فهرست مطالب

فصلنامه آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود گودرزی، نسرین چوبکار* ، فروغ محمدی صفحات 299-312
    اخیرا استفاده از گیاهان داروئی به عنوان محرک رشد، اشتهاآور، افزایش دهنده سطح ایمنی و نیز با داشتن خاصیت ضدمیکروبی، در صنعت پرورش طیور مورد توجه قرار گرفته است. به این منظور تاثیر مکمل سازی دو گیاه آویشن شیرازی و پونه بر خصوصیات رشد، وضعیت لاشه و بار میکروبی روده جوجه های گوشتی مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه در قالب طرح کاملا تصادفی با 120 قطعه جوجه گوشتی سویه راس در 4 تیمار و 3 تکرار (هر تکرار 10 قطعه) انجام شد. رژیم غذایی در تیمارها عبارت از تیمار1، 2، 3 و 4 به ترتیب حاوی جیره کارگاه پرورش بدون استفاده از این گیاهان، حاوی پودر پونه به میزان 2 درصد وزن جیره، حاوی آویشن به میزان 2 درصد وزن جیره، حاوی آویشن به میزان 2 درصد وزن جیره به علاوه پونه به میزان 2 درصد وزن جیره بود. طول دوره 42 روز بود و هر هفته وزن گیری انجام شد. همچنین در پایان دوره نیز وزن کلی لاشه، وزن ران ، وزن سینه و بار میکروبی روده اندازه گیری گردیده و نتایج با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی دانکن در سطح اطمینان 95 درصد مورد تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که در وزن کلی لاشه، وزن ران و وزن سینه در هیچ یک از گروه های مورد آزمایش تفاوت آماری معنی داری دیده نشد، اما تعداد کلی باکتری های روده در اثر استفاده از این دو مکمل به شکل معنی داری کاهش یافت (05/0>p) به طوری که بیشترین میزان بار میکروبی در گروه شاهد دیده شد. بنابراین باید گفت که استفاده از مکمل های پونه و آویشن در جوجه ها بار میکروبی را کاهش می دهد، لذا با جایگزینی آن ها می توان تولید ارگانیک و ایمن را انتظار داشت.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، پونه، آویشن شیرازی، رشد، بار میکروبی
  • قاسم سلطانی، سعید عظمایی* ، مهدی سخا، شهاب الدین صافی صفحات 313-322
    هدف از انجام این تحقیق بررسی مقایسه اثر استفاده از سلنیوم معدنی و آلی بر غلظت سرمی هورمون های تیروئیدی در اسب های دوخون میباشد. در این مطالعه 10 راس اسب دوخون که تقریبا هم سن میباشند، انتخاب و بر اساس سن (4 و 5 ساله) به دو گروه 5 راسی تقسیم شدند. اسب ها سلنیوم آلی و معدنی را در یک دوره 12 روزه بصورت خوراکی و مخلوط با خوراک روزانه دریافت کردند. اسب های گروه تیمار اول علاوه بر جیره عادی، مکمل حاوی سلنیوم معدنی (NaSeO3) به میزان 1 میلیگرم به همراه کنسانتره روزانه دریافت کردند، گروه دوم علاوه بر جیره عادی، مکمل آلی سلنیوم یا مخمر سلنیوم به میزان 1 میلیگرم در یک دوره مشابه دریافت نمودند.از اسب های هر گروه در روزهای صفر و در روزهای 3، 6 و 12بعد از تجویز مکمل، با استفاده از ونوجکت از ورید وداج خونگیری به عمل آمد و نمونه ها بلافاصله به آزمایشگاه منتقل گردیدند. میزان هورمون های تیروئیدی سرم (تیروکسین و تری یدوتیرونین) توسط کیت تجاری و دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد. همچنین غلظت سرمی سلنیوم با روش جذب اتمی اندازه گیری شد. بعد از تجویز سلنیوم آلی و معدنی، سطح سرمی هورمون T3افزایش آماری معنی داری نسبت به زمان صفر در هر دو گروه داشت(05 /0 P <)، در حالیکه با کاهش سطح هورمون T4 همراه بود. بر اساس نتایج حاصله، تجویز مقادیر محدودی از سلنیوم می تواند سبب بالا رفتن سطح شکل فعال هورمون های تیروئیدی شود که افزایش این هورمون ها می تواند روی کارآیی اسب تاثیر مثبت داشته باشد.
