فهرست مطالب

زبان شناسی اجتماعی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان 1397)

فصلنامه زبان شناسی اجتماعی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهیلا صادقی*، علی پدرام میرزایی صفحات 9-21
    پژوهش حاضر بررسی زبان شناختی نفثه المصدور اثر زیدری نسوی است که با رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی و بر اساس الگوی تحلیلی یارمحمدی (1391) و نظریات ون لیوون (1996) به انجام رسیده است. تحلیل گفتمان، رابطه بین متن و ایدئولوژی مولف را آشکار می‏کند و می‏کوشد با تمرکز خاص بر چرایی و چگونگی استفاده از زبان، به تحلیل کلیت متن و ساختار عمیق و پیچیده آن بپردازد. با توجه به اینکه هدف تحلیل گفتمان انتقادی، رمزگشایی از لایه های زیرین مفهومی اثر است، یافته های این پژوهش نشان می‏دهد که زیدری به موازات مولفه اظهار با قرینه لفظی و فحوایی که وجه غالب و دلیل ادبیت اثر است، از مولفه حذف استفاده بسیار کرده است؛ این سکوت یا جای خالی در بافت گفتمانی مورد نظر به مدلولی دلالت می‏کند که پیوسته به تعویق می‏افتد؛ مدلولی که در نگاه نخست، حکایت از درونگرا بودن نویسنده دارد. اما آنچه به پس زمینه رانده می‏شود این‏ ا‏ست که زیدری با وجود اینکه در بخش‏هایی از کتابش اعتراض و انتقاد شدیدی نسبت به کارگزاران دربار خوارزمشاه و فضای غیر دوستانه آن دربار دارد، با چینش ناخودآگاه یا خودآگاه اجزای اثرش و با تکیه برگفته مداری مطابق با اندیشه اش، سعی در ساخت پیکره ای از حوادث روزگار خویش داشته است که شکل کلی آن سرنوشتی محتوم و جبری مطلق است. ساختار کلی اثر به مخاطب القا می‏کند که در شکل گیری فرجام تلخ این تاریخ، پادشاه مطلوب زیدری «سلطان جلال الدین خوارزمشاه» و مردم مظلوم سرزمینش در برابر جبر سرنوشت چاره ای جز انفعال نداشته اند.
    کلیدواژگان: زیدری، نفثه المصدور، تحلیل گفتمان انتقادی، لایه های زیرین مفهومی، زبان شناسی اجتماعی
  • عباس علی آهنگر*، محبوبه شاه سوار صفحات 22-41
    گویشوران مختلف گونه های زبان فارسی دارای گویش های اجتماعی هستند که تحت ‏تاثیر عوامل گوناگون اجتماعی شکل می‏گیرند. پژوهش حاضر، که از نوع توصیفی-تحلیلی است، قصد دارد تنوعات واکه‏ای فارسی معیار در گویش نهبندانی را توصیف و تاثیر عوامل اجتماعی جنسیت، سن و تحصیلات بر میزان استفاده از آن ها را بررسی و تحلیل نماید. به ‏این منظور، گفتار 24 گویشور نوجوان، جوان و مسن نهبندانی واجد شرایط، به منظور استخراج تنوعات واکه‏ای مربوط، به روش میدانی (مصاحبه) ضبط و سپس آوانویسی شد. نمونه‏ها به دلیل مهاجرپذیر بودن منطقه به‏ صورت هدفمند انتخاب شدند. آن‏گاه فراوانی آن‏ دسته از تنوعات واکه‏ای، که در گفتار گویشوران بسامد وقوع بالایی داشتند، تحلیل و بقیه تنوعات فقط توصیف گردید. یافته‏های پژوهش نشان داد تحصیلات عامل مهمی در شکل‏گیری گویش اجتماعی است. گفتار جنس مونث در هر دو گروه باسواد و بی‏سواد، به‏جز زنان مسن بی‏سواد، به فارسی معیار نزدیک‏تر است. افزایش سن در گروه جوانان و گویشوران مسن، در تنوعات واکه‏ای مختلف نتایج متفاوتی در ‏بر ‏داشته است. نتایج، همچنین، آشکار ساخت که نوجوانان در برخی تنوعات مورد مطالعه که ریشه تاریخی داشتند، درصد کمتر و در بقیه موارد درصد بیشتری از صورت‏های غیر ‏معیار را به خود اختصاص داده‏اند. همچنین مشخص شد جنسیت نقش مهمی در تمایز گفتار گویشوران دارد. در گروه نوجوانان، گفتار دختران نوجوان، در هر دو گروه دارای والدین باسواد و بی‏سواد، نسبت به پسران همان گروه‏ها به فارسی معیار نزدیک‏تر است. بدین ترتیب می توان نتیجه گرفت که گویش‏های اجتماعی فارسی حتی در جوامع زبانی کوچکی که به گونه زبانی محلی خودشان صحبت می‏کنند و همبستگی زبانی آن ها زیاد است نیز وجود دارند.
