فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 26 (تابستان 1395)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 26 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فتاح شریف زاده، میر علی سیدنقوی، وجه الله قربانی زاده، محمد علی مختاری صفحات 15-34
    در این پژوهش با استفاده از مدل های مختلف خط مشی گذاری و به کمک شاخص هایی که از مدل های مورد تاکید استادان دانشگاهی مرتبط با رسانه و علوم ارتباطات و همچنین کارشناسان رسانه به دست می آید، الگوی خط مشی فرهنگی مراکز استانی صداوسیمای جهموری اسلامی ایران حاصل می شود؛ سپس با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی شاخص های مدل ایجادشده الویت بندی می شوند. در ادامه با روش دلفی در چند مرحله با تعیین فراوانی پاسخ های جمع آوری شده، عوامل آسیب فرایند جاری خط مشی های فرهنگی مراکز صداوسیما شناسایی می شود. درنهایت آسیب های شناسایی شده به روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی الویت بندی می شوند. در این پژوهش دو جامعه آماری شامل استادان دانشگاهی حوزه رسانه و علوم ارتباطات و کارشناسان و مدیران ارشد رسانه در پنج دبیرخانه استانی مراکز صداوسیما تعیین شد و به روش نمونه گیری نسبی طبقه ای نمونه ها انتخاب شدند. نتایج روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی نشان داد که «توجه نکردن به دستیابی و دریافت اطلاعات مرتبط با مراکز صداوسیما» توسط معاونت مجلس و استان های صداوسیما، در زمان تدوین خط مشی های فرهنگی برای مراکز، مهم ترین آسیب است.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری رسانه ای، خط مشی فرهنگی، مدل های خط مشی گذاری، مراکز صداوسیما
  • نور محمد یعقوبی، عباس عرب، عبد الباسط مرادزاده صفحات 35-55
    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی نقش مولفه های رهبری خدمتگزار مدیران در پیش بینی و تبیین مولفه های رفتار شهروندی سازمانی کارکنان است. جامعه آماری این پژوهش شامل کل کارکنان «دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر» و بیمارستان های تحت پوشش آن در سال 1392 به تعداد 483 نفر بود که تعداد 170 نفر به روش طبقه ای- نسبتی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. نتایج نشان داد که میزان رهبری خدمتگزار مدیران و رفتار شهروندی کارکنان «دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر» در حد متوسط است. زیرمولفه های خدمت رسانی، قابلیت اعتماد و مهرورزی رابطه مثبت و معنا داری با رفتار مدنی و ادب و ملاحظه دارند؛ اما زیرمولفه مهرورزی رابطه منفی و معکوس با جوانمردی دارد؛ همچنین زیرمولفه تواضع و فروتنی رابطه مثبت و معنا دار با ادب و ملاحظه و رابطه منفی و معکوس با وجدان کاری دارد. مولفه های رهبری خدمتگزار توانایی پیش بینی و تبیین ادب و ملاحظه را به میزان مناسب و رفتار مدنی را به میزان نسبتا قابل قبولی دارند. به جز بر حسب جنسیت، تفاوت معنا داری بین رفتار شهروندی سازمانی کارکنان بر حسب سن، سابقه کاری و مقطع تحصیلی آن ها مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، رفتار شهروندی، مدیران، کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر
  • سید محمد میر کمالی، فاطمه نارنجی ثانی، محمدرضا حمیدی زاده صفحات 57-76
    هدف پژوهش حاضر طراحی الگویی برای شناسایی فرایند دانش آفرینی در دانشگاه است. روش پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی است و در بخش کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 نفر از متخصصان و صاحب نظران فرایند دانش آفرینی در دانشگاه شناسایی شد. در بخش کمی در قالب روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و از طریق ابزار پرسشنامه پژوهشگرساخته نظرها و دیدگاه های اعضای هیئت علمی «دانشگاه تهران» گردآوری شد. درنتیجه تحلیل های داده های بخش کیفی، فرایند دانش آفرینی در دانشگاه شامل 8 مرحله به شرح زیر شناسایی شد: برانگیختن حس کنجکاوی؛ خلق ایده؛ گردآوری داده و اطلاعات در مورد ایده؛ به اشتراک گذاشتن ایده با دیگران؛ سازمان دهی ایده؛ آزمایش ایده، تحلیل نتایج حاصل از آزمایش ایده و نشر و اشاعه. درنهایت نتایج تحلیل کمی به منظور برازش الگوی پیشنهادی برای فرایند دانش آفرینی در دانشگاه نشان می دهد که الگوی شناسایی شده برازش مطلوبی دارد.
