فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال پانزدهم شماره 6 (پیاپی 64، بهمن و اسفند 1397)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال پانزدهم شماره 6 (پیاپی 64، بهمن و اسفند 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد دهقانی، یوسف نوشیراوانی، کبری شکری زاده بزنجانی، آزاده عسگریان* صفحات 253-259
    مقدمه
    با توجه به اهمیت اطلاعات در سازمان های مراقبت بهداشتی و درمانی، مشکلات بخش مدیریت اطلاعات سلامت می تواند نقش مهمی در اداره این سازمان ها داشته باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی مشکلات بخش مدیریت اطلاعات سلامت و علل آن در ایران بود.
    روش بررسی
    این مطالعه کاربردی به روش کیفی و Delphi در سال 1396 انجام گردید. ابتدا مشکلات بخش مدیریت اطلاعات سلامت و علل آن با استفاده از روش تحلیل مقایسه مداوم استخراج گردید. سپس اعتبار یافته های به دست آمده با استفاده از تکنیک Delphi و در دو راند مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از دیدگاه افراد شرکت کننده در تحقیق، مشکلات مربوط به نابرابری سازمانی، ساختمان و محیط کار و قوانین و فرایندها به ترتیب با 89، 86 و 85 درصد، مهم ترین چالش های بخش مدیریت اطلاعات سلامت در بیمارستان ها بود. اصلی ترین دلایل به وجود آمدن این مشکلات نیز عدم وجود نظام صنفی (95 درصد) و امور مالی (92 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    بخش مدیریت اطلاعات سلامت بیمارستان ها با چالش های مختلفی مواجه است که علت اصلی آن مربوط به سیاست گذاری های کلان، فقدان قوانین و نگرش مدیران بیمارستان به این بخش می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات سلامت، فن آوری اطلاعات سلامت، بخش اطلاعات سلامت، بیمارستان ها
  • آزیتا بالاغفاری*، عافیه پنق، پریسا صادقی طوسی، شقایق بای صفحات 260-265
    مقدمه
    هدف از توسعه سیستم های اطلاعات بیمارستانی، ارتقای سرویس مکانیزه اطلاعات بیمار می باشد که به منظور ارتقای اثربخشی و عملکرد مطلوب خدمات، طراحی می شود. در این راستا، استقرار سیستم های اطلاعات مدیریت، نقش بسزایی را در اتخاذ تصمیمات و تعیین استراتژی توسط مدیران ایفا می نماید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بود و به صورت موردی در مرکز آموزشی- درمانی بوعلی سینای شهر ساری در سال 1396 انجام شد. جامعه آماری مطالعه را 111 نفر از کاربران سیستم اطلاعات بیمارستانی آن مرکز تشکیل داد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه ای شامل 9 مولفه (78 عامل) بود. داده ها در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل وضعیت عوامل موثر بر مهندسی مجدد از دیدگاه کاربران نشان داد که سطح وضعیت مولفه ها، 8/65 درصد متوسط، 8/19 درصد نامطلوب و 4/10 درصد مطلوب بود.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده برای مدیران در سطوح مختلف جهت بهبود عملکرد سیستم های اطلاعات بیمارستانی در راستا ی استقرار سیستم های اطلاعات مدیریت قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات بیمارستانی، سیستم های اطلاعات مدیریت، امکان سنجی
  • مسعود فردوسی، مریم براتی*، محمدرضا رضایتمند صفحات 266-273
    مقدمه
    نقص سیستم های اطلاعات بیمارستانی، منجر به عدم وصول درامد بیش از 30 درصد خدمات ارایه شده می گردد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقاط اتلاف اطلاعات و اسناد پزشکی در طرح تحول سلامت و ارایه راهکار انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کیفی و تحلیل محتوا بود. به منظور شناسایی اتلاف منابع بیمارستانی و راهکارهای کاهش هزینه، پایگاه های PubMed، Irandoc، Scientific Information Database (SID)، Google Scholar و Magiran با استفاده از کلید واژه های «اتلاف، اطلاعات، اسناد، هزینه و کاهش هزینه، طرح تحول سلامت» مورد جستجو قرار گرفت و مقالات مرتبط استخراج گردید. برای تایید و دسته بندی اتلاف از تکنیک گروه اسمی و جهت تایید راهکارها از بحث گروهی متمرکز استفاده شد.