    کلیدواژگان: تنوعات‏ واکه ‏ای، گویش اجتماعی، جنسیت، سن، تحصیلات، نهبندان، زبان شناسی اجتماعی
  • مجید رحیمی جعفری*، بهروز محمودی بختیاری، حمیدرضا شعیری صفحات 42-55
    با توجه به پیدایش نظریه بینارسانه ای در چندسال اخیر، هدف این مقاله، ترسیم وضعیت خرد شدن فضای گفتمانی تئاتر به چند فضای رسانه ای و خوانش اشکال مشارکت آن‏ها در تئاتر از طریق مطالعه کارکردهای بین رسانه ای آن است. در ارتباط بین-رسانه ای و مواجهه رسانه های میهمان و میزبان فضای ارتباطی شکل می گیرد. در این فضای ارتباطی و رسانه ای، ممکن است ویژگی های اولیه حفظ شود یا به موقعیت یا گفتمان جدید گذار کنیم. در این راستا به تعاریفی چون روابط و ارجاعات رسانه ای، ترکیب رسانه‏ای، چندرسانه ای، ترارسانه ای و بینارسانه ای به صورت مجزا خواهیم پرداخت و علاوه بر تحلیل هریک از این وضعیت های گفتمانی، تفاوت آن ها را شرح خواهیم داد. مفهوم بینارسانه ای پس از پیدایش، همواره در تقابل با بینامتنیت قرار داشت و گاه برخی از مناسبات متنی و رسانه ای به اشتباه با یکدیگر خلط می شدند. حال، پس از بحث در مورد پیدایش نظریه بینارسانه، جایگاه آن را در تحلیل گفتمان هنر و رسانه، در عصر گسترش تکنولوژی، با تکیه بر برخی نمایش هایی که از سال 1390 تا 1395 بر روی صحنه رفته‏اند، مشخص خواهیم کرد
    کلیدواژگان: رسانه، گفتمان، بینارسانه ای، چندرسانه ای، ترارسانه ای، زبان شناسی اجتماعی
  • مریم فرنیا*، صفورا براتی صفحات 56-67
    در دهه گذشته زبان شناسی اجتماعی و زبان شناسی کاربردی شاهد افزایش روزافزون پژوهش در زمینه چشم انداز زبانی بوده است .در این راستا، مطالعات بسیاری به بررسی زبان و نشانه های زبانی در محیط زندگی افراد پرداخته اند. تحقیق حاضر نگرش کاسبان درباره نام گذاری محل کسب و کار در دو منطقه برخوردار واقع در جنوب و نابرخوردار واقع در شمال شهر اصفهان را مورد بررسی قرار می دهد. داده های این مطالعه از 100 نفر از کاسبان در دو منطقه برخوردار و نابرخوردار از نظر اجتماعی-اقتصادی شهر اصفهان از طریق پرسشنامه در الگوی لایکرت و مصاحبه ساختاری توزیع و جمع آوری شد. در این پرسشنامه که برگرفته و بسط داده شده از مطالعه حسین، نوفل و منصور (2015) است، نگرش صاحبان کسب و کار در ارتباط با انتخاب نام، با توجه به عامل زبان، مذهب، موقعیت جغرافیایی و اجتماعی محل کسب و کار بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در ارتباط با مولفه های مورد بررسی، تفاوت معناداری میان نگرش کاسبان در دو منطقه برخوردار و نابرخودار در انتخاب نام وجود دارد.