    کلیدواژگان: فرایند دانش آفرینی، اعضای هیئت علمی، نظام آموزش عالی، دانشگاه تهران
  • غلامعلی طبرسا، محمد علی حقیقی، خالد المسوری صفحات 77-104
    رشد و توسعه روزافزون دانش بشری و ظهور مباحثی چون مجازی سازی، ارتباط بهنگام و بی سیم باعث شده است تا سازمان ها بیش ازپیش موجودیت خود را دچار تغییر و تحول ببیند. این عوامل باعث شده است تا دنیا به شبکه ای از تعاملات الکترونیکی تبدیل شود و به دنبال آن بسیاری از رویکردهای مدیریت منابع، تغییر ماهیت دهد و در این میان موضوع مدیریت منابع انسانی الکترونیک، توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود جلب کند. مدیریت منابع انسانی الکترونیک یک روش مدیریتی مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات است. این نوآوری قابلیت کاهش هزینه ها و بهبود خدمات، هم برای مدیریت و هم برای کارکنان را دارد. برای تحقق این موارد، سازمان ها باید ابتدا مدیریت منابع انسانی الکترونیک را بپذیرند و به نحو مطلوبی اجرا کنند. در این پژوهش با بررسی مدل های مختلف و شناسایی شاخص های مختلف ارزیابی آمادگی الکترونیکی کشورها و سازمان ها، ابعاد و شاخص های متناسب با ارزیابی آمادگی الکترونیکی سازمان برای استقرار سیستم های مدیریت منابع انسانی الکترونیک شناسایی و استخراج شد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی الکترونیکی، آمادگی الکترونیکی
  • محمود رضا اسماعیلی، رضا سپهوند، حجت وحدتی، محسن عارف نژاد صفحات 105-126
    دغدغه ای که ذهن فرهیختگان و دلسوزان جامعه ی ایران را با خود درگیر کرده این است که از میان نامزدهای مختلف انتخاباتی، چه کسانی قرار است به عنوان نماینده مردم در «مجلس شورای اسلامی» انتخاب شوند؛ به عبارتی قرار است تعیین سرنوشت یک ملت در متن حوادث بزرگ آینده به دست چه کسانی سپرده شود؛ همچنین حضور افراد مختلف در رقابت های انتخاباتی و شروع دوباره وعده های آنچنانی و ادعاهای هیجانی که طبعا با بالابردن انتظارهای همگانی و امیدواری های ناگهانی برخی از اقشار جامعه همراه خواهد بود، اهمیت و ضرورت شناسایی شایستگی های موردنیاز نمایندگان مجلس را دوچندان می کند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی شایستگی های نمایندگان «مجلس شورای اسلامی» با استفاده از روش دلفی فازی است. جامعه آماری این پژوهش را نمایندگان دوره های مختلف «مجلس شورای اسلامی» و استادان رشته مدیریت و علوم سیاسی دانشگاه ها تشکیل می دهند. با توجه به هدف پژوهش، نمونه گیری به روش گلوله برفی صورت گرفت. حجم نمونه با توجه به روش نمونه گیری گلوله برفی 30 نفر بود. پس از بررسی نظرها، 54 مولفه به عنوان شایستگی های موردنیاز نمایندگان شناسایی شد که از میان آن ها مولفه های صداقت، ظلم ستیزی، قاطعیت، اخلاص، وظیفه شناسی، مسئولیت در برابر اختیارات نمایندگی، قدرت چانه زنی و آگاهی سیاسی، مولفه های بودند که همه خبرگان اهمیت آن ها را برای شایسته بودن یک نماینده به کرات بیان کرده بودند.
