضر با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه‏ آماری این پژوهش تمامی مردان کم‏ توان جسمی-حرکتی تحت پوشش بهزیستی شهر کامیاران در سال 95-1394 بود که از میان آنان سی نفر با روش نمونه‏ گیری در دسترس انتخاب گردید و به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل (هر گروه پانزده نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش هشت جلسه‏ نود دقیقه ای با روش امید درمانی گروهی آموزش دید. اما گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. پرسشنامه‏ خودکارآمدی شرر (SGSES) در مراحل پیش ‏آزمون و پس‏ آزمون توسط هر دو گروه تکمیل گردید. داده ها با روش تحلیل کوواریانس و به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین میانگین نمره‏ های پس‏ آزمون خودکارآمدی گروه آزمایش و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر آموزش امید درمانی گروهی باعث افزایش خودکارآمدی در مردان کم توان جسمی-حرکتی شده است.(01/0>P)
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش در مجموع حاکی از اثربخشی آموزش امید درمانی گروهی بر افزایش خودکارآمدی مردان کم توان جسمی-حرکتی است. بنابراین، اجرای چنین جلساتی در مراکز و کلینک های مددکاری اجتماعی و بهزیستی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: امید درمانی گروهی، خودکارآمدی، مردان کم توان جسمی، حرکتی
  • عاطفه مشگانی فراهانی* صفحات 13-20
    مقدمه
    دانش آموزان متوسطه به دلیل همزمانی دوران تحصیلی خود با ورود به مقطع نوجوانی، دچار تغییرات عمده ای در سلامت روانی نظیر مشکلات ناشی از ترس از موقعیت های اجتماعی می شوند. برخی از مطالعات اهمیت آموزش ایمن سازی در برابر استرس را بر روی جمعیت بالینی و غیربالینی تایید نموده اند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش گروهی ایمن سازی در برابر استرس بر علایم اضطراب اجتماعی و سلامت روان در دانش آموزان مقطع متوسطه انجام شد.
    روش
    مطالعه حاضر به روش نیمه تجربی (پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه) انجام شد. جامعه ی آماری شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهر اراک در سال تحصیلی 95-1394 بود، که از میان آن ها، سی دانش آموز که نمرات پرسشنامه اضطراب اجتماعی و سلامت روان آن ها به ترتیب کمتر از پنجاه وشش و بالاتر از بیست و سه بود، به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی ساده در گروه آزمایش و گواه (پانزده نفر در هر گروه) قرارگرفتند. بعد از اتمام دوره آموزش ایمن سازی در برابر استرس به صورت گروهی (هفته ای دو جلسه چهل و پنج الی شصت دقیقه ای در طول یک ماه) پرسشنامه اضطراب اجتماعی جرابک (1996) و پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ (1979)، به عنوان پیش آزمون و پس آزمون در هر دو گروه اجرا شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چند متغیره در نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    تحلیل کواریانس چند متغیره نشان داد، که آموزش ایمن سازی در برابر استرس بر بهبود سلامت روان و تخفیف علایم اضطراب اجتماعی موثر بوده است.(001/0>P)
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به کارآیی آموزش ایمن سازی در برابر استرس بر علایم اضطراب اجتماعی و سلامت روان، به نظر می رسد که با به کارگیری این نوع مداخله می توان سلامت روان دانش آموزان متوسطه را بهبود بخشید و علایم اضطراب اجتماعی آن ها را کاهش داد.
    کلیدواژگان: ایمن سازی در برابر استرس، اضطراب اجتماعی، سلامت روان، دانش آموزان
  • مژگان عارفی*، مرضیه گنجوری صفحات 21-28
    مقدمه
    نقص حسی منجر به حس زندگی در دنیایی ساکت و رمزآلود است، و عاملی در جهت بروز محدودیت ارتباطات اجتماعی و در نتیجه کاهش کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر واقعیت درمانی بر بهزیستی روان شناختی دانش آموزان ناشنوا شهر اصفهان انجام شد.
