فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال نهم شماره 32 (تابستان 1397)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال نهم شماره 32 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/13
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ایمان پارسایی *، اسماعیل سعدی پور، فریبرز درتاج، حسن اسدزاده صفحات 1-14
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی فراهیجان براساس جو مدرسه، ارزش های وابسته به تحصیل و عملکرد خانواده در دانش آموزان متوسطه بود. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه اول و سوم مقطع متوسطه دوم شهر شیراز در سال تحصیلی 1396-1395 بود. نمونه آماری380 نفر (190 دختر و 190 پسر) از این افراد بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله انتخاب و به پرسشنامه و به پرسشنامه های جو مدرسه، سنجش عملکرد خانواده، ارزش های وابسته به تحصیل و فراهیجانپاسخ دادند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین جو مدرسه و ارزش های وابسته به تحصیل با فراهیجان وجود دارد اما بین نمره کلی عملکرد خانواده با فراهیجان رابطه معناداری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که از بین ابعاد جو مدرسه، بعد ارتباط مثبت معلم و دانش آموز و حمایت عاطفی، از بین ابعاد ارزش های وابسته به تحصیل، بعد ارزش های فردی و ارزش های اجتماعی و از بین ابعاد عملکرد خانواده، بعد حل مشکل و همراهی می تواند به طور مثبت و معناداری فراهیجان را پیش بینی کند. بر اساس نتایج می توان نتیجه گیری کرد که جو مدرسه، ارزش های وابسته به تحصیل و عملکرد خانواده قادر به پیش بینی فراهیجان می باشند. بر اساس نتایج می توان نتیجه گیری کرد که جو مدرسه، ارزش های وابسته به تحصیل و عملکرد خانواده قادر به پیش بینی فراهیجان می باشند.
    کلیدواژگان: جو مدرسه، عملکرد خانواده، ارزش های وابسته به تحصیل، فراهیجان
  • کورش محمدی، رامانا شهبازفر * صفحات 15-24
    اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی اختلالی شایع در دوران کودکی با شیوع 5-3 درصد است. این پژوهش به منظور مقایسه و بررسی عناصر "ترسیم آدمک رنگی" در کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی و کودکان عادی انجام گردید. این پژوهش از نوع پژوهش های علی- مقایسه ای است. 25 کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی به روش نمونه گیری در دسترس و 25 کودک عادی به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده آزمون آدمک رنگی روآیه و مقیاس درجه بندی کانرز جهت ارزیابی اختلال نقص توجه-بیش فعالی بودند. داده ها با روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل گردید. نتایج نشان داد که بین کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی و کودکان عادی در 13 عنصر آزمون آدمک رنگی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0 P≤). به طور کلی نتایج نشان دادند که شاخص های ترسیمی پرخاشگری و اضطراب در کودکان دارای اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی نسبت به کودکان عادی متفاوت است. به این ترتیب بر اساس نتایج حاصل از این آزمون می توان به درمانگران پیشنهاد نمود که در اقدامات درمانی و مداخله ای علاوه بر مشکلات آشکار و علائم شاخص کودکان مبتلا به بیش فعالی، به سایر علائم و مشکلات همراه نیز توجه درمانی ویژه داشته باشند.
    کلیدواژگان: آزمون ترسیم آدمک رنگی، اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی، کودکان عادی
  • وحید رضایی *، محمدحسین فلاح، سعید وزیری صفحات 25-39
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی علل طلاق به شیوه تحلیل روایت درشهرستان یزد و طراحی آموزش پیش نیازهای زوجیت مبتنی بر علل طلاق با رویکرد یادگیری فعال و با محوریت خانواده، مدرسه و دانش آموز انجام گرفت.
    روش ها
    جامعه آماری پژوهش زوج های طلاق گرفته شده در شهرستان یزد بودند و روش نمونه گیری زوج های مذکور در دسترس بود با توجه به کیفی بودن تحقیق با حجم نمونه نامعلوم مورد مطالعه قرار گرفتند. با روش توصیفی پیمایشی به صورت مقطعی و با استفاده از مشاهده و مصاحبه بالینی از هر زوج طلاق گرفته، داده های کیفی مورد نظر جمع آوری شد تا تقریبا به جواب های یکسانی منتهی شد و سپس به شیوه تحلیل روایت تجزیه و تحلیل گردیده و پس از کد بندی های لازم، علل کیفی طلاق معلوم شد و برای علل کشف شده با رویکرد یادگیری فعال با محوریت خانواده، مدرسه و دانش آموز پیش نیازهای یک زوج موفق با یک مدل آموزشی موثر طراحی و به بررسی سوال های تحقیق و بحث با پژوهش های مشابه انجام شده در این زمینه پرداخته شد.
