فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 78، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی امینی رارانی، آرش رشیدیان*، اردشیر خسروی، محمد عرب، عزت الله عباسیان صفحات 131-141
    مقدمه
    در سال های اخیر کاهش چشمگیری در مرگ کودکان زیر 5 سال اتفاق افتاده است. این که آیا این پیشرفت با افزایش یا کاهش نابرابری در مرگ این کودکان همراه بوده است یا خیر، ناشناخته مانده است.
    روش کار
    در این مطالعه داده های مربوط به دو پیمایش سلامت و جمعیت سال 1379 و 1389 تحلیل ثانویه شد. میزان های مرگ به طور مستقیم به روش تاریخچه باروری کامل تخمین زده شدند. پنجک های اجتماعی- اقتصادی با به کارگیری روش تحلیل مولفه های اصلی ساخته شدند. تغییر در نابرابر با استفاده از سه سنجه نسبت شانس ها، میزان های مرگ و شاخص های تجمعی بین گروه های اجتماعی- اقتصادی و همچنین معناداری تغییر در نابرابری از طریق آزمون برتری منحنی تجمعی بررسی شد.
    یافته ها
    نسبت شانس مرگ زیر 5 سال در فقیرترین پنجک نسبت به ثروتمندترین پنجک در سال 1379 از 98/1 (3/2-64/1=CI 95٪) به 85/1 (3-13/1=CI 95٪) در سال 1389 کاهش یافته بود. بیش ترین میزان کاهش مرگ زیر 5 سال (3/52٪) در ثروتمندترین پنجک دیده شد. شاخص تجمعی مرگ زیر 5 سال به طور معناداری از 17/0- در سال 1379 به 14/0- در سال 1389 کاهش داشت
    نتیجه گیری
    علی رغم کاهش اساسی در مرگ کودکان زیر 5 سال، هنوز نابرابری در مرگ کودکان به ضرر گروه های فقیر جامعه در ایران وجود دارد. تمرکز بر برنامه های سلامت کودکان حامی فقرا به همراه برنامه های عدالت محور در دیگر بخش های اجتماعی اقتصادی، میتوانند نابرابری در مرگ کودکان زیر 5 را بیش تر کاهش دهند.
    کلیدواژگان: مرگ کودکان زیر 5 سال، تغییر نابرابری اجتماعی، اقتصادی، شاخص تجمعی، نسبت شانس ها، ایران
  • علی دهقان، محمدرضا میرجلیلی، محمدحسین زارع مهرجردی، ملیحه راغبیان، اعظم سامیه زرگر، سیدکاظم کاظمینی* صفحات 142-148
    مقدمه
    بیمار در بیمارستان محور اصلی است و همه خدمات بیمارستانی برای خدمت به او انجام می شود. رضایت او می تواند نشان دهنده انجام صحیح خدمات باشد و این رضایت نمی تواند صرفا از تکنولوژی بالا به دست آید، بلکه بیش تر ناشی از خدمات عمومی و روابط موثر پزشک و پرسنل با بیمار حاصل می شود. ارزشیابی اخیر به دلیل اجرایی شدن برنامه طرح تحول در جهت افزایش کیفیت خدمات درمانی موضوعیت بیش تری یافته است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی رضایتمندی بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های دانشگاهی بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت در استان یزد انجام گرفته است.