    کلیدواژگان: سلنیوم، هورمون های تیروئیدی، اسب
  • مهسا آل ابراهیم *، الهام جنانی، پژمان مرتضوی صفحات 323-336
    در سال های اخیر استفاده از پلاسمای سرد در فشار اتمسفری به عنوان یک استراتژی درمانی جدید و امیدبخش جهت توقف خونریزی و بهبود زخم های پوستی در پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از انجام مطالعه حاضر ارزیابی اثر بافتی پاتولوژیکی پلاسمای آرگون سرد در فشار اتمسفری در بهبود زخم تمام ضخامت پوست و افزایش سرعت انعقاد خون در موش های صحرایی بود. 48 سر موش صحرایی نر بالغ به دو گروه کنترل و درمان تقسیم شدند. تحت شرایط بیهوشی، زخم پوستی به قطر 15 میلی متر در پشت موش ها ایجاد گردید و مدت زمان انعقاد خون اندازه گیری شد. در گروه درمان بلافاصله پس از ایجاد زخم، پوست موش ها یک بار و به مدت 30 ثانیه تحت تابش پلاسما قرار گرفتند و همزمان مدت زمان انعقاد خون اندازه گیری گردید. سپس موش های گروه کنترل و تیمار به ترتیب در روزهای صفر، 7 و 21 پس از ایجاد زخم با اتر آسان کشی شدند. سپس زخم و پوست سالم اطراف آن جدا شد و پس از انجام رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین توسط میکروسکوپ نوری مورد بررسی بافت شناسی قرار گرفت. تابش پلاسما سرعت انعقاد خون در زخم پوستی در شرایط In vivo را افزایش داد. بر اساس یافته های آسیب شناسی بافتی، موش های گروه درمان با پلاسما، به طور معنی داری (05/0>p) روند بهتری را در التیام زخم تمام ضخامت پوستی نشان دادند. بنابراین پلاسمای سرد آرگون می تواند جهت افزایش سرعت انعقاد خون و بهبود روند ترمیم در زخم های پوستی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انعقاد خون، بهبود زخم پوستی، پلاسمای آرگون سرد، موش صحرایی
  • امین خدادادی، عادل حقیقی *، حسن ملکی نژاد، امیر توکمه چی، محمد افشار نسب صفحات 337-355
    امروزه استفاده از ترکیبات پره بیوتیکی در جهان گسترش فراوانی یافته است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات تغذیه ای غلظت های مختلف محصول تجاری پره بیوتیک سل ماناکس (حاوی ترکیبات فعال دیواره مخمر ساکارومایسیس سرویزیه به همراه مانان الیگوساکارید) بر بافت های آبشش و کبد ماهیان تغذیه شده با پره بیوتیک مذکور در طول دوره پرورش و در مواجهه تجربی با بیماری یرسینیوزیس بود. ماهیان قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 45/1±08/19 گرم به مدت 60 روز با جیره حاوی غلظت های مختلفپره بیوتیک سل ماناکس (0، 1/0، 5/0 و 1 درصد) تغذیه شدند. در روز 60 مطالعه،بیماری یرسینیوزیس توسط تزریق داخل صفاقی سوسپانسیون باکتری،در همه گروه های آزمایشی به صورت تجربی ایجاد گردید. نمونه های بافت شناسی در روزهای صفر، 30 و 60 مطالعه و همچنین پس از آزمون مواجهه تجربی تهیه شد. نتایج نشان دهنده تاثیر غلظت های مختلف پره بیوتیک سل ماناکس بر بافت های کبد و آبشش در روز های 30 و 60 مطالعه بود. بهترین تاثیر بافتی در دوره پرورشی مربوط به تیمار های تغذیه شده با غلظت های 1/0 و سپس 5/0 درصد بود و نیز در زمان مواجهه تجربی با بیماری یرسینیوزیس کمترین جراحات بافتی کبد و آبشش ها مربوط به تیمار تغذیه شده با غلظت 1/0 درصد پره بیوتیک سل ماناکس بود که از لحاظ آماری دارای تفاوت معنی داری با سایر گروه ها بود (05/0>p). با توجه به نتایج این بررسی مشخص شد که افزودن پره بیوتیک سل ماناکس به جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان با غلظت 1/0 درصد، سبب بهبود پارامترهای بافتی در طول دوره پرورشی و کاهش ضایعات بافتی در زمان مواجهه با بیماری یرسینیوزیس می گردد.