    نتیجه
    نتایج پژوهش به تحلیل کیفی عوامل طلاق و تهیه مدل آموزشی مبتنی بر علل طلاق در شهرستان یزد بر اساس یادگیری فعال با محوریت خانواده و مدرسه انجامید.
    کلیدواژگان: علل طلاق، تحلیل روایت، طراحی آموزش پیش نیازهای زوجیت، رویکرد یادگیری فعال
  • سمیه اسماعیلی، راضیه شیخ الاسلامی * صفحات 41-62
    هدف از پژوهش حاضر تبیین اثر ارزش های فرهنگی بر خلاقیت دانشجویان از طریق نقش واسطه ای انگیزش و هیجان بود. بدین منظور، 574 دانشجو از میان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز که در سال تحصیلی 95-1394 مشغول به تحصیل بودند، با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و پرسشنامه های ارزش های فرهنگی (سیواداس و همکاران، 2008) ، ترجیح کاری (آمابیل و همکاران، 1994) ، عواطف مثبت و منفی (برادشاو، 2009) و خلاقیت (عابدی، 1372) را تکمیل کردند. داده های جمع آوری شده به کمک نرم افزارهای SPSS و Amos نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos نشان داد که مدل نهایی با داده های پژوهش برازش مناسبی دارد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که ارزش های فردگرا از طریق کاهش هیجان منفی و نیز ارزش های جمع گرا از طریق افزایش انگیزش درونی، بر خلاقیت اثر غیرمستقیم دارند. در مجموع، نتایج این پژوهش بیانگر نقش تعیین کننده ارزش های فرهنگی، انگیزش درونی و هیجانات در خلاقیت است.
    کلیدواژگان: ارزش های فرهنگی، انگیزش، خلاقیت
  • راضیه شیخ الاسلامی *، محمد مهدی شیرزادی صفحات 63-82
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه ی محق پنداری تحصیلی و عدالت کلاسی با آداب گریزی تحصیلی با واسطه گری درگیری تحصیلی انجام شد. برای انجام این پژوهش، تعداد 421 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه تجدیدنظر شده آداب گریزی در آموزش پرستاری (کلارک و همکاران، 2015) ، مقیاس محق پنداری تحصیلی (آکاکاسو، 2002) ، مقیاس عدالت کلاسی (چیرا و همکاران، 2016) و پرسشنامه درگیری تحصیلی (ریو، 2013) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارAMOS انجام شد. نتایج نشان داد، مدل این پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است. با توجه به یافته ها، درگیری تحصیلی، نقش واسطه ای در رابطه عدالت کلاسی و محق پنداری تحصیلی با آداب گریزی تحصیلی داشت. به این معنا که با افزایش عدالت کلاسی، درگیری نیز افزایش یافته و از این طریق، آداب گریزی تحصیلی کاهش یافته است. همچنین، با افزایش محق پنداری تحصیلی، درگیری کاهش یافته و از این طریق، آداب گریزی تحصیلی افزایش یافته است. پژوهش حاضر با ارائه الگویی از آداب گریزی تحصیلی می تواند به مسئولان آموزش عالی کمک نماید با پیشگیری از رفتارهای نامطلوب تحصیلی، زمینه بهبود و ارتقای یادگیری دانشجویان را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: آداب گریزی تحصیلی، درگیری تحصیلی، عدالت کلاسی، محق پنداری تحصیلی
  • فاطمه ذاکری، محمدرضا صفاریان طوسی *، حمید نجات صفحات 83-96
