فهرست مطالب

مطالعات امنیت اجتماعی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بررسی نقش امنیت اجتماعی در سرمایه اجتماعی (مورد مطالعه نیروی انتظامی شهر خرم آباد)
    سید نجم الدین موسوی، علی شریعت نژاد صفحات 1-12

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش امنیت اجتماعی در سرمایه اجتماعی با توجه به اثر تعدیلی امنیت روانی شهروندان است. با توجه به استفاده از نتایج پژوهش در عمل، این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کارکنان نیروی انتظامی شهرستان خرم آباد هستند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد بوده که روایی آن از روش اعتبار محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید شده است. در این پژوهش برای بررسی و آزمون فرضیه ها از رویکرد معادلات ساختاری استفاده گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در سطح اطمینان 95 درصد امنیت اجتماعی تاثیر مثبت و معنی داری بر سرمایه اجتماعی و امنیت روانی شهروندان دارد. از طرف دیگر با توجه به نقش امنیت روانی شهروندان در پژوهش حاضر، می توان گفت که امنیت روانی شهروندان نقش متغیر میانجی در تاثیر امنیت اجتماعی بر سرمایه اجتماعی دارد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، امنیت روانی شهروندان، نیروی انتظامی
  • قدیر بخشی*، غلامرضا غفاری صفحات 13-40

    سازه سرمایه اجتماعی برای سازمان پلیس؛ با چرخش از گفتمان امنیت اجتماعی دولت محور به گفتمان امنیت اجتماعی جامعه محور، سهم و نقش مهمی پیدا کرده است. در دوره جدید رویکرد جامعه محوری به عنوان یکی از الگوهای جدی در تولید و حفظ امنیت مطرح شده است.در این رویکرد کارآمدی پلیس ناشی از ارتباط و کنش متقابل با جامعه است. در نتیجه توجه به سرمایه اجتماعی پلیس معنا و مفهوم تازه ای یافته است. سرمایه اجتماعی دارای ابعاد و مولفه هایی است که با بررسی مفهومی و نظری آن در این مقاله بر مولفه های مشارکت و اعتماد اجتماعی به نهاد و کارگزاران پلیس تاکید شده و مورد سنجش کمی قرار گرفته اند. مفاهیم در چارچوب منطق فازی درجه بندی شده اند. بر حسب داده های موجود، میزان مشارکت اجتماعی به عنوان یکی از مولفه های سرمایه اجتماعی، اندکی بالاتر از متوسط قابل ارزیابی است. گزاره های مشاهده ای دلالت بر آن دارند که میانگین اعتماد شهروندان تهرانی به پلیس 0/51 است. اکثریت پاسخگویان (43/8 درصد)، عضو مجموعه ای هستند که در نقطه گذار (0/5) اعتماد به پلیس، بر پایه نظام برآورد انتظارات ارزشی قرار دارند. همبستگی رگرسیونی اعتماد به پلیس با ترکیب خطی شرایط علی؛ کارآمدی، پاسخگویی، شفافیت سازمانی و انسجام هنجاری برابر با 0/85 است. نسبتی از واریانس مجموعه اعتماد به پلیس که از طریق مشارکت نسبی مجموعه شرایط علی مذکور تبیین شده است 0/72 است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت عمومی، انتظارات ارزشی، امنیت اجتماعی
  • سید رضا حسینی* صفحات 41-88

