فهرست مطالب

آموزش علوم دریایی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1397)

نشریه آموزش علوم دریایی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • رضا نادری بنی*، حمید لطفی صفحات 1-11
    هدف در پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر جراتورزی و مسئولیتپذیری دانشجویان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره)بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان این دانشگاه درسال تحصیلی 95-94 که مشغول به تحصیل بودند. این تحقیق از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. در انتخاب نمونه ازروش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شده است . به طوری که از تعداد 220 نفر از دانشجویان این دانشگاه که به عنوان نمونه آماری به طور تصادفی در آزمونهای جراتورزی و مسئولیت پذیری شرکت داشتند،تعداد 30 نفر از آنان که در این آزمونها نمرات کمتری را دریافت نمودند به گونهای بعنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند که 15 نفراز آنان در گروه کنترل و 15 نفر دیگردر گروه آزمایش به طور تصادفی قرارگرفتند.درگروه آزمایشی که متشکل از 15 نفر بودند در 8 جلسه آموزش مهارت های زندگی شرکت نمودند. اما برای گروه کنترل هیچ گونه مداخله آموزشی صورت نگرفت .در پایان دوره آموزشی هر دو گروه مجددا مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) نشان داد که آموزش مهارت زندگی به طور معنی داری بر میزان جراتورزی α=.01) F=250.026 ، (و مسئولیت پذیری دانشجویان(F= 79.82 ، α=.01) موثر بوده است .
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، جرات ورزی، مسئولیت پذیری
  • حامد محمدی شهرودی، محمدحسین نعمتی*، فرشته صادقی، لیلی طباخیان صفحات 12-28
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر ادراک کارکنان از رهبری دانش بر تسهیم دانش با نقش واسط ابعاد سرمایه اجتماعی می باشد. رسیدن به اهداف سازمان بستگی به توانایی کارکنان در انجام وظایف محوله و انطباق با محیط دارد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش پژوهش، پیمایشی- همبستگی است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کارکنان دانشگاه نیروی دریایی امام خمینی (ره) است. براساس حجم جامعه، نمونه ای متشکل از 170 نفر از طریق فرمول کوکران، با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای با 30 سوال با طیف لیکرت 5 گزینه ای از «کاملا مخالف» تا «کاملا موافق» تنظیم شده بود. روایی صوری، با استفاده از نظرات اساتید مدیریت و روایی سازه پرسشنامه با استفاده از تحلیل عاملی و نیز پایایی متغیرهای پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS انجام شد. پس از جمع آوری اطلاعات فرضیات تحقیق بر اساس معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که معادلات ساختاری به کار گرفته شده، در جامعه ی پژوهش، مدل نظری قوی برای پیش بینی تسهیم دانش از طریق رهبری دانش و ابعاد سرمایه اجتماعی (تعاملات اجتماعی، اعتماد، ایجاد چشم انداز مشترک) است. همچنین تاثیر مثبت و معنی دار رهبری دانش بر تسهیم دانش به واسطه ابعاد سرمایه اجتماعی مورد تائید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: رهبری دانش، سرمایه اجتماعی، تسهیم دانش
  • بلقیس باورصاد *، مجید نیلی احمدآبادی، طاهره بیرانوند صفحات 29-40
    صنایع دریایی جزء صنعت هایی محسوب می شوند که رعایت مسائل زیست محیطی در آنها بشدت مورد تاکید قرار گرفته است. این صنعت در کشور ما دارای قدمت چند دهه است و ماشین آلات و روش های مورد استفاده نیز عمدتا عمری طولانی دارند. لذا پژوهش درباره یک مدل پایدار در این صنعت ضروری است. جامعه آماری این پژوهش کاربردی شامل 724 کارشناس تدارکات و امور کالا در سازمان صنایع دریایی است. روش نمونه گیری تصادفی ساده است و حداقل حجم نمونه با فرمول کوکران 252 نفر تعیین شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه است که روایی محتوایی آن را خبرگان و استادان دانشگاهی تایید کردند و روایی سازه آن، از طریق تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS و روش معادلات ساختاری انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد فشار مشتری و نوآوری بر پایداری مدیریت زنجیره تامین تاثیر مثبت و معناداری دارند. همچنین بارعاملی آموزش در نوآوری نقش ویژه ای از سهم آموزش در نوآوری و در مدیریت زنجیره تامین را بیان می کند.