    خانواده اساس و شالوده ی زندگی فردی و اجتماعی است و هسته اصلی خانواده، زن و شوهر هستند، هرگونه تلاش برای حفظ روابط از آسیب های احتمالی لازم و ارزشمند است؛ لذا هدف این پژوهش بررسی نقش تعدیل کننده خود شفقتی بر رابطه مشکلات بین فردی و دل زدگی زناشویی در زنان ناسازگار بود. پژوهش حاضر به روش کمی و از نوع پیمایشی همبستگی به اجرا درآمده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان ناسازگار مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر مشهد در فاصله زمانی اردیبهشت ماه تا خردادماه سال 97 بود. روش نمونه گیری به صورت خوشه ایچندمرحله ای بود. نمونه مورد پژوهش 103 نفر بودند که با پرسشنامه سازگاری زناشویی، مقیاس مشکلات بین فردی و مقیاس دل زدگی زناشویی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از رگرسیون سلسله مراتبی و تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که خود شفقتی بر رابطه مشکلات بین فردی و دل زدگی زناشویی در زنان ناسازگار نقش تعدیل کننده دارد. نتایج حاکی از آن است که آموزش خود شفقتی می تواند به عنوان یکی از مولفه های مداخله در زوج درمانی در کاهش دل زدگی زناشویی مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: خود شفقتی، مشکلات بین فردی، دل زدگی زناشویی، ناسازگاری زناشویی
  • پروین تاج صدرایی، کاترین فکری * صفحات 97-107
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر تشخیص وکاهش اختلال خواندن دانش آموزان بر فرسودگی شغلی معلمان بود. جامه آماری کلیه معلمان مدارس دولتی مقطع ابتدایی ناحیه 4 شهر شیراز در سال تحصیلی 96-95 بودند. نمونه گیری به شیوه خوشه ایانجام شد. به این ترتیب که ابتدا از بین مدارس دولتی به تصادف هفت مدرسه انتخاب شدند. پرسش نامه فرسودگی شغلی روی معلمان آن مدارس اجرا شد. از بین کسانی که نمره بالاتر از میانگین در پرسشنامه فرسودگی شغلی گرفتند، 40 نفر انتخاب شدند وبه تصادف در دو گروه 20 نفری گروه گواه وآزمایش جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه یک ونیم ساعته آموزش مبتنی بر تشخیص وکاهش اختلال خواندن دریافت کردند. در گروه گواه مداخله ای انجام نگرفت. پس آزمون اجرا شد ویک ماه بعد پیگیری انجام گردید وداده ها با روش آماری مناسب (تحلیل کوواریانس) مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفتند. نتایج نشان داد آموزش مبتنی بر تشخیص وکاهش اختلال خواندن دانش آموزان بر فرسودگی شغلی معلمان تاثیر معنادار دارد و نتایج در طول زمان پایدار است.
    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر تشخیص و کاهش اختلال خواندن، فرسودگی شغلی، معلمان
  • مهدی محمدی *، خاطره محمد جعفری، رحمت الله مرزوقی، مریم شفیعی، فریبا خوسبخت صفحات 109-130
    هدف کلی پژوهش بررسی تاثیر آموزش تفکر ژرف اندیشانه بر توسعه یادگیری پژوهش محور دانش آموزان در درس علوم پنچم ابتدایی شهر کرمان بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پایه پنجم مقطع ابتدایی شهر کرمان بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 23 نفر از دانش آموزان دختر دو کلاس پنجم دوره ابتدایی از یک دبستان دولتی در یک منطقه متوسط انتخاب شدند. برای ارزیابی میزان یادگیری پژوهش محور دانش آموزان، از جعبه ابزار معلمان برای دانش آموزان پیش دبستانی تا هشتم در درس علوم و دو آزمون معلم ساخته درس علوم پنجم استفاده شد. یافته ها نشان داد که پس از آموزش تفکر ژرف اندیشانه، دانش آموزان گروه آزمایش از نظر سطح یادگیری پژوهش محور به سطح کارآموز رسیدند و تفاوت معنی داری را با گروه کنترل نشان دادند. بنابراین آموزش تفکر ژرف اندیشانه تاثیر مثبت و معنی داری بر یادگیری پژوهش محور دانش آموزان در درس علوم دارد. با استفاده از آموزش تفکر ژرف اندیشانه، دانش آموزان قادر خواهند بود از روش علمی تبعیت نموده و از منابع، تجهیزات و فناوری ها استفاده نموده و از همه اصطلاحات و مفاهیم علمی، متفکرانه بهره ببرند.