    یافته ها
    مهم ترین نقاط اتلاف شناسایی شده در حوزه اطلاعات و اسناد پزشکی بیمارستان شامل «الزامات اداری تکراری و ناهماهنگ، پراکنده بودن اطلاعات بیماران و افزایش کسورات بیمه ها» و مهم ترین راهکارهای کاهش هزینه شامل «ترسیم مسیر درست حرکت داده از بیمارستان تا سطح وزارت، ایجاد نرم افزار استاندارد برای تایید صلاحیت و اوضاع مطالبات، برنامه های الکترونیک بیمار محور و کاهش کسورات بیمه ای» بود.
    نتیجه گیری
    اطلاعات و اسناد پزشکی، مبنای تصمیمات مدیران بیمارستانی می باشد. از آن جا که امروزه اهمیت مدیریت مالی بسیار بیشتر از قبل شده است و با توجه به محدودیت منابع، به نظر می رسد که میدان مانور مدیران برای مدیریت مصرف، کاهش هزینه ها از طریق حذف یا کاهش اتلاف منابع است.
    کلیدواژگان: مدارک پزشکی، کنترل هزینه، طرح تحول سلامت
  • رضا خدیوی، محمدرضا رضایتمند، حسین بانک، علی اعتصام پور، نیما قاسمی* صفحات 274-280
    مقدمه
    طرح تحول سلامت با هدف محافظت مالی مردم در قبال هزینه های سلامت، در سال 1393 اجرا گردید. پژوهش حاضر با هدف مقایسه هزینه های مستقیم خدمات سلامت، قبل و بعد از اجرای طرح تحول سلامت انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که از نوع توصیفی- پیمایشی بود، با استفاده از بانک اطلاعاتی موجود در سازمان های بیمه گر منتخب استان اصفهان (سازمان بیمه سلامت ایران و سازمان بیمه تامین اجتماعی) و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، کلیه داده های مربوط به هزینه های مستقیم سلامت که در سال های 1392 و 1394 هزینه شده بود، با استفاده از چک لیست محقق ساخته جمع آوری گردید و در نهایت، در نرم افزار Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از اجرای طرح تحول سلامت، هزینه ها به میزان 49 درصد در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 130 درصد در بیمه سلامت، 118 درصد در سازمان تامین اجتماعی و در مجموع، 92 درصد افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    به دنبال اجرای طرح تحول سلامت، هزینه های مستقیم سازمان های بیمه گر منتخب و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزایش یافت. بنابراین، پیشنهاد می گردد در صورت تداوم اجرای این طرح، فاز بعدی آن در ارتباط با راهکارهای کنترل هزینه های مستقیم سلامت اجرا گردد.
    کلیدواژگان: هزینه های سلامت، طرح تحول سلامت، بیمه، سلامت
  • زهرا رستمی، امیر اشکان نصیری پور* صفحات 281-287
    مقدمه
    طرح تحول نظام سلامت به شیوه های مختلف بر فعالیت بیمارستان ها تاثیر می گذارد. با توجه به اهمیت کسورات بر درامد بیمارستان، پژوهش حاضر با هدف مقایسه کسورات صورت حساب های بیمه قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت در مرکز آموزشی- درمانی الزهرای (س) اصفهان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود. داده های مربوط به کسورات بیمه ای 50288 پرونده بستری سال 1392 و 51699 پرونده بستری سال 1394 تحت پوشش بیمه های تامین اجتماعی و خدمات درمانی مرکز آموزشی- درمانی الزهرا (س) به کمک گزارش های کارشناسان واحد فن آوری اطلاعات و گزارش های مالی سیستم اطلاعات سلامت در قالب فایل های الکترونیکی جمع آوری گردید و با استفاده از آزمون های t و Paired t در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نسبت کسورات به درامد بیمارستان در سال 1394 نسبت به سال 1392 کاهش معنی داری را نشان داد (010/0 = P). این کاهش در نسبت کسورات به درامد خدمات ویزیت، بیهوشی، جراحی، هزینه تخت و خدمات پاراکلینیک مشاهده شد. حجم خدمات پاراکلینیک، مشاوره، بیهوشی، جراحی و کل خدمات پس از طرح تحول نظام سلامت افزایش معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    کسورات بیمه ای مرکز آموزشی- درمانی الزهرا (س) پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت کاهش یافت. بیشترین افزایش کسورات در خدمات پاراکلینیکی بیمه تامین اجتماعی مشاهده گردید. علت این امر را می توان به بالا بودن حجم اسناد این بیمه یا نامساوی بودن مراجعان تحت پوشش بیمه ها نسبت داد. با این وجود، بهتر است علل کسورات به تفکیک بیمه ها مورد بررسی قرار گیرد و راهکارهایی جهت کاهش کسورات بیمه تامین اجتماعی ارایه گردد.