    کلیدواژگان: پره بیوتیک، یرسینیوزیس، قزل آلای رنگین کمان، آبشش، کبد
  • عارف محمودتبار، محمد امیر کریمی ترشیزی * صفحات 357-368
    پایدار نمودن بافت یک مرحله بسیار حیاتی در آماده‏سازی بافت جهت مطالعات بافت شناسی به‏شمار می‏رود و هرگونه اشتباه در این مرحله غیرقابل جبران خواهد بود. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر سه روش تهیه مقاطع بافتی کلارک-بسته، فرمالین-باز و فرمالین-بسته بر هیستومورفومتری مخاط روده باریک در جوجه های گوشتی بود. در این بررسی 30 قطعه جوجه گوشتی سویهراس 308 نر در سن 10 روزگی مورد استفاده قرار گرفت. نمونه‏های روده باریک بعد از شستشو، بلافاصله با محلول سالین- فرمالین 10 درصد به شکل بسته و یا بازشده و محلول کلارک به صورت دو طرف بسته پایدار شدند. پس از پایداری طبق روش استاندارد بافت شناسی، مقاطع میکروسکوپی به ضخامت 5 میکرومتر تهیه و با ائوزین-هماتوکسیلین و آلسین بلو رنگ آمیزی شدند. در هر مقطع ارتفاع پرز، ضخامت پرز، عمق کریپت و تعداد سلول‏های جامی‏ با خط کش چشمی اندازه گیری و شاخص سطح پرز نیز محاسبه گردید. داده‏ها در قالب طرح کاملا تصادفی با آزمون دانکن مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که روش تهیه و پایداری نمونه های روده باریک بر شاخص‏های کمی بافت‏شناسی تاثیر معنی‏داری داشت (01/0>p). روش فرمالین-بسته بلند‏ترین ارتفاع پرز و بیشترین عمق کریپت و روش کلارک-بسته، کمترین مقادیر را نشان دادند (01/0>p). همچنین روش کلارک-بسته و روش‏های فرمالین-بسته و باز به ترتیب بیشترین ضخامت پرز را در هر سه قسمت روده کوچک نشان دادند (01/0>p) و بیشترین مقدار برای سطح پرز نیز در روش فرمالین-بسته مشاهده شد (01/0>p). با توجه به سادگی روش کار، قیمت مناسب، حفظ بهتر مخاط روده و عدم ایجاد تغییرات شدید در بافت، روش فرمالین-بسته به‏عنوان روش برگزیده معرفی می‏شود.