    کلیدواژگان: تفکر ژرف اندیشانه، یادگیری پژوهش محور، دانش آموزان، علوم
  • علی قاسمی *، پروین کدیور، هادی کرامتی، مهدی عرب زاده صفحات 131-148
    هدف اصلی از اجرای پژوهش بررسی روایی و پایایی پرسشنامه خوش بینی تحصیلی معلم 11 سئوالی است. پژوهش حاضر از نوع طرح توصیفی – همبستگی است. گروه نمونه شامل501 نفر معلم شامل 298 نفر معلم مرد و 203 نفر معلم زن از معلمان آموزش و پرورش شهرستان های پارسیان، عسلویه و شیبکوه از توابع استان های هرمزگان و بوشهر به روش تصادفی - طبقه ای انتخاب شده اند. روایی پرسشنامه با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عامل تاییدی انجام شد. با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی سه عامل تاکیدات تحصیلی، اعتماد و حس کارآمدی از پرسشنامه استخراج شد و بار عاملی سئوالات روی عامل ها مطلوب بود. شاخص های برازش به دست آمده از تحلیل عامل تاییدی مطلوب بود. مقدار پایایی کل پرسشنامه، تاکیدات تحصیلی، اعتماد و حس کارآمدی قابل قبول بود. نتایج حاصل از بررسی روایی نشان داد که مدل نظری سه عاملی خوش بینی تحصیلی معلم با داده های پژوهش برازش دارد. هم چنیناینپرسشنامه ابزاری معتبر و با روایی مطلوب بوده و قابلیت کاربرد در پژوهش های آموزشی و روان شناختی در ایران را دارد.
    کلیدواژگان: خوش بینی تحصیلی معلم، تاکیدات تحصیلی، اعتماد معلم به والدین و دانش آموزان، حس کارآمدی معلم
  • بهمن سهرابی *، نیما سلطانی نژاد صفحات 149-160
    تسهیم موثر دانش به عنوان یکی از جنبه های مدیریت دانش می تواند از مهم ترین عوامل موفقیت سازمان های ورزشی در محیط متغیر و پیچیده امروزی باشد. از اینرو هدف کلی تحقیق حاضر طراحی مدلی ساختاری به منظور بررسی تاثیر ویژگی های شخصیتی بر تسهیم دانش کارکنان ستادی اداره کل ورزش و جوانان استان تهران می باشد. روش تحقیق توصیفی- همبستگی و از نوع معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش را 230 نفر از کارکنان ستادی شاغل در اداره کل ورزش و جوانان استان تهران تشکیل می دهند. با استفاده از جدول گرجسی و مورگان، حجم نمونه برای انجام این پژوهش 140 نفر تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد و در نهایت 141 پرسشنامه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده برای تحلیل جمع آوری شد. پایایی و روایی ابزار تحقیق با محاسبه آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی و میانگین واریانس تبیین شده ارزیابی و تائید شد و روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط استادان و خبرگان آشنا به موضوع تایید شد. داده ها پس از جمع آوری، با نرم افزار آماری ایموس و پی ال اس تحلیل شد. نتایج نشان داد ویژگی های شخصیتی و موله های آن (اقتدارگرایی، عزت نفس، کانون کنترل و سازگاری) بر تسهیم دانش تاثیر مثبت و معناداری دارند.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، ویژگی های شخصیتی، سازمان ورزشی، معادلات ساختاری
  • رضوان رضوانی اصل *، مهدی نمازی زاده، محمد کاظم واعظ موسوی، علی زارعی صفحات 161-179
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر دو مدل آموزشی (بازی های تاکتیکی و مستقیم) بر یادگیری مهارت های منتخب بسکتبال در شرایط رقابتی است. نمونه پژوهش 24 دانشجوی دختر تربیت بدنی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت بودند که واحد درسی بسکتبال را اخذ نموده بودند. به همین منظور نمونه آماری پژوهش، به دو گروه تقسیم شدند که یک گروه با مدل آموزشی بازی های تاکتیکی (n=12) و گروه دیگر با مدل آموزشی مستقیم (n=12) آموزش داده شدند. برنامه تمرینی شامل 8 هفته، هفته ای 2 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه بود. این پژوهش شامل سه مرحله پیش آزمون، تمرین و پس آزمون بود و با استفاده از ابزار GpAI، تاکتیک ها (تصمیم گیری و حمایت هم تیمی) مورد سنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، روش های آماری آزمون تحلیل واریانس و آزمون تی استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری (P) بین مهارت های منتخب و عملکرد حرکتی بازیکنان دو مدل بازی های تاکتیکی و مدل مستقیم وجود ندارد. علاوه بر این نمرات درصدی مهارت های حرکتی، تصمیم گیری و حمایت هم تیمی برای هر دو گروه در مرحله پس آزمون نسبت به پیش آزمون، افزایش معناداری را نشان می دهد. به طور کلی، نتایج پژوهش نشان می دهد که مدل تاکتیکی و مدل مستقیم به یک اندازه می توانند در بهبود عملکرد بسکتبال تاثیر داشته باشند.
