فهرست مطالب

مجله کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور در برنامه ریزی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب فرنام * صفحات 7-17
    عوامل و پارامتر های اقلیمی در انتخاب مکان و زمان مناسب برای گردشگران به منظور گردشگری تاثیر زیادی دارد. شرایط جوی نامناسب برای گردشگر، محدودیت های زیادی ایجاد می کند. و باعث سلب آرامش و آسایش او می شود. گردشگر باید آگاهی داشته باشد که برای بازدید از یک مکان خاص چه زمان هایی از نظر اقلیمی مناسب و چه زمان هایی نامناسب است. این پژوهش از نظر ماهیت کاربردی، از نظر گردآوری داده ها توصیفی – پیمایشی است. و هدف از این پژوهش این است که بهترین و مطلوب ترین زمان برای گردشگر به ویژه گردشگر خارجی به شهر شاهرود، از نظر مناسب بودن شرایط آب و هوایی، شناسایی و معرفی شود (تعیین آسایش زیست اقلیمی شهر شاهرود با روش TCI) و در آخر ترسیم نقشه های آسایش اقلیمی شهر شاهرود با نرم افزار GIS انجام شده است. با استفاده از شاخص اقیم آسایش گردشگری (TCI) ، زمان های مناسب و ایده آل، جهت حضورگردشگران به شاهرود، محاسبه شده است. این شاخص شرایط آسایش اقلیمی گردشگر را از رده غیرممکن تا ایده آل طبقه بندی می کند. شاخص TCIاز هفت پارامتر اقلمی تشکیل شده است و با استفاده از نرم افزار ArcGIS داده ها میان یابی و تعمیم داده های نقطه ای به پهنه ای انجام شده است. داده های مورد استفاده پژوهش مربوط به میانگین هفت پارامتر اقلیمی در ایستگاه سینوپتیک و کلیماتولوژی درون شهر شاهرود برای بازه زمانی 10 سال (2005 – 2014) ، بوده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که ماه های اکتبر، آوریل و مارچ در این شهر بهترین شرایط را برای حضور گردشگر و ماه های دسامبر، جولای و آگوست هم بدترین شرایط را برای حضور گردشگران دارند.
    کلیدواژگان: توریسم، اقلیم، آسایش، شاهرود، پهنه بندی اقلیمی
  • مصطفی عابدزاده* ، حمیدرضا نانکلی ، بهروز ارسطو صفحات 18-36
    خشکسالی کشاورزی یکی از پیچیده ترین حوادث طبیعی محسوب می شود. به دلیل تغییرات مکانی و زمانی این پدیده لازم است اطلاعات و ابزارهای موجود جهت پایش این پدیده در همه ی مقیاس ها بهبود یابند. داده های سنجش ازدور و GIS1، یک ابزار پایش مناسب را برای ارزیابی وسعت و شدت خشکسالی در دسترس قرار می دهد. میزان رشد گیاه، یکی از مهم ترین شاخص مشخص کننده رخداد خشکسالی است. در این مطالعه ابتدا به ارزیابی تعدادی از شاخص های گیاهی پرداخته شده و در نتیجه آن، شاخص2 NDVI به عنوان مناسب ترین شاخص برای پوشش گیاهی انتخاب گردیده است. در این مطالعه، از تصاویر3 MODIS به دلیل توان تفکیک زمانی و مکانی مناسبی که برای تحلیل ریسک خشکسالی کشاورزی استان سمنان دارند، استفاده شده است. دوره زمانی مورد بررسی ماه های مارس تا ژوئیه سال های 2000 تا 2017 است. ابتدا تصاویر تصحیح هندسی و رادیومتریک شده اند. سپس با ارزیابی سری هفتده ساله ی تصاویر NDVI، SPI4 ، LST5،6 SPEI و مجموع بارش سالیانه در سطح منطقه، روند تغییرات خشکسالی نشان داده شده است. در این مطالعه به وسیله شاخص های ماهواره ای ذکر شده دراستان سمنان اقلیم ها میزان ناحیه تحت تاثیر خشکسالی بررسی شده است. شاخص های ماهواره ای، استان سمنان را در سال های 2000، 2010، 2013، 2016 تحت تاثیر خشکسالی نشان می دهند. براساس این شاخص ها در سال های 2000، 