فهرست مطالب

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی روستایی فر، عباس حسنی *، فاطمه سفیدکن صفحات 1-11
    سرو پیرو (Juniperus communis L. ssp. hemisphaerica) درختچه ای دوپایه و متعلق به تیره سرو (Cupressaceae) است که به طور خودرو در کوه های البرز در شمال ایران رویش دارد. اسانس این گیاه دارای خواص درمانی در افسردگی، روماتیسم، اسپاسم، نفخ، دیابت، اشتهاآور و مدر می باشد. در این تحقیق به منظور بررسی اثر ارتفاع محل بر ویژگی های کمی و کیفی اسانس پایه های نر و ماده گیاه سرو پیرو، سرشاخه های گیاه در تابستان سال 1390 از دو ارتفاع 2200 و 2700 متری از سطح دریا جمع آوری گردید. عمل اسانس گیری به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر انجام گردید و سپس ترکیبات اسانس با استفاده از دستگاه های گازکروماتوگرافی (GC) و گازکروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) شناسایی شدند. نتایج نشان داد که محتوی اسانس گیاه در هر دو ارتفاع، در سرشاخه های پایه های نر (85/2-74/2 درصد) بیشتر از پایه های ماده (59/2-20/2 درصد) بوده است. تجزیه و شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس ها نشان دادند که آلفا-پینن و سابینن اجزاء غالب شناسایی شده در اسانس بودند. بیشترین مقدار آلفا-پینن (81/48 درصد) و سابینن (47/44 درصد) در ارتفاع 2200 متری و به ترتیب در پایه های نر و ماده مشاهده گردید. همچنین مونوترپن ها عمده ترین گروه ترکیبات شناسایی شده در اسانس ها بودند.
    کلیدواژگان: آلفا، پینن، آمل، ارتفاع محل، اسانس، سابینن، سرو پیرو
  • سمیه شهرکی *، طاهره شهرکی صفحات 11-20
    گیاه علف مورچه با نام علمی Cressa cretica L. با داشتن ترکیبات مختلف، منبع بالقوه ای جهت تهیه بسیاری از داروهای گیاهی محسوب میشود. در این تحقیق اثر آنتی اکسیدانی، توانایی برهم کنش به پروتئین آلبومین سرم انسانی (HSA) و اثر آنتی باکتریایی گیاه Cressa cretica L. مورد بررسی قرار گرفته است. برگ این گیاه در مرحله رویشی در شهریور 1395 در رویشگاه طبیعی دشت سیستان جمع آوری و عصاره آن با استفاده از روش خیساندن در سه حلال آب، متانول و اتانول استخراج گردید. برای بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی از روش DPPH استفاده گردید. برهم کنش عصاره اتانولی گیاه با HSA توسط طیف سنجی UV-Vis انجام شد. خاصیت آنتی باکتریایی عصاره اتانولی گیاه بر سویه های استاندارد دو گونه باکتری مهم گرم مثبت استافیلوکوکوس آرئوس و گرم منفی اشرشیاکولی با استفاده از روش مایکرودایلوشن بررسی و نتایج به صورت تعیین حداقل غلظت بازدارندگی از رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) گزارش شد. نتایج نشان داد که بیشترین بازده استخراج عصاره گیاه مربوط به اتانول و کمترین آن مربوط به آب می باشد و بیشترین درصد مهارکنندگی DPPH و آنتی اکسیدانی برای عصاره های اتانول، متانول و آب به ترتیب برابر با 56، 38 و 34 درصد است. مطالعه برهم کنش با HSA تغییرات ساختار دوم پروتئین را اثبات کرده و مقدار ثابت پیوند در آن برابر با ppm-1 102× 49/0 بدست آمد. عصاره این گیاه بر روی هر دو باکتری مورد مطالعه اثرات مهارکنندگی و کشندگی از خود نشان داد اما مقادیر MIC بیشتر از MBC بود.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، آنتی باکتریال، سیستان، علف مورچه (Cressa cretica L، )، عصاره و حلال های مختلف