    کلیدواژگان: پایدار سازی بافت، روده باریک، فرمالین، محلول کلارک، هیستومرفومتری
  • مهسا فتح الله زاده، بهرام عمواوغلی تبریزی * صفحات 369-377
    امروزه یکی از مشکلات جوامع بشری استفاده از مواد مخدر به خصوص کراک می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مصرف یک دوز کراک بر پاسخ بیگانه خواری نوتروفیل ها در موش صحرایی بود. بدین منظور 30 سر موش صحرایی نر ویستار در 5 گروه 6 تایی به طور تصادفی تقسیم و در آکواریوم های شیشه ای با 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی و شرایط یکسان تغذیه ای و دسترسی آزاد به آب نگه داری شدند. بعد از عادت کردن به محیط جدید، کراک با دوز mg/kg 8/7، به چهار گروه تیمار به صورت داخل صفاقی تزریق شد. از گروه اول 3 ساعت، از گروه دوم 6 ساعت، از گروه سوم 24 ساعت و از گروه چهارم 1 هفته بعد از تزریق و از گروه شاهد در همان روز اول، خون گیری بعد از بی هوشی با اتر، از طریق ورید دم به عمل آمد. قدرت بیگانه خواری نوتروفیل ها بعد از مجاورت با مخمر ارزیابی گردید. کاهش معنی دار در تعداد گلبول های سفید در زمان های 3 و 6 ساعت بعد از تزریق و کاهش معنی دار در تعداد نوتروفیل ها و افزایش معنی دار در تعداد لنفوسیت ها در زمانهای 3، 6 و 24 ساعت بعد از تزریق مشاهده شد (05/0p<). قدرت بیگانه خواری نوتروفیل ها نیز در زمان های 3 و 6 ساعت بعد از تزریق کاهش آماری معنی داری نشان داد (05/0p<)، که این امر احتمالا می تواند ناشی از تاثیر کراک بر مهاجرت بافتی، کاهش عمر نوتروفیل ها و یا احتمالا افزایش تولید رادیکال های آزاد توسط این ماده مخدر باشد. بنابراین مصرف کراک می تواند زمینه را برای ایجاد عفونت با کاهش تعداد گلبول های سفید و کاهش قدرت بیگانه خواری نوتروفیل ها هموار کند.
    کلیدواژگان: کراک، نوتروفیل، بیگانه خواری، موش صحرایی
  • کامبیز کیانی منفرد، غلامرضا محمدی، سید علیرضا تقوی رضوی زاده ، محمد حیدرپور صفحات 379-391
    جابجایی شیردان به چپ (left displacement of the abomasum; LDA) یکی از مهم ترین اختلالات ناشی از تولید است. جهت مقایسه‎ وضعیت برخی شاخص‎های هماتولوژیکی و بیوشیمیایی سرم، عناصر کمیاب و استرس اکسیداتیو در گاوهای دچار LDA با گاوهای سالم، نمونه خون از 30 راس گاو مبتلا به LDA و 30 راس گاوغیرمبتلا در ابتدای شیرواری اخذ شد. پارامترهای هماتولوژیکی، پروتئین تام، فیبرینوژن، کلسیم، منیزیم، بیلی‎روبین، اسید اوریک، آلبومین، کلسترول، تری‎گلیسرید، اوره، کراتینین، آنزیم‎های AST (Aspartate aminotransferase)، ALP(Alkaline phosphatase)، CPK (Creatine phosphokinase)، GGT (Gamma- glutamyl transferase)،آهن، روی، مس، سلنیوم، مالون‎دی‎آلدئید و ظرفیت تام آنتی‎اکسیدانی اندازه‎گیری شدند. گرچه نتایج بیانگر وجود اختلاف معنی‎دار در مقادیر هماتوکریت، تعداد گلبول‎های قرمز، میانگین غلظت هموگلوبین گلبولی، لنفوسیت، مونوسیت، فیبرینوژن، بیلی‎روبین، آلبومین، کلسترول، کلسیم، اسید اوریک و آنزیم‎های AST و ALPدر بین دو تیمار بود (05/0p<)، ولی در گاوهای دچار LDA، رخداد استرس اکسیداتیو و تغییر در سطوح عناصر کمیاب در مقایسه با گروه غیردرگیر معنی‎دار نبودند. در گاوهای دچار LDA، افزایش معنی‎دار هماتوکریت را می‎توان به دهیدراتاسیون و افزایش تعداد مونوسیت‎ها و کاهش لنفوسیت‎ها را به شرایط استرس‎زای بیماری یا وقوع عفونت‎های احتمالی در ابتدای شیرواری ربط داد. بی‎اشتهایی، محرومیت غذایی و خروج کلسیم از شیر در ابتدای شیرواری می‎توانند در کاهش آلبومین، کلسترول و کلسیم موثر باشند. لیپیدوز کبدی و گرسنگی، انسداد مجاری صفراوی ممکن است به ترتیب در افزایش فعالیت آنزیم AST و بیلی‎روبین در گاوهای دچار LDA نقش داشته باشند. به نظر می‎رسد تشخیص و درمان زود هنگام LDA می‎تواند مانع رخداد تغییرات شدید در وضعیت استرس اکسیداتیوو هومئوستاز بدن گاو ‎شود.