    کلیدواژگان: کسورات، بیمه، بیمارستان ها، طرح تحول نظام سلامت، ایران
  • فاطمه زندیان*، فاطمه ولی پور، محمدحسن زاده صفحات 288-293
    مقدمه
    کتاب درمانی می تواند برای طیفی از مشکلات سلامت روانی استفاده شود. زندانیان از جمله گروه های نیازمند توجه از نظر سلامت روانی می باشند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر کتاب درمانی بر سلامت روانی زنان زندانی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع شبه تجربی بود. جامعه تحقیق را کلیه زندانیان ندامتگاه زنان شهر ری و نمونه ها را 30 نفر از آنان تشکیل داد که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. اعضای نمونه به صورت تصادفی در دو گروه آزمون (15 نفر) و شاهد (15 نفر) قرار گرفتند. مداخله شامل 10 جلسه کتاب درمانی در طول یک ماه بود که برای گروه آزمون اجرا گردید. سلامت روانی قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه اندازه گیری شد. ابزار پژوهش، پرسش نامه 28 سوالی سلامت عمومی 28-GHQ (28-General Health Questionnaire) بود. داده ها با استفاده از آزمون Independent t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از انجام مداخله، تفاوت معنی داری در نمره کلی سلامت روانی بین دو گروه آزمون و شاهد به نفع گروه آزمون وجود داشت (023/0 = P). همچنین، نمرات گروه آزمون در خرده مقیاس های علایم جسمانی و اضطراب به طور معنی داری پایین تر از گروه شاهد بود.
    نتیجه گیری
    کتاب درمانی توانست سلامت روانی زنان زندانی را بهبود بخشد. نتایج به دست آمده می تواند برای استفاده کتابداران بالینی و گروه های مداخله کننده در حوزه سلامت روان مفید باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، کتاب درمانی، زندانیان
  • شیوا مافی مردای، لیلا دشمنگیر، ندا کبیری* صفحات 294-299
    نظام سلامت کشورهای مختلف در جهت به کارگیری پزشکی از راه دور با چالش ها و فرصت های متعددی روبه رو می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین فرصت ها و چالش های پیش روی نظام سلامت کشورهای مختلف در به کارگیری فن آوری پزشکی از راه دور بود. در این مطالعه بر اساس راهبرد جستجو، پایگاه های داده ای داخلی و خارجی در بازه زمانی ژانویه 2000 تا ژانویه 2018 جستجو گردید و در مرحله نهایی، تجزیه و تحلیل بر روی 24 مقاله منتخب شناسایی شده صورت گرفت. به کارگیری فن آوری پزشکی از راه دور با چالش های عمده ای در رابطه با زیرساخت های ارتباطی- اطلاعاتی، تجارت الکترونیک، امنیتی، بهداشتی- درمانی، استانداردها، قوانین و مقررات و آموزش مواجه بود. با وجود چالش های مذکور، فرصت های قابل توجهی به ویژه در ارتباط با همه گیر شدن فن آوری ارتباطات و اطلاعات، فراهم شدن دسترسی همگانی به اطلاعات به روز و از بین رفتن شکاف های فن آوری به واسطه بروز پدیده جهانی شدن فراهم شده است که می تواند راهگشای مناسبی برای حذف چالش های مذکور باشد.