  • سپیده مجرب، محمد مقدم *، رسول نریمانی صفحات 21-31
    پیش تیمار بذور با اسید سالسیلیک، نقش مهمی در بهبود جوانه زنی و افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنش های محیطی دارد. تاخیر در جوانه زنی، کاهش سرعت و درصد جوانه زنی از اثرات تنش شوری در مرحله جوانه زنی می باشد. برای بررسی اثر تنش شوری و پیش تیمار اسید سالیسیلیک به عنوان تخفیف دهنده شوری بر جوانه زنی بذور گیاه دارویی در معرض خطر انقراض پونه سای کرک (Nepeta nuda L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار سطح شوری (0، 50، 100 و 150 میلی مولار)، سه سطح پیش تیمار بذر با اسید سالسیلیک (0، 2/0 و 5/0 میلی مولار) و در سه زمان (6 ،12و 24 ساعت) با سه تکرار، در آزمایشگاه فیزیولوژی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1395 اجرا گردید. شاخص های مرتبط با جوانه زنی با خروج ریشه چه به میزان 2 میلی متر و به مدت 21 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس از 21 روز و اتمام ثبت شاخص های جوانه زنی، ساقه چه ها جهت ارزیابی فیتوشیمیایی جدا شدند و اندازه گیری میزان فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی به روش اسپکتروفتومتری و با استفاده از عصاره متانولی (استخراج در هاون چینی) به ترتیب با روش فولین-سیکالتو و ظرفیت مهار رادیکال های آزاد DPPH انجام پذیرفت. با توجه به نتایج آزمایش اثر مثبت کاربرد اسید سالیسیلیک بر بهبود جوانه زنی این گیاه در غلظت 5/0 میلی مولار نسبت به 2/0 میلی مولار بیشتر مشهود بود. با افزایش تنش شوری صفات اندازه گیری شده به شدت کاهش یافت. به طوری که کمترین میزان درصد و سرعت جوانه زنی مربوط به تنش 150 میلی مولار به ترتیب 81/0 درصد و 02/0 بود. همچنین کاربرد اسید سالسیلیک باعث بهبود جوانه زنی در سطوح مختلف تنش شوری گردید. به طوری که بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی مربوط به پیش تیمار بذور با اسید سالسیلیک به مدت 24 ساعت به ترتیب به میزان 11/25 درصد و 62/0 بدست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی و فنل کل مربوط به تنش 50 میلی مولار به ترتیب 92/68 درصد و 2/1 میلی گرم در گرم وزن تر بود و کاربرد اسید سالسیلیک در سطوح مختلف شوری میزان این صفات را کاهش داد. به طور کلی، هر چند تنش شوری سبب اختلال در جوانه زنی پونه سای می شود؛ ولی می توان با پیش تیمار بذور با اسید سالسیلیک شاخص های جوانه زنی آن را در این شرایط بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: پونه سا بی کرک (Nepeta nuda L، )، تخفیف دهنده، شوری، درصد جوانه زنی، اسید سالیسیلیک
  • فاطمه میروکیلی، اصغر مصلح آرانی، محمدرضا سرافراز اردکانی *، حمید سودایی زاده صفحات 32-43
    در این تحقیق به منظور بررسی اثر تنش های مختلف شوری بر برخی شاخص های مورفولوژیکی، بیوشیمیایی و آنتی اکسیدانی گیاه دارویی عدس الملک (Securigera securidaca L.) در قالب طرح کاملا تصادفی، بذرهای گیاه در مهرماه سال 1394 از موسسه پاکان بذر اصفهان تهیه و مراحل کاشت و رشد گیاه در اتاق رشد در دانشگاه یزد انجام گردید. ارزیابی و مقایسه تغییرات شاخص های مورفولوژیکی، بیوشیمیایی و عملکرد آنتی اکسیدانی به روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت شوری برخی شاخص