    روش
    مطالعه نیمه آزمایشی حاضر با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل اجرا گردید. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر ناشنوا ده الی دوازده ساله مقطع دبیرستان در سال تحصیلی 95-1394 بود که از میان آن ها سی دانش آموز براساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند، گروه آزمایش ده جلسه نود دقیقه ای در پنج هفته تحت آموزش واقعیت درمانی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف(1995) بود. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج تحلیل کوارایانس نشان داد آموزش مبتنی بر واقعیت درمانی منجر به افزایش معنادار عملکرد بهزیستی روان شناختی (پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری، تسلط برمحیط، زندگی هدفمند و رشد فردی) گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون شده است.(05/>P)
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش واقعیت درمانی بر مبنای پذیرش مشکلات زندگی منجر به افزایش میزان بهزیستی روان شناختی در افراد ناشنوا می گردد. نقایص حسی از جمله ناشنوایی تاثیر عمیقی بر باورهای زندگی فردی دارد، که با استفاده از راهبردهای درمان روان شناختی مانند واقعیت درمانی می توان تا حد زیادی از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: ناشنوا، بهزیستی روان شناختی، واقعیت درمانی
  • سحر رضازاده، معصومه معارف وند*، سمانه حسین زاده صفحات 29-36
    مقدمه
    ریسک پذیری متعادل عامل مهمی است که بر اشتغال و پایداری شغلی تاثیر می گذارد. فقدان مهارت ریسک پذیری متعادل در میان کسانی که با کم توانی زندگی می کنند، می تواند موجب بیکاری آن ها شود. هدف این مطالعه بررسی تاثیر مشاوره شغلی بر ریسک پذیری متعادل توان خواهان جسمی حرکتی بود.
    روش
    مطالعه به روش کارآزمایی بالینی در میان توان خواهان جسمی حرکتی در مجتمع توانبخشی آموزشی رعد در کرج به منظور سنجش تاثیر مداخله نه جلسه ای مددکاری گروهی بر ریسک پذیری متعادل آن ها انجام شد. چهل و شش نفر وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی در گروه مداخله (بیست وسه نفر) و گواه (بیست وسه نفر) قرار گرفتند. ریسک پذیری متعادل قبل از مداخله، بلافاصله بعد از مداخله و دو ماه پس از مداخله با استفاده از پرسشنامه ویژگی های کارآفرینان ایرانی سنجیده شد. ازآزمون یومن ویتنی برای ارزیابی نتایج استفاده شد.
    نتایج
    میانگین سنی شرکت کنندگان سی وسه سال، معلولیتشان از نوع پولیو (فلج اطفال) واکثریت آن ها مرد بودند. اگرچه نتایج نشان دادند که بین دو گروه مداخله و گواه در پس آزمون تفاوت معنادار وجود ندارد، اما ریسک پذیری متعادل گروه مداخله در پیگیری (شصت روز پس از مداخله) به طور معناداری بیش از گروه گواه بود.
    بحث و نتیجه گیری
    مداخله مددکاری اجتماعی در زمینه ریسک پذیری متعادل روشی موثر برای افزایش ریسک پذیری متعادل در میان توان خواهان جسمی-حرکتی بود. پیشنهاد می شود این مداخله به عنوان بخشی از خدمات توانبخشی حرفه ای ارائه شود.
    کلیدواژگان: توان خواهان جسمی، حرکتی، مددکاری اجتماعی، ریسک پذیری متعادل
  • بتول یوزباشی، معصومه معارف وند*، سمانه حسین زاده صفحات 37-43
    مقدمه
    تربیت جنسی مجموعه اقداماتی است که از دوران اولیه زندگی انسان در جهت رشد متعادل و متناسب غریزه جنسی وی صورت می گیرد و خانواده به عنوان بنیادی ترین عنصر جامعه انسانی در ارائه اطلاعات لازم در این حیطه از تربیت، نقش کلیدی دارد. لذا میزان احساس راحتی والدین در گفتگو در مورد موضوعات جنسی و میزان علاقه مندی والدین به گفتگو در مورد موضوعات جنسی به عنوان پایه های مورد نیاز جهت گرایش والدین به انجام این صحبت ها باید مورد سنجش و اندازه گیری قرار گیرد.