2001، 2006 ،2007، 2016، 2017خشکسالی در استان وجود داشته است. شدت خشکسالی در سال 2000، 2016 بیشتر از سایر سال ها ملاحظه شد. همچنین سال 2005 ترسالی و سایر سال ها، سال های متوسطی هستند. نتایج نشان داد مشخص کردن مناطق حساس به خشکسالی نقش بسیار مهمی در اعمال مدیریت های لازم برای کاهش ریسک خشکسالی می تواند داشته باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل ریسک خشکسالی کشاورزی، استان سمنان، سنجش ازدور، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)
  • بهروز ارسطو *، احمد اخیانی صفحات 37-51
    شور شدن خاک به عنوان یکی از عوامل اصلی تخریب اراضی در مناطق خشک و نیمه خشک و یکی از عوامل بسیار مهم محدود کننده تولید فرآورده های کشاورزی اهمیت فراوان دارد. بنابراین در مدیریت طرح ها و پروژه های کشاورزی، محیط زیستی و همچنین اطمینان از وجود امنیت غذائی، ارزیابی و شناسایی شوری خاک ضروری به نظر می رسد. تهیه نقشه شوری خاک یکی از گام های اولیه در جهت شناسائی این اراضی خواهد بود که با توسعه فن آوری سنجش از دور استفاده از تصاویر ماهواره ای (داده های ماهواره ای) روشی بروز و کارآمد می باشد. در این پروژه، به منظور شناسایی و ارزیابی شوری خاک، تعداد 65 نمونه در استان سمنان، بخش مرکزی سمنان، از افق شناسائی سطحی خاک (میانگین 0-15 سانتی متر) برداشت و به آزمایشگاه ارسال شد. سپس برای بررسی ارتباط بین هدایت الکتریکی و بازتاب های طیفی ماهواره، از تلفیق تصاویر ماهواره ای لندست ETM+ در تاریخ 14 اکتبر 2008 و مدل های آماری استفاده شد و به کمک پاره ای از شاخصهای طیفی مانند شوری، پوشش گیاهی انتقال طیفی و مولفه های اصلی، اقدام به شناسائی و ارزیابی شوری شد. نتایج نشان داد که بین EC خاک با تصاویر ماهواره ای و چند شاخص مشتق شده از تصاویر، رابطه معنا داری وجود دارد. در بین این شاخص ها، باند 7 ماهواره لندست ETM+ بیشترین همبستگی را (75%) با هدایت الکتریکی خاک مشاهده ای داشته و می تواند در پیش بینی و برآورد آن استفاده شود. سپس روش های رگرسیونی مختلف برای برآورد شوری استفاده شد. پس از ارزیابی دقت روابطه آماری ارائه شده با استفاده از 15 نقطه آزمون، روش گام به گام (Stepwise) با ضریب تبیین 60% برای منطقه مورد مطالعه انتخاب گردید، که میزان آماره های RMSE و MBE برای این رابطه به ترتیب2. 833 و -. 808 می باشد.
    کلیدواژگان: آمار فضایی، ارزیابی شوری خاک، تصاویرلندست ETM+، سمنان
  • ملیکا خیرالدین * صفحات 52-65
    هدف از ارائه این مقاله، بررسی، طراحی و ایجاد کمپ تفریحی- گردشگری مطلوب متناسب با اقلیم و جغرافیای شمال شهر تهران است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی بر پایه طراحی است و گردآوری اطلاعات از طریق منابع و بررسی های میدانیصورت پذیرفت. کمپ ها استراحتگاه هایی هستند که در مسیرها یا در مناطق دیدنی و خوش آب وهوا و به عنوان یک سایت تفریحی- گردشگری و ارائه خدمات به مسافران احداث می شوند و کاربری ها و فضاهای متعددی دارند. درکه تهران به لحاظ طبیعی و گردشگری، منطقه ای ویژه و منحصربه فرد است. در روزهای تعطیل، هزاران گردشگر و مسافر را برای گردشگری و اقامت موقت و گذران اوقات فراغت به سوی خود جذب می کند. مکان یابی کمپینگ بر اساس ویژگی های طبیعی، تاریخی، ورزشی و… صورت می گیرد. در اطراف درکه تهران هیچ گونه استراحتگاه، فضای تفریحی