فهرست مطالب

فصلنامه آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین هاشم زاده فرهنگ * صفحات 105-111
    تک یاخته های روده ای سگ ها دارای تنوع نسبتا زیادی بوده و شیوع آلودگی اغلب به شکل تحت بالینی و بعضا به شکل بالینی مشاهده می شود. گونه های مختلف آنتامبا، سارکوسیستیس، ایزوسپورا و کریپتوسپوریدیوم در روده سگ ها مشاهده می شود. با توجه به اهمیت بیماری زایی انگل های تک یاخته ای گوارشی در سگ ها و همچنین اهمیت
    زئونوتیک آنها این بررسی در سگ های ولگرد شهرستان تبریز انجام گرفت.
    این بررسی به مدت 12 ماه و از شهریور 1394 تا شهریور 1395 انجام شد. طی این بررسی تعداد صد نمونه مدفوع سگ از مناطق مختلف تبریز تهیه و مورد آزمایش میکروسکوپی انگل شناسی قرار گرفت. آزمایش نمونه ها به روش تغلیظ با فرمل اتر انجام گرفت و همچنین برای مشاهده تک یاخته های مختلف از رنگ آمیزی تری کروم و برای مشاهده تک یاخته کریپتوسپوریدیوم از روش رنگ آمیزی زیل نیلسون تغییریافته استفاده گردید.
    از صد نمونه مدفوع بررسی شده 54 درصد واجد آلودگی به انواع تک یاخته ها بودند و تک یاخته های مشاهده شده عبارت بودند از آنتامبا هیستولیتیکا، آنتامباکولای، کریپتوسپوریدیوم و اوئو سیست های ایزوسپورایی. در تمامی گروه های سنی آنتامبا هیستولیتیکا واجد بالاترین شیوع و انگل کریپتوسپوریدوم واجد حداقل آلودگی در تمامی رده های سنی بود. با توجه به شیوع بالای آلودگی، دادن آگاهی و آموزش های لازم به صاحبان سگ ها توسط دامپزشکان تا حد زیادی می تواند گسترش بیماری در انسان و دام را جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: تبریز، سگ، تک یاخته
  • پریسا شهبازی *، محمد طلوعی، الناز زمان زاد قویدل، آرمین حسن زاده صفحات 113-122
    بیماری های انگلی به عنوان مانع بزرگی در رشد و سلامت حیوانات در سراسر دنیا مطرح هستند، در این میان اسب نسبت به سایر دامهای اهلی به آلودگی ها ی انگلی حساس تر بوده و در یک زمان ممکن است به گونه-های مختلف آلوده گردد. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی میزان آلودگی در اسب های باشگاهی و روستایی شهرستان اردبیل به انگل های گوارشی صورت گرفته است. پنجاه راس اسب، شامل 34 نریان و 16 مادیان در بهار و تابستان 94 مورد نمونه برداری قرار گرفتندکه از این تعداد 36 راس اسب باشگاهی و 14 راس غیر باشگاهی بودند. نمونه های مدفوع به روش شناورسازی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج، نوع و میزان آلودگی های تشخیص داده شده بدین شرح است: استرونگل های کوچک و بزرگ 34%، پاراآسکاریس اکوئوروم 20%، استرونژیلوئیدس وستری 12%، تریکوسترونژیلوس 4 %، آنوپلوسفالیده 6%، اورنیتوبیلارزیا ترکستانیکوم 4% و دیکروسلیوم دندریتیکوم 2%. بر اساس نتایج حاصل از نظر آماری تفاوت معنی داری بین دوجنس از نظر میزان آلودگی وجود نداشت. ولی میزان آلودگی بین اسب های با سابقه درمان ضد انگلی و اسب های بدون سابقه درمان اختلاف معنی دار داشت. همچنین بهرغم بیشتر بودن میزان آلودگی در اسب های 6 تا 10 ساله ، تفاوت معنی داری در وجود آلودگی بین رده های سنی مختلف مشاهده نشد. ضمنا در 4% موارد (2 راس اسب روستایی با چرای آزاد) آلودگی به اورنیتوبیلارزیا مشاهده گردید که اولین مورد گزارش این انگل در اسب در منطقه است.