    روش
    این مطالعه از نوع پیمایشی بود که صد وشصت نفر از والدین ساکن شهر تهران که دارای فرزند سیزده تا شانزده ساله بودند به صورت نمونه گیری در دسترس وارد پژوهش شدند. دو پرسشنامه “سنجش میزان احساس راحتی والدین در گفتگو در مورد موضوعات جنسی” و “سنجش میزان علاقه مندی والدین به گفتگو در مورد موضوعات جنسی” در این پژوهش مورد سنجش روایی و پایایی قرار گرفت که روایی صوری و محتوایی این دو ابزار با استفاده از نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از روش بازآزمون و اجرای آزمون های آلفای کرونباخ، ICC و کاپا مورد سنجش قرار گرفت.
    نتایج
    هشتاد و چهار مادر و هفتاد وشش پدر در این پژوهش شرکت داده شدند که میانگین سنی ایشان چهل دو شش صدم و میانگین احساس راحتی والدین نیز چهل وچهار و سی وسه صدم می باشد. در بررسی روایی صوری و روایی محتوایی دو گزاره از پانزده گزاره حذف شدند و در بررسی پایایی نیز آلفای کرونباخ نود و پنج صدم و نمره ICC برای هر کدام از گزاره های موجود در پرسشنامه “سنجش احساس راحتی والدین در گفتگو در مورد موضوعات جنسی” در بازه نود صدم تا نود و هفت صدم و مقدار کاپا برای هر کدام از گزاره های موجود در پرسشنامه “سنجش میزان علاقه مندی والدین به گفتگو در مورد موضوعات جنسی” در بازه شصت و چهار صدم تا یک قرار گرفت.
    بحث و نتیجه گیری
    دو پرسشنامه “سنجش میزان احساس راحتی والدین در گفتگو در مورد موضوعات جنسی” و “سنجش میزان علاقه مندی والدین به گفتگو در مورد موضوعات جنسی” از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار است و می توان از این دو پرسشنامه در پژوهش های مرتبط با مقوله تربیت جنسی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تربیت جنسی، رابطه والد، فرزند، احساس راحتی، روایی و پایایی
  • علی حاج یوسفی * صفحات 44-50
    مقدمه
    برنامه ریزی اجتماعی به معنای یک فعالیت نظری و کاربردی انسان آگاه قرن بیستم، به طور بنیادی بر خرد، عقلانیت و بهره گیری سنجیده از علوم وفنون جدید، خاصه علوم اجتماعی و ریاضیات کاربردی استوار است. پیش فرض برنامه ریزی اجتماعی این باور است که انسان دانش و ابزار لازم برای مداخله در فرایندهای زندگی اجتماعی را دارد و در عرصه ی اقدام، می تواند آن ها را در جهت هدف ها و نیازهای خود ساماندهی کند.
    روش
    این مطالعه به روش مرور سیستماتیک انجام گرفت. بدین منظور مقالات، کتاب ها و اسناد مرتبط با برنامه ریزی اجتماعی، مددکاری جامعه ای و توسعه اقتصادی اجتماعی مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت از مجموعه هفده کتاب، مقاله، سند و دست نوشته های نگارنده، چهار مرجع انتخاب گردید.
    نتایج
    ماهیت مسائل و مشکلات اجتماعی و رویکرد ابعاد اجتماعی توسعه، جنبش های اجتماعی، محیط زیست، توسعه پایدار و رویکرد رفاه و تامین اجتماعی(در جهان بینی های سیاسی لیبرال دموکراتیک و سوسیال دموکراسی و سوسیالیسم دموکراتیک) در تحول مفهومی و سازوکاری و روش شناسی برنامه ریزی اجتماعی تاثیر بسیار داشته اند. علاوه بر این در سطح خرد، نظریه های جدید مددکاری اجتماعی و مدیریت اجتماعی در برنامه ریزی اجتماعی، سخت موثر بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    برنامه ریزی با مشارکت مددکاران اجتماعی و ذی نفعان برنامه صورت می گیرد. شالوده اصلی برنامه ریزی، بررسی های عمقی مددکاران اجتماعی است، این فرایند پژوهشی-برنامه ریزی شامل موارد زیر است:1- بررسی پیرامون مشکل اجتماعی.
    2- تعیین هدف های برنامه.
    3- تدوین طرح اجتماعی و ارزیابی.
