فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی رستمیان، قنبر محمدی الیاسی *، مجتبی امیری، کمال سخدری صفحات 1-31
    پژوهش حاضر در پی طرح سنخ بندی انتقادی هویت کارآفرینانه است. اتکا بر رهیافت انتقادی به ویژه تعریف عقلانیت از منظر یورگن هابرماس و ابعاد مربوط به چارچوب مفهومی ناظر بر سنخ بندی هویت کارآفرینانه، از یک سو به شکل گیری قطبیت عقلانیت رهایی بخش در برابر عقلانیت ابزاری، و از سوی دیگر به قطبیت فردمداری در برابر جامعه مداری می انجامد که در نتیجه آن چهار سنخ هویت کارآفرینانه شامل آزادی خواهی، استقلال طلبی، نظم طلبی و سودجویی معرفی شده اند. در ادامه، جایگاه هر یک از این سنخ های هویتی در شناخت اقسام گوناگون کارآفرینی، بررسی و ضمن مقایسه این هویت ها، چهار نوع کارآفرینی شامل کارآفرینی عمومی، کارآفرینی سبک زندگی، کارآفرینی بوروکراتیک و کارآفرینی تجاری معرفی و دلالت های مفهومی این نوع سنخ شناسی طرح می گردند. پاین پژوهش علاوه بر غنای مطالعات هویت کارآفرینانه از طریق به پیش کشیدن نقش عقلانیت و قضاوت درباره جامعه، به تفاوت و تعارض این هویت ها نیز اشاره دارد . اتکا به مواضع نظریه انتقادی در مطالعه هویت کارآفرینانه، گامی است در راستای تعمیق سرشت میان رشته ای پژوهش کارآفرینی.
    کلیدواژگان: هویت کارآفرینانه، نظریه انتقادی، عقلانیت، سنخ شناسی هویت
  • سیدعلی اصغری * صفحات 33-56
    بحران افول محیط زیست از جمله عواملی بوده که مسئله چگونگی پایدارسازی توسعه را، با در نظر گرفتن محدودیت ها، به وجود آورده است. اما در تلاش برای پاسخ گویی به این مسئله، این سوال مطرح می شود که از میان دو حوزه اقتصاد و اکولوژی، نظر کدام یک باید مبنای سیاست گذاری در زمینه توسعه پایدار قرار گیرد؟ و اینکه آیا پایداری توسعه را مقید می کند؟ هدف مقاله این است که ضمن تبیین زمینه پیدایش این مسائل، پاسخ آنها را بیابد. روش مورد استفاده، تحلیل و تبیین و استنباط لوازم نظریه ها و مقایسه آنها بود؛ به این ترتیب که در آغاز، مفاهیم یا معیارهای پایداری در چند حوزه تاثیرگذار تخصصی، تحلیل و تبیین شد تا اهمیت مفهوم اکولوژیک پایداری در جریان توسعه پایدار روشن شود. سپس به استنباط لوازم نظریه های مهم در علم اکولوژی نظریه اوج، نظریه اکوسیستم، و نظریه اکولوژی روادار و مقایسه آنها پرداخته شد. در نهایت تحلیل و تبیین نظریه های جدید اقتصادی پایداری و استنباط لوازم و نتائج آنها برای پایداری انجام شد. نتائج نشان داد که: 1. در ارتباط با توسعه پایدار، دو حوزه تخصصی اکولوژی و اقتصاد در تعیین معیار پایداری تعیین کننده تر بوده اند؛ 2. پایداری برآمده از نظریه اکوسیستم، توسعه را مقید می کند؛ 3. نظریه اکولوژی روادار نمی تواند طبیعت را نرم یا معیاری برای توسعه بداند؛ 4. مفهوم رقیق نظریه روادار از پایداری، توسعه را عمدتا نامقید باقی می گذارد؛ 5. پایداری در توسعه پایدار، اکنون دیگر مفهومی عمدتا اقتصادی شده است؛ 6. پایداری شدید ظرفیت قابل ملاحظه ای برای تقیید توسعه دارد، اما پایداری خفیف چنین نیست.