    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، چشم انداز زبانی، نام شناسی، نام گذاری، مرکز کسب و کار، نگرش، اصفهان
  • تینا چهارسوقی امین، سیدعلی اصغر سلطانی*، محمد جواد حجازی صفحات 68-80
    نطق نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران، یکی از امور موثر در اقناع نمایندگان به منظور دستیابی به نظرات همسو در موافقت یا مخالفت با موارد مطرح شده در صحن است. یکی از روش های متقاعد ساختن مخاطبان در یک فرایند گفتمانی، توسل جستن به استدلال است. چنانچه در فرآینداستدلال سازی، که یکی از نکات کلیدی در رتوریک است، به منظور دستیابی به بیشینه اقناع، انحرافی در یکی از ارکان استدلال صورت گیرد، آنچه موجب اقناع می‏شود سفسطه خواهد بود. در این پژوهش به منظور واکاوی ساخت‏های اقناعی در نطق‏های مخالف و موافق در طرح بررسی برنامه و رای اعتماد به کابینه پیشنهادی دولت دوازدهم، مغلطه‏هایی که جایگزین استدلال‏های رسمی شده‏اند از نطق‏های نمایندگان تقطیع شده، از طریق روش تحلیل رتوریکی مغالطات، مواضع اقناعی در بستر گفتمان مجلس شورای اسلامی بررسی شده است. باتوجه به آنچه از نتایج بررسی ها برمی‏آید، بزرگ‏نمایی، کوچک‏نمایی، برجسته‏سازی و حاشیه‏رانی‏هایی که در نتیجه کاربرد مغالطات صورت می‏گیرد، شاید منجر به اقناع لحظه‏ای و اولیه مخاطبان شوند؛ اما این اقناع تضمین کننده کارایی و کفایت افرادی که از گذرگاه رای اعتماد عبور می‏کنند نخواهد بود.
    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، استدلال‏سازی، سفسطه، مواضع اقناعی، رتوریک پارلمانی ایران
  • آزاده شریفی مقدم*، محمدرضا فخر روحانی، مریم حاجی لو صفحات 81-91
    ادوات تکریمی آن دسته از صورت‏های اشاری اجتماعی هستند که به عنوان نشانه های ادب و احترام نسبت به برخی مصادیق اسمی و در جهت رمزگذاری شان اجتماعی بالای مخاطب به کار می روند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه الفاظ و عبارات تکریمی در متون دینی اسلام و آیین زرتشتی است. پیکره مورد بررسی، آن دسته از ادوات تکریمی بود که از متون کتبی و شفاهی متعلق به دو دین جمع آوری شد و سپس به ‏لحاظ ساختاری، معنایی و کاربردشناسی مورد مقایسه قرار گرفت. بررسی داده ها بیانگر یافته های زیر بود: در هر دو پیکره، عبارات تکریمی هم در جایگاه قبل و هم پس از هسته قرار می‏گیرند؛ با این تفاوت که در اسلام ادوات تکریم دارای گستره و تنوع بیشتری بوده و ساختار طولانی‏تری دارند و در زرتشتی، عبارات دعایی در جایگاه پس از هسته اسمی قرار می‏گیرند. در هر دو پیکره، علاوه بر شخصیت های مذهبی، ازمنه، مکان‏ها، اجسام و پدیده های مرتبط با دین که دارای وجهه دینی هستند نیز مورد تکریم قرار می گیرند. علاوه بر ادوات تکریم عام، داده های متعلق به هر دو پیکره حاوی اقلام نشان‏داری بود که در همنشینی با هسته های اسمی مشخصی می‏آیند. داده ها و مشاهدات متعلق به هر دو دین همچنین شامل رفتارهای کلامی و غیر کلامی ممنوعه (تابوها) بود که می‏توان سکوت را وجه مشترک رفتارهای ممنوعه متعلق به دو دین به‏حساب آورد. نکته آخر اینکه نظام‏های تکریمی هر دو دین در سوی مقابل خود حاوی الفاظ و عباراتی هستند که بیانگر نفرت و بیزاری مذهبی است. در کنار شباهت‏هایی که عنوان شد، مهم ترین تفاوت بین اقلام تکریمی در دو پیکره را، صرف نظر از فراوانی و گوناگونی این القاب، می توان در انگیزه کاربرد این اقلام در دین اسلام به‏عنوان یک تکلیف دینی جستجو کرد که آن را تحت عنوان تولی و تبری می‏شناسیم.
    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، ادوات تکریم، ادوات تحقیر، متون اسلام، متون زرتشتی، کلمات ممنوعه، نشان داری
  • آرزو مولوی وردنجانی، ساسان شرفی*، الخاص ویسی، منصوره شکرآمیز صفحات 92-107
    هدف از این پژوهش تحلیل شناختی معناسازی در گفتمان سینما بر پایه شبکه های آمیختگی مفهومی فوکونیه و ترنر (2002) است. مطالعه حاضر با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی و با رویکرد توصیفی-تفسیری، شیوه های انطباق و عناصر سازنده شبکه مفهومی آمیختهداستان فیلم ایرانی فروشنده به کارگردانی اصغر فرهادی را از نظر می گذراند. نظریهآمیختگی مفهومی نظامی از شناخت پشت صحنه را نشان می‏دهد که در بر گیرنده مقوله‏بندی، نگاشت‏ها، فرافکنی های ساختاری و محرک‏های ذهنی پویا است. وجود فضاهای درونداد متعدد، روابط حیاتی مختلف چون هویت، علت و معلول، تغییر، زمان و بازنمایی از جمله مواردی است که به فروشنده یک ساختار آمیخته آینه‏ای می دهد و مفهوم آمیخته خسران و هبوط از آن استنباط می‏شود. نتایج این مطالعه بر ضرورت توجه به ذهن در مطالعات گفتمانی تاکید می‏کند و نشان می‏دهد گسترش کاربرد نظریه آمیختگی مفهومی به واکاوی گفتمان سینما می‏تواند در تبیین شیوه های معناسازی در صنعت فیلم‏سازی و سینما موثر باشد.