    کلیدواژگان: شرایط رقابتی، مدل آموزشی، مهارت های حرکتی، تصمیم گیری و حمایت هم تیمی
  • سلوی شمس الدینی لری، فریده دوکانه ای فرد *، عبدالله شفیع آبادی صفحات 181-201
    هدف پژوهش حاضر تدوین الگوی پیش بینی اختلالات عاطفی-رفتاری کودکان براساس مهارت های اجتماعی و اضطراب مادرانشان با میانجیگری خودپنداره کودکان بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پسر 8 تا 12 ساله 4 مدرسه دولتی منطقه 6 شهر تهران به همراه مادران آنان در سال 1396 بودند. حجم نمونه با توجه به نوع تحقیق و برای جلوگیری از افت آزمودنی450 نفر درنظرگرفته شد. ابزار پژوهش پرسشنامه های مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت، اختلالات رفتاری و رفتاری- عاطفی وودورث، خودپنداره پیرز و هریس است. پس از اتمام پرسشنامه ها از مادران آنها خواسته شد که به پرسشنامه اضطراب مارچ در مورد خود پاسخ دهند. سپس پرسشنامه مادرانی که نمرات بالایی در اضطراب کسب کرده بودند با پرسشنامه های مربوط به فرزند خود مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نمرات پایین اضطراب از روند پژوهش خارج شد. در نتایج به دست آمده از ضریب همبستگی، رگرسیون چند متغیری و آزمون تحلیل مسیر استفاده شد. در صورت لزوم تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری مانند ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS و روش تحلیل مدل معادلات ساختاری در نرم افزار Amos به بررسی فرضیه های تحقیق پرداخته شد. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: اضطراب، خودپنداره، اختلالات عاطفی- رفتاری، مهارت های اجتماعی
  • محمد مهدی شریعت باقری * صفحات 207-223
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی-ارتباطی بر مسئولیت پذیری و سازگاری با مدرسه در دانش آموزان دوره اول متوسطه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 100 نفر از دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه دبیرستان مهرهشتم شهر تهران در سال 1396 بود. داده های این پژوهش از استخراج پرسشنامه مسئولیت پذیری روان شناختی کالیفرنیا (مگارگی ، 1972) و پرسشنامه سازگاری دانش آموزان (سینها و سینگ، 1993) به دست آمد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی از میان دانش آموزان مذکور تعداد 60 نفر به طور کاملا تصادفی انتخاب و در دو گروه 30 نفره آزمایش و کنترل قرار داده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش مهارت های اجتماعی- ارتباطی را دریافت کرد و به گروه کنترل هیج آموزشی در این خصوص ارائه نشد. داده های این پژوهش در دو بخش توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بررسی توصیفی، شاخص های آماری توصیفی یعنی محاسبه فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد برای هر دو گروه (گروه آزمایش و کنترل) انجام گرفت و برای بررسی آمار استنباطی نیز از تحلیل کوواریانس (ANCOVA) استفاده شد. نتایج کلی پژوهش نشان داد که آموزش مهارت های اجتماعی- ارتباطی به طور معناداری، باعث افزایش مسئولیت پذیری و سازگاری با مدرسه در دانش آموزان می شود. به عبارت بهتر با شرکت در جلسات آموزش مهارت های اجتماعی- ارتباطی، سطوح مسئولیت پذیری و سازگاری با مدرسه در دانش آموزان افزایش می بابد.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های اجتماعی- ارتباطی، مسئولیت پذیری، سازگاری با مدرسه
|
  • imam parsaei *, Esmaeil Sadipoor Esmaeil Sadipoor, Faraiborz Dortaj, Hassan Asadzaeh Pages 1-14
    The purpose of this study was to predict meta-emotion based on school climate, values related to study and family function in high school students. The research method was correlational type and the population of study was all Shiraz second high school students in 2016-2017 academic years. The sampling method was cluster sampling, and 380 students (190 boys and 190 girls) were selected. The instruments of this study were school climate, family function, values related to study and met-emotion questionnaires. The results of Pearson correlation coefficient showed that there is a positive and significant relationship between the school climate and Values related to study with Meta-Emotion, but there was not any relationship between the general score of family performance with Meta-Emotion. The results of Simultaneous multiple regression analysis showed that in the school climate, the positive relationship between teacher and student and emotional support; in values related to study, Personal and social values and in family function, Problem solving and cooperation positively and significantly could predict met-emotion. Based on the results, could conclude that the school climate, values related to study and family function are able to predict meta-emotion.