    اکنون که نزدیک به دو دهه از مطرح شدن جدی رویکرد پلیس جامعه محور در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران می گذرد، لازم و نیز مفید است که در یک تحقیق علمی، شناخت مسئولان ناجا نسبت به ابعاد و ویژگی های رویکرد مزبور ارزیابی شود. مقاله حاضر در صدد است تا ضمن شناخت میزان آگاهی فرماندهان ناجا از رویکرد جامعه محوری در پلیس، میزان تحقق آن را در س ازمان پلیس کشور نیز بسنجد. همچنین در این مقاله، سطح آگاهی و اطلاع فرماندهان ناجا نسبت به آسیب های احتمالی رویکرد جامعه محوری و نیز میزان آلودگی ناجا به آسیب ها و لغزش های احتمالی این رویکرد را سنجیده ایم. جامعه آماری این تحقیق، فرماندهان انتظامی شهرستان ها هستند؛ که به روش تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران، یک نمونه 72 نفری از بین آنها انتخاب و یک پرسش نامه محقق ساخته حاوی 94 سوال بسته و در قالب 5 جدول به ایشان ارائه شد. پایایی و روایی پرسشنامه نیز مطابق روال علمی آن بررسی و با انجام اصلاحات لازم، به تایید رسید. ابتدا از پاسخگویان این تحقیق (به صورت حضوری و پس از توجیه توسط پرسش گر) خواسته شد تا ویژگی های پیشگیری از جرم(که خاستگاه اصلی رو کیرد جامعه محوری در پلیس است) را ملاحظه نموده و سپس آنها را در یک طیف 5 گزینه ای، بر اساس میزان اهمیت، وزن دهی کنند. نتیجه تحقیق گویای آن است که 12 ویژگی با ارزش گذاری بالای 80 و 10 ویژگی دیگر با ارزشگذاری بیش از 55 ، مورد تایید پاسخگویان قرار گرفته است. در بخش بعدی تحقیق، با ارائه دو دسته از ویژگی های رویکرد جامعه محوری در پلیس در قالب دو جدول، از پاسخگویان خواسته شد تا در جدول نخست، میزان اهمیت 52 گویه ارائه شده را در طیفی 5 گزینه ای اعلام و سپس در پاسخ به گویه های جدول دوم، میزان تحقق آن ویژگی ها در ناجا را تعیین کنند. یافته های تحقیق بیانگر آن است که 30 گزینه با میزان اهمیت بیش از 85 و 22 گزینه دیگر با کسب امتیاز بالای 68 ، مورد تایید پاسخگویان قرار گرفت. پاسخگویان، میزان تحقق این ویژگی ها را در سازمان پلیس نیز، بیش از 80 درصد می دانند. در گام بعد، با ارائه دو دسته از آفات و آسیبهای احتمالی رویکرد جامعه محوری در پلیس در قالب 20 گویه و یک طیف 5 گزینه ای به پاسخگویان، ابتدا از آنان خواسته شد تا در جدول اول، پذیرش یا عدم پذیرش این گویه ها (به عنوان آفت و لغزش گاه رویکرد جامعه محوری) و سپس میزان اهمیت آنها را تعیین کنند. آنگاه در قالب جدول دوم، شدت آلوده شدن ناجا به آسیبها و آفات مزبور را، بیان نمایند. نتیجه تحقیق گویای آن است که همه 20 آفت ارائه شده، با کسب امتیاز بین 80 تا 50 ، مورد تا یید پاسخگویان قرار گرفته است. پاسخگویان، میزان آلودگی ناجا به آفات مزبور را، بین 77 تا 50 درصد اعلام کرده اند. در پایان نیز، بر اساس یافته های پژوهش، مجموعه ای از راهکارها و پیشنهادهای کاربردی و اثربخش، به مسئولان و مدیران ناجا ارائه شده است.

    کلیدواژگان: پلیس، رویکرد جامعه محوری، پیشگیری از جرم، لغزشگاه
  • مهدی سلیمانی*، هوشنگ نایبی صفحات 89-111