    کلیدواژگان: شایستگی، شایستگی نمایندگان مجلس، روش دلفی فازی
  • علیرضا خوراکیان، یعقوب مهارتی، محمد رسول حشمتی صفحات 127-150
    در محیط متغیر امروزی، سبک های کلاسیک مدیریتی کارایی چندانی ندارند و سازمان ها برای تحقق اهداف خود، چاره ای جز روی آوردن به سبک های جدید ندارند. یکی از این رویکردهای جدید، مدیریت مشارکتی است که از طریق سازوکاری به نام «نظام پیشنهاد ها» می تواند سازمان ها را در بهره گیری از سرمایه فکری کارکنان یاری دهد؛ اما نگرش منفی کارکنان عامل موثر و بازدارنده در رابطه با تصمیم گیری مشارکتی به حساب می آید که موجب شده است آن طور که باید از ثمرات نظام پیشنهاد ها بهره گیری نشود. برای اجرای موفقیت آمیز نظام پیشنهاد ها، کارکنان باید در آن به جای ایفای نقش منفعل و ناظر، نقشی فعال داشته باشند؛ بنابراین این پژوهش به منظور بررسی فرآیندهای زیربنایی وارد شدن کارمندان به نظام های پیشنهاد انجام پذیرفت. به این منظور مفاهیم عدالت سازمانی، ارزش نظام پیشنهاد ها و انگیزه در این زمینه برای بالابردن نرخ مشارکت بررسی خواهد شد. هدف این پژوهش، بررسی نقش میانجی ارزش نظام پیشنهاد ها در رابطه میان ابعاد سه گانه عدالت سازمانی و انگیزه برای ارائه پیشنهاد است. جامعه آماری پژوهش کارکنان «دانشگاه فردوسی مشهد» هستند. برای آزمون فرضیه ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد، عدالت توزیعی و مراوده ای در سطح اطمینان 95 درصد رابطه مثبت و معناداری با انگیزه برای ارائه پیشنهاد دارند؛ اما رابطه مستقیم عدالت رویه ای با انگیزه تایید نشد؛ همچنین مشخص شد هر سه بعد عدالت سازمانی با ارزش نظام پیشنهاد ها رابطه مثبت و معناداری دارند. ازآنجاکه رابطه مثبت ارزش نظام پیشنهاد ها با انگیزه نیز معنادار بود، نقش میانجی ارزش نظام پیشنهاد ها در رابطه میان ابعاد سه گانه عدالت و انگیزه برای ارائه پیشنهاد تایید شد.
    کلیدواژگان: انگیزه، منابع انسانی، عدالت سازمانی، نظام پیشنهاد ها، سرمایه فکری
  • ارزو سهرابی، مرجان فیاضی، محمد علی شاه حسینی صفحات 151-171
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی الزامات و نیازمندی های موفقیت مدیریت راهبردی منابع انسانی با استفاده از روش نظریه داده بنیاد در صنعت خودرو است. برای شناسایی عوامل موثر بر موفقیت مدیریت راهبردی منابع انسانی، مدل پارادایمی ارائه شده توسط «استراتوس و کوربین» مورد استفاده قرار گرفت؛ درنهایت مدلی برای مدیریت راهبردی منابع انسانی بر اساس شناسایی عوامل موفقیت ارائه شد. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه بود؛ بدین ترتیب که با مدیران و خبرگان حوزه راهبردی و مدیریت راهبردی منابع انسانی صنعت خودرو مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته صورت گرفت. نتایج تحلیل ها نشان داد از جمله عوامل کلیدی که به موفقیت مدیریت راهبردی منابع انسانی در سازمان های ایرانی در صنعت خودرو منجر می شود، توسعه و توانمندسازی منابع انسانی، سیستم کنترل و انگیزش و مشاوران متخصص و مجرب، هماهنگی و تعاملات درون سازمانی، ارتقای فرهنگ سازمانی، پویایی سیستم در محیط متغیر و بومی سازی راهبرد منابع انسانی بر پایه نظریه علمی و دیدگاه توسعه ای و راهبردی است.