    کلیدواژگان: آلودگی کرمی، دستگاه گوارش، اسب، اردبیل
  • علی حسین خانی، خسرو پارسایی مهر *، منیره دره زرشکی پور، آرش جوانمرد صفحات 123-132
    تاثیر مثبت پروبیوتیک ها بر عملکرد و سلامتی گوساله های شیرخوار از دیر باز مورد توجه بوده است. برای انجام این تحقیق از 24 راس گوساله نر و ماده با میانگین وزنی 3 ±50 کیلوگرم و سن حدود 3±40 و به مدت 45 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) تیمار شاهد، 2) گروه دریافت کننده لاکتوباسیلوس کازئی، 3) گروه دریافت کننده لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بودند. پروبیوتیکها به همراه سرم فیزیولوژیک به مصرف گوساله ها رسید. نتایج نشان داد که استفاده از لاکتوباسیل ها تاثیر معنی داری بر مصرف خوراک نداشت. اما استفاده از لاکتوباسیل ها باعث افزایش وزن گوساله ها در کل دوره شدند (05/0P<). از طرفی تیمارهای حاوی پروبیوتیک باعث بهبود بازده غذایی در دوره از شیر گیری و همچنین در کل دوره شد (05/0P<). همچنین افزودن پروبیوتیک ها در جیره گوساله ها باعث افزایش گلوکز خون و از طرفی باعث کاهش نیتروژن اوره ای خون شد (05/0P<). اما تاثیر معنی داری بر میزان پروتئین کل، آلبومین، تری گلیسیرید و کلسترول خون نداشت. نتایج نشان داد که استفاده از مکمل های پروبیوتیکی باعث بهبود شاخص های سلامتی شدند اگرچه از لحاظ عددی معنی دار نبود. با توجه به نتایج می توان گفت که افزودن پروبیوتیک ها در جیره گوساله ها باعث بهبود عملکرد شده و تاثیر مثبتی بر برخی فراسنجه های خونی داشته است.
    کلیدواژگان: پرو بیوتیک، عملکرد، فراسنجه های خونی، شاخص های سلامتی، گوساله های شیرخوار
  • پریسا مهرپرور، اکرم عیدی *، سید پژمان مرتضوی، شهربانو عریان صفحات 133-144
    کرفس (Apium graveolens) گیاهی دو ساله و از خانواده Apiaceae است. بخش های مختلف کرفس در اختلالات کبدی و طحال، اختلالات مغزی، درد و اختلالات خواب استفاده می شود. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر عصاره اتانولی کرفس بر آسیب کلیه ناشی از اتیلن گلیکول در موش های صحرایی نر نژاد ویستار انجام گرفت. القاء سنگ کلیه با استفاده از تیمار 75/0 درصد اتیلن گلیکول به مدت 28 روز انجام شد. موش ها به 8 گروه 6تایی تقسیم شدند که به ترتیب شامل کنترل سالم، کنترل سنگ کلیوی (75/0 درصد اتیلن گلیکول در آب آشامیدنی) ، حیوانات سالم با تیمار عصاره کرفس در دوزهای 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم و موش های سنگ کلیوی با تیمار عصاره کرفس در دوزهای 50، 100 و 200 میلی گرم در کیلوگرم وزن بدن به صورت گاواژ بودند. در پایان آزمایش (28 روز) ، نمونه خون از قلب جمع آوری شد و میزان کلسیم و اگزالات در سرم ارزیابی گردید. آنالیز آماری از طریق آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی انجام شد و 05/0p< معنی دار در نظر گرفته شد. افزایش معنی دار میزان اگزالات و کاهش معنی دار کلسیم سرم در حیوانات کنترل سنگ کلیوی در مقایسه با کنترل سالم مشاهده شد. تیمار عصاره کرفس باعث کاهش معنی داری در اگزالات و افزایش کلسیم سرم در حیوانات سنگ کلیوی شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عصاره کرفس می تواند باعث بهبود سنگ کلیه ناشی از اتیلن گلیکول شود.