    کلیدواژگان: گاوهای شیری، جابجایی شیردان به چپ، استرس اکسیداتیو، عناصر کمیاب
  • پیمان جعفریان، علی حسن پور* صفحات 393-403
    این مطالعه به منظور بررسی شاخص های سرمی عملکرد کلیوی در اسب های مبتلا به پیروپلاسموز و مقایسه آن با دام های سالم انجام گرفت. 17 راس اسب مبتلا به پیروپلاسموزیس(شامل 14 راس نر و 3 راس ماده) در اسب داری های اطراف شهرستان تبریز، بر اساس نشانه های بالینی و یافته های آزمایشگاهی شناسایی و نمونه خون از ورید وداج دا م های مذکور اخذ و سرم آن ها جداسازی شد. همچنین از 16 راس اسب سالم (شامل 13 راس نر و 3 راس ماده) نیز با شرایط سنی، تغذیه ای و مدیریتی یکسان نمونه خون تهیه شد. ارزیابی عملکرد کلیوی دام های مورد آزمایش بر اساس سنجش میزان سطح سرمی نیتروژن آمونیاکی، کراتینین، پروتئین تام، آلبومین، سدیم و پتاسیم خون مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین سطح سرمی پروتئین تام و آلبومین در اسب های مبتلا به پیروپلاسموزیس افزایش غیر معنی داری داشت ولی افزایش میانگین سطح سرمی کراتینین و نیتروژن آمونیاکی خون (BUN) در گروه بیمار معنی دار بود (به ترتیب 000/0 p= و 001/0 p=). همچنین تفاوت سطح سرمی سدیم و پتاسیم در بین دو گروه معنی دار نبود. اختلاف بین میانگین پروتئین تام و آلبومین سرمی در گروه بیمار در بین دو جنس نر و ماده معنی دار بود (به ترتیب 001/0p= و 012/0p=). همچنین در گروه شاهد، سن تاثیری در تغییرات سرمی پارامترهای مورد سنجش نداشت و در گروه بیمار نیز فقط با افزایش سن، میانگین پروتئین تام سرم افزایش داشت (033/0p=). این مطالعه نشان داد که در اسب های مبتلا به بیماری پیروپلاسموز عملکرد کلیه تحت تاثیر قرار می گیرد و در درمان بیماری مذکور باید به اصلاح عملکرد کلیه با روش هایی مثل مایع درمانی اهمیت داد.