    کلیدواژگان: نظریهآمیختگی مفهومی، روابط حیاتی، گفتمان، سینما، فروشنده، زبان شناسی اجتماعی
|
  • Soheila Sadeghi *, Ali Pedram Mirzaee Pages 9-21
    This research is a linguistics analysis of "Nafthat al-Masdoor" by Shahabuddin Mohammad Zaidari with a critical discourse approach based on the analytical model of Yarmohammadi (1391) and Van Leeuwen (1996). Discourse analysis reveals the relationship between the text and the author's ideology, and attempts to pay attention to the general analysis of the text and its deep and complex structure with a particular focus on the nature of the use of language. Given that the purpose of the critical analysis of discourse is to decode the underlying layers of the text, the findings of this research show that the author has used the deletion component in addition to the use of verbal and emotional expressions as the dominant aspect of the work. At first glance, this silence or gap in the discourse of concern refers to a constantly delayed referent inducing the reader to think of the author as an introverted person. However, what is pushed to the margins is the fact that despite his severe objection to Kharazmashah’s court and its unfriendly atmosphere, Zaidari in fact attempted to develop a corpus featuring his contemporary events by arranging the pieces of his works, consciously or unconsciously, in such a way as to rely on a discourse consonant with his thought. The corpus generally reflects a theme of fate and determinism. The macrostructure of this work prompts the readership to assume that in shaping the unfavorable bitter end of this account Zaidari's beloved king, Jalaladin Kharazmshah, and his oppressed people could do nothing but succumb to this doomed destiny.
    Keywords: Zaidari, Nafthat al-Massdoor, critical discourse analysis, underlying conceptual layers, sociolinguistics
  • Abbas Ali Ahangar *, Mahboobeh Shahsavar Pages 22-41
    Different speakers of Persian varieties have sociolects developed due to various social variables. The present descriptive-analytic study aims at descrbing vowel variations of Nebandani dialect of Persian and investigating the effect of social variables including gender, age and education on the use of the given variations. Having interviewed the informants, the relevant vowel variations were extracted from the recorded speech of 24 qualified adolescents, young and old speakers. Due to the high rate of immigration to this area, the samples were selected purposefully. After transcibing their speech, the frequency of the recurrent vowel variations was determined and the remaining variations were just described. The results showed that education played an important role in distinguishing the speech of different speakers. Females’ speech in both literate and non-literate groups, with the exception of non-literate old women, was closer to the standard Persian. In young and old speaker groups, aging had different results with regard to different vowel variations. The results also revealed that adolescents rarely used some variations having historical roots. However, concerning variations with no historical origin, they used more non-standard forms. It was also found that gender played an important role in differentiating the speech of male and female speakers. The speech of adolescent girls having literate and non-literate parents was closer to standard Persian than the boys of the same group. Therefore, it can be concluded that sociolects occur even in small language communities speaking their own speech variety and having high language solidarity.
    Keywords: Vowel Variations, Sociolect, Gender, Age, Education, Nehbandan, sociolinguistics
  • Majid Rahimi Jafari *, Behrouz Mahmoudi Bakhtiari, Hamid Reza Shairih Pages 42-55
    With regard to the advent of intermediality theory in the recent years, the objective of this study is to bring to the attention the breakdown of the theater discourse space into several forms of media spaces in order to understand their forms of participation in theater through the study of its intermedia functions. The communication space will form in relation to the intermedia and collision of host and guest media. In such a communicative context, the primary features of communication may be maintained or make a transition to a new discourse. Accordingly, the paper provides a definition as well as a comparison/contrast of concepts such as media relations and media references, mixmediality, multimediality, transmediality and intermediality. There has always been confusion between concepts of intermedia and intertextuality to the extent that, at times, they have been mistakenly used interchangeably. This study discusses the emergence of intermedia theory and its status in art and media discourse analysis in the era of technology expansion, relying on some plays performed between 2011 and 2016.
