فهرست مطالب

ادب عربی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1397)

نشریه ادب عربی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/28
  • تعداد عناوین: 17
|
  • صفحه 0
  • ابوالحسن امین مقدسی *، مهدیه قیصری صفحات 1-20
    «رویا» ازجمله اصطلاحات اساسی در نقد ادبی و تعریف شعر نو به شمار می رود که تحت تاثیر مکاتب غربی یا تصوف به این حوزه وارد شد. امروز شاعر نوپرداز عرب نه تنها از ساختارها و چارچوب های از پیش تعیین شده پیروی نمی کند؛ بلکه در صدد است تا خیال را در آزادی کامل رها سازد و زبان را شکوفایی دو چندان بخشد و آن را از سیطره عقل و منطق، سنت ها و قراردادها بیرون سازد؛ از این رو به جهان رویا پا می نهد تا به واسطه آن، در دریافت های خود از جهان بیرون به جهانی ماورایی قدم نهد و تصاویر و رمزهایی عرضه دارد که تاویل های بسیار دارد و دریافت یک معنا از آن ممکن نیست. بررسی اصطلاح رویا از آن جهت ضرورت دارد که تحولی بزرگ در اصول نگارش شعر نوی عرب بر جای گذاشت. به نظر می رسد از میان شاعران نوپرداز عرب، ادونیس به خوبی توانسته است ضمن به کارگیری این اصطلاح در نقد ادبی، زبان شعر خود را به شیوه های نگارش رویا بسیار نزدیک کند. مقاله حاضر در صدد است تا ضمن معرفی اصطلاح «رویا» در نقد ادبی معاصر، تکنیک های به کاربستن نگارش «رویا» را در شعر ادونیس مورد واکاوی قرار دهد و نشان دهد ادونیس با تاثیرپذیری از میراث صوفیه و به کارگیری روش هایی در تاویل متن چون عدم تعین در دلالت واژگان و استفاده از شیوه هایی در هنجار شکنی دستوری و آشنایی زدایی در تصاویر، زبان شعر خود را به نگارش رویا یا همان نگارش صوفیانه نزدیک نماید.
    کلیدواژگان: رویا، نگارش رویا، شعر نو، شعر صوفیانه، ادونیس
  • جواد اصغری *، سیمین غلامی صفحات 21-40
    یکی از رویکردهای ادبیات تطبیقی و مطالعات فرهنگی نقد پسااستعماری است که نتایج استعمار در متون ادبی را تحلیل و به کشف مولفه های پسااستعماری در ادبیات می پردازد. این نقد یکی از موضوعاتی است که توجه ناقدان را در قرن بیستم به خود جلب کرده است. عبدالکریم ناصیف از نویسندگان معاصر توانمند سوری است که برای مخاطب ایرانی ناآشناست. وی با نگارش کتاب «راه خورشید» کوشیده است، موضوع مبارزه با استعمار را سر لوحه کار خویش قرار دهد. از آنجا که این نویسنده پیامدهای استعمار سوریه در زمان اشغال توسط فرانسوی ها را در این رمان به تصویر می کشد. بررسی کتاب وی حائز اهمیت می باشد. وی دیدگاه های قابل تاملی درباره استقلال سرزمین با حفظ ارزشهای دینی و سنتی، بیداری جهان عرب، مبارزه یک ملت برای آزادی به موازات ماجرایی عاشقانه مطرح می کند. پژوهش پیش رو در حوزه این رهیافت نقدی می کوشد تا به واکاوی مولفه های پسااستعماری از قبیل شرق شناسی، اروپامحوری، دیگری و فرودست با تکیه بر روش توصیفی - تحلیلی در این رمان بپردازد. نتیجه بحث نشان می دهد که چگونه نویسنده با روی آوردن به دیدگاه ضد استعماری توانسته تاثیرات و پیامدهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی استعمار در خاورمیانه به ویژه در کشور سوریه را با بهره گیری از روایتی چند لایه توصیف کند و در حیات بخشیدن به سنت های فرهنگی و ملی آنها به ایفای نقش بپردازد. می توان گفت که مولفه پسااستعماری شرق شناسی در این رمان نمود برجسته ای دارد. در واقع، نویسنده با پر رنگ جلوه دادن شرق به عنوان مولفه پسااستعماری و عنصر مکان در این رمان تقابل دو فرهنگ شرق و غرب را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پسااستعماری، عبدالکریم ناصیف، شرق شناسی، اروپامحوری، راه خورشید شرق - غرب
  • کبری روشنفکر، محمد امیری فر * صفحات 41-59
    با وجود اندیشه تابناک و منش خردگرا در گفتمان تشیع، شیعه عملا در طول تاریخ مورد فرونگری از جانب مخالفان بوده است که گاه با انتساب عقاید انحرافی، درصدد خدشه دار کردن چهره شیعه بوده اند. شوقی ضیف، پژوهشگر، مورخ ادبی و دانشمند معاصر مصری در آثار خود، بیشتر شاعران شیعه را غالی معرفی کرده است. در پژوهش حاضر سعی بر آن است تا با بررسی مفهوم غلو در کتاب های لغت و منابع رجالی و ملل و نحل و ارائه تعاریف گوناگون، مروری اجمالی بر معنای این واژه داشته باشیم و اساسا روشن شود که ضیف چه مفهومی از غلو را مدنظر قرار داده و چرا شاعران شیعه را غالی دانسته است؟ پژوهش حاضر با تکیه بر رویکرد درون متنی سعی دارد مفهوم غلو در دیدگاه ضیف را از لابه لای آثار وی استخراج کند. جامعه آماری این پژوهش شامل سلسله کتاب های تاریخ الادب العربی نوشته شوقی ضیف و کتاب الفن و مذاهبه فی الشعر العربی می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد ضیف از میان معانی مختلف غلو، فقط آن جنبه از غلو را مدنظر قرار داده است که بار معنایی آن بر طرد و لعن خلفای اهل سنت دلالت دارد و این همان معنایی است که ابن عبد ربه و ابن خلدون نیز مطرح کرده اند.
    کلیدواژگان: غلو، شاعران شیعه، شوقی ضیف، تاریخ ادبیات عربی، شاعران غالی، شاعران غیرغالی
  • محمدهادی مرادی، صادق خورشا، حسام حاج مومن * صفحات 61-80
    این مطالعه می کوشد چارچوبی نظری برای داوری در باب وقوع اخذ در شعر طرح کند. پرسش این است که با چه معیاری می توان حکم به وقوع اخذ در شعر متاخر از شعر متقدم داد و با چه روشی می توان نحوه این اخذ را ارزیابی کرد؟ روش مطالعه تحلیلی – تطبیقی است. ابتدا با نگاهی انتقادی روند مطالعات سرقت شعری در سنت بلاغت عربی بازخوانی می شود. در این بازخوانی تاکید می شود که عبدالقاهر جرجانی در ضمن مباحث مربوط به نظریه نظم، در موارد پراکنده ای به قضیه اخذ در شعر پرداخته و برای تحلیل وقوع اخذ در اشعار متاخر از اشعار متقدم، روشی نظام مند را به کار بسته که پس از وی نادیده گرفته شده است. بر این مبنا، نخست روش وی در این تحلیل تبیین می شود. سپس روش تحلیل او با روش فرمالیست های روس برای تحلیل رابطه تاریخی اشعار مقایسه می شود. این مقایسه نشان می دهد نظریه فرمالیسم در قرن بیستم برای این تحلیل روشی مشابه با روش عبدالقاهر ارائه کرده است. سپس بر اساس مبانی مشترک میان این دو نظریه، چارچوبی نظری برای داوری در باب اخذ در شعر طرح می شود. در این چارچوب تاکید می شود که معیار صدور حکم در باب وقوع اخذ، فقط اشتراک دو شعر در کاربست هنرسازه های نو است. نحوه وقوع اخذ نیز با این روش ارزیابی می شود که تحلیل شود هنرسازه های مشترک چه کارکردی در ساخت هر یک از دو شعر داشته اند. مقایسه میان نحوه کارکرد هنرسازه های مشترک می تواند نحوه اخذ شعر متاخر از شعر متقدم را نشان دهد. سرانجام در یک مطالعه تطبیقی بر اساس معیار و روش مذکور، چند نوع متفاوت از نحوه وقوع اخذ میان اشعار عملا تحلیل می شود.