    کلیدواژگان: پزشکی از راه دور، اطلاعات سلامت، فن آوری اطلاعات، نظام های سلامت
  • بهزاد انجذاب*، شهناز نایب زاده، سید حسن حاتمی نسب صفحات 300-307
    مقدمه
    رشد چشمگیر فن آوری های وب 2 و شبکه های اجتماعی، پتانسیل بسیار زیادی را جهت اشاعه برنامه های تغییر رفتار سلامت و مراقبت های بهداشتی ارایه نموده است. سازمان ها و مراکز خدمات بهداشتی نیز به عنوان عامل اصلی این برنامه ها، نقش مهمی در استفاده از این ابزارها دارند. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی متون منتشر شده برای شناسایی فرصت ها و چالش های پیش رو در استفاده از شبکه های اجتماعی در سازمان های بهداشتی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مروری نظام مند، به بررسی مقالات چاپ شده بین ژانویه سال 2008 تا جولای سال 2018 با استفاده از کلید واژه های مرتبط در پایگاه های داده ای Emerald، ScienceDirect، Springer، Wiley، Magiran، SID، Irandoc و PubMed پرداخت.
    یافته ها
    15 فرصت و 6 چالش برای سازمان های بهداشتی شناسایی گردید. فرصت های پیش روی سازمان ها شامل «ایجاد حمایت اطلاعاتی، ایجاد حمایت اجتماعی، جستجو برای حمایت ابزاری، کاهش هزینه های سازمان، ایجاد رضایت در بیماران، پایش مخاطبان به صورت بی درنگ، دسترسی به فضایی جدید برای ارتباط با مخاطبان، آموزش مخاطبان، برندسازی، مدیریت دانش، افزایش دسترسی به مخاطبان خاص، تشویق در تغییر رفتار، ارتباط مستقیم با مخاطبان، ارتباط فوری با مخاطبان و شناسایی فرصت های بهبود کیفیت در سازمان» و چالش های پیش رو شامل «اکتفا به رابطه یک طرفه، کمبود تخصص در حوزه فن آوری اطلاعات و نحوه تعامل با مخاطبان، حراست از حریم خصوصی مخاطبان، محدودیت در استنباط نقطه نظر عامه مردم، کامنت های منفی بیماران و در نهایت، دنبال شدن بیشتر توسط سازمان ها دیگر تا افراد» بود.
    نتیجه گیری
    توجه به شناسایی فرصت ها و چالش های مطرح شده، امکان برنامه ریزی و بهره برداری مطلوب تر از این شبکه ها توسط سیاستگذاران و مدیران سازمان های بهداشتی را فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: رسانه اجتماعی، شبکه اجتماعی، مراقبت بهداشتی، سازمان ها
|
  • Mohammad Dehghani, Yuosef Nooshiravani, Kobra Shokrizadeh, Bezenjani, Azadeh Asgarian* Pages 253-259
    Introduction
    Due to the importance of information in health care organizations, the problems of health information management departments can play an important role in managing these organizations. Therefore, we attempted to investigate health information management problems and their causes In Iran.
    Methods
    This practical study was conducted in 2016, using qualitative approach and Delphi technique. First, the problems of health information management departments and their causes were identified via qualitative study using Corbin-Strauss methodology. Then, two rounds of Delphi technique was used to validate the findings.
    Results
    From the perspective of participants, organizational justice problems (89%), building and work environment (86%), and laws and processes (85%) were the main challenges of the health information management departments in hospitals. Lack of a guild system (95%), and finance problems (92%) were the main reasons behind these problems.
    Conclusion
    Health information management departments in hospital are faced with a number of challenges. The main reason for these challenges are macro policies, lack of laws and regulations, and attitudes of hospital managers toward these departments.
    Keywords: Health Information Management, Health Information Technology, Health Information Department, Hospitals
  • Azita Balaghafari*, Afieh Pangh, Parisa Sadeghitoosi, Shaghayegh Bay Pages 260-265
    Introduction
    The aim of the development of Hospital Information Systems (HIS) is to promote the patient information mechanization service, which is designed to enhance the effectiveness and desirable service performance. Regarding that deployment of management information systems plays an important role in decision making and strategy determination by managers.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was carried out at the Bu-Ali Sina hospital in Sari City, Iran, in 2017. The statistical population of this study was 111 users of the hospital information system. The data collection tool was a questionnaire containing nine components (78 factors). Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    Analysis of the status of factors influencing re-engineering view point of users showed that the level of components was moderate at 65.8%, undesirable at 19.8%, and desirable at 10.4% of them.