های مورفولوژیکی به صورت معنی داری کاهش یافتند. مقدار رنگیزه ها در تیمارهای مختلف شوری نسبت به تیمار کنترل تغییر معنی داری نشان نداد. مقدار پرولین، قندهای محلول کل، فلاونوئیدها و آنتوسیانین در بالاترین سطح شوری (12 دسی زیمنس بر متر) نسبت به تیمار کنترل و سایر تیمارهای شوری به صورت معنی داری افزایش قابل توجهی یافتند. مقدار مالون دی آلدهید در شوری 12 دسی زیمنس بر متر افزایش معنی داری نشان داد در حالی که بیشترین مقدار فعالیت جاروب رادیکالدی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز در شوری 8 دسی ریمنس بر متر مشاهده شد. یافته های فوق نشان داد که با توجه به عدم تغییرات معنی دار شاخص های موفولوژیکی، بیوشیمیایی و آنتی اکسیدانی بویژه در شوری های پایین (4 دسی زیمنس بر متر)، احتمالا بتوان رقم عدس الملک مورد مطالعه را به عنوان یک گونه نیمه حساس (با تحمل متوسط) به شوری پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، آنتی اکسیدان های آنزیمی، تنش شوری، شاخص فعالیت جاروب رادیکال DPPH، عدس الملک، فلاونوئید
  • سارا صفری، محبوبه طاهرخانی * صفحات 44-55
    تاکنون ترکیبات طبیعی متنوعی نظیر مونوترپن ، سزکوئی ترپن ، ترکیبات فلاونوئیدی و غیره با خواص بیولوژیکی و دارویی از جنس Artemisia استخراج و شناسایی شده است. با توجه به اهمیت و ارزش دارویی این جنس، هدف از این تحقیق بررسی فیتوشیمیایی درمنه قرمز (Artemisia turanica Krasch) از نقطه نظر ترکیبات طبیعی موجود در عصاره می باشد. برای انجام این تحقیق، اندام هوایی گیاه مذکور در مرحله گلدهی در سال 1393 از روستای بام بعد از قهرمان آباد در اسفراین جمع آوری و به روش خیساندن عصاره گیری شد. سپس جهت جداسازی هیدروکربن ها با زنجیره های بلند، عمل چربی گیری صورت گرفت. به منظور آنالیز و جداسازی فراکسیون های مختلف، عصاره بر روی ستون کروماتوگرافی برده شد. تمامی فراکسیون های حاصل از لحاظ وجود ترکیبات طبیعی توسط تکنیک TLC مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت ترکیب طبیعی با استفاده از تکنیک های طیف سنجی IR، 13C-NMR و 1H-NMR شناسایی شد. نتایج حاصل از تکنیک های طیف سنجی منجر به شناسایی یک فلاون به نام 3،5،́3 و ́4- تترا هیدروکسی، 7و́5- متوکسی فلاون، برای اولین بار در عصاره این گیاه شد. لذا با توجه به وجود فلاونوئید در عصاره این گیاه، پیش بینی می گردد که این گیاه دارای اثرات آنتی اکسیدانی بالایی باشد.
    کلیدواژگان: اسفراین، درمنه قرمزArtemisia turanica، عصاره، کروماتوگرافی، فلاونوئید، فلاون
  • گلاره برهانی *، معصومه مازندرانی، حسین عباسپور صفحات 55-64
    گیاه دارویی یونجه زرد با نام علمیM.elilotus officinalis L. متعلق به تیره باقلا ) Fabaceae) است که در طب سنتی به عنوان مقوی، ضد عفونی کننده و تنظیم کننده قند خون، ضد نفخ و مرحم در التیام زخم های پوستی و پای دیابتی مصرف می شود. در این تحقیق ضمن عملیات صحرایی فراوان، مهم ترین اطلاعات دارویی در مورد مصارف سنتی گیاه از درمان گران محلی اخذ گردید؛ سپس مهمترین نیازهای اکولوژیکی و اندام های مختلف گیاه (سرشاخه های گلدار، ساقه و ریشه) در اردیبهشت ماه 1395 از رویشگاه 2300 متری کوهستان باغ جمع آوری گردید؛ عصاره های آبی و اتانولی با استفاده از روش خیساندن استخراج و به منظور انجام تست های فیتوشیمیایی از روش های اسپکتروفوتومتری