    کلیدواژگان: عوامل کلیدی موفقیت، مدیریت راهبردی، مدیریت راهبردی منابع انسانی
|
  • Fattah Sharifzadeh, Mir Ali Seyednaghavi, Vajhollah Ghorbanizadeh, Mohammad Ali Mokhtari Pages 15-34
    The purpose of this study is to indicate the pattern for cultural policies of provincial centers of Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) using different policy making models and with the help of indices derived from the emphasized models by professors in media and mass communication and media experts, and then, to prioritize the indices of the created model using Analytical Hierarchy Process (AHP). Then, via several Delphi steps, the harm parameters of the current procedure for cultural policies of the provincial centers of IRIB are detected using frequencies of the collected responses. Finally, the diagnosed harms are prioritized with Analytical Hierarchy Process (AHP). In this process, the population included professors of media and mass communication, and experts and managers in the media in five provincial secretariats of IRIB and with relative stratified sampling, the samples have been chosen. With results gotten from Analytical Hierarchy Process, it is indicated that “ignorance in accessing information relevant to IRIB centers” by IRIB vice-presidency for senate and provincial affairs at the time of compiling cultural policies for the centers, is the most important harm.
    Keywords: Media Policy-Making, Cultural Policy-Making, Policy-Making Models, Broadcasting Centers (Provincial Centers)
  • Nourmohamad Yaghoubi, Abbas Arab, Abdolbaset Moradzadeh Pages 35-55
    This research investigated the relationship between servant leadership and orgnizational citizenship behavior in Iranshahr medical faculty. Research method in terms of purpose was developmental–applied and in terms of data collection methods was a descriptive–correlational research.The population including the personnel of Iranshahr medical faculty and its hospitals in 1392. The sample included 170 who were selected by ratio-stratified sampling. Datas were collected by two standard questionnaires. The results show sub-components of service, reliability and kindness have the significant positive relationship with civic virtue and courtesy; but kindness has the significant negative relationship with sportsmanship. Also, humility has the significant positive relationship with courtesy and the significant negative relationship with conscientiousness. servant leadership are able to predict and explain courtesy in appropriate and civic virtue relatively in acceptable level.
    Keywords: Servantive Leadership, Orgnizational Citizenship Behavior, Staffs, Managers, Iranshahr Medical Faculty
  • Sayed Mohammad Mirkamali, Fateme Narenji Sani, Mohammad Reza Hamidizade Pages 57-76
    The aim of this study was to design a model to identify the process of knowledge creation in the university. The research methodology is mixed method. In qualitative research part and through semi-structured interviews with 14 experts who were selected sampling method, were identified the process of knowledge creation in universities. In quantitative research by using descriptive and analytical method and through questionnaire were collected viewpoints of Tehran University faculty. As a result of the qualitative analysis, the process of knowledge creation includes 8 steps that were identified as follows: "Stimulating the curiosity ", "creating the idea", "data collecting about idea"," sharing ideas with others", "Organizing the idea", "Testing the idea", "Analyzing the results of testing ideas", and "dissemination". The results of quantitative analysis in order to fit the proposed model for the process of knowledge creation in universities shows that: identified Pattern is appropriate and among the process of knowledge creation, stimulating of curiosity and data collecting about idea are the most effective steps of knowledge creation process in university.