    روش کار
    این پژوهش به صورت توصیفی- مقطعی در خرداد 1394 انجام گرفت. جامعه آماری شامل تمامی بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های دانشگاهی استان یزد که قبل از اجرای طرح تحول (بازه زمانی 92-89) هم به بیمارستان ها مراجعه داشتند، بود که به صورت تصادفی طبقه ای 162 بیمار در این مطالعه شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که با نرم فزار21 SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    طی بررسی انجام شده 91% بیماران از محیط بخش، 7/95% از کارکرد درمانی ورفتاری پرستاران، 4/85% از خدمات اورژانس و 3/88% از بهتر شدن کیفیت خدماتی و درمانی کل بیمارستان نسبت به قبل از اجرای طرح تحول نظام سلامت رضایت داشتند. همچنین 100% بیماران اعلام کردند که هیچ گونه هزینه ای را به عنوان زیرمیزی به پزشک پرداخت نکرده اند. در نهایت 9/96% از بیمارن برای خرید دارو و تجهیزات پزشکی به خارج از بیمارستان ارجاع نشده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از پژوهش می توان ارزیابی نمود که رضایت بیماران از کیفیت خدمات بیمارستانی بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت در وضعیت خیلی خوبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: رضایت بیمار، کیفیت خدمات درمانی، طرح تحول نظام سلامت
  • منا امیدی، سید مجتبی حسینی*، علی ماهر صفحات 149-155
    مقدمه
    تحول در نظام سلامت زمانی به هدف اصلی خود دست خواهد یافت که بیماران رضایتمندی قابل قبولی از ساختار جدید در حوزه درمان داشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی میزان رضایتمندی زنان پس از زایمان از ترویج زایمان طبیعی طرح تحول نظام سلامت می باشد.
    روش کار
    این پژوهش به صورت توصیفی مقطعی در نیمه نخست سال 1394 انجام شد. جامعه پژوهش، بیماران بیمارستان دولتی شهر تهران می باشند. نمونه گیری به روش چند مرحله ای انجام شد (200 بیمار). ابزار گردآوری داده های پژوهش پرسشنامه پژوهشگر ساخته ای است که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 22 انجام شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج به دست آمده ازآزمون فریدمن مشخص شد فضای فیزیکی بخش های زایمان با نمره میانگین 63/2 و انحراف معیار 22/1 اولین رتبه یعنی بیش ترین نقش همچنین دانش و عملکرد تیم زایمان با نمره میانگین 42/2 و انحراف معیار 29/1 کم ترین نقش را بررضایتمندی مادران از طرح تحول نظام سلامت (بسته ترویج زایمان طبیعی) در بیمارستان های دولتی داشته است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که فضای فیزیکی بخش های زایمان و برگزاری کلاس های آمادگی زایمان برای مادران باردار جهت ترویج فرهنگ طبیعی بودن فرایند بارداری و زایمان از عوامل مهم رضایتمندی از بسته ترویج زایمان طبیعی در بیمارستان های دولتی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: طرح تحول نظام سلامت، زایمان طبیعی، بیمارستان های دولتی
  • علی محمد مصدق راد، مهناز افشاری*، رحمان نصرالهی، ساره دانشگر، رسول کرانی بهادر صفحات 156-163
    مقدمه
    اجرای تعرفه ارزش های نسبی خدمات سلامت ناشی از طرح تحول سلامت منجر به افزایش کسورات صورت حساب های بیمارستان ها شد. این پژوهش به بررسی تاثیر آموزش کارکنان بر کسورات بیمه ای یک بیمارستان پس از اجرای تعرفه ارزش های نسبی خدمات سلامت می پردازد.
    روش کار
    داده های این مطالعه توصیفی- مقطعی از گزارشات کسورات اعمال شده به اسناد بیماران بیمه سازمان تامین اجتماعی بیمارستان در 6ماهه دوم 1392 (قبل از اعمال تعرفه ارزش های نسبی خدمات)، 6ماهه دوم سال 1393 (بعد از اعمال آن و قبل از آموزش کارکنان) و 6ماهه دوم سال 1394 (بعد از آموزش کارکنان) به دست آمد. علل کسورات بیمه ای شناسایی شده و آموزش های لازم به کارکنان مرتبط برای کاهش کسورات ارایه شد.
    یافته ها
    میانگین کسورات بیمه ای بیمارستان در 6ماهه دوم سال های 1392، 1393 و 1394 به ترتیب برابر با 9/2، 1/11 و 3/7 درصد بود. میزان کسورات اعمال شده بر صوررت حساب های بیماران بعد از اجرای کتاب تعرفه ارزش های نسبی به میزان 8/282% افزایش یافت و پس از آموزش کارکنان به میزان 2/34% کاهش یافت که از نظر آماری معنادار بود (001/0=P). بیش ترین کسورات اعمال شده در سال 1392 به خدمات جراحی و آزمایشگاه، در سال 1393 به خدمات رادیوتراپی و شیمی درمانی و در سال 1394 به خدمت ویزیت پزشک مربوط بود. میانگین کسورات 6ماهه دوم سال های 1392، 1393 و 1394 برای هر بیمار بستری به ترتیب 315138، 1876417 و 1645237 ریال و برای هر بیمار سرپایی 5437، 66797 و 55803 ریال بود.