    کلیدواژگان: اخذ در شعر، سرقت شعری، عبدالقاهر جرجانی، نظریه نظم، فرمالیسم
  • مرتضی قائمی *، صلاح الدین عبدی، ابراهیم احمدی صفحات 81-100
    معناشناسی دانشی است که به بررسی معنا می پردازد و معناشناسی تاریخی – توصیفی از جمله مهمترین و رایج ترین روش های این علم به شمار می رود. یکی از شیوه های یافتن معانی دقیق واژه در معناشناسی تاریخی- توصیفی، استفاده از روابط همنشینی و جانشینی درون ساختار زبانی است. این روش بر نظریه ساختارگرایی استوار است. بدون شک کاربرد این روش در مطالعه و فهم قرآن که دارای لایه های پیچیده معنایی است، نقش عمده ای ایفا می نماید. مطالعه حاضر با هدف شناخت و معرفی معنا و مفهوم واژه حمیم در نظام معنایی قرآن کریم انجام شده و تلاش کرده است نقش واژگان همنشین و جانشین در کشف معنای «حمیم» بررسی نماید. بنابراین سوال اصلی پژوهش حاضر آن است که کدام یک ار واژگان همنشین و جانشین واژه حمیم در کشف معنای این واژه بیشتر کمک می کنند و مهمترین مولفه های معنایی واژه مذکور به عنوان شرایط لازم و کافی کدامند؟ نتایج این مقاله نشان داده است که مهمترین مولفه های معنایی واژه «حمیم» عبارت اند از اختصاص به حوزه عذاب، مایع بودن، دردناک و خشن بودن، ذوب کنندگی، مهلک بودن، ازبین بردن اعضا، و حرارت زیاد. علاوه بر این لفظ «حمیم» بر محور همنشینی با ماده های فعلی «صب» ، «ذاق» ، «سقی» ، «قطع» ، «سحب» و «صهر» و با مفردات اسمی «ماء» ، «غساق» ، «سموم» ، «عذاب» و بر محور جانشینی با واژه های «عذاب» ، «آنیه» و «نار» روابط معنایی دارد و غالب آیاتی که در آن ها واژه ی «حمیم» به کار رفته است، به حوزه ی معنایی کافران، منکران و خصومت گران دین اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: معنا شناسی، روابط همنشینی و جانشینی، حمیم، مولفه های معنایی
  • مجتبی بهروزی *، علی اصغر حبیبی، علی اکبر احمدی چناری صفحات 101-121
    شرایط پیچیده سیاسی و اجتماعی دوران معاصر و فزایندگی و ریشه داری تناقض های جامعه در برخی کشورهای عربی، در کنار انگیزه های هنری باعث می شود تا شاعر برای بیان اندیشه های درونی، اصالت بخشی به اثر خود و خلق ابهام ادبی به فراخوانی گنجینه های نمادین سنتی روی آورد؛ از طرف دیگر فراخوانی بیش ازحد برخی نمادهای میراثی و استفاده از دلالت های مشابه در شعر معاصر باعث شده تا پاره ای اوقات دلالت های نمادین چنان بر خواننده ملموس گردد که شعر لحن خطابی و گزارشی به خود گیرد؛ از همین روی بهره گیری از شگرد دگردیسی نماد ازجمله شیوه های تازگی و حیات بخشی به عناصر واژگانی و دلالت نمادها به شمار می آید که شاعر توانا و آگاه با بهره گیری از آن به معکوس نمایی و منفی سازی دلالت های شناخته شده روی آورده و آن ها را به گونه ای تغییر می دهد که نماد از دلالت های جدید و مغایر باحالت اولیه برخوردار می شود. نزار قبانی ازجمله شاعرانی است که گاه جهت ابهام آفرینی هنری و خلق تصاویر پویا و پاره ای برای نشان دادن تناقض های جامعه عربی معاصر با گذشته ی آنان، به فراخوانی گنجینه های نمادین کهن و برخی عناصر طبیعی روی می آورد و با وارونه سازی و منفی انگاری دلالت ها، نمادهای سنتی را خلقی دوباره می نهد. بر همین اساس دگردیسی نماد به عنوان یکی از اساسی ترین دستمایه های شعر سیاسی قبانی محسوب می گردد. جستار حاضر تلاش می نماید دامنه گونه های دگردیسی نماد در اشعار سیاسی شاعر را مورد ارزیابی قرار دهد و دلالت های پوشیده قصاید وی را آشکار گرداند. نتایج پژوهش نشان از آن دارد که دگردیسی در دلالت های نمادین چهره ها و عناصر طبیعی مرتبط با مفاهیم قهرمانی و شجاعت در شعر قبانی از جایگاه ویژه ای به نسبت دیگر نمونه ها برخوردار است.
    کلیدواژگان: دگردیسی، وارونه انگاری، نماد، بازآفرینی سنت، نزار قبانی
  • عبدالله رسول نژاد * صفحات 123-143
    پس از گسترش اسلام و پذیرش آن از طرف اقوام مختلف، فرهنگ اسلامی بستری برای احترام متقابل میان اقوام وملت ها شد و شعر عربی نیز به جای ترویج نخوت قبیله ای، به ترسیخ اخوت ایمانی پرداخت؛ اما در جامعه اسلامی و دنیای عرب، پس از فاصله گرفتن تدریجی از سرچشمه های تبعیض زدای دین، و به دنبال پیدایش دوباره تعصبات قبیله ای پیش از اسلام، به ویژه در دوره عباسی، از یک سو نحله هایی چون شعوبیه، در واکنش به بی عدالتی شاهان موسوم به خلفا، به ذکرمعایب عرب ها پرداختند و در عکس العملی مشابه، برخی عرب های متعصب نیز به تحقیر دیگر ملل اسلامی چون ایرانیان و کردها پرداختند. البته سهم کردها در این میان، مضاعف بود؛ از طرفی به دلیل ایرانی بودن، می بایست تاوان شعوبی گری برخی ایرانیان را بپردازند و از جهتی دیگر، به دلیل انتساب به «ماد» ها از تیر تحقیر برخی از ایرانیان باستان گرا بی نصیب نماندند. در این پژوهش برای پاسخ به این پرسش که در شعر کلاسیک عربی، چه تصویری از کردها ارائه شده است؟ بررسی جوانب گوناگون سیمای کرد در شعر کلاسیک عربی از جمله مدح و نکوهش شخصیت های کرد، اشاره به نسب و نژاد کردها، بررسی شده است و نتایج آن نشان می دهد که تعداد قابل توجهی از این تصویرها، متاثر از درگیری های میان شعوبیه و عرب های متعصب، چهره ای منفی و گاه خرافی از کردها را نشان می دهند. در برخی دیگر، شاهد تمجید از شخصیت های مهم و اثر گذار کرد هستیم؛ اما همراه با تجاهل یا انتحال نسبشان. در موارد اندکی نیز شاهد تصویر واقعی همراه با همدلی نسبت به کردها هستیم که موارد اخیر بیشتر به دلیل گسترش ارتباطات وبالا رفتن سطح آگاهی های عمومی وبه هم خوردن معادلات منطقه ای ونیز قرار گرفتن کردها در شرایط مشابه با دیگر ملت های خاورمیانه بوده است.