    یکی از مسائل پیچیده و نگران کننده که توجه بسیاری از محققین، جامعه شناسان، جرم شناسان، روان شناسان و متخصصین امور را به خود معطوف داشته است، موضوع مجرمین کم سن و سال و نوجوانان بزهکار می باشد. هدف مقاله تبیین رابطه میان از خودبیگانگی و بزهکاری نوجوانان در شهر تهران می باشد. چارچوب نظری تحقیق نظریه ملوین سیمین در خصوص بیگانگی می باشد. پژوهش از نوع کمی، مقطعی و پهنانگر (پیمایش) در سطح جامعه شناسی خرد است. نمونه گیری به روش خوشه ای و با حجم نمونه 368 نفر صورت گرفته است. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه و برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است. برای بررسی رابطه بین متغیرها از آزمون خی دو، تاوی- بی کندال، ضریب همبستگی رواسپیرمن، رگرسیون گام به گام و تحلیل مسیر استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که احساس انزجار از خود در بین پاسخگویان بیشترین قدرت تبیین کنندگی بزهکاری را داشته است. همچنین رابطه معناداری بین احساس بی قدرتی ، احساس بی هنجاری، احساس انزوا و احساس بی معنایی با رفتارهای بزهکارانه را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: ازخودبیگانگی، احساس بی قدرتی، احساس انزوا، بزهکاری
  • حسن اکبری*، حسین احمدی صفحات 113-132

    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر قاچاق مواد مخدر توسط زنان در شهر زنجان انجام شده است. در این راستا با اتخاذ روش کیفی جهت بررسی ابعاد گوناگون موضوع، از طریق انجام مصاحبه های عمیق با تعدادی از زنان زندانی در زندان مرکزی زنجان، سعی شد تا عوامل محیطی و اجتماعی و خانوادگی موثر در ارتکاب زنان به قاچاق مواد مخدر در شهر زنجان شناسایی گردد. برای اتخاذ چشم انداز نظری پژوهش، و نیز تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها، به طور عمده از تئوری های ناظر بر فشار اجتماعی، یادگیری اجتماعی و کنترل اجتماعی بهره گرفته شده است. در اظهار نظرهای مشارکت کنندگان در پژوهش، اوضاع نابسامان خانواده از قبیل اعتیاد و در مواردی قاچاق مواد مخدر توسط اعضای خانواده، طلاق، ازهم گسیختگی و عدم تقیدهای مذهبی در سوق دادن آنان به سمت کار مواد مخدر برجستگی اساسی داشت. در موارد قابل توجهی نیز شرایط سخت اقتصادی و تنگدستی زنان که غالبا سرپرست خانوار بودند، از زمینه های ارتکاب حمل و نگهداری و فروش مواد مخدر جهت تامین زندگی بوده است. در مواردی نیز عدم حمایت مطلوب از خانواده های بزه دیده، موجب شده تا زنان این خانواده ها در اثر عدم کفاف حمایت های نهادهای مربوط، مسیر شوهر را ادامه داده و در مواردی نیز علی رغم تحمل مجازات در یک مقطع، دوباره روی به کار قبلی بیاورند. در چند مورد نیز مشاهده شد که در اثر کم اطلاعی و فریب خوردن، زنان، نا خواسته در کار مواد مخدر افتاده بودند. تمام زنانی که در مصاحبه شرکت داشتند دارای تحصیلات کمتر از دیپلم بودند.

    کلیدواژگان: زنجان، زنان، قاچاق مواد مخدر، مصاحبه عمیق
  • حسین میرزایی، اسماعیل حسنوند* صفحات 133-155

    احساس امنیت اجتماعی از جمله مقولات مهم در هر جامعه ای به شمار می رود و مقدمه ای لازم برای حیات هر نظام سیاسی و اجتماعی است. احساس امنیت، پدیده ای روان شناختی- اجتماعی است که دارای ابعاد گوناگونی می باشد. تحقیق حاضر به بررسی ارتباط سرمایه اجتماعی و احساس امنیت اجتماعی در دهستان مرکزی و شهر الشتر می پردازد. این تحقیق از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری آن را کلیه افراد بالای 18 سال سن تشکیل می دهند. برای تعیین حجم نمونه آماری تحقیق از فرمول کوکران استفاده شده و بر این اساس با 382 نفر که با توجه به نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند، مصاحبه صورت گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که متغیر احساس امنیت اجتماعی در سطح شهرستان با 3 متغیر همبستگی اجتماعی، مشارکت عینی و مشارکت ذهنی دارای رابطه معناداری است. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که احساس امنیت در سطح روستا با متغیر همبستگی اجتماعی و در سطح شهر متغیر اعتماد نهادی و مشارکت عینی دارای رابطه معناداری با احساس امنیت اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، سرمایه احتماعی، اعتماد اجتماعی، همبستگی اجتماعی، مشارکت اجتماعی
|
  • Reviewing the Role of Societal Security in Societal Capital (Case Study: Khorramabad City)
    Seyed Najomoldin Mousavi, Ali Shariatnejad Pages 1-12