    نتیجه گیری
    آموزش کارکنان درآمد، منشی بخش ها، پزشکان و رزیدنت ها، نقش به سزایی در کاهش کسورات بیمه ای داشت.
    کلیدواژگان: بیمارستان، بیمه تامین اجتماعی، کتاب ارزش های نسبی، کسورات، آموزش کارکنان
  • محمد آقاجانی، علیرضا اولیایی منش*، سعید معنوی، مانی یوسفوند، علی ماهر، علی شهرامی، همکاران صفحات 164-174
  • محمد آقاجانی، علی شهرامی*، پیرحسین کولیوند، امین صابری نیا، غلامرضا معصومی، محمد سرور، همکاران صفحات 175-185
  • شیرین جلالی نیا، امیر کساییان، نیلوفر پیکری، میترا مدیریان، صدف قاجاریه سپانلو، انوشه قاسمیان، علیرضا احمدوند، نازیلا رضایی، کامبیز عباچی زاده، علیرضا مغیثی، علیرضا مهدوی هزاوه، محبوبه درمان، احمد کوشا، باقر لاریجانی، فرشاد فرزادفر* صفحات 186-194
    مقدمه
    نظر به اهمیت دست یابی به اطلاعات معتبر، اجرای دقیق پیمایش ملی عوامل خطر بیماری های غیرواگیر در کشور یکی از مهم ترین ابزار کاربردیی محسوب می شود که خود نیازمند ارزیابی و ارتقا می باشد. مقاله حاضر در صدد آن است که با بهره گیری از توان مشارکتی ذی نفعان مرتبط و با در نظر گرفتن نقاط قوت و ضعف و چالش های تبیین شده، راهکارهایی را برای ارتقای پروتکل های اجرایی و علمی مطالعه ارایه نماید.
    روش کار
    با هدف بررسی و تحلیل نتایج و نیز روش اجرای پیمایش ملی عوامل خطر بیماری های غیرواگیر طی شش دوره برگزاری آن، مستندات مربوط در کنار یافته های مربوط به مطالعه کیفی نظرات آگاهان کلیدی در مورد نحوه اجرای مطالعه، مورد تحلیل قرار گرفت و نتایج در قالب نقاط قوت و ضعف و چالش ها و راهکارهای پیشنهادی ارایه شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان می دهد، در سال های 88-83 و 90 سوالات یکسان دارای کدهای متفاوتی، هم در پرسشنامه و هم در فایل داده ها، بوده اند و طی 6 سال، بیش از 240 گزینه متمایز در سوالات به کار رفته است. نهایتا، یافته ها متناظر با نقاط قوت و چالش ها و راهکارهای پیشنهادی در ذیل دو محور اصلی محتوا و اجرا، با درنظر گرفتن زیر مجموعه های؛ سوالات، تن سنجی، اندازه گیری های بیولوژیک، گروه های هدف و نمونه گیری ارایه شد.
    نتیجه گیری
    تدوین و استانداردسازی پروتکل های اجرایی و علمی برای گام های سه گانه مطالعه، در کنار تمهید سیاست هایی چون امنیت اطلاعات و دسترسی مناسب به داده ها از مهم ترین مواردی است که جهت ارتقای اجرای این پیمایش پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پیمایش ملی عوامل خطر بیماری های غیرواگیر، استپس، چالش
|
  • Mostafa Amini Rarani, Arash Rashidian, Ardeshir Khosravi, Mohammad Arab, Ezatollah Abbasian Pages 131-141
    Introduction
    Iran’s trends indicate that substantial reductions have been made in under-five mortality rates. Whether this progress has been accompanied by an increasing or decreasing of the under-five mortality inequality between socioeconomic quintiles is unknown.