و برای ارزیابی عملکرد آنتی اکسیدانی از روش های DPPH، TAC، RP استفاده شد. عملکرد ضدباکتریایی عصاره اتانولی اندام ها با استفاده از روش دیسک دیفیوژن و MIC بررسی گردید. نتایج بررسی میدانی نشان داد که مردم این منطقه بیشتر از سرشاخه های گلدار گیاه به عنوان مقوی، ضد التهاب و ضدعفونی کننده در درمان التهاب مفاصل ، زخم های دیابتی و رقیق کننده خون استفاده می کنند. عصاره اتانولی سرشاخه های گلدار گیاه ضمن اینکه از بیشترین میزان فنول کل (13/0 ± 08/38 میلی گرم معادل گالیک اسید در هر گرم وزن خشک گیاه)، فلاونویید کل (01/0 ±4/62 میلی گرم معادل کوئرستین در هر گرم وزن خشک گیاه) برخوردار بودند، در تستDPPH نیز از بیشترین میزان عملکرد آنتی اکسیدانی در مهار رادیکال های آزاد با میزان 61/10=IC50 برخوردارند و به ترتیب باکتری های گرم مثبتStaphylococus aureus ، Staphylococus epidermidis،Bacilus cereus وEntrococus faecalis از بیشترین حساسیت نسبت به عصاره اتانولی گلها نشان داد. تحلیل داده ها نشان از آن است که عملا یک رابطه مستقیم و معنی دار بین نوع اندام گیاه، نوع حلال، متابولیت های ثانویه و عملکرد دارویی آن وجود دارد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، آنتی باکتریال، اتنوفارماکولوژی، اندام های مختلف، چهارباغ، فنول، فلاونویید، یونجه زرد
  • حسین بتولی *، عبدالرسول حقیر ابراهیم آبادی، ناهیده سادات حقیقی صفحات 64-76
    جنس «آویشنک» (Acinos Miller.) متعلق به خانواده نعنا (Lamiaceae)، دارای گونه های بوته ای-علفی متعددی است که تاکنون بالغ بر 10 گونه از این جنس در جهان و تنها دو گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق ترکیب های شیمیائی اسانس و فعالیت ضد میکروبی عصاره گیاه «آویشنک» Acinos graveolense (M. B.) Link مورد بررسی قرار گرفته است. سرشاخه های گل دار گیاه در بهار 1393 از گستره رویشگاه های طبیعی واقع در منطقه قمصر کاشان، جمع آوری و در شرایط آزمایشگاه خشک و به روش تقطیر و استخراج با بخار همزمان با حلال آلی (SDE) اسانس گیری شدند. برای شناسائی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس، از دستگاه های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. عصاره گیری به روش حرارت و با استفاده از حلال متانول انجام گرفت. اثر ضدمیکروبی عصاره متانولی گیاه به دو روش دیسک دیفیوژن و روش حداقل غلظت مهارکننده رشد علیه یازده میکروارگانیسم مورد بررسی قرار گرفت. راندمان اسانس 1/0 درصد وزنی/وزنی بدست آمد. 27 ترکیب شیمیائی در اسانس گیاه آویشنک شناسائی شدند. اجزای اصلی اسانس به ترتیب شامل: ژرماکرن-دی (6/56 درصد)، بی سیکلوژرماکرن (7/8 درصد)، کاریوفیلن اکساید (5/7 درصد)، ترانس کاریوفیلن (5/4 درصد) و لیمونن (4/3 درصد) بودند. بخش عمده ای از ترکیب های تشکیل دهنده اسانس سرشاخه های گل دار گیاه، سسکوئی ترپن های هیدروکربنی بودند. عصاره گیاه آویشنک در سه مورد از میکرو ارگانیسم ها (Klebsiella pneumounia، Staphylococcus epidermidis و Salmonella paratyphi- Aserotype) فعالیت ضدمیکروبی مختصری نشان دادند. به دلیل بالا بودن مقادیر سسکوئی ترپن های موجود در اسانس این گونه و به واسطه فعالیت ضدمیکروبی این نوع سسکوئی ترپن، اندام های هوایی گیاه آویشنک پتانسیل مناسبی برای استفاده در تهیه داروهای ضدمیکروبی با منشاء طبیعی دارد.