    کلیدواژگان: معیارهای پایداری، پایداری اکولوژیک، پایداری شدید، پایداری خفیف، اکولوژی، اقتصاد، توسعه پایدار
  • ناصر صدقی * صفحات 57-77
    مسئله محوری احمد اشرف در بررسی جامعه شناختی تاریخ ایران، تبیین موانع تاریخی تحقق نظام سرمایه داری بورژوازی و جامعه مدنی است. اشرف به منظور توضیح و تبیین مسئله مذکور، ابتدا درصدد شناخت ویژگی ها و سازوکارهای حاکم در تاریخ ایران بر اساس مفاهیم «نظام آسیایی» و «نظام فئودالی» در اندیشه های مارکس و مفاهیم «نظام پاتریمونیال» و «شهر شرقی» در جامعه شناسی ماکس وبر و مفهوم «نظام ملوک الطوایفی» رایج در ادبیات تاریخی ایران، برآمده است. وی در گام بعدی بر اساس مقدمات تحلیلی مذکور، به تبیین موانع تاریخی شکل گیری نظام بورژوازی و سرمایه داری در تاریخ ایران پرداخته است، زیرا اشرف یکی از نمایندگان گفتمان قائل به اصالت الگوی توسعه بر اساس نقش آفرینی طبقه متوسط شهری یا بورژوازی است. بر اساس یافته پژوهش حاضر، دیدگاه اشرف در مورد موانع تاریخی توسعه جامعه ایرانی در سه سطح به هم پیوسته سیاسی، اجتماعی و اقتصادی درخور توجه است. سلطه نظام های آسیایی، پاتریمونیال و ملوک الطوایفی در عرصه سیاسی، پیوستگی های اجتماعات عشایری، روستایی و جامعه شهری در عرصه اجتماعی و وحدت شیوه های تولید کشاورزی و صنایع دستی و پیشه وری در عرصه اقتصادی، ازجمله عواملی است که اشرف به عنوان موانع تاریخی شکل گیری بورژوازی و رشد «سرمایه داری ملی» در تاریخ ایران مطرح کرده است.
    کلیدواژگان: احمد اشرف، بورژوازی، سرمایه داری، توسعه نیافتگی، ایران
  • هاشم داداش پور *، نینا الوندی پور صفحات 79-112
    نابرابری منطقه ای همواره مسئله ای چالش برانگیز برای جوامع انسانی و یکی از موضوعات اصلی در پژوهش های دانشگاهی و نیز از نگرانی های عمده سیاستگذاران دولتی است. بر این اساس، مباحث بسیاری درباره حدود، ابعاد، مکانیسم و پیامدهای این موضوع، به ویژه سیاست های منجر به فقر و نابرابری، صورت گرفته و نظریه پردازان، ایده های متفاوت و گاه متضادی را در این زمینه بیان داشته اند. در این میان، توجه به ابعاد فضایی عدالت در مقابله با نابرابری های منطقه ای یکی از حوزه های میان رشته ای موردتوجه، به ویژه در دهه های اخیر، بوده است. ازاین رو، مقاله حاضر قصد دارد با تحلیل و تفسیر نظام مند و جامع محتوای متون دانشگاهی در حوزه نابرابری های منطقه ای از منظر عدالت فضایی، به سنخ شناسی و استخراج مفاهیم و اصول و نگرش های اصلی مطرح شده در این حوزه بپردازد. این مقاله برگرفته از طرح پژوهش کیفی، راهبرد استفهامی و با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی صورت گرفته است. تحلیل محتوای کیفی یکی از روش های رایج پژوهش برای تبیین و تفسیر عینی و منظم پیام های مفهومی موجود در متون دانشگاهی است. از این روش به منظور آشکارسازی خطوط اصلی و جهت دهنده متون دانشگاهی و کاربرد آن ها در سیاست گذاری های دولتی استفاده می شود. بر این اساس، در مقاله حاضر، چارچوب تفسیری نظری مستخرج از متون دانشگاهی مطرح در حوزه عدالت فضایی در مواجهه با نابرابری های منطقه ای تدوین و واکاوی شده و خطوط جریان ساز درخور توجه در این حوزه به پژوهشگران، برنامه ریزان، تصمیم سازان و سیاست گذاران ایرانی برای مقابله با نابرابری های منطقه ای معرفی شده است.