    کلیدواژگان: شاخص سرمی، عملکرد کلیوی، اسب، پیروپلاسموزیس
|
  • Godarzi M_Choobkar N *_Mohammadi F Pages 299-312
    Recently, the use of medicinal plantsas growth promoters, appetizers, immunological boosters and antimicrobial substances has increased in poultry industry. In this regard, the effect of Zataria multifloraand Mentha pulegium on growth characteristics, carcass quality and gut microbial count of broiler chickens were investigated. This research was carried out in a completely randomized design with 120 broiler chickens of Ross strain in 4 different feed treatment groups and 3 replicates consisting of 10 chickens each. The treatment groups consisted of T1 (Control) fed with basic diet (without plants), T2 fed with basic diet containing 200 mg/kg of dried Mentha pulegium, T3 fed with diet containing 200 mg/kg of dried Zataria multiflora and T4 fed with diet containing a mixture of 200 mg/kg dried Zataria multiflora and 200 mg/kg dried Mentha pulegium for 6 weeks. All chickens were weighed weekly and at the end of the experimental period, growth characteristics including carcass weight, thigh weight and breast weight and intestinal microbial total count were measured in each group. The results were evaluated by one-way ANOVA and Duncan’s post-hoc test in SPSS 19. The results showed that the mean weight, the weight of thighs and breasts between treatment groups were not statistically significant but the intestinal bacterial count was decreased by these supplements (p<0.05). The maximum microbial load was observed in the control group (T1). Therefore, it can be concluded that the use of these supplements in chicken feed reduces intestinal microbial counttherefore organic and safe meat production can be expected.
    Keywords: broiler chicken, Mentha pulegium, Zataria multiflora, growth, Microbial count
  • G.H. Soltani, saeed ozmaie*, M Sakha, S.H. Safi Pages 313-322
    Selenium has an important role in the metabolism of thyroid hormones because it is necessary in the conversion ofthyroxine (T4) to its active form triiodothyronine (T3). For this conversion, selenoenzymes which are mainly located in the liver and kidneys are necessary. This study was conducted to determine the effects of organic and inorganic selenium (Se) supplementation on serumic levels of thyroid hormones in mixed breed horses. For this purpose, 10 healthy mixed breed horses 4-5 years of age were randomly divided into two equal groups. The first treatment group received routine diet plus premix (1 mg sodium selenite/day) for 12 days and the second group was supplemented similarly with 1 mg commercially available yeast enriched organic selenium (O-Sel). Blood samples were taken by venoject tubes from the jugular vein on days 0, 3, 6 and 12. Serumic selenium concentrations were measured using atomic absorption and serum thyroid hormones were measured by spectrophotometer. After selenium supplementation, mean serum T3 levels increased significantly in both treatment groups (p<0.05) while T4 concentrations decreased. According to the results, administration of limited amounts of selenium can increase the active form of thyroid hormones with a positive impact on the performance of the horse.
    Keywords: selenium, thyroid hormones, Horse
  • mahsa Ale, Ebrahim*, Elham Janani, Pejman Mortazavi Pages 323-336
    In recent years, cold plasma in atmospheric pressure is used as a promising new therapeutic strategy in medicine for cessation of bleeding and skin wound healing. The aim of the present study was to evaluate the histopathological effect of cold argon plasma in atmospheric pressure on full-thickness cutaneous wound healing and increasing the speed of blood coagulation in rats. Forty-eight mature male rats were divided into two control and treatment groups. Under anesthesia, a 15 mm diameter skin wound was created on the back of the rats and blood coagulation time was measured. In treatment group immediately after the injury, the skin of rats was radiated by plasma once for 30 seconds and simultaneously blood coagulation time was measured. Then, control and treatment group rats were euthanized by ether at 0, 7 and 21 days after the injury respectively. The wound and surrounding healthy skin were removed and after hematoxylin-eosine staining, histopathological examination with light microscope was performed. Plasma radiation increased the speed of blood coagulation in skin wounds under in vivo conditions. Based on histopathological results, the process of full thickness cutaneous wound healing was significantly (p<0.05) better in plasma treated rats. Therefore, cold argon plasma can be used to increase the speed of blood coagulation and improve cutaneous wound healing.