    کلیدواژگان: شعر کلاسيک عربي، سيماي کرد، شخصيت هاي کرد، تفاوت زبان ها و نژادها
  • جواد غلامعلی زاده *، فائزه عرب یوسف آبادی صفحات 145-165
    داد و ستدهای ادبی به شکل های مختلف در ادبیات جهان وجود دارد و کمتر ادبیاتی را می توان یافت که در مداری بسته و محدود حرکت کند و از مرزهای خود پا فراتر نگذاشته باشد؛ در این میان، ادبیات عربی و فارسی به علت نزدیکی جغرافیایی و وجود برخی از آداب و رسوم مشترک نسبت به سایر ملل، تبادلات فرهنگی و ادبی و علمی و اجتماعی بیشتری با یکدیگر داشته اند. سعدی شیرازی، شاعر فارسی زبان قرن هفتم است که در بسیاری از جهات از ادبیات عربی تاثیر پذیرفته است. از جمله شاعرانی که سعدی به اشعار او نظر داشته است، ابوالفتح بستی شاعر قرن چهارم می باشد که در دوران خویش به سبب اشعار حکیمانه اش به شهرت فراوان رسیده است. در این تحقیق که با هدف بررسی تاثیرپذیری سعدی از ابوالفتح بستی بر مبنای مکتب تطبیقی فرانسوی نگاشته شده است، دلایل مختلف تاثیرپذیری سعدی از بستی مورد مطالعه قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شهرت اشعار بستی، سفرهای سعدی به مشرق زمین و انس وی با اساتیدی که از اشعار بستی در آثار خود بهره برده اند، از دلایل برون متنی تاثیرپذیری سعدی از بستی است و این تاثیرپذیری از بعد درون متنی در سویه های بلاغی و مضمونی شعر سعدی نیز آشکار است.
    کلیدواژگان: شعر کلاسیک، ادب قدیم، ادبیات تطبیقی، ابوالفتح بستی، سعدی
  • امید جهان بخت لیلی *، سید اسماعیل حسینی اجداد نیاکی صفحات 167-185
    قصیده هائیه منسوب به امام هشتم، حضرت علی بن موسی الرضا (ع) ، از جمله مصادیق عینی تعلیم و روشنگری در سطح فردی و اجتماعی است که امام (ع) در آن، هنجارها و ناهنجاری های اخلاقی و پیامدشان را با زبانی بلیغ و ادبیاتی نافذ یادآور شده اند. مقاله حاضر بر آن است تا به روش تحلیل محتوای کیفی، کارکرد سازه های بلاغی و زبانی را در تاثیرگذاری هرچه بیشتر کلام امام رضا (ع) و انتقال بهتر معانی مورد نظر ایشان (ع) در قصیده مزبور تبیین و تحلیل نماید. برآیند پژوهش نشان می دهد امام (ع) ، با به کارگیری اسلوب خطابی و پی ریزی زیرساخت های تاثیرگذار بلاغی و ادبی، بر بنیادها و آموزه های تربیتی گرانسنگی تاکید دارند؛ بدین منظور در جای جای قصیده، استفاده آگاهانه و خلاقانه از شگردهای کارآمد بلاغی، موجب زیبایی و جذابیت اشعار گردیده و کاربرد فنونی نظیر: تکرار، تلمیح، تمثیل، آشنایی زدایی، ندا، ندبه، مراعات النظیر، مذهب کلامی، استفهام تقریری، ارسال مثل، ایضاح بعد از ابهام، حسن ختام و غیره به برجسته سازی گمراهی ناشی از غرور، طمع ورزی، ستمگری و عدم صیانت زبان نظر دارد، ضمن آن که توجه مخاطبان را از طریق بیان تصویری مفاهیم انتزاعی و استخدام واژگان عاطفی و انسانی- همراه با ارائه دلایل منطقی- به مرگ اندیشی و بیدار کردن وجدان های خفته معطوف می سازد.
    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، قصیده هائیه، آرمانشهر رضوی، تحلیل ادبی و بلاغی
  • ولی الله شجاع پوریان *، سهاد جادری، راضیه یزدانی پور صفحات 187-206
    قاضی ناصح الدین ارجانی (460 – 544) از مفاخر استان خوزستان و از برترین شاعران عربی سرای ایرانی در دوره سلجوقیان است که علاوه بر تصدی منصب قضا در شهرهای خوزستان و فارس، شاعری پرآوازه و شیرین سخن بود. بیشتر تذکره نویسان او را عربی الاصل و از احفاد انصار دانسته اند. صاحب نظران و ناقدان قدیم همواره به او عنایت داشته و شعرش را ستوده اند. وی از پیشکسوتان دانش بلاغت بوده و اشعار او محل استناد کتب بلاغت قرار گرفته است؛ اما متاسفانه با وجود مقام والایش در علم بلاغت و استعداد هنری اش در شعر و ادبیات عربی، کمتر در محافل علمی و ادبی ایران شناخته شده است. در برخی مدایح و وصف های این شاعر، احیانا بحران روحی عمیقی نسبت به فروپاشی تمدن عربی اسلامی و چالش ارزش های سیاسی، اجتماعی واقتصادی آن قابل ملاحظه است. همو، در گذری که به منطقه قرمیسین (کرمانشاه کنونی) داشته، با نگاهی تاملی و حکمت آمیز، در قصیده ا ی 65 بیتی به توصیف منطقه باستانی و آرکائیک طاق بستان، نگاره ها و سنگ نوشته های آن پرداخته است که می توان این قصیده بائیه را، نخستین و برترین چکامه ای دانست که در توصیف ایوان طاق بستان و عظمت و فضیلت شهریاران ساسانی به زبان عربی سروده شده است. هدف این مقاله، نگرشی تحلیلی و زیباشناختی به قصیده ناصح الدین ارجانی در توصیف ایوان طاق بستان، است.
    کلیدواژگان: شعر عربی در ایران، شاعران عرب زبان، ناصح الدین ارجانی، طاق بستان، طاق کسری
  • جواد گرجامی* ، عادل آزاددل صفحات 207-225
    معناشناسی شناختی به رابطه میان تجربه، شناخت تجسم یافته و معنا پرداخته و کارکرد تجربه های دریافتی انسان از جهان خارج و محیط اطراف را در فرآیند معناسازی مورد بررسی قرار می دهد. یکی از مبانی مهم در معناشناسی شناختی، الگوی بدن مندی شناخت است که به موجب آن، تجربه های دریافتی بدن انسان به شکل گیری مفاهیمی شناختی در ذهن و جسمیت یافتگی معانی شکل گرفته در آن منجر می شود. یکی از مفاهیم پربسامد در شعر حضرت علی (ع) ، مفهوم فنای دنیوی است؛ بدین معنا که دنیا محل قرار نیست، بلکه محل گذر است. بر این اساس، امیرمومنان با کاربست طرح واره های تصویری حرکتی و الگوهای دوگانه آن (خطی – چرخشی) رابطه متناظری میان مفهوم انتزاعی فنای دنیوی و طرح واره های یادشده برقرار کرده است. این مهم با طرح انگاره های متعدد در قالب گزاره هایی تشبیهی، استعاری و کنایی در بافت معنایی شعر ایشان، نمود یافته است. این پژوهش سعی دارد تا با کاربست الگوی بدن مندی شناخت، نقش طرح واره های حرکتی به کار رفته در شعر آن حضرت را در انتقال مفهوم فنای دنیوی بررسی نماید. حاصل این پژوهش این است که کاربست طرح واره های تصویری حرکتی در شعر امیرالمومنین از یک سو به جسمیت یافتگی و عینیت بخشی مفهوم انتزاعی فناپذیری انجامیده و از سوی دیگر به تثبیت آن در ذهن مخاطب کمک کرده است.