    کلیدواژگان: کرفس، Apium graveolens، سنگ کلیه، اتیلن گلیکول، موش صحرایی
  • علی رضا قدردان مشهدی *، محمد راضی جلالی، سید رضا فاطمی طباطبایی، مرضیه ارجمند نژاد صفحات 145-155
    به نظر میرسد که ارزیابی شاخص هایی همچون تغییرات بیوشیمیایی سرم پس از فعالیت شدید بدنی، بتواند به فراهم نمودن اطلاعات جهت پیش بینی ظرفیت ورزشی اسب در تحت شرایط مسابقه کمک نماید. درمطالعه حاضر، غلظت سرمی برخی از فاکتور های بیوشیمیایی خون قبل و پس از فعالیت شدید بدنی در 9 راس اسب عرب 10-4 ساله تعیین گردید. نمونه های خون، یک ساعت قبل (زمان0) ، بلافاصله (زمان1) ، 3 (زمان2) و24 ساعت (زمان3) پس از دویدن با حداکثر سرعت در مسیر 1250 متری جمع آوری گردید. مقادیر سرمی پروتئین تام، آلبومین، ازت اوره خون، کراتنین و گلوکز و همچنین میزان فعالیت آنزیم های کراتین فسفوکیناز و لاکتات دهیدروژناز با استفاده از روش های معمول آزمایشگاهی اندازه گیری گردید. اطلاعات بدست آمده با بهره بردن از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه مشاهدات تکراری و تست توکی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که به استثنا نیتروژن اوره، سایر فاکتورهای اندازه گیری شده پس از دویدن افزایش معنیداری را متحمل گشته اند (5 0/0(p
    کلیدواژگان: تمرین، پارامتر های بیوشیمیایی، سرم، اسب عرب
  • یاور حیدرزاده آسیابی، بهبود جعفری *، علی حسن پور صفحات 157-166
    بیماری یون یا (Johnes Disease) از جمله عفونت های مزمن باکتریایی در نشخوار کنندگان می باشد که با توجه به اسهال شدید و طولانی مدتی که ایجاد می کند، باعث تحلیل رفتن بدن دام می شود. هدف از این تحقیق بررسی عیار سرمی آنتی بادی ضد مایکوباکتریوم اویوم زیرگونه پاراتوبرکلوزیس (عامل بیماری یون) به روش الایزا و برآورد میزان آلودگی به عامل مذکور در گاوهای شیری مجتمع دامپروری کشت و صنعت مغان می بود. در این مطالعه از تعداد 738 راس گاو شیری بالغ در مجتمع کشت و صنعت و دامپروری مغان که بطور تصادفی انتخاب شدند، خونگیری شده و نمونه های سرمی در آزمایشگاه توسط کیت تجاری اختصاصی (ID. vet محصول کشور فرانسه) بررسی شدند. مطالعه حاضر نشان داد از تعداد 738 راس گاو مورد آزمایش، 58 راس دارای عیار سرمی بر علیه مایکوباکتریوم اویوم زیرگونه پاراتوبرکلوزیس با درصد S/P بیشتر از 60 درصد بودند (میزان شیوع 86/7 درصد) که 25 راس مثبت (با درصد S/P بیشتر از 70 درصد) و 33 راس مشکوک (با درصد S/P بیشتر از 60 تا 70 درصد) بودند. به دلیل این که چهره بیماری یون غالبا تحت بالینی است و دام به ظاهر سالم به نظر می رسد، به سبب دفع میکروب در مدفوع و ترشحات بدن خود بقیه گله را نیز آلوده می کنند. لذا انجام آزمون های غربالگری دوره ای در گله و همچنین تست دام های تازه وارد در کنار سایر اقدامات پیشگیرانه اکیدا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم اویوم زیرگونه پاراتوبرکلوزیس، آنتی بادی، الایزا، گاوهای شیری
  • سعید خداداد، داریوش مهاجری *، رامین کفاشی الهی صفحات 167-178
    متوترکسات در دوزهای بالا برای کبد سمی میباشد. این مطالعه، برای ارزیابی اثرات محافظتی عصاره هیدروالکلی ریشه شلغم در برابر سمیت کبدی ناشی از متوترکسات در موش صحرایی انجام شد. بدین منظور 40 سر موش صحرایی نر ویستار به طور تصادفی در چهار گروه مساوی تقسیم گردیدند. گروه 1 به عنوان شاهد انتخاب شد. به گروه های 2 و 4، ریشه گیاه شلغم (mg/kg 200) به مدت 15 روز متمادی گاواژ گردید. گروه های 3 و 4 تک دوز متوترکسات (mg/kg 20) را در دهمین روز آزمایش به طور داخل صفاقی دریافت کردند. در پایان، سطوح سرمی آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز و بیلیروبین تام، آلبومین و پروتئین تام اندازه گیری شد. میزان مالوندی آلدئید و فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز نیز در هموژنات بافت کبد اندازه گیری شد. در نهایت، یافته های بیوشیمیایی با نتایج هیستوپاتولوژی تطبیق داده شد. در گروه 4، عصاره ریشه شلغم به طور معنی داری (05/0P<) میزان افزایش یافته آنزیم های شاخص آسیب کبد و بیلیروبین تام را کاهش و سطوح کاهش یافته آلبومین و پروتئین تام سرم را به طور معنی داری (05/0P<) افزایش داد. در این گروه، عصاره ریشه شلغم به طور معنی داری (05/0P<) میزان پراکسیداسیون لیپیدی را کاهش و سطوح آنتی اکسیدانهای کبد را افزایش داد. از لحاظ هیستوپاتولوژی نیز تغییرات بافتی همراستا با یافته های بیوشیمیایی بودند. نتایج نشان داد عصاره ریشه شلغم با خواص آنتی اکسیدانی خود، کبد موشهای صحرایی را در برابر سمیت ناشی از متوترکسات محافظت میکند.