و امکانات و خدمات وجود ندارد، بنابراین، وجود یک کمپ تفریحی- گردشگری و ورزشی بسیار ضروری است. در این مقاله پس از بررسی مبانی نظری، تحلیل اقلیم و بررسی سایت، برنامه ریزی فیزیکی و طراحی بر اساس اصول معماری پایدار طراحی کمپ انجام شد محدوده، جزء اقلیم های سرد و نیمه خشک کوهستانی است و برای تفریح های زمستانه و تابستانه بسیار مناسب است. سایت کمپ، به سمت کوه و به طور کلی به توپوگرافی زیبا دید دارد و از طرف دیگر منظر شهری تهران را در مقابل دارد. گردشگری ای پایدار است که همزمان با حفظ و افزایش فرصتها برای آینده نیازهای مناطق میزبان و گردشگران حاضر در آن منطقه را فراهم کند. درواقع مدیریت منابع و توسعه گردشگری باید بصورتی انجام گیرد که در کنار تامین نیازهای اقتصادی، اجتماعی و زیباشناختی تمامیت فرهنگی، فرایندهای ضروری زیست محیطی، تنوع زیستی و سیستمهای بقا حفظ گردند. در این مقاله با استفاده از تصاویر ماهواره ای بویژه گوگل ارث به شناخت وضع موجود و سپس با کمک نرم افزار شبه GISوبرنامه جانبی آن مانند اتوکد به طراحی پلان بر اساس شاخص های استاندارد طراحی کمپ گردشگری در مناطق کوهستانی با تابستانهای خنک و زمستانهای سرد پرداخته شد
    کلیدواژگان: درکه تهران، کمپ تفریحی-گردشگری، سایت، توسعه پایدار
  • کامران مجرد *، موسی کمانرودی صفحات 66-73
    در ایران به دلیل عدم وجود استراتژی آمایشی مشخص و با ثبات توسعه، روند مداوم و پایداری در نوع و حدود فعالیت ها و کاربری ها بوجود نیامده است. این شرایط موجب تغییرات سریع و مستمر برخی فعالیت ها و کاربری ها در پی تحولات گذرای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور شده است. در این میان استفاده از تکنولوژی سنجش از دور به عنوان بهترین وسیله برای آشکار سازی و ارزیابی تغییرات شناخته می شود چرا که با پیشرفت های انجام گرفته در این تکنولوژی و تولید تصاویر ماهواره ای با قدرت تفکیک طیفی و مکانی بالا و همچنین انواع تکنیکهای پردازش تصویر می توان تغییرات کاربری اراضی را برآورد نموده و نسبت به مدیریت آنها اقدام گردد. هدف از این پژوهش آشکارسازی تغیرات کاربری اراضی جلگه شمال غربی استان مازندران بوده است. در این مقاله از روش طبقه بندی نطارت شده حداکثر احتمال جهت طبقه بندی تصاویر ماهواره ای با سری زمانی 27 سال در 5 طبقه کشاورزی، شهری، جنگل، آب و ابر صورت گرفت که مناطق شهری و آب با افزایش همراه بوده در صورتی که پوشش جنگل و کشاورزی و ابر کاهش نمود است. تصویر ماهواره ای سال 1366و 1393 به ترتیب با ضریب کاپای 95/0 و 98/0طبقه بندی شد. با توجه به نتایج ذکر شده سنجش از دور روشی مناسب در زمینه تولید نقشه کاربری اراضی و تغییرات کاربری اراضی می باشد.
    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، کاربری اراضی، تصاویر ماهواره ای، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مازندران
  • رحیمه جوادیان* ، ملیحه نعمتی صفحات 74-90
    شناسایی وضعیت اقلیمی یک محل و تحلیل نیازهای اقلیمی از نظر آسایش انسان و کاربرد مصالح ساختمانی یکی از مقدمات طراحی همساز با اقلیم است. توجه به اهداف عمده طراحی اقلیمی در هر منطقه ی آب و هوایی و پیش بینی مواردی در جهت تحقق بخشیدن به این اهداف موجب سازگاری و هماهنگی ساختمان ها با شرایط اقلیمی و موجب صرفه جویی در مصرف انرژی و هویت یافتن معماری در هر اقلیم خواهد شد.