    کلیدواژگان: معناشناسی شناختی، الگوی بدن مندی شناخت، طرح واره های تصویری - حرکتی، مفهوم فنای دنیوی، شعر حضرت علی(ع)
  • خداداد بحری* ، حسین مهتدی صفحات 227-248
    ادبیات بازتاب اوضاع طبیعی زیستگاه هر ملت و تجلی گاه رسوم و قوانین اجتماعی حاکم بر آن است؛ بنابر این، چگونگی آب و هوا، پوشش گیاهی و جانوری، اوضاع اقتصادی، سیاسی، دینی و فرهنگی ملت ها، گاه در جزئی ترین شکلش در شعر و نثرشان تجلی می یابد. روشن است که شعر عصر جاهلی نیز مانند شعر هر قوم و زمان از محیط طبیعی و اجتماعی آن عصر تاثیر پذیرفته است و اشکال و ابعاد مختلف حیاتشان را انعکاس می دهد. نگارندگان در این مقاله، با روش تحلیلی کتاب مفضلیات را که یکی از مهم ترین منابع شعر جاهلی است، مورد تفحص قرار داده و به حیوانات اهلی ذکر شده در آن و اثر آن ها در شعر جاهلی اشاره کرده اند. نویسندگان در پی آن بوده اند تا به این دو سوال اساسی پاسخ دهند که حیوانات اهلی چه تاثیری در شعر عصر جاهلی داشته اند؟ و شکل های این اثر گذاری چگونه است؟ با بررسی کتاب مفضلیات روشن شد که شاعران جاهلی، بارها از حیوانات اهلی بخصوص آن هایی که در زندگی اشان کاربرد فراوان داشته نام برده اند؛ به نحوی که شعرشان نمایی کلی از شیوه زندگی و معیشت مردم آن دوره را بازتاب می دهد. همچنین روشن شد که حیوانات اهلی به دو شکل در شعرشان نمایان می شوند: نخست در ابیاتی که شاعر خبر از حوادثی می دهد که حیوان در آن نقش عمده دارد، مانند ابیاتی که شاعر در آن به بخشش یا دلیری خویش مباهات می کند؛ دوم در ابیاتی که شاعر به توصیف حیوان خویش می پردازد یا با استفاده از خصوصیت حیوان دیگر امور را به تصویر می کشد. علاوه بر این؛ پژوهش حاضر نشان می دهد که شاعران جاهلی تصاویری بدیع در توصیف حیوان خویش خلق نموده اند یا با استفاده از خصوصیات حیوان تصاویری کم نظیر از اغراض خویش ارائه کرده اند. این گونه تصاویر که کمتر استعاری و کنایی و بیشتر تشبیهی است غالبا با استفاده از حیواناتی است که کابرد فراوانی در زندگی اشان داشته است.
    کلیدواژگان: عصر جاهلی، شعر جاهلی، تصویر پردازی، حیوانات اهلی، مفضلیات
  • شعله ظهیری *، عنایتاللهفاتحی نژاد صفحات 249-269
    بررسی نقش کردها در تحولات مختلف ادب عربی در حوزه ادبیات تطبیقی مکتب فرانسه می گنجد؛ زیرا ادیبان قومی در ادبیات ملتی دیگر تاثیرگذار بوده اند. در دوره عباسی ، زبان و ادب عربی با همت اندیشمندان ملیت های مختلف مسلمان بیش از هر دوره دیگری شکوفا شد که در این میان سهم کردها برجسته است. هرچند اندیشمندان کرد در حوزه های مختلف زبان و ادبیات عرب، خدمات ارزنده ای به زبان قرآن نمودند، اما نقش و تاثیر آن ها، در تحولات علوم ادبی و زیر شاخه های آن مانند صرف و نحو، بلاغت و نقد، و نیز علوم مرتبط به لغت شناسی و نگارش فنی، بارزتر است. لذا این نوشتار بر آن است تا ضمن تبیین جایگاه حقیقی کردها، نقش تاثیرگذار آن ها را در تحولات حوزه های مختلف علوم ادبی مشخص نماید و یافته های آن حاکی از این است که در دوران عباسی، با حضور موثر ادبای کردتباری چون ابن قتیبه دینوری و ابن جنی موصلی، تصویری متمایز از صرف و نحو عربی ارائه گردید. از دیگر سوی آثاری چون الشعر و الشعراء ابن قتیبه، الموازنهآمدی والمثل السائر ابن اثیر در نقد ادبی و شاهکارهای ابوعلی قالی در لغت شناسی و نیز آثار بر جای مانده از صائبی حرانی و خطیب حصکفی در نثر فنی و مصنوع، تحولی عظیم در زبان و ادب عربی ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: دوره عباسیان، علوم عربی و ادبی، کردستان، ادیبان کرد، ادبیات تطبیقی
  • ابراهیم فلاح *، سجاد شفیع پور صفحات 271-290
    در این پژوهش، ریخت شناسی روایت موسی‏ (ع) و سامری در دو کلان سطح داستان و کلام در چهارچوب نظریه سیمور چتمن و واکاوی لایه‏های سطحی و بالایی روایت همچون رویدادها، زمینه داستان، شخصیت‏‏ها، نحوه انتخاب واژگان و ساختار جملات، محور وقوع و محور نقل، کانونی سازی و زاویه دید در جهت دستیابی به سطوح عمیق معنایی روایت و کارکرد این روایت با رویکرد درزمانی در بخش‏های فرهنگی و اجتماعی جامعه عصر نزول و سایر جوامع پسینی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. این جستار در پی آن است تا به بررسی روایت موسی و سامری بر اساس دیدگاه‏های نشانه شناسی روایت پرداخته و ضمن بیان شیوه‏ای جامع در تحلیل روایات قرآنی جهت دستیابی به لایه‏های عمیق معنایی، نقش روایت موسی (‏ع) و سامری را به مثابه گفتمان در کارکرد اجتماعی و فرهنگی با رویکرد درزمانی تبیین نماید. نتایج به دست آمده از تحلیلی لایه‏های سطحی و بالایی روایت و ارتباط آن با لایه‏های معنایی نشان خواهد داد که روایت موسی‏ (ع) و سامری جنبه‏ای اجتماعی دارد و هدف از نقل آن نجات جوامع دینی از خطر انحراف از گفتمان خداپرستی است و همچنین این روایت پایه ریزی شده بر دو محور متضاد، در محور درزمانی کارکردی انقباضی در مقابل گفتمان حاکم زمان نقل را دنبال می‏کند.
    کلیدواژگان: روایت، ریخت شناسی، معنا، اجتماع، موسی، سامری
  • نوید پیری، مهدی ترکشوند، علی اصغر اسکندری * صفحات 291-309
    مفاهیم و ارزش هایی چون آزادی و عشق و عزت که انسان به طور فطری با آن ها آشناست، در دیوان فدوی طوقان جایگاه ویژه ای دارد که «گفتمان انسانی» وی را شکل می دهد. استفاده از زبان رمزآمیز و کنایه ای شاعر به منظور انتقال مفاهیم گفتمانی و تاکید بر همبستگی داخلی و خارجی، در وحله اول، خفقان موجود در جامعه را بیان می کند، و در ادامه، تلاش شاعر را برای چنگ زدن به ریسمان اتحاد تداعی می سازد. آنچه در این پژوهش بررسی شده، تاثیر پایداری فلسطین بر گفتمان انسانی در دیوان فدوی طوقان است. مقولات بررسی شده در این پژوهش با استفاده از مطالعه اسناد و مدارک موجود عبارت اند از عشق، آزادی، عزت، ظلم ستیزی، مرگ، شخصی نبودن عشق، مطرح کردن عشق در جایگاه ارزش اجتماعی اصیلی که ریشه در وطن و مردمان سرزمین دارد، معادل قرار دادن آزادی با زندگی، مرگ را بی معنی و عین زندگی دانستن، رسالت شاعران را در گرو حفظ عزت مردم سرزمین دانستن، راه دستیابی به عزت و کرامت را آزادی سرزمین و بازگشت آوارگان دانستن، استفاده از تعبیر طاعون به جای ظلم و ستم گسترده ای که سرزمین مادری را فراگرفته و راه رهایی از آن را در گرو بسیج نیروهای درونی و بیرونی دانستن و اعتقاد به اینکه چون جسم برخاسته از خاک وطن است، پس باید به منشا نخستین خود بازگردد تا برانگیخته شود را دلیل و شوق استقبال از مرگ دانستن، مهم ترین نتایج کلی این پژوهش است. از دیدگاه فدوی طوقان، آزادی آن گاه که با مجاهدت و مبارزه به دست آید، ماندگاری و دوام و بقای آن برای نسل های آینده بیشتر خواهد بود. همچنین از دید وی، عشق، خمیرمایه وحدت است که می تواند حب وطن را در پی داشته باشد، و جسم، برخاسته از خاک وطن است و باید به همان منشا نخستین بازگردد تا به نحو دیگری برانگیخته شود؛ و در این راه خود شاعر به استقبال مرگ می شتابد.