    کلیدواژگان: متوترکسات، مسمومیت کبدی، ریشه گیاه شلغم، موش صحرایی
  • حمید محی الدین *، حمیدرضا فتاحیان، محیا جزینی درچه صفحات 179-184
    یک قلاده گربه چهارماهه، نژاد مو کوتاه اهلی با علایم بدشکلی در اندام خلفی چپ، عدم وزن گیری، درد در انتهای اندام خلفی چپ، بدون سابقه تصادف به بیمارستان حیوانات خانگی ارجاع داده شد. عدم تشکیل استخوان های بلند (همی ملیا) عارضه ای مادرزادی است که بصورت کامل یا ناقص در یک یا چند استخوان رخ می دهد. تمامی استخوان های ضمیمه ای به مدل های مختلف میتوانند این عارضه را نشان می دهند. در استخوان های زند زبرین، زند زیرین و درشت نی بیشترین میزان رخداد را نشان می دهد. در بیمار حاضر همی ملیا از نوع انتهایی در اندام خلفی چپ بوده و عدم تشکیل کامل استخوان های درشت نی، قلم ها و بند های انگشتان در اندام خلفی چپ و عدم تشکیل کامل استخوان های قلم و بندهای انگشت در اندام خلفی مقابل مشاهده شد. در مورد بیمار مذکور به دلیل بد شکلی استخوان، چرخش اندام و عدم امکان تثبیت مفصل، قطع عضو توصیه گردید. جراحی عقیم سازی جهت جلوگیری از انتقال عارضه به نسل بعدی و همچنین رادیوگرافی از نواحی دیگر بدن به دلیل امکان وقوع همزمان سایر ناهنجاری های مادرزادی در این بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: همی ملیای انتهایی درشت نی، آژنزیس انگشتان، رادیوگرافی، گربه
|
  • Hossein Hashemzade Farhang * Pages 105-111
    Intestinal protozoa in dogs have a fairly large variety, and infection prevalence can be observed subclinical and or clinical sometimes. Different species such as Entamoeba spp, Sarcocystis spp, Isospora spp and Cryptosporidium spp can be seen in the dog’s intestine. Regarding the importance of pathogenic protozoan parasites in the intestines of dogs and their zoonotic importance, this study was conducted on stray dogs in Tabriz city. This study was carried out from august 2015 to 2016, for 12 months. During this study, one hundred fecal samples of dogs were obtained from different regions of Tabriz city and then microscopic parasitological examination performed. Samples test were condensed with formel ether, and also, to observe different protozoan parasite and Cryptosporidium spp were used three-chrome and modified Ziel-Nielsen staining respectively. From one hundred examined stool samples, 54% were infected with all types of protozoa infection and observed protozoa were included: Entamoeba hystolica, Entamoeba coli, Isospora oocysts and Cryptosporidium spp. In all age groups, Entamoeba hystolica and Cryptosporidium spp were with the highest and the lowest prevalence respectively. Given to the high prevalence, giving necessary awareness and training to dogs owners by veterinarians can prevent greatly the spread of disease in human and animals.
    Keywords: Tabriz, dog, protozoa
  • Parisa Shabazi *, Mohammad Tooloei, Elnaz Zamanzad Ghavidel, Armin Hassanzadeh Pages 113-122
    Parasitic diseases are the major obstacle in the growth and development of animal health all over the world. Horses, among most domestic animals are reported to be more susceptible to a large number of parasites and may harbor different species at any time. The present study was carried out to establish the Gastrointestinal Parasites (GIP) profile of club and rural horses in Ardabil city. A total of fifty (50) horses made up of 34 males and 16 females were examined in spring and summer, 2015. Fecal samples were processed by flotation techniques. GIP encountered were Strongyles (34%), Parascaris equorum (20%), Strongyloides westrii. (12%), Anoplocephalidae (6%), Trichostrongylus spp. (4%), Ornithobilharzia turkestanicum (4%) and Dicrocoelium dendriticum (2%). According to the results, no significant differences in infection rate were found between male and female horses. But intensity of infection in untreated horses were significantly more than treated horses (P<0.05). There was no significant differences between infected and uninfected horses in age despite of more infection rate were found in horses aged 6 – 10yrs. Meanwhile in 4% of samples Ornithobilharzia eggs were found that is the first report of this parasite in horses in the region.