    Keywords: school climate, values related to study, family function. meta-emotion
  • k mohammadi, ramana SHAHBAZFAR * Pages 15-24
    Background and Purpose: Attention Deficit / Hyperactivity Is a common disorder in childhood With a prevalence of 3-5%. This research was carried out in order to Compare and Study of "colored drawing" in children with attention deficit hyperactivity and normal children.
    Method
    This is an causal-comparative study. 25 children with attention deficit hyperactivity disorder were selected using available sampling method And 25 normal children by multistage random sampling. The tool used was the Jacqueline Rooye Dummy test. Data were analyzed by multivariate analysis of variance.
    results
    The results showed a significant difference Among children with autism disorder And Normal children In the 13 elements of the colored doodle test(P <0.001).
    Conclusion
    The results showed that it was different Indicators of aggression and Anxiety At Children with attention deficit hyperactivity disorder Than normal children. this way Based on the results of this test Therapists may be advised to have special treatment attention, In therapeutic interventions and Interventional.
    Keywords: draw-a-person, Attention deficit hyperactivity disorders, Normal children
  • vahid rezaei *, mohammad hosein fallah, Saeed Vaziri Pages 25-39
    Purpose
    The purpose of study was to investigate the causes of divorce in narrative analysis method in Yazd and to design the education of divorce based on the principles of family-based, school-based, and student-centered learning based on the causes of divorce.
    Methods
    The statistical population of divorced couples in Yazd and the sampling method of these couples were available. Due to the quality of the research, an unknown sample size was studied. The descriptive cross-sectional survey was conducted using observation and clinical interviews from each divorced couple. The collected qualitative data were collected to approximately the same answers and then analyzed using narrative analysis method. Following the necessary coding, The qualitative causes of divorce turned out to be, and for reasons discovered by the active learning approach based on family, school, and student-centered learning, the needs of a successful couple with an effective learning model were designed and reviewed by research questions and discussions with similar studies conducted in this area. paid.
    Conclusion
    The results of the study led to the qualitative analysis of divorce factors and the provision of an educational model based on the causes of divorce in Yazd based on active learning focused on family and school.
    Keywords: Causes of divorce, narrative analysis, designing the training of paired needle, active learning approach
  • Somayeh Esmaeliy, razieh sheikheslami * Pages 41-62
    The purpose of this study was to explain and investigated the effect of cultural values on students' creativity with the mediating role of motivation and emotion. 574 students of Islamic Azad University of Ahvaz who were studied in 2014-2015, were selected by cluster random sampling method and completed this questionnaires: cultural values (Sivadas et al, 2008), work preference (Amabile et al, 1994), positive and negative affect (Bradshaw, 2009) and creativity (Abedi, 1993). Data was analyzed by using SPSS-22 and Amos-22 software. The results of structural equation model by using Amos-22 software showed that the final model has suitable fitness to research data. The results of path analysis showed that individualistic values through reducing negative affect and collectivistic values through increasing intrinsic motivation, have positive effect on creativity. In sum, the results of this research indicate the important and demonstrated role of cultural values, intrinsic motivation and negative emotions in creativity.
    Keywords: Creativity, Cultural values, Emotion, Motivation
  • MohammadMehdi Shirzadi, razieh sheikheslami * Pages 63-82
    The purpose of this study was to investigate the relation academic entitlement, and classroom justice to academic incivility by mediation of academic engagement. To do this research, 421 students were selected from Shiraz University through multi-stage random cluster sampling. The research instruments were Incivility Revision Questionnaire in Nursing Education (Clark et al, 2015), Academic Entitlement Scale (Acacasso, 2002), Classroom Justice Scale (Chira et al, 2016) and Academic Engagement Questionnaire (Reeve, 2013). The data were analyzed by structural equation modeling using AMOS software. The results showed that the model of this research has a suitable fitness. According to the findings, the academic engagement had a mediating role in the relationship between classroom justice and academic entitlement with academic incivility. In this sense, with increasing classroom justice, academic engagement has also increased, and through this way, academic incivility has decreased. Also, with increasing academic entitlement, academic engagement has decreased and thus, academic incivility has increased. This study, by presenting a model of academic incivility, can help higher education planners improve students’ learning by preventing academic incivility behaviors.