    کلیدواژگان: شعر معاصر عرب، ادبیات پایداری، شعر فلسطین، فدوی طوقان، گفتمان انسانی
  • سید مرتضی حسینی * صفحات 313-332
    مقامه نویسی در نثر فارسی، اولین بار با مقامات قاضی حمیدالدین ابوبکر محمد بن عمر بن علی بلخی، از شاهکارهای متون نثر فارسی در قرن ششم، پدید آمد. این اثر از یک مقدمه، 23 مقامه و یک خاتمه تشکیل شده است. مقامه نویسی که متکی بر ساختار روایت و قصه پردازی است، در زبان فارسی با تفاوت هایی از اسلوب نگارش مقامات عربی بدیع الزمان همدانی و ابوالقاسم حریری تقلید می نماید. این کتاب که به سبک نثرهای مصنوع فارسی نگاشته شده، چه ازحیث صورت که از آرایه های لفظی و معنوی و واژگان مهجور استفاده کرده و به آیات، احادیث، اشعار و امثال عربی استشهاد نموده و چه از حیث محتوا که بازتاب اوضاع اجتماعی روزگار نگارنده است، قابل اعتناست. سوال اصلی پژوهش این است که آیا حمیدی در استفاده از اشعار و عبارات عربی مقامات، ابداع و ابتکار به خرج داده یا از لفظ و مضمون سخنان گویندگان پیش از خود اقتباس نموده است؟ از آن جا که تاکنون درباره ابداعی یا تقلیدی بودن اشعار و عبارات عربی مورد استفاده در مقامات حمیدی، تحقیقی جامع صورت نگرفته، در این جستار، تلاش شده است با روش جستجو در مآخذ و منابع موجود، مواردی که حمیدی از متون عربی استفاده نموده بیان شود.
    کلیدواژگان: مقامات حمیدی، قاضی حمیدالدین بلخی، ابیات و عبارات عربی، مآخذ و گویندگان
|
  • abolhassan amin moqaddasi *, Mahdyeh Gheysari Pages 1-20
    The "dream" is a basic and important idiom in Arabic modern poetry and literary criticism. This idiom, influenced by Sufism or some western schools, made significant changes in the principles of writing modern Arabic poetry. Thus, the Arabic modern poet did not use the previous structures and old frameworks of poetry but sought new ways to create a new language in modern poetry. Among the Arab modern poets, Adonis tries to apply methods of dreamy writing in his works. This article is written based on analytical-descriptive method and aims to introduce the idiom of dream in the literary criticism. It also specifies the techniques of dreamy writing in poetry of Adonis. It concludes that he uses techniques of dreamy writing for example: breaking the grammatical norms including breaking the sign of ascribe, deletion of conjunctions, as well as indetermination of pronoun references. He also uses paradoxical images, defamiliarization in images, and implements practices in text interpretation such as ignorance of words definitions, incomplete sentences, and absence of subject. According to this, it can be concluded firstly that the idiom of "dream" caused a lot of changes in the definition of poetry and in the use of technical equipment in new poetry language, especially in the poems of Adonis. Second, Adonis approached the legacy of Sophism and Sufi writing style by applying new writing practices. Thirdly, he is the only contemporary critic that considers features for dream as: invisibility, ambiguity and infinity; and provides a comprehensive definition of it. Fourth, according to Adonis definition, the idiom of "dream" is different from the Sufism idiom of "observation", because it's not just seeing and viewing and the poet at a higher level interferes and manipulates the concepts. And the last point is that Adonis could, with using these techniques, approach to dreamy writing.
    Keywords: dream, dreamy writing, Arabic Modern Poetry, Sufi poetry, Adonis
  • javad asghari *, simin gholami Pages 21-40
    One of the approaches of comparative literature and cultural studies is criticizing post colonialism which analyzes the impacts of colonialism in literary texts and deals with discovering post colonialist parameters in literature. Perhaps it could be say, post colonialism is one of topics that has caught critic’s attention even in 2001. Abdul karim nassif is contemporary capable Syrian writer who is unknown for Iranian readers. He has tried by authoring the book "Road to the sun: East –west" to place the issue of countering colonialism as your top priority. this writer presented consequence colonialism in Syria during the invasion by France. In addition to, He puts forward pensive ideas concerning land independence with safeguarding traditional values of the Arab world’s awakening a nation’s fight to gain freedom a parallel to romantic subject. The present research attempts to take a step in this critical domain to allocate postcolonial protagonists of the novel such as orientology, european-centeredness, the other and subaltern based on emphasis of descriptive-analytic method in this novel. The result shows that how the writer has been able to describe the colonial effects and consequences political, sociological and economical in the middle east, especially in syria by using postcolonial view using a multi-layered narrative and display the negative impacts and feedback of colonialism with the field of this approach and to play a role through reviving cultural and national traditions or sternghtening them. It could be say that the postcolonial protagonists orientology has considerable impact in this novel. As a matter of fact, by highlighting the manifestation of the eastas the post-colonialism and the element of location in this novel, the writer shows the confrontation of the two east and the west cultures on the hand, and on the other hand, with the presence of the protagonist in the east, he incites a kind of patriotism feeling in him.
    Keywords: Post Colonial, Abdul Karim Nassif, Orientology, European Centeredness, Road to the Sun: East –West
  • kobra roshanfekr, mohammad amirifar * Pages 41-59
    In spite of brilliant thoughts and ration-oriented manners in Shia discourse, during the history and in practice, Shia has always been looked down upon by its rivals; thus, at times by the establishment of superstitious and deviant ideologies seeking the distortion of Shia reputation and also by the manipulation of some deviant ideological groups such as exaggeraters (Ghulūt), despising Shia and its ideas. Shawqi Dhaif in his books has utilized the term “exaggeration” about most of the poets of Abbasian era, and calls them exaggerators. The present study, in reference to dictionaries and other resources, and by presenting various definitions, attempts to illuminate the meaning of the term “exaggeration” from Dhaif’s point of view; therefore basically clarifying what meaning he has been seeking by “exaggeration” as an analysis on most of the poets of the era. The present study by the account of text analysis approach and through a descriptive-analytic method has made an effort to extract the meaning of the term “exaggeration” among his writings and to put them under scrutiny and inspection. The statistical population of this research includes a series of books on the history of Arabs Literature and the book "al-fan wa Maḍᾱhibuhū fi al-shiʿr al-aʿrabi". Firstly, all Shiite poets have been identified, then biographies and comments about them have been carefully studied. This study included all the items that Shawqi Dhaif used the term exaggeration for a poet with a witness in the text of the article, and brought some examples of poems that he regards them as poems include exaggeration. The results of the study suggest that among different meanings of exaggeration, Dhaif has taken that respect of exaggeration into consideration in which the meaning is more concerned with hatred an overthrow towards Sunni Caliphs and this is the same meaning Ibn Abdi Rabah and Ibn Khaldun have already pointed out.