    Keywords: Parasitic helminthes, Gastrointestinal, Horse, Ardabil
  • Ali Hoseinkhani, Khosro Parsaeimehr *, Monireh Darezereshkipoor, Arash Javanmard Pages 123-132
    The positive effect of probiotics on performance and health status of suckling calves has long been demonstrated. In this regards, in overall, 24 male and female calves with an average weight of 3 ± 50 kg and the age of about 3 ± 40 for the experimental period of 45 days was selected. Treatments include 1) control, 2) group receiving Lactobacillus casei stain, 3) the group receiving Lactobacillus acidophilus strain. The admixture of experimental treatments with physiological serum (carrier) was supplemented to the calves. The outputs showed that the supplementation of probiotics based lactobacilli strain had no significant effect on feed intake. Although, supplementation of lactobacilli strains increases the weight of the calves were in the entire period (p<0.05). Also, the results demonstrated that the treatments containing probiotics improve feed efficiency in a period of weaning as well as in the entire period of the experiment(p <0.05).The addition to, supplementation of probiotics in the diet of calves significantly increased blood glucose content and reduced blood urea nitrogen (p <0.05). Inversely, there is no significant effect on the amount of total protein, albumin, triglycerides and blood cholesterol was shown. Furthermore, observed results showed that the use of probiotic supplements can improve health indicators were numerically but not statistically. According to all outputs, we can conclude the supplementation of probiotics in the diet of calves improves performance and has a beneficial effect on blood parameters.
    Keywords: Probiotics, performance, blood parameters, health indicators, suckling calf
  • Parisa Mehrparvar, Akram Eidi *, Pejman Mortazavi, Shahrbanoo Oryan Pages 133-144
    Celery (Apium graveolens) is a biennial, belonging to family Apiaceae. Various parts of celery are used in hepatic and spleen disorders, brain disorders, body pain, and sleep disturbances. The present study was planned to investigate effect of celery ethanolic extract on ethylene glycol induced kidney injury in male Wistar rats. Urolithiasis was induced in hyperoxaluric rat model by giving 0.75% ethylene glycol for 28 days. Animals were divided into 8 groups (n=6) including normal control, urolithiatic control (0.75% ethylene glycol in their drinking water), normal rats receiving celery extract at doses 50, 100, 200 mg/kg, b urolithiatic rats receiving celery extract at doses 50, 100, 200 mg/kg intragastrically. In the end of experiment (28 days), blood samples were collected by cardiac puncture and serum calcium and oxalate was analyzed. Statistical analysis was performed by one-way analysis of variance followed by Tukey post hoc test (p<0.05). Our results showed that significantly elevation of serum calcium and oxalate in urolithiatic control compared with the normal control rats. However, administration of celery extract produced significantly reduction in serum calcium and oxalate in urolithiatic rats compared with the urolithiatic control. Thus, celery extract could ameliorate urolithiasis induced by ethylene glycol. Therefore, celery extract might have potential clinical implications in preventing the oxidative renal cell injury that can ultimately lead to kidney stone formation.
    Keywords: Celery, Apium graveolens, Urolithiasis, Ethylene glycol, rat
  • Ali Reza Ghadrdan Mashhadi *, Mohammad Razi Jalali, Seyed Reza Fatemi Tabatbaei, Marzieh Arjmand, Nezhad Pages 145-155
    It seems that the evaluation of parameters like serum biochemical changes following intense physical activity can help to provide data which may help in predicting the athletic capacity of horse in racing conditions. In present study, serum concentration of some biochemical factors was determined before and after intense physical activity in nine, 4-10 years old Arab horses. The blood samples were collected at 1 h before (T0) just after )T1(, 3 hours (T2) and 24 hours (T3) after running with maximum speed in a 1250-meters course. The measuring of serum values of total protein, albumine, BUN, creatinine and glucose and also serum activity of creatine phosphokinase and lactate dehydrogenase enzymes were done by routine laboratory methods. The data were analyzed statistically with one-way repeated measures ANOVA and Tukey's test. The results showed that all of the measured parameters, except BUN were significantly increased after running .It seems that heamoconcentration caused by severe sweating and stress induced by racing conditions, are the reason of these changes.