    کلیدواژگان: عدالت فضایی، نابرابری منطقه ای، نومنطقه گرایی، تحلیل محتوای کیفی
  • محمود متوسلی، عمران محمد رزاقی، محمدحسین هادی * صفحات 113-144
    این مقاله درصدد رسیدن به درک بهتری از رویکرد اقتصادی به تحلیل رفتار اعتیادی است. اعتیاد، مطابق با تعاریف استاندارد، یک رفتار مصرفی است که از الگوهای رفتاری مشخصی پیروی می‍کند. تحقیقات اخیر در علوم اعصاب نشان دهنده اتفاق‍نظرهای گسترده درمورد نحوه تاثیر مصرف مواد اعتیادآور بر سازوکار‍های عصب‍شناختی دخیل در فرایند تصمیم‍گیری است. این یافته‍ها که تحت حمایت الگوهای روان‍شناختی از رفتار اعتیادی قرار دارند سبب شده است امروزه با اطمینان بیشتری از شناخت ماهیت اعتیاد بتوان سخن گفت. آنچه که از رویکرد اقتصادی به تحلیل رفتار اعتیادی انتظار می رود، توسعه این شناخت به تدوین سیاست‍های مورد نیاز در حوزه اعتیاد است. کاربرد علم اقتصاد بدین منظور با تعریف معیارهای رفاهی تصریح‍شده برای مصرف‍کنندگان به تجویز سیاست‍هایی منجر می‍شود که در میزان تحقق اهداف خود قابل ارزیابی و مقایسه هستند. در این میان اقتصاد رفتاری امکان مشارکت مفاهیم و بینش‍های تخصصی رشته‍های مرتبط با اعتیاد را در این مسیر فراهم می‍کند. ازاین منظر، مفاهیم کیفی روان‍شناختی و عصب‍شناختی مرتبط با رفتار اعتیادی، در چارچوب‍های کمی تصمیم گیری مورد توجه قرار می‍گیرد تا به‍منظور کاهش آسیب‍های مرتبط با اعتیاد، سیاست‍گذاری با ابزارهای تحلیلی دقیق‍تر، و در عین حال جامع‍تری، دنبال شود. این مقاله به دنبال تبیین این موضوع است که چرا اقتصاد رفتاری یک چارچوب تحلیلی مناسب برای استخراج دلالت‍های سیاستی مورد نیاز در حوزه اعتیاد است.
    کلیدواژگان: اقتصاد رفتاری، اعتیاد، رفتار اعتیادی، مصرف اعتیادی، اقتصاد عصب شناختی، نظریه اعتیاد عقلایی، اقتصاد رفتاری اعتیاد، سیاستگذاری اعتیاد
  • محمد جعفر کبیری *، محمدحسین صدرایی صفحات 145-170
    بیش از نیمی از جمعیت جهان، متشکل از جوانان و نوجوانان زیر 25 سال است. قریب به 2/1 میلیارد نفر از این جمعیت، 2415 سال سن دارند و پیش بینی ها حاکی از آن است که این رقم تا 20 سال آینده سیر صعودی دارد. جوانان هر کشور می توانند در فرایند توسعه کشورها نقش قابل توجهی داشته باشند. آن ها نیازهای متنوعی چون آموزش، اشتغال، برخورداری از امکانات بهداشتی و سلامت و امکان فعالیت های مدنی و اجتماعی دارند. از جمله تلاش های صورت گرفته در خصوص تعیین درجه توسعه یافتگی فضای جوانان، محاسبه شاخص توسعه جوانان در کشورهای مختلف است. این شاخص در پنج محور کلیدی آموزش و پرورش، سلامت و تندرستی، اشتغال، مشارکت سیاسی و مشارکت مدنی برای 171 کشور جهان در نظر گرفته شده است. در این مطالعه، فرضیه اصلی تاثیر مثبت شاخص توسعه جوانان و عناصر اصلی تشکیل دهنده این شاخص بر رشد اقتصادی کشورهای منتخب است. برای بررسی این مسئله از یک الگوی اقتصادسنجی بر اساس الگوی رشد درونزا، در این کشورها استفاده شد. نتایج نشان می دهد بهبود شاخص توسعه جوانان بر رشد اقتصادی اثر مثبت و معناداری دارد. همچنین بهبود عناصر اصلی تشکیل دهنده این شاخص در محورهای آموزش، مشارکت های مدنی و اشتغال جوانان اثرات مثبت و معناداری بر تولید داخلی کشورهای منتخب دارند.