    Conclusion
    The results of this study are applicable to managers at different levels to improve the performance of hospital information systems in order to establish management information systems.
    Keywords: Hospital Information Systems, Management Information Systems, Feasibility Studies
  • Masoud Ferdosi, Maryam Barati*, Mohammadreza Rezayatmand Pages 266-273
    Introduction
    Defect of hospital information systems leads to decrease income in public hospitals, such that more than 30% of the services provided are not reimbursement. The purpose of this article was to identify hospital resources wastages in health transformation plan (HTP) in Iran, and how to avoid the waste of resources and cost-containment approaches in the field of health information and medical record.
    Methods
    The present original research was a kind of content analysis and applied studies. In order to identify hospital resources wastage and cost-control approaches, PubMed, Irandoc, Scientific Information Database (SID), Google Scholar, and Magiran databases were searched using the keywords of Information, Records, Cost and Cost Control, health transformation plan, and related articles were extracted. Nominal group technique was used to confirm and categorize wastage, and a focused group discussion was used to confirm the approaches.
    Results
    The most considerable resource wastage factors in the field of medical information and records were duplicate and inconsistent administrative requirements, dispersion of patient information, and increase the insurance deductions; and the most important cost-containment approaches included mapping the right route of data from hospital to Ministry of Health, creating standard software for validation and claim status, setting up a notification system with patient-centered patient programs, and reducing the insurance deductions.
    Conclusion
    Medical records and hospital information are the basis of all evidence-based decisions. Since today's financial management is much more important than before, also due to resource constraints, it seems that it is possible through reducing costs by eliminating or reducing waste of resources.
    Keywords: Medical Records, Cost Control, Health Care Reform
  • Reza Khadivi, Mohammadreza Rezayatmand, Hossein Bank, Ali Etesampor, Nima Ghasemi* Pages 274-280
    Introduction
    Health care reform was implemented in Iran in year 2014 to protect people from health-related financial risks. The aim of this study was to compare direct health expenditures before and after the implementation of health care reform.
    Methods
    This was a descriptive survey study, using the databases of selected Insurance Organizations of Isfahan Province (Iran Health Insurance Organization and Social Security Organization) and Isfahan University of Medical Sciences (MUI). All data related to direct health expenditures in years 2013 and 2015 were gathered using a checklist, and analyzed using Excel software.
    Results
    The direct health expenditures experienced 49, 130, and 118 percent of increase in Isfahan University of Medical Sciences, Iran Health Insurance Organization, and Social Security Organization, respectively; the overall increase after implementation of health care reform was 92 percent.
    Conclusion
    After the implementation of the health care reform in Iran, selected Insurance Organizations of Isfahan Province and Isfahan University of Medical Sciences experienced an increase in direct health expenditures. As a result, we suggest the use of different methods for controlling the expenditures of health care reform as its next phase.
    Keywords: Health Expenditures, Health Care Reform, Insurance, Health
  • Zahra Rostami, Amir Ashkan Nasiripour* Pages 281-287
    Introduction
    Health care reform affects the hospital activities from various ways. According to the important effect of insurance bill deductions on hospitals revenue, this study was aimed to compare the deductions from the insurance bills of Alzahra hospital affiliated to Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran, before and after of health care reform.
    Methods
    This descriptive-analytic study was carried out by examining data about insurance bill deductions among 50288 and 51699 inpatient cases in 2013 and 2015, respectively, in Alzahra hospital covered by Social Security Insurance Organization and Health Services Insurance. To data collection, information technology (IT) staff reports and Health Information System reports were used and exported to electronic files. Data were analyzed using t and paired t tests at a significant level of 0.05.
    Results
    The ratio of deductions to total hospital income significantly reduced in 2015 compared to 2013 (P = 0.010). This significant reduction was seen in visiting, anesthesia, surgery, bed-day costs, and para-clinic services. There was a significant increase in load of para-clinic, consulting, anesthesia, surgery, and total services.