    هدف از این مقاله بررسی تاثیر عناصر اقلیمی بر آسایش حرارتی و شیوه طراحی مساکن شهر سمنان و ارائه راهنمای طرح واحدهای مسکونی همساز با اقلیم جهت فراهم آوردن شرایط آسایش حرارتی در داخل ساختمان می باشد. در این مقاله با استفاده از نمودارها و روش های اقلیمی به تجزیه و تحلیل اقلیم سمنان پرداخته شده است. برای انجام این کار از آمار سازمان هواشناسی در یک دوره25ساله (ازسال1990لغایت2016) استفاده شده است. با توجه به نتایج بدست آمده اقلیم سمنان براساس روش دمارتن خشک، روش کوپن خشک و گرم و براساس روش آمبرژه خشک و سرد تعیین شد. جهت تعیین آسایش حرارتی و طراحی معماری همساز با اقلیم از چهار مدل سنجش آسایش حرارتی شامل شاخص نمودار زیست – اقلیم اولگی, شاخص ماهانی ، نمودار زیست - اقلیم ساختمانی گیونی و روش زوکولای استفاده شده که هر یک از مدلها علاوه بر تعیین مواقع گرم و سرد و راحت، رهنمودهای لازم جهت دستیابی به طراحی اقلیمی مناسب با آب و هوای شهر سمنان را ارائه دادند. نتیجه کلی پژوهش شامل استفاده از مصالح بومی با ظرفیت حرارتی بالا, تعیین جهت مناسب استقرار ساختمانها با توجه به جهت باد و تابش آفتاب، تعبیه مناسب بازشوها جهت حفظ انرژی داخل ساختمان بطوریکه در تابستان حداقل و در زمستان حداکثر انرژی خورشیدی دریافت شود، می باشد. در صورت اجرای احکام معماری که از معیارهای تعیین آسایش حرارتی بدست آمده است
    کلیدواژگان: عناصر اقلیمی، طراحی اقلیمی، آسایش حرارتی، معماری، سمنان
|
  • Farnam Zeinab * Pages 7-17
    Review factors and climatic parameters in place and the right time for the tourists to affect tourism. Weather conditions unsuitable for tourism, many restrictions are created. And calmness and comfort him. Tourists should be aware that the time to visit a specific location where the climate is appropriate and inappropriate times. The study of the nature of the application, the data collection is descriptive - survey. The aim of this study is that the best and the most favorable time for tourists, especially foreign tourists to the city anymore, the suitability of the weather conditions, identify and introduce (to determine the climatic comfort in anymore by TCI), and finally GIS mapping software is done climatic comfort in anymore. Tourism Aqym index (TCI), the ideal time to Hzvrgrdshgran anymore, is calculated. The index of tourism climate conditions of the category ideal is impossible to classify it. TCI index comprised of seven parameters Aqlmy using ArcGIS software data interpolation and extrapolation of data points of the zone is complete. The data used in this study average of seven factors in climatology station and the town anymore for a period of 10 years (2005-2014), respectively. The results of this study show that the months of October, April and March in this city the best conditions for tourists and December, July and August are the worst months for tourists.
    Keywords: tourism, climate, comfort, anymore
  • Mostafa Abedzadeh*, Behrouz Arastoo , Hamid Reza Nankeli Pages 18-36
    Agricultural drought is one of the most complex natural disasters. Due to spatial and temporal variations This phenomenon needs to improve the information and tools available to monitor this phenomenon on all scales. Remote sensing data and GIS, An appropriate monitoring tools to assess the extent and severity of droughts available in the villages. Plant growth rate is one of the most important indicator of the occurrence of drought . In this study, a number of plant indices were evaluated and, as a result, the indicator NDVI As appropriate The highest index for vegetation has been selected . In this study, from the images MODIS The resolution right time and place for the province Drought risk analysis have been used. Period covered by the month March to July of the year 2000 20 1 7. First, geometric and radiometric correction images Have. Then by evaluating a seven -year series of images NDVI, SPI, LST, SPEI And the total annual rainfall in the region, the trend of drought changes has been shown. In this study, by using the satellite indices mentioned in Semnan province, the climate of the drought affected area was investigated. Satellite indicators show the effects of drought in Semnan province in 2000 , 2010 , 2013 , 2016 . According to this index in 2000 , 2001, 2006, 2007, 2016, 2017 there has been a drought in the province. Drought severity in 2000 , 2016 More than other years . Also, 2005 is Tersali and other years are the average years . The results showed that identifying drought-sensitive areas could have a very important role in managing the management of drought risk.