    Keywords: Exaggeration, Shia Poets, Shawqi Dhaif, History of Arabic Literature, Arabic Poems
  • mohammadhadi moradi, sadeq khoorsha, Hesam Hajmomen * Pages 61-80
    This study is an attempt to present a theoretical framework for evaluation of poetic plagiarism. The study essentially dressed on what basis plagiarism can be spotted and how appropriation can be evaluated. The study is an analytical-comparative one. The analytical section of the study proposed a method and framework for determining whether a poetic work could be marked with plagiarism, and the comparative section applied the proposed framework in practice. a brief review of the literature on poetic plagiarism in Arabic rhetorical tradition was presented. It was shown that Al-Jurjᾱni has sporadically discussed poetic plagiarism besides elaborating his ‘theory of nadhm’ and has applied a systematic method for analyzing the relationship between poems which has not received attention thereafter. Then Al-Jurjᾱni’s method was compared with the method utilized by the Russian formalists in their analysis of the historical relationship between poems. The comparison showed that the formalist approach in the 20th century used an analytical method similar to Al-Jurjᾱni’s. A new theoretical framework was proposed based on the common principles of these approaches for determining whether a poem was plagiarized. It was accordingly argued that plagiarism can be determined neither based on similarity of contents nor similarity of the common aesthetics, but rather based on the common features that the poetic works have regarding application of new aesthetics. Having proven that one poetic work was appropriated by another based on the proposed method, the was assessed to see what role the common aesthetics played in composition of each of the poetic forms since it is the aesthetics which mirrors the relationship between the poems in creation of their forms. That being the case, it was shown that a comparison of the functions carried out by the common aesthetics in formation of each poem can indicate how the former poem led to plagiarism in the latter. At the end, a comparative analysis was carried out based on the proposed method to show the different kinds of plagiarism in poetry.
    Keywords: Poetic plagiarism, ?Abd-al Q?hir al-Jurj?ni, Theory of Nadhm, Russian Formalism
  • morteza ghaemi*, salah addin abdi, ebrahim ahmadi Pages 81-100
    Semantics deals with studying the meaning and historical-descriptive semantics is one of the important and most common disciplines in this science. One of the ways to find the exact meanings of a word in the historical-descriptive semantics is using the syntagmatic and paradigmatic relations within the linguistic structure. This method is based on the structuralism theory. Undoubtedly, the application of this method plays a major role in the study and understanding Qur'an, which has complex semantic layers. The present study aims at identify and introduce the meaning of »Ḥamim «in the semantic system of the Holy Quran and has tried to study the role of the syntagmatic and paradigmatic vocabulary in identifying the meaning of» Ḥamim «. Therefore, the main question of the present study is, which of the syntagmatic and paradigmatic words of» Ḥamim «give the most help to heuristically discover the meaning of this word and what are the most important semantic components of the term as necessary and sufficient conditions? The results of this paper have shown that the most important semantic components of the term» Ḥamim «are punishment, fluidity, pain and harshness, melting, fatalities, elimination of body parts, and extreme heat. Also, the term Ḥ» amim« on the syntagmatic axis has semantic relationship with verbal lexemes of “Sabba (صب) ”, “Zᾱqa (ذاق) ”, “saqᾱ (سقی) ”, “Qata’a (قطع) ”, “Saḥaba (سحب) ”, and “sahira (صهر) ” and nominal terms of “Mᾱ (ماء) ”, “ghssᾱq (غساق) ”, “Samūm (سموم) ”, “Azᾱb (عذاب) ”, and on the paradigmatic axis with the words “Azᾱb (عذاب) ”, “ᾱniyah (آنیه) ”, and “Nᾱr (نار) ”. , most of the verses which use “Ḥamim” dedicated to the semantic domain of Azab (torment), Kᾱfirᾱn (infidels), Mūnkirᾱn (deniers), and those who hated of religion.
    Keywords: Semantics, Syntagmatic, Paradigmatic Relations, ?amim, Semantic Components
  • mojtaba behroozi *, ali ashar habibi, ali akbar ahmadi Pages 101-121
    The complex political and social conditions of contemporary era and the emergence of the contradictions of society in some Arab countries, along with the artistic motivations, makes the poet call the traditional symbolic treasures to express his inner thoughts, giving authenticity to his work and creating ambiguity of art. Furthermore, the excessive call of certain heritage symbols and the use of similar implications in contemporary poetry have sometimes caused symbolic implications to be so tangible to the reader that the poem gets a tone of address and report. In this regard, the use of metamorphosis of symbols is a method of novelty and personification of lexical elements and implications of the symbols that the mighty and conscious poet used to invertand negative rendering of the well-known implications of symbol and they are changed in such a way that the symbol takes new implications contrary to theoriginal state. In general, the metamorphose in the concept of symbols represent the essence of the poet mind. Nazzᾱr Qabᾱni is of those poets who call for ancient treasures and some natural elements in order to create artistic ambiguity and dynamic images and also to illustrate the contradictions of contemporary Arab society with their past, and recreates ancient symbols through inverting and negative rendering of the implications. In this regard, the metamorphosis of symbols is considered as one of the most important sources of political poetry of Nazzᾱr Qabᾱni. The present research, using descriptive-analytical method, attempts to evaluate the range of metamorphoses of symbols in political poems of the poet and reveal his implicit implications of his ballades. The results show that the metamorphosis of symbolic implication of faces and natural elements associated with the concepts of heroism and courage in the poetry of Qabani has a special place compared to other samples.
    Keywords: Metamorphosis, Inverting, Symbol, Reconciliation of Tradition, Nazz?r Qab?ni
  • abdollah rasoul nejad * Pages 123-143
    After the spread of Islam and its acceptance by different ethnic groups, the Islamic culture became the basis for mutual respect among peoples and nations, and Arabic poetry started promoting brotherhood in faith instead of tribal arrogance. However, when the Islamic society and the Arab world gradually moved away from the Islamic anti-discrimination sources, followed by the reappearance of pre-Islamic tribal prejudices, especially in the Abbasid period, some sects like Shu'ubiyya started defaming the Arabs as a reaction to the injustice of the kings called Caliphs. In the same way, some Arab fanatics started humiliating other Islamic nations such as Iranians and Kurds. Of course, the share of the Kurds was more than double; on the one hand, due to being Iranian, they had to pay for what Iranian Shu'ubiyya did, and on the other hand, because they were believed to be the descendants of the "Medes", they were humiliated by some Persian fanatics. So, “how Kurds have been portrayed in the classical Arabic poetry?” is the question which the researcher, using a descriptive-analytical method, tries to answer in the present study. In fact, some various aspects of the images of Kurds in the classical Arabic poetry like how Kurdish figures have been praised or criticized, and their race and lineage have been investigated. The results show that a significant number of such images, under the influence of the conflict between Shu'ubiyya and Arabs, portray negative and superstitious images of Kurds. In some other works, some influential Kurdish figures have been admired and praised but their lineage and race have been changed intentionally. In a few cases, we can find a true image of Kurds. Expansion of mutual communications, general knowledge enhancement, regional disputes, and similar status of Kurds with other nations in the middle east are among the main causes of this positive portrait of Kurds.
