فهرست مطالب

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا دهقانی بیدگلی *، زهرا عبدالله پور، مریم اخباری صفحات 1-15
    ترکیبات فنلی (فلاونوئید، تانن و آنتوسیانین) مهم ترین آنتی اکسیدان های طبیعی به شمار می آیند و عوامل متعددی مانند عوامل محیطی و تغذیه گیاه بر کمیت و کیفیت آنها تاثیر گذارمی باشند. یکی از گیاهان دارویی بومی ایران، گل محمدی با نام علمیRosa damascene Mill. است که سابقه استفاده از تر کیبات آن به زمان های کهن بر می گردد و در مناطق مختلف کشور به صورت طبیعی و کشت شده وجود دارد. تحقیق حاضر به منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی گل محمدی تحت تاثیر دو نوع کود (کود دامی و کود شیمیایی) و همچنین دو روش های آبیاری (غرقابی و قطره ای) در پژوهشکده اسانس های طبیعی دانشگاه کاشان در سال 1395 انجام شده است. در این سنجش میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی کل به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت و در نهایت فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه در غلظت های مختلف با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 19 و روش آنالیز واریانس انجام شد. نتایج آزمون فیتوشیمیایی وجود ترکیبات ثانویه ای مانند تانن، آنتوسیانین و فلاونوئید و عدم وجود آلکالوئید را در عصاره این گونه تایید کرد. همچنین میزان فلاونوئید کل موجود در نمونه ای که کود شیمیایی به کار برده شده بود کمی بیش تر از سایر نمونه ها بود. تیمار کود دامی و تیمار آبیاری غرقابی به ترتیب بیش ترین و کم ترین میزان ترکیبات فنلی و تیمار آبیاری قطره ای بیش ترین خاصیت آنتی اکسیدانی را از خود نشان داده اند. نتایج این تحقیق نشان داد با استفاده از روش های مدیریتی از جمله آبیاری و تغذیه می توان تولید، کمیت و کیفیت ترکیبات ثانویه در گیاهان را کنترل نمود.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، عصاره، فنول کل، کود دامی، گل محمدی
  • رسول نریمانی، محمد مقدم *، عبدالله قاسمی پیربلوطی، دانیال شکوهی صفحات 13-22
    جنس نپتا (Nepeta L.) متعلق تیره نعناعیان (Lamiaceae)، حاوی گونه های مختلف یک ساله و چندساله می باشد که در نقاط مختلف آسیا، اروپا و شمال آفریقا یافت می شوند. این تحقیق به منظور بررسی تنوع مورفولوژیکی، محتوای فنل و خاصیت آنتی اکسیدانی 6 جمعیت متعلق به دو گونه Nepeta nuda و Nepeta crassifolia در تابستان 1394 در دو استان اردبیل و آذربایجان شرقی انجام شد. نمونه برداری در زمان گلدهی صورت گرفت. صفات مورفولوژیکی شامل ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، طول و عرض برگ، تعداد گره، طول گل آذین، طول میانگره و طول شاخه فرعی بود. عصاره متانولی به روش خیساندن، میزان فنل با روش فولین - سیکالتو و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با استفاده از ظرفیت مهار رادیکال های DPPH انجام پذیرفت. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار و مقایسه میانگین داده ها با استفاده از آزمون LSD در سطح احتمال 5 درصد انجام شد. نتایج نشان داد در گونه Nepeta crassifoliaجمعیت 1 (رضی) به لحاظ صفات مورفولوژیکی بر دیگر جمعیت های این گونه برتری داشت. بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی با (96/74 درصد) و فنل کل (88/9 میلی گرم معادل گالیک اسید در هر گرم وزن تر) در بین جمعیت های این گونه به ترتیب مربوط به گل و برگ جمعیت 3 (گردنه حیران) بود. همچنین در مورد گونه Nepeta nuda بیشترین ارتفاع بوته، طول و عرض برگ، تعداد گره مربوط به جمعیت 6 (مشکین شهر) و بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان فنل کل در برگ و گل این گونه به ترتیب در جمعیت های 5 (هریس) و 4 (مشکین- هریس) مشاهده گردید. به طورکلی در بین دو گونه بیشترین فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی در جمعیت 3 (گردنه حیران) متعلق به گونه Nepeta crassifolia بود. به نظر می رسد ارتفاع از سطح دریا تاثیر به سزایی در افزایش محتوای فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی جمعیت ها داشت. جمعیت های 1 و 6 از هر دو گونه گیاهی از نظر صفات مورفولوژیک مورد ارزیابی، مطلوب بوده به طوری که دربرنامه های اصلاحی و اهلی کردن، این جمعیت ها می توانند مورد توجه قرارگیرند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پونه سای، جمعیت های مختلف، فنل کل، صفات مورفولوژیکی