    Keywords: Agricultural Drought Risk Analysis, Semnan Province, Field Assessment, Geographic Information System (GIS)
  • Behrooz Arasto *, Ahmad Ahijani Pages 37-51
    Soil salinization is one of the main factors of land degradation in arid and semi-arid regions and one of the most important factors limiting the production of agricultural products is of great importance. Therefore, evaluating and identifying soil salinity seems necessary in managing agricultural and environmental projects and projects, as well as ensuring food security. Soil salinity mapping is one of the first steps in identifying this land, which is an innovative and efficient way of developing remote sensing technology using satellite imagery. In this project, in order to identify and evaluate soil salinity, 65 samples were taken from Semnan central part of Semnan province, from the surface of soil identification (average 0-15 centimeters) and sent to the laboratory. Then, to investigate the relationship between electrical conductivity and spectral reflections of the satellite, ETM + satellite images were used on October 14, 2008 and statistical models were used and a number of spectral indices such as salinity, vegetation spectral transfer and main components were identified and evaluated for salinity . The results showed that there is a meaningful relationship between the EC soil with the images of the cells and some derivatives of the images. In these indices, the 7th ETM + band of the 9th satellite is more than ninth (75%) with the electrical power of the observed soil and can be used for prediction and estimation. Different regression methods were used to estimate salinity. After assessing the statistical significance of the presentations, using the 15 test points, the stepwise method with the 60% explanatory factor was chosen for the .study area, which is the rate of RMSE and MBE for this relationship is 2.833 and -808 respectively
    Keywords: Spatial statistics_Soil salinity assessment_ETM + images_Semnan
  • Melika Khairuddin * Pages 52-65
    The camps are resorts that are built on paths or in sight-seeing areas and as a recreational site-tourism and travel services, and have many amenities and spaces. Tehran Province, in particular Tehran, is naturally, regionally and unique. On Sundays, thousands of tourists and travelers are attracted to tourism, temporary accommodation, and leisure time. Camping location is based on the characteristics of the natural, historical, sports, and so on. There is no recreation, recreation area and facilities in the vicinity of Tehran. Therefore, the existence of a recreational, tourism and sports camp is very important. The purpose of this article is to review, design and establish a recreation and tourism center in northern Tehran. Is. The research method is descriptive-analytic, with the help of architectural design principles, and data collection was done through resources and field studies. In this article, we first used the Google Earth Identifiers to identify the status quo and then with the help of GIS-like software and its lateral program such as AutoCAD, the plan was designed based on standard design standards for tourist camps in mountainous areas with cool and cold winters. In the physical planning of this site, parking, restaurant, commercial spaces, cultural spaces, sports and recreation such as prayer room, health space, sports ground, etc. are considered.
    Keywords: Dereh Tehran, Tourism Camp, Site, Sustainable Development
  • Kamran Mojarad*, MoosaKamanroodi Pages 66-73
    In Iran, due to the lack of a well-defined and stable development strategy, there has not been a continuous trend of sustainability in the type and scope of activities and applications. These conditions have brought about rapid and permanent changes to certain activities and uses following the economic, social and political transition of the country.In the meantime, the use of remote sensing technology is known as the best means of detecting and evaluating variations, as the advances made in this technology and the production spatial and satellite images, as well as various image processing techniques land use changes can be estimated and applied to their management. the purpose of this study was to detect land use change in northwestern plain of Mazandaran province.in this paper, the non-classified classification method has the maximum probability of classification of satellite images with a time series of 27 years in five agricultural, urban, forest, water and cloud areas, with urban and water areas being increased with coverage forest and agriculture and clouds. satellite images of 1366 and 1393 were classified with kappa coefficient of 0.95 and 0.98, respectively. According to the results of remote sensing, a suitable method is in the field of land use mapping and land use change.
    Keywords: Detection of changes, Land Use, Satellite Images, Geographic Information System, Mazandara
  • Rahimeh Javadian *, Malihe Nemati Pages 74-90
    Identifying the climate of a location and analyzing the needs of the climate in terms of human comfort and the use of building materials is one of the preconditions for consistent design with the climate. Considering the major goals of climate design in each climate zone and anticipating some of the ways to realize These goals will lead to the adaptation and coordination of buildings with climatic conditions, and will conserve energy and architectural identity in each climate. The purpose of this paper is to study the effect of climate elements on heat loss and the design of residential buildings in Semnan city and provide guidance to the project. Residential units are in line with the climate to provide thermal comfort in the building Be In this paper, we analyze the climate of Semnan using climatic diagrams and methods. To do this, the Meteorological Organization data has been used in a period of 25 years (from 1990 to 2002). According to the obtained results, the Semnan climate was determined by Dry Damarthen method. Dry and hot coupons were determined based on dry and cold sampling method. In order to determine thermal comfort and architectural design consistent with the climate, four thermoelectric sensing models including Ecological Chart Index, Mahan Index, Geomorphology, Geomorphology, and Zucchay method were used. Each model, in addition to the determination of hot and cold weather conditions And comfortable, provided the necessary guidelines for the proper climate design of the city of Semnan. The overall result of the research is the use of native materials with high thermal capacity, determining the proper direction of building of the buildings in relation to the direction of wind and sunlight, the proper installation of openings to maintain energy inside the building, so that in the summer at least and in the winter the maximum solar energy is received. . In the case of architectural rules that meet the criteria for determining thermal comfort, the duration of the use of mechanical heating and cooling devices inside buildings of Semnan city significantly decreases
    Keywords: Climatic elements, Climate design, Thermal comfort, Architecture, Semnan