    کلیدواژگان: جوانان، شاخص توسعه جوانان، رشد اقتصادی
  • مرجان نجفی *، محمدعلی لسانی فشارکی صفحات 171-192
    قرآن کریم به عنوان معجزه جاوید پیامبر اسلام(ص) نیازمند درک عمیق و فهم دقیق برای دریافت رهیافت های کاربردی در زندگی بشری است که این فهم جز با رویکرد و گرایش به مطالعات میان رشته ای میسر نیست. از طرفی علوم انسانی بشری نظیر اقتصاد، در حل مشکلات بشر امروزی و پاسخ گویی به سوالات مطرح شده موفقیت کامل را به دست نیاورده است. سیاست های پیشنهادی اقتصاد متعارف در کاهش فقر به اصلاح نهادهای اجتماعی توصیه کرده و به نهاد خانواده توجه چندانی ندارد. این درحالی است که اسلام، به خانواده به عنوان پایه ای ترین نهاد تشکیل دهنده جامعه به لحاظ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نگریسته و دستورالعمل ها و سیاست های مشخصی را پیشنهاد می دهد. در همین راستا، مطالعات میان رشته ای برای پاسخ گویی به این دسته از سوالات راه گشاست. اقتصاد اسلامی در سال های اخیر بر اساس روش های مدون جهت ترکیب دو رشته علوم اسلامی و اقتصاد مورد توجه قرار گرفته است. مقاله پیش رو، به بررسی نقش مصرف مدبرانه بر فقرزدایی از خانواده با نگاه به تعالیم اسلامی پرداخته است. اگر الگوی اقتصادی خانواده بر اساس آموزه های اسلامی شکل بگیرد، این اعتقادات و باورها بر اعتدال در میزان مصرف و برطرف کردن معضل فقر اثرگذار خواهد بود. میزان درآمد، اعتدال و میانه روی، قناعت و شان افراد از محورهایی هستند که برای ترسیم سبک زندگی اسلامی مبتنی بر عدالت و فقرزدایی از جامعه لازم و ضروری است. از رهیافت های کاربردی این پژوهش می توان به رابطه ازدواج و فقرزدایی، تاثیر اولویت در مصرف زوجین و همچنین آموزش های اقتصادی والدین به فرزندان در شکل گیری الگوی مصرف مدبرانه در خانواده اسلامی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: مطالعات میان رشته ای، سبک زندگی اسلامی، مصرف مدبرانه، فقرزدایی، اقتصاد اسلامی
|
  • A. Rostamiaan, Gh. Mohammadi Elyasi *, M. Amiry, K. Sakhdari Pages 1-31
    This study attempts to present a typology of entrepreneurial identity on the basis of a Habermasian critical approach. To this end, four dimensions of a conceptual framework for a typology of entrepreneurial identity is designated constructed on the duality of emancipatory/instrumental rationality and the duality of individualism/collectivism. Accordingly, four types of entrepreneurial identities are presented: freedom-seeker, independency-seeker, and order-seeker and self-interested. Through a critical appraisal of the role of these identity types in identification of different forms of entrepreneurship, four types of entrepreneurship are introduced in accordance with each identity type: public entrepreneurship, lifestyle entrepreneurship, bureaucratic entrepreneurship, and commercial entrepreneurship. In addition to enriching entrepreneurial identity studies through demonstrating the role of rationality and judgment towards society in the formation of different entrepreneurial identities, this study, relying on fundamental concepts of critical theory, is an inspirational step towards promoting the interdisciplinary nature of entrepreneurship theory.