    Methods
    We performed a cross-sectional secondary data analysis of 2 demographic and health surveys (DHS) conducted in 2000 and 2010 in Iran. Under-f ive mortality rates (U5MR) were estimated directly from full birth history. Socioeconomic quintiles were constructed using principal component analysis. We measured change in inequality using the odds ratios, mortality rates and the concentration indices change between socioeconomic groups, as well as testing concentration curves dominance.
    Results
    Under-five mortality odds ratios in the poorest quintile compared with the richest declined from 1.98 (95 % CI = 1.64 - 2.3) in 2000 to 1.85 (95 % CI = 1.13 - 3) in 2010. While the U5MR had dropped to 38.6% in the poorest quintile, the highest reduction in U5MR (52.3 %) had occurred in the richest group. Concentration index (CI) of under-five mortality in 2000 was -0.17 (95% CI = -0.2 to -0.1), though in 2010 it had dropped to -0.14 (95 % CI = -0.22 to -0.05), a 17.6% reduction. The findings of concentration curves dominance test of under-five mortality showed that decreasing change in under-five mortality inequality between 2000 and 2010 is statistically significant.
    Conclusions
    Regardless of substantial reduction in under-five mortality rates, socioeconomic inequalities in under-five mortality disfavor the worse off groups still exist. Focusing on new pro-poor child health strategies alongside with pro-equity programs in other social and economic authorities may further decrease the underfive mortality across socioeconomic quintiles.
    Keywords: Under-Five Mortality, Socioeconomic Inequality Change, Concentration Index, Odds Ratio, Iran
  • Ali Dehghan, Mohammad Reza Mirjalily, Mohammad Hosein Zare Mehrjardi, Malihe Raghebian, Azam Samiyezargar, Seyed Kazem Kazemeini * Pages 142-148
    Introduction
    The main axis in the hospital is the patient and all hospital services are carried out to serve him. His satisfaction can show the right performance service, which cannot be obtained merely with high technology, but rather be achieved from public services and effective relationships between physicians and staff with patient. Recent evaluations have become more relevant due to the implementation of the health transformation plan in order to increase quality of care and access as well as financial protection of people. Therefore, the present study was conducted to evaluate the satisfaction of patients in university hospitals from hospital services after the implementation of healthcare reform in Yazd.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in June 2015. The study population included all patients referred to university hospitals in Yazd province that were referred to hospitals before HTP (Period 1392- 1389). A total of 162 patients were randomized and participated in this study. The data collection tool was a questionnaire that was analyzed with the SPSS 21 software.
    Results
    During the survey, 91% of patients were more satisfied than before the implementation of HTP of the hospital environment, 95.7% of nurse’s behaviors and services, 85.4% of emergency services, and 88.3% of improving health and quality of services. Also, 100% of patients stated that they have paid no money as complementary to their insurance services and kickbacks to doctors. Ultimately, 96.9% of the patients were not sent out of the hospital to purchase their medication or medical equipments.
    Conclusions
    According to the results, it can be evaluated that patient satisfaction of hospital services after the implementation of health transformation plan is high.
    Keywords: Patient Satisfaction, Quality of Care, Health System Reform Plan
  • Omidi M., Hosseini M. *, Maher A. Pages 149-155
    Introduction
    The transformation of the health system will achieve their main goal time in patient satisfaction, where the new structure in the area of treatment is acceptable. This study aimed to evaluate the satisfaction of women after the delivery of healthcare reform plan to promote labor.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted in the first half of 1394. The study population included patients in public hospitals in Tehran. Multi-stage sampling was performed (200 patients). The data collection tool was a valid and reliable questionnaire, which was approved. Analysis of the data by factor analysis and Friedman test was performed using the SPSS software, version 22.
    Results
    Based on the results, it can be concluded hat the physical space of the maternity ward and fitness classes for pregnant women to promote the process of pregnancy and labor are the main factors of satisfaction natural packs is the promotion of labor in public hospitals.