    Keywords: Blood coagulation, Cutaneous wound healing, Cold argon plasma, Rat
  • amin Khodadadi, Adel Haghighi*, Hasan Malekinejad, Amir Tukmechi, Mohamad Afsharnasab Pages 337-355
    Currently, global use of prebiotic compounds has increased considerably. This study aims to analyse the effect of complementing the rations of rainbow trout with different concentrations of Celmanax® prebiotic, which contains Saccharomyces cerevisia associated compounds with Mannan-oligosaccharide on gill and liver histology during the growing period and experimental challenge with yersiniosis. Four concentration levels of prebiotic (0, 0.1, 0.5 and 1%) were mixed into fish feed pellets. The fish (with mean body weight of 19.08±1.45 gr) were fed a supplemented commercial diet for 60-days.On day 60 of the study, experimental yersiniosis was induced in all treatment groups by intraperitoneal injection of bacterial suspension. Tissue samples were taken on days 0, 30 and 60 and also after induction of experimental yersiniosis. The results showed that complementing rainbow trout rations with different concentrations of Celmanax® improved the gill and liver injuries on days 30 and 60 of the study. The best tissue effects in the growing period were observed in treatment groups which received 0.1% and 0.5% of the prebiotic respectively, and after experimental challenge with yersiniosis, the lowest lesions of liver and gill pathology were seen in the treatment group fed with 0.1% prebiotic which was significantly different (p<0.05) from all other treatments. According to the results of this study, adding Celmanax® to rainbow trout diet at 0.1% concentration improves tissue parameters during breeding period and decreases tissue lesions when faced with yersiniosis.
    Keywords: prebiotics, Yersiniosis, Rainbow Trout, Gill, Liver
  • Aref Mahmoodtabar, Mohammad Amir karimi Torshizi* Pages 357-368
    Tissue fixation is a vital step in preparation of samples for histological studies and mistakes at this stage could lead to irreversible damage. The aim of this study was to compare the effect of three sample preparation-fixation methods on histomorphometic indices of small intestine of broilers. Thirty 10 day old broilers of Ross 308 strain were used in the study. Segments of small intestine were washed and prepared as opened or closed sections. The closed sections were fixed in 10% saline-formalin. The opened samples were cut at the mesenteric line and were fixed by 10% saline-formalin. In Clarke’s fixation the ends of samples were sealed by string and Clarke’s solution was injected into the lumen. Fixed samples were subjected to paraffin embedding and 5 µm sections were cut using rotary microtome and sections were stained by Eosin-Hematoxylin and Alcian blue. In each section the villus height, villus thickness, crypt depth and goblets’ density were measured under light microscope and the villus surface index was also calculated. Data were subjected to ANOVA in a completely randomized design with three treatments and 30 observations. The results indicated that method of preparation-fixation had a significant effect on morphometric indices (p<0.01). The closed-formalin’s samples had the greatest villus height and crypt depth values in all three intestinal segments, while the lowest values were observed in closed-Clarke’s method (p<0.01). Closed-Clarke’s samples had the thickest villus in all three parts of small intestine followed by closed-formalin’s and opened-formalin’s samples (p<0.01). Villus surface area was highest in closed-formalin fixed samples (p<0.01). Considering simplicity of the method, low cost, better mucosal protection and lack of severe tissue changes observed in closed-formalin’s method, this method was considered as a method of choice in histomorphometric studies of poultry small intestinal mucosa.
    Keywords: Clarke’s solution, Fixation, Formalin, Histomorphometery, Sample preparation, Small intestine
  • mahsa Fatollahzadeh, bahram amouoghli tabrizi* Pages 369-377
    Nowadays, one of the main problems of human societies is the use of narcotics such as crack. The aim of this study was to investigate the effect of a single dose of crack on neutrophil phagocytosis in rats. For this purpose, 30 male Wistar rats were randomly allocated into 5 groups of 6 rats and kept in glass aquariums with 12 hours of light and darkness, same feeding conditions and free access to water. After acclimitisation to the new environment, intraperitoneal crack was injected with a dose of 7.8 mg/kg in four treatment groups. Under ether anesthesia, blood samples were collected from the tail vein after 3, 6, 24 hours and a week after crack injection in the treatment groups respectively and on the first day of the study in the control group. The strength of neutrophil phagocytosis was estimated after adjacency with yeast. A significant decrease in white blood cells was observed 3 and 6 hours after crack injection while significant decrease of neutrophils and increase of lymphocytes was seen 3, 6 and 24 hours following crack injection (p<0/05).The strength of neutrophil phagocytosis was also significantly decreased after three and six hours of injection (p<0/05) which could be attributed to the effects of crack on tissue migration of neutrophils, decreased life span of neutrophils or increased production of free radicals. Therefore, the use of crack can pave the way for creationof infection by decreasingthe number of white blood cells and strength of neutrophil phagocytosis.