    Keywords: Exercise, biochemical parameters, Serum, Arab horse
  • Yavar Heydarzadeh Asiabi, Behboud Jafari *, Ali Hassanpour Pages 157-166
    Johne’s disease or paratuberculosis is an untreatable infectious disease of ruminants with a global distribution caused by Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP). The disease is commonly spread by fecal-oral contamination of calves. Persistent diarrhea, weight loss and decrease in milk production are the most important signs in acute form of the disease and these signs are usually seen in cattle with over 2 years of age due to prolonged incubation period. The aim of the present study was to investigate the rate of infection to Johne’s disease by detecting antibody titers against MAP using the absorptive ELISA method. For this purpose, blood samples were collected from 738 randomly selected milking cattle of Moghan agro-business and animal husbandry complex and their sera were investigated using commercially available specific kit (ID.vet, Paras Company, Mont Pellie, France). The results indicated that 58 cattle had antibody titers against MAP with S/P percentage over 60% (infection rate of 7.86%) of which 25 cattle were positive (with S/P percentage over 70%) and 33 were suspicious (with S/P percentage between 60-70%). Because Johne’s disease is manifested as a subclinical disease and infected cattle seem to be apparently healthy, bacteria are shed through faeces and body secretions causing infection of the rest of the herd. This study demonstrated that the rate of infection to Johne’s disease in Iran is much higher compared to most other developed countries necessitating performing periodic herd screening tests and testing recently introduced animals alongside other preventive measures.
    Keywords: Mycobacterium subspecies paratuberculosis, antibody, ELISA, dairy cattle
  • Saeed Khodadad, Darush Mohajeri *, Ramin Kaffashi Elahi Pages 167-178
    Methotrexate as an anticancer drug, at high doses is hepatotoxicant. Oxidative stress has been proven to be involved in methotrexate induced toxicity. Because of antioxidant potential of Brassica rapa. L root, this study was undertaken to examine the protective effect of Brasscia rapa L. root hydroalcoholic extract (BR), on methotrexate induced hepatotoxicity in rat. For this purpose, forty male Wistar rats were randomly allocated into four equal groups. Group 1 was used as control; groups 2 and 4 were orally treated with Brasscia rapa. L (200 mg/kg) for 15 consecutive days. Groups 3 and 4 received a single intraperitoneal dose of methotrexate (20 mg/kg) on the 10th day of the experiment. At the end of experiment, serumic levels of AST and ALT, ALP and total bili, albumin and total proteins were assessed. Malondialdehyde and activities of superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase and glutathione reductase were assayed in liver homogenates. Finally, the biochemical findings were matched with histopathological verification. In group 4, Brasscia rapa significantly (P<0.05) decreased the elevated levels of serum biomarkers of hepatic injury and total bilirubin, and significantly increased the diminished levels of serum albumin and total proteins (P<0.05). In this group, Brasscia rapa significantly (P<0.05) decreased the lipid peroxidation and elevated the decreased values of hepatic antioxidants. Histopathologically, the changes were in agreement with biochemical findings. The results obtained showe that Brasica rapa, because of its antioxidant potential, exerts a protective effect against methotrexate induced hepatotoxicity in rats.
    Keywords: Methotrexate_hepatotoxicity_Brassica rapa. L root_rat
  • Hamid Mohyeddin *, Hamidreza Fattahian, Mahya Jazini Dorcheh Pages 179-184
    A 4- month- old domestic short hair (DSH) kitten with malformed, non weight bearing and painful left pelvic limb without any history of trauma was referred to small animal hospital. Absence of bone formation (hemimelia) is a congenital complete or partial absence of one or more than one bone in limbs. All appendicular bones can be affected and many variations have been shown. Radial, ulnar and tibial hemimielia are usually commonplace. In the present clinical report we found terminal hemimelia in left limb and agenesis of tibia, metatarsal bones and phalanges in left pelvic limb and agenesis of metatarsal bones and phalanges in contralateral hindlimb. In the present case ampulation of affected limb was recommended to owner because of severe limb deformities, limb rotation and impossibility of arthrodesis. Castration due to prevention of transmission of this disorder to the next generation and radiography of other sites due to preventation of concurrent disorders were suggested.
    Keywords: Key words: Terminal tibial hemimelia, Agenesis of phalanges, Radiography, kitten