    کلیدواژگان: فشار مشتری، نوآوری، پایداری زنجیره تامین، آموزش، صنایع دریایی
  • مهدی دهقانی سلطانی*، مریم مصباحی، میثم عوامی، سارا رمضانی صفحات 41-59
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر فناوری های نوین اطلاعاتی بر توانمندسازی روانشناختی کارکنان با تبیین نقش میانجی تسهیم دانش در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) بود. تحقیق حاضر بر اساس هدف یک تحقیق کاربردی و همچنین بر اساس چگونگی به دست آوردن داده های مورد نیاز، از نوع تحقیقات توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری در این پژوهش کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) بوده و حجم نمونه نیز برابر با 624 نفر می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر پرسشنامه استاندارد بود. برای تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه از مدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های به دست آمده نشان می دهد استفاده از فناوری های نوین اطلاعاتی به طور مستقیم بر توانمندسازی روانشناختی تاثیر دارد، این در حالی است که فناوری های نوین اطلاعاتی به طور غیرمستقیم و از طریق تسهیم دانش نیز بر توانمندسازی روانشناختی تاثیر دارد. بنابراین، استفاده از فناوری های نوین اطلاعاتی کارآمد این امکان را فراهم می سازد تا کارکنان استقلال بیشتری داشته باشند و مدیران در واگذاری هرچه بیشتر اختیارات به آنان تمایل بیشتری نشان دهند و در توانمندسازی آنان بکوشند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، فناوری های نوین اطلاعاتی، تسهیم دانش، کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره)
  • محمد غفاری مجلج *، مرتضی امانی، جمال عبد الملکی صفحات 60-81
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با جامعه پذیری سازمانی می باشد. جامعه پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) نوشهر هستند، از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه ای به حجم 149 نفر انتخاب گردید. روش پژوهش کمی، توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی است. ابزار پژوهش پرسشنامه می باشد. جهت سنجش وضعیت سرمایه اجتماعی از پرسشنامه 27 سوالی محقق ساخته که بر اساس مدل ناهاپیت و گوشال (1998) طراحی شده و جهت سنجش وضعیت جامعه پذیری سازمانی از پرسشنامه ی24 سوالی محقق ساخته که بر اساس مدل تائورمینا(1997) طراحی شده بود، استفاده شد. جهت تعیین پایایی و روایی ابزار از تکنیک های آلفای کرانباخ و تحلیل عاملی تائیدی استفاده شد، نتایج بیانگر پایایی و روایی مطلوب ابزاربود. جهت تحلیل داده ها از تکنیک های توصیفی( شاخص های مرکز و پراکندگی) و استنباطی( آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره خطی) با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج بیانگر آنند که:• رابطه سرمایه اجتماعی با جامعه پذیری سازمانی و ابعاد آن در کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) نوشهر مثبت و در سطح 05/0 معنادار می باشد.
    • رابطه ابعاد سرمایه اجتماعی با جامعه پذیری سازمانی در کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) نوشهر مثبت و در سطح 05/0 معنادار می باشد.
    • رابطه ابعاد سرمایه اجتماعی با ابعاد جامعه پذیری سازمانی در کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) نوشهر مثبت و در سطح 05/0 معنادار می باشد.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: سرمایه اجتماعی، جامعه پذیری سازمانی، کارکنان، دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) نوشهر
  • پرویز سلیمی پناه * صفحات 82-94

    فرمایشات مقام معظم فرماندهی کل قوا نقشه راه و منشوری است که شکل دهنده ماموریت، راهبردها و در نتیجه ساختار کارآمد ارتش جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به اهداف بلند نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران می باشد. تبیین نظام مند و علمی این فرمایشات کمک بزرگی برای مسئولین محترم آجا در معماری نظام دفاعی ارتش است.
    مقاله حاضر که حاصل کار تحقیقاتی با روش موردی زمینه ای می باشد تلاش می کند اطاعات مورد نیاز را با استفاده از روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری و از طریق مطالعه منابع و مصاحبه با صاحبنظران از میان انبوه فرمایشات ارزشمند مقام معظم فرماندهی کل قوا، آن دسته از فرمایشات ایشان که مرتبط با نظام دفاعی هستند را با هدف تبیین اندیشه های نظامی مقام معظم فرماندهی کل قوا در حوزه معماری نظام دفاعی ج.ا.ا و مرتبط با ارتش جمهوری اسلامی، تحلیل محتوایی نموده و سپس از طریق تحلیل آماری داده های منتج شده از پرسش نامه تاثیر تحقق این اندیشه ها را بر معماری آجا اندازه گیری نماید. جهت تحقق هدف یادشده و پاسخگویی به سئوالات تحقیق فرمایشات معظم له در حوزه های علم و فناوری و راهبرد نظامی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نتایج حاصله علاوه بر احصاء مشخصه های بدیل دستیابی به حوزه های قید شده، نشان می دهد که تحقق اندیشه های مقام معظم فرماندهی کل قوا در این حوزه ها تاثیر بسیار زیادی در معماری نظام دفاعی مرتبط با آجا دارد.