    Keywords: Healthcare Reform Plan, NVD, Public Hospitals
  • Ali Mohammad Mosadeghrad , Mahnaz Afshari Student), Rahman Nasrolahi , Sare Daneshgar , Rasoul Corani Bahador Pages 156-163
    Introduction
    Insurance companies do not reimburse all patients’ bills if they find any breach in the agreed contract. Implementing the new hospital tariff increased hospitals’ bill deductions. Reducing bills’ deductions increases hospital income. This study aimed to examine the impact of education on reducing bill deductions in a hospital in Tehran, Iran.
    Methods
    This descriptive and cross-sectional study was conducted using the data collected from bills issued by the hospital for social security insured patients in the second half of 2013, 2014, and 2015. Necessary education was delivered to the staff on how to reduce deductions. Data was analyzed using the SPSS software.
    Results
    The average of deductions in the second half of 2013, 2014, and 2015 were respectively 2.9%, 11.1%, and 7.3%. The average of deductions in these 3 years were 315138 (9.1 US$), 1876417 (54 US$), and 1645237 (47.2 US$) Rials per inpatient and 5437 (0.2 US$), 66797 (1.9 US$), and 55803 (1.6 US$) per outpatient. In 2013 most deductions were applied to surgical and clinical laboratory services and in 2014, most deductions were related to radiotherapy and chemotherapy services. Hospital bill deductions increased by 282.8% after applying the new tariff. However, it has decreased by 34.2% after providing the education.
    Conclusion
    Bill deduction has increased after applying the new tariff. However, informing the hospital staff about the reasons for bill deductions’ and training them accordingly could reduce it significantly.
    Keywords: Hospital, Social Security Organization, Deductions, Tariff Book, Education
  • Mohammad Aghajani, Alireza Olyaeemanesh, Saeid Manavi, Mani Yusefvand, Ali Maher, Ali Shahrami, Peirhossein Kolivand, Mosa Tabatabaei, Jamshid Kermanchi, Farah Babaei, Hassan Vaezi, Leila Poraghasi, Marziyeh Zangeneh, Arezoo Dehghani, Seyedeh Sana Hosseini Pages 164-174
  • Mohammad Aghajani, Ali Shahrami, Peirhossein Kolivand, Amin Saberinia, Gholamreza Masoumi, Mohammad Sarvar, Hassan Nori, Parvaneh Ezati, Ali Maher, Alireza Olyaeemanesh, Mosa Tabatabaei, Jamshid Kermanchi, Farah Babaei, Hassan Vaezi, Saeid Manavi, Leila Poraghasi, Marziyeh Zangeneh Pages 175-185
  • Shirin Djalalinia, Amir Kasaeian, Niloofar Peykari, Mitra Modirian, Sadaf Ghajarieh Sepanlou, Anousheh Ghasemian, Alireza Ahmadvand, Nazila Rezaei, Kambiz Abachizadeh, Alireza Moghisi, Alireza Mahdavi Hezaveh, Mahboubeh Darman, Ahmad Kousha, Bagher Larijani, Farshad Farzadfar Pages 186-194
    Introduction
    Given the importance of access to information and the need for reliable data, systematic approaches to evaluation of national surveys such as NCD risk factor surveillance system (STEPs) is a priority. Benefiting from partnership of all of stakeholders, present paper provides a practical framework of the strengths and weaknesses of planning and conduction of vast investigation. In addition, it can offer solutions for improving operational and scientific protocols.
    Methods
    The aim to the comprehensive review and analysis of 6 rounds implementations of STEPs, related documents, along with the findings of a qualitative study of the expert opinions were analyzed. The results were presented corresponding to the strengths, weaknesses, and challenges, with proposed approaches.
    Results
    The results of this study show that in the years of 2004 - 2009 as well as 2011, the same questions have different codes in the questionnaire and in the data files. Based on the results, over the past 6 years, there are more than 240 distinct options in the questions. Accordingly, under 2 main axes of content and implementation, the findings were presented in accordance with the strengths, challenges, and suggested solutions, which includes the areas of questions, anthropometric, biological measurements, and sampling.
    Conclusions
    Development and standardization of administrative and scientific protocols of STEPs, along with the management of levels of security and availability of data proposed as long-term policies for better conduction and promotion of the study.
    Keywords: NCD Risk Factor Surveillance System, challenge, STEPs, NCDSS