    Keywords: classical Arabic poetry, images of Kurds, Kurdish figures, differences in languages, races
  • javad Gholamalizadeh*, faezah Arab yousefabadi Pages 145-165
    There are various forms of literary exchanges in the world of literature, and there are few literatures that have developed in a closed circle without going beyond their borders. In this context, Arabic and Persian literature due to the geographical proximity and the prevalence of common customs compared to other nations have experienced greater cultural, literary, scientific and social exchanges. Saʿdi, the renowned poet of 7th century, has been significantly influenced by Arabic literature. One of the poets whose works had fascinated Saʿdi was Abolfath Basti, the poet of 4th century, who became famous during his lifetime for poems rich of wisdom and erudition. In this paper, which seeks to investigate the influence of Abolfath Busti on Saʿdi, a descriptive-analytical method has been adopted to explore different aspects of this inspiration. The findings suggest that Busti’s poems, Saʿdi’s travels to Eastern regions and his companionship of scholars who had incorporated Busti’s poems in their works, are some of the extra textual reasons that explain the impact of Busti on Saʿdi. This influence is evident from an intertextual perspective in rhetorical and thematic strains of Saʿdi’s poems. Extraterritorial factors related to historical issues suggest that the reputation of the Busti’s poetry and its dissemination in the eastern and western parts of the world on the one hand and numerous Saʿdi’s trips to the east on the other hand reinforce the possibility of reading the works of Busti. Studies on the rhetorical levels of language used by both poets reveal rhetorical adaptations of Busti’s poetry at two levels of poetic images and proverbs in the poetry of Sa'di, but it does not mean that these adaptations are the outcome of pure imitation devoid of any ingenuity. As for thematic adaptation, it was concluded that a significant part of the wisdom shared in the world of these two poets come from common source, which is because both poets have been inspired by a shared source of beliefs. These poems reflect a variety of Islamic sources has been reflected. Accordingly, Saʿdi's exploitation of Islamic wisdoms has created a set of shared themes between his poems and that of Basti, among which the following can be cited: thankfulness of God, instability of the world, philanthropy, respect for other people, patience and forbearance.
    Keywords: Comparative Literature, Abulfat? Busti, Sa?di
  • omid jahanbakht layli*, Sayyed Esmaiel Hoseini Ajdad Niyaki Pages 167-185
    Hᾱʿieh Ode, relative to Imam Reza, (PBUH) is one of the objective samples of didactics and clarifications- on the personal and social sides- that Imam (PBUH) has reminded us of the moral and immoral norms and their consequences employing a sublime and a literary language and impressive style. This poem, While enjoying the dominance of the spiritual and mystical spirit, contains moral and social messages, for example: Persuading Unity, Surrender to the commandments, Denounced hypocrisy and etc. Aimed at influencing thoughts and emotions in the direction of audiences'awakening, is written in a penetrating language. From the coordinates of this poem in structure and theme, Criticism is the foundation of Arabic rhetoric to highlight and influence the word, As you analyze these elements, Imam reza's nobility can be found on literary sciences. This research aims at analyze and account for the impact of linguistic and rhetoric devices contributing to an increase in the degree of effect of Imam Reza’s (PBUH) discourse, making use of a content analysis regarded as a qualitative method.The result of this research shows that Imam Reza (PBUH), by building rhetoric and literary underlying structures has emphasized the valuable educational bases and teachings in Hᾱʿieh Ode through an address style. In this line, in different places of the Ode, the conscious and novel use of efficient rhetoric techniques has created beauty and attraction in the poems, and the use of devices including repetition, allusion, simile, defamiliarization, vocatives, congeries, lamentation, religious discourse, rhetorical question, quoating proverbs, claridying after ambiguities, proper ending, etc have magnified deviation coming from pride, greed, cruelty and the abusing of the language. In the meantime, by means of pictorial expression of the abstract concepts and making use of emotional and human terms, it tries to attract the mind of the addressees to being aware of death and awakening them of the latent consciences.
    Keywords: Imam Reza, H??ieh Ode, Razavi Utopia, Linguistic, Rhetoric Interpretation
  • valiallah shojapourian *, sojad jaderi yazdani Pages 187-206
    Judge Naseh al Arjan (460-544) is one of the most talented in the province of Khuzestan and one of the best Arab poets in Iran during the Seljuk period, who was a famous poet and well-known in the cities of Khuzestan and Persia. Most of his adjectives are considered Arabic and are considered by the Ansar. The proprietors of the ancient critics always admired him and praised his poem. He is a pioneer in rhetoric science and his poetry has been the source of rhetorical books, but unfortunately, despite his high rank in rhetoric and his artistic talent in Arabic poetry and literature, he is less known in Iranian scientific and literary circles. In some of the pamphlets and descriptions of this poet, there is probably a profound psychological crisis in the collapse of the Arab-Arab civilization and the challenge of its political, social and economic values. On the way to Qarmishin (Kermanshah), he has a wise and wise look at the 65 -bit allegorical description of the archaeological and archaeological area of ​​the Tᾱq Bostᾱn, its graphic arts and its stone writing. It can be said that this poetry is one of the first and the most important checkers in the description of the vault's vault and the greatness and virtue of the Sassanid Shahrians in Arabic. The purpose of this article is to analyze this poem by Naseh-al-Din Arjani with a descriptive-analytical method. Judge Naseh-al-Din Arjani is one of the Arab poets of the Seljuk period, who was born in Arzan around 460 A.H in Fars. He played an important role in the cultural richness of this period. His poems are the place of the rhetoric of prevailing rhetorical books, such as brief, subjective, and ...; however, one of the forgotten history of Iranian literature is also considered.
    Keywords: Arabic Poetry in Iran, Persian Poets, Naseh al- Din al-Arj?ni, T?q bust?n, T?q kasr?
  • javad garjami*, adel azaddel Pages 207-225
    Undoubtedly One of the most important issues that nowadays has particular importance in cognitive linguistics as one of the important branches of linguists, is the question of how to get meaning and semantic products, especially through the cognition and cognitive experiences that human get from his environment (the outside world). In this way, the human mind passes various and multiple processes from the time of receiving general and abstract concepts to delivering them in the form of objective and believable meanings. One of the Cognitive linguistic branches, which examines the substantiality-based process of abstract concepts, is the science of cognitive semantics and the body based in it. This pattern, by applying different visual schemes, results in the objectification of cognitive concepts. One of these schemes is dynamic scheme, in which the abstract concepts of the human get movement-based dimension in the form of cognitive experiences, which ultimately make it quite sensible and tangible for him to understand the mentioned concepts. One of the most frequent concepts in the of Imam Ali’s poetry (A.S) is the concept of mortality of the world and worldly life, which has been mentioned in various religious texts such as motifs for the induction of ascetic discourse; that is, the world is not place of inactivity but the place of passing. This article wants to study the World Mortality and the other(eternal) world according to theory of the corporeal cognition in Imam Ali’s poems (A.S). Finally, results of this article shows that he has used the Image-Motion schemes to express concept of the World Mortality and deterioration of the worldly blessings. Application of these schemes are leading to the better understanding and the more effective of his poetry means by reader. This ultimately lead to the abstract concept (World Mortality) being More acceptable and More believable to him.
    Keywords: World Mortality, Cognitive Experiences, Physicalization, Image-Motion Scheme
  • khodadad bahri*, hossin mohtadi Pages 227-248
    Literature reflects the natural condition of the habitat of every nation and the manifestation of the customs and social laws governing it; therefore, the climate, vegetation and animals, the economic, political, religious, and cultural conditions of the nations, sometimes are manifested in its most detailed form in their poetry and prose. It is clear that poetry of the Jᾱhilid Age, like the poetry of any nation and time, has been influenced by the natural and social environment of that era, reflecting the various forms and dimensions of their life. In this paper, the authors of this article investigate the textbook of al-Mūfadhaliyᾱt collected by Mūfadhal Dhabi, which is one of the most important sources of poetry, and has referred to the domestic animals mentioned in it and their effects in the poetry of Jᾱhilid era. The book consists of 126 allegations which are collected from 47 poets of Jᾱhilid era includes 20 poets of the early Islamic period. The authors have sought to answer these two basic questions about how domestic animals have had an impact on poetry in the era of Jᾱhilid? What is the shape of this effect? reviewing the book, it became clear that the poetry of Jᾱhilid had repeatedly referred to domestic animals, especially those who used them in their lives, so that their poetry reflected a general outline of the way of life and livelihood of the people of that period. It was also clear that domestic animals appeared in two forms in their poems: First, in the poems the poet was reporting on the events in which the animal plays a major role, such as the poems in which the poet boasts of his forgiveness or courage; Second, in the poems the poet describes as his own animal, or by the use of the animal's other characteristics, he portrays the affairs. In addition, the present study shows that the poetry of Jᾱhilid created exquisite images in describing their animal, or presented their own images with the use of animal characteristics. Such images, which are less metaphorical and more simile, are often used by animals that have abundantly used their lives. The study also shows that - the names of the animals that the people of the Era have more connected with and their need for them is more abundant than the names of other animals in poetry poets. In addition, the role played by these animals in the life of the people, many of the artistic images have also been devised using the characteristics of these animals or their tools and accessories.