    کلیدواژگان: مقام معظم فرماندهی کل قوا، اندیشه های نظامی، معماری، راهبرد نظامی، علم و فناوری
  • کمال میانداری، مهدی دیهیم پور *، رضا نجاری، حسن عابدی جعفری صفحات 95-110
    هدف اصلی این پژوهش، طراحی مدل افزایش شفافیت سازمانی در سازمان ها و نهادهای دولتی است که با استفاده از رویکرد مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد به صورت کیفی اجراشده است. جامعه آماری این تحقیق ، سازمان های دولتی شهرستان های نوشهر و چالوس می باشد. برای گرداوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده و تجزیه وتحلیل اطلاعات به روش استراوس و کوربین و مدل پارادایمی انجام گرفت. نمونه گیری به روش نظری و با تکنیک هدفمند و گلوله برفی بود که بر مبنای آن 14 مصاحبه با اساتید هیئت علمی دانشگاه ها و خبرگان شاغل در سازمان های دولتی انجام گرفت. نتایج داده های به دست آمده از مصاحبه ها طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، به ایجاد نظریه داده بنیاد در حوزه شفافیت سازمانی در سازمان های دولتی منجر شد. مدل طراحی شده در این پژوهش شامل ابعاد و مولفه های موثر، موانع و راهبردها، شرایط علی، زمینه ای، واسطه ای و عناصر تشکیل دهنده است که پدیده محوری، پیامدها و راهبردها را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شفافیت، شفافیت سازمانی، نظریه داده بنیاد
|
  • R. Naderibeni *, H. Lotfi Pages 1-11
    The purpose of this study was to determine the effect of teaching life skills on dare and accountability of Imam Khomeini naval academy’s cadets. The statistical population of this study included all students of this university during the academic year 1995-94. This research is a pre-test and post-test design with control group. In the sample selection, a randomized cluster sampling method has been used. So, out of 220 students who participated in the dare and accountability tests as a sample of the company, 30 of them who received less scores in these tests were as a statistical sample. 15 of them were randomly assigned in the control group and 15 in the experimental group. The participants of the experimental group participated in 8 sessions of life skills training. However, no educational intervention was conducted for the control group. At the end, both groups were re-evaluated and the results of multivariate covariance analysis (MANCO) showed that life skills training had a significant effect on the level of dare α = .01 (F = 250.026) and student accountability (F = 79.82, α = .01).
    Keywords: life skills, dare, accountability
  • Hamed Mohammadishahroodi, Mohammad Hosein Nemati *, Fereshte Sadeghi, Leili Tabakhian Pages 12-28
    The purpose of this research is to investigate the effect of employees’ perception of knowledge leadership on knowledge sharing with the interface role of social capital dimensions. Achieving the goals of the organization depends on the ability of employees to perform their assigned tasks and adapt to the environment. This research is applied in terms of purpose and in terms of research method, survey-correlation. The statistical population of the present research includes employees of Imam Khomeini Naval Academy. Based on community size, a sample of 170 people was selected through stratified random sampling through Cochran's formula. The data collection instument was a 30-question questionnaire with a Likert scale of 5 options from "completely disagree" to "fully agree". The face validity was confirmed by using the faculty member's opinion and the construct validity of the questionnaire was confirmed by using factor analysis and also the reliability of the questionnaire variables using was confirmed by using Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed using SPSS and Smart PLS software. After collecting data, the research hypotheses were tested based on structural equations. The results showed that the structural equations used in the research community have a strong theoretical model for predicting knowledge sharing through knowledge leadership and dimensions of social capital (social interactions, trust, creating a shared vision). The positive and significant impact of knowledge leadership on the sharing of knowledge was also confirmed by social capital dimensions.
    Keywords: Knowledge Leadership, Social Capital, Knowledge Sharing
  • Belghis Bavarsad *, Majid Nili Ahmadabadi, Tahereh Beiranvand Pages 29-40
    Marine industries are among the industries that have been strongly emphasized on environmental issues. The industry in our country has been dating for decades, and the machines and methods used are largely long-lived. Therefore, research on a sustainable model in this industry is essential. The statistical population of this applied research includes 724 logistics and commodity experts in Marine Industries Organization. The simple random sampling method was used and the minimum sample size was 252 with Cochran formula. The instrument for collecting data was a questionnaire that its content validity was confirmed by the experts and academic professors. The construct validity was verified through confirmatory factor analysis. Data analysis and hypothesis testing were performed using SPSS software and structural equation method. The results of the research showed that customer pressure and innovation have a positive and significant effect on the sustainability of supply chain management. Also, a significant contribution to innovation education plays a special role in the share of education in innovation and supply chain management.