    Keywords: academic engagement, academic entitlement, academic incivility, classroom justice
  • fateme zakeri, Mohammad reza Saffariantoosi *, hamid nejat Pages 83-96
    Family is the basis of personal and social life and the core of the family is husband and wife. Any attempt to keep relationships from necessary and valuable damage. Therefore, the purpose of this study was to Investigating the role of Self-Compassion moderator on the relationship between interpersonal problems and Couple Burnout in incompatible women. Research method is a quantitative and survey-correlative method. The statistical population of this study consisted of all incompatible women referring to counseling centers of Mashhad during the period Ordibehesht to Khordad 1397. The sampling method was multi-stage clustering. The sample consisted of 103 people who were examined by Marital Adjustment Inventory, Interpersonal problems Scale and Couple Burnout Inventory (CBM). Data were analyzed using hierarchical regression and path analysis. The results of this study showed that it is quite a moderating factor in the effect of interpersonal problems on couple burnout. The results indicate that Self-Compassion can be useful as a component of intervention in couple therapy in reducing couple burnout.
    Keywords: Self-Compassion, Couple Burnout, Interpersonal Problems, Marital incompatibility
  • parvintaj sadraie, katrin fekri * Pages 97-107
    The principle goal of this research is understanding the influence of teaching based on diagnosis and treatment of students’ reading disorder on burnout of teachers. The study has been done on all the teachers of the state elementary schools in district 4 of Shiraz city in Academic Year 2015-2016. Cluster sampling is used as the sampling method. At first teachers of 7 schools, chosen randomly, were asked to fill out a questionnaire about burnout. Out of the people who received above average grades in the burnout questionnaire, 40 were chosen at random and divided in two groups of twenty. These two groups are known as the control and experimental groups. The experimental group were trained for ten sessions of an hour and half for diagnosis and treatment of reading disorders. The control group was left inact. Post-test was done and a month after that analysis of variance and covariance. Results revealed remarkable influence of teaching based on diagnosis and treatment of students’ reading disorders on burnout of teachers.
    Keywords: diagnosis, treatment of students’ reading disorders, burnout, Teachers
  • mehdi mohammadi *, khatere Mohammad jafari, rahmatola marzoghi, Maryam Shafiei, fariba khoshbakht Pages 109-130
    Aim
    Aim of Research was to study the effect of Reflective thinking based teaching on development of Students’ inquiry based learning of science lessons of primary schools. Sampling and sample size: Statistical population included elementary students of Kerman studying in fifth. According to Convenience Sampling method, 46 students of two fifth grade classes in a primary school were selected. Instruments: Research instruments were “teacher tool box for preschool to eight grade students in science” and two teacher made tests”.
    Results
    Inquiry based learning level of students who were taught based on reflective thinking was significantly higher than control group.in the fields of using scientific tools and technology, utilizing scientific methods and argument strategies, establishing scientific communication and using scientific concepts and data.
    Conclusions
    Using reflective thinking teaching, students can obey scientific method in answering and using resources, equipment and technologies and take advantage from all scientific terms and concepts thoughtfully.
    Keywords: inquiry- based learning, reflective thinking, Science lessons, students
  • Ali Ghasemi*, Parvin Kadivar, Hadi Keramati, Mehdi Arabzadeh Pages 131-148
    Purpose
    The main purpose of this article is investigation of validity and reliability of 11 Items academic optimism of individual teacher questionnaire.
    Method
    The research method is correlational-description method. Questionnaires were administered between teachers, of ASALOUYEH, PARSIAN and SHIBKOOH cities in south Zone Hormozgan and Bushehr of Iran. 501 teachers selected with randomized stratified sampling. 298 men and 203 women responded to questionnaire.
    Results
    Validity of questionnaire was earned with exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA). Three factors is eared consist teacher academic emphasis, teacher trust in parents and students and teacher sense of efficacy. Result of confirmatory factor analysis (CFA) also showed that the goodness fit of the three factors were good fit of the data to the hypothesized model. Reliability of academic optimism questionnaire is earned with Alpha Cronbach Coefficient method. Alpha Cronbach coefficient of teachers, academic optimism and coefficient dimensions of this questionnaire consist teacher academic emphasis, teacher trust in students- parents and teacher sense of efficacy had acceptable Reliability.
    Conclusion
    The result showed that the three factors of academic optimism questionnaire has good and acceptable validity and reliability. This questionnaire can be used in instructional and psychological research in Iran.