    Keywords: Faculty, Higher Education, Knowledge Creation Process, Knowledge Management, The University of Tehran
  • Gholam Ali Tabarsa, Mohammad Ali Haghighi, Khalid Al-Maswary Pages 77-104
    Increasing development of human knowledge and the emergence of concepts such as virtualization, real-time communication and wireless led many organizations to evalute their readiness of change.These factors establish a network of electronic transactions through the world. This in turn changes the nature of HRM approaches and attract the atentions toward Electronic Human Resource Management that is a management system based on ICT. This innovation can reduce costs and improve services, both for management and employees. For these purposes, organizations should accept and implement e-hrm. In this research, based on different models and their indicators, appropriate indictors for evaluating the readiness of public prganizations identified.
    Keywords: Human Resource Management_Electronic - Human Resource Management_Electronic Readiness
  • Mahmoudreza Esmaeili, Reza Sepahvand, Hojat Vahdati, Mohsen Arefnezhad Pages 105-126
    An important concern in parliament election is that the mind of intellectuals and community is involved with different candidates and those who will be elected as the representatives of people in parliament. In other words, their thought will be engaged with the ones who want to determine the fate of the nation in the context of big events. The presence of different candidates in election campaign through giving unreal promises and emotional claiming lead to enhancing the public expectations and hopes in society. As a result, it is necessary to identify the competencies required for members of parliament. This study aims at identifying the essential competencies for parliament members using Fuzzy Delphie Technique. The participants of this study include the former parliament members in different periods as well as management professors in universities. According to the purpose of the study, the sample size was based on Snowball. In accordance with the snowball sampling, the sample size was 30 participants. After investigating the comments, 54 components were identified as the required competencies for the representatives and some of them can be mentioned as honesty, oppression, determination, sincerity, commitment, responsibility for delegates’ options, bargaining power and political awareness which have been confirmed by the experts as the essential competencies required for parliament members.
    Keywords: Competence, Competence of Mps, Fuzzy Delphi Technique
  • Alireza Khorakian, Yaghoob Maharati, Mohammad Rasoul Heshmati Pages 127-150
    Nowadays, organizations in turbulent environment are experiencing external challenges and changes more than ever before and in order to adapt and react to these changes, new styles of management is necessary. Participative management as a new approach in management through suggestion system can help organizations to exploit the creative potential and intellectual capital of employees. This study aims to investigate the mediating role of "Valence of Suggestion System" in relationship between three dimension of "Organizational Justice" and "Motivation to Submit Suggestion". The importance of studying suggestion system has been admitted and investigated in many researches. Therefore, this study aims to improve participation in suggestion system considering distributive justice, procedural justice, interactional justice and valence of suggestion system variables. Statistical population of this research consists of employees of Ferdowsi University of Mashhad. Structural Equation Modeling with Partial Least Squares (PLS) technique was employed to test hypotheses. Findings showed that valence of suggestion system mediates effect of distributive justice and interactional justice on motivation to submit suggestion partially and also mediates effect of procedural justice on motivation to submit suggestion fully.
    Keywords: Motivation, Human Resource, Organizational Justice, Suggestion System, Intellectual Capital
  • Arezoo Sohrabi, Marjan Fayyazi, Mohammad Ali Shahhoseini Pages 151-171
    Without necessary context prerequisites, HR strategic management would result to nothing more than time waste and costs. To identify affecting factors on HR strategic management success, a paradigm by Stratus and Corbin is used. Finally, a model is provided to identify success factors for HR strategic management success. Data collection instrument is deep and semi-structured interviews are conducted by strategic managers and elites and HR strategic management in automotive industry. Results from analyses indicate that critical factors which lead into HR strategic management success in Iranian automakers include: HR development and empowerment, control system, motivation, advices by experts, intra-organizational coordination and interaction, organizational culture promotion, system dynamism in changing environment (disseminating privatization, creating a competitive market, laws transparency and stability in political climate), and localization HR strategy based on scientific theories and strategic and developmental insight. Finally, recommendations are provided based on research findings.
    Keywords: Success Critical Factors, Strategic Management, Strategic HR Management