    The present research aims at reviewing the role of societal security in societal capital with respect to the moderate impact on citizens› mental security. Whereas the outcome of this research has been practically used, the research is of applied and descriptive-survey type. ,the under survey population of the present research includes staff of Khorramabad city police force selected through using Cochran formula and random categorized sampling system. The tool used for collecting information is a standard questionnaire whose reliability and validity have been respectively confirmed through using content credit and Cronbach›s alpha. In this research, structural equations› approach and Amos software have been used to review and test the relevant hypotheses. The research results indicate that societal security has positive and significant impact onsocietal capital citizens› mental security. On the other hand, given the role of citizens› mental security in this research, one can argue that citizens› mental security acts like a mediator variable in the impact of societal security on societal capital.

    Keywords: Societal Security, societal capital, citizens› mental security, Police Forces
  • Ghadir Bakhshi, Gholamreza Ghaffari Pages 13-40

    Shifting government- oriented social security dialog to community- oriented social security dialog, social security for police has become an important issue. In the new era, community-oriented approach has been raised as one of the serious patterns for creating and maintaining security. In this approach, police's efficiency originates from its mutual relationship and interaction with the community. As a result, paying attention to police's social capital has become a new concept. Social capital has various dimensions and constituents, and through its conceptual and theoretical survey in the present article, constituents like collaboration and social trust to police staff has been stressed and measured quantitatively. The concepts are ranked within the framework of fuzzy logic. According to the existing data, social collaboration rate as one of the constituents of social capital may be assessed a little bit higher than average. Observational propositions indicate that the average trust rate of Tehrani citizens to police is 0.51.Majority of the respondents (43.8 percent) are thosewho are members of a group located in the transient point(0.5) in terms of trust in police , and are assessed based on the estimation system to meet value –based expectations. Regression correlation of trust in police coupled with linear combination of causative, efficiency, accountability conditions, organizational transparency and normal solidarity equals 0.85.A ratio of the variance of the public's trust in police (0.72)which is elucidated through relative collaboration of the whole group, the previously-mentioned causative conditions is elucidated.

    Keywords: social capital, social trust, public collaboration, value-based expectations, social security
  • Seyed Reza Hosseini Pages 41-88

    Almost two decades ago Police's community –orientation approach was introduced in Iran's police forces, to that effect it is essential to assess the vision of NAJA officials concerning the characteristics of the approach in a scientific research. The present article is aimed at reviewing level that NAJA commanders are aware of Police's community-orientation approach and measuring to what extent it has been materialized. It also evaluates the awareness level of NAJA commanders about probable damages of community-orientation approach and how much they are affected by these probable immoralities. The statistical community of the research is NAJA commanders of cities. They are selected randomly based on Cochran formula .N=72 and they were given a self –made questionnaire including 94 questions in the form of 5 tables. The questionnaire's validity and reliability assessed based on the common scientific norms and it was approved after being revised. At first, the respondents were asked to consider the characteristics of crime prevention, and rank the 5 option s provided in the questionnaire based on their importance .The result indicates that 12 characteristics with over 80, and 10 characteristics with over 55 were weighed and approved by the respondents. In the next part of the research, while offering 2 clusters of community – oriented police in two tables, the respondents were asked to determine the importance level of the offered locution in a 5 option range, and then respond to the locutions of the second table and determine to what extent they are materialized. The research findings indicates that 30 options with importance level of over 85, and 22 other options with score over68 were approved by the respondents. The respondents are of the opinion that the characteristics are materialized over 80 percent. At first, while providing two groups of probable damages of communityorientation policing in the form of 20 locutions and a 5 option range, the respondents were asked to announce whether the locutions as sources of problem in community –orientation policing are accepted or rejected, and then they were asked to determine their level of importance. Then they were requested to announce the level NAJA is affected by the relevant damages. The research result indicates that the whole 20 damages used in the table were approved by respondents with score ranging from 50 to 80.The respondents announced the level NAJA is affected by damages something between 50 to 77 percent. Finally, based on the research findings a series of applied and effective recommendations and solutions were offered to the NAJA officials and mangers.