    Keywords: Age of J?hilid, Pre-Islamic poem, Imagery, Domestic Animals, Al-M?fadhaliy?t
  • sholeh zahiri*, Enayatollah Fatehinejad Pages 249-269
    Investigating of Kurd’s roles in Arabic literary evolution in comparative literature refers back to French schools since ethnic scholars were influential in other’s literature. Arabic literature succeeded by Muslim scholars from different nations during Abbasid Era, among them Kurd’s share was noticeble due to cultural and political and lingual and ideological relations. In the abbasid era kurds with first class scholars and scientist and useful books in the any aspect of arabic literature had an essential role in revolution of it. Although Kurds offered useful services to Arabic literature and other scientific domains, their roles and influence in Arab science and its subcategories like syntax, Rhetoric, analysis, and history writing were more noticeable. During Abbasid Era, kurdish scholars and writers like Dinewari, Ᾱmedi, and Jazari offered a different imagination of Arabic language and literature. Ebn Qutybeh, Beshr Ᾱmedy, and Ibn Athir made a revolution in Arab literature by works like "al-shiʿr wa al-shuʿarᾱ", "al-Muwᾱzana", "al-Mathal Al-saʾir" and Abo Ali Ghali’s masterpiece In"Al maᾱli va Al bᾱrea And Ibn Geni’s work in Khasᾱʾyes va sirr Al sinᾱʿa in is noticable. and Abu Ali Alghᾱli book about philology and any other remained writings by Sᾱebi _harani and Khatib- hasfaki about prose poem made a great revolution in the arabic language literature. In this study, attempts have been made to investigate descriptively and analytically what Kurds scholars have done in different scientific and historical domains of Arab literature. Furthermore, this study shows the place of Kurd’s as a part of Islamic culture and civilization and their influential roles in literary evolution of this era. the findings of this research shows that abbasid era was the most important that kurds have been at the service of the arabic language literature and they throw all attention to this language and imagine it to all as possible.
    Keywords: Abbasid Era, Arabic Literature, Kurdistan, Kurd Scholars, Comparative Literature
  • Ebrahim Fallah *, sajad shafipour Pages 271-290
    In this study, the typology of the narrative structure of Moses (AS) and Samiri in two macro-level stories as the basis and raw material of narrative and speech including the artistic contribution of the story through the speed of reporting of events, the narrator's position on how events are displayed and the features and behavior of the characters is discussed in the framework of Seymour Chatman's theory. The analysis of superficial and upper layers of narrative such as events, story lines, characters, how vocabulary is selected and the structure of sentences, the axis of occurrence and the axis of narration, focalization and point of view to achieve deeply semantic levels of the narrative and the function of this narrative with a time-based approach in the cultural and social sectors of the community of the time Quran descended and other posterior communities were discussed. This research attempts to study the narrative of Moses and Samiri in Surah Ta Ha based on the semiotic and narrative analysis to present a comprehensive way of analyzing the Quranic narratives to achieve the deeply semantic layers, the role of the narrative of Moses (AS) and Samiri as a discourse in social and cultural function with a time-based approach. The results obtained from the analysis of the superficial and upper layers of narration and its relation to the semantic layers will demonstrate that the narrative of Moses and Samiri has a social aspect and the purpose of which is to save religious communities from the danger of diverting from the divine discourse. this narrative is based on two opposite axes. in the concurrently functional axis, it has contracting function against the ruling discourse of the idol worshipers of Mecca and the worship of the idol, and the danger of the diversion of the emerging Islamic trend from the time when the discourse is based on idolatry and deviation from the straight path.
    Keywords: Narrative, Typology, Meaning, Community, Moses, Samiri
  • navid piri, mehdi torkshavand, Ali Asghar Eskandari * Pages 291-309
    Concepts and values like liberty, love and dignity which are innately familiar to human beings have a special place in Fadwᾱ Touqᾱn’s Divan and shape his humanistic discourse. Using the mysterious and alluding language of the poet to transfer the discursive concepts and the emphasis on the internal and external correlation, in the first place, expresses the stifling of the society, and in continuation indicates the poet’ s effort to grasp the line of union. This research studies the effects of resilience of Palestine on the humanistic discourse in Fadwᾱ Touqᾱn’s Divan. The research method is descriptive-analytic and uses the existing documents related to the subject matter. The categories studies in this paper are: love, liberty, dignity, fighting against oppression and death. The most important findings of this study include impersonality of love, love as a genuine social value which is rooted in homeland and its people, liberty as equivalent with life, death as equivalent with life, realisation of the poets’ prophecy in safe guarding the dignity of the people of the homeland, defining the way to dignity in realisation of the freedom of the homeland and coming home of the refugees, using the metaphor of plague for the oppression and injustice which has shredded the homeland and defining the way out of it by collecting all the internal and external forces, belief in the necessity of the flesh to return back to the soil of the homeland because it came from the same soil to get resurrected and declaring this as the reason for the delight of death. From the viewpoint of Fadwᾱ Touqᾱn, the freedom will be more lasting if it is attained by fighting and struggling and its permanence will be greater for future generations. Love is the leaven of unity that can trigger the love of the homeland, and the body, rising from the earth, must return to the same origin; and in this way the poet rushes to meet death.
    Keywords: Contemporary Arab Poetry, Literarure of Resilience, Poetry of Palestine, Fadw? Touq?n, Humanistic Discourse
  • seyyed morteza hoseini * Pages 313-332
    In the definition of the Maqᾱmᾱt, it is one kind of an ancient stories that is associated with prose, mixed with poetry about a hero which appears anonymously in the story and causes events and, as it is known at the end of the story, disappears. So that it will be appears again in another form in the next Maqᾱmᾱt .Writing Maqᾱmᾱt in Prose Persian for first time Emerged With Maqᾱmᾱt of Judge Ḥamid al-Din Abū Bakr Muḥammad Ibn Omar ibn Ali Balkhi From the masterpieces of Persian prose texts in the sixth century. Maqamat-i-Hamidi is one of the masterpieces in the Persian prose that challenges the styles of Arabic Maqᾱmah texts. This work that is written with the style of Persian prose is filled with a large number of beautiful and delicate Arabic poems and phrases, whose sources have remained unexplored so far. This work Composed from an introduction, Twenty three Maqᾱmah And an end. Writing Maqᾱmᾱt which relies on narrative structure in Persian language with differences from the writing style imitates of Arab Maqᾱmᾱt-i-Badiʿ-e-Zamᾱn Hamedᾱni and Abulqasim Ḥariri. This book is written in the style of prose Persian artifacts relevant what is in the face which uses verbal and spiritual arrays and misleading vocabulary And proof to the verses, hadiths, poems and the Arabic dialect And in terms of content which reflects the social situation of the writer's time. The main question is the research whether Hamidi Initiative to using Arabic poetry and expressions or it has adapted the words of the speakers before them? Since so far no comprehensive research About inventive or imitation of Arabic poems and phrases, been tried in this paper, With the search method in the source and available resources, The cases that Hamidi used Arabic texts is expressed. This paper studies the Arabic verses and phrases in Maqᾱmᾱt-i-Ḥamidi and attempts to determine their sources and references as much as possible.
    Keywords: Maq?m?t-i-?amidi, Hamideddin Balkhi, Arabic Verses, Phrases, Sources, Informants