    بهره گیری هر چه بیشتر از این روش مددکاری اجتماعی برای بررسی و اقدام در مورد کنترل،کاهش و پیشگیری از مشکلات اجتماعی وبهزیستن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: نحله های فلسفی و اجتماعی، برنامه ریزی اجتماعی، مددکاری جامعه ای، توسعه اقتصادی اجتماعی
|
  • Ali Sheykholeslami *, Shokufeh Ramezani Pages 5-12
    Introduction
    Disability is one of the realities of the world today that has many undeniable impact on society and people. This research aimed to investigate the effectiveness of group hope therapy based on the Snyder's theory on self-efficacy of physical and mobility impairments men.
    Methods
    This research was a quasi-experiment with pretest-posttest and a control group. The statistical population included all the physical and mobility impairments men who covered by welfare organization of Kamyaran city in 2015-2016. Thirty men were selected by available sampling method and randomly assigned to two groups.(Each group contain fifteen persons) The experimental group received eight sessions of ninety minutes hope therapy training while the control group did not receive any. As a pretest and posttest; Each group completed the self-efficacy(SGSES) questionnaire. The data were analyzed by analysis of covariance method with using of SPSS software.
    Results
    The results showed that there was significant difference between self-efficacy variables of two groups. On the other hand hope therapy significantly increased self-efficacy of physical and mobility impairments men.(P
    Conclusions
    This study showed that hope therapy led to increasing self-efficacy of physical and mobility impairments men. So implementation of such educational programs in social work clinics and welfare centers are recommended.
    Keywords: Group Hope Therapy, Self-Efficacy, Physical, Mobility Impairments Men
  • Atefe Moshgani Farahani * Pages 13-20
    Introduction
    Because college time is coinciding with the period of adolescence; High school students are experiencing major changes in mental health, fear of social situations is one of such problems caused by these changes. Some studies have approved the importance of immunization against stress education on clinical and non-clinical population. The aim of present study was to determine the effectiveness of immunization against stress group training on social anxiety symptoms and mental health of high school students.
    Methods
    This study was a quasi-experimental with a pretest-posttest and a control group. The population of this study included all high school students in Arak city in 2015-16 school year; among which thirty students whose scores on the social anxiety scale and mental health was less than fifty-six and higher than twenty-three, respectively; were randomly selected and assigned to experimental and control groups (fifteen patients in each group) by multi-stage cluster sampling method. After eight sessions (two session per week in a month; forty-five to sixty minutes per session) of educating immunization against stress group training, as pretest and posttest, Jerabek's social anxiety questionnaire(1996) and Goldberg's general health questionnaire(1979), was administered to both groups. Multivariate analysis of covariance used to analyze data in SPSS 20.
    Results
    Multivariate covariance analysis showed that immunization against stress trainings was effective on reducing symptoms of social anxiety and improving mental health.(P
    Conclusions
    Regarding to the results, it seems; mental health of high school students could be improved and their social anxiety symptoms could be reduced by employing this type of intervention.
    Keywords: Immunization Against Stress, Social Anxiety, Mental Health, Students
  • Mozhgan Arefi *, Marziyeh Ganjoori Pages 21-28
    Introduction
    Sensory defects is leading to live a mysterious and silent life. This is one of the reasons lead to losing social connections and so reduction of the quality of life and psychological well-being. The aim of this study was to investigate the effectiveness of reality therapy training on psychological well-being of deaf students in Isfahan, Iran.
    Methods
    The study was a quasi-experimental research with pretest-posttest and a control group. The study population included all deaf girl students between ten and twelve years old in 2015-16, who were selected based on convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received ten sessions of reality therapy (ninety minutes each) in five weeks while control group received none. As research instrument Ryff's scales of psychological well being questionnaire were administered to both groups; and then multivariate analysis of covariance used to analyze data.
    Results
    The results showed that psychological well-being (positive relations with others, environmental mastery, self-acceptance, autonomy, personal growth, and purpose in life) of deaf students in experimental group was significantly increased by training reality therapy compared to the control group.(P
    Conclusions
    Reality therapy training based on the acceptance of life's problems increase psychological well-being and quality of life of deaf people. Sensory defects, such as deafness have a profound impact on the believes of personal life, using such strategies can be largely preventing more problems.