    Keywords: academic optimism of individual teachers, academic emphasis, teacher trust in parents, students, teacher sense of efficacy
  • bahman sohrabi*, nima soltaninezhad Pages 149-160
    In a knowledge-based economy, organizations use employee knowledge as a resource for creating and increasing organizational value, and their success depends on their ability to manage this scarce resource. Effective knowledge sharing as one of the aspects of knowledge management can be one of the most important factors in the success of sports organizations in a changing and complex environment of today. The general purpose of the present research was to design a model for assessing the effect of social capital and personality traits on knowledge sharing among the staff of the General Department of Sports and Youth in Tehran province. The research method is descriptive-correlational and is a type of structural equation. The statistical population of this study consists of all 230 staff members of the General Department of Sports and Youth of Tehran Province. Using Morgan's table, a sample size of 140 people was determined. A questionnaire was used to collect data. Finally, 141 questionnaires were collected using simple random sampling method. Reliability and validity of the research tool were evaluated and confirmed by calculating Cronbach alpha, composite reliability and mean of variance explained. Content validity of the questionnaires was made by the professors and experts familiar with the subject. The data were analyzed by statistical software PLS and AMOS. The results showed that social capital and personality traits have a significant effect on knowledge sharing.
    Keywords: Personality Characteristics, Knowledge Sharing, Sport Organization, Structural Equations
  • rezvan rezvaniasl*, Mehdi namazizadeh, Mohammad kazem vaezmosavi, ali zarei Pages 161-179
    The aim of this study was investigation effect comparison of two instruction models (the tactical game and straight) on learning of Basketball selected skills in competition condition. The subjects were 24 female PE student of Islamic Azad University of Marvdasht that they had got Basketball course. They distributed to 2 groups, a group trained with tactical game model (n=12) and another group trained with straight model (n=12). They trained for 8 weeks, 2 sections in each weeks and 90 minutes in each section. The research was conducted three phases, include: pre-test, training and post-test (retention) and used “GPAI” tools for evaluation of various aspects of learning situations in skills, tactics (decision making and teammate support). The descriptive statics and statistical methods Mix ANOVA 2*2 and t-test were utilized to analyze data. Results show that there isn’t significant differential (p< 0/0001) between selected skills and motor function in players of two tactical game and straight models; where as observed significant increase in percent score of motor skills, decision making and teammate support in each groups at post-test stage than pre-test. Generally the result of this study show that tactical game model and straight model equally improvement Basketball function.
    Keywords: competition condition, tactical game model, straight model, motore performance
  • salva shamseddini lory, Farideh Dokanehi Fard *, AbdolAllah Shafi Abadi Pages 181-201
    The purpose of this study was to develop a model for predicting children's emotional-behavioral disorders based on social skills and anxiety of their mothers through mediation of children's self-concept. The research was applied in terms of purpose and in terms of correlation, exploratory, and directed and multivariate type. The statistical population includes all 8-12 year old male students in 4 public schools in district 6 of Tehran along with their mothers. The number of students was requested according to the list of education in the region, of which 2345 were. Multi-stage sampling. The sample size was considered according to the type of research and to prevent the depression of 450 students. The research tool was social skills, behavioral disorders and self-concept. After completing the questionnaires, their mothers were asked to respond to their anxiety questionnaire. Then, the mothers who had high scores in anxiety questionnaire were analyzed by questionnaires for their child and low anxiety scores were excluded from the research process. Then these students were examined with Woodworth’s questionnaire of behavioral-emotional disorders, social skills of Gresham and Elliott, March multi-aspect anxiety questionnaire, self-concept questionnaire of Pierz and Harris and results showed that it was benefit from correlation coefficient, multi-variable regression and path analysis and in case of necessity, it is benefit from statistical methods for analyzing data including: Pearson correlation coefficient, SPSS software and method for analyzing structural equations and Amos software for examining research hypothesis. Results showed that the recommended model has suitable level of goodness of fit.
    Keywords: anxiety, Self-Concept, Emotional, Behavioral Disorders, Social Disorders
  • Mohammadmahdi Shariat bagheri * Pages 207-223
    The purpose of this study was to investigate the effect of teaching socio-communicative skills on accountability and adaptation with school in students. The statistical population of this study was 100 male high school male students. From the statistical population, using random sampling method and Based on the California California Psychological Responsibility Questionnaire (Magaraghi, 1972) And Student Adaptation Questionnaire (Sins & Singh, 1993) at the top, 60 people with entry criteria were our statistical sample. The 60 subjects were randomly assigned to two groups of 30 subjects The experimental group received 8 sessions of 90 minutes of instruction in social-communication skills and the control group was placed on the waiting list. Also, covariance analysis was used to analyze the data and to speed up the results of SPSS-21 software. The results of this study showed that social-communicational skills training significantly increased responsibility And adapting to school in students. In other words, students will increase their attendance at socio-communication skills, responsiveness, and adaptation sessions.
    Keywords: Teaching Social-Communication Skills, Accountability, School Adaptation