    Conclusion
    Insurance bill deductions in Alzahra hospital decreased after health care reform. The most rate of deductions referred to para-clinic services of Social Security Insurance Organization; that was because of great load of documents of this organization or inequity of patients covered by different insurers. But it is necessary to investigate the causes of insurance bill deductions according to insurance types to find approaches to reduce Social Security Insurance Organization bill deductions.
    Keywords: Deductions, Insurance, Hospitals, Health Care Reform, Iran
  • Fatemeh Zandian*, Fatemeh Valipour, Mohammad Hasanzadeh Pages 288-293
    Introduction
    Book therapy is an effective and practical process that can prevent or reduce a range of mental health problems. Prisoners are among the most in need of attention in terms of mental health. The purpose of this study was to determine the effect of book therapy on the mental health of women prisoners.
    Methods
    This was a quasi-experimental study. The research population included all prisoners in Shahr-e-Rey women prison, Iran. A sample of 30 prisoners was selected using available sampling method. Samples were randomly assigned into two equal groups of test and control. The intervention consisted of ten sessions of book therapy during one month for the test group. Health was measured before and after intervention in both groups. The research instrument was General Health Questionnaire (GHQ-28). Data were analyzed using independent t test and covariance analysis.
    Results
    After the intervention, there was a significant difference between the two groups in the overall mental health score (P = 0.023). The scores of the test group in the subscales of physical symptoms and anxiety were significantly lower than the control group, too.
    Conclusion
    Book therapy improves mental health indexes, and can be used to improve the mental health of prisoners and, as a result, improve their overall health status.
    Keywords: Mental Health, Bibliotherapy, Prisoners
  • Shiva Mafi, Moradi, Leila Doshmangir, Neda Kabiri* Pages 294-299
    Immediate access to special clinical services remotely has an important role in transferring information, informing clinical diagnosis, and distance learning. Health systems have faced with various opportunities and challenges during implementation of telemedicine. This study aimed to explore the challenges and opportunities in health systems for implementation of telemedicine. In this comprehensive review, local and international databases were searched according to a search strategy from January 2000 to January 2018. Then, an analysis was conducted on 24 selected papers. Use of telemedicine technology results in many challenges related to informational and communicational infrastructures, health, standards, laws and regulations, training, and security. Despite these challenges, significant opportunities are also presented specially in regards to pervasiveness of informational and communicational information, providing universal access to updated information, and disappearance of technology gaps through globalization, which can be suitable methods for eliminating the aforementioned challenges.
    Keywords: Telemedicine, Health Information, Information Technology, Healthcare Systems
  • Behzad Enjezab*, Shahnaz Nayebzadeh, Sayyed Hassan Hataminasab Pages 300-307
    Introduction
    The dramatic growth of Web 2.0 technologies and social networks provides a lot of potential for promoting health and health behavior change programs. Organizations and healthcare providers also play a major role in the use of this tool as the main contributors to these programs. This study aimed to assess published texts to identify opportunities and challenges in the use of social networks in healthcare organizations.
    Methods
    In a systematic review study, we assessed published articles between January 2008 and July 2018 using related keywords in Emerald, ScienceDirect, Springer, Wiley, Magiran, SID, Irandoc and PubMed databases.
    Results
    Fifteen opportunities and six challenges were identified for healthcare organizations. The opportunities for these organizations included informational support, social support, searching for instrumental support, reduction of organizational costs, provision of patient satisfaction, real-time client monitoring, accessing a new atmosphere for communication with clients, educating clients, branding, knowledge management, increased access to specific clients, encouraging behavioral changes, direct communication with clients, instant communication with clients, and identification of opportunities for improving quality within organizations. And also the facing challenges included one-way communication, lack of expertise in the area of information technology and in proper client interaction, protecting the privacy of clients, poor understanding perception of the public, negative comments by patients and ultimately, more follow-ups by other organizations rather than individuals.
    Conclusion
    The identification of the opportunities and challenges provides the possibility of more favorable planning and operation of these networks by policymakers and managers of health organizations.
    Keywords: Social Media, Social Networking, Healthcare, Organizations