    Keywords: Deaf, Psychological Well-Being, Reality Therapy
  • Sahar Rezazadeh, Masoomeh Maarefvand *, Samaneh Hosseinzadeh Pages 29-36
    Introduction
    Balanced risk taking(BRT) is an important factor which affects employment and job sustainability. Lack of BRT skills among people with physical disability could cause unemployment in this group of people. The purpose of this research was to identify the effectiveness of career counselling on balanced risk-taking of people with physical disability.
    Methods
    A randomized clinical trial was conducted among registered people with physical disability in Raad charity in Karaj; to assess the effectiveness; nine-sessions of social work intervention on BRT conducted. Forty-six participants were consented and randomly assigned into case and control (twenty-three persons each) groups. BRT was assessed before, immediately after and two months after intervention using Iranians Entrepreneurial Characteristics Questionnaire. Mann-Whitney U test was used to evaluate the outcomes.
    Results
    The mean age of participants was thirty-three year-old and most of them were male(sixty percent) and who had poliomyelitis.(5.52%) Although the results did not show significant difference between case and control groups in posttest, BRT was significantly higher for case group in follow-up.(Sixty days after intervention)
    Conclusions
    Social work intervention on BRT was an effective method for increasing BRT among people with physical disability. Therefore implementing this intervention as a part of vocational rehabilitation services is suggested.
    Keywords: People With Physical Disability, Social Work, Balanced Risk Taking
  • Batool Youzbashi, Masoomeh Maarefvand *, Samaneh Hosseinzadeh Pages 37-43
    Introduction
    Despite the widely recognized importance of sexual health, sex education remains a sensitive issue for parents. Parent's feeling comfortable to talk about sex topics and their effective communication with children sexual health; have been identified as important protective factors against high-risk sexual behaviors. This study was conducted to investigate the validity and reliability of “parents comfort to discuss about sex topics” and “parents intention to discuss about sex topics” questionnaires.
    Methods
    The English version of questionnaires was translated into Persian and their validity was confirmed by an expert panel. One hundred sixty parents (eighty-four mothers and seventy-six fathers) who lived in Tehran and had at least one thirteen to sixteen year-old child participated in the study and filled out the adapted version of questionnaires. Test- retest was performed and Cronbach’s alpha coefficient, ICC and Kappa were applied to assess reliability and internal consistency of instruments.
    Results
    The Cronbach’s alpha was 0.95. The Intra-Class Correlation (ICC) for “parents comfort to discuss about sex topics” questionnaire was above 0.9 and Kappa for “parents intention to discuss about sex topics” questionnaire was in range of 0.64-1.
    Conclusions
    This study indicates that Persian version of “parents comfort to discuss about sex topics” and “parents intention to discuss about sex topics” questionnaires are valid and reliable and they can be used in surveys on the context of sexual education.
    Keywords: Sexual Education, Parent-Child Relationship, Comfort, Validity, Reliability
  • Ali Hajyousefi * Pages 44-50
    Introduction
    Social planning as a theoretical and practical activity of aware human of the twentieth century, is mainly based on wisdom, rational thinking and taking advantage of new sciences like social sciences and applied mathematics. Presumption of social planning is believing that human acquired necessary tools and knowledge to intervene in the process of social life, and in practice he can organize them to his needs and goals.
    Methods
    This study was a systematic review. Therefore, books and documents related to social planning, community social work and economic development were studied. And finally from this collection of seventeen books, articles and documents; four documents and books were selected.
    Results
    The nature of social problems and the dimensions of social development approach, social, environment and sustainable development movements and social security and welfare approach (in political worldviews of liberal democratic, social democracy and democratic socialism); had great impact on evolution of the concept, methodology and mechanism of social planning. In addition, at the micro-level, social planning has been effected by social work and social management's new theories.
    Conclusions
    Social planning is done with the participation of social workers and it's beneficiary. The foundation social planning is deep survey by social workers, this research–planning process includes the following items: 1- Survey over social problem.
    2- Specifying of aims of the plan.
    3- Codification and evaluation of social plane.
    It is suggested to utilize this particular social work approach to examine, control, reduce and prevent social problems.
    Keywords: Social, Philosophical Schools, Social Planning, Community Social Work, Economic Development