    Keywords: media, discourse, intermediality, multimediality, transmediality, sociolingusitics
  • Maryam Farnia *, Safoora Barati Pages 56-67
    Over the last decade, the fields of sociolinguistics and applied linguistics have witnessed a growing interest in research on linguistic landscape. In this connection, numerous studies have investigated language and linguistic signs as used in the living environment. This study was an attempt to explore shop owners' attitudes towards naming their businesses in two areas of high and low social class in Esfahan. To this end, the data were collected from 100 shop owners by means of a questionnaire in the form of likert and a structured interview. The questionnaire was adopted and modified from Hussein, Nofal and Mansour’s (2015) study. It was employed to elicit factors governing the choice of names for businesses in the two areas of high and low socioeconomic status in Esfahan. Owners' attitude towards naming their shops as influenced by language, religion, location and social status has been investigated.The findings showed that there are statistically significant differences between the low and high socioeconomic status groups with regard to the criteria for naming businesses.
    Keywords: sociolinguistics, linguistic landscape, onomastics, naming, business, attitude, Esfahan
  • Tina Chaharsoughi Amin, Ali Asghar Sultani *, Mohammadjavad Hejazi Pages 68-80
    The speech delivered by Iran Islamic Consultative Assembly Members is one of the most effective means they employ to get the MP’s to approve or reject the proposals made in the parliament. One way to convince the audience in a discursive process is to resort to argumentation. If argumentation, as a key point in the rhetoric to achieve the highest degree of persuasion, deviates from the path of reasoning, recourse will be made to fallacy. This study examined persuasive topoi in the for and against speeches delivered during parliamentary proposal review and vote of confidence sessions for the proposed cabinet of Iran twelfth government. To this end, instances of robust arguments replaced by fallacies were identified by means of rhetorical sophistications. The findings show that although the use of such devices as magnifying, minimizing, highlighting, and marginalizing may lead to the initial and immediate persuasion of the audience, this would not guarantee the eligibility of the ministers who win parliament's approval during the vote of confidence process.
    Keywords: sociolinguistics, argumentation, fallacy, persuasive topoi, Iran parliamentary rhetoric
  • Azadeh Sharifi Moghadam *, Mohammad Reza Fakhr Rouhani, Maryam Hajiloo Pages 81-91
    Honorifics are social deixis which serve as signs of respect and politeness for references to certain noun phrases in order to show dignity of addressee(s). The purpose of this study is to compare the use of honorific terms and phrases in the two religions of Islam and Zoroastrianism. The data were collected from written and oral religious texts which were then examined and compared to each other in terms of structures, meanings and pragmatic use. The findings are as follows: In the two religions, honorifics appear both before and after the nominal; however, Islamic honorifics are longer in structures and more various in types, while in Zoroastrian they appear before the head. In both corpora in addition to religious figures, honorific terms were used for the places, objects and phenomena related to religion. In addition to unmarked honorifics, the corpus of the two religions contained marked honorifics which appear with some certain names. Both religions contain prohibited verbal and non-verbal behaviors (taboo) such as silence which can be referred to as a common feature in the two ceremonies. Finally, both religions contain items opposite to the honorifics with the meaning of hatred and disgust. Along with the similarities mentioned above, the significant difference between the two corpora is that the use of honorifics in Islam is motivated by a kind of religious duty known as ‘amity’ and ‘animosity’.
    Keywords: sociolinguistics, honorific terms, humulitative terms, Islamic texts, Zoroastrian texts, prohibited words, markednes
  • Arezu Molavi Vardanjani, Sasan Sharafi *, Elkاas Vaysi, Mansoore Shekaramiz Pages 92-107
    This article is aimed at a cognitive analysis of meaning construction in the movie discourse based on Fauconnier and Turner’s (2002) conceptual blending theory. The present research used a qualitative content analysis methodology with a descriptive-elaborative approach to survey the mapping procedures and the constitutive elements of the conceptual framework of the movie Salesman, an Iranian film directed by Asghar Farhadi. The conceptual blending theory illustrates a system of background cognition including the categorizations, mapping, structural projections and dynamic mind stimulants. Accordingly, the presence of multiple inner layers and various vital relations such as identity, cause and effects, changes, time and representations made Salesman a blended mirror structure where a blended concept of loss is projected. The findings of this study emphasize the necessity of the focus on mind in discourse studies showing that the extension of the conceptual blending theory to analyze the discourse of movies can enrich the meaning construction affairs in the film and cinema industry. key words: conceptual blending theory, vital relation, discourse, movie, seller
    Keywords: conceptual blending theory, vital relations, discourse, movie, Salesman, sociolinguistics