    کلیدواژگان: آویشنک، آنتی باکتریال، اسانس، ژرماکرن، دی، قمصر کاشان
  • الهام معلم، عبدالله قاسمی پیربلوطی *، ایرج مهرگان، طاهر نژادستاری، علیرضا ایرانبخش صفحات 75-86
    عروسک پشت پرده با نام علمی Physalis divaricata D. Don.، گیاهی علفی متعلق به تیره سیب زمینی یا تاج ریزی (Solanaceae) دارای آلکالوئیدهای تروپانی: آتروپین، اسکوپولامین و فیزالین از سکواستروئیدها، می باشد. در این پژوهش، از اندام های مختلف (برگ، ساقه، ریشه، گل و میوه) گیاه عروسک پشت پرده در گل خانه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد و زمان گلدهی در اردیبهشت 1394 برداشت گردید، عصاره اتانولی نمونه ها با استفاده از دستگاه سوکسلوله استخراج و به ترتیب میزان آتروپین، اسکوپولامین و فیزالین B با استفاده از کرماتوگرافی مایع با کارآیی بالاHPLC با محاسبه سطح زیر منحنی های و مقایسه آن ها با منحنی های استاندارد با میانگین سه تکرار برای هرنمونه اندازه گیری شد. نتایج مقایسه میانگین در سطح 5 درصد حاکی از آن است که بیشترین میزان فیزالین، اسکوپولامین و آتروپین، به ترتیب در عصاره های میوه، گل و برگ های گیاه مشاهده گردید. بررسی یافته ها حاکی از تنوع فیتوشیمیایی مواد موثره در اندام های مختلف گیاه بود.
    کلیدواژگان: آتروپین، اسکوپولامین، عروسک پشت پرده، فیزالینB، کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا
|
  • Ali Rostaefar, Abbas Hassani *, Fatemeh Sefidkon Pages 1-11
    Juniperus communis L. ssp. hemisphaerica is a dioeciously wild growing shrub, which is belonged to Cupressaceae family and could found in the Alborz Mountain in north of Iran. The essential oil of Juniper is used as anti-depressant, anti-rheumatic, anti-spasmodic, carminative, antidiabetic, appetizer and diuretic properties. In this research the effects of altitude on the quantitative and qualitative characteristics of the essential oil in different gender of this plant was investigated. The aerial part of different gender were harvested from two altitudes (2200 and 2700 m) in summer 2011. The essential oils were extracted by hydro distillation and were analyzed by GC and GC/MS. The results were showed that the foliage of male plants in both altitude contained higher oil content (2.74%-2.85%) than the female plants (2.20%-2.59%). The α-pinene and sabinene were the main components of essential oils in both foliages, but the highest amount of α-pinene (48.81%) and sabinene (44.47%) were observed in 2200 m in both foliages, respectively. Monoterpenes were the main compounds, which identified in these essential oils.
    Keywords: Altitude, Amol, ?-Pinene, essential oil, Juniperus communis L. ssp. hemisphaerica, Sabinene
  • Somaye Shahraki *, Tahereh Shahraki Pages 11-20
    Cressa cretica L., due to producing of some various compounds, which could be used as a source of many herbal medicines. The present research were studied in antioxidant, antibacterial properties and the ability of interaction with human serum albumin (HSA) of Cressa cretica L. So the leaves of the plant were collected in vegetative stage from Sistan in 2015. Three kinds of extraction such as aquatic, methanolic and ethanolic extracts were obtained by using maceration method. The antioxidant activity were measured by DPPH method. The interaction of ethanolic extraction with HSA was performed by UV-Vis spectroscopy. The Anti-bacterial properties of extracts against Staphylococcus aureus, and Escherichia coli were investigated by MIC and MBC methods. The results were showed that the lowest and highest extraction efficiency were related to the aquatic and ethanolic, respectively. The ethanolic extract had the highest antioxidant activity in inhibition percentage of DPPH than other extracts (56, 38 and 34%) respectively. Study of the interaction with HSA demonstrated the changes in protein secondary structure and the binding constant in that obtained 0.49 × 102 ppm-1.This plant showed acceptable bactericidal activity and MIC values were higher than the MBC.