    Keywords: Police, Community- orientation approach, Crime Prevention, slip-place
  • Mehdi Soleymani, Hooshang Nayebi Pages 89-111

    One of the complicated and worrisome issues, which have attracted the attention of many scholars, sociologists, criminologists, psychologists and experts, is very young criminals and juvenile delinquents. The present article is aimed at elucidating the relationship between self-alienation and delinquency on the part of Tehrani juveniles. The theoretical framework of the research is the theory of Melvin Simin on self-alienation. The research is of quantitative, periodical and survey type at intellect sociology level .N= 368 and sampling is done through using clustering method. Information is collected through a questionnaire and SPSS is used for analyzing data. In order to review the relationship between variables Κ-2, Tavi-B Kendal, Roa Spearman correlation coefficient, step by step regression and path analysis are used. The findings of the research indicate that sense of self-abhorrence among respondents is the most important factor contributing to delinquency. There is also a significant relationship between sense of lacking power, sense of lacking norms, sense of isolation and sense of lacking identity; and delinquency among juveniles.

    Keywords: Self-alienation, sense of lacking power, sense of isolation, delinquency Societal Security Studies
  • Hassan Akbari, Hossein Ahmadi Pages 113-132

    The present research is aimed at identifying factors impacting drug trafficking by women in Zanjan. In line with this, while adopting quantitative method for reviewing various dimensions of the issue through interviewing women in the central prison of Zanjan, the study is aimed to identify environmental, social and family factors contributing to involvement of women in drug trafficking in Zanjan. Some theories related to social pressure, social learning and social control are utilized for adopting a theoretical outlook for the research and analyzing the data resulted from the interviews. Reviewing the remarks of the interviewees in the research, one can notice the substantial significance of factors such as addiction, drug trafficking by some members of the family. Divorce, lack of family relations integration, not being loyal to religious norms, have led them to get involved in drug trafficking. In many other cases, harsh economic conditions and poverty on the part of women responsible to lead the household paved the ground for getting involved in drug trafficking and trading it. In some other cases, lack of sufficient support of the affected families by the relevant organs has led the women to follow their husbands' way, and despite being punished in a period, they resumed drug trafficking and trading. In a few cases, women not being aware of the consequences of drug trafficking and being deceived, got involved in it unwillingly. It is noteworthy that all the women interviewed had not finished their high school education.

    Keywords: Zanjan, Women, drug trafficking, deep interview
  • Hossein Mirzaei, Esmaeel Hasanvand Pages 133-155

    Sense of social security is among the important things in every society and is the basis for the existence of every political and social system. Sense of social security is a psychological-social phenomenon which has various social aspects. The present study is aimed at examining the factors affecting sense of social security in the central villages of Selseleh and Aleshtar city. The research is of survey type and its statistical population is people of 18 plus. Cochran formula is used for determining the volume of statistical representative sample. (N=382) the interviewees selected through random sampling system. The findings indicate that there is significant relationship between sense of societal security variable all over the city, and 3 variables: social solidarity, subjective and objective collaboration. The results of regression analysis indicates that there is a significant relationship between sense of security and social solidarity in rural communities and sense of security and institutional trust, objective participation in urban communities.

    Keywords: Sense of Social Security, social capital, social trust, social solidarity, social collaboration