    Keywords: entrepreneurial identity, critical theory, rationality, identity typology
  • S.A. Asghari * Pages 33-56
    The crisis of environment degradation is one of factors that have raised the problem of how to make development sustainable while considering limitations. Trying to solve this problem itself, however, raises another problem: out of the two fields of economics and ecology which one should determine the policy-making for sustainable development. At last, thinking about this led me to the question whether sustainability constrains development, and if yes how. The aim of the research reflected in this paper was to find the answers to these problems and questions in the course of explaining the context of their emergence. The method was to analyze, explain, and infer implications of the theories and comparing them: firstly, the concepts or criteria of sustainability in some important expert fields of knowledge were analyzed and explained so that the status of the ecological concept of sustainability in the mainstream sustainable development becomes clear; secondly, I turned to drawing the implications of important theories in ecology –climax theory, ecosystem theory, permissive ecology theory– for sustainability criterion, and comparing them; finally the recent economic theories of sustainability were analyzed and explained and their consequences for sustainability were inferred. Through all these stages I sought to answer the question whether sustainability constrains development, if yes how, and different criteria were compared in this regard. This study made it clear that (1) in the context of sustainable development, two fields of knowledge have been the most decisive fields in determining the criterion of sustainability: ecology and economics; (2) the sustainability that resulted from ecosystem theory constrains development; (3) but permissive ecology theory cannot regard nature as a norm or criterion for development; (4) permissive ecology’s diluted concept of sustainability leaves development primarily unconstrained; (5) in sustainable development sustainability now has become mainly an economic concept; (6) while strong sustainability has considerable capacity for constraining development, weak sustainability is lacking in this regard.
    Keywords: criteria of sustainability, ecological sustainability, strong sustainability, weak sustainability, ecology, economics, sustainable development
  • N. Sedghi * Pages 57-77
    The central issue of Ashraf in reviewing Iran's history is to explain the historical obstacles of the formation of the capitalist system of the bourgeoisie and civil society. Ashraf to Description of the above problem has used the concepts of "Asian system" and "feudal system" in Marx's thoughts, and the concepts of “Patrimonialism” and “the Oriental City” in the sociology of Max Weber. As he has used the native concept of the "Muluk-al-Tawaiifi” to analyze some of the characteristics of the social and political life of the nomadic societies and their effects on social and political life of Iran. Ashraf, one of the representatives of the discourse of democratic and capitalist development pattern based on the role of the middle class or bourgeoisie. Ashraf's views on the historical barriers of Iranian society development are remarkable at three levels of political, social and economic interconnectedness. The dominance of Asian systems and the patrimonial and the Muluk al-Tawaiifi in the political arena, Nomadic, rural, and urban community associations in the social arena And the unity of the methods of agricultural production and handicrafts were the factors that Ashraf has raised as historical obstacles to the realization of feudalism and the growth of "national capitalism" in Iranian history.
    Keywords: Ahmad Ashraf, bourgeoisie, capitalism, underdevelopment, Iran
  • H. Dadashpoor *, N. Alvandipour Pages 79-112
    Regions have challenges with the phenomenon of injustice from many aspects, and in different areas suffer from inappropriate distribution of benefits and lack of suitable access to services. Therefore, regional development, especially in developing countries, has always faced many challenges, including inequality and spatial injustice. In order to overcome these challenges, justice-oriented approaches such as territorial justice, environmental justice, and spatial justice have been raised. Therefore, this paper intend to review the scholarly literature of spatial justice on the regional scale to clarify the theoretical ambiguity in this field. The article is based on a systematic review and content analysis strategy. Systematic review is a second-order analysis that seeks to not only synthesizes the results of prior works, but also to reflect upon the processes within those researches. Methods such as open coding were used to collect and analyze the data. As a result, by using both systematic review and content analysis, the subject matter is explicated and organized, and thus the conceptual background that characterizes the development and change of this issue are discussed. The results indicate that the spatial justice had not been well defined. Existing concepts and approaches were contradictory and underdeveloped with respect to incorporation of crucial concepts found in both justice theory and regional theory. To advance this growing field, more conceptual clarity is needed. Also in case, it has been aimed to add relevance and momentum to the literature of spatial justice at regional level by developing a foreground for the future studies.