    Keywords: Antibacterial, Antioxidant, Cressa cretica L, extraction, Sistan, Solvents
  • Sepideh Mojarab, Mohammad Moghaddam *, Rasoul Narimani Pages 21-31
    Seed pretreatment with salicylic acid plays an important role in improving germination and increasing resistance of plants to environmental stresses. Delay in germination, decrease in the rate and percentage of germination are from the effects of salinity stress in germination stage. In order to find out the effects of salinity stress along with salicylic priming on seed germination of Hairless Catmint (Nepeta nuda L.), a factorial experiment based on completely randomized design was conducted using salt stress at four levels (0, 50, 100 and 150 mM), three levels of alleviators (0, 0.2 and 0.5 mM) and three times (6, 12 and 24 hours) with 3 replication at physiology laboratory of Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in 2016. Indicators of germination with radicle exit at size 2 mm were evaluated for 21 days. After 21 days and completion of recording of germination indices, the plumules were separated for phytochemical evaluation; and determination of total phenol content and antioxidant activity by spectrophotometric methods were carried out by using methanol extract (extracted in a porcelain mortar), Folin-Ciocalteu method and DPPH free radical scavenging, respectively. According to experiment results, the positive effect of salicylic acid on improving germination of this plant in concentration 0.5 mM was more evident than concentration of 0.2 mM. With increasing salinity, the measured traits were strongly reduced. So that the lowest germination percent and germination rate were 0.81 and 0.02 in 150 mM salt stress, respectively. Salicylic acid is also used as an alleviator to improve germination in different levels of salinity. So that the highest germination percent (25.11) and germination rate (0.62) were obtained from pretreatment with salicylic acid for 24 hours. The highest amount of antioxidant activity (68.92%) and total phenol (1.2 mg.g-1 FW) was related to level of 50 mM stress and the use of salicylic acid at different salinity levels reduced the amount of these traits. In general, although salinity stress markedly reduced germination in Nepeta nuda, but using pretreatment with salicylic acid can significantly improve germination indices in these conditions.
    Keywords: Alleviator, Germination Percentage, Nepeta nuda L, Salinity, Salicylic acid
  • Fateme Mirvakili, Asghar Mosleh Arani, Mohammad Reza Sarafraz Ardakani *, Hamid Sodaei-Zadeh Pages 32-43
    In this research in order to study of stress influence(4, 8 and 12 ds/m of NaCl ) on some morphological, biochemical and antioxidantactivity of Securigera securidaca L. based on a randomized complete design with three replications, the seeds of plant were provided from Esfahan Pakan Bazr Institute and were grown in growth chamber located in Yazd University during September, 2014. Biochemical and antioxidant traits were measured spectrophotometrically. Results were showed that some morphological traits significantly decreased when salinity were increased. The pigments content were not significantly affected by different levels of salinity. Proline, total soluble sugar, flavonoid and anthocyanin content significantly increased in highest level of salinity in compared with other salinity and control treatments. Malondialdehyde (MDA) significantly increased in salinity of 12 ds/m while the most significant activity of DPPH scavenging and superoxide dismutase (SOD), peroxidase (POX) and catalase (CAT) enzymes were showed in salinity of 8 ds/m. in concluded, due to non-significant changes of morphological, biochemical and antioxidant traits in salinity of 4 ds/m especially, it may be suggested that Securiger securidaca L. is a semi-tolerant genotype under salt stress.
    Keywords: Anthocyanin, Antioxidant enzymes, DPPH scavenging, Flavonoid, Salt Stress, Securigear securidaca L
  • Sara Safari, Maboubeh Taherkhani * Pages 44-55
    Many researches have been conducted on identification and extraction of natural compounds from Artemisia such as monoterpenes, sesquiterpens, diterpenes, flavonoids, phenolic with the biological and pharmaceutical properties. Due to the importance of this genus, the purpose of the present study is extraction, purification and structure elucidation of a natural compound. This compound was isolated from aerial part of Artemisia turanicaKrasch. in Esfarayen at full flowering stage. So the extract obtained by maceration method and evaporated to dryness. The dried extract defatted for removing the hydrocarbons with long chains and separated by column chromatography over silica gel. All fractions were investigated by thin layer chromatography to determine the presence of natural compounds. Then, the natural compound was identified using spectrometric methods (IR, 1HNMR and 13CNMR). The results led to the identification of a flavon called 3,5,3́,4́-tetrahydroxy, 7,5́-methoxy flavones, for the first time in this plant. Therefore, it is anticipated that the plant has high antioxidant effects due to the presence of flavonoids in the plant extract.