    Keywords: Crack, Neutrophil, Phagocytose, Rat
  • Kambiz Kiani Monfared, Gholam Reza Mohammadi, Seyed alireza Taghavi razavizadeh*, Mohammad Heidarpour Pages 379-391
    Left displacement of the abomasum (LDA) is one of the most important production disorders. In order to compare the status of some hematological and serum biochemical indices, trace elements and oxidative stress of cows with and without LDA, blood samples were taken from 30 dairy cows with LDA and 30 healthy cows in early lactation period. Haematological parameters, total protein, fibrinogen, Ca, Mg, bilirubin, uric acid, albumin, cholesterol, triglyceride, urea, creatinine and AST (Aspartate aminotransferase), ALP (Alkaline phosphatase), GGT (Gamma- glutamyl transferase), CPK (Creatine phosphokinase) enzymes, Fe, Zn, Cu, Se, MDA and total antioxidant status were measured. Although the results showed significant differences in PCV, RBC, MCHC, lymphocyte, monocyte, fibrinogen, bilirubin, albumin, cholesterol, calcium, uric acid, AST and ALP enzymes between the two groups (p<0.05), but the occurrence of oxidative stress and changes in the levels of trace elements were not significant between the LDA affected and healthy cows. In LDA affected cattle, significant increase of PCV might be due to dehydration while increasing of monocyte and decreasing of lymphocyte counts could also be due to stressful condition or probable infections in early lactation. Anorexia, food deprivation and withdrawal of calcium from milk in early lactation may play a role in decreasing of albumin, cholesterol and calcium. Liver lipidosis and fasting along with biliary duct obstruction may be effective on increasing AST activity and bilirubin respectively in cows with LDA. It seems that early diagnosis and treatment of LDA can prevent the occurrence of sever changes in oxidative stress status and homeostasis of cow’s body.
    Keywords: dairy cows, LDA, oxidative stress, trace elements
  • peyman jafarian, Ali Hassan Pour* Pages 393-403
    This study aims to examine serumic indices of renal function in horses suffering from piroplasmosis and to compare them with healthy animals. Based on clinical signs and laboratory findings, 17 horses (14 males and 3 females) were diagnosed with piroplasmosis in horse ranches of the suburb of Tabriz city. After taking the history of these animals, blood sample was taken from the jugular vein and serum was separated. Also, 16 healthy horses (13 males and 3 females) were sampled as a healthy group with the same age, feeding and managerial conditions. Renal function was evaluated based on serumic level of blood urea nitrogen (BUN), creatinine (Cr), total protein (Pr), albumin (Alb), sodium (Na) and potassium (K). Mean serumic level of total protein and albumin had an insignificant increase in horses suffering from piroplasmosis, but increment of mean serumic level of creatinine and BUN was significant in the diseased group (p=0.000 and p=0.001, respectively). Serum variations of sodium and potassium were not significant between the two groups. The difference between mean serum parameters in diseased group was significant between the two sexes only in respect to total protein and albumin (p=0.001 and p=0.012, respectively). In healthy group, age did not have any effect on serum variations of measured parameters, but in the diseased group, mean serum total protein increased with increase in age (p=0.033). The results of this study indicated that renal function is affected in horses suffering from piroplasmosis and improvement of renal function using fluid therapy should be considered in the treatment of this disease.
    Keywords: Serum factor, Renal function, Horse, Piroplasmosis