    Keywords: spatial Justice, regional Inequality, new Regionalism, qualitative content analysis
  • M. Motavaseli, E. Razaghi, M.H. Hadi* Pages 113-144
    This paper sets out to present a better understanding of the economic approach to the analysis of addictive behavior. Addiction, in accordance with the standard definitions, is a consumption behavior, which follows certain behavioral patterns. Based on recent neuroscience researches on addiction, there is now a wide consensus regarding how the consumption of addictive substances affects the neural mechanisms of decision-making. These findings, next to strong supports from psychological patterns of addictive behavior, have led to a better understanding of the nature of addiction. The development of this understanding to required policies in the field of addiction, meets what we expect from the economic approach to the analysis of addictive behavior. By defining welfare criteria for consumers, the application of economic theory in this analysis helps developing policies that are measurable and comparable in terms of achieving their goals. Accordingly, the behavioral economic approach to addictive behavior helps assimilating qualitative concepts and insights of relevant disciplines into a quantitative analytical framework of making decision as to addictive consumption. This is particularly important for generating a more rigorous, and at the same time comprehensive toolkit for making policies that are seeking to reduce the harms of addiction. On this basis, in this paper, we have attempted to explain why behavioral economics is an analytical framework suitable for extracting requisite policy implications in the field of addiction.
    Keywords: behavioral economics, addiction, addictive behavior, Rational Addiction, addiction policy, neuroeconomics
  • mohammad jafar kabiri *, mohammadhosein sadraei Pages 145-170
    More than half of the world’s population consists of youth and adolescents under25 years of age. Some 1.2 billion of them are 15-24 years old, and predictions suggest this number will rise for the next 20 years. As a considerable part of the population in any country that can play a positive or a negative role in the development of their countries, the youth have diversified needs such as education, employment, access to healthcare and sanitation facilities, and the possibility of engaging in social and civil society activities. Calculating the youth development index in various countries is among the activities that have taken place to determine the degree of youth atmosphere development. This index was calculated for 171 countries with respect to the five key axes of education, health and well-being, employment, political participation, and citizen participation. The main hypothesis in the present research is that the youth development index and the main components of this index have positive effects on economic growth of countries. To investigate this issue, an econometric model based on the endogenous growth model is employed and the selected countries through developed, developing, and less developed countries are studied. Results indicated that, YDI plays effective and significant role in the economic growth. Also all off its main components have effective and significant roles in the economic growth of the selected countries.
    Keywords: youth, youth development index (YDI), economic growth
  • M. Najafi *, M.A. Lessani Fesharaki Pages 171-192
    The holy Quran as the eternal miracle of the prophet of Islam (PBUH) requires an accurate understanding, in order to receive human life approaches which are not possible except through interdisciplinary studies. On the one hand humanistic sciences such as economy have not gained full credit and success in solving recent problems and answering the set questions. Suggested conventional economy policies in reducing poverty advises the correction of social institutions and does not pay much attention to “family” as a subject, when Islam looks at “family” as the basis leading to society concerning its social, cultural and economic aspects and suggests clear instructions and policies. In the same way, interdisciplinary studies enable us answer these sorts of questions. The following article has analyzed the role of moderate consumption on poverty alleviation in families by looking at Islamic teachings. If family’s economical patterns are formed based on Islamic teachings, these ideologies and beliefs of moderate consumption and poverty alleviation will be effective. Income, moderation, contentment and personal status are the required axes in drawing an Islamic life style based on justice and poverty alleviation in society. In practical approaches of this research we may point at the relevance of marriage and poverty alleviation, effect of priority in the couples’ consumption and also economical teachings of parents to their children in the formation of moderate consumption patterns in Islamic family.
    Keywords: interdisciplinary studies, Islamic life style, moderate consumption, poverty alleviation, Islamic economy