    Keywords: Artemisia turanica Krasch, Chromatography, Esfarayen, Extract, Flavonoid, Flavone
  • Gelareh Borhani *, Masoumeh Mazandarani, Hossein Abbaspour Pages 55-64
    Melilotus officinalis L. is belongs to Fabaceae family, which has been used as a tonic, anti carminative, anti infection, anti diabetes and externally as a poultice for pains and ulcer wound. In many field observation the most ecological requirenments of M.officinalis L. and important experiences about traditional uses of this plant were obtained from rural healers. Different parts of plant (aerial parts in flowering stage, stem and root ) were collected from Charbagh Mountain (2300 msl) in May 2016. The ethanol and water extracts of plant parts were obtained by maceration method, Total phenol (TP) and flavonoid (TF) were estimated by spectrophotometry. The antioxidant capacity was evaluated in vitro by the method of trapping the free radical DPPH, TAC and RP assay. The antibacterial activity were obtained in vitro by using disc diffusion and the minimum inhibitory concentration (MIC) assay . According to the results aerial parts of this plant which has been used in this region as an anti infection, anti inflammation and tonic to treat of diabetes and arthritis. phytochemical tests were showed that the ethanole extract of flowers had the highest total phenols concentration(38.08±o.13 mgGA/g), total flavonoids (62.04 ±0.01 mgQU/g) and antioxidant activity especially in DPPH radical scavenging with IC50=10.61±0.81µg/ml, in compare of BHA and BHT. The ethanole extract of flowers in 2300 m were showed the highest antimicrobial activity, especially against Staphylococus aureus, S.epidermaidis , Bacillus cereus and Entrococus faecalis L., respectively. In conclusion, there is the strong positive correlation between influence of extraction, plant parts on phytochemistry, antibacterial and antioxidant activity of M. officinalis L. and indicated that the ethanol exctract of flowers exhibited the highest antioxidant and antibacterial activity. So it can be used potentially as a good source of natural antioxidant .
    Keywords: Antioxidant, Antibacterial, Ethnopharmacology, Flovonoides, Melilotus officinalis L, Phytochemical, Semnan province
  • Hossein Batooli * Pages 64-76
    Acinos Miller. is belongs to Lamiaceae family, which grows as bush-herbaceous and consists of more than 10 species; two spaces from Aonos has been reported in the flora of Iran. In this study the essential oil composition and antibacterial activity of Acinos graveolense (M.B.) Link extract has been studied. The aerial parts of the plant in blooming were collected from natural habitats (Ghamsar area), in spring 2014. It was dried in laboratory conditions, the essential oil were isolated by simultaneous steam distillation extraction (SDE) and were analysed by using GC and GC-MS. The methanol extract was obtained by maceration method and the antimicrobial activity of plant extract was measured by disk diffusion and minimum inhibitory concentration against eleven microorganisms. The yield of the oil was 0.1% w/w. the analysis led to identification of 27 compounds. The main essential oil components were germacrene-D (56.6%), bicyclogermacrene (8.7%), caryophyllene oxide (7.5%), e-caryophyllene (4.5%), and limonene (3.4%). In addition, sesquiterpens hydrocarbon was the main component of the oil. The extract of Acinos graveolense against three tested bacteria (Klebsiella pneumonia, Staphylococcusepidermidis and Salmonella paratyphi-Aserotype) were showed low antimicrobial activity. In conclusion, due to the high amounts of sesquiterpenes in this essential oil and its antimicrobial activity, we could reports that the aerial part of A. graveolense is suitable for the preparation of natural antimicrobial agent.
    Keywords: Acinos graveolense (M.B.) Link, Antibacterial, essential oil, Germacren-D, extraction, Ghamsar, Kashan
  • Elham Moallem, Prof. Abdollah Ghasemi Pirbalouti *, Iraj Mehregan, Taher Nejhad Sattari, Alireza Iranbakhsh Pages 75-86
    Physalis divaricata D. Don.is a medicinal plant belonging to Solanaceae family. It consists of different tropane alkaloids, especially atropine, scopolamine, and physalin. In this study, P. divaricata was cultivated at greenhouse conditions in the field experimental of Islamic Azad University of Shahrekord. So various parts of plant, including root, stem, leaf, fruit, and flower at the late flowering stage were harvested in Spring 2015 and then the ethanolic extracts of the samples were obtained by soxhlet extraction method. The contents of atropine, scopolamineand physalin B were measured by calculating the curve of HPLC with three replications. The comparison results at the 5% level indicated that the fruits extract had the highest content of physalin B, the highest content of atropine was reported from the leaves extract and the highest content of scopolamine was reported from the flower extract. In conclusion, the main source of the secondary metabolites seemed to be a difference in type parts of the herb.
    Keywords: Atropine, HPLC, Physalis divaricate D, Physalin B, Scopolamin, Shahrekord