    Keywords: Customer Pressure, Innovation, Sustainability of Supply Chain, Training, Maritime Industry
  • Mahdi Dehghani Soltani *, Maryam Mesbahi, Meysam Avami, Sara Ramezani Pages 41-59
    The purpose of this study was to investigate the effect of new information technologies on psychological empowerment of employees by explaining the role of mediator of knowledge sharing in Imam Khomeini University of Marine Sciences. The present study was an applied research based on the purpose and also was descriptive and correlational on the basis of how to obtain the required data. The statistical population in this research was the staff of Imam Khomeini Naval Academy and the sample size is 624 people. The data collection tool was a standard questionnaire. A structural equation model was used to analyze the data of the questionnaire. The findings suggest that the use of new information technologies directly affects psychological empowerment, while new information technologies indirectly affect the psychological empowerment through knowledge sharing. Therefore, the use of modern intelligent information technology enables employees to be more independent and managers are more inclined to give them more authority and empower them.
    Keywords: Psychological Empowerment, New Information Technologies, Knowledge Sharing, Imam Khomeini Naval Academy
  • Mohammad Ghafari *, Morteza Amani, Jamal L. Abdolmalak Pages 60-81
    The purpose of this study was to investigate the relationship between social capital and organizational socialization. The research population was all employees of Imam Khomeini Naval Sciences University of Noshahr. A sample of 149 people was selected through simple random sampling method. The research method was quantitative, descriptive and correlational study type. The research instrument was a questionnaire. In order to measure the social capital status, a researcher-made questionnaire was developed based on Nahapit and Ghasal (1998). In order to assess the status of organizational socialization, a 24-item questionnaire that was designed based on the Taormina model (1997) was used. To determine the reliability and validity of the instrument, Cronbach's alpha and confirmatory factor analysis techniques were used. Results indicated that the reliability and validity of the instrument were desirable. For data analysis, descriptive (center and scatter plot) and inferential (Pearson correlation coefficient and linear multivariate regression tests) were used by SPSS software. The results indicated that:• The relationship between social capital and organizational socialization and its dimensions among employees of Imam Khomeini Naval Academy are positive and significant at 0.05 level.
    • The relationship between dimensions of social capital and organizational socialization among employees of Imam Khomeini Naval Academy is positive and significant at 0.05.
    • The relationship between dimensions of asocial capital and dimensions of organizational socialization among employees of Imam Khomeini Naval Academy is positive and significant at 0.05.
    Keywords: Social Capital, Organizational Socialization, Employees, Imam Khomeini Naval Academy
  • Parviz Salimipanah * Pages 82-94

    The commands of the Supreme Commander-in-Chief of IRI Armed Forces are the plan and charter which form the mission, strategies and consequently the effective structure of the Islamic Republic of Iran's Army in order to achieve the high-ranking objectives of the Islamic Republic of Iran's holy system. The systematic and scientific explanation of these commands is a great help for respectable officials in the architecture of the military defense system. The present paper, using the grounded case study, tries to collect the required information through library and field method to analyze the content of the defense system related commands of the Supreme Commander-in-Chief of IRI Armed Forces to explain his Excellency’s ideas in the field of architecture of the IRI’s defense system and then it investigates the effect of realization of these ideas on the architecture of IRI Army through analyzing the data collected via the questionnaire. In order to meet the mentioned goal and to answer the research questions, the commands of his Excellency in the fields of science and technology and military strategy have been analyzed. In addition to identifying the features of access to the mentioned areas, the results of this study showed that the realization of the great ideas of the Supreme Commander-in-Chief of IRI Armed Forces in these fields has a great influence on the defense architecture associated with IRI Army.

    Keywords: Supreme Commander-in-Chief of IRI Armed Forces, defense system, military thoughts, Architecture, military strategy, science, technology
  • Kamal Miandari, Mehdi Deyhimpour *, Reza Najjari, Hasan Abedijafari Pages 95-110
    The main objective of this research is to design a model for increasing organizational transparency in governmental organizations, which has been implemented qualitatively using a data driven theory-based approach. Semi-structured interviews were used for data collection using Strauss and Corbin method and paradigm model. The sampling technique was theoretical and purposeful and snowball, based on which 14 interviews were conducted with faculty members of universities and experts working in governmental organizations. The results of the data obtained from the interviews during the open, pivotal and selective codification process led to the creation of the data driven theory in the field of organizational transparency in governmental and educational organizations. The designed model in this research includes effective dimensions and components, barriers and strategies, causal conditions, terrain, interfaces and constituent elements that illustrate the pivotal phenomena, consequences and strategies.
    Keywords: Transparency, Organizational Transparency, Data Driven Theory