  • عظیم قاسم نژاد *، مارال سلملیان، کامبیز مشایخی صفحات 23-39
    تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر ایلیسیتور های شوری و سالیسیلیک اسید در محیط کشت جامد و مایع بر برخی از پارامترهای رشدی و بیوشیمیایی کالوس گیاه استویا، از جمله وزن تر، خشک و رنگدانه های درونی با استفاده از روش پیشنهادی بارنس، میزان مهار رادیکال آزاد با استفاده از DPPH، قند کل با استفاده از آنترون و قند احیاء به روش مایلر انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه کاملا تصادفی با دو غلظت سالیسیلیک اسید (صفر و 100 میکرومولار) و دو غلظت شوری (صفر و 50 میلی مولار) در محیط های کشت جامد و مایع حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر BA و 1 میلی گرم در لیتر NAA در 4 تکرار انجام شد. آنالیز نتایج با استفاده از نرم افزار SAS، V 9.2صورت گرفت. ایلیسیتور های مورد استفاده و محیط کشت و اثر متقابل این تیمار ها اثر معنی داری بر صفات کمی و کیفی داشتند. وزن تر کالوس تحت تاثیر شوری و سالیسیلیک اسید نسبت به شاهد کاهش یافت. در مقابل وزن خشک در تیمار توام شوری و سالیسیلیک اسید نسبت به شوری افزایش معنی داری نشان داد. رنگدانه های درونی در تیمار ها به نسبت شاهد افزایش یافت. بیشترین توانمندی مهار رادیکال آزاد در تیمار سالیسیلیک اسید با غلظت 100 میکرومولار و محیط کشت مایع دیده شد. تغییرات قند کل در محیط کشت مایع حاوی 50 میلی مولار شوری در مقایسه با سایر تیمار ها افزایشی بود. در مقابل مقدار قند احیاء در تیمار سالیسیلیک اسید و محیط کشت جامد افزایش معنی داری نسبت به سایر تیمارها داشت. با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد در کشت استویا، در صورت تمایل به تولید متابولیت در شرایط درون شیشه ای، بهتر است که از سیستم کشت مایع استفاده گردد و این در حالی است که کشت کالوس با هدف تولید بیومس در سیستم کشت جامد توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: استویا، ایلیسیتور، رنگریزه های فتوسنتزی، قند کل و احیاء، کشت، بافت، محیط کشت مایع
  • مهردخت نجف پور نوایی *، مهدی میرزا صفحات 39-46
    دو گونه Nepeta cephalotesBoiss ،Nepeta gloeocephala Rech.f. از گونه های انحصاری کشور هستند که در منطقه ایران و تورانی کشور پراکنش دارند. هدف از این تحقیق شناسایی و مقایسه ترکیب های شیمیایی موجود در اسانس این دو گونه در حالت تر و خشک بود. بدین منظور سرشاخه های گلدار گونه های N.gloeocephalaو N.cephalotes به ترتیب از رویشگاه های طبیعی منطقه کاشان قمصر (قهرود- 1700 متری) و جاده دماوند (1500 متری) در خرداد و تیرماه سال 1394 جمع آوری گردید.اسانس نمونه های تر و خشک به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) اسانس گیری و بازده اسانس محاسبه گردید. ترکیب های تشکیل دهنده نمونه ها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) و محاسبه شاخص بازداری و مقایسه با ترکیب های موجود در کتابخانه های مختلف شناسایی شدند. نتایج بیانگر آن بود که بازده اسانس هردو گونه در حالت خشک از حالت تر بیشتر بود. در گونه Nepeta gloeocephala تعداد 29 ترکیب شناسایی شد که از ماده موثره 1و 8-سینئول در شرایط تر و خشک به ترتیب با 9/28 درصد و 5/36 درصد از بالاترین مقدار برخوردار بود. در گونه Nepeta cephaloutes تعداد 17 ترکیب شناسایی شد که نپتا لاکتون-ایزومر(4a α،7 α،7a α-) به ترتیب با 43 و 64 درصد در نمونه های تر و خشک بیشترین مقدار را داشت.
    کلیدواژگان: اسانس، Nepeta cephalotes Boiss، Nepeta gloeocephala Rech، f، _ 1و 8، سینئول، تر و خشک، نپتا لاکتون
  • فاطمه نژادحبیب وش *، حسن مهدوی کیا، سمیرا توفیق، مجید علیمحمدیان، گیتی امیرفتحی، شاداب پناهی صفحات 47-64
    بومادران (Achillea wilhelmsii C. Koch.)، متعلق به تیره Asteraceae می باشد. این گیاه به طور وسیعی در رویشگاه های مختلف ایران یافت می شود و برای درمان بیماری های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق، سرشاخه های گیاه در سه مرحله مختلف قبل گلدهی (اردیبهشت)، گلدهی (خرداد) و پس از آن (تیرماه) از رویشگاه طبیعی آن در سال 1395، از منطقه قوشچی (ارومیه) در استان آذربایجان غربی جمع آوری گردید. نمونه اسانس ها با استفاده از دستگاه تقطیر با آب (طرح کلونجر) استخراج و مواد موثره نمونه ها با استفاده از دستگاه کروماتوگراف گازی (GC) و دستگاه کروماتوگراف گازی متصل به طیف سنج جرمی ((GC/MS شناسایی گردید. نتایج نشان داد در زمان های مختلف برداشت علاوه بر تغییر رنگ و بازده اسانس، کمیت و کیفیت مواد موثره اسانس ها نیز متغیر است. ترکیبات کامفور (5/57 درصد) و کامفن (56/8 درصد) از بیشترین مقدار خود در فاز قبل از گلدهی گیاه گزارش شدند و پس از گلدهی از میزان آنها کاسته شد ولی بالعکس ترکیبات اوکالیپتول (18/13 درصد)، بورنئول (91/18 درصد)، بی سیکلو-هپتان (43/0 درصد) و توجون (35/15 درصد) در مرحله پایان گلدهی به بالاترین مقدار خود می رسد. آنالیز یافته ها نشان می دهد که اسانس گیاه در مراحل مختلف رشد و نمو از کمیت و کیفیت متفاوت مواد موثره برخوردار است و به تناسب با آن از عملکرد متفاوت دارویی نیز برخوردار خواهد بود.
    کلیدواژگان: آذربایجان غربی، اسانس، اوکالیپتول، ارومیه، بومادران (Achillea wilhelmsii C، Koch، )، فنولوژی
  • اعظم قوی اندام بوانلو *، معصومه مازندرانی صفحات 63-74
    این تحقیق به منظور بررسی مورفولوژی، مهمترین نیازهای اکولوژی، فنولوژی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides Lam.)، تهیه لیست فلورستیک و اتنوفارماکولوژی گونه های دارویی در یکی ازرویشگاه های طبیعی در استان خراسان شمالی(بوانلو با ارتفاع 1728 متر) به صورت طرح کاملا تصادفی انجام شد. ضمن عملیات صحرایی مهمترین شاخص های اکولوژیکی، فنولوژیکی و اطلاعات سنتی در مورد مصارف دارویی گیاه کاکوتی و سایر گونه های همراه دارویی در طب سنتی منطقه اخذ و ثبت گردید. سرشاخه های گل دار گیاه در تیر ماه 1392 جمع آوری و خشک شد و عصاره هیدروالکلی آن به روش حیساندن بدست آمد. مقدار فنل کل با روش فولین- سیکالتو و فلاونوئید کل با روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم در 3 تکرار اندازه گیری شد. نتایج نشان داد رشد رویشی گیاه کاکوتی کوهی از فروردین ماه آغاز و در اواخر خرداد تا اوایل مهرماه نیز در مرحله گلدهی به سر می برد و در نیمه دوم مهر ماه به بذر می نشیند. تعداد 30 گونه گیاهی دارویی متعلق به 29 جنس و17 تیره شناسایی گردید که به ترتیب تیره آفتابگردان با 6 گونه (20 درصد) و نعناع با 4 گونه (13درصد) از بیشترین غنای گونه ای برخوردار بودند. فرم های زیستی تروفیت (43 درصد) و ژئوفیت (27 درصد) بیشترین شکل های رویشی و عرصه های مدیترانه ای (40 درصد) و ایرانو- تورانی (36 درصد) بیشترین پراکنش جغرافیایی را داشتند. همچنین مشخص شد گیاهان دارویی این رویشگاه به همراه گیاه کاکوتی در طب سنتی منطقه به عنوان ضدعفونی کننده، تب بر، محرک معده و در درمان سرماخوردگی و ناراحتی های دستگاه گوارش استفاده می شوند. مقدار فلاونوئید کل گیاه کاکوتی 19/0 ±21.2 میلی گرم در گرم معادل کوئرستین و فنل های کل 06/0 ± 91 میلی گرم بر گرم معادل اسید گالیک بدست آمد.
    کلیدواژگان: اتنوفارماکولوژی، استان خراسان شمالی، فنل و فلاونوئید کل، کاکوتی کوهی
  • بابک باباخانی *، یلدا نقاشی صفحات 75-85
    شناخت تنوع ژنتیکی و روابط خویشاوندی در مرکبات برای برنامه ریزی و کاربرد برنامه های اصلاحی، حفظ تنوع زیستی، ثبت ارقام جدید و انجام مطالعات مولکولی لازم است. در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 29 رقم مرکبات شامل ارقام پرتقال، نارنگی، نارنج، پوملو و تیپ های طبیعی با استفاده از نشانگرهای ISSR مورد ارزیابی قرار گرفتند. از مجموع 97 باند امتیازدهی شده برای نشانگر ISSR، تعداد 78 باند، معادل 22/80 درصد باندها چندشکل بودند. بیشترین و کمترین درصد چندشکلی به ترتیب آغازگرهای ISSR-8با 90 درصد و ISSR-5 با 73 درصد باند چندشکل نشان دادند. متوسط مقدار PIC در این آزمون 18/0 بود که بیشترین مقدار PIC متعلق به آغازگرهای ISSR-6 و ISSR-8 با 27/0 و کمترین میزان متعلق به آغازگر ISSR-1 با 12/0 بود. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ای به روش UPGMA با ضریب تشابه تطابق ساده، ارقام مورد بررسی را به پنج گروه اصلی طبقه بندی کرد. پوملو مجزا از سایر ژنوتیپ ها در خوشه ای مجزا قرار داشت. نارنگی انشو سوجی یاما در یک گروه طبقه بندی و مجزا از نارنگی کلمانتین قرار گرفته است. همه ژنوتیپ های پرتقال رقم های سیاورز 1، سیاورز 2، سیاورز 3، سیاورز 4، تیپ های طبیعی ناشناخته، پرتقال پارسون براون و واشنگتن ناول در یک گروه قرار داشتند که قرابت بالایی به هم دیگر نشان دادند. نشانگر ملکولی استفاده شده می تواند اطلاعات مفیدی درباره سطح چندشکلی و تنوع مرکبات را فراهم کنند، که نشان دهنده کاربرد آن در شناسایی ژرم پلاسم مرکبات می باشد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنوتیپ، گروه بندی، مرکبات، نشانگر ISSR
|
  • Reza Dehghani Bidgoli *, Zahra Abdolahpoor, Maryam Akhbari Pages 1-15
    Phenolic compounds (flavonoids, tannins, and anthocyanins) are the most important natural antioxidants. Rosa damascene Mill. is one of the most natural medicine, which has been used in Iranian ancient and were cultivated traditionally in different parts of Iran. The present study was conducted to investigate the quantitative and qualitative properties of phenolic compounds and antioxidant activity of Rosa damascene Mill. under the influence of two types of fertilizers (livestock manure and fertilizer), as well as two irrigation methods (flushing and dripping) in Kashan university (2015). The total phenolic, flavonoidal, alkaloids, tannin contents and the antioxidant activity were measured by spectrophotometer and DPPH methods, respectively, then all data were analyzed by using SPSS software version 19 and analysis of variance. The results of the phytochemical test confirmed the presence of secondary compounds such as tannin, anthocyanin and flavonoids, and the absence of alkaloids in the extract of this species. Also, the total flavonoid content in the sample used for chemical fertilizer was slightly higher than the other samples. The Livestock manure and flood irrigation treatments showed the highest and lowest phenolic compounds respectively and drip irrigation treatment had the most antioxidant properties. The results of this research were showed that the irrigation and nutrition can be controlled the production, quantity and quality of secondary compounds in plants.
  • Rasoul Narimani, Mohammad Moghaddam *, Abdollah Ghasemi Pirbaloti, Danial Shokouhi Pages 13-22
    Nepeta L., belongs to Lamiaceae family, is containing different annual and perennial species which are found in different parts of Asia, Europe and North Africa. In order to evaluate the morphological diversity, total phenolic content and antioxidant activity between 6 populations of Nepeta nuda and Nepeta crassifolia, the aerial parts of these plants in flowering stages were collected in summer 2015 from Ardabil and east Azerbaijan provinces. The morphological traits included plant height, number of sub-branches, leaf length and width, number of nodes, inflorescence length, internode length and length of sub-branch were measured. Methanolic extract were obtained by maceration, phenolic content by Folin-Ciocalto method and antioxidant activity were measurement DPPH radical scavenging capacity method, respectively. The experiment was performed in a completely randomized design with 3 replications and the comparison of data average was done by LSD test at 5% probability level. Results were showed that the first population (Nepetacrassifolia - Razi) was superior in morphological characteristics compared to other populations of this species. The highest antioxidant activity (74.96%)and total phenolic content (9.88mg of gallic acid equivalents per gram of fresh weight), was obtained from the leaves and flowers of population 3 (Heyran), respectively. Maximum plant height, leaf length and width, number of nodes were observed in population 6 (Meshkin) of Nepeta nuda and also the highest antioxidant activity and total phenolic content were perceived in leaves of population 5 (Heris) and flowers of population 4 (Meshkin-Heris), respectively. Generally the most total phenolic content and antioxidant activity between two species were observed in population 3 (Heyran) which is belong to the Nepeta crassifolia. It seems that the height of sea level had significant effect on populations phenolic content and antioxidant activity. So the populations of 1 and 6, which both species were desirable at evaluated morphological traits so that these populations can be considered in breeding and domestication programs.
    Keywords: Antioxidant Activity, Azerbaijan, Morphological traits, Total Phenol, Nepeta L. Population
  • Azim Ghasemnegad *, Maral Salmalian, Kambiz Mashayekhi Pages 23-39
    Present study was done to evaluate the effect of salinity and salicylic acid in solid and liquid culture media on callus growth and biochemical parameters Stevia like wet and dry weight, photosynthesis pigments, antioxidant activity, total and reduce sugar were measured. A factorial experiment based on completely randomized design with four replications, two different concentrations of salicylic acid (0 and 100µM) and salt (0 and 50mM) in solid and liquid culture media containing 0.5 mg/l NAA and 1 mg/l BA. Result were showed that the using of elicitor and culture and the interaction between the treatments had a significant effect on the measured quantitative and qualitative characteristics. In comparing to the control, the fresh weight callus decreased as affected by salinity and salicylic acid. In contrast, the dry weight of callus significantly increased when treated with elicitors. Internal pigment density of the callus increased when treated by elicitors. The highest antioxidant capacity was observed in liquid medium with containing of 100µM salicylic acid. Total sugar content was observed in medium containing 50 mM salinity. In contrast and compared to the other treatments, the content of reduced sugar in solid culture and under salicylic acid treatment increased significantly. According to the results, duo to increases of metabolit production in Stevia, its need to considering of metabolite culture in invitro conditions and the liquid culture is recommended, while the solid culture would be nessecory to biomass production.
    Keywords: Elicitor, Photosynthetic pigments, Tissue culture, Stevia, Total, reduced sugar
  • Merdokht Najafpour Navaei *, Mehdi Mirza Pages 39-46
    Nepeta cephalotes Boiss. and Nepeta gloeocephala Rech.f. are the exclusive species ,which are distributed in Irano-Turani region from Iran. The purpose of this study was identifying the comparision of essential oil composition from these two species in fresh and dry conditions. The aerial parts of N. gloeocephala in blooming were gathered from kashsn habitat in Ghamsar and Ghohrood (1700 m) and N.cephalotes were collected from Damavand by the river (1500 m) in May and June 2015, respectively. The essential oils were obtained in fresh and dried conditions by hydro distillation (Clevenger apparatus) and were analyzed by (GC) and (GC-MS). The results were showed that the yield of essential oils of both species in dry condition was higher than fresh condition. In Nepeta gloeocephala 29 compounds were identified, which that the 1,8-cineoles (28.9%, 36.5%) had the highest percentage in wet and dry condition, respectively, but in Nepeta cephaloutes 17 compounds were identified, which that 4aα, 7α, 7aα neptata-lactone (wet 43%, dry 64%) were the highest amount in dry condition.Nepeta cephalotes Boiss. and Nepeta gloeocephala Rech.f. are the exclusive species ,which are distributed in Irano-Turani region from Iran. The purpose of this study was identifying the comparision of essential oil composition from these two species in fresh and dry conditions. The aerial parts of N. gloeocephala in blooming were gathered from kashsn habitat in Ghamsar and Ghohrood (1700 m) and N.cephalotes were collected from Damavand by the river (1500 m) in May and June 2015, respectively. The essential oils were obtained in fresh and dried conditions by hydro distillation (Clevenger apparatus) and were analyzed by (GC) and (GC-MS). The results were showed that the yield of essential oils of both species in dry condition was higher than fresh condition. In Nepeta gloeocephala 29 compounds were identified, which that the 1,8-cineoles (28.9%, 36.5%) had the highest percentage in wet and dry condition, respectively, but in Nepeta cephaloutes 17 compounds were identified, which that 4aα, 7α, 7aα neptata-lactone (wet 43%, dry 64%) were the highest amount in dry condition.
    Keywords: Nepeta cephalotes, Nepeta gloeocephala, essential oil, 1, 8-cineol, Nepetalacton
  • Fatemeh Nejadhabibvash *, Hasan Medavadi Kia, Samira Toufigh, Majid Ali Mohammadyan, Ghita Amirfathi, Shadab Panahi Pages 47-64
    Achillea wilhelmsii C. Koch. belongs to Asteraceae family, is widely found in different regions of Iran and used for treatment of different diseases. In this research, apical shoots of Achillea wilhelmsii at three different developmental stages includingvegetative (May), flowering (June) and end of flowering (July) stages were collected from natural habitat in 2016 from Qushchi region (Urmia) in West Azerbaijan peovince. Essential oil were obtained by water - distillation method (Clevenger apparatus) and were analyzed by GC and GC/MS. The results were showed that at different harvest times, the color, yield and the quality and quantity of essential oils were also different. The camphor (57.5%) and camphene (8.56%) were the main components of plant essential oil at the before flowering stage and their amount were reduced after flowering stage. In contrast, the eucalyptol (13.18%), borneol (18.91%), bicyclo heptanes (0.43%) and thujane (15.35%) had the highest amount at the end of flowering stage. Analysis of results were showed that plant essential oils have active ingredients of different quality and quantity at various growth stages and accordingly will have different pharmaceutical effects.
    Keywords: Achillea wilhelmsii, essential oil, Eucalyptol, Phenology, urmia
  • Aazam Ghaviandam Bovanlo *, Masoumeh Mazandarani Pages 63-74
    This study was in order to investigation of morphological, ecological requirement, phenology, ethnopharmacological information and phytochemical of Ziziphora clinopodioides Lam. in northern Khorasan province (Bovanlou -1728 m), randomly. In many field observation, the important ecological , phonological parameters and the ethnopharmacological data were recorded . The aerial parts of plant in blooming were collected in July, 2013 and dried. The hydro alcoholic extract was obtained by maceration method. The amounts of total phenols and flavonoids were determined in three replicates by using the Folin–Ciocalteu and aluminum chloride colorimetric methods, respectively. The result were showed that the plant vegetative growth occurs in May, followed by flowering in the late June till the end of December. The seeds ripening is achieved during the late November. Based on a floristic study, 30 plant species from 29 genera were identified belonging to 17 families. The richest families were Asteraceae with 6 species (20%) and Lamiaceae with 4 species (13%), respectively. The highest proportion of life forms belonged to therophytes (43%) and geophytes (27%), respectively. Likewise, the highest proportion of chorotypes belonged mediterranean elements (40%), followed by to Irano-Touranian elements (36%). The ethnopharmacological survey were showed that it has been used traditionally as antiseptic and stimulating to treat of gastric ailments, fever few, common cold and digestive discomfort. According to results, TF and TP content of plant were 21.2 ± 0.19 mg QUE g-1 DW and 91 ± 0.06 mg GAE g-1 DW respectively.
    Keywords: Ethnopharmacology, Total phenol, flavonoid, Northern Khorasan Province, Ziziphora clinopodioides Lam
  • Babak Babakhani *, Yalda Naghashi Pages 75-85
    Recognition of genetic diversity and kinship relationships in Citrus is necessary for planning and applying breeding programs, preserving biodiversity, recording new cultivars, and performing molecular studies. In this study, the genetic diversity of 29 varieties of Citrus including: oranges, mandarins, sour orange, pummel, and natural types were investigated by using ISSR marker. In total, 97 bands were obtained using eight primers in which 78 bands were polymorph. The highest and the lowest polymorphism were in ISSR-8 and ISSR-5 with 90% and 73%, respectively. The average polymorphism information content (PIC) was 0.18, which the highest belonged to ISSR-6 and ISSR-8 (0.27) and the lowest belonged to ISSR-1 (0.12). Dendrogram resulting from cluster analysis of UPGMA method with simple matching similarity coefficient classified varieties into five distinct groups. Pummelo was distinguished from the other genotypes in a single cluster. Unshiu mandarin (Sugiyama) was classified into a group and separated from Clemantine mandarin (Nules). All genotypes including Siavaraz 1, Siavaraz 2, Siavaraz 3, Siavaraz 4, natural types, Parson brown orange and Washington navel orange were clustered into the same group and showed high similarity to gather. The studey of molecular marker can provide useful information about the level of polymorphism and variation in citrus fruits which indicating it’s apply in detection of citrus germplasm.
    Keywords: Citrus, Clustering